Zijn Maine Coon katten ondeugend?


Maine Coons staan wereldwijd bekend als liefdevolle, aanhankelijke en oversized knuffelmonsters. Maar zijn Maine Coon katten ondeugend?

Deze grote katten hebben de reputatie zeer speels te zijn, maar gaat dit ook over in ondeugende Maine Coon capriolen? Lees verder om daar achter te komen!

Maine Coons staan van nature niet bekend als ondeugend, hoewel ze zeker in staat zijn zich op minder dan ideale manieren te gedragen. Maine Coons zijn behoorlijk relaxte katten, zelfs naar kattenmaatstaven, hoewel ze geneigd zijn zich te gedragen als ze zich niet geliefd of ondergewaardeerd voelen.

Zijn Maine Coons diva’s of hebben ze gewoon echte behoeften waaraan voldaan moet worden om zich gelukkig en veilig te voelen in hun huis?

Blijf bij ons om meer te weten te komen over wat ondeugendheid bij Maine Coons kan veroorzaken en wat je kunt doen om het te verhelpen.

Zijn Maine Coons ondeugend?

De Maine Coon is een ras dat de laatste paar honderd jaar doordrenkt is van mysterie en intrige.

Hoe meer we denken te weten over deze katten, hoe minder we er zeker van lijken te zijn.

Waar komen ze vandaan?

Waarom zijn ze zo overwegend aanbiddend ondanks dat ze geëvolueerd zijn om zich hevig te handhaven in de bittere winterwildernis van het platteland van Maine?

Deze razend populaire en prachtige katten beginnen meer “Maine stroom” (sorry, moest wel) en dat heeft geleid tot enige verwarring over wie ze zijn en hoe hun geest werkt.

Als je van plan bent een Maine Coon kitten te kopen, vraag je je misschien terecht af zijn Maine Coons ondeugend?

Dit is een goede vraag en een die alle eigenaren zich zouden moeten stellen voordat ze beslissen of de Maine Coon al dan niet het juiste kattenras voor hen is.

Er is niets mis mee om af en toe een ondeugende Maine Coon te hebben, maar niemand wil een “Dennis the Menace” type relatie met zijn kat!

De waarheid is dat Maine Coons waarschijnlijk niet al te ondeugend zijn op een dagelijkse basis, maar ze zijn geneigd zich te gedragen als de dingen niet helemaal naar hun zin gaan!

Deze grote katten zijn van nature niet ondeugend en je zult moeite hebben om een goed geliefde Maine Coon te vinden die openlijk chaotisch en ondeugend is, voorbij het punt van vertedering.

Zeker, elke kat is anders en sommige Maine Coons zullen “ondeugender” zijn dan andere.

Maar in de regel, en als ras, staan ze niet bekend als destructief of gewelddadig, eerder als bezitterig en beschermend.

Het is echter vermeldenswaard dat een Maine Coon ondeugend en destructief kan worden als hij zich verveelt. Of als ze zich op emotioneel vlak verwaarloosd voelen.

Als je op zoek was naar een kat die uren, zelfs dagen, achter elkaar alleen gelaten kan worden om voor zichzelf te zorgen, dan ben je aan het verkeerde adres. De Maine Coon is niet dat ras.

Maine Coons hebben veel sociale behoeften en hebben veel liefde en aandacht nodig om gelukkig en stabiel te zijn.

Als u uw Maine Coon elke dag 12 uur lang alleen laat, is het slechts een kwestie van tijd voordat ze hun frustraties op uw meubels beginnen af te reageren.

Je moet ook bedenken dat hoe jonger een Maine Coon kat is, hoe groter de kans is dat ze ondeugend zijn.

Jonge katten, zelfs kittens, hebben waarschijnlijk minder goed door wat goed en niet goed is en zullen zich daarom eerder gedragen. Per ongeluk of niet.

Zijn Maine Coon kittens ondeugend?

De waarheid is ja, maar niet meer dan andere kittens.

Een Maine Coon kitten zal krabben, huilen, en op de meubels kauwen. Maar dit hoort bij het opgroeien, ze verkennen hun nieuwe wereld, en je moet een beetje geduld met ze hebben.

Voorbeelden van ondeugend gedrag bij Maine Coons

We hebben vastgesteld dat Maine Coons niet altijd superstout zijn, maar dat zeker kunnen zijn als ze de juiste motivatie krijgen.

Dus, wat zijn de meest voorkomende Maine Coon gedragsproblemen, waarom kan een Maine Coon kat agressief zijn tegen andere katten, en waar moet je als eigenaar op letten?

Hier zijn enkele van de meest voorkomende voorbeelden van ondeugend Maine Coon kattengedrag:

Bijten

Als je jezelf ooit hebt betrapt op de vraag waarom mijn Maine Coon me bijt, is het antwoord waarschijnlijk dat je Maine Coon kat gefrustreerd is door iets.

Bijten is een gebruikelijke uiting van frustratie en een manier om die frustratie aan jou te tonen.

Uw Maine Coon is helaas geen goede verbale communicator, dus bijten is een van hun methoden om hun ongenoegen te tonen.

Hier zijn 10 redenen waarom uw Maine Coon kat u zou kunnen bijten.

Sissend

Veel eigenaren zullen zich op een bepaald moment afvragen waarom mijn Maine Coon naar me sist.

En dat is begrijpelijk, het is een vreselijk gevoel als je Maine Coon naar je sist, omdat het je op dat moment doet twijfelen aan je relatie met hem of haar.

Houd in gedachten dat alle katten sissen en ik betwijfel of je ooit een katteneigenaar zult vinden die niet minstens één keer door hun dierbare poes is toegesist.

Sissen is een uiting van angst of stress en komt vaak voor wanneer Maine Coons gefrustreerd zijn over hun huidige situatie.

Het wordt ook vaak gedaan uit angst, zelfs als het slechts een zachte manier is om je te vertellen dat je ze wat ruimte moet geven (bron 1).

Krabben aan meubels

Maine Coons kunnen geneigd zijn hun frustraties uit te leven op uw meubels.

Dit is vooral als u ze geen adequaat alternatief hebt gegeven, zoals een krabpaal van Maine Coon formaat, zoals deze geweldige extra grote kattenkrabpaal verkocht op Amazon:

Koop nu op Amazon

Het is echter de moeite waard om op te merken dat het krabben van uw meubels niet altijd een teken van frustratie is, het kan gewoon te wijten zijn aan een gebrek aan alternatieven.

Als je genoeg krab alternatieven hebt, en je Maine Coon vernielt nog steeds je woonkamer, dan is er meer aan de hand.

Verveling en eenzaamheid zijn vaak de kern van het probleem.

Plassen buiten de kattenbak

Katten zijn over het algemeen erg meegaand over waar ze naar het toilet kunnen.

Een kat trainen om een kattenbak te gebruiken is zo veel gemakkelijker dan een puppy te leren niet in huis op het potje te gaan.

Als uw Maine Coon lijkt te zijn vergeten waar zijn kattenbak is, is de kans groot dat hij u opzettelijk probeert te irriteren om een punt te maken!

Maine Coons zullen hun ongenoegen over hun situatie op vele manieren duidelijk maken, en helaas is plassen over uw tapijt daar één van.

Hier zijn enkele geweldige extra grote kattenbakken, ideaal voor de enorme omvang van de Maine Coon kat.

Overbezorgd

Helaas kunnen Maine Coons erg overbezorgd worden als uiting van verlatingsangst.

Leer meer over verlatingsangst bij Maine Coons in dit artikel gewijd aan het oplossen van het probleem.

Als je ooit de vraag hebt gesteld waarom mijn Maine Coon me bijt, is overbezorgdheid waarschijnlijk het antwoord.

Bovendien, als je ooit hebt gehad dat je Maine Coon kat familieleden zonder schijnbare reden aanviel, is de kans groot dat je Maine Coon zich overbezorgd voelt over één bepaalde persoon of een bepaalde ruimte.

Als dit een constant probleem wordt, kan het zijn dat je Maine Coon niet genoeg ruimte heeft om in je huis te zwerven.

Bovendien, als dit overbezorgde gedrag plotseling is ontstaan, moet u misschien onderzoeken hoeveel kwaliteitstijd u met uw Maine Coon doorbrengt.

Waarom is mijn Maine Coon zo ondeugend?

Uw Maine Coon is bijna zeker niet van plan om ondeugend te zijn!

Hebben Maine Coon katten een houding als ze gefrustreerd of overstuur zijn? Ja, maar ze doen dat als een manier om hun gevoelens tegenover u kenbaar te maken.

Het is onwaarschijnlijk dat Maine Coons zomaar stout zijn.

In dat verband is het belangrijk onderscheid te maken tussen jeugdig spel en kattenkwaad en uiterlijk slecht Maine Coon gedrag zoals het verscheuren van kussens op de bank.

Hier is onze Maine Coon gids voor de oorzaken van kattenstreken en slecht kattengedrag:

1. Eenzaamheid

Maine Coon katten haten het om alleen gelaten te worden.

Hier is hoelang je een Maine Coon kat kunt achterlaten op zichzelf.

Zelfs als volwassen Maine Coon mag hij niet langer dan 8-10 uur achter elkaar alleen gelaten worden. Langer dan dit kan stressvol en verontrustend zijn voor uw Maine Coon kat, omdat het uiterst sociale wezens zijn.

Het is bijna onmogelijk om elke seconde van elke dag met uw Maine Coon door te brengen, maar u moet zich inspannen om zoveel mogelijk thuis te zijn.

Zelfs als jullie niet precies samen “rondhangen”. Uw aanwezigheid is kalmerend en geruststellend.

Probeer te vermijden je Maine Coon langer dan 6-8 uur achter elkaar achter te laten.

Af en toe een keer is begrijpelijk, maar als het een dagelijkse zaak is, zal uw Maine Coon eronder gaan lijden.

2. Gebrek aan stimulatie

Een verveelde Maine Coon is een ondeugende Maine Coon!

Maine Coons hebben fysieke en mentale stimulatie gedurende de dag om ze gelukkig en geïnteresseerd te houden.

Maine Coons zijn geweldig in het spelen van spelletjes en hebben over het algemeen ongeveer 30 minuten per dag nodig om ervoor te zorgen dat ze goed gestimuleerd worden.

Dit kunnen trainingen zijn, een bal gooien, of achter een veer aanrennen. Typische katten dingen zijn allemaal goed.

Als je je uitgeput voelt na een lange werkdag, een kat laserpointer zoals deze verkocht op Amazon is geweldig om uw Maine Coon kat te vermaken.

Deze zijn mijn favoriete Maine Coon kattenspeelgoedwaar onze eigen Maine Coon kat van houdt!

3. Gebrek aan ruimte

Maine Coons zijn grote katten. Tenminste voor huiskat begrippen.

Als ze niet voldoende ruimte hebben om in uw (hun) huis rond te zwerven, zullen ze gefrustreerd en verveeld raken.

Dit kan leiden tot gedragingen zoals het krabben van meubels en ze worden territoriaal. Hier is wat te doen als dit gebeurt.

Wanneer er niet genoeg ruimte is om rond te gaan, zal uw Maine Coon (soms agressief) proberen wat van de beschikbare ruimte voor zichzelf op te eisen.

Maine Coons hebben minimaal een heel groot appartement of een klein huis nodig.

Als je in een studio woont, of zelfs in een appartement met één slaapkamer, heb je waarschijnlijk niet genoeg ruimte.

Zorg ervoor dat je deze gids leest om te bepalen of een Maine Coon kat realistisch gezien in een appartement kan leven.

4. Adolescentie

Hoe jonger uw Maine Coon is, hoe groter de kans dat ze zich misdragen. Dat is niet meer dan normaal, het gaat net zo met mensenkinderen als met katachtige kinderen.

Je moet er gedeeltelijk gewoon zo lang mogelijk de last van dragen en er tegelijkertijd voor zorgen dat je al te slecht kattengedrag (zoals krabben) zo snel mogelijk in de kiem smoort.

Naarmate je Maine Coon opgroeit, zal hij meer en meer geneigd zijn af te zien van ondeugend gedrag in plaats van te springen op de kans om juveniel te zijn en chaos te veroorzaken.

Maine Coons zijn emotioneel volwassen (meestal) als ze ongeveer 1 jaar oud zijn.

5. Verwonding of ziekte

Als uw Maine Coon zich plotseling is gaan misdragen, zonder verandering in uw dagelijkse schema en levensstijl, kan dat een beetje alarmerend zijn.

Wees ervan bewust dat dit het gevolg kan zijn van een verborgen verwonding of ziekte van de kat.

Wanneer Maine Coons gewond of ziek zijn, voelen ze zich uiterst kwetsbaar en kunnen ze heel schichtig en mogelijk agressief worden als ze zich bedreigd voelen.

Soms kan ‘kattenziekte’ stemmings- en geestverruimend zijn voor uw kat, dus bij twijfel is het altijd een goed idee om naar uw dierenarts te gaan en ze na te laten kijken.

Hoe een Maine Coon kat te disciplineren

Een kat disciplineren is erg moeilijk, puur omdat het erg onwaarschijnlijk is dat uw kat de actie die u bestraft zal verbinden met de straf.

Het is veel waarschijnlijker dat uw Maine Coon gewoon zal denken dat u uit wrok naar hem uithaalt.

Dit zal hun ondeugend gedrag niet beïnvloeden, maar zal hen minder ontvankelijk maken voor uw bevelen en de kans vergroten dat zij zich in de toekomst zullen misdragen. Dat is het tegenovergestelde effect van wat we willen!

Het is veel gemakkelijker voor ons om het gedrag van onze Maine Coon te begrijpen, dan voor een Maine Coon kat om menselijke handelingen tegen hen te interpreteren.

Hoe om te gaan met gedragsproblemen bij katten

Slecht gedrag bij Maine Coon katten moet op de volgende manieren worden aangepakt:

1. Opnieuw richten

Een snelle en eenvoudige methode om uw Maine Coon te disciplineren kan zijn om hem snel te heroriënteren van wat hij aan het doen was, samen met het woord “Nee” stevig en luid, maar niet schreeuwend.

Bijvoorbeeld, als uw Maine Coon op de eetkamertafel ligt en dat niet mag, is het woord “Nee” in combinatie met het letterlijk oppakken van de eettafel alles wat u hoeft te doen.

2. Positieve versterking

Positieve bekrachtiging is de enige manier waarop je belangrijk slecht gedrag moet bestrijden.

In plaats van slecht gedrag te bestraffen, beloon je goed gedrag.

Laten we zeggen dat je Maine Coon onophoudelijk huilt zonder reden. Schreeuw niet tegen hem. Beloon ze als ze stoppen.

3. Herhaling

Herhaling is opgenomen puur omdat het iets is waar je rekening mee moet houden.

Als je probeert te voorkomen dat je Maine Coon iets doet, kan het je 100 keer kosten om hem van de eettafel op te pakken en op de grond te zetten voordat hij er uiteindelijk helemaal mee ophoudt.

Geef niet op en verlies je humeur niet.

Hoe een kat te disciplineren

Slecht gedrag bij Maine Coon katten moet NIET worden aangepakt door een van de volgende dingen te doen (bron 1):

Schreeuwen

Schreeuwen tegen je Maine Coon is niet alleen wreed, maar ook verwarrend voor ze.

Ze weten niet waarom je schreeuwt, noch weten ze wat je in hemelsnaam zegt. Ze zien alleen maar een boos persoon en voelen zich bang en onzeker.

slaan

Sla nooit je Maine Coon.

Zachtjes tikken naast het woord “Nee” is ongeveer de zwaarste fysieke straf die je kunt geven.

Water Spuitflessen

Sommige mensen gebruiken graag waterflessen om hun Maine Coon te besproeien als ze iets verkeerd doen.

Dit werkt misschien voor sommige mensen, maar veel professionals zouden beweren dat het wreed en verwarrend is.

Uw Maine Coon zal waarschijnlijk geen verband leggen tussen de spuitflesstraf en het gedrag dat u probeert te voorkomen.

Het onthouden van voedsel of water

Onthoud nooit voedsel, water of liefde van uw Maine Coon.

Je disciplineert ze zeker, maar je misbruikt ze ook en ze zullen NIET begrijpen waarom.

Conclusie

Dus, zijn Maine Coons ondeugend? Het eenvoudige antwoord is niet echt.

Ze kunnen zich van tijd tot tijd gedragen, maar als je goed voor ze zorgt en ervoor zorgt dat aan hun sociale en ruimtelijke behoeften goed wordt voldaan, zul je merken dat het een gemakkelijk lopend kattenras is.

Vergeet niet dat als uw Maine Coon bijzonder ondeugend is, er een zeer grote kans is dat er een onderliggend probleem speelt waardoor uw kat zich gedraagt.

Het komt vaker voor bij kittens, maar kan ook voorkomen bij volwassen katten, en zelfs bij oudere Maine Coons.

Veel mensen verwarren een Maine Coon die zich gedraagt met een Maine Coon die zijn eigenaar niet mag, maar dat is niet het geval.

Zelfs als uw Maine Coon agressief is tegen u kan het gewoon een teken zijn dat u ze te lang alleen laat.

De vraag hoe je een Maine Coon zover krijgt dat hij je aardig vindt, is een veel voorkomende vraag voor mensen met ondeugende Maine Coon katten. De echte vraag zou moeten zijn hoe ik beter voor mijn Maine Coon kan zorgen, zodat ze zich niet meer zo gedragen.

Gerelateerde vragen aan

Maine Coon bijtkracht

De bijtkracht voor alle huiskatten ligt tussen 20-75 PSI (pounds per square inch). Aangezien Maine Coons groter zijn, met grotere kaken en sterkere spieren, zitten ze aan de bovenkant van dat bereik en kunnen ze het zelfs overtreffen (vooral bij sterke katten).

Kan een Maine Coon een mens doden

Niet alleen zou een Maine Coon niet in staat zijn om een mens te doden, maar hij zou het ook niet willen proberen. Maine Coons zijn van nature niet agressief en vinden het over het algemeen prettig om bij mensen in de buurt te zijn. Maar een beet van een Maine Coon in een menselijke slagader kan de dood tot gevolg hebben als hij niet onmiddellijk behandeld wordt.

Waarom volgt mijn Maine Coon me overal.

Maine Coons brengen graag tijd door met hun familie, vooral met hun favoriete familielid. Maine Coons zullen hun persoon door het huis volgen, omdat ze liever bij jou zijn dan alleen.