Zijn Maine Coon katten onafhankelijk?


Er zijn tal van prachtige aspecten van de Maine Coons persoonlijkheid die van hen een uitstekend huisdier maken, en een nog betere metgezel. Maar, zijn Maine Coon katten onafhankelijk? Laten we dat uitzoeken.

Hoewel Maine Coon katten als onafhankelijk worden beschouwd, hebben ze ook een behoeftige persoonlijkheidstrek waarbij ze al hun tijd met hun eigenaar willen doorbrengen. Deze zeer sociale katachtigen kunnen overdag alleen gelaten worden, maar hebben meer baat bij gezelschap. Ze zijn onafhankelijk genoeg om op levend voedsel te jagen als ze vrij mogen rondlopen.

Deze uitgebreide gids behandelt alles wat u moet weten over hoe onafhankelijk de Maine Coon kat is, hun behoeften aan gezelschap en hun sociale gedrag.

Zijn Maine Coons onafhankelijk?

Maine Coon katten zijn grote katachtigen met een mysterieuze oorsprong.

Het is niet duidelijk hoe ze in Maine, de VS, terecht zijn gekomen, maar er zijn door de decennia heen veel mythen verteld die beweren de ware oorsprong van de Maine Coon kat te kennen.

Terwijl sommigen denken dat deze grote katten afkomstig zijn van Siberische wilde katten, vermoeden anderen dat de Maine Coon afkomstig is uit de dichte bossen van Noorwegen!

Voor zover we weten, Maine Coons zijn deels wasbeer! Dit nogal bizarre volksverhaal kreeg in de loop der jaren veel aandacht, maar is sindsdien ontkracht door wetenschappers die verklaren dat dit genetisch onmogelijk is.

Lees meer over deze theorie, hier.

Waar ze ook vandaan komen, wat we wel weten is dat Maine Coons, ondanks hun liefdevolle en aanhankelijke aard, bekend staan om hun uitstekende en meedogenloze jachtvaardigheden. Lees meer hier.

Dit mag dan waar zijn geweest voor hun verleden, maar hun heden is een beetje anders.

De gedomesticeerde Maine Coon van vandaag mag dan een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld zijn, ze zijn ook een van de meest behoeftige.

Ze houden van een knuffel en houden van tijd met hun familie, dus zijn ze echt onafhankelijk?

Maine Coons houden van wat tijd alleen, maar de tijd die ze het meest waarderen is de tijd die ze met hun familie mogen doorbrengen. En vooral met hun speciale persoon.

Alle Maine Coons zijn enigszins verschillend en zullen verschillende voorkeuren en verwachtingen van je hebben.

Maar gelukkig zijn er enkele algemene vuistregels, of Maine Coon richtlijnen, zo u wilt, die u kunt gebruiken als een goed referentiepunt voor uw relatie met uw Maine Coon.

Hebben Maine Coons een metgezel nodig?

Met al dat gepraat over Maine Coon katten die behoeftig zijn, in plaats van volledig onafhankelijk, vraag je je misschien af of Maine Coons een metgezel nodig hebben?

In een ideale wereld zou je twee Maine Coon kittens of katten moeten kopen of adopteren, zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden terwijl jij het druk hebt.

Twee Maine Coons zouden ook gunstig zijn voor de geestelijke gezondheid van dit kattenras, omdat ze samen kunnen spelen en zich nooit eenzaam voelen.

Gezien hun buitensporige aankoopkostenHet is echter meer dan waarschijnlijk dat twee Maine Coon katten voor de meeste mensen niet betaalbaar zijn.

Gelukkig betekent het relaxte en niet-territoriale karakter van de Maine Coon dat ze goed overweg kunnen met de meeste andere kattenrassen en zelfs met bepaalde hondenrassen.

Het tweede dier zal uw Maine Coons gevoelens van stress, eenzaamheid en angst helpen verminderen – en hem tevens een partner in crime geven om ondeugende capriolen mee uit te halen!

Dus, moet je nog een Maine Coon kopen?

Indien mogelijk, ja. Maar, stress niet als twee Maine Coons niet binnen je mogelijkheden liggen.

Mits u een tweede dier in uw huishouden heeft wonen om uw Maine Coon gezelschap te houden, of u brengt een aanzienlijke hoeveelheid tijd thuis door (d.w.z. u werkt vanuit huis), zal aan de geestelijke en sociale behoeften van uw Maine Coons worden voldaan.

Kunnen Maine Coons alleen gelaten worden?

Maine Coons zijn meer dan in staat om een tijdje alleen gelaten te worden. Ze kunnen zelfs, bij gelegenheid, zelf de eenzaamheid opzoeken om een dutje te doen of gewoon in hun eigen domein te patrouilleren.

Maine Coons zijn echter bijna altijd gelukkiger als ze iemand hebben om tijd mee door te brengen.

Deze gezellige katachtigen brengen uiteindelijk veel liever de dag knuffelend door met hun favoriete persoon op de bank dan dat ze in hun eentje iets gaan doen.

Hoe lang kunnen Maine Coon katten alleen gelaten worden?

Maine Coon katten worden niet graag alleen gelaten, zeker niet voor langere tijd.

Eenzame of verveelde Maine Coon katten hebben het potentieel om destructief te zijn, zoals elke kat, maar gezien hun grootte is er meer dat ze kunnen vernielen.

Maak je echter geen zorgen, je Maine Coon redt zich prima als je snel naar de winkel moet of even naar je werk wordt geroepen.

Maine Coons kunnen voor verschillende hoeveelheden tijd alleen gelaten worden, afhankelijk van:

 • hun leeftijd
 • Als er een ander dier in huis is
 • Frequentie

Als u bijvoorbeeld van plan bent uw Maine Coon een volledige werkdag alleen te laten, één keer per week, zal het waarschijnlijk goed gaan. Dit vijf dagen per week doen zou echter niet werken. In plaats daarvan zou uw Maine Coon snel gestrest en overstuur raken, wat schadelijk is voor hun geestelijke gezondheid.

Hier is een snel overzicht van hoe lang een Maine Coon alleen thuis gelaten kan worden, gebaseerd op hun leeftijd. Dit is geen harde regel, maar het is een goed uitgangspunt om mee te werken:

Maine Coon Leeftijd Tijd
Zeer jong
kittens
1 week –
2 maanden
2 uur
Kittens 2 maanden –
6 maanden
4 uur
Adolescent
Katten
6 maanden
tot een jaar
6-8 uur
Volwassen kat 1+ Jaar 12 uur
Tabel die laat zien hoe lang een Maine Coon met rust gelaten kan worden

Waarom zijn katten onafhankelijker dan honden?

Men denkt vaak dat katten onafhankelijk zijn en honden niet. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom mensen er zo over denken.

Katten kunnen dagenlang door de buurt zwerven zonder hun baasje te missen, terwijl honden in paniek raken als hun baasje in een andere kamer is, met de deur open, en ze hen kunnen horen.

Hier zijn de belangrijkste redenen waarom katten onafhankelijker zijn dan honden:

Scheidingsangst

Katten hebben niet op dezelfde manier last van verlatingsangst als honden. Hoewel Maine Coon katten gevoelig zijn voor verlatingsangst omdat ze meer hondachtig zijn.

Honden en wolven lopen in roedels en katten (behalve leeuwen) hebben de neiging om alleen te gaan. Katten hebben veel minder last van aan hun lot overgelaten worden dan honden.

Als u zich zorgen maakt dat uw Maine Coon kat aan verlatingsangst lijdt, lees dan mijn gids over hoe je Maine Coon verlatingsangst meteen kunt stoppen.

Voel je veilig

Er is een onderzoek gedaan in Lincoln, Verenigd Koninkrijk, waaruit bleek dat katten weliswaar naar hun mensen kijken voor gezelschap, maar zich ook in staat voelen om voor zichzelf te zorgen.

Honden, aan de andere kant, zien hun eigenaren als een vangnet en zullen naar hen kijken voor bescherming en begeleiding.

Keuze versus noodzaak

Er is een overvloed aan experimenten gedaan over waarom katten en honden zich gehecht voelen aan hun baasjes en waar die relatie uit bestaat.

Het blijkt, dat honden het gevoel hebben dat ze bij hun baasje moeten zijn. Ze voelen zich veiliger en minder angstig als ze bij hun baasje zijn, en lopen risico als hun baasje niet aanwezig is.

Katten, daarentegen, kiezen ervoor om bij hun eigenaar te zijn als ze gezelschap willen. Anders zijn ze meer dan gelukkig in hun eentje.

Echter, als een kat behoefte heeft aan gezelschap en genegenheid en jij bent er niet om dat te bieden dan… kan een kat zich ongelukkig gaan voelen.

Bij Maine Coons is dit een vrij algemeen probleem in vergelijking met andere gedomesticeerde kattenrassen (bronnen 1,2,3).

Zijn Maine Coons onderhoudsarm?

Aangezien het prijskaartje voor deze prachtige katten aan de hoge kant kan zijn, vragen veel mensen zich af of Maine Coons onderhoudsarm zijn? Of zijn Maine Coons juist zeer onderhoudsgevoelig?

Nou, dat hangt af van hoe je de woorden ‘weinig’ en ‘veel’ definieert.

Affectie

Het klopt dat Maine Coon katten veel meer liefde en genegenheid nodig hebben dan andere gedomesticeerde kattenrassen. Maar dit maakt ze niet noodzakelijkerwijs onderhoudsgevoelig, want ze hebben weinig anders nodig dan ruimte om hun huis te verkennen en een persoon die van ze houdt.

Natuurlijk zijn er de gebruikelijke behoeften van alle katten, d.w.z. behoefte aan voedsel en water, enz.

Maar in vergelijking met veel andere huisdieren, vooral honden, brengen Maine Coons hun dagen graag bij je op de bank door.

Oefening

Maine Coons hebben geen lange wandeling tweemaal per dag nodig, zoals zelfs de kleinste hond zou doen.

Gewoon elke dag een half uur met ze spelen is voldoende beweging en stimulatie voor een Maine Coon.

Uw Maine Coon zal echter wel een extra grote kattenboom en een krabpaal om zijn klauwen in goede conditie te houden. Ondanks dat hun krabpalen iets duurder zijn door de grootte van Maine Coons, is dit niet al te problematisch.

Al met al zijn Maine Coons vrij onderhoudsarm. Ze gedijen vooral op liefde en dat zou voor ons ook goed genoeg moeten zijn!

Verzorging

Je vraagt je misschien af of Maine Coons moeilijk te verzorgen zijn? Nou, verrassend genoeg niet!

Deze katten mogen dan wel een lange luxueuze vacht hebben, maar met de juiste verzorging, twee tot drie keer per week, kun je hun vacht in prima conditie houden.

Maat

Maine Coons zijn groter dan andere katten, maar zijn over het algemeen toch onderhoudsarm. Vooral als je ze vergelijkt met een hond.

Zijn Maine Coons eenpersoonskatten?

Een Maine Coon kiest al heel vroeg in zijn leven zijn favoriete persoon.

Als je je Maine Coon opvoedde van een kitten, alleen, zal hun favoriete persoon standaard jou zijn!

Gezinnen die een Maine Coon opvoeden, zullen moeten vechten voor de aandacht van hun grote kat, want als de Maine Coon eenmaal zijn favoriete mens kiest, verandert hij zelden van gedachten!

Dit wil niet zeggen dat ze niet van elk lid van het gezin zullen houden. Zeker wel. Maar er zal een speciale favoriet zijn. Eén persoon waar ze net iets meer zin in hebben om elke dag te zien.

We houden allemaal van onze privacy, maar dit is een concept dat Maine Coons niet altijd begrijpen, vooral als je hun favoriete persoon bent.

Wat vinden Maine Coons leuk om te doen?

Maine Coons houden van een goede knuffel en spelen graag spelletjes.

Maar, dit is niet het enige wat ze graag doen, en zonder volledig te weten wat uw Maine Coon het liefst zijn dagen doet, kunt u zich niet goed voorbereiden.

Hier is een lijst van wat Maine Coons het liefst de hele dag doen:

 • Knuffelen: Maine Coons houden van knuffelen, het is hun favoriete bezigheid. Ze houden van je en kunnen gemakkelijk grote stukken van de dag op je schoot zitten, of vlak naast je.
 • Interactieve spelletjes: Maine Coons spelen graag spelletjes met je, zoals veren jagen, of ballen apporteren, en touwtjes.
 • Verken: Maine Coons verkennen graag hun territorium, controleren de omtrek van hun huis en zorgen ervoor dat ze weten waar iedereen in huis is. Maine Coons zijn ongeveer zo dicht bij een kuddedier als een kat maar kan zijn.
 • Snooze: Maine Coons houden van een dutje en kunnen behoorlijk lui zijn als ze in de stemming zijn voor een dutje.

Man Vs Vrouw Maine Coon Kat Persoonlijkheid

Als je meer wilt begrijpen over de mannelijke vs vrouwelijke Maine Coon kat persoonlijkheid, zorg er dan voor dat je de volgende feiten begrijpt:

 • Niet alle katten zijn hetzelfde
 • Niet alle Maine Coons zijn hetzelfde
 • Elk geslacht van Maine Coon is niet 100% hetzelfde

Het is een misvatting dat alle Maine Coons over één kam kunnen worden geschoren, want ze zijn allemaal hun eigen kat met hun eigen persoonlijkheid, eigenaardigheden, sympathieën en antipathieën.

Maar er zijn enkele stereotypen voor mannelijke en vrouwelijke Maine Coon persoonlijkheidstypes die je kunt gebruiken als algemene richtlijn.

Hier zijn de mannelijke vs vrouwelijke Maine Coon kat persoonlijkheidsverschillen:

Kater

 • Mannetjes zijn gezelliger
 • Ze zijn aanhankelijker dan vrouwelijke Maine Coons.
 • Uitgaand en goofy
 • bijna altijd op zoek naar aandacht
 • Heeft waarschijnlijk een favoriet persoon

Vrouw

 • Vrouwelijke Maine Coons zijn minder sociaal en een beetje meer katachtig
 • Genieten meer van hun tijd alleen
 • Uitgaand, maar een beetje meer gereserveerd dan de mannelijke Maine Coon.
 • Minder behoefte aan aandacht
 • Heeft eerder favoriete mensen dan één individu
 • Vrouwtjes zijn veel onafhankelijker

Waarom is mijn Maine Coon zo behoeftig?

Als je je afvraagt waarom je Maine Coon bijzonder behoeftig is, zijn er een paar factoren die je kunt overwegen om de exacte reden te bepalen.

Soms is het een veelzijdig probleem, dus het kan wat tijd kosten om precies vast te stellen wat je Maine Coon in zo’n aanhankelijke behoeftige bui heeft gebracht.

Hier zijn enkele veel voorkomende redenen waarom Maine Coons zich behoeftig gedragen:

 • Gezelschap: Maine Coons verlangen naar gezelschap, dus een vlaag van behoeftigheid kan gewoon hun manier zijn om je te laten weten dat ze vandaag wat meer gezelschap nodig hebben. Maine Coons houden van quality time met jou.
 • Te lang alleen gelaten: Regelmatig te lang alleen gelaten worden kan ervoor zorgen dat uw Maine Coon overcompenseert door zich aan u vast te klampen en elk moment met u samen te halen dat hij kan. Probeer wat meer thuis te zijn en kijk of het beter gaat.
 • Jaloezie: Maine Coons kunnen jaloers worden als ze niet genoeg aandacht krijgen van hun familie, vooral als de aandacht die ze gewoonlijk krijgen wordt gegeven aan een ander huisdier of bezoeker.
 • Gebrek aan plezier en spel: Als u niet genoeg spelletjes speelt met uw Maine Coon, of als ze niet genoeg boeiend speelgoed hebben, kan een Maine Coon zich aan u vastklampen als vervangende methode om hun plezier te krijgen.

Conclusie

Je hebt nu hopelijk een vrij goed idee over wat je Maine Coon van je verwacht en hoe je het beste in hun sociale behoeften kunt voorzien. Kortom, met veel liefde en een beetje geduld kom je een heel eind!

Dus, zijn Maine Coon katten onafhankelijk? Ja en nee.

Maine Coons kunnen onafhankelijk zijn als het hun uitkomt, maar over het algemeen zijn ze liever bij hun familie.

Veel geluk met je nieuwe schaduw in de vorm van een Maine Coon, die je op de hielen zit, tsjilpend en kwetterend, en er in het algemeen voor zorgt dat ze niet vergeten worden!

Gerelateerde vragen aan

Zijn Maine Coon katten jaloers?

Maine Coons willen het middelpunt van het gezin zijn. Als iemand nieuw, een persoon of dier, het huishouden binnenkomt en hun “persoonlijke ruimte” inneemt, kan uw Maine Coon zich jaloers voelen.

Zijn Maine Coon katten beschermend voor hun eigenaars?

Maine Coons kunnen beschermend zijn voor hun eigenaren. Ze houden oprecht van hun familie en hebben een instinctieve drang om hun mensen te beschermen. Als je ooit hebt meegemaakt dat je Maine Coon met zijn lichaam over je been wrijft, is dat een teken van beschermendheid.

Plaats een reactie