Zijn Maine Coons verlegen?


Heeft u ooit gemerkt dat uw Maine Coon zich verstopt als er visite bij u thuis komt? Als dat zo is, bent u misschien in de verleiding gekomen om de fokker te vragen of Maine Coons schuw zijn?

Dus, zijn Maine Coons verlegen, of is het alleen uw Maine Coon? Ontdek de verrassende waarheid verderop in dit artikel.

Als ras staan Maine Coons erom bekend dat ze aanhankelijk, “spraakzaam” en gezellig zijn. Echter, 5 veel voorkomende redenen kunnen ervoor zorgen dat ze zich verlegen of timide gedragen: hun persoonlijkheid; hun geslacht; niet goed gesocialiseerd zijn als kitten; in een nieuwe omgeving zijn, en mogelijk trauma van eerder misbruik.

Als je Maine Coon verlegen is, is het belangrijk om hem veel tijd te geven en een veilige, verzorgende omgeving om hem te helpen uit zijn verlegenheid te komen.

Dit wil niet zeggen dat verlegenheid op zich een slechte zaak is, vooral als het gewoon de aard van je Maine Coon kat is.

Net als mensen, zijn er introverte katten en extraverte katten, en verlegenheid kan charmant zijn. Dus, dwing je Maine Coon niet om iets anders te zijn dan wie ze van nature zijn, maar geniet in plaats daarvan van hen zoals ze zijn.

Als je echter het gevoel hebt dat de verlegenheid van je kat wordt veroorzaakt door andere factoren dan zijn persoonlijkheid, dan kun je je Maine Coon helpen op te bloeien en te stralen in zijn natuurlijke authenticiteit, door onze Maine Coon tips en trucs te volgen.

Lees verder om meer te ontdekken.

Zijn Maine Coons verlegen?

Maine Coon katten zijn een van de oudste natuurlijke en gedomesticeerde kattenrassen in Noord-Amerika, in de volksmond bekend als “gentle giants” vanwege hun enorme omvang en vriendelijke aard.

Hun zachtaardigheid, lieve karakter, en sociabiliteit maken ze ideale familie huisdieren, vooral voor huizen met zeer jonge kinderen.

Het Maine Coon kattenras wordt vaak beschreven als hebbende meer hond-achtig gedrag dan andere kattenrassen, omdat ze niet onafhankelijk en afstandelijk zijn, of ‘kat-achtig’. In plaats daarvan zijn ze super sociaal en vinden ze het heerlijk om tijd met hun baasjes door te brengen en hen van kamer tot kamer te volgen, kijkend naar wat hun baasjes aan het doen zijn!

Als je hebt gemerkt dat je Maine Coon zich verlegen, timide of afstandelijk gedraagt, kan dit te maken hebben met hun geslacht. Dit roept de vraag op, zijn vrouwtjes schuwer dan mannetjes, of is het net andersom?

Over het algemeen zijn vrouwelijke Maine Coons afstandelijker en “katachtig” in hun sociabiliteit. Zij worden ook verondersteld onafhankelijker te zijn, veel minder menselijke aandacht vereisend dan hun mannelijke tegenhangers.

De vrouwelijke katachtige geeft ook de voorkeur aan speeltijd op haar voorwaarden en tijd, terwijl de mannelijke Maine Coon kat van nature meer bereid is om te spelen.

Tekenen van een verlegen Maine Coon kitten of kat

Dus, wat zijn de tekenen van een verlegen Maine Coon kitten of kat?

Hier zijn 3 veel voorkomende gedragingen die aangeven dat uw Maine Coon verlegen is:

1. Kat loert en sluipt rond

Maine Coon kat verstopt zich achter deuren of meubels als er andere mensen in de kamer zijn.

Uw kat kan stiekem naar de bezoekers kijken, terwijl hij hen in de gaten houdt van waar hij zich verstopt.

Dit gedrag is het meest waarschijnlijk als de Maine Coon niet goed gesocialiseerd is met veel mensen toen ze nog een kitten waren.

2. Kat beweegt langzaam wanneer hij iets nadert

Uw Maine Coon beweegt behoedzaam, aarzelend, terwijl hij iets nadert. Het lijkt erop dat ze proberen het interessante punt van alle kanten te bekijken voordat ze te dichtbij komen.

Dit gedrag wordt meestal vertoond wanneer de Maine Coon kat iets nadert dat nieuw voor hen is.

3. Kat heeft zijn hoofd naar beneden

Heb je gemerkt dat je Maine Coon kat over de vloer kruipt met zijn hoofd naar beneden, niet in staat om te zien wat er om hen heen gebeurt. Dan, wanneer er een plotseling geluid is, gedraagt uw Maine Coon zich schichtig en gaat snel weg van het geluid?

Dit katachtige gedrag komt meestal voor wanneer een Maine Coon niet is gesocialiseerd aan alledaagse huishoudelijke geluiden toen ze nog een kitten waren, of de kameromgeving zelf is helemaal nieuw voor hen.

Is Uw Kat Verlegen Of Bang?

Hoe zijn de tekenen van verlegenheid anders dan de tekenen van een bange kat?

Terwijl een verlegen Maine Coon gewoon voorzichtig kan zijn, heeft een bange meer lichaamsspanning, wat duidt op angst.

Tekenen van angst bij katten zijn vaak deze 10 veelvoorkomende verraderlijke gedragingen:

 • Het buigen van hun rug en het opblazen van hun vacht.
 • Bevriezen op hun plaats of hurken laag op de grond met neergeslagen koppen, zich klein makend.
 • Zich voor langere periodes verbergen.
 • Hun oren snel bewegen terwijl ze proberen te luisteren of hun oren dicht tegen hun hoofd houden.
 • Poepen of plassen buiten hun nestbak.
 • Hun staart onder zich houden of met het puntje van hun staart snel van links naar rechts zwiepen.
 • Het tonen van wijde ogen met vergrote pupillen die eruit zien als grote cirkels of ovalen.

Maine Coon Temperament

Denk aan een leeuw die zich gedraagt als een lammetje. Dit beschrijft treffend het Maine Coon temperament!

De weelderige, zachte en zijdeachtige dikke vacht van de Maine Coon kat en zijn enorme omvang doen hem eruitzien als een leeuw, maar zijn lieve, zachtaardige en beminnelijke aard maakt dat hij zich gedraagt als een lammetje.

Zolang er voldoende ruimte is voor dit grote kattenras om zich eigen te maken, te bewegen en te ontspannen, zal de Maine Coon kat zich snel aanpassen aan elke omgeving.

Maine Coon katten spreken zacht en rustig in tjirpen en trillen, vooral als ze zich tevreden voelen. Als u heeft gemerkt dat uw Maine Coon kat huilt, lees deze gids meteen.

Waarom is mijn Maine Coon zo verlegen?

Hier zijn een paar redenen waarom uw Maine Coon kat zich verlegen gedraagt:

De persoonlijkheid van de kat

Als uw Maine Coon zich verlegen of timide gedraagt, overweeg dan of dit gedrag gewoon het resultaat is van de natuurlijke persoonlijkheid van uw kat, in plaats van meteen te concluderen dat er iets mis is!

Eigenaren die een volwassen Maine Coon hebben geadopteerd, zouden idealiter aan de vorige eigenaar moeten vragen (indien mogelijk) of dit normaal gedrag is voor de kat in kwestie.

Geslacht

Bedenk bovendien dat vrouwelijke Maine Coon katten van nature gereserveerder van aard zijn dan hun mannelijke soortgenoten.

Echter, als natuurlijke persoonlijkheid en geslacht niet de waarschijnlijke oorzaken zijn, zijn hieronder nog 3 mogelijke redenen waarom uw Maine Coon zich verlegen gedraagt:

 • Je hebt ze in een nieuwe omgeving geplaatst, met vreemden.
 • Uw Maine Coon was niet goed gesocialiseerd als kitten.
 • De kat kan een trauma hebben opgelopen door eerder menselijk misbruik.

Als uw Maine Coon in een nieuwe omgeving is met nieuwe mensen, geef hem dan tijd en ruimte om op een natuurlijke manier te acclimatiseren aan zijn nieuwe omgeving.

Voor diegenen onder jullie die een nieuwe baby in huis hebben gehaald, lees zeker mijn gids Het introduceren van je Maine Coon kat aan een baby .

Als uw Maine Coon niet goed gesocialiseerd was als kitten of getraumatiseerd is door eerder misbruik van andere mensen, geef ze dan nog meer tijd, ruimte en verzorgende zorg door ze een consequent veilige omgeving te bieden waarin ze kunnen vertrouwen en ontspannen.

Lees verder voor meer tips over hoe je een Maine Coon op de juiste manier socialiseert.

Zijn Maine Coon Katten Timide Of Schichtig?

Timide Maine Coons zijn voorzichtige katten, terwijl schichtige Maine Coons nerveuze katten zijn.

Nerveuze Maine Coon katten voelen zich gestrest en bedreigd door iets in hun omgeving, zodat hun reacties kunnen worden gecategoriseerd als een vecht-, vlucht-, of bevriesgedrag.

Dit is vergelijkbaar met de hierboven genoemde 10 tekenen van een bange Maine Coon kat.

Maine Coons zijn zeer gevoelige dieren die gemakkelijk wennen aan hun omgeving en levensstijl. Als er iets in hun leven verandert, kunnen ze gestrest en nerveus worden.

Tekenen van stress bij Maine Coons zijn vaak:

 • Apathie tegenover de mensen en dingen waar hij vroeger van genoot.
 • Agressiviteit, plotseling aanvallen van andere huisdieren en mensen.
 • Veranderingen in de hoeveelheid voedsel die ze eten.
 • Zwak immuunsysteem dat hen vatbaar maakt voor frequente infecties en ziektes.

Waarom is mijn kat verlegen bij vreemden?

Meestal, wanneer uw Maine Coon kat verlegen is rond vreemden, komt dit door hun gebrek aan ervaring met bezoekers toen ze nog kittens waren.

Als ze niet goed zijn voorgesteld aan andere mensen tijdens hun vitale socialisatiefase van 3-9 weken oud, zijn ze vaak verlegen of zelfs angstig rond vreemden.

Volg altijd de juiste socialisatietips voor Maine Coon kittens, zelfs als je een oudere Maine Coon hebt geadopteerd.

Het kan meer tijd kosten voor je Maine Coon kat om gesocialiseerd te raken, omdat zijn cruciale leer-ontvankelijkheid fase voorbij is. Maar, met veel geduld en tedere zorg, zal je Maine Coon er enorm op vooruit gaan.

U kunt ook het volgende doen voor uw verlegen Maine Coon kat:

Zorg voor een veilige plek

Geef je Maine Coon een veilige plek om naartoe te gaan voordat een vreemde je huis bezoekt. Dit moet een afgelegen plek zijn, weg van geluiden van de deurbel en pratende mensen, zodat ze een ruimte hebben om zich rustig en ontspannen te voelen.

Als je Maine Coon zich eenmaal in dit veilige gebied bevindt, geef hem dan een speciale lekkernij of speeltje dat hem zal afleiden. Dit zal ook een positieve associatie geven voor als er de volgende keer vreemden op bezoek komen.

Houd uw kat bij u in de buurt

De eigenaar moet zijn Maine Coon altijd bij zich in de buurt houden.

Vertel uw bezoeker (de vreemdeling) om de kamer binnen te komen vanaf een punt zo ver mogelijk van de kat als de ruimte toelaat.

Zorg er in het begin voor dat er enige afstand is tussen de vreemde en uw kat, die comfortabel is voor uw kat.

Beloon goed gedrag

Als uw Maine Coon kat rustig en ontspannen blijft, beloon dan zijn “goede gedrag” met meer traktaties en aaien. Vraag dan aan de vreemde om dichter bij de kat te gaan zitten/staan.

Als uw kat angstig wordt, vergroot dan de afstand tussen de vreemde en de kat totdat de kat niet langer schuw of angstig is.

Als uw Maine Coon kalmeert, beloon hem dan met traktaties en aaien.

Herhaal Het Proces

Herhaal het proces verschillende keren, over verschillende sessies tot je Maine Coon zich op zijn gemak voelt bij de vreemdeling.

Introduceer uw Maine Coon kat dan langzaam aan meerdere vreemden door dit proces helemaal opnieuw te gebruiken.

Je weet dat je succes hebt gehad wanneer je de afstand tussen je kat en de vreemde begint te verkleinen, en je kat kalm en ontspannen blijft. Zorg ervoor dat u dit succes beloont, door uw Maine Coon een kattensnoepje te geven.

Als je Maine Coon enige terugtrekking of spanning vertoont, vergroot dan de afstand weer en beloon pas als ze weer rustig en ontspannen worden (bron 1).

Waarom is mijn kat ineens verlegen?

Katten zijn gewoontedieren.

Als ze plotseling schuw zijn, zoek dan naar een verandering in hun omgeving die hun onverwachte schuwheid kan hebben veroorzaakt.

Bijvoorbeeld:

 • Heeft u onlangs uw huis opnieuw ingericht?
 • Bent u onlangs verhuisd?
 • Heeft u onlangs een nieuwe baby gekregen?
 • Heb je vreemden in huis uitgenodigd?
 • Zijn er nieuwe huisdieren in huis?

Dit zijn mogelijke oorzaken dat uw Maine Coon kat zich onrustig en ongemakkelijk voelt, waardoor hij plotseling schuw wordt.

Wat veroorzaakt stress bij een kat?

Een gestreste of verdrietige Maine Coon kan getroost worden door de oorzaken van zijn stress weg te nemen. U kunt de kat ook uit de stresssituatie halen en hem de troost geven die hij nodig heeft.

Veel voorkomende oorzaken van stress bij katten zijn onder andere (bron 1):

 • Gezondheidsproblemen: Laat alle gezondheidsproblemen onmiddellijk door uw dierenarts controleren.
 • Eenzaamheid: Als de kat te lang alleen gelaten wordt.
 • Nieuw huisdier: Een nieuw huisdier in huis nemen kan stressvol zijn voor een kat.
 • Nieuwe baby: Een nieuwe baby of een nieuw gezinslid kan de kat het gevoel geven dat hij van zijn rang is ontheven.
 • Te veel huisdieren: Meerdere huisdieren kunnen territoriumgevechten veroorzaken, en een gebrek aan 1-2-1 aandacht.
 • Gebrek aan een krabpaal
 • Verandering in het kattenvoer
 • Constante harde geluiden
 • Bezoek van vreemden: Vooral als de vreemden voor een langere periode op bezoek komen
 • Straffen die hen worden opgelegd
 • Het ervaren van emotionele spanning van familie of huisgenoten

Verminderen van Stress Bij Katten

Als uw Maine Coon gedurende langere tijd intense angst vertoont, en zolang uw dierenarts zegt dat uw kat lichamelijk in orde is, kunt u hem misschien helpen met kat-kalmerende producten zoals deze slimme kat-kalmerende diffuser verkocht op Amazon.

U kunt ook kalmerende feromoonverspreiders gebruiken, natuurlijke kalmerende kluiven en andere voedselsnoepjes, kalmerende pootgels, feromoonsprays, en kalmerende halsbanden.

Hoe Socialiseer Je Een Maine Coon Kitten (CORRECT)

Het socialiseren van een Maine Coon kitten of volwassen kat vereist doelbewustheid, zorgvuldige planning, geduld en liefdevolle zorg.

Hier volgen basistips over hoe je een erg schuwe kat kunt socialiseren, plus hoe je je kat kunt helpen ontspannen.

3 – 9 Weken

Ten eerste is het het beste om een kitten te socialiseren als het tussen de 3 en 9 weken oud is, omdat dit de meest ontvankelijke leertijd voor hen is.

De training die ze krijgen (of niet krijgen) en de blootstelling aan de omgeving die ze krijgen, vormen hen voor een groot deel voor de rest van hun leven.

Kitten socialisatie

Socialisatie omvat de volgende belangrijke elementen:

 • Vasthouden en aaien: Begin als uw Maine Coon 3 weken oud is en hun moederpoes niet meer zo woest bezitterig is. Hou ze vast en aai ze dagelijks gedurende 10-15 minuten. Begin met het aaien van hun gezichten, kin, en achter hun oren, en werk zo verder om ze over hun hele lichaam te aaien.
 • Speeltijd: Als ze ongeveer 5 weken oud zijn en ze duidelijker kunnen zien en horen, begin dan met ze te spelen met ballen, pluimstokken en alles wat een knisperend geluid maakt, stimuleer meer van hun zintuigen, en beweeg ze in het begin langzaam om ze te helpen zich te concentreren.
 • Verzorging: Kam uw Maine Coon kitten zachtjes met een tandenborstel met zachte haren en werk zo verder naar het gebruik van een verzorgingskam of borstel door ze er lichtjes mee te borstelen. Dit is ook een goede manier om een warm, donzig gevoel in hen te creëren terwijl ze genieten van hun tijd met u, waardoor positieve associaties tussen u en hen ontstaan.
 • Geluiden en Omgeving: Maine Coon kittens moeten wennen aan het dagelijkse leven, zodat ze niet snel schrikken en nerveus worden. Geluiden waar ze vooral aan moeten wennen zijn:
  • Bezems en vegen
  • Kinderen (binnen en buiten)
  • Koken (geluiden van potten en pannen)
  • Honden blaffen
  • Deurbellen
  • Deuren openen en sluiten
  • pratende mensen (mannen en vrouwen, met luide en zachte stem)
  • Radio
  • Televisie
  • Stofzuigers
 • Introduceer kitten aan andere menselijke vrienden: Op ongeveer 5 tot 6 weken kunnen Maine Coon kittens geïntroduceerd worden aan andere mensen in het huishouden, zodat ze gewend raken aan het hebben van mensen in de buurt. Laat andere mensen de kittens liefdevol en zachtjes oppakken, aaien en hanteren. Bij heel jonge kinderen, leer de kinderen van te voren hoe ze voorzichtig en niet ruw met de kittens om moeten gaan. Als een heel jong kind dit nog niet kan, laat het dan niet met het kitten omgaan.
 • Laat kitten kennismaken met dierenvriendjes: Laat uw kitten de andere katten en honden in het huishouden ten minste een week zien en bekijken, voordat u ze direct contact en betrokkenheid met hen laat hebben, terwijl u toezicht houdt op hun interacties. U kunt uw kitten ook aan de speeltjes van de andere dieren laten ruiken, zodat ze gewend raken aan hun geuren. Als u angstig gedrag ziet bij het kitten of de andere dieren, scheid ze dan een tijdje van elkaar totdat ze allebei ontspannen zijn. Forceer nooit interacties tussen de dieren als ze er nog niet klaar voor zijn (bron 1).

Zijn Maine Coons goede huisdieren?

Maine Coons zijn geweldige huisdieren!

Met hun lieftallige en gezellige aard worden ze zelfs aanbevolen voor gezinnen met zeer jonge kinderen.

Maine Coon katten hebben de reputatie zeer aanhankelijk te zijn, en zich snel aan u en uw gezin te hechten.

Dit is ook een prachtig kattenras, met een voorouderlijke geschiedenis van prijswinnende showkatten!

Zolang u uw Maine Coon voorziet van wat hij nodig heeft en heel goed voor hem zorgt, zult u merken dat het hebben van een Maine Coon in uw huishouden een zegen is.

Conclusie

Dus, zijn Maine Coons verlegen?

Als ras in het algemeen, nee. Maar, als individuele kattenpersoonlijkheden, kunnen ze verlegen zijn, vooral als je een vrouwelijke Maine Coon bezit.

Als je denkt dat je kat schuw is, kan dit het gevolg zijn van een gebrek aan socialisatie toen ze nog kittens waren, een plotselinge verandering in hun omgeving waar je ze niet op hebt voorbereid, of veroorzaakt door een trauma uit het verleden door misbruik door andere mensen.

Maar, met tijd, liefde en tederheid, kun je je Maine Coon laten opbloeien en stralen in hun natuurlijke zelf, geheeld en heel.

Gerelateerde vragen

Wat te doen met een Maine Coon die overal bang voor is?

Een Maine Coon die overal bang voor is heeft mogelijk een trauma opgelopen door misbruik in het verleden. Ga zachter met hem om als je hem traint om te ontspannen in je liefdevolle zorg.

Zijn Maine Coons plakkerig?

Maine Coons zijn liefdevolle, sociale dieren die gedijen op menselijk gezelschap. Als ze aanhankelijk worden, betekent dat meestal dat je ze niet genoeg aandacht hebt gegeven die ze nodig hebben.

Worden Maine Coons verdrietig?

Als je te lang weg bent geweest van je Maine Coon kat, of je geeft ze niet de aandacht die ze nodig hebben, kunnen ze verdrietig worden. Dit kun je snel verhelpen door tijd met je Maine Coon door te brengen en ze meer liefdevolle aandacht te geven.

Plaats een reactie