Begonia is de geslachtsnaam voor meer dan 1800 meerjarige bloeiende plantensoorten die inheems zijn in tropische en subtropische vochtige klimaten en behoren tot de familie Begoniaceae.
Ze zijn uitstekende kamerplanten in koudere klimaten, of je kunt ze in de zomer kweken. Ze kunnen kastanjebruine, bronzen of groene bladeren hebben, evenals zeer aantrekkelijke witte, roze, gele, roze of scharlakenrode bloemen, afhankelijk van de soort en variëteit.
Zijn begonia’s echter giftig voor katten?
Ja, begonia’s zijn giftig voor katten. Veel begoniasoorten zijn giftig voor katten, ondanks hun schoonheid. Helaas bevatten ze oplosbare calciumoxalaten, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van uw kat als ze worden ingeslikt. Katten en andere kleine zoogdieren zijn bijzonder kwetsbaar voor de effecten, omdat zelfs een kleine hoeveelheid begonia aanzienlijke schade en ongemak kan veroorzaken.
Dit artikel zal gaan over waarom u uw kat uit de buurt van begonia’s moet houden en de risico’s die ze vormen.
Inhoudsopgave
Houden katten van begonia’s?
Het is volledig afhankelijk van de kat en zijn persoonlijkheid, of hij nu van begonia houdt of niet.
Hoewel het duidelijk is dat begonia giftig is voor katten, is het antwoord op de vraag of katten van begonia houden of niet minder duidelijk.
Begonia’s behoren niet tot de meest populaire voedingsmiddelen waar katten een hekel aan hebben of de voorkeur aan geven.
Dit kan worden ontdekt door een begoniaplant in de buurt van uw kat in uw huis of tuin te plaatsen. Onderzoek uw kat om te zien of hij spint en rondloopt in de buurt van de plant. Je kat houdt van begonia als je ja hebt gezegd.
Zijn begonia’s giftig voor katten?
Ja, begonia’s zijn giftig voor katten.
Veel begoniasoorten zijn giftig voor katten, ondanks hun schoonheid. Het zijn populaire tuin- en kamerplanten, met meer dan 1.000 soorten en nog meer hybriden.
Ze gedijen buiten, maar ze kunnen temperaturen onder de 50 graden Fahrenheit niet overleven, dus veel mensen brengen ze in de winter naar binnen.
Helaas bevatten ze oplosbare calciumoxalaten, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van uw kat als ze worden ingeslikt.
Identificatie kan moeilijk zijn met zoveel verschillende begoniasoorten. Er zijn echter enkele kenmerken waarnaar u kunt zoeken om u te helpen uw plant te identificeren.
Als je het nog steeds niet zeker weet, kan je lokale kwekerij je waarschijnlijk helpen de planten te identificeren.
De planten bereiken een hoogte van 1 tot 1 1/2 voet en hebben gladde, wasachtige bladeren tot zes centimeter lang. Bladeren kunnen groen, zilver, geel, wit, paars of bont zijn, afhankelijk van de soort en cultivar.
Begonia’s hebben roze, rode, witte of gele bloemen die bloeien in de zomer en herfst. Bicolor bloemen zijn te vinden op sommige planten.
Begonia’s zijn een veel voorkomende bloeiende plant met grote, kleurrijke bloemen die vaak worden gebruikt in bloembedden en grotere potten.
Tuinders moeten zich er echter van bewust zijn dat ondanks zijn aantrekkelijke uiterlijk, de begonia giftig kan zijn als ze worden gegeten. Vanwege de kleine hoeveelheid begonia die moet worden gegeten om schade en ongemak te veroorzaken, zijn katten en andere kleine zoogdieren bijzonder kwetsbaar voor de effecten.
Begonia’s zijn giftig voor katten, ondanks hun aantrekkelijkheid en allure. Katten, honden en paarden worden vergiftigd door alle soorten en hybriden van begonia’s, waaronder Rieger begonia’s, Begonia Tiger Kitten, Strawberry Begonia, Begonia maculata en wasbegonia’s.
Het innemen van begonia’s veroorzaakt een intens branderig gevoel in de mond, wat irritatie van de keel en maag kan veroorzaken bij katten en veel kleine zoogdieren, waaronder honden.
Braken, overmatige speekselvloed en zwelling van de lippen en tong zijn allemaal mogelijke bijwerkingen. Afhankelijk van hoeveel van de plant het dier consumeert, varieert de mate van irritatie van mild tot ernstig. In ernstige gevallen kunnen katten en andere dieren mogelijk niet eten. Complicaties kunnen optreden als gevolg van de leeftijd van de kat en de algehele gezondheidstoestand.
Wat gebeurt er als een kat een begonia eet?
Als een kat begonia eet, kan het symptomen vertonen zoals braken, overmatige speekselvloed en keelirritatie.
Hoewel begoniavergiftiging zelden dodelijk is, kan het een aantal merkbare symptomen veroorzaken.
Eigenaren die deze symptomen opmerken, moeten hun kat onmiddellijk naar de dierenarts brengen om verdere complicaties te voorkomen.
- Overmatige speekselvloed
- Orale zweren
- Roodheid rond de mond
- Zwelling van de mond en tong
- De lippen likken en grimassen
- Braken
- Dehydratie
- Onvermogen om te slikken
- Weigering van voedsel en water
De begoniaplant bevat in grote hoeveelheden een stof genaamd oxalaat.
De oxalaatkristallen nestelen zich in verschillende weefsels, veroorzaken irritatie en kunnen worden afgebroken tot ‘oxaalzuur’, dat ook een krachtige irriterende stof is, eenmaal ingenomen.
Door te braken en te proberen het zuur te verdunnen met speeksel, zal het lichaam van de kat proberen verdere irritatie en schade aan het spijsverteringskanaal te voorkomen.
Een kleine hoeveelheid van het toxine zal uiteindelijk in de bloedbaan terechtkomen en naar de lever reizen. Deze wending van gebeurtenissen is vooral gevaarlijk omdat oxaalzuur, in voldoende grote doses, catastrofaal leverfalen kan veroorzaken, wat resulteert in ernstige ziekte en zelfs de dood.
Bovendien worden katten vergiftigd door alle delen van begonia’s, waarbij de knollen het meest giftig zijn. Omdat ze oplosbare oxalaten bevatten, zijn ze schadelijk of gevaarlijk.
Om te beginnen kan het oxalaat worden afgebroken tot oxaalzuur wanneer het zich in verschillende weefsels insluit, waardoor irritatie ontstaat. Wanneer oxaalzuur in het lichaam wordt opgenomen, bevordert het de vorming van urinoir- en blaaskristallen (struviet en calciumoxalaten urolieten), die nierschade kunnen veroorzaken.
Hoe giftig zijn begonia’s voor katten?
Begonia’s zijn zeer giftig voor katten als ze in grote hoeveelheden worden gegeten en kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben als ze niet snel worden behandeld.
Als katten Begonia eten, zullen ze ernstige mondverbranding en irritatie ervaren.
Inname kan ook overmatig kwijlen, braken en moeite met slikken bij uw huisdier veroorzaken. Braken, hypersalivatie en diarree zijn allemaal symptomen van het eten ervan.
Een stof genaamd oxalaat wordt in overvloed aangetroffen in de begoniaplant.
Eenmaal ingenomen, nestelen de oxalaatkristallen zich in verschillende weefsels, wat irritatie veroorzaakt, en ze kunnen worden afgebroken tot ‘oxaalzuur’, dat ook een sterke irriterende stof is.
Het lichaam van de kat zal proberen verdere irritatie en schade aan het spijsverteringskanaal te voorkomen door te braken en het zuur te verdunnen met speeksel.
Een kleine hoeveelheid toxine komt in de bloedbaan en vindt zijn weg naar de lever.
Dit is vooral gevaarlijk omdat oxaalzuur, in voldoende hoge doses, catastrofaal leverfalen kan veroorzaken, wat leidt tot ernstige ziekte en zelfs de dood.
De American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) beschouwt begonia’s als giftig voor katten. De toxiciteit van deze plant is te wijten aan de aanwezigheid van onoplosbare oxalaten.
Oxaalzuur, een van de sterkste organische zuren in planten en schimmels, wordt gebruikt om onoplosbare oxalaten te maken. Knollen zijn het meest giftig voor katten, volgens de ASPCA.
Katten zullen negatieve gezondheidseffecten hebben als ze de begoniaplant of bloem eten. Braken, overmatig kwijlen, moeite met slikken, branden in de mond en irritatie van de tong, mond en lippen zijn de meest voorkomende symptomen van inname van begonia. De meest giftige planten in de Begoniaceae-familie zijn knolbegonia’s.
Welk deel van begonia is giftig voor katten?
Knolwortels onder de grond zijn het meest giftige deel van begonia voor katten.
De knolwortels onder de grond zijn het meest giftige deel van de begonia. Als je kat het leuk vindt om in je kamerplanten te graven, of als hij de pot omver gooit en begint te snacken op de plant, kan hij in de wortels komen.
Begonia’s zijn geclassificeerd als met een lage gifernst door North Carolina State University Cooperative Extension, maar dat betekent niet dat ze geen problemen voor uw kat zullen veroorzaken.
Braken en overmatige speekselvloed zijn de meest voorkomende symptomen van begoniavergiftiging. Nierfalen kan optreden bij grazende dieren, maar dit is meestal geen probleem voor katten.
In tegenstelling tot sommige andere giftige planten voor honden en katten, veroorzaakt het aanraken van de bladeren of bloemen van begonia’s geen contactdermatitis.
Het innemen van begonias veroorzaakt een intens branderig gevoel in de mond, wat irritatie van de keel en maag kan veroorzaken bij katten en veel kleine zoogdieren, waaronder honden.
Braken, overmatige speekselvloed en zwelling van de lippen en tong zijn allemaal mogelijke bijwerkingen. Afhankelijk van hoeveel van de plant het dier consumeert, varieert de mate van irritatie van mild tot ernstig.
In ernstige gevallen kunnen katten en andere dieren mogelijk niet eten. Complicaties kunnen optreden als gevolg van de leeftijd van het dier en de algehele gezondheidstoestand.
De meeste gevallen van begoniavergiftiging zijn mild en ze verdwijnen vanzelf in ongeveer 48 uur. De dierenarts kan een dieet met alleen vloeistof aanbevelen, dat gemakkelijker is voor de maag en helpt bij het verdrijven van oxalaatkristallen die zich in het spijsverteringsstelsel blijven bevinden.
Ontstekingsremmers zijn nodig om de zwelling van de keel te verminderen en een heldere luchtweg te behouden. Om de viscositeit van de maaginhoud te verhogen en zo de maagwand te beschermen, kunnen extra geneesmiddelen nodig zijn. Vloeistoftherapie kan nodig zijn, afhankelijk van het feit of uitdroging al dan niet is opgetreden.
De totale hersteltijd voor een ernstig geval van begoniavergiftiging is verrassend kort, waarbij de meeste gevallen binnen twee weken of minder worden opgelost, zonder dat vervolgafspraken nodig zijn.
De reden hiervoor is dat oxalaatkristallen snel hun potentie verliezen, wat betekent dat als je niet meer eet, de oxaalzuurspiegels van je lichaam snel zullen dalen.
Dit is goed nieuws voor katten en hun eigenaren, omdat het betekent dat lichaamsbeweging en normale voeding voor een kortere periode worden beperkt.
Als de slokdarm echter ernstig is beschadigd, kan de dierenarts besluiten om tijdelijk een voedingssonde in te brengen (hoogstwaarschijnlijk in de vorm van een neuskatheter).
Dit voorkomt dat de kat beschadigde weefsels in het spijsverteringskanaal belast door te slikken, in plaats van ze te laten genezen op een vloeibaar dieet.
Zijn begonia’s giftig voor katten?
Ja, begonia’s bladeren zijn giftig voor katten.
Katten worden vergiftigd door alle meer dan 1000 soorten begonia. De mond van uw kat zal hoogstwaarschijnlijk verbranden na het eten van begoniabladeren en braken kan optreden.
De sappen en het sap van de plant bevatten giftige naaldvormige kristallen die microscopisch klein zijn. De plant is mild giftig, maar de wortels zijn bijzonder gevaarlijk. Het is in ieder geval een goed idee om contact op te nemen met een dierenarts.
Als uw kat begoniabladeren eet of tekenen van vergiftiging vertoont, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Controleer de ademhaling van je kat terwijl hij weg is van de begonia’s.
Als uw kat moeite heeft met ademhalen, is het een medisch noodgeval en moet u hem meteen naar de dierenarts brengen.
Neem een monster van de plant die uw kat heeft gegeten om de soort en het type vergiftiging te bevestigen waaraan hij of zij waarschijnlijk lijdt.
Zijn knolbegonia’s giftig voor katten?
Knolbegonia’s zijn het meest giftige deel van de plant voor katten.
In koelere klimaten worden begonia’s vaak gekweekt als sierhuisplanten. Met meer dan 1.800 verschillende plantensoorten in de familie Begoniaceae is dit geslacht een van de grootste bloeiende planten. Sommige soorten worden in de zomer buiten gekweekt vanwege hun felgekleurde bloemen. Sommige mensen consumeren ze, die een zure smaak hebben.
Begonia’s zijn giftig voor katten, ondanks hun aantrekkelijkheid en allure. Katten worden vergiftigd door alle soorten en hybriden van begonia’s, waaronder Rieger begonia’s, Begonia Tiger Kitten, Strawberry Begonia, Begonia maculata en wax begonias.
Bovendien worden katten vergiftigd door alle delen van begonia’s, waarbij de knollen het meest giftig zijn. Ze zijn schadelijk of gevaarlijk omdat ze oplosbare oxalaten bevatten, die de volgende symptomen bij consumptie:
- Kwijlen of verlossing
- Braken
- Vriendelijke schade (vaak opgemerkt bij paarden of grazende dieren)
- Verminder de eetlust
- Moeite met slikken
- Gezwollen mond en tong
- Roodheid rond hun mond en lippen
Om te beginnen kan het oxalaat worden afgebroken tot oxaalzuur wanneer het zich in verschillende weefsels insluit, waardoor irritatie ontstaat. Wanneer oxaalzuur in het lichaam wordt opgenomen, bevordert het de vorming van urinoir- en blaaskristallen (struviet en calciumoxalaten urolieten), die nierschade kunnen veroorzaken.
Zijn Angel Wing Begonia’s giftig voor katten?
Ja, engelvleugelbegonia’s zijn giftig voor katten.
De Begoniaceae-familie omvat de Angel Wing Begonia-plant, die voor het eerst werd ontdekt in de tropische en subtropische regio’s van Zuid-Amerika.
Veel van de planten in deze familie hebben felgekleurde bloemen of ingewikkeld gedessineerde bladeren en kunnen worden gebruikt als houseplants, potplanten of tuinplanten. De rietbegoniagroep omvat een groot aantal engelenvleugelbegonia’s.
Angel Leaf Begonia, Spotted Begonia, Spotted Angel Wing Begonia, Angel Begonia en Dragon Wing Begonia zijn enkele van de namen die aan deze ongewone plant worden gegeven.
De plant is een hybride van de begonia aconitifolia en begonia coccinea begonia’s. Lange stengels met “gewrichten” erop zijn te vinden op alle rietbegoniaplanten; de bladeren en bloemen groeien uit deze gewrichten.
Een engelvleugel begonia plant is enigszins giftig voor katten. Als katten de Begonia-plant eten, zullen ze ernstige mondverbranding en irritatie ervaren. Inname kan ook overmatig kwijlen, braken en moeite met slikken bij uw huisdier veroorzaken.
Angel wing begonia’s zijn een plant die extreem giftig is voor onze katten. De Begonia kan, indien geconsumeerd, aanzienlijke keel- en mondirritatie veroorzaken. Deze plant kan er ook voor zorgen dat uw kat moet braken, kwijlen en moeite heeft met slikken.
Zijn Rex Begonia’s giftig voor katten?
Ja, volgens ASPCA rexbegonia’s zijn giftig voor katten.
Rexbegonia’s zijn subtropische en tropische vochtige klimaat terrestrische kruiden of undershrubs die groeien in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Zuid-Azië. Ze zijn populair in huizen en tuinen vanwege hun felgekleurde bloemen en grote, verschillend gemarkeerde bladeren.
Begonia rex is de wetenschappelijke naam voor deze plant. Koning Begonia, Painted Begonia, Painted Leaf Begonia, Peace Begonia en Begonia zijn enkele van de andere namen voor deze plant.
Zowel katten als honden worden vergiftigd door de Rex Begonia. Onvermogen om te slikken, nierfalen, speekselvloed, zweren en braken zijn allemaal veel voorkomende symptomen.
Dit is niet alleen onhandig en onaangenaam voor uw kat, maar het is ook potentieel gevaarlijk.
Als je een kat hebt, kun je dit probleem voorkomen door je plant buiten het bereik van de kat te houden zolang ze er niet bij kunnen. Als je een kat hebt, wil je misschien overwegen om deze plant te kopen, omdat katten uitstekende klimmers zijn en ondanks je beste inspanningen zelfs op de moeilijkst bereikbare plaatsen kunnen komen.
Zijn aardbeibegonia’s giftig voor katten?
Ja, aardbeienbegonia’s zijn giftig voor katten.
Giftig voor huisdieren zijn alle van de meer dan 1000 soorten begonia. De mond van uw kat zal hoogstwaarschijnlijk verbranden na het eten van aardbeienbegonia’s en braken kan optreden.
De sappen en het sap van de plant bevatten giftige naaldvormige kristallen die microscopisch klein zijn. De plant is mild giftig, maar de wortels zijn bijzonder gevaarlijk.
Aardbeienbegonia’s bloeien in het voorjaar in een breed scala aan klimaten, maar hun stengels – met name het deel dat ondergronds is geworteld – kunnen giftig zijn voor honden en katten als ze worden gegeten.
Aardbeibegonia’s kunnen ernstige mondverbranding, gezwollen tongen en lippen veroorzaken en zelfs moeite hebben met slikken als ze worden geconsumeerd.
Zijn Dragon Wing Begonia’s giftig voor katten?
Ja, drakenvleugelbegonia’s zijn giftig voor katten.
Dragon wing begonia kamerplanten zijn aantrekkelijk en gemakkelijk te verzorgen
Verwacht in het late voorjaar en de zomer sprays van witte, roze of rode bloemen. De grote, glanzende vleugelvormige begoniabladeren zijn mooi, zelfs als ze niet in bloei staan.
Katten zullen negatieve gezondheidseffecten hebben als ze de drakenvleugel begonia plant of bloem eten. Braken, overmatig kwijlen, moeite met slikken, verbranding van de mond en irritatie van de tong, mond en lippen zijn de meest voorkomende symptomen van inname van drakenvleugelbegonia. De meest giftige planten in de Begoniaceae-familie zijn knolbegonia’s.
Veelgestelde vragen
Hoe begonia-vergiftiging bij katten te behandelen?
Als uw kat een begoniaplant eet of tekenen van vergiftiging vertoont, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Controleer de ademhaling van je kat terwijl hij weg is van de begonia’s. Als uw kat moeite heeft met ademhalen, is het een medisch noodgeval en moet u hem meteen naar de dierenarts brengen. Om de symptomen en mogelijke behandelingen van uw kat te bespreken, neemt u contact op met uw dierenarts, de Pet Poison Helpline of het ASPCA Animal Poison Control Center. Voordat de symptomen ernstig worden, is de behandeling meestal gemakkelijker en goedkoper. De meest voorkomende symptomen zijn braken, overmatig kwijlen, moeite met slikken, branden in de mond en irritatie van de tong, mond en lippen.
Hoe begoniavergiftiging bij katten te diagnosticeren?
De dierenarts zal meestal een reeks tests uitvoeren om de exacte aard van de stof die de kat heeft ingenomen te bepalen om een volledige diagnose te stellen. Deze tests omvatten meestal een bloedtest, een lichamelijk onderzoek en, indien nodig, een endoscopie om het spijsverteringskanaal in detail te onderzoeken. Uw dierenarts op de hoogte stellen van de mogelijke toegang van de kat naar de begoniaplant kan helpen de diagnose en behandeling te versnellen.
Hoe lang duurt het voordat katten herstellen van begoniavergiftiging?
De totale hersteltijd voor een ernstig geval van begoniavergiftiging is verrassend kort, waarbij de meeste gevallen binnen twee weken of minder worden opgelost, zonder dat vervolgafspraken nodig zijn. De reden hiervoor is dat oxalaatkristallen snel hun potentie verliezen, wat betekent dat als je niet meer eet, de oxaalzuurspiegels van je lichaam snel zullen dalen. Als de slokdarm echter ernstig is beschadigd, kan de dierenarts besluiten om tijdelijk een voedingssonde in te brengen (hoogstwaarschijnlijk in de vorm van een neuskatheter). Dit voorkomt dat de kat beschadigde weefsels in het spijsverteringskanaal belast door te slikken, in plaats van ze te laten genezen op een vloeibaar dieet.