Zijn Maine Coon katten territoriaal?


Maine Coons staan erom bekend dat ze fel trouw en overdreven aanhankelijk zijn, veel meer dan alle andere katten. Maar, zijn Maine Coon katten ook territoriaal?

Maine Coon katten zijn vaak erg territoriaal. Mannelijke Maine Coon katten zijn meer territoriaal dan vrouwelijke Maine Coon katten. De mannelijke Maine Coon claimt het hele huis en de tuin als het zijne, terwijl vrouwelijke Maine Coon katten over het algemeen slechts een klein gebied opeisen.

We hebben enkele belangrijke kenmerken gevonden in het gedrag van de Maine Coon kat die aangeven dat deze grote katten territoriaal zijn. Blijf lezen om te zien waarom dit kattenras beschermend kan zijn tegenover hun menselijke familie.

De territorialiteit en instinctieve beschermingsdrang van de Maine Coon balanceert regelmatig op het randje van vertederend en frustrerend.

Gelukkig hebben we enkele handige verklaringen voor je en zelfs enkele inzichten die je kunnen helpen je eigen Maine Coon beter te begrijpen. Lees verder om meer te weten te komen!

Zijn Maine Coon katten territoriaal?

De Maine Coon heeft een merkwaardige en vage geschiedenis. Zozeer zelfs dat we niet honderd procent zeker weten waar ze vandaan komen!

Maine Coons zijn nu een van de grootste en meest geliefde huiskattenrassen ter wereld.

Ze zijn enorm aanhankelijk en zeer trouw aan hun familie en eigenaren. Maar soms uit die loyaliteit zich op vreemde manieren.

Een van die manieren is overbezorgdheid voor hun familie en intense bescherming van hun huis.

Maine Coon katten kunnen territoriaal zijn, maar de mate van hun territoriale aard varieert van kat tot kat en wordt sterk beïnvloed door hun huidige huiselijke omgeving en sociale behoeften.

Er zijn tal van tekenen van een territoriale kat waar je op kunt letten.

Hier is een snelle lijst van veel voorkomende tekenen van een territoriale Maine Coon (bronnen 1,2):

1. Uitgezette pupillen

Verwijde pupillen zijn een signaal dat uw kat op scherp staat.

Door de extra pupilgrootte kan het oog meer licht opnemen en daardoor inkomende bedreigingen gemakkelijker zien.

Breedogige kittens zijn erg schattig, maar dit kan ook een teken zijn van spanning en angst.

2. Spitse oren

Katten, Maine Coons inbegrepen, staan erom bekend dat ze scherp gespitste oren hebben wanneer ze territoriaal zijn en hun familie beschermen.

Ze spitsen hun oren om hun gehoor te verbeteren. Hierdoor is de kat extra gevoelig voor elk geluid dat zou kunnen aangeven dat er iemand of iets in hun territorium is dat er niet hoort te zijn.

3.Swishing Tails

Maine Coons staan erom bekend dat ze hun staart snel heen en weer zwiepen als ze zich bijzonder territoriaal voelen.

Dit is normaal gesproken een indicatie dat uw Maine Coon iets van “belang” heeft gezien en zich voorbereidt om zeer snel te bewegen (indien nodig).

4. Gespannen Houdingen

Katten hebben de neiging zich te spannen als ze het gevoel hebben dat zij, of hun territorium, worden bedreigd.

Spanning in de spieren is nodig om een krachtige explosie-achtige beweging uit te voeren.

Bijvoorbeeld, met zoveel mogelijk kracht naar of uit de weg springen van een roofdier waarvan ze vermoeden dat het in de buurt is.

5. Overdreven aanhankelijk

Je moet niet vergeten dat je in hun gedachten “deel uitmaakt van” je Maine Coons territorium.

Hun aanhankelijkheid aan u en uw directe omgeving kan een aanwijzing zijn dat uw kat zich bijzonder territoriaal voelt.

Een mooi voorbeeld hiervan is wanneer ze voortdurend tegen je lichaam, meestal je been, aanwrijven om je als “van hen” te markeren.

6. Pacing

Katten hebben de neiging te ijsberen als ze hun territorium beschermen.

U kunt merken dat uw Maine Coon heen en weer loopt rond ingangen van een kamer, zoals een deuropening of een raam, in een poging de grenzen van hun territorium te beschermen.

Waarom zijn katten territoriaal?

Maine Coon katten zijn om verschillende redenen territoriaal en over de perceptie van wat wel of niet territoriaal is, wordt vaak gedebatteerd onder kattenliefhebbers.

Katten zijn bijvoorbeeld territoriaal voor hun baasjes, terwijl wij mensen misschien helemaal niet als territorium beschouwen. Dat is de reden waarom veel mensen territoriale katten altijd verkeerd diagnosticeren als gewoon aanhankelijk of behoeftig.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen voor een territoriale kat (bronnen 1,2)

Eenzaamheid

Katten worden vaak territoriaal als ze eenzaam zijn.

Als uw Maine Coon te veel tijd alleen doorbrengt, of, als u te lang aan het werk bent zonder langs te komen om ze te zien, kunnen ze ongelooflijk beschermend worden over u en territoriaal in het algemeen.

Je Maine Coon kan zelfs agressief en destructief worden!

Niet genoeg ruimte

Als uw Maine Coon niet genoeg ruimte heeft om te zwerven dan is de kans groot dat ze territoriaal zijn om de weinige ruimte die ze hebben te beschermen.

Dit komt vooral voor bij mannelijke Maine Coons.

Geslacht

Het is al een paar keer vermeld dat mannelijke Maine Coons territorialer zijn dan vrouwtjes. Dit is een kern van hun genetische opmaak.

Maar, zijn vrouwelijke katten territoriaal?

Over het algemeen zijn vrouwelijke Maine Coon katten ook territoriaal, maar meestal niet in dezelfde mate als de katers.

Routine

Veel katten vertonen territoriaal gedrag als onderdeel van hun dagelijkse routine. Het zijn de mensen die het interpreteren als veel meer dan het is!

Bijvoorbeeld, een Maine Coon die in jouw huis patrouilleert net nadat ze gegeten hebben, is een teken van routinematig kattengedrag dat in hun DNA zit ingebakken.

Bescherming

Het kernconcept van territoriaal zijn is gebaseerd op bescherming. Of dat nu het beschermen van jou is of van zichzelf.

Als uw kat de laatste tijd schijnbaar extraterritoriaal is, is de kans groot dat hij zich om de een of andere reden onveilig voelt. Verwonding of ziekte is hier een veel voorkomende factor.

Hoe omgaan met territoriale agressie bij katten

Territoriale agressie bij katten kan frustrerend zijn voor u om mee om te gaan, en ook niet leuk voor uw kat!

Territoriale agressie bij Maine Coon katten uit zich vaak in sissen en misschien zelfs krabben. Het komt vaak voor wanneer nieuwe, of onregelmatige bezoekers uw huis binnenkomen.

Andere frequente tekenen van territoriale agressie zijn:

Maine Coons staan erom bekend in sommige gevallen overdreven territoriaal te zijn, maar zijn Maine Coons van nature agressief?

Gelukkig zijn Maine Coons van nature geen agressieve wezens. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat territoriale agressie bij katten bijna altijd iets is dat verholpen kan worden. Soms vrij gemakkelijk!

Niemand wil te maken hebben met een Maine Coon aanval, dus hier is een snelle lijst van hoe territoriale agressie bij katten te verhelpen (bron 1):

Breng een nieuwe kat/huisdier binnen

Twee katten zijn bijna altijd gemakkelijker om mee om te gaan dan één als het om katten gaat. Ze houden elkaar de hele dag bezig en verlichten wat van de “druk” van het beschermen van hun territorium.

In een ideale wereld zou je je Maine Coon koppelen aan een andere Maine Coon, maar realistisch gezien zijn deze katten niet goedkoop!

Geen paniek dus, want een ander kattenras (of zelfs een hond) zou ook een geweldige metgezel moeten zijn voor jouw Maine Coon kat, mits de andere kat/hond het goed kan vinden met jouw Maine Coon!

Uw kat steriliseren

Gecastreerde katten zijn bijna altijd veel volgzamer en relaxter dan niet-gecastreerde katten.

U kunt het beste een dierenarts en of uw fokker raadplegen voordat u tot deze optie overgaat.

Als je je Maine Coon wilt castreren, is dit de beste leeftijd om ze te steriliseren.

Breng minder tijd weg

Territoriale agressie is vaak een uiting van eenzaamheid of verlatingsangst.

Door minder tijd weg te brengen van uw Maine Coon bent u er bijna zeker van dat hun geestelijk welzijn drastisch verbetert. Al is het alleen maar thuis lunchen in plaats van op het werk, enz.

Hier zijn enkele andere geweldige manieren om Maine Coon kat verlatingsangst aan te pakken.

Positieve Versterking

Territoriale agressie bij katten kan ervoor zorgen dat je je haar wilt uittrekken!

Hoe moeilijk het ook is, u zult veel meer succes hebben met het versterken van het goede gedrag van uw kat, wanneer ze stopt met sissen en ijsberen enz, dan met het straffen van het slechte gedrag.

Waarom zijn sommige katten meer territoriaal dan andere?

Veel territoriaal gedrag van katten is wat bekend staat als aangeleerd gedrag in plaats van eigenschappen waarmee een kat wordt geboren.

Bijvoorbeeld, alle katten worden geboren met het verlangen om te verkennen en rond te rennen, ze hebben een instinctieve prooidrift die hen dingen laat doen zoals muizen achtervolgen. Vervolgens zullen ze met plezier een laserpointer of een veer achtervolgen.

Andere gedragingen, zoals een overdreven territoriale en agressieve kat zijn, komen voort uit zaken als een slechte socialisatie als jong kitten.

Hier is hoe uw Maine Coon kat correct gesocialiseerd moet zijn.

Kortom, Maine Coons die als jonge en beïnvloedbare kittens niet in contact komen met andere dieren, zijn vaak territorialer en agressiever tegenover honden en andere katten dan katten die goed gesocialiseerd zijn.

Maine Coons die een overvloed aan positieve interacties ervaren met mensen, dieren, geluiden en ervaringen, zijn veel eerder kalm en ontspannen, dan op het randje en territoriaal.

Hoewel territorialiteit van katten tot op zekere hoogte kan worden afgeleerd, is dit niet altijd het geval.

Een goed voorbeeld hiervan zijn Maine Coons die als kitten een slechte ervaring hebben met kinderen – misschien werden ze gekwetst of bang gemaakt door een hardhandig kind. In dit soort gevallen zal de Maine Coon waarschijnlijk altijd een hekel hebben aan en bang zijn voor kinderen, zelfs tot op hoge leeftijd.

Hoeveel ruimte heeft een Maine Coon kat nodig om gelukkig te zijn?

Een deel van het beslissingsproces over het al dan niet thuisbrengen van een Maine Coon, of welke kat dan ook, zou moeten zijn hoeveel ruimte je te bieden hebt versus hoeveel territorium een kat nodig heeft.

Als je jezelf afvraagt hoeveel ruimte een kat nodig heeft om gelukkig te zijn, is de kans groot dat je een goede eigenaar wordt.

Zulke overwegingen zijn altijd een goed teken.

Als het gaat om Maine Coons, hebben ze meestal iets meer ruimte nodig dan andere huiskatten vanwege hun grotere omvang.

Dit is echter niet per se een spelbreker, want je kunt een iets kleinere ruimte hebben, zolang je iets meer tijd met je Maine Coon doorbrengt.

Alles kleiner dan een groot appartement is echter een no-go. Als je een kleiner appartement hebt, kan zelfs 24 uur per dag doorbrengen met je Maine Coon niet genoeg zijn om hem ervan te weerhouden het gevoel te hebben dat zijn territorium te klein is.

Waarom is mijn kat plotseling territoriaal?

Sommige katten zijn over het algemeen meer territoriaal dan andere.

Dit kan het verschil zijn tussen een mannelijke en vrouwelijke Maine Coon of gewoon dat een van uw katten iets beschermender is dan de andere.

Als uw kat echter plotseling territorialer is dan normaal moet er een trigger zijn geweest!

Hier zijn een paar dingen om te overwegen, om te kijken of u de exacte oorzaak van de plotselinge territoriale neigingen van uw kat kunt aanwijzen (bron 1):

  • Nieuw huisdier: Een nieuwe kat, hond of ander familielid is in het huishouden geïntroduceerd. Misschien heb je een gast die het weekend blijft of heb je een nieuwe huisgenoot.
  • Nieuwe partner: Je hebt een nieuwe partner op bezoek. Maine Coons kunnen erg jaloerse katten zijn en zullen een nieuwe echtgenoot of vriendin, vriendje, enz. die in huis komt, vaak niet goed opvatten. Tenminste, in het begin.
  • Cat Reaches Maturity: Wanneer een puberkat “volwassen” wordt (een jaar oud of daaromtrent) kunnen ze vaak een paar weken zeer territoriaal worden voordat ze weer rustig worden.

Zijn Maine Coon katten beschermend voor hun eigenaars?

Maine Coons zijn over het algemeen zeer beschermend voor hun eigenaren.

Ze hebben ook de neiging om al heel vroeg één familielid uit te kiezen die hun favoriet wordt. Dit familielid zal vaak de dupe worden van de overbezorgde Maine Coon charme.

Hier zijn enkele snel te herkennen kenmerken van een beschermende Maine Coon:

  • Blokkeren van deuropeningen: Een Maine Coon die in de deuropening zit om in de gaten te houden wie binnenkomt en wie weggaat, is een veel voorkomend teken van een kat die zich beschermend voelt.
  • Jaloezie: Sommige katten staan graag in het middelpunt van de belangstelling en worden onrustig als hun favoriete persoon praat met of tijd doorbrengt met iemand die zij niet zijn!
  • Weigeren van je schoot te komen: Een Maine Coon die de term schootkat naar een heel nieuw niveau tilt, is altijd een teken van een overbezorgde kat.
  • watching you sleep: Als je wakker wordt met een groot paar Maine Coon ogen die naar je slaap kijken is dat een teken van adoratie. Uw kat beschermt u terwijl u het meest kwetsbaar bent. Het is heel lief. Ook al is het soms een beetje verontrustend!

Zijn Maine Coons loyaal?

Maine Coons zijn ongelooflijk trouw, bijna tot op het bot.

Ze identificeren zich snel met hun familie, in het bijzonder met hun favoriete familielid, en worden hen volledig toegewijd, in een ongelooflijk snel tempo.

Ze willen elk wakend, en niet-wakend, moment van hun dag doorbrengen met hun persoon en voelen een sterke dwang om hen koste wat kost te beschermen.

Worden Maine Coon katten jaloers?

Ja, dat doen ze!

Maine Coons zijn fel loyaal en volkomen toegewijd aan hun familie en hun speciale persoon in het bijzonder.

Helaas uit deze toewijding zich vaak als kinderlijke jaloezie over met wie die persoon zijn tijd doorbrengt. Of dat nu een andere kat is, een andere persoon, of nog erger – een liefdesinteresse!

Maine Coon Kat Gedragsproblemen

Maine Coons staan bekend als absolute lieverds die relatief dramavrij zijn. Maar dat betekent niet dat ze helemaal foutloos zijn.

Maine Coons kunnen een paar veel voorkomende gedragsproblemen hebben die hen tot minder dan aangename huisgasten maken. Maar deze problemen kunnen altijd worden opgelost en Maine Coons zijn zeer ontvankelijk voor positieve verandering.

Hier zijn enkele veel voorkomende Maine Coon gedragsproblemen, en hoe ze aan te pakken:

  • Bijten: Bijten is vaak een symptoom van overprikkeling. Laat uw Maine Coon gewoon met rust als dit een groot probleem wordt. Het kan ook om plezier en aandacht gaan, dus soms is het een kwestie van dit gedrag af te leren door ze te belonen als ze stoppen met bijten.
  • Gemeenheid: Maine Coon gemeenheid, of agressie, is meestal het gevolg van jaloezie of stress. Katten zijn niet zo spraakzaam als wij, dus moeten ze vertrouwen op afstandelijkheid en zelfs agressie om hun gevoelens over te brengen.
  • Destructiviteit: Een destructieve Maine Coon is een verveelde of eenzame Maine Coon. Dit is vaak het gevolg van een te kleine ruimte om te zwerven, of dat u gewoon niet genoeg aanwezig bent.

Conclusie

Dus, zijn Maine Coon katten territoriaal? In het kort, ja!

Maine Coon katten hebben een bijzondere neiging tot territorialiteit, deels vanwege hun mogelijke oorsprong in en rond tamelijk vijandige omgevingen, alsmede hun affiniteit voor menselijke genegenheid.

Maine Coons, hoewel in sommige gevallen behoorlijk territoriaal, zijn over het algemeen niet agressief beschermend over wat zij als hun territorium beschouwen.

De meeste Maine Coons leven graag samen in uw huis en genieten van het feit dat u er met hen bent.

Maine Coons kunnen de neiging hebben iets te overbezorgd te zijn over hun favoriete persoon of personen, maar dat is vaak gemakkelijk op te lossen met meer aandacht en minder tijd alleen.

Gerelateerde vragen aan

Kan een Maine Coon een mens doden?

Het is technisch mogelijk dat een Maine Coon een mens doodt, hoewel dit zo onwaarschijnlijk is dat het grenst aan belachelijkheid. Maine Coons zijn groter en sterker dan veel huiskatten, maar zouden in de meeste gevallen zelfs een klein kind te slim af zijn.

Maine Coon doodt eigenaar

Maine Coons kunnen onder bepaalde omstandigheden agressief worden, maar het is onwaarschijnlijk dat ze levensbedreigende schade aanrichten. Ze vormen veel minder een bedreiging dan een hond.

Waarom zijn Maine Coons zo vriendelijk?

Maine Coons zijn bijzonder vriendelijke katten omdat ze van nature koel en zachtaardig zijn. Ze zijn vrij drama vrij en geven de voorkeur aan knuffelen en snoozen in plaats van rauwe dingen te doen en ruzie te maken.

Plaats een reactie