Zijn Maine Coon katten vriendelijk

Ben je gek op het uiterlijk van de Maine Coon kat, maar weet je niet zeker of dit majestueus uitziende kattenras wel of niet bij jouw gezin past? Zo ja, dan bent u niet de enige!

Mijn ervaring is dat veel mensen niet weten wat ze moeten verwachten als ze onze grote Maine Coon kat zien. Ze lijken letterlijk stomverbaasd dat hij zo groot is als een kleine hond! Mensen vragen me vaak of Maine Coon katten vriendelijk zijn? Lees verder om mijn mening te weten te komen!

Maine Coon katten zijn ongelooflijk vriendelijk en liefdevol. Ze worden vaak ‘zachtaardige reuzen’ genoemd, of ‘de hond van de kattenwereld’. Net als een hond kun je verwachten dat je Maine Coon metgezel het grootste deel van de tijd aan je zijde zal zijn. Dit ras houdt van gezelschap, en is ongelooflijk trouw, met de neiging om overdreven aanhankelijk te zijn voor zijn baasjes!
Zijn Maine Coon katten vriendelijk

Wat is het temperament van een Maine Coon kat?

Alle katten hebben hun eigen unieke persoonlijkheid, maar Maine Coons vertonen over het algemeen deze 11 Maine Coon persoonlijkheidskenmerken:

 • Terughoudend
 • Genieten van menselijk gezelschap
 • Vriendelijk karakter
 • Loyaal
 • Gehoorzaam
 • Goed met jonge kinderen
 • Onafhankelijk
 • Intelligent
 • Houdt van knuffelen
 • Speels
 • Verzorging van hun baasjes

1. Gemoedelijk

Deze grote gespierde katten hebben een zeer gemoedelijk temperament. Ze zijn ontspannen, en worden over het algemeen niet gestoord door harde geluiden, noch door de constante activiteit om hen heen.

In feite lijken Maine Coons zich vaak aangetrokken te voelen tot het lawaai in huis en willen ze altijd deel uitmaken van het gezin.

2. Genieten van menselijk gezelschap

Maine Coons zijn geweldige metgezellen en zijn erg ‘hondachtig’ van aard.

Ze brengen graag hun tijd door met hun baasjes, en zijn bijzonder nieuwsgierig en vriendelijk tegen bezoekers die in huis worden uitgenodigd.

3. Vriendelijke aard

Zijn Maine Coon katten vriendelijk?’ … Het simpele antwoord is JA!

De Maine Coon staat op nummer 5 in de categorie ‘Vriendelijkste Kattenras’ (bron 1). Dit specifieke kattenras houdt ervan om aanhankelijk te zijn en is bijzonder liefdevol voor zijn baasjes. Hij zal ook elke bezoeker die in zijn territorium (d.w.z. het huis) wordt ge├»ntroduceerd, zonder aarzelen en zonder aarzelen verzorgen.

Als een Maine Coon vindt dat hij op een dag niet genoeg aandacht of genegenheid heeft gehad, zal hij zijn baasjes vaak aanvallen met liefde, verzorging en kusjes! Dit kan overkomen als plotselinge uitbarstingen van niet te stoppen genegenheid, waarbij de kat vastbesloten is om zijn onvoorwaardelijke liefde aan zijn eigenaar te tonen.

4. Loyaal

Maine Coons zijn extreem loyaal en tonen dagelijks liefde en affectie aan diegenen die ze als hun ‘familie’ beschouwen. Ze zijn geweldige metgezellen, en leren snel welk gezinslid hen de aandacht zal geven waar ze naar verlangen.

Dit kattenras staat niet bekend als een schootkat. Laat dit u echter niet afschrikken, want elke kat heeft zijn eigen unieke persoonlijkheidskenmerken, dus het zou zomaar kunnen dat er niets is wat ze liever doen dan op hun mens zitten en knuffelen!

Hun overdreven aanhankelijke aard maakt ze geweldige huisdieren, want ondanks hun onafhankelijke aard, zoeken ze nog steeds actief naar liefde en aandacht van hun baasjes.

5. Gehoorzaam

In tegenstelling tot de gemiddelde kat, zijn de meeste Maine Coons trainbaar zoals een hond! Bijgevolg kan men vaak zien dat ze tekenen van gehoorzaamheid vertonen wanneer hun eigenaar op een andere toon spreekt.

Dit ras is bijzonder slim, en kan worden getraind om dezelfde basisregels te volgen die je van een hond zou verwachten, zoals ‘down’, ‘no’ of ‘fetch’. Dit laatste commando zal echter het moeilijkst aan te leren zijn.

Maine Coons zijn intelligent, dus verwacht dat uw kat komt als u hem roept.

6. Goed met jonge kinderen

De Maine Coon heeft de neiging om een zeer relaxte aard te hebben, waardoor ze ideaal zijn om met jonge kinderen om te gaan.

Vaak aangeduid als een ‘gentle giant’, lijken ze zich niet te laten afschrikken door de harde geluiden die jonge kinderen maken, noch door het constante geroezemoes dat in huis plaatsvindt.

Hun zachtaardige en aanhankelijke aard maakt ze ideaal in de buurt van kinderen, omdat ze graag aandacht krijgen van hun familie, en ze zijn bijzonder tolerant voor jongere kinderen die hen leren aaien en aaien.

Zijn Maine Coon katten vriendelijk, en geweldig om bij kinderen te zijn? Ja, zonder twijfel, mits u de Maine Coon van kitten af aan opvoedt binnen uw gezin.

Kijk maar eens naar de video hieronder, van onze 7 jaar oude Maine Coon (Pippin), met onze dochter Aimee (5 jaar). Pippin toont letterlijk zijn liefde voor Aimee, door haar te verzorgen met zijn ruwe tong!

Let op: Ondanks dat het Maine Coon temperament bij jonge katten erg liefdevol en zachtaardig is, zou ik bijzonder voorzichtig zijn als je jonge kinderen hebt, en ervoor kiest om een oudere Maine Coon te herplaatsen. Zoals met alle kattenrassen, als u niet de volledige geschiedenis van de kat kent, is het mogelijk dat de Maine Coon niet gewend is aan kinderen en harde geluiden.

Een dramatische verandering in de omgeving van de kat kan de kat van streek maken, wat kan resulteren in onverwacht agressief gedrag tegenover een kind.

7. Onafhankelijk

Ondanks het feit dat de Maine Coon van menselijke affectie en aandacht houdt, is het ook een heel onafhankelijke kat. Ze houden van het buitenleven en staan bekend als geweldige jagers in het wild.

Dit kattenras houdt van knuffelen, maar wordt niet al te aanhankelijk, want ze houden ook van hun eigen ruimte van tijd tot tijd.

De beslissing of het ras al dan niet buiten moet worden gelaten is een veelbesproken onderwerp en zal afhangen van het feit of de eigenaar op het platteland woont of in een bebouwde stadsomgeving. Uiteindelijk komt de beslissing neer op persoonlijke mening en voorkeur.

8. Intelligent

Ondanks het feit dat het een van de meest rommelige kattenrassen ter wereld is, is de Maine Coon eigenlijk heel intelligent. Ze kunnen basiscommando’s leren, net als een hond, en weten wanneer ze stout zijn geweest en kattenkwaad hebben uitgehaald!

U kunt uw Maine Coon ook trucjes leren, bijvoorbeeld: als ik mijn Maine Coon om een kus vraag, wrijft hij zijn beide geurklieren tegen mijn wangen!

9. Hou van knuffelen

Maine Coons zijn een uiterst vriendelijk kattenras. Ze houden ervan om hun onvoorwaardelijke liefde en genegenheid te tonen aan hun baasjes, en genieten ervan om met hun familie te knuffelen.

10. Speels

Maine Coon kittens zijn erg speels. Ze vinden het heerlijk om hun territorium te verkennen, en halen vaak allerlei kattenkwaad uit!

Naarmate ze ouder worden, spelen Maine Coons nog steeds graag spelletjes met hun familie, maar ze worden veel kalmer in hun maniertjes.

Voordat u denkt dat het kattenkwaad voorbij is, moet u er wel rekening mee houden dat oudere Maine Coons nog steeds vatbaar zijn voor wat wij graag hun “gekke halfuurtje” noemen, wanneer ze terugvallen op kittenachtig gedrag.

11. Het verzorgen van hun eigenaars

Maine Coons houden ervan om hun baasjes te verzorgen. Ze zijn een extreem aanhankelijk ras, en deze manier van verzorgen is hun manier om te laten zien dat je hun familie bent en dat ze van je houden.

Als je een Maine Coon kat begint te aaien, al is het maar voor een minuutje, dan is het voor de Maine Coon bijna onmogelijk om niet terug te geven. In feite hebben ze zo’n vriendelijke en zorgzame aard dat ze vaak vastbesloten zijn om je terug te aaien!

In tegenstelling tot de gemiddelde kat, vinden Maine Coons het heerlijk om keer op keer geborsteld te worden met een zachte borstel.

Zijn Maine Coon katten agressief

Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras (afgezien van de Ragdoll) en staan eigenlijk bekend om hun zachtaardige gedragskenmerken. Het zijn geen agressieve katten, maar in plaats daarvan worden ze beschouwd als een van de vriendelijkere kattenrassen.

Ondanks dat ze zo groot zijn, vertonen deze zachtaardige reuzen van nature geen tekenen van agressie. Dit specifieke kattenras is ook erg rustig, en staat niet bekend om het maken van sissende geluiden.

Als uw Maine Coon zich echter toch geïrriteerd voelt, zal hij zijn standpunt aan u kenbaar maken via een paar korte tjirpen, of twills, die hij naar u uitbrengt als hij zich verwijdert van iets wat hij niet leuk vindt!

Als je bijvoorbeeld per ongeluk op het uiteinde van hun staart gaat staan, omdat ze met hun grote pluimstaart onder je voeten door lopen, krijg je een kort getjirp van walging van je Maine Coon!

Conclusie

Bij het beantwoorden van de vraag, ‘zijn Maine Coon katten vriendelijk’, heb ik me voornamelijk gericht op de belangrijkste Maine Coon persoonlijkheidskenmerken, en hoe het leven met een Maine Coon kat is.

Zoals u kunt zien, is de Maine Coon een ideaal familie huisdier, omdat hij een zeer vriendelijke, relaxte aard heeft. Dit is vooral waar wanneer ze in de buurt zijn van de jongere kinderen van het gezin. De roedelmentaliteit van de Maine Coon betekent dat ze automatisch zachtaardiger zijn voor de jonge kinderen binnen ‘hun roedel’.

Als je de tijd en liefde hebt om aan een Maine Coon te geven, zou ik zeker aanraden om dit specifieke kattenras te kiezen als deel van je gezin. Dit ras is een gelukkig compromis tussen het bezitten van een kat en het bezitten van een hond. Hun onafhankelijke aard maakt ze erg ‘katachtig’, terwijl hun vermogen om eenvoudige commando’s op te volgen, en naar je toe te komen als ze geroepen worden, ze erg ‘hondachtig’ maakt.

Maine Coons zijn enorm vriendelijke zachtaardige beesten en hebben zoveel liefde te geven, dat u nooit teleurgesteld zult zijn in uw keuze.

Plaats een reactie