Zijn Maine Coon-katten humeurig?


Maine Coons zijn prachtige katten met opvallende kenmerken waardoor het vaak lijkt alsof ze naar je fronsen!

Ze staan bekend om hun aanhankelijke aard en zachtaardige persoonlijkheid, maar zijn Maine Coon katten humeurig? Of lezen mensen het gezicht van hun kat verkeerd?

Maine Coons zijn van nature geen humeurige katten. Ze zijn over het algemeen vriendelijk, aanhankelijk en trouw aan hun baasjes, ondanks hun prominente wenkbrauwbot en wijd opengesperde ogen die hen humeurig kunnen doen lijken. Zoals alle katten kunnen ze soms agressief worden als ze overprikkeld of onwel zijn, of als ze bedreigd worden.

Blijf lezen om meer te weten te komen over het Maine Coon ras en hoe je kunt zien of ze zich chagrijnig voelen.

Zijn Maine Coon katten chagrijnig?

De Maine Coon is van nature geen humeurig kattenras, hoewel de onderstaande onderscheidende kenmerken er wel voor zorgen dat het lijkt alsof deze grote atletische katten fronsen:

 • Prominent wenkbrauwbeen
 • Bossige wenkbrauwen
 • Wijde ogen

Deze norse blik wordt verergerd door hun gezichtsmarkeringen, bestaande uit 75 Maine Coon kleuren en aftekeningendie sommige kattenliefhebbers als bedreigend beschouwen.

In plaats van humeurig en chagrijnig, is het Maine Coon temperament eigenlijk:

 • Aanhankelijk
 • Laidback
 • Zacht
 • Speels

Dit ras heeft ook de reputatie enorm loyaal te zijn en bouwt een hechte band op met zijn menselijke familie.

Maine Coons genieten van menselijke interactie, maar ze kunnen overprikkeld raken als ze spelen of te veel geaaid worden.

Een Maine Coon kan zich humeurig of agressief gedragen als ze zich bang of bedreigd voelen.

Hoe je kunt zien of je kat chagrijnig is

Terwijl sommige tekenen van een chagrijnige Maine Coon kat heel duidelijk zijn, zijn andere tekenen minder opvallend.

Hier lees je hoe je kunt zien of je kat gefrustreerd is (bron 1):

1. Je kat beweegt van je weg

Als je kat zijn kop of lichaam van je weg beweegt, kan hij zich moe en chagrijnig voelen, mogelijk omdat hij zich overweldigd voelt of geen aandacht wil.

Geef je kat de ruimte als hij van je weg beweegt.

2. Sissen, grommen, bijten of krabben

Maine Coons zijn erg relaxte katachtigen met een zachtaardig temperament. Het ligt niet in hun aard om zonder reden naar je te sissen of te grommen.

Als je kat naar je sist, voelt hij zich waarschijnlijk gefrustreerd, overprikkeld of bedreigd. Meer informatie Waarom Maine Coons sissenin dit artikel.

Hoewel kattenbeten en krabben speels kunnen zijn, vooral bij jongere katten, kunnen ze op andere momenten een signaal van ergernis zijn. Let altijd op je Maine Coons lichaamstaal.

Als je kat een van deze dingen doet, ga dan achteruit en geef hem wat ruimte om te herstellen.

3. Je kat is vernielzuchtig

Hoewel krabben aan voorwerpen en voorwerpen omstoten misschien normaal gedrag lijkt voor een kat, kan het soms duiden op frustratie.

Zoek naar een patroon in het ondeugende gedrag van je Maine Coon om te bepalen of het destructieve gedrag op bepaalde momenten van de dag voorkomt, of dat het willekeurig is.

4. De kat miauwt luid

Maine Coon katten maken allerlei rare geluiden, waaronder:

Het kan even duren voor Maine Coon eigenaren om de verschillende geluiden van hun katten te leren.

Eigenaars moeten goed opletten als hun kat echter luid en herhaaldelijk trilt of tjilpt, want dit is een teken dat ze zich gefrustreerd voelen.

5. Je kat kwispelt met zijn staart

Een klein zwiepje met de staart kan aangeven dat je kat zich op zijn gemak voelt en gelukkig is, terwijl een grote staartstoot meestal betekent dat hij boos is!

Een humeurige Maine Coon kat kan grote, doelgerichte bewegingen met zijn staart maken om zijn ergernis over een situatie aan te geven.

Waarom is mijn kat opeens chagrijnig?

Als je merkt dat je Maine Coon knorrig is, schijnbaar uit het niets, kan dat een van de volgende redenen hebben:

Eenzaamheid

Als je Maine Coon te lang alleen is geweest, kan hij een beetje chagrijnig worden van een gebrek aan aandacht.

Katten hebben baat bij een routine, dus eigenaren moeten proberen om regelmatig tijd door te brengen met hun Maine Coon.

Verveling

Gebrek aan stimulatie kan ervoor zorgen dat Maine Coon katten zich gaan vervelen en chagrijnig worden.

Katten hebben een mix van mentale en fysieke stimulatie nodig om een gezond leven te leiden en hun van nature nieuwsgierige aard te bevredigen.

Te veel aandacht

Elke kat is anders en heeft verschillende tolerantieniveaus voor fysieke affectie van zijn baasjes. Zo kan een Maine Coon humeurig zijn door te veel aandacht!

Zorg ervoor dat je Maine Coon een rustige, afgelegen plek in huis of tuin heeft om zich terug te trekken als het te veel wordt.

Overstimulatie

Als je kat zich gemeen gedraagt, kan dat komen doordat hij zich overweldigd en overprikkeld voelt.

Te veel bewegingen, geluiden, geuren en bezienswaardigheden kunnen ervoor zorgen dat een kat zich bedreigd voelt, wat er op zijn beurt voor zorgt dat hij uithaalt:

Gezondheidstoestand

Als je Maine Coon zich niet goed voelt, uit dit zich waarschijnlijk in ongewoon kattengedrag. Dit zijn de Meest voorkomende Maine Coon gezondheidsproblemen.

Onderliggende gezondheidsproblemen die pijn veroorzaken, zoals Maine Coon artritis en Tandvleesaandoeningen kan zelfs de vrolijkste kat een beetje chagrijnig maken.

Gebrek aan beweging

Een gebrek aan beweging kan ervoor zorgen dat je kat zich gefrustreerd voelt, omdat ze dan overtollige energie hebben die ze niet kunnen opmaken.

Dit komt vooral voor bij Maine Coons die binnenshuis misschien niet genoeg kunnen bewegen om hun roofzuchtige neigingen te bevredigen.

Veranderingen in het huishouden

Grote veranderingen in het huishouden zoals een nieuw huisdier, een verhuizing of de komst van een baby kunnen allemaal gedragsveranderingen bij een kat veroorzaken.

Veranderingen zoals deze kunnen ervoor zorgen dat een Maine Coon angstig wordt, wat leidt tot licht chagrijnig gedrag.

Omgaan met een humeurige kat

Het begrijpen van kattengedrag is de sleutel tot het omgaan met een humeurige kat. Begin met te leren wat normaal gedrag is voor je kat en wat atypisch is.

Lees de onderstaande tips om te leren hoe je een boze kat kunt kalmeren:

1. Breng meer tijd door met je kat

Maine Coon katten zijn zeer sociale katachtigen die genieten van menselijk gezelschap. Zonder gezelschap kunnen ze gestrest en verdrietig worden.

Als je je kat de laatste tijd veel alleen hebt gelaten, kan dit een reden zijn voor hun ongelukkig zijn.

De oplossing is om moeite te doen om meer tijd met je kat door te brengen, door met ze te spelen of ze op de bank te knuffelen. Je kunt ook een tweede kat aanschaffen, of een andere Maine Coon om je ongelukkige Maine Coon gezelschap te houden.

2. Investeer in verrijking voor de kat

Sommige katten worden humeurig van verveling en frustratie.

Dit is vooral het geval bij binnenkatten die niet in staat zijn om hun buitenterritorium te verkennen, te jagen en prooien op te jagen zoals ze dat van nature in het wild zouden doen.

De oplossing is om te investeren in verrijkingsactiviteiten die de buitenwereld nabootsen, waar ze kunnen klimmen, jagen en achtervolgen, door ze aan te schaffen:

Kattenliefhebbers moeten ook oud speelgoed omruilen voor nieuw speelgoed of oud kattenkruid vervangen door vers speelgoed om de kat geïnteresseerd te houden.

Dit zijn de Beste 21 Maine Coon Kat Producten.

Beste producten voor Maine Coon katten.Zijn Maine Coon katten humeurig? Ja, als ze niet genoeg gestimuleerd worden. Kijk eens naar deze topartikelen voor katten om deze grote katten tevreden te houden.
21 Beste producten voor Maine Coon katten

3. Geef de kat meer ruimte

Maine Coons zijn aanhankelijke katachtigen die houden van het gezelschap van hun menselijke familie, maar ze hebben nog steeds een eigen ruimte nodig waar ze zich kunnen terugtrekken als dat nodig is.

Te veel aandacht kan je kat stress bezorgen en ervoor zorgen dat ze gefrustreerd raken. Zorg ervoor dat je je kat genoeg ruimte geeft.

4. Evalueer het territorium van de kat

Hoewel een Maine Coon van nature niet territoriaal is, zal hij zich gefrustreerd voelen als hij niet genoeg ruimte heeft om in te leven, of een eigen plek om zich terug te trekken.

Daarom, als je Maine Coon beperkt is tot het leven in een kleine ruimte met een andere kat, of hond, zal dit waarschijnlijk spanning veroorzaken en je kat van streek maken.

Om de leefruimte en het territorium van je kat te vergroten, kun je het volgende overwegen:

 • Neem je Maine Coon mee voor een wandeling buiten.
 • Je tuin katproof maken zodat ze vrij buiten kunnen rondlopen.
 • Een grote kattenboom kopen met verschillende zitstokken, waar je kat in kan rusten.

Waarom verandert de stemming van mijn kat zo snel?

Een plotselinge stemmingsverandering bij je Maine Coon is een indicatie van overprikkeling en wordt veroorzaakt door:

 • Overmatig aaien
 • Te veel ruw spel
 • Je kat aaien op een gevoelige plek, bijvoorbeeld de buik of de staart.

Hieronder staan kattengedragingen die erop wijzen dat je kat op het punt staat om uit te halen:

 • Staart bonzen
 • Grommen
 • Starend
 • Inspannen
 • Afplatting van de oren

Waarom is mijn Maine Coon zo agressief?

Maine Coon katten zijn over het algemeen geen agressieve katachtigen, hoewel ze soms wel Tekenen van agressie om de volgende redenen:

 • Ziek: Een zieke kat kan zich agressief gedragen als hij zich bedreigd voelt.
 • Pijn: Een kat vindt het misschien niet prettig om aangeraakt te worden als hij pijn heeft.
 • Bedreigd: Maine Coons die zich bedreigd of territoriaal voelen, zullen zich agressief gedragen tegenover de agressor.
 • Moederlijke instincten: Een zwangere Maine Coon kat zal haar nest beschermen, mogelijk op een agressieve manier.
 • Gebrek aan socialisatie: Een slecht gesocialiseerd kitten kan geleerd hebben om agressief te zijn door naar andere dieren te kijken of door een trauma.
 • Niveaus van aandacht: Katten die te weinig of te veel aandacht krijgen, kunnen zich agressief gedragen.
 • Ondergestimuleerd: Een verveelde en onder- of overprikkelde kat kan onverwacht uitvallen.
 • Gebrek aan ruimte: Maine Coons zijn grote katten die meer ruimte nodig hebben dan de gemiddelde kat. Als ze in een kleine ruimte opgesloten zitten, hebben ze niet genoeg ruimte om te bewegen en te spelen.

Conclusie

Zijn Maine Coon katten humeurig? Hoewel ze van nature niet humeurig zijn, kan het door hun gedrongen, gespierde uiterlijk en fronsende gezichten lijken alsof ze chagrijnig zijn!

In werkelijkheid is de Maine Coon een vriendelijk, aangenaam kattenras dat goed geschikt is als huisdier.

Met de juiste hoeveelheid ruimte en stimulatie zal een Maine Coon tevreden en liefdevol zijn.

Maine Coons kunnen hun agressieve kant laten zien en af en toe uithalen met bijten en krabben als ze overprikkeld of gefrustreerd raken.

Waarom kijken Maine Coons boos?

Maine Coons zijn een groot, gespierd en atletisch kattenras. Door hun grote oren en nieuwsgierige uitdrukking, naast eventuele vachttekening op hun gezicht, kunnen ze er een beetje eng uitzien voor mensen die ze niet kennen.

Ze hebben wijd uitstaande ogen en een prominente wenkbrauwrand, waardoor het kan lijken alsof ze fronsen.

Borstelige wenkbrauwen en een brede, sterke kaak dragen alleen maar bij aan dit dominante uiterlijk.

Vrouwelijke Maine Coons hebben meestal een hoogte van 8 tot 14 centimeter, terwijl mannelijke Maine Coons meestal 10 tot 16 centimeter hoog zijn (bron 1).

Zijn Maine Coons gemeen?

Het ligt niet in de aard van een Maine Coon kat om gemeen te zijn. Ze zijn over het algemeen erg liefdevol en vriendelijk, en geven de voorkeur aan interactie met mensen boven tijd alleen.

Hier zijn zeven redenen waarom je Maine Coon gemeen zou kunnen zijn:

1. Hij krijgt niet genoeg aandacht
Maine Coon katten zijn een aanhankelijk ras. Ze gaan graag met mensen om en kunnen eenzaam worden als ze niet genoeg aandacht krijgen.

2. Kat krijgt te veel aandacht
Aan de andere kant kan je Maine Coon gemeen zijn omdat hij te veel aandacht krijgt. Als je je kat overstelpt met liefde en genegenheid, kan dat ertoe leiden dat hij geïrriteerd raakt.

3. Als kitten niet goed gesocialiseerd
Het temperament van een volwassen Maine Coon is vaak een product van zijn vroege leven. Maine Coons die niet door mensen zijn behandeld toen ze jonger waren, kunnen opgroeien tot angstige mensen en daardoor een beetje gemeen zijn.

4. Hij is overprikkeld
Overstimulatie kan betekenen dat je kat zich op ‘ondeugende’ of ‘gemene’ manieren gedraagt. Je kat wordt misschien overspoeld met verschillende beelden, geuren, bewegingen en geluiden, waardoor hij zich grillig gedraagt.

5. Kat is ondergestimuleerd
Een andere mogelijkheid is dat je kat ondergestimuleerd is (ook wel verveeld genoemd), waardoor hij gefrustreerd en chagrijnig wordt.

Dit kan het geval zijn als je kat geen toegang heeft tot de buitenlucht.

6. Hij is territoriaal
Katten zijn van nature territoriaal, en Maine Coons zijn geen uitzondering op deze regel. Als er een nieuwe kat in je straat is, of een nieuw huisdier in je huis, kan je kat gemeen zijn als reactie op deze inbreuk op zijn territorium.

7. Het is gewoon zo!
Je kat kan gemeen zijn vanwege zijn genetica! Katten hebben, net als mensen, verschillende persoonlijkheden en sommige zijn vriendelijker dan andere.