Tuinders die gepassioneerd zijn door bloemen van alle soorten, vormen en maten houden ervan om hun prachtige tuinen en huizen te vullen met bloemen van alle soorten, vormen en maten.
Planten blijken geweldige stressverlichters te zijn, naast het toevoegen van een vleugje kleur en persoonlijkheid aan je kamer.
Helaas zijn niet alle planten geschikt voor onze huisdieren. Het maakt niet uit hoeveel je dol bent op je bloemen, de kat is zonder twijfel je favoriet.
Dus, is de kosmos giftig voor katten?
Nee, kosmos is niet giftig voor katten. Er zijn geen schadelijke ingrediënten in de bloemen, bladeren of stengels van de plant, dus u hoeft zich geen zorgen te maken.
Blijf dit artikel lezen om inzicht te krijgen in de relatie tussen katten en de kosmos.
Inhoudsopgave
Wat zijn Kosmos?
Cosmos is een geslacht, met dezelfde algemene naam van kosmos, bestaande uit bloeiende planten uit de zonnebloemfamilie.
Cosmos zijn kruidachtige meerjarige of eenjarige planten die groeien tot een hoogte van 0,3-2 meter (1 ft 0 in-6 ft 7 in).
Eenvoudige, geveerde of tweegeveerde bladeren zijn gerangschikt in tegenovergestelde paren. Bloemen worden geproduceerd in een capitulum met een ring van brede straalroosjes en een schijfroosjecentrum; de bloeikleur varieert sterk tussen soorten.
Verschillende aantrekkelijke planten die veel voorkomen in tuinen behoren tot dit geslacht. Een groot aantal hybriden en cultivars zijn gekozen en hebben namen gekregen.
De meeste Cosmos-soorten zijn te vinden in struikgewas- en weidelandhabitats in Mexico. Sommige varianten zijn te vinden zo ver naar het noorden als het Olympisch schiereiland van Washington, maar het verspreidingsgebied strekt zich ook uit door Midden-Amerika en naar Zuid-Amerika tot in het zuiden van Paraguay[bronvermeldingnodig[citationneeded
C. bipinnatus, bijvoorbeeld, is genaturaliseerd in een groot deel van de oostelijke Verenigde Staten en oost-Canada.
Het komt ook veel voor in de hoge oostelijke vlakten van Zuid-Afrika, waar het werd verspreid door besmet paardenvoer tijdens de Anglo-Boerenoorlog.
Cosmos zijn gemakkelijk te cultiveren in tuinen en maken uitstekende snijbloemen. Planten die zijn gevestigd, kunnen bestand zijn tegen droogte, slechte bodemgesteldheid en algemene verwaarlozing. Ze hebben zelfs het vermogen om zichzelf te zaaien. Deze plant is extreem onderhoudsarm.
Hoewel sommige plagen dol zijn op kosmos, zoals bladluizen, vlooienkevers en trips, zijn ze gemakkelijk te elimineren met een krachtige spray van water of insecticide zeep.
Kosmos is gevoelig voor astergeel, bacteriële verwelking en echte meeldauw. Planten moeten op passende afstand worden geplaatst om voldoende ventilatie mogelijk te maken en ziekte tot een minimum te beperken.
Zijn cosmos giftig voor katten?
Nee, kosmos is niet giftig voor katten.
Cosmos-bloemen groeien op lange, slanke stengels en produceren levendige tinten die de hele zomer de aandacht trekken.
Vlinders, bijen en vogels zullen ook uw tuin bezoeken.
Er zijn verschillende soorten die er fantastisch uitzien in een tuinomgeving. Hogere soorten werken goed in de achterste border of in het midden van de tuin, terwijl kortere variëteiten goed werken als randplanten.
Cosmos zijn populair onder bloemenliefhebbers om twee redenen. Om te beginnen zijn ze vrij eenvoudig te kweken.
Het enige wat je nu hoeft te doen is de zaden over je tuin te verspreiden. Ze zullen binnen twee maanden volwassen zijn geworden.
Ze zullen in een mum van tijd ontkiemen als ze toegang hebben tot zonlicht, relatief vruchtbare grond en water. Bovendien presteren ze bewonderenswaardig in een container. Hoe meer je de bloem plukt, hoe meer hij zal bloeien.
Het feit dat ze niet giftig zijn voor katten is de tweede reden voor hun populariteit. Er zijn geen schadelijke componenten in de plant die het systeem van een kat zouden schaden.
De stengel, bloemen en bladeren zijn allemaal volkomen veilig voor uw kat en huisdier. Hierdoor kun je de bloem als kamerplant laten groeien zonder bang te hoeven zijn dat je kat een allergie of maagprobleem krijgt.
De bloem is niet alleen onschadelijk voor katten, maar ook voor honden en kinderen. Dit is de reden waarom deze bloemsoort vaak in tuinen wordt aangetroffen.
Natuurlijk, als uw kat een grote hoeveelheid Cosmos consumeert, kan hij ziek worden. Een maagklachten is onvermijdelijk als je te veel van het kruid consumeert.
Uw kat kan vervolgens maagpijn krijgen, braken of waterige ontlasting hebben. Als dit gebeurt, breng de kat dan naar de dierenarts voor een controle om toekomstige complicaties te voorkomen.
Kunnen katten Cosmos eten?
Ja, katten kunnen kosmos eten, maar alleen met mate.
Geen enkele kattensoort wordt vergiftigd door Cosmos.
Katten daarentegen zijn onbesuisd als het gaat om boomklimmen.
Het is mogelijk dat de tronen en het gebladerte ook worden versnipperd.
Kosmos produceert geen potentieel gevaarlijke verbindingen, dus katten zijn veilig in deze situatie.
Het innemen van de bladeren kan daarentegen schadelijk zijn voor de gezondheid. Cosmos is niet giftig en heeft geen effect op katten wanneer het met mate wordt geconsumeerd.
Cosmos is een plantensoort waarvan is aangetoond dat deze veilig is voor zowel katten als mensen.
Je kunt ze thuis houden om toe te voegen aan de esthetische aantrekkingskracht van de ruimte. Tegelijkertijd kunt u het opnemen in de tuin van uw gezin.
Cosmos is niet giftig voor katten. Katten, aan de andere kant, kunnen je kosmos hebben geschaad. In tegenstelling tot aloë vera bevat Cosmos geen potentieel schadelijke chemicaliën.
Je kat zal geen moeite hebben om aan de bladeren van de kosmosplant te knabbelen. Je kat kan ook de bladeren eraf scheuren en vernietigen.
Katten daarentegen zijn carnivoren met spijsverteringsstelsels die niet zijn ontworpen om met grote hoeveelheden plantaardig materiaal om te gaan.
Als gevolg hiervan kan uw kat een paar kleine symptomen hebben die kunnen worden aangezien voor vergiftiging.
Cosmos, is een bloeiende plant die niet giftig is voor katten en hen op geen enkele manier beïnvloedt.
Katten daarentegen mogen deze planten niet eten, omdat ze braken of diarree kunnen veroorzaken als ze in aanzienlijke hoeveelheden worden ingenomen.
Hoewel de effecten van de plant op katten minder ernstig zijn dan op mensen, betekent dit niet dat je de plantenbladeren aan je katten moet voeren.
Wanneer uw kat een grote hoeveelheid kosmos consumeert, zal zijn maag verstoord raken, wat resulteert in braken of diarree.
De effecten van de plant op katten zijn mild en worden alleen duidelijk als grote hoeveelheden van de bladeren worden genomen.
Alleen als het consumeren van een plant de dood of een andere belangrijke aandoening veroorzaakt, kan het als giftig worden beschouwd.
Gelukkig is de Cosmos-plant onschadelijk voor katten en veroorzaakt deze geen vergiftiging.
Er zijn maar een paar planten die veilig zijn voor alle katten. De kosmosplant daarentegen heeft een reputatie opgebouwd als een huisdiervriendelijke plant omdat het niet giftig is voor de meeste dieren. Omdat er in geen enkel deel van de plant gifstoffen zitten, is het volkomen veilig om te eten voor katten.
Als gevolg hiervan heeft de plant een reputatie opgebouwd als huisdiervriendelijk. Planten zijn bij talloze gelegenheden diervriendelijk gebleken.
De meeste kamerplanten daarentegen kunnen giftig zijn voor katten. De bloesems van de kosmos daarentegen vallen niet in deze categorie. Deze planten zijn veilig voor katten en zijn niet giftig.
Symptomen van kosmosvergiftiging bij katten
Cosmos is niet giftig voor katten, maar als een groot deel van de plant wordt geconsumeerd, kan uw kat symptomen hebben zoals diarree en braken.
Als uw kat te veel plantaardig materiaal eet, kunnen ze symptomen krijgen die lijken op vergiftiging, maar dit komt door de structuur van zijn spijsverteringsstelsel, niet door daadwerkelijke nadelige effecten.
De meest voorkomende van deze mogelijke symptomen zijn braken, gevolgd door diarree.
Als u getuige bent van een van deze symptomen, breng uw kat dan naar de dierenarts om de vereiste behandeling te starten.
De manier waarop uw kat reageert op de consumptie van kosmos zal van invloed zijn op hoe het wordt behandeld. Behandelingsopties kunnen worden beïnvloed door de leeftijd van de kat en de huidige gezondheidstoestand.
Hoe katten weg te houden van Cosmos?
Je kunt katten weghouden van de kosmos door deze eenvoudige tips te volgen: –
Totdat je kosmos is gegroeid, bedek je tuingrond waar katten vaak in twijgen voorkomen. Plaats ze een paar centimeter uit elkaar over het hele bed. Merk op dat takjesbundels gunstig zijn voor wilde bijen.
Duw dennenappels of andere stekelige tuinsnoeisels in de grond rond je kosmosplant (misschien herfstbladeren). Andere mogelijkheden zijn steenmulch, eierschalen, hulstafwerkingen of hergebruikte plastic tapijtlopers met de noppenkant naar boven.
Wijnruit, lavendel en pennyroyal, evenals Coleus Canina en citroentijm, zijn onaangenaam voor katten. Strooi er een handvol rond in de tuin. Bestuivers en andere nuttige insecten kunnen ook worden aangetrokken door interplanting.
Sterke citrusgeuren worden door katten vermeden. Peelings moeten direct worden gegooidtly in de tuingrond.
Als uw bezoeker een favoriete plek heeft, reinig deze dan grondig met een slang (of regenwater uit uw regenton) om eventuele aanhoudende geuren of urinenevel te verwijderen. Reinig uw deuren, terrasmeubilair en andere oppervlakken met milieuvriendelijke vloeibare castiliëzeep. Katten hebben de gewoonte om terug te keren naar dezelfde locatie, dus verwijder hun eerdere claim op uw tuin om herhaling van overtredingen te voorkomen.
Het gaashek kan worden gebruikt om een barrière te creëren. De meeste experts stellen een hoogte voor van minstens 1,8 meter en een vierkante oppervlakte van minimaal 5,1 bij 5,1 centimeter. Het is nog beter met een overhang.
Een lichte spritz uit een spuitfles kan katten helpen hun gunstige relatie met uw landschap te verbreken. Sprinklersystemen die door beweging worden geactiveerd, kunnen katten ook weghouden. Onthoud gewoon wanneer ze aan zijn en volg de regels tijdens watertekorten in de zomer.
Windgongen, bewegingsgeactiveerde bellen of zelfs rotsen of kiezels in een pot die rammelen wanneer het kitten in de buurt komt, zijn allemaal goede opties. Er zijn andere bewegingsgeactiveerde gadgets die een frequentie uitzenden die katten niet kunnen verdragen, maar onhoorbaar is voor mensen, zoals echografieapparaten.
Munt, kamperfoelie en kattenkruid zijn allemaal favorieten onder katachtigen. Een kleine zandbak moet in de buurt worden geplaatst. Natuurlijk moet je kattenpoep op de juiste manier opruimen en weggooien, maar het kan helpen om kitty – en haar bedrijf – weg te houden van je kosmos.
Veelgestelde vragen
Kan de kosmos binnenshuis overleven?
De Kosmos (Cosmos spp.) is een plantenfamilie. Zaden zijn een eenvoudige manier om te beginnen met het kweken van deze planten. Je kunt je Cosmos-zaden binnen starten in plaats van buiten om een sterke start te garanderen. Tijdens het voorjaar en de zomer kunnen transplantaties buiten worden geplaatst zodra de dreiging van vorst voorbij is.
Zijn alle kosmosbloemen veilig voor katten?
De Cosmos sulphureus plant heeft gele en oranje bloemen. De Cosmos sulphureus familie heeft vijf bloemsoorten: roze, paars, rood en wit. Het wordt aanbevolen om het niet te consumeren, tenzij je er zeker van bent dat het de juiste soort is. Het is onaangenaam om een oneetbare bloem te consumeren.
Hoeveel soorten kosmos bestaan er?
Er zijn meer dan 25 verschillende soorten kosmos. Drie soorten worden echter het vaakst gebruikt in tuinieren en landschapsarchitectuur. Mexico, Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika zijn de thuisbasis van Cosmos sulphureus. Het is droogtetolerant en geniet van warmer weer, met goudgele bloesems. De plant kan een hoogte bereiken van 2 tot 6 voet en heeft dubbele en semi-dubbele bloemen. Kortere, meer orangy en kleinere bloemen kenmerken enkele van de meest recente variëteiten.
Laatste woorden
De Cosmos is een show-stopper in veel tuinen, omdat het zowel mooi als prachtig is. Het is een van de mooiste bloemen op de planeet, maar het is volkomen veilig voor je lieve kat. Ze kan er niet alleen mee spelen, maar als ze het doorslikt, zal ze niet worden geschaad.
Als u vragen heeft, kunt u ons stellen in de sectie Opmerkingen.