Zijn Maine Coons waterdicht?


Als je hebt gehoord dat Maine Coons van water houden, vraag je je misschien af: zijn Maine Coons waterdicht?

Omdat deze katten oorspronkelijk uit een koud en besneeuwd klimaat komen, heeft hun vacht een paar unieke aanpassingen waardoor deze katten goed gedijen in het water.

Maine Coons zijn niet waterdicht, maar hun beschermharen zijn semi-waterafstotend. De richting van hun glanzende beschermharen zorgt ervoor dat water langs de vacht naar beneden glijdt in plaats van er doorheen te sijpelen. Dit houdt regen en mist tegen, maar voorkomt niet dat je Maine Coon doorweekt raakt in bad.

Hoewel Maine Coons niet waterdicht zijn, worden ze beschouwd als semi-waterafstotend door hun beschermende laag dekharen.

Lees verder om erachter te komen hoe de vacht van je Maine Coon water buiten houdt, en hoe je de vacht van je kat het beste kunt verzorgen.

Zijn Maine Coons waterdicht?

De Maine Coon is een robuust kattenras dat oorspronkelijk ontstond in de staat Maine, die berucht is om zijn lange en sneeuwrijke winters.

De lange, dikke vacht en brede poten van de Maine Coon helpen hen om door het winterse klimaat te navigeren.

Deze katten staan ook bekend om hun unieke interesse in water, waardoor sommigen zich afvragen of hun vacht volledig waterdicht is.

Maine Coons hebben geen waterdichte vacht, maar hun vacht wordt beschouwd als semi-waterafstotend.

Maine Coons hebben drie lagen vacht, en de buitenste laag zorgt ervoor dat water gemakkelijk van hun vacht glijdt in plaats van dat het doorweekt.

Hier zijn de verschillende lagen vacht die je op een Maine Coon vindt:

1. Donsharen

De binnenste vachtlaag van Maine Coons staat bekend als donshaar. Dit zijn de fijnste haren, maar ook de dichtste.

Voor elke 20 dekharen op een Maine Coon, zijn er ongeveer 1000 donsharen!

Donsharen worden gebruikt als isolator. Ze zijn licht gegolfd of gekroesd, waardoor ze de lucht onder de vacht beter vasthouden.

Donsharen zijn gemakkelijk doorweekt.

Als water de buitenste beschermharen binnendringt, worden de donsharen verzadigd met water, waardoor de vacht van de kat zwaar en oncomfortabel wordt.

2. Voortopharen

Awn haren zijn de tweede ondervachtlaag voor Maine Coons.

Awn haren zijn langer en iets dikker dan donsharen, maar ze hebben ook ruwe cuticula en worden beschouwd als onderdeel van de primaire vacht van een kat.

Donsharen helpen om te isoleren en de temperatuur te reguleren, net als donsharen, maar ze dienen ook om donsharen te beschermen, omdat ze grover zijn en minder snel breken.

3. Beschermharen

Beschermharen zijn de buitenste haren van de vacht van een kat en maken de vacht van Maine Coons semi-waterafstotend.

Beschermharen zijn veel dikker en grover dan donsharen en gaaiharen. Ze zijn ook veel langer; als je naar een kat kijkt, is de vacht die je ziet allemaal dekhaar.

Beschermharen overlappen elkaar, en hun dikte en richting zorgen ervoor dat water naar beneden en van de vacht van de kat afglijdt in plaats van in de zachtere, dichtere lagen van hun vacht door te dringen.

Beschermharen hebben ook weerhaken, waardoor ze aan kleding en andere oppervlakken blijven plakken.

4. Vibrissae (Snorharen)

Een ander soort haar dat katten hebben staat bekend als vibrissae, waar wij gewoonlijk naar verwijzen als snorharen.

De meeste mensen denken bij snorharen aan de lange haren die uit de snuit van een kat steken, maar deze gespecialiseerde haren zijn eigenlijk verspreid over het lichaam van een kat.

Snorharen zijn een veel dikkere haarsoort en hun follikels zitten vol met zenuwen en bloedvaten.

Wanneer iets de snorharen van je kat aanraakt, ontvangt hij veel cruciale tactiele informatie van deze zenuwen.

Snorharen bevinden zich ook boven de ogen van een kat en in de buurt van de:

Hoewel de snorhaar zelf geen zenuwen heeft, zal zelfs het flauwste zuchtje wind de snorharen doen trillen.

Zonder snorharen zouden katten niet zo gemakkelijk prooien kunnen vangen.

Snorharen helpen katten ook om doornen of takken te ontwijken of om erachter te komen of ze in een krappe ruimte passen of niet (bron 1,2,3,4,5).

Houden Maine Coons van water?

Als je hebt gehoord van de unieke eigenschap van dit ras, ben je misschien nieuwsgierig of Maine Coons van water houden?

Maine Coons houden vaker van water dan de meeste kattenrassen, en sommige Maine Coons houden er zelfs van om te zwemmen of in bad te spelen.

Maine Coons hebben ook de neiging om in hun waterbakjes te spelen, wat het opruimen na hen een beetje moeilijk kan maken!

Sommige van de slimste Maine Coons leren zelfs om kranen open te draaien als hun baasjes niet kijken!

Hier zijn enkele andere redenen waarom dit grote huiskattenras slimmer is dan gemiddeld in de kattenwereld.

Waarom houden Maine Coons van water?

Niet alle Maine Coons houden van water, maar katten van dit ras houden veel meer van water dan de meeste katten.

Hier zijn enkele redenen waarom Maine Coons zo dol zijn op water:

Wilde oorsprong

Maine Coons ontwikkelden zich in de wildernis van Maine, een staat die bekend staat om zijn lange, besneeuwde winters.

De brede poten van de Maine Coon helpen hen gemakkelijker over sneeuw te lopen, en hun lange, dikke vacht houdt warmte vast en stoot vocht af.

Aangezien ze in de jaren 1800 nog in het wild rondliepen, is het mogelijk dat zelfs de meest gedomesticeerde Maine Coons een natuurlijke affiniteit voor water en kou hebben.

Speels

Maine Coons zijn ongelooflijk nieuwsgierig en speels, en gedragen zich vaak als jonge katjes tot ver in hun volwassen jaren.

Als gevolg daarvan is het misschien gemakkelijker om ze te verleiden om in het water te spelen met behulp van leuke speeltjes.

Socialisatie

Socialisatie speelt een cruciale rol bij de vraag of een Maine Coon wel of niet van water houdt.

Als hun eerste interactie met water een paniekerig bad is na een ongelukje, is het onwaarschijnlijk dat ze geïnteresseerd zullen zijn in het betreden van de badkamer op korte termijn.

Aan de andere kant, als je je Maine Coon laat kennismaken met water in kleine schaaltjes of pannetjes met spannende nieuwe speeltjes, zal je Maine Coon zich waarschijnlijk op zijn gemak gaan voelen met water als ze leren dat het leuker is dan eng.

Hoe Maine Coon haar verzorgen

Maine Coon bont kan er prachtig uitzien, maar het kan een hoofdpijn zijn om voor te zorgen als je niet weet waar je aan begint.

Hier zijn de belangrijkste manieren om de vacht van je Maine Coon te verzorgen:

Borstelen

Het belangrijkste onderdeel van de verzorging van Maine Coons is borstelen.

Sommige Maine Coon katten hebben een lange vacht die gevoelig is voor klitten en matten, die moeilijk en zelfs gevaarlijk te verwijderen zijn.

Het is belangrijk om je kat te borstelen om te voorkomen dat er überhaupt matten ontstaan.

Maine Coons moeten minstens een of twee keer per week geborsteld worden, plus meer tijdens het verharingsseizoen.

Dit zijn mijn 5 favoriete Maine Coon kattenborstelsdie ik gebruik om de vacht van onze grote Maine Coons in geweldige conditie te houden.

Trimmen

Maine Coons hebben extra lange plukken bont op hun vacht:

Dit kan problemen veroorzaken als je kat gevoelig is voor ongelukjes of graag in het vuil speelt.

Om te voorkomen dat je overal in huis kattenbakvulling achterlaat, wil je misschien ook de achterkant van je kat trimmen!

Baden

Als de vacht van je Maine Coon erg vies of verward is, moet je hem misschien in bad doen.

Hoewel Maine Coons vaak dol zijn op water, waarderen ze badtijd misschien niet als ze niet langzaam kennis hebben gemaakt met water, terwijl ze nog een kitten waren.

Probeer je Maine Coon niet vaker dan één keer per maand in bad te doen, omdat dit een droge huid kan veroorzaken, zoals deze.

Zorg ervoor dat je producten zoals shampoo alleen gebruikt als ze speciaal voor katten zijn gemaakt. Menselijke producten zijn te agressief voor katten en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Ik heb het volgende gevonden deze kattenshampoos het beste omdat ze zacht zijn voor de tere huid van je Maine Coons, en gemaakt zijn om bij het katachtige ras te passen.

Maine Coon Bonttypes

Maine Coons hebben drie soorten vacht, samen met een vierde soort haar dat we kennen als snorharen.

Laten we de vachttypes van de Maine Coon kat eens nader bekijken:

  • Beschermharen: Beschermharen vormen de langste en buitenste laag van de vacht van een kat. Deze haren zijn dik en grof, en hun richting zorgt ervoor dat waterdruppels van de vacht glijden.
  • Gazonharen: Donsharen zijn zachte, dichte haren die de donsharen beschermen en warm of koud haar opvangen voor temperatuurregeling.
  • Donsharen: Donsharen zijn de fijnste, zachtste en dichtste haren op de vacht van een kat. Hun belangrijkste doel is lucht op te vangen om de lichaamstemperatuur van de kat te regelen.
  • Vibrissae: Vibrissae, ook wel snorharen genoemd, zijn dikke haren met gevoelige follikels die katten helpen beweging te detecteren zodat ze hun ogen kunnen beschermen tegen vuil of prooien kunnen vangen.

Hebben Maine Coons een dubbele vacht?

Maine Coons hebben een driedubbele vacht.

Ze hebben een grove buitenste laag beschermharen en twee dichtere lagen fijnere, zachtere vacht die bekend staan als awnharen en donsharen.

Dons- en ruwharen houden de vacht van de Maine Coon dik en pluizig, en ze houden ook warmte en kou vast om te helpen bij de temperatuurregeling.

Houden Maine Coons van baden?

Sommige Maine Coons houden van baden, maar het hangt ervan af hoe je ze introduceert en op welke leeftijd.

Maine Coons hebben meer kans om van baden te genieten als je een bad vult met slechts een paar centimeter water en wat speeltjes in het bad legt, en ze op hun eigen tempo laat verkennen.

Als je net een Maine Coon kitten hebt gekregen, heb je het misschien moeilijk om je kat op een positieve manier kennis te laten maken met het bad.

Het kan een paar maanden duren voordat kittens de kattenbak goed gebruiken, en hun lange vacht wordt veel eerder vies dan kortharige katten.

Als gevolg daarvan kan het gebeuren dat je je kitten na een ongelukje in de badkuip laat, waardoor je kitten in de toekomst waarschijnlijk banger wordt voor baden.

Mijn persoonlijke ervaring

Uit persoonlijke ervaring zou ik zeggen dat het het beste is om het baden van een Maine Coon kat te introduceren als ze nog een kitten zijn.

We introduceerden het concept bij onze eerste Maine Coon kat toen hij 10 jaar oud was, wat veel te laat was, dus onze Maine Coon kater was niet onder de indruk van het idee!

Bekijk de grappige video van Pippin die het concept van baden weigert op het Youtube-kanaal van Maine Coon Central:

Wanneer het baden van een Maine Coon kat FOUT gaat!!!

Houden Maine Coons van zwemmen?

Als je je ooit hebt afgevraagd of Maine Coons kunnen zwemmen, bekijk dan hier deze ongelooflijke video van een Maine Coon die zijn baasje vergezelt in het water! Krediet voor de video gaat naar @viralhog

Een Maine Coon die zwemt is niet ongehoord, maar het kan wat tijd en vertrouwen kosten voor je Maine Coon om net zo zelfverzekerd in het water te worden als de kat in de video.

Als je wilt dat je Maine Coon plezier beleeft aan zwemmen, moet je klein beginnen met een schaaltje water of een paar centimeter water in de gootsteen of badkuip.

Drinken Maine Coons veel water?

Maine Coons hebben de neiging om meer water te drinken dan de gemiddelde huiskat omdat ze zo groot zijn.

Hun fascinatie voor water betekent ook dat ze meer tijd doorbrengen bij de waterbak dan de meeste katten, hoewel ze misschien meer tijd besteden aan spelen met het water dan aan drinken! (bron 1).

Mijn persoonlijke ervaring

Onze Maine Coon met blauwe tabby geniet ervan om zijn gezicht in zijn waterfontein te laten weken. Dit is zo grappig om naar te kijken!

Conclusie

Omdat Maine Coons zo van water houden, vragen veel mensen zich af of Maine Coons waterdicht zijn?

Maine Coons zijn niet volledig waterdicht, maar hun buitenste beschermharen zijn semi-waterafstotend, zodat kleine hoeveelheden vocht van hun vacht glijden in plaats van hun dichte vacht te verzadigen.

Maine Coons houden over het algemeen van water, hoewel je je kat misschien langzaam aan het concept moet introduceren.

Beginnen met een paar centimeter water in een pan of badkuip kan de interesse van je kat genoeg aanwakkeren dat hij zelfs leert zwemmen!