Zijn Maine Coons destructief?

Veel potentiële Maine Coon eigenaren zullen kijken naar de grote afmetingen van dit kattenras en zich afvragen of Maine Coons destructief zijn? Want hoe verleidelijk het ook kan zijn om een Maine Coon in huis te halen, niemand wil een kat die meubels en tapijt kapot maakt!

Gelukkige Maine Coons wiens sociale en verrijkingsbehoeften worden vervuld, staan er niet om bekend destructief te zijn. De Maine Coon is echter een zeer sociaal en intelligent ras, en als ze zich vervelen, eenzaam zijn, of geen stimulerende dingen te doen hebben, kunnen ze gemakkelijk destructief worden.

Met de juiste zorg is het onwaarschijnlijk dat Maine Coon katten destructief worden. Als uw Maine Coon tekenen van destructief gedrag vertoont, is dat waarschijnlijk omdat er niet aan de behoeften van uw kat wordt voldaan.

Lees verder om erachter te komen hoe u destructief gedrag bij uw Maine Coon kunt beteugelen.

Zijn Maine Coons destructief?

De Maine Coon is het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld.

Deze katten ontwikkelden zich op natuurlijke wijze in de koude staat Maine, waar ze populair werden vanwege hun vermogen om te jagen op ratten, muizen en ander ongedierte. Tegenwoordig worden ze echter steeds populairder vanwege hun extreme intelligentie en aanhankelijke aard.

Een vraag die veel potentiële Maine Coon eigenaren zich echter stellen, is of dit grote kattenras al dan niet destructief is.

Over het algemeen staan Maine Coons er niet om bekend dat ze opzettelijk vernielzuchtig zijn, maar ze kunnen per ongeluk vernielzuchtig zijn. Maine Coons zijn volumineus en van nature onhandig, dus ze kunnen gemakkelijk glazen, lampen en andere voorwerpen omstoten.

Maine Coons kunnen ook vernielzuchtig worden als er niet aan hun sociale en verrijkingsbehoeften wordt voldaan.

Ten eerste, Maine Coons zijn ongelooflijk sociale en aanhankelijke wezens. Als je de hele dag weg bent op je werk of geen tijd doorbrengt met je kat, kan hij eenzaam en verveeld worden, wat waarschijnlijk zal leiden tot destructief gedrag.

De extreme intelligentie van de Maine Coon betekent ook dat ze veel meer verrijking nodig hebben dan de gemiddelde huiskat. Een paar speeltjes op de grond en een speelsessie met de laser zijn gewoon niet genoeg voor deze katten.

Ze hebben meubels nodig waar ze op kunnen klimmen, bewegend speelgoed dat hun zintuigen stimuleert, en speelsessies die zowel hun lichaam als hun geest trainen.

Dus, terwijl Maine Coons helemaal niet destructief zijn als ze goed worden behandeld, kan een Maine Coon die zich verveelt, eenzaam of depressief is, zich uitleven door destructief te worden. Als u destructief gedrag bij uw kat opmerkt, dan ligt het probleem eerder in uw zorg voor de kat, dan in de kat zelf.

Soorten Maine Coon Destructief Gedrag van de Kat

Destructief gedrag bij Maine Coon katten kan zich op veel verschillende manieren manifesteren.

Hier zijn de meest voorkomende soorten van destructief kattengedrag (bron 1).

 • Kauwen: Net als mensenbaby’s gebruiken katten hun mond als een andere zintuiglijke manier om hun omgeving te verkennen. Het is ook een deel van hun natuurlijke instinct om hun scherpe hoektanden te gebruiken om op dingen te kauwen. Katten kunnen op allerlei dingen kauwen, van snoeren tot planten tot stoffen.
 • Krabben: Katten krabben instinctief om het dode omhulsel van hun nagels te verwijderen wanneer deze groeien, en het is ook een plezierige manier voor katten om zich uit te rekken. Natuurlijk kan krabben ook vreselijke vlekken achterlaten op uw favoriete meubels of tafelpoten.
 • Overmatig likken: Sommige katten nemen zelfs deel aan zelfdestructief gedrag. Gestresseerde en verveelde katten verzorgen zichzelf soms zo buitensporig dat hun eigen vacht begint uit te vallen. Dit is een groot probleem dat negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van uw kat.
 • Het inslikken van niet-voedingsvoorwerpen: Een ander destructief gedrag dat mogelijk schadelijk is voor uw kat is het inslikken van oneetbare voorwerpen. Sommige katten hebben een obsessie voor niet alleen kauwen, maar ook het inslikken van voorwerpen zoals plastic, hout, of andere oneetbare materialen.
 • Sproeien: Een veel voorkomend gedrag bij dominante of agressieve katten is sproeien. Dit probleem komt het meest voor bij ongecastreerde katers, vooral bij katten die zich bedreigd voelen door andere katten in hun territorium. Dit probleem gaat meestal weg als de kat gecastreerd wordt, maar soms is er een uitgebreidere training voor nodig.

Wat zal een Maine Coon vernietigen?

Als er niet aan de behoeften van een Maine Coon wordt voldaan, kan hij allerlei dingen gaan vernielen.

Hier is een lijst van verschillende dingen die Maine Coons het meest waarschijnlijk zullen vernietigen, en ook waarom ze deze dingen in de eerste plaats zouden vernietigen.

 • Tafelpoten: Sommige katten kauwen of bijten graag op tafel- en stoelpoten. De stevige houten textuur is vaak bevredigend voor katten om aan te krabben of op te kauwen. Kauwen op hout komt ook vaak voor bij kittens die tandjes krijgen.
 • Tapijt of vloerkleden: Veel katten zullen tapijt of vloerkleden vernielen als krabgedrag. Het zachte materiaal is perfect voor katten om hun klauwen aan te scherpen!
 • Banken en ander meubilair: Katten krabben ook vaak aan sofa’s en andere meubels om dezelfde reden waarom ze graag aan tapijten en vloerkleden krabben.
 • Koorden: Een bijzonder gevaarlijke fascinatie van veel katten zijn snoeren. We weten allemaal dat katten dol zijn op lange, bungelende dingen, en snoeren zijn bijzonder verleidelijke voorwerpen die veel katten als speelgoed beschouwen. Het is niet meer dan normaal dat katten op snoeren willen kauwen, dus moeten eigenaars extra voorzichtig zijn om snoeren en elektronica veilig voor hun katten verborgen te houden.
 • Planten: Ondanks dat het carnivoren zijn, kiezen veel huiskatten ervoor om op planten te kauwen. Soms worden katten gewoon aangetrokken tot planten omdat ze er leuk uitzien om mee te spelen, terwijl andere katten misschien genieten van de smaak. Dit is echter een gevaarlijk gedrag, omdat veel kamerplanten (zoals chrysanten, hulst en klimop) zeer giftig zijn voor katten.
 • Glazen en losse voorwerpen: Katten kunnen ook voorwerpen vernielen die op een hoge plaats blijven zitten. Sommige katten kiezen ervoor om glazen of andere voorwerpen gewoon uit nieuwsgierigheid om te gooien, terwijl anderen het doen voor de aandacht van hun baasje.

Waarom vernielen katten dingen?

Een belangrijke stap in het stoppen van destructief gedrag bij katten is om te leren waarom de kat dit gedrag in de eerste plaats vertoont.

Hier zijn de meest voorkomende redenen waarom katten zich bezighouden met destructief gedrag (bron 1):

1. Verveling

Waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van vernieling bij katten is verveling.

Maine Coons in het bijzonder zijn ongelooflijk intelligent en moeten hun geest gestimuleerd houden met interessant speelgoed en zintuiglijke input.

Als uw kat niet genoeg speelgoed of verrijkende stimuli in zijn omgeving heeft, zal hij op natuurlijke wijze zijn omgeving op andere manieren gaan verkennen, meestal door te krabben en te kauwen aan snoeren, meubels en andere ongewenste voorwerpen.

2. Stress

Katten houden van routine en eenvormigheid.

Grote veranderingen in hun omgeving, zoals een verhuizing, het thuisbrengen van een baby, of zelfs zoiets simpels als het verplaatsen van de meubels, kunnen een kat immense stress bezorgen.

Katten geven ook de voorkeur aan rustige, kalme omgevingen, en hebben de neiging om zich onzeker te voelen in luide, onstuimige huishoudens, vooral als ze geen rustige, veilige ruimte hebben om naar te ontsnappen.

Als je kat gestrest is, kan hij uitvallen door meubels of tapijt te vernielen.

3. Eenzaamheid

Maine Coons zijn zeer sociale wezens, en zij hunkeren naar aandacht en genegenheid van hun eigenaars.

Als je de hele dag van huis bent, kan dit er gemakkelijk toe leiden dat je Maine Coon depressief en eenzaam wordt.

Maine Coons zijn het meest geschikt voor huishoudens met mensen die hen voldoende aandacht kunnen geven.

Als je bang bent dat je Maine Coon eenzaam is, kun je ook overwegen om een vriendje of vriendinnetje te nemen. Maine Coons staan erom bekend dat ze goed overweg kunnen met andere katten, en zelfs met honden!

4. Nieuwsgierigheid

Terwijl ze jong zijn, proberen kittens nog steeds hun omgeving te verkennen en te leren kennen.

Kittens zullen aan dingen krabben en kauwen omdat ze nieuwsgierig zijn naar hoe ze smaken of aanvoelen.

Voor kittens is een vernieling een vorm van bezig zijn met hun zintuigen.

5. Slechte Training

Hoewel het natuurlijk is voor kittens om hun wereld te verkennen op destructieve manieren, moet dit gedrag niet worden aangemoedigd.

Eigenaren moeten kittens speeltjes en materialen geven die veilig zijn om te vernielen, in plaats van ze toe te staan meubels te vernielen.

Als u dit gedrag niet op jonge leeftijd ontmoedigt, zal het waarschijnlijk een gewoonte worden gedurende het hele leven van de kat.

Krabben Maine Coons aan meubels?

Krabben aan meubels is vaak het meest geziene destructieve gedrag bij katten. Helaas komt dit probleem ook voor bij Maine Coons.

Katten hebben een aangeboren verlangen om te krabben, en de textuur van meubels wordt vaak gezien als het perfecte materiaal voor katten.

Dit gedrag begint meestal op jonge leeftijd en wordt een groter probleem als het door de eigenaar onbehandeld wordt gelaten.

Waarom krabben katten aan meubels?

Het is heel gebruikelijk dat katten aan meubels, tapijten of vloerkleden krabben, tot groot ongenoegen van hun baasjes. Hier zijn de meest voorkomende redenen waarom katten aan meubels krabben.

 • Emoties Uitdrukken: Katten krabben vaak als ze opgewonden of overstuur zijn. Krabben is slechts één van de manieren waarop katten graag hun emoties uiten!
 • Markeren hun territorium: Geloof het of niet, maar katten hebben geurklieren op hun poten! Veel katten zullen krabben om hun geur te verspreiden en hun territorium te markeren door het hele huis.
 • Rekken: Veel katten krabben graag nadat ze net wakker zijn geworden uit een dutje. Dit is een comfortabele manier voor katten om hun pootjes en klauwtjes te strekken, en het voelt waarschijnlijk nog lekker ook!
 • Verwijderen van dode nagels: Als de nagels van een kat groeien, vervelt het buitenste, dode deel van de nagels. Katten krabben om dit dode omhulsel te verwijderen en hun nieuwe nagels te laten ingroeien.
 • Meubels zijn comfortabel en handig: Katten moeten krabben om alle bovenstaande redenen, maar waarom kiezen ze meestal voor meubels? Meubels zijn hoog en stevig, waardoor katten er gemakkelijk hun klauwen in kunnen zetten en veel gewicht in hun krabben kunnen leggen. Over het algemeen is meubilair gewoon een handige en gewilde plek om te krabben.

Hoe te stoppen met katten die meubels vernielen

Niemand wil dat hun kat aan het meubilair krabt, maar veel eigenaren zijn ten einde raad hoe ze dit gedrag kunnen stoppen. Hier is een eenvoudige methode die u kunt gebruiken om uw kat te stoppen met het krabben aan het meubilair.

Zorg voor een goed alternatief

De eerste stap om uw kat te laten stoppen met krabben aan het meubilair is om ervoor te zorgen dat uw kat daadwerkelijk iets heeft om aan te krabben.

Neem een lange, stevige krabpaal en plaats hem dicht bij de plek waar uw kat het liefst krabt.

Het gedrag omleiden

Veel eigenaren gebruiken negatief gedrag, zoals harde geluiden of ruwe behandeling als straf voor slecht gedrag, maar dit is niet de manier om te gaan!

In plaats daarvan, elke keer dat je je kat aan het meubilair ziet krabben, pak je je kat gewoon op en plaats je hem direct in de buurt van de krabpaal.

Misschien wilt u zelfs zelf aan de paal krabben om het juiste gedrag te demonstreren.

Beloon goed gedrag

Katten reageren veel beter op positieve bekrachtiging dan op straf.

Wanneer je ziet dat je kat de krabpaal uit zichzelf gebruikt, maak dan een big deal van het goede gedrag.

Geef veel lekkers, en maak een grote ophef over uw kat. Dit zal je kat helpen om het gebruik van de krabpaal te associëren met positieve stimuli en zal eerder geneigd zijn om het in de toekomst weer te doen.

Beste Kattenkrabbers Voor Maine Coons

Kattenkrabbers zijn een essentiële vorm van verrijking voor Maine Coons die kunnen helpen om eventuele onderliggende destructieve neigingen eruit te halen.

Dit zijn mijn favoriete Maine Coon krabtorens.

Krabpalen kunnen gemaakt zijn van sisaltouw, hout, karton of tapijt. Voor Maine Coons moet je altijd minstens één grote, stevige krabpaal van sisaltouw hebben.

Vanwege de grote omvang van dit kattenras, zult u moeten investeren in een extra grote krabpaal.

U kunt dit echter ook aanvullen met een paar kartonnen krabpalen. Deze krabpalen zijn goedkoop en worden veel gemakkelijker kapot gemaakt.

Een of twee kartonnen krabbers in de buurt houden is een geweldige manier om je Maine Coon wat destructieve energie te laten afreageren op iets anders dan je meubels!

Hoe een Maine Coon kat te disciplineren

Hoewel de meeste Maine Coons niet bekend staan als herrieschoppers, is het belangrijk om een aantal regels voor uw kat te hebben, zowel voor de veiligheid van uw kat als voor uw meubels!

Hier zijn enkele belangrijke dingen om in gedachten te houden tijdens het disciplineren van uw kat.

 • Wees consequent: Het disciplineren van je kat vereist ook veel zelfdiscipline. Vergeet niet dat uw kat niet zal begrijpen wat u wilt als u de regels voortdurend verandert!
 • Begin jong: Hoewel dit niet altijd een optie is, vooral voor katten die geadopteerd zijn uit asiels, moet je zo vroeg mogelijk beginnen met het afdwingen van regels voor je kat.
 • Moedig Positief Gedrag aan: In plaats van je te richten op wat je kat fout doet, beloon je kat elke keer als hij iets goed doet. Bijvoorbeeld, geef uw kat traktaties wanneer hij de krabpaal gebruikt in plaats van de meubels.
 • Laat uw kat schrikken: Het maken van een hard, ietwat eng geluid telkens als uw kat iets doet wat niet mag, kan helpen versterken wat goed gedrag is en wat slecht gedrag. Katten leren ook van jongs af aan om voorzichtig te zijn met nestgenoten op basis van vocalisaties. Als uw kat een beetje te ruw speelt, zeg dan luid “au!” om de aandacht van uw kat te krijgen.

Met dat gezegd hebbende, zijn er ook een paar dingen die je nooit moet doen als je een kat disciplineert.

Ten eerste moet je je kat nooit slaan of pijn doen, op welke manier dan ook. Dit is gewoon grof gedrag en zal waarschijnlijk alleen uw band met uw kat vernietigen.

Veel eigenaren zullen hun kat bij de nekvel grijpen, maar dit is eigenlijk schadelijk voor katten, dus je moet voorkomen dat je dit ook doet.

Zijn Katers Destructiever?

Over het algemeen zijn er niet veel geregistreerde gedragsverschillen tussen katers en poezen.

Sommigen beweren dat mannelijke katten eerder dominant en agressief zijn voordat ze worden gecastreerd, maar er is geen bewijs dat mannelijke katten destructiever zijn dan hun vrouwelijke tegenhangers.

Kat is ’s nachts vernielzuchtig

Sommige katten zijn overdag perfecte engelen, maar worden ’s nachts energiek en destructief. Als ze aan hun lot worden overgelaten, kunnen katten allerlei manieren vinden om je huis te vernielen!

Een methode om het destructieve gedrag van je kat ’s nachts te beteugelen is om ongeveer vijftien minuten met je kat te spelen voor het slapen gaan. Dit kan soms helpen om opgekropte energie kwijt te raken en kan de behoefte van je kat verminderen om het huis te vernielen terwijl jij slaapt.

U kunt ook proberen het destructieve gedrag te verminderen door uw kat ’s nachts veel leuke speeltjes te geven om mee te spelen.

Deze stevige kattenspeeltjes zijn verbazingwekkend succesvol geweest bij onze extra grote Maine Coon kat.

Als je nog geen kattenboom of planken die speciaal voor uw kat aan de muur zijn bevestigd, overweeg dan om wat katvriendelijk meubilair te installeren.

Tot slot, in meer erge omstandigheden, kan het nodig zijn om je kat ’s nachts op te sluiten in een logeerkamer. Zorg ervoor dat uw kat alles heeft wat hij nodig heeft, inclusief speelgoed, voer, water en een krabpaal.

Verwijder alle voorwerpen of meubels die gemakkelijk gebroken of vernield kunnen worden.

Conclusie

Veel potentiële eigenaars vragen zich af of Maine Coons destructief zijn, alvorens te besluiten een van deze zachtaardige reuzen in huis te nemen.

Hoewel destructief gedrag vaak voorkomt tijdens de kittenperiode, groeien de meeste Maine Coons over dit gedrag heen, zolang aan al hun sociale en verrijkingsbehoeften wordt voldaan.

Als je Maine Coon zich schuldig maakt aan destructief gedrag, dan is dat een teken dat je je Maine Coon niet genoeg sociale interactie of verrijkende speeltijd geeft.

Gerelateerde vragen

Hoe lang kan een kitten alleen gelaten worden?

Kittens kunnen gemakkelijk in de problemen raken, dus ze mogen niet langer dan twee uur achter elkaar alleen gelaten worden.

Zijn Maine Coons rommelig?

Maine Coons staan er niet om bekend dat ze rommeliger zijn dan andere kattenrassen, hoewel hun lange vacht meer rommel kan veroorzaken dan een kortharige kat.

Zijn Maine Coons gevaarlijk?

Maine Coons mogen dan groot zijn, het zijn zachtaardige, aanhankelijke katten die er niet om bekend staan agressief of gevaarlijk te zijn.

Plaats een reactie