Zijn Maine Coon katten vriendelijk?

Hou je van het uiterlijk van de Maine Coon kat, maar ben je er niet zeker van of dit fabelachtig majestueus uitziende kattenras wel of niet bij jouw familie past? Zo ja, dan ben je niet alleen!

Mensen vragen me vaak of Maine Coon katten vriendelijk zijn? Lees verder om mijn mening te weten te komen!

Maine Coon katten zijn ongelooflijk vriendelijk en liefdevol. Ze worden vaak aangeduid als ‘zachtaardige reuzen’, of ‘de hond van de kattenwereld’. Net als bij een hond kun je verwachten dat je Maine Coon metgezel het grootste deel van de tijd aan je zijde zal staan. Dit ras houdt van gezelschap, en is ongelooflijk trouw, met de neiging om overdreven aanhankelijk te zijn voor zijn baasjes!

Mijn ervaring is dat veel mensen niet weten wat ze moeten verwachten als ze onze grote Maine Coon kat zien. Ze lijken letterlijk stomverbaasd dat hij de grootte heeft van een kleine hond!

Wat is het temperament van een Maine Coon kat?

Alle katten hebben hun eigen unieke persoonlijkheid, maar Maine Coons vertonen over het algemeen deze 11 Maine Coon Persoonlijkheidskenmerken :

 1. Laid Back
 2. geniet van menselijk gezelschap
 3. Vriendelijke aard
 4. Loyaal
 5. Gehoorzaam
 6. Goed met jonge kinderen
 7. Onafhankelijk
 8. Intelligent
 9. Love To Cuddle
 10. Playful
 11. Hun baasjes verzorgen

1. Rustig achterover

Deze grote gespierde katten hebben een zeer gemoedelijk temperament.

Ze zijn ontspannen, en over het algemeen niet gefrustreerd door harde geluiden, of constante activiteit om hen heen.

In feite lijken Maine Coons zich vaak aangetrokken te voelen tot het lawaai in huis, en willen ze altijd deel uitmaken van het gezin.

2. Geniet van menselijk gezelschap

Maine Coons zijn geweldige metgezellen en zijn erg ‘hondachtig’ in hun aard.

Ze brengen graag hun tijd door met hun baasjes, en zijn uiterst nieuwsgierig en vriendelijk tegen bezoekers die in huis worden uitgenodigd.

3. Vriendelijke aard

Zijn Maine Coon Katten Vriendelijk? … Het simpele antwoord is, JA!

De Maine Coon staat op nr.5 in de categorie ‘Vriendelijkste Kattenras’ (bron 1).

Dit bijzondere kattenras houdt van aanhankelijkheid en is bijzonder liefdevol voor zijn baasjes.

Hij zal ook elke bezoeker die in zijn territorium (d.w.z. het huis) wordt geïntroduceerd, met plezier en zonder nadenken verzorgen.

Als een Maine Coon vindt dat hij op een dag niet genoeg aandacht of genegenheid heeft gehad, zal hij zijn baasjes vaak aanvallen met liefde, borstelen en kusjes.

Dit kan overkomen als plotselinge uitbarstingen van niet te stoppen genegenheid, waarbij de kat vastbesloten is om zijn onvoorwaardelijke liefde aan zijn eigenaar te tonen.

4. Loyaal

Maine Coons zijn uiterst loyaal en tonen dagelijks liefde en genegenheid aan degenen die zij als hun ‘familie’ beschouwen.

Ze zijn geweldige metgezellen, en leren snel welk gezinslid hen de aandacht zal geven waar ze naar verlangen.

Dit kattenras staat er niet om bekend een schootkat te zijn.

Laat dit u echter niet afschrikken, want elke kat heeft zijn eigen unieke persoonlijkheidskenmerken, dus het zou zomaar kunnen dat er niets anders is wat ze liever doen dan op hun mens zitten en knuffelen!

Hun overdreven aanhankelijke aard maakt ze tot geweldige gezinshuisdieren, want ondanks hun onafhankelijke aard, zoeken ze nog steeds actief naar liefde en aandacht van hun baasjes.

5. Gehoorzaam

In tegenstelling tot de gemiddelde kat, zijn de meeste Maine Coons trainbaar als een hond! Bijgevolg kan men vaak zien dat ze tekenen van gehoorzaamheid vertonen wanneer hun eigenaar op een andere toon spreekt.

Dit ras is uiterst slim, en kan worden getraind om dezelfde basisregels te volgen die je van een hond zou verwachten, zoals ‘down’, ‘no’ of ‘fetch’.

Het laatste commando zal echter het moeilijkst aan te leren zijn.

Maine Coons zijn intelligent, dus verwacht dat uw kat komt als hij geroepen wordt.

6. Goed met jonge kinderen

Het Maine Coon ras heeft de neiging om een zeer relaxte aard te hebben, waardoor ze ideale katten zijn om rond jonge kinderen te hebben.

Vaak aangeduid als een ‘zachte reus’, lijken ze niet te worden gestoord door de harde geluiden die jonge kinderen maken, noch door het constante geroezemoes van activiteiten die in huis plaatsvinden.

Hun zachtaardige en aanhankelijke aard maakt hen ideale katten om in de buurt van kinderen te hebben, omdat ze graag aandacht krijgen van hun familie, en bijzonder tolerant zijn voor jongere kinderen die hen leren aaien en aaien.

Zijn Maine Coon katten vriendelijk, en geweldig om in de buurt van kinderen te zijn? Ja, zonder enige twijfel, mits je de Maine Coon van kitten af aan opvoedt binnen je gezin.

Kijk maar eens naar de video hieronder, van onze 7-jarige Maine Coon (Pippin), met onze dochter Aimee (5 jaar). Pippin toont letterlijk zijn liefde voor Aimee, door haar te verzorgen met zijn ruwe tong!

Maine Coon Temperament Met Kinderen

Let op

Ondanks het feit dat jonge Maine Coons zeer liefdevol en zachtaardig zijn, zou ik bijzonder voorzichtig zijn als u jonge kinderen heeft, en ervoor kiest een oudere Maine Coon te herplaatsen.

Zoals met alle kattenrassen, als u niet de volledige geschiedenis van de kat kent, dan is het mogelijk dat de Maine Coon niet gewend zal zijn aan kinderen en harde geluiden.

Een dramatische verandering in de omgeving van de kat kan de kat ongerust maken, wat mogelijk kan resulteren in onverwacht agressief gedrag tegenover een kind.

7. Onafhankelijk

Ondanks het feit dat ze van menselijke affectie en aandacht houden, is de Maine Coon ook een heel onafhankelijke kat. Ze houden van het buitenleven en staan bekend als geweldige jagers in het wild.

Dit kattenras houdt van knuffelen, maar wordt niet al te aanhankelijk, want ze houden ook van hun eigen ruimte van tijd tot tijd.

De beslissing of het ras al dan niet buiten moet worden gelaten is echter een veelbesproken onderwerp en zal afhangen van het feit of de eigenaar op het platteland woont of in een bebouwde stadsomgeving.

Uiteindelijk komt de beslissing neer op persoonlijke mening en voorkeur.

8. Intelligent

Ondanks het feit dat het een van de meest rommelige kattenrassen ter wereld is, is de Maine Coon eigenlijk heel intelligent.

Men kan ze basiscommando’s leren, zoals een hond, en weten wanneer ze stout zijn geweest en zich in de nesten hebben gewerkt!

Je kunt je Maine Coon ook trucjes leren, b.v. als ik mijn Maine Coon om een kus vraag, wrijft hij zijn beide geurklieren tegen mijn wangen aan!

9. Hou van knuffelen

Maine Coons zijn een uiterst vriendelijk kattenras.

Ze tonen graag hun onvoorwaardelijke liefde en genegenheid aan hun baasjes, en genieten van een knuffel met hun gezin.

10. Speels

Maine Coon kittens zijn extreem speels.

Ze houden ervan om hun territorium te verkennen, en kunnen vaak gevonden worden in het halen van allerlei kattenkwaad.

Als ze ouder worden, spelen Maine Coons nog steeds graag spelletjes met hun familie, maar ze zijn veel kalmer in hun gedrag.

Maar voordat u denkt dat het kattenkwaad voorbij is, moet u zich ervan bewust zijn dat oudere Maine Coons nog steeds vatbaar zijn voor wat wij graag hun “gekke half uur” noemen, van tijd tot tijd, wanneer ze terugvallen op kittenachtig gedrag.

11. Hun Eigenaars Verzorging

Maine Coons houden ervan hun eigenaars te verzorgen. Ze zijn een zeer aanhankelijk ras, en deze manier van verzorgen is hun manier om te laten zien dat je hun familie bent en dat ze van je houden.

Als je een Maine Coon kat begint te aaien, al is het maar voor een minuutje, vindt de Maine Coon het bijna onmogelijk om de gunst niet terug te geven.

In feite hebben ze zo’n vriendelijke en zorgzame aard dat ze vaak vastbesloten zijn om je terug te aaien!

In tegenstelling tot de gemiddelde kat, vinden Maine Coons het heerlijk om keer op keer geborsteld te worden met een zachte borstel.

Zijn Maine Coon Katten Agressief

Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras (afgezien van de Ragdoll) en staan eigenlijk bekend om hun zachtaardige gedragskenmerken.

Het zijn geen agressieve katten, maar in plaats daarvan worden ze beschouwd als een van de vriendelijkere kattenrassen.

Ondanks dat ze zo groot zijn, vertonen deze zachtaardige reuzen van nature geen tekenen van agressie.

Dit bijzondere kattenras is ook zeer laid back, en niet bekend om het maken van sissende geluiden.

Als uw Maine Coon zich echter geërgerd voelt, zal hij zijn standpunt aan u kenbaar maken door middel van een paar korte tjirpen, of twills, die hij naar u uitbrengt als hij zich verwijdert van iets wat hem niet aanstaat!

Bijvoorbeeld, als je per ongeluk op het uiteinde van hun staart gaat staan, omdat ze die grote borstelige staart onder je voeten hebben gezwiept terwijl je voorbij loopt, dan zul je een korte tsjirp van walging krijgen van je Maine Coon!

Conclusie

Bij het beantwoorden van de vraag, ‘zijn Maine Coon katten vriendelijk’, heb ik mij voornamelijk gericht op de belangrijkste Maine Coon persoonlijkheidskenmerken, en hoe het leven met een Maine Coon kat is.

Zoals je kunt zien, is de Maine Coon een ideaal gezinshuisdier omdat hij een zeer vriendelijke, relaxte aard heeft. Dit is vooral waar wanneer ze in de buurt zijn van de jongere kinderen van het gezin.

De hondachtige roedelmentaliteit van de Maine Coons betekent dat ze automatisch voorzichtiger zijn met de jonge kinderen binnen ‘hun roedel’.

Als je de tijd en de liefde hebt om aan een Maine Coon te geven, zou ik zeker aanraden om dit bijzondere kattenras te kiezen om deel uit te maken van je gezin.

Dit ras is een gelukkig compromis tussen het bezitten van een kat en het bezitten van een hond.

Hun onafhankelijke aard maakt ze erg ‘katachtig’, terwijl hun vermogen om eenvoudige commando’s op te volgen, en naar je toe te komen als ze geroepen worden, ze erg ‘hondachtig’ maakt.

Maine Coons zijn enorm vriendelijke zachtaardige beesten en hebben zoveel liefde te geven, dat je nooit teleurgesteld zou zijn in je keuze.

Plaats een reactie