Zijn Maine Coons hebberig?

Als je je Maine Coon in korte tijd veel voedsel hebt zien eten, vraag je je misschien af: zijn Maine Coons gulzig?

Je kunt je ook afvragen waarom mijn Maine Coon altijd honger heeft?

Maine Coons eten veel meer dan andere katten, maar dat is niet omdat ze gulzig zijn. Maine Coons zijn veel groter en actiever dan andere kattenrassen, en hebben gewoon meer calorieën nodig om hun gewicht te behouden. In het algemeen zijn Maine Coons niet gulziger dan enig ander kattenras.

De hoeveelheid voedsel die een Maine Coon zal eten is heel anders dan die van een normale kat.

Maine Coon katten zijn misschien niet gulzig, maar ze eten zeker veel meer voedsel dan andere kattenrassen!

Als je hebt gemerkt dat je Maine Coon voortdurend honger heeft, of meer lijkt te eten dan je denkt dat normaal is, lees dan verder om alles te leren over de eetgewoonten van Maine Coons.

Zijn Maine Coons gulzig?

De Maine Coon is het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld. Ze ontwikkelden zich op natuurlijke wijze in de staat Maine, waar hun lange, dikke vacht hen hielp de koude, strenge winters te overleven.

Vandaag de dag zijn ze ongelooflijk populair vanwege hun grote omvang, maar ook vanwege hun zachte, speelse houding en extreme intelligentie.

Maine Coon katten eten veel voedsel, maar dat is niet omdat ze gulzig zijn! Niet alleen zijn deze katten veel groter dan andere kattenrassen, maar ze zijn ook zeer actief.

Maine Coons eten veel voedsel omdat ze simpelweg meer calorieën nodig hebben dan de meeste andere katten.

Hoeveel eten Maine Coons?

Als je katten voert, is de algemene regel dat je ze tussen de 25 en 35 calorieën per pond lichaamsgewicht moet voeren.

Jongere, actievere katten zullen meer calorieën nodig hebben, terwijl oudere en minder actieve katten minder calorieën nodig zullen hebben.

Gezien Maine Coons veel groter zijn en ook actiever dan de meeste katten, hebben ze meer calorieën nodig dan andere kattenrassen.

Terwijl de gemiddelde huiskat tussen de 8 en 10 pond weegt, kunnen Maine Coons overal tussen de 8 en 25 pond wegen!

Dit betekent dat een Maine Coon kat elke dag tussen de 200 en 900 calorieën nodig heeft (bron 1).

Waarom eten Maine Coons zo veel?

Als je Maine Coon voortdurend om eten bedelt of zijn eten meteen opeet nadat je het hebt opgediend, vraag je je waarschijnlijk af “Waarom heeft mijn Maine Coon altijd honger?”

Hier zijn de meest voorkomende redenen waarom je kat altijd meer eten lijkt te willen:

Niet Genoeg Eten

Als uw kat altijd honger heeft, is het eerste wat u moet uitzoeken of uw kat wel of niet genoeg te eten krijgt.

Overleg met een dierenarts om er zeker van te zijn dat uw kat een gezond gewicht heeft, en dat de voeding van uw kat voldoet aan de caloriebehoefte.

Voedsel van lage kwaliteit

Ook al krijgt uw kat een normale hoeveelheid calorieën binnen, als het voer dat u koopt van lage kwaliteit is, kan uw kat nog steeds honger hebben.

Kattenvoer van lage kwaliteit gebruikt veel vulstoffen, zoals granen en maïsmeel, in plaats van eiwitten en koolhydraten.

Stap over op kattenvoer van hoge kwaliteit om aan de voedingsbehoeften van uw kat te voldoen.

Verkeerde Bowl Vorm

Geloof het of niet, uw kat krijgt misschien niet genoeg te eten omdat u de verkeerde komvorm gebruikt.

Katten hebben extreem gevoelige snorharen, en als hun voerbak te diep is, kan het je kat ongemak bezorgen terwijl hij eet. Probeer eens een bredere, ondiepe voerbak te gebruiken.

Overgeven na het eten

Katten hebben een zeer gevoelig spijsverteringsstelsel, en als ze te snel eten, kunnen ze eindigen met het overgeven van hun voedsel direct nadat ze het hebben gegeten!

Natuurlijk zal dit ervoor zorgen dat uw kat nog steeds honger heeft.

Als uw kat vaak overgeeft, probeer dan uw kat kleinere porties voer per keer te geven, om uw kat aan te moedigen langzamer te eten.

Verveling

Maine Coons zijn zeer actief en intelligente katten.

Als gevolg daarvan hebben ze veel verrijking en leuk speelgoed nodig om intellectueel gestimuleerd te blijven.

Als uw kat niet genoeg verrijking heeft, zal hij zich waarschijnlijk gaan vervelen.

Verveelde katten zullen vaak het grootste deel van hun tijd besteden aan eten, omdat het een van de enige activiteiten is die ze leuk vinden.

Eenzaamheid

Maine Coons zijn bijzonder aanhankelijke en gezellige katten.

Als u of uw gezinsleden het grootste deel van de tijd van huis zijn, zal uw Maine Coon waarschijnlijk eenzaam worden en misschien zelfs meer gaan eten uit stress.

Probeer meer tijd door te brengen met je Maine Coon, of overweeg een andere kat te adopteren als metgezel.

Stress

Stress kan katten ertoe aanzetten meer te eten uit een verlangen naar comfort.

Grote veranderingen in de omgeving van een kat, zoals een nieuw gezinslid of huisdier, of verhuizing naar een nieuwe locatie, kunnen ervoor zorgen dat een kat stress ervaart.

Onderliggende Ziekte

Hoewel minder vaak voorkomend, kunnen onderliggende ziektes zoals kanker of diabetes een plotselinge verandering in de eetlust van uw kat veroorzaken.

Als uw kat plotseling veel meer honger krijgt en ook andere verontrustende symptomen vertoont, breng hem dan meteen naar de dierenarts.

Hebben Maine Coons een speciaal dieet nodig?

Over het algemeen zijn de voedingsbehoeften van de Maine Coon niet anders dan die van een gewone kat. Als het op voeding aankomt, hebben Maine Coons dezelfde balans van eiwitten, vetten en koolhydraten nodig als andere kattenrassen.

Het enige grote verschil is dat Maine Coons een grotere hoeveelheid voedsel nodig hebben dan andere katten.

Hoewel alle kattenrassen een grote hoeveelheid eiwit nodig hebben, betekent de uitzonderlijke grootte van de Maine Coon wel dat eiwit een nog belangrijker onderdeel van zijn dieet is.

Zonder voldoende eiwitten zal uw Maine Coon ondervoed raken.

Beste Dieet Voor Een Maine Coon Kat

Hoewel er bepaalde regels zijn die elke katteneigenaar moet volgen, kan het dieet dat u uw Maine Coon geeft sterk variëren.

Hier zijn de drie belangrijkste opties voor het verstrekken van een goede voeding voor uw Maine Coon.

Alleen droogvoer

Een optie voor het voeren van uw Maine Coon is om alleen droogvoer te verstrekken.

Droogvoer is goed voor het gebit van de kat, omdat is aangetoond dat natvoer tot meer gebitsproblemen leidt. Echter, omdat droogvoer een laag vochtgehalte heeft, is het belangrijk om veel vers water te geven.

Maine Coons moeten elke dag ongeveer 3 oz droogvoer krijgen, maar dit zal variëren op basis van de grootte en het activiteitenniveau van uw kat.

Droogvoer en natvoer

Sommige eigenaars geven er de voorkeur aan hun kat een mengsel van droogvoer en natvoer te geven.

Natvoer heeft vaak de voorkeur van katten vanwege de rijkere smaak, en het bevat ook een hoger vochtgehalte.

Echter, uw kat alleen natvoer geven leidt meestal tot gebitsproblemen. U moet uw kat 3oz droogvoer of 9oz natvoer geven, of een combinatie van de twee.

Rauw Voedsel

De laatste dieet optie voor een Maine Coon kat is een rauw voedsel dieet.

Dit lijkt het meest op wat deze katten in het wild zouden eten, maar het vergt wel veel meer voorbereiding.

U zult een combinatie moeten bereiden van rauw spiervlees met organen, ongekookte botten, en bepaalde voedingssupplementen om er zeker van te zijn dat uw kat alle juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Maine Coon eetgewoonten

Lijkt uw kat een bizarre manier van eten te hebben?

Hier is een lijst van vreemde eetgewoonten die sommige katten kunnen ontwikkelen.

1. Maine Coon eet met zijn poten

Een vreemde eigenschap van veel Maine Coon katten is dat zij hun poten veel vaker gebruiken dan andere katten!

Niet alleen zullen deze katten hun poten gebruiken om speelgoed op te rapen of met water te spelen, maar ze rapen soms ook voedsel op met hun poten!

Hoe schattig dit gedrag ook kan zijn, het kan ook leiden tot een beetje een puinhoop. Dit gedrag is echter volkomen normaal en niets om je zorgen over te maken.

2. Maine Coon rommelige eter

Als je Maine Coon eten laat vallen tijdens het eten, kan hij beschouwd worden als een rommelige eter.

In sommige gevallen zou de Maine Coon gewoon te snel kunnen eten, maar in andere gevallen zou de kat daadwerkelijk met zijn eten kunnen spelen.

U kunt sommige gevallen van rommelig eten ontmoedigen door slechts een kleine hoeveelheid voedsel per keer te geven, en uw kat aan te moedigen met speeltjes te spelen in plaats van met zijn voedsel.

3. Maine Coon Voedsel Agressie

Je kat kan voedsel naar binnen schrokken of naar je grommen als je in de buurt bent omdat hij voedselagressie heeft.

Dit gedrag komt typisch voort uit katten die in het wild zijn opgegroeid en voor zichzelf moesten zorgen, of die zich bedreigd voelen dat hun voedsel kan worden afgepakt.

Maine Coon voedselagressie kan ook voorkomen in huishoudens met meerdere katten, vooral als uw Maine Coon verwacht dat zijn huisgenoten zijn voedsel opeten.

Verhoogde Eetlust Bij Katten

Is het u opgevallen dat uw kat veel meer lijkt te eten dan vroeger? Hier is een lijst van veel voorkomende redenen waarom een kat plotseling een verhoogde eetlust kan ontwikkelen.

 • Stress: Een gestresste kat kan meer gaan eten als een manier om troost te zoeken. Grote veranderingen zoals verhuizen of een nieuw huisdier of gezinslid in huis nemen, kunnen een kat gestresst maken.
 • Zwangerschap: Zwangere en zogende katten hebben veel meer calorieën nodig dan normaal om voor hun baby’s te zorgen! Als uw kat een ongesteriliseerde poes is, let dan op andere tekenen van zwangerschap als zij veel meer begint te eten.
 • Ouderdom: Als katten ouder worden, beginnen ze natuurlijk meer te eten omdat ze langzamer gaan eten. Hoewel het goed is om uw oudere kat wat extra calorieën toe te staan, moet u ervoor zorgen dat hij niet ongezond veel gewicht begint te krijgen.
 • Haarballen: Als u uw kat niet op de juiste manier borstelt, zal hij losse haren gaan opeten terwijl hij zichzelf borstelt. Dit leidt tot een opeenhoping van haren die het voor katten moeilijk kan maken om voedsel goed te verteren, waardoor de eetlust toeneemt.
 • Braken: Als uw kat allergisch is voor een ingrediënt in de voeding, of te snel begint te eten, kan hij gaan braken nadat hij gegeten heeft. Dit zal natuurlijk leiden tot een toename van de eetlust.
 • Onderliggende Ziekte: Onderliggende ziektes zoals diabetes, parasieten, of hyperthyreoïdie kunnen allemaal leiden tot een toename van de eetlust. Kijk uit naar andere verontrustende symptomen en breng uw kat naar de dierenarts als u vermoedt dat hij ziek is.

Hoe stop je een kat met overeten?

Een kat die overeetgewoonten ontwikkelt, zal vaak zwaarlijvig worden, wat een heleboel andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat niet te veel eet, zodat hij een lang en gezond leven kan leiden.

De eerste stap om te voorkomen dat je kat te veel eet, is om te bepalen hoeveel calorieën hij elke dag binnen zou moeten krijgen.

De meeste katten hebben ongeveer 25 tot 35 calorieën per pond lichaamsgewicht nodig, waarbij jongere en actievere katten de grootste hoeveelheid calorieën nodig hebben.

Bespreek een goed maaltijdplan met uw dierenarts voordat u extreme veranderingen aanbrengt in het dieet van uw kat. Daarna moet u beginnen met het reguleren van de hoeveelheid voedsel die uw kat krijgt.

Geef alleen de hoeveelheid voedsel die je al met je dierenarts hebt bepaald, en geef je kat niet meer voedsel, zelfs niet als hij smeekt.

Uiteindelijk is het aan jou om je kat te laten stoppen met overeten.

Zijn Maine Coons kieskeurige eters?

Maine Coons zijn niet kieskeuriger dan andere kattenrassen. Katten zijn echter berucht om hun kieskeurige eters!

Dit heeft vooral te maken met de liefde van een kat voor routine en eenheidsworst.

Veel katten raken erg gewend aan één dieet, en veel katten weigeren te eten als ze plotseling een nieuw soort voer krijgen.

Katten zijn ook erg gevoelig voor geuren en smaken, dus het kan zijn dat je een beetje moet experimenteren voordat je een soort voer vindt dat je kat lekker vindt.

Moet ik mijn Maine Coon traktaties geven?

Traktaties zijn een geweldige manier om de band met uw kat te vergroten, maar ook om positief gedrag zoals trucjes aan te moedigen.

De sleutel is om je kat niet te veel traktaties per dag te geven, anders kan het leiden tot gewichtstoename en ondervoeding.

De beste traktaties voor Maine Coon kittens en katten hebben hoogwaardige en natuurlijke ingrediënten, in plaats van veel kunstmatige smaakstoffen of vulstof ingrediënten zoals granen.

Wat eten Maine Coons in het wild?

Maine Coons zijn een natuurlijk voorkomend ras dat in het wild voorkwam voordat het naast de mens werd gedomesticeerd.

In hun eentje joegen ze op prooien zoals kleine zoogdieren, vogels, reptielen en zelfs insecten!

Maine Coon eet niet

De eetgewoonten van uw kat kunnen u veel vertellen over hun stemming en gezondheid. Als uw Maine Coon niet eet, is dat vaak een grote reden tot bezorgdheid.

Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom uw Maine Coon is gestopt met eten.

 • Stress: Als een kat gestrest is als gevolg van een recente grote verandering, zoals een grote verhuizing of de toevoeging van een nieuw gezinslid, dan kan het zijn dat hij stopt met eten. Als uw kat niet eet en meer tijd doorbrengt met verstoppen dan met spelen of knuffelen, is dit een teken dat hij lijdt aan stress.
 • Verkeerde kom vorm: Zoals eerder vermeld, hebben katten gevoelige snorharen, en geven ze de voorkeur aan brede, ondiepe schalen boven diepe. Probeer de vorm van het bakje te veranderen in iets dat comfortabeler is voor uw kat.
 • Kieskeurigheid: Katten zijn kieskeurige eters! Ze vertrouwen vaak sterk op hun reukzin, en als ze niet houden van de manier waarop hun voedsel ruikt, of het helemaal niet kunnen ruiken, is het onwaarschijnlijk dat ze het zullen eten. Plotseling veranderen van het soort voer dat je geeft kan er ook voor zorgen dat je kat stopt met eten, want katten houden van routine.
 • De ingrediënten van het voer zijn veranderd: Katten zijn erg kieskeurig over het voedsel dat ze eten, en hebben ook een grote hekel aan verandering. Het soort voer dat u altijd voor uw kat koopt, kan zonder dat u het weet van recept zijn veranderd, waardoor uw kat het ineens niet meer lust. Het kan zijn dat u moet experimenteren met nieuwe soorten voer, totdat u iets vindt wat uw kat lekker vindt.
 • Onderliggende Ziekte: Sommige katten kunnen ook hun eetlust verliezen als ze lijden aan een onderliggende ziekte, zoals kanker of alvleesklierontsteking. Als uw kat stopt met eten en ook andere symptomen vertoont, zoals braken, diarree, lusteloosheid of koorts, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts om een ernstige ziekte uit te sluiten.

Voedingsmiddelen die uw kat nooit moet eten

Hoewel het goed is om uw kat af en toe tafelresten te geven, is het belangrijk om de verschillende soorten gevaarlijk voedsel voor katten te leren kennen.

De voedingsmiddelen op deze lijst kunnen leiden tot gevaarlijke symptomen en zelfs de dood:

 • Chocolade en cafeïne: Chocolade en cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken bevatten een stof die bekend staat als methylxanthines, die braken, diarree en andere gevaarlijke symptomen bij katten veroorzaken.
 • Alcohol: Katten die alcohol gebruiken kunnen duizelig, gedesoriënteerd en misselijk worden. In sommige gevallen kan het zelfs de dood tot gevolg hebben.
 • Uien en Knoflook: Uien, knoflook, bieslook en andere verwante planten kunnen allemaal bloedarmoede veroorzaken en in grote hoeveelheden zelfs tot de dood leiden.
 • Druiven en rozijnen: Druiven en rozijnen kunnen leiden tot nierfalen, zelfs in kleine hoeveelheden!
 • Nachtschades: Planten in de nachtschade familie zijn onder andere aardappelen, aubergines, en tomaten. Elk deel van deze planten is extreem giftig voor katten.

Maine Coon Voedsel Allergieën

Jammer genoeg, zijn mensen niet de enige dieren die allergieën ervaren.

Maine Coons kunnen ook allergisch zijn voor verschillende soorten voedsel, waarbij de meest voorkomende voedselallergieën gluten of zuivel zijn. In zeldzamere gevallen kunnen Maine Coons ook allergisch zijn voor zeevruchten of gevogelte.

Symptomen van allergie bij katten zijn onder andere uitslag, diarree, braken of een piepende ademhaling. Als je een van deze symptomen opmerkt, moet je met je kat naar de dierenarts om zich te laten testen op allergieën.

Zelfgemaakt Maine Coon Voedsel

Zelf kattenvoer van goede kwaliteit leren maken kan een langdurig proces zijn, maar het is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat uw kat alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft!

De meeste mensen die zelf kattenvoer maken, kiezen ervoor om hun katten een rauw dieet te geven.

Bedenk dat er veel meer komt kijken bij een rauwkostdieet dan alleen je kat rauw vlees uit de winkel geven.

Je moet je kat ongeveer 85% spiervlees geven, maar ook ongekookte botten, organen, en vitaminesupplementen. Dit zorgt ervoor dat je kat alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft.

Zelf voer maken is een veel langer proces dan gewoon kattenvoer uit de winkel kopen. Je hebt ook een vleesmolen of een zware mixer nodig om alle ingrediënten te combineren.

Het verstrekken van uw eigen zelfgemaakte kattenvoer kan u echter gemoedsrust geven dat uw kat voedsel van hoge kwaliteit krijgt.

Hier is één recept om je op weg te helpen met het voeren van een rauw dieet aan je kat (bron 1):

 • 4,5 pond ontbeend donker kippenvlees met de helft van het vel verwijderd
 • 7 oz rauwe kippenlever
 • 14 oz rauwe kippenharten
 • 8 oz water
 • 4 rauwe eierdooiers
 • 2000 mg taurine
 • 4000 mg zalmolie
 • 200mg vitamine B complex
 • 200 IU vitamine E
 • 2 theelepels eierschaalpoeder
 • 1,5 theelepel licht zout

1. Snijd een kwart van het kippenvlees in hapklare brokken. Doe de rest van het vlees in een vleesmolen of blender met de kippenlever en de harten.

2. Klop in een kom de eidooiers, vitaminen, water, zout en eierschaalpoeder door elkaar.

3. Meng alle ingrediënten samen tot een slurry.

4. Geef uw kat één portie en vries de rest in. Het is ongeveer een maand houdbaar.

Gulzige Kattenrassen

De Maine Coon heeft misschien veel meer eten nodig dan andere kattenrassen, maar gulzig zijn ze zeker niet.

Hier zijn vijf kattenrassen die geen bijzonder hoge caloriebehoefte hebben, maar wel de hele dag door eten als je ze hun gang laat gaan:

 • Perzisch
 • Turks Van
 • Himalaya
 • Brits Korthaar
 • Chartreux

Conclusie

Als je hebt gemerkt dat je kat veel meer lijkt te eten dan andere katten, vraag je jezelf misschien af, zijn Maine Coons gulzig? Maak je echter geen zorgen, want je bent zeker niet de eerste persoon die deze vraag stelt!

Kortom, het is veilig om te zeggen dat Maine Coon katten grotere, actievere katten zijn, en daarom van nature meer calorieën nodig hebben dan andere kattenrassen.

Maine Coons zijn niet echt gulzig- ze hebben gewoon meer voedsel nodig om gezond te blijven!

Gerelateerde vragen

Maine Coon supplementen

Als uw kat een uitgebalanceerd dieet van kattenvoer van hoge kwaliteit eet, dan zouden vitamine- en mineralensupplementen niet nodig moeten zijn. Sommige eigenaren gebruiken echter supplementen als hun kat ziek is.

Plaats een reactie