Zijn Maine Coon katten zeldzaam?

Je vraagt je misschien af “Zijn Maine Coon katten zeldzaam?” vooral als je een kat bent tegengekomen met kenmerken die lijken op een Maine Coon. Als je net een kat uit een asiel hebt geadopteerd, of je bent erin geslaagd een zwerfkat te vinden, dan zou je nieuwsgierig kunnen zijn of de kat die je net hebt gevonden een Maine Coon is of niet.

Het Maine Coon ras was zeldzaam in de jaren 1950 toen ze uit de mode raakten en bijna uitstierven. Echter, nadat het ras de officiële staatskat van Maine werd, steeg de populariteit, en in 1985 maakte het ras een comeback. Vandaag de dag zijn Maine Coons zo populair dat ze niet langer als zeldzaam worden beschouwd.

Natuurlijk heb je nog steeds geluk als je een Maine Coon tegenkomt. In dit artikel bespreken we hoe zeldzaam de gemiddelde Maine Coon is, en ook welke patronen en kleurschakeringen ze zeldzamer kunnen maken.

Hoe zeldzaam zijn Maine Coon katten?

Op het eerste gezicht lijkt de Maine Coon een bijzonder zeldzaam kattenras te zijn.

Een van de meest onderscheidende kenmerken van deze katten is hun enorme omvang.

Maine Coons kunnen wel 25 pond wegen, dat is meer dan het dubbele van de gemiddelde huiskat.

Maine Coons staan ook bekend om hun prachtige lange vacht, die leidt tot getufte oren en een iconische manen rond hun nek – twee kenmerken die je zelden aantreft bij andere kattenrassen.

Het is maar al te gemakkelijk om aan te nemen dat Maine Coons zeldzaam zijn op basis van deze ongewone fysieke kenmerken.

Als u vraagt “Zijn Maine Coon katten zeldzaam?“Het antwoord is nee, dat zijn ze niet. In feite zijn ze tegenwoordig zo populair dat het helemaal niet moeilijk is er een te vinden!

Uiterlijke kenmerken

Veel mensen gaan er echter van uit dat dit bijzondere kattenras uiterst zeldzaam is, omdat deze katten zulke opvallende kenmerken hebben.

Immers, niet veel katten hebben een enorme bouw, getufte oren, en een iconische manen. Toch is de populariteit van de Maine Coon vandaag de dag de reden waarom hij veel minder zeldzaam is dan hij vroeger was.

Hoewel je nauwelijks kunt verwachten dat je in je dagelijks leven verdwaalde Maine Coons tegenkomt, komen ze veel vaker voor dan je zou denken.

Natuurlijk was dit niet altijd het geval. Als je de geschiedenis van de Maine Coon bekijkt, zul je ontdekken dat hij niet altijd zo populair was als vandaag de dag.

Oorsprong

Hoewel de precieze oorsprong van de Maine Coon kat een beetje duister is, weten we wel een paar dingen zeker.

Om te beginnen is de Maine Coon een natuurlijk voorkomend ras dat ergens in het midden tot het einde van de jaren 1800 in de staat Maine is ontstaan.

Hun dikke vacht en brede poten waren perfect aangepast aan het leven in het besneeuwde klimaat van Maine, en ze waren effectieve mousseliers.

Hoewel het ras enige tijd populair was, begon zijn roem in het midden van de jaren 1900 af te nemen, toen het werd ingehaald door een nieuw kattenras – de Perzische.

Tegen de jaren 1950 stond het ras op het punt van uitsterven, maar gelukkig slaagden een paar fokkers erin om het ras tot 1985 in stand te houden. Dit was een speciaal jaar voor Maine Coons, want het ras werd uitgeroepen tot de officiële Staatskat van Maine’. (bron 1).

Van daaruit nam de populariteit van het ras een hoge vlucht en vanaf 2018 werd het beschouwd als de vijfde meest populaire kat, volgens de Cat Fanciers Association.

Als je meer wilt weten over de oorsprong van deze vriendelijke reuzen, kijk dan eens naar mijn artikel ‘Waar komen Maine Coons vandaan?‘.

Zeldzame Maine Coon Kleuren

In dit gedeelte gaan we kijken naar welke vachtkleuren zeldzaam zijn versus welke vachtkleuren veel voorkomen bij Maine Coon katten.

Om een goed begrip te krijgen van welke Maine Coon kleuren het meest zeldzaam zijn, is het echter belangrijk om te leren in welke kleuren dit specifieke kattenras voorkomt, in de eerste plaats!

Neem daarom snel een kijkje in mijn complete gids voor Maine Coon kleuren: ‘In welke kleuren komen Maine Coon katten voor?‘.

Nu u volledig op de hoogte bent van welke Maine Coon kleuren er te koop zijn, gaan we ons verdiepen in de wereld van de Maine Coons. Hieruit kunt u dan bepalen zijn Maine Coon katten zeldzaam, of niet?

1. Meest Zeldzame Maine Coon Kleuren

Sommige kattenrassen komen alleen in bepaalde kleuren voor.

Bijvoorbeeld, de vacht van een Blauwe Rus kan alleen maar koel grijs zijn, door kattenfokkers “blauw” genoemd. Maine Coons, echter, zijn speciaal in die zin dat zij in vrijwel elke kleur kunnen komen.

In totaal kan een Maine Coon kat in 75 verschillende kleuren komen! Natuurlijk, sommige van deze kleuren komen meer voor dan andere.

Twee van de zeldzaamste Maine Coon kleuren zijn gearceerd zilver en goud:

 • Zilver gearceerd Maine Coon
 • Gouden Maine Coon

Zilverkleurige Maine Coons

De De zilverkleurige Maine Coons zijn prachtig om te zien, maar vrij zeldzaam en daardoor verschrikkelijk duur.

De schaduwkleur is een gevolg van tipping, dat is wanneer de schacht van het haar van een kat een andere kleur heeft dan de punt.

Bij een zilverkleurige Maine Coon, is de schacht van het haar bleek in vergelijking met de donkergrijze punten.

Gouden Maine Coons

Gouden Maine Coons zijn ook vrij zeldzaam.

Een shaded gold Maine Coon heeft een abrikooskleurige of oranje haarschacht met een zwarte punt. Omdat de basiskleur van een gouden Maine Coon een gevolg is van rode kleuring, zijn alle gouden Maine Coons ook tabbies, zelfs als ze geen zichtbare strepen hebben (zoals een ticked tabby).

2. Zijn Oranje Maine Coon Katten Zeldzaam?

Terwijl zilveren en gouden Maine Coons de zeldzaamste van allemaal zijn, kan een specifiek soort oranje Maine Coon ook vrij zeldzaam zijn.

Het is relatief gemakkelijk om een oranje tabby Maine Coon te vinden, maar het vinden van een effen oranje Maine Coon is veel moeilijker.

Het is moeilijk om een effen oranje Maine Coon kat te fokken, waardoor het een van de meer zeldzame Maine Coon kleuren is.

3. Zijn zwarte Maine Coon katten zeldzaam?

Zwarte Maine Coons zijn een van de meest voorkomende Maine Coon kleuren. Een zwarte Maine Coon wordt helemaal niet als zeldzaam beschouwd.

Lees onze complete gids over de mysterieuze Zwarte Maine Coon Kat.

4. Zijn Witte Maine Coon Katten Zeldzaam?

Zuiver witte katten zijn doorgaans moeilijk te fokken, en maken slechts 5% uit van de gehele populatie katten. Als resultaat, is het een zeldzame kleur om te vinden bij Maine Coons (bron 1).

Lees onze complete gids voor de Witte Maine Coon kat hier.

5. Zijn Blauwe Maine Coon Katten Zeldzaam?

Een blauwe Maine Coon (die grijzer lijkt dan blauw) komt relatief vaak voor en is bijzonder mooi.

Een blauwe chinchilla Maine Coon is echter het resultaat van een specifieke vachtverkleuring die uiterst zeldzaam is bij Maine Coons.

Lees onze complete gids over de Blauwe Maine Coon Kat hier.

6. Hoe zeldzaam zijn gerookte Maine Coons?

Smoke Maine Coons hebben een verbleekte ondervacht, waardoor ze een rokerig uiterlijk hebben.

Dit patroon is enigszins zeldzaam bij Maine Coons, maar niet zo zeldzaam als bij zilveren, gouden, of blauwe chinchilla Maine Coons.

Lees onze volledige gids over de Rook Maine Coon kat hier.

7. Kunnen Maine Coons grijs zijn?

De kleur grijs bij katten is een verdunde versie van zwart. Maine Coons kunnen in een verscheidenheid van grijstinten voorkomen, en het wordt niet als zeldzaam beschouwd.

Voor meer informatie over de veronderstelde grijze Maine Coon kat, neem een kijkje in mijn gids: Grijze Maine Coon katten.

8. Zijn rode Maine Coons zeldzaam?

Rode Maine Coons zijn vrij algemeen, en ook populair. Het is echter gemakkelijker om mannelijke Maine Coons te vinden die rood zijn dan vrouwtjes.

Dit komt omdat 80% van de rode katten mannetjes zijn, terwijl slechts 20% van de rode katten vrouwtjes zijn.

Zeldzame Maine Coon Patronen

Kleuren zijn niet het enige deel van de vacht van een kat dat hem zeldzaam kan maken! Nu gaan we kijken naar een lijst van de verschillende Maine Coon patronen, en ook welke de zeldzaamste zijn.

1. Solid

Solid Maine Coons zijn éénkleurig. Dit is een veel voorkomend patroon, vooral bij zwarte, witte, crème, bruine en grijze katten.

2. Tabby

Tabby Maine Coons zijn waarschijnlijk de meest voorkomende van alle Maine Coon patronen, en het is ook de meest onderscheidende. De meeste mensen denken aan een tabby als ze de uitdrukking “Maine Coon” horen.

3. Smoke

Smoke Maine Coons komen niet zo vaak voor als effen of tabby patronen.

Terwijl het grootste deel van de kat effen van kleur is, is de ondervacht vervaagd. Dit is een beetje moeilijker te fokken en is daarom zeldzamer.

4. Shaded

Shaded Maine Coons zijn een van de zeldzaamste vachtpatronen. Elke haar op een shaded Maine Coon heeft twee verschillende kleuren, wat de kat een mooie, zachte uitstraling geeft.

Hoe Zeldzaam Zijn Mannelijke Calico Katten?

Katers zijn ongelooflijk zeldzaam. Calico katten zijn bijna altijd vrouwtjes, en mannelijke calico katten kunnen alleen voorkomen door een genetische afwijking die hen een extra X chromosoom geeft.

De kans dat een mannelijke calico kat wordt geboren is 1 op 3.000!

Omdat er zo veel te leren valt over de Calico Maine Coon kat, heb ik dit artikel geschreven om Maine Coon katteneigenaren de weg te wijzen: ‘Calico Maine Coon Kat‘.

Kun je in alle landen een Maine Coon kopen?

Maine Coons zijn over de hele wereld en in elk land verkrijgbaar.

Hoewel Maine Coons meer voorkomen in Australië en de Verenigde Staten, kunt u ze ook vinden in Europa, Canada, Brazilië, en vrijwel elk ander land!

Omzeil de oplichters en ontelbare vragen over het kopen van een Maine Coon kitten, door het lezen van mijn ‘Complete Gids Voor Het Kopen Van Een Maine Coon Katals eerste!

Zijn Maine Coons illegaal?

Maine Coons zijn niet illegaal om te kopen, verkopen, of bezitten in welk land dan ook.

Sommige hybride kattenrassen, zoals Bengalen, zijn echter op bepaalde plaatsen verboden om als huisdier te houden.

Daarom, als u hoopt om een raszuivere Maine Coon te bezitten, stop dan met stressen want deze grote katten zijn volkomen legaal over de hele wereld.

Het enige probleem waar je tegenaan zou kunnen lopen is dat, vanwege hun enorme omvang, sommige mensen je Maine Coon zouden kunnen verwarren met een kleine wilde kat!

Zeldzame Kattenrassen

Hoewel de Maine Coon geen zeldzaam kattenras is, zijn andere kattenrassen veel moeilijker te vinden.

Hier is een lijst van enkele van de zeldzaamste kattenrassen (bron 1).

 • Minskin
 • Savannah
 • Sokoke
 • Turkse Van
 • LaPerm
 • Korat
 • Bengaal
 • Ragamuffin
 • Burmilla
 • Serengeti

Conclusie

Het is niet ongebruikelijk om je af te vragen: “Zijn Maine Coon katten zeldzaam?”, vooral als je kijkt naar hun getufte oren, kenmerkende manen, en enorme omvang.

Verrassend genoeg worden Maine Coon katten echter helemaal niet als zeldzaam beschouwd.

Als je jezelf hebt afgevraagd “Komen Maine Coon katten veel voor?” dan is het antwoord ja!

Deze zachtaardige reuzen lijken op het eerste gezicht zeldzaam, maar ze zijn zo populair dat hun zeldzaamheid in de loop der jaren drastisch is afgenomen.

Plaats een reactie