Worden alle Maine Coon katten groot?

Maine Coon katten zijn algemeen bekend om hun lust-waardige vacht en grote lichaamsgrootte, waardoor veel mensen zich afvragen, worden alle Maine Coon katten groot?

Dit is een zeer kritische vraag gezien het feit dat het erfgoed van dit vorstelijke kattenras doordrenkt is van mysterie.

Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras, met een gewicht tussen 8 – 25 pond. Alle raskatten zijn relatief grote katten, maar een extra grote niet-stamboom kat kan groter zijn dan een Maine Coon aan het kleinere eind van het Maine Coon grootte spectrum. Kleine Maine Coon katten zijn vaak van een deelras of een gemengd ras.

Als je net een Maine Coon kat hebt aangeschaft of van plan bent er een te adopteren, is het natuurlijk om je af te vragen hoe groot je nieuwe katachtige zal worden.

Lees verder om meer te ontdekken over de majestueuze grootte van de Maine Coon, de grote fysieke proporties van het ras, en hoe groot Maine Coon katten kunnen worden.

Worden alle Maine Coon katten groot?

Ook bekend als de Amerikaanse Langhaar, Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras in de wereld.

Veel mensen houden van deze grote katten voor hun:

 • Aanhankelijk Gedrag
 • Easy-Going Manier
 • Laid-Back Natuur

Ze hebben ook veel eigenschappen en kenmerken die hen onderscheiden van andere kattenrassen.

Eigenaars die voor het eerst overwegen of ze een Maine Coon kat willen adopteren of kopen, vinden het misschien interessant om te weten dat dit vorstelijke kattenras een van de oudste en populairste natuurrassen in Noord-Amerika is.

Hier zijn enkele belangrijke factoren die in verband zijn gebracht met waarom Maine Coon katten zo groot worden:

1. Oorsprong

Hoewel het een mysterie blijft hoe deze geliefde katten zijn ontstaan, wordt aangenomen dat Maine Coon katten afkomstig zijn uit Maine, VS, waar ze sinds 1985 erkend zijn als de officiële staatskat.

Leer meer over hun fascinerende geschiedenis in mijn artikel.

Ongeacht wie hun voorouders waren en hoe zij in de staat Maine terechtkwamen, werden deze katten visueel zeer groot nadat zij een lange, ruige vacht hadden ontwikkeld om zich warm te houden in het koude winterklimaat van het noordoosten van de Verenigde Staten.

Dit veerkrachtige kattenras overleefde vele jaren in het wild voordat zij gedomesticeerd werden.

Degenen onder u die zich afvragen waarom de Maine Coon kat zo groot is, zullen misschien ook geïnteresseerd zijn om te horen dat veel mensen hun grote omvang toeschrijven aan de natuurlijke afstamming van dit ras als wilde katten.

Als gedomesticeerde katten zijn Maine Coons er in verschillende maten, maar ze hebben de neiging redelijk groter te zijn dan de gemiddelde huiskat die je tegenkomt.

Kijk hier eens naar maatvergelijkingsgids om te zien hoeveel groter de Maine Coon kat is in vergelijking met een “normale kat”. Het diagram dat ik heb getekend zal u waarschijnlijk choqueren!

2. Langzame Groeisnelheid

Het Maine Coon kattenras rijpt zeer langzaam, waardoor ze grotere spieren en botstructuren kunnen ontwikkelen.

Hoewel er geen garantie is dat alle Maine Coons katten groot worden, lijken ze genetisch voorbestemd te zijn om groot te worden, wat betekent dat ze van nature groot worden.

Voor degenen onder u die zich afvragen hoe groot Maine Coons kunnen worden, u kunt verwachten dat uw Maine Coon ergens tussen:

 • 19 – 40 centimeter lang
 • 8 – 16 duim hoog

De gemiddelde Maine Coon grootte/gewicht is een enorme 8 tot 25 pond.

Hier is mijn volledige gids over hoe groot een Maine Coon kat kan worden.

Vergelijken we de mannelijke en vrouwelijke Maine Coon maten, dan hebben de mannelijke Maine Coon katten de neiging groter te zijn dan hun vrouwelijke tegenhangers.

Terwijl zowel de mannelijke als de vrouwelijke Maine Coon uitgroeien tot een duizelingwekkende lengte van 40 centimeter, bereiken de vrouwtjes meestal:

 • Lengte: 35 Inches
 • Hoogte: 8 – 14 Inch

Deze cijfers zijn gerelateerd aan Maine Coon katers die ongeveer 16 inches groot kunnen worden.

Vrouwtjes Maine Coons zullen dus kleiner lijken dan hun mannelijke soortgenoten.

Wat het gewicht van Maine Coons betreft, vrouwelijke Maine Coons wegen gemiddeld 8 tot 12 pond, terwijl het gemiddelde gewicht van hun mannelijke tegenhangers maar liefst 15 tot 25 pond bedraagt!

Op basis van deze gemiddelden kan men stellen dat mannelijke Maine Coon katten het grootst zijn.

Als je voor het eerst een eigenaar bent, houd er dan rekening mee dat Maine Coon katten vatbaar zijn voor overgewicht, wat betekent dat een zwaardere Maine Coon overgewicht kan hebben. Zorg er daarom voor dat je je Maine Coon binnen een gezond gewichtsbereik houdt, en geef hem een evenwichtige voeding, zoals deze.

Tenslotte, hoewel men weet dat Maine Coons van nature grote katachtigen zijn, is het de moeite waard op te merken dat niet alle Maine Coons erg groot zullen worden. Hier is waarom.

Als zodanig, moet u zich geen zorgen maken als uw Maine Coon kat niet zo groot wordt als de gemiddelde cijfers suggereren. Immers, er zijn veel factoren (deze redenen) die kunnen bepalen of elke individuele Maine Coon kat de grote omvang zal bereiken waar het ras om bekend staat.

Als u een Maine Coon kat heeft aangeschaft en zich afvraagt hoe groot uw Maine Coon kat zal worden, zijn de ouders van uw kat waarschijnlijk de beste graadmeter om dit te bepalen.

Ongeacht hoe groot de ouders van je kat zijn, is er echter geen garantie dat een Maine Coon groot zal worden.

Waarom zijn Maine Coons zo groot?

Rasechte Maine Coons katten staan bekend om hun grote omvang.

Voor de niet-kenners: Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld.

Echter, met hun afkomst verwikkeld in mysterie en intrige, is het relatief moeilijk om precies te bepalen waarom dit specifieke kattenras zo groot wordt. Als zodanig zijn alle antwoorden op de vraag waarom Maine Coons zo groot zijn, giswerk.

Houd ook in gedachten dat, omdat er zo weinig bekend is over de afstamming van dit vorstelijke kattenras, er geen eenduidig antwoord is op de vraag waarom Maine Coons zo groot worden als ze doen. Het enige dat bekend is, is dat raszuivere Maine Coons groot worden.

Van verhalen met betrekking tot hun mysterieuze oorsprong tot wetenschap over de langzame groeisnelheid van het ras, hier zijn de meest waarschijnlijke redenen en factoren die bijdragen aan de grote omvang van de Maine Coon:

1. Groeisnelheid

Maine Coons worden zeer langzaam volwassen en bereiken hun volle grootte tussen de leeftijd van 3 -5 jaar.

De langzame groei stelt deze katten in staat aanzienlijk grotere spieren en een stijve botstructuur te ontwikkelen, die hen op hun beurt een groot postuur geeft.

2. Genetica

Hoewel genetica alleen niet de grootte van een Maine Coon kan bepalen, spelen ze wel een rol bij de totale grootte van uw kat.

Samen met een trage groeisnelheid, kan erfelijke genetica de lengte en hoogte van uw kat beïnvloeden.

Over het algemeen zal een Maine Coon kitten waarvan de ouders aanzienlijk groot zijn, waarschijnlijk ook te groot worden.

Als je zin hebt om meer te lezen over Maine Coon Genetica kijk dan snel even naar mijn artikel.

3. Inheemse omgeving

Er wordt verondersteld dat Maine Coons groot zijn vanwege hun inheemse omgeving.

Deze katten zijn ontstaan in Wiscasset, Maine, waar zij manieren moesten ontwikkelen om het strengste winterklimaat te overleven.

Hun grote lichaam zou de sleutel zijn geweest tot het vasthouden van meer lichaamswarmte.

Als gedomesticeerde katten worden Maine Coons vaak binnenshuis gehouden, wat hun groei kan beïnvloeden.

Binnenshuis gehouden Maine Coon katten krijgen niet veel lichaamsbeweging om overtollige kilo’s kwijt te raken, wat hun kans om groter te worden vergroot.

Dus, zijn Maine Coon katten goede binnenkatten?

4. Bont

Maine Coon katten staan bekend om hun lange, weelderige, dikke vacht.

Hoewel hun ruige vacht hen niet groot maakt, kan het wel de illusie wekken dat de Maine Coon opvallend groot is.

Deze grote katten hebben ook een manen rond hun nek en borst, wat bijdraagt aan hun grote fysieke omvang.

Voor degenen onder u die zich afvragen hoeveel Maine Coons verharen, hier is de realiteit.

5. Dieet

Maine Coon katten zijn van nature grote katachtigen, maar het voedsel dat zij eten kan hen helpen om groter te worden.

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is om deze veronderstelling te staven, zouden katten die een zeer voedzaam dieet krijgen (zoals deze) zullen waarschijnlijk uitgroeien tot hun volledige grootte.

Wat betreft voeding, houd er rekening mee dat Maine Coons gevoelig zijn voor zwaarlijvigheid, dus wees voorzichtig dat u uw kat niet overvoert.

Hoe Lang Duurt Het Voor Een Maine Coon Kat Om Volgroeid Te Zijn?

Maine Coon katten zijn misschien het meest bekend om hun gestalte en gewicht.

Gezien het feit dat zij hun hele leven hun kinderlijkheid en speelsheid behouden, vragen veel mensen zich af hoe lang het duurt voordat een Maine Coon kat volwassen is?

Welnu, terwijl de meeste mensen geneigd zijn te denken dat Maine Coons snel uitgroeien tot hun grote formaat, is de waarheid eerder het tegenovergestelde.

Het zal u misschien verbazen te leren dat het Maine Coon kattenras pas als volgroeid wordt beschouwd als ze tussen de drie tot vijf jaar oud zijn.

Om te weten of uw Maine Coon enige vooruitgang boekt en waarschijnlijk een beeld te krijgen van wanneer uw kat zal stoppen met groeien, is het raadzaam dat u een Maine Coon groeidiagram.

Houd er altijd rekening mee dat de groei van Maine Coons enigszins onvoorspelbaar kan zijn, en dat uw kat soms de Maine Coon maattabel kan ontgroeien.

Er zijn veel factoren die meespelen in de groei en ontwikkeling van Maine Coon katten. Deze factoren kunnen zowel Maine Coon groeispurten veroorzaken als hun groei belemmeren, waardoor ze uiteindelijk ondermaats worden.

Als je nieuw bent in de wereld van katachtigen, is het misschien de moeite waard om op te merken dat gecastreerde Maine Coon katten de neiging hebben om iets eerder te stoppen met groeien. Verder verhoogt castratie de kans op gewichtstoename.

Of uw Maine Coon kat nu wel of niet gecastreerd is, hij zal nog steeds zeer langzaam groeien.

Hoewel dit je zou kunnen afschrikken om je Maine Coon te laten castreren, is het altijd het beste om de volledige feiten (voors en tegens) van het proces te begrijpen, en te weten wanneer de beste leeftijd om een Maine Coon kitten te steriliseren is.

Maine Coon Kitten Maattabel

Mannelijke Maine Coon katten kunnen bijna hun volledige gewicht bereiken op de leeftijd van één jaar. Toch zullen ze blijven groeien gedurende de volgende 2 tot 4 jaar.

De tabel hieronder toont een mannelijke Maine Coon kitten maattabel:

Leeftijd Gewicht (pond)
Pasgeboren 0.2 – 0.4
2 Weken 0.6 – 0.9
1 maand 1.3 – 1.8
3 Maanden 3 – 6
6 Maanden 8 – 11
9 Maanden 12 – 16
1 Jaar 13 – 20
1,5 Jaar 15 – 25
Maine Coon Kitten Maattabel

Gebruik de gewichtsgrafiek hierboven om de groei van uw Maine Coon kat in de gaten te houden.

De tabel hieronder toont een vrouwelijke Maine Coon kitten maattabel:

Leeftijd Gewicht (pond)
Pasgeboren 0.2 – 0.3
2 Weken 0.6 – 0.9
1 maand 1.2 – 1.6
3 Maanden 3 – 5
6 Maanden 6 – 10
9 Maanden 9 – 11
1 Jaar 10 – I 14
1,5 Jaar 12 – 14
Vrouwelijke Maine Coon Kitten Maattabel

Houdt u er rekening mee dat elke Maine Coon kat anders is, wat betekent dat uw kat een iets andere groeisnelheid kan hebben dan hierboven vermeld.

Al met al, zolang je een raszuivere Maine Coon kat hebt, verwacht je groeispurten binnen het eerste jaar, vooral rond week 32 tot week 50.

Of je Maine Coon nu wel of niet een groeisnelheid vertoont zoals vermeld in de bovenstaande ranges, wees je ervan bewust dat groeisnelheden enigszins onvoorspelbaar zijn, bovendien is er geen enkele bekende manier om het groeipatroon te voorspellen.

Om een groeigrafiek voor uw Maine Coon te ontwikkelen, schaf een geschikte weegschaal aan, zoals een functionele postweegschaal, om hun gewicht te meten.

U zult ook een meetlint nodig hebben of iets dat flexibel en gemakkelijk te gebruiken is om de katten te meten:

Blijf de gegevens noteren en vergelijk de cijfers met de rasgemiddelden. Het verschil zou niet erg groot moeten zijn. Is dat wel het geval, raadpleeg dan de dierenarts van uw keuze om onderliggende problemen uit te sluiten.

Kunnen Maine Coons klein zijn?

Hoewel Maine Coon katten van nature een groot kattenras zijn, kunnen sommige Maine Coon katten juist klein zijn.

Dit zou niet verrassend moeten zijn, gezien het feit dat er veel factoren zijn die de groei en ontwikkeling van elk dier beïnvloeden.

Als uw Maine Coon kat minder dan 8 pond weegt, zult u zich waarschijnlijk afvragen, waarom is mijn Maine Coon klein?

Er zijn veel mogelijke redenen waarom Maine Coon katten niet zo groot worden als het ras wordt geprezen.

Als uw Maine Coon klein is en u kunt de oorzaak niet achterhalen, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts (bron 1).

Hoewel kleine Maine Coons zeldzaam zijn, zijn ze niet onmogelijk. Echter, voor het grootste deel, worden kleine Maine Coon katten meestal beschouwd als ofwel jonge Maine Coons of gedeeltelijke Maine Coons.

Als u een Maine Coon kat heeft aangeschaft en deze lijkt maar niet groot te worden, dan zijn hier een paar mogelijke redenen achter de kleine gestalte van uw kat die u misschien in overweging wilt nemen:

Trage Groeisnelheid

Als uw Maine Coon kat er een paar jaar na aankoop of adoptie nog klein uitziet, is hij waarschijnlijk nog niet volgroeid. Uw kat is dus waarschijnlijk nog in de groei.

In tegenstelling tot veel andere gedomesticeerde kattenrassen, heeft de Maine Coon een zeer langzame groei, die tot 5 jaar duurt om volledig volwassen te worden.

Dat gezegd hebbende, als uw Maine Cooon kat minder dan vijf jaar oud is, moet u het meer tijd geven voordat u de katachtige als klein uitsluit.

De Kat Is Een Hybride

Het is zeer ongewoon voor een volwassen raszuivere Maine Coon kat om onder de 8 pond te wegen.

Volwassen Maine Coon katten met een aanzienlijk klein postuur hebben meer kans om niet raszuiver te zijn.

Zelfs als uw kat overheersende Maine Coon kenmerken heeft, kan het een gemengd ras zijn.

Hier is hoe u kunt zien of uw kat gedeeltelijk Maine Coon is.

Slechte Voeding

Veel factoren kunnen de grootte van een Maine Coon beïnvloeden, en één zo’n factor is hun dieet.

Een Maine Coon dieet moet eiwitrijk zijn met weinig koolhydraten.

Lees dit artikel van mij om alle details te krijgen over het meest geschikte dieet voor dit specifieke kattenras.

Als je bevestigd hebt dat je een rasechte Maine Coon kat hebt en de katachtige wordt niet groot, dan kan het zijn dat hij een aantal belangrijke voedingsstoffen mist.

Het bezitten van een Maine Coon is een grote verantwoordelijkheid, dus zorg ervoor dat je alles met betrekking tot de gezondheid van je kat in de gaten houdt.

Onder-eten

Onderliggende gezondheidsproblemen kunnen ervoor zorgen dat uw Maine Coon kat te weinig eet, wat uiteindelijk de groei van de kat belemmert.

Als uw Maine Coon klein is en niet veel lijkt te eten, raadpleeg dan uw dierenarts om in te grijpen.

Dit zijn de top 7 Maine Coon gezondheidsproblemen om op te letten. Zorg ervoor dat u hun tekenen en symptomen noteert, om mogelijke onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Dwerggroei

Hoewel zeldzaam, kan dwerggroei voorkomen bij Maine Coons.

Het is een genetische mutatie die ervoor zorgt dat sommige Maine Coons erg klein zijn.

Dwerggroei kan van de ouders worden geërfd.

Hyperthyrodisme

Hyperthyroïdie is een ernstige gezondheidstoestand die de groei van Maine Coons kan belemmeren.

Bij hyperthyreoïdie scheidt de schildklier van de Maine Coon te veel thyroxine af, waardoor de stofwisseling toeneemt. Hierdoor verbrandt de kat veel sneller calorieën, wat kan leiden tot ondergewicht.

Uiteindelijk zal de kat hierdoor niet groot worden.

Het onderdeurtje van het nest

In vergelijking met hun broers en zussen, worden runderen meestal klein.

Als je Maine Coon dus als onderdeurtje geboren is, zal hij misschien nooit zo groot worden.

Portosystemic Shunt

Hoewel zeldzaam, is dit een aandoening die problemen met de bloedsomloop veroorzaakt bij een kat, wat kan leiden tot groeiproblemen.

Parasieten

Sommige parasieten zoals wormen kunnen uw Maine Coon kat al op zeer jonge leeftijd infecteren, waardoor de kat ondergewicht kan krijgen.

Verder kunnen parasieten leiden tot de volgende problemen:

 • Verlies van eetlust
 • Diarree
 • Braken

Dit zijn belangrijke factoren voor onnodig gewichtsverlies.

Hier is hoe behandel je een Maine Coon kat met vlooien.

Gezondheidsproblemen

Onderliggende gezondheidsproblemen kunnen de groei van Maine Coon katten belemmeren, waardoor de besmette kat onnatuurlijk klein wordt.

Of het nu kanker is, een virusinfectie, een bacteriële infectie, of welke vorm van ziekte dan ook, als uw kat ziekelijk is geweest, vooral op jonge leeftijd, kan het zijn dat hij niet zo groot wordt.

Vergeet niet uw dierenarts te blijven raadplegen om in te grijpen.

Top 7 gezondheidsproblemen Maine Coon kat om alert op te zijn.

Voortijdige Scheiding Van Moeder

Als een Maine Coon kitten op zeer jonge leeftijd van zijn moeder wordt gescheiden, krijgt het niet de verzorging en voedingsstoffen die het nodig heeft, wat zijn groei en ontwikkeling nadelig kan beïnvloeden.

Dit is de reden waarom veel gerenommeerde fokkers zoals deze en schuilkelders zullen eigenaren niet toestaan een Maine Coon kitten te adopteren voordat het 8 – 13 weken oud is.

Hoe maak je je Maine Coon groot

Maine Coon katten zijn geliefd om hun mooie uiterlijk en grote omvang.

Als zodanig willen veel Maine Coon eigenaren hun katten groter en gezonder maken dan de volgende.

Als je een Maine Coon kat hebt die niet zo groot is geworden als je had verwacht, vraag je je misschien af hoe kan ik mijn Maine Coon groter laten worden?

De waarheid is dat er geen kortere weg is als het gaat om je Maine Coon kat groter te maken.

Dat gezegd hebbende, de enige geheime manier om uw Maine Coon kat groter te laten worden is door hem hoogwaardig voedzaam voedsel te geven.

Waarom niet meer leren over:

Naast het voeden van uw Maine Coon kat, vergeet niet om regelmatig de katachtige voor gezondheidscontroles te nemen.

Er is wat tegenstrijdig bewijs dat castratie en sterilisatie de groei kan versnellen.

Ongeacht welk dieet uw Maine Coon kat krijgt, houd altijd in gedachten dat er geen gegarandeerde formule is om een Maine Coon groter te maken.

Deze katten zullen genetisch groeien naar wat hun genen bevelen.

Hoe weet je of je Maine Coon groot zal worden?

Maine Coons hebben de genetische aanleg om groot te worden.

Als u zich afvraagt hoe u kunt bepalen hoe groot uw Maine Coon kat zal worden, is het eenvoudige antwoord dat er geen manier is om de toekomstige grootte van uw Maine Coon kat nauwkeurig te voorspellen.

Om een idee te krijgen of uw Maine Coon al dan niet groter zal worden, kunt u de gewichtsgrafiek van uw Maine Coon blijven controleren.

Hieronder staan een paar dingen die eigenaren kunnen helpen te vertellen of hun Maine Coon groot zal worden, zelfs als ze nog kittens zijn:

Ouders

Er wordt aangenomen dat Maine Coon kittens uitgroeien tot grote katten als hun ouders groot waren, tenzij het kitten in kwestie een onderkruipsel is.

Achterpoten

Veel mensen zeggen ook dat je kunt zien of je Maine Coon kat groot zal worden door naar zijn achterpoten te kijken.

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor deze theorie, wordt algemeen aangenomen dat hoge achterpoten wijzen op een grote kat in wording.

Paws

Als uw Maine Coon kitten grote poten heeft, kunt u verwachten dat het uitgroeit tot een enorme omvang.

Oren

Kittens met grote oren hebben ook de neiging om groot te worden.

Grootste Maine Coon Kat Op Record

De Maine Coon is het grootste gedomesticeerde kattenras, dat tussen de 8 en 25 pond in gewicht wordt.

Het is echter niet verrassend dat sommige Maine Coons de bekende gemiddelden hebben overtroffen door extreem lang en zwaarder te worden dan voorspeld.

Stewie

Hoewel het niet glashelder is waarom sommige Maine Coons de gemiddelde Maine Coon maattabellen ontgroeien, was een van de Maine Coons die hier het meest bekend om stond Stewie.

Stewie overschreed het bekende gemiddelde en groeide uit tot een lengte van maar liefst 48,5 inch!

Hoewel Stewie in 2013 overleed aan kanker, zal hij herinnerd worden in de wereld van katachtigen. Stewie heeft de titel voor de langste Maine Coon kat ooit.

Ludo

Wat het gewicht betreft, het grootste Maine Coon gewicht dat we kennen is 34 pond.

Dit is het gewicht van Ludo, een van de grootste Maine Coons in de geschiedenis.

Ludo werd erkend als de langste Maine Coon na het overlijden van Stewie en voordat de titel van de langste Maine Coons werd ingepikt door Barivel.

Momenteel is Ludo de zwaarste Maine Coon die bekend is.

Barivel

Barivel is de langst levende Maine Coon.

Helaas is het niet duidelijk hoeveel Stewie woog. Gewicht wordt immers niet meer gebruikt om de grootste katachtigen te bepalen.

Andere grote Maine Coon katten die in het Guinness World Records zijn opgenomen zijn:

 • Samson
 • Cygnus
 • Omar
 • Lotus
 • Moonwalk Mognum

Worden Maine Coon mixen groot

Een Maine Coon mix is een kat gefokt uit een raszuivere Maine Coon en een andere kattensoort.

In de meeste gevallen zal een Maine Coon mix een groter percentage Maine Coon kenmerken vertonen dan die van de andere soort.

Een Maine Coon mix kan groot worden, hoewel in sommige gevallen, niet zo groot als de raszuivere Maine Coon.

Bijvoorbeeld, een Maine Coon/Ragdoll mix kat is groter, terwijl een Maine Coon/Siamees mix kleiner is.

Over het algemeen hebben halfbloed katten niet 100% kenmerken zoals die van een raszuivere kat. Daarom zal een Maine Coon mix zelden zo zwaar zijn als een raszuivere Maine Coon.

Het mengen van kattenrassen berust op het genenprincipe; waarbij het ene gen van de vader zal komen en het andere van de moeder:

 • Sommige fysiologische kenmerken zullen van de moeder komen, terwijl andere van de vader zullen komen.
 • Het dominante gen bepaalt in grote mate het gedrag en de fysieke kenmerken van het pasgeboren kitten.
 • Uit het recessieve gen worden enkele karaktereigenschappen ontwikkeld.

Bij Maine Coon mixen is het Maine Coon gen in de meeste gevallen het dominante gen, wat betekent dat de nakomelingen die hieruit voortkomen net zo groot kunnen worden als de raszuivere Maine Coon kat.

Zijn Maine Coons de grootste katten?

Van huiskatten wordt meestal aangenomen dat het kleine en vriendelijke dieren zijn.

Katten zijn kleiner dan andere huiselijke soortgenoten zoals honden en niet te vergelijken met hun wilde familiedieren zoals leeuwen en cheeta’s. Indien U echter een Maine Coon wenst op te voeden, dan moet U weten dat deze kat een majestueuze grootte heeft.

Als je de Maine Coon kattengrootte vergelijkt met die van een normale kat, dan zul je beseffen dat Maine Coons groter zijn.

Hun grootte impliceert duidelijk dat ze niet zijn zoals de andere katten die je overal op je pad tegenkomt.

Maine Coons staan bekend om hun vriendelijke persoonlijkheid en onmiskenbare voorkomen.

Naast deze trots bezeten kenmerken zijn Maine Coons de grootste van alle huiskattenrassen ter wereld.

Verscheidene kattenrassen kunnen worden aangeduid als grote katten, maar toch kan het voor iemand die nog nooit een Maine Coon kat heeft gezien, erg moeilijk zijn om echt te begrijpen hoe groot deze katten zijn in vergelijking met elke andere typische huiskat.

Gemiddeld meet een normale kat tussen de 18 – 20 centimeter zonder de staartlengte erbij op te tellen. Normale katten hebben een hoogte variërend van 9 – 10 centimeter.

Ter vergelijking, een gemiddelde Maine Coon kan een duizelingwekkende lengte bereiken, variërend van 19 tot 32 centimeter, vóór toevoeging van de staartlengte.

Zorg ervoor dat je mijn artikel leest Grootste Maine Coon Katten In De Wereld om de naam te ontdekken van de record Maine Coon kat, met de langste kattenstaart ooit!

Wat de hoogte betreft, kan de Maine Coon 8 – 16 inches hoog worden, wat groter is dan een normale kat.

Het gewicht van een Maine Coon kat is veel hoger dan dat van een normale kat. Aangezien een normale huiskat ongeveer 10 pond weegt, terwijl een Maine Coon meer dan het dubbele weegt, met de mogelijkheid om 25 pond te bereiken!

Zoals u zult begrijpen, is de grote Maine Coon eigenlijk een reuzenkat. Ze worden vaak aangeduid als “zachte reuzen” vanwege hun enorme omvang en hun liefdevolle aanhankelijke aard.

Katten die op Maine Coons lijken

Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld.

Een Maine Coon is een reusachtige kat met een ruige vacht vol lange haren en staat bekend om zijn lieve en liefdevolle temperament.

Typisch is dat dit het enige langharige kattenras is dat zijn geboorteplaats in de Verenigde Staten heeft.

Er bestaan echter verschillende kattenrassen die sterk op de Maine Coon lijken. Deze kattenrassen zijn onder andere:

 • Noorse Boskat
 • Siberische
 • Ragdoll
 • Amerikaanse Bobtail
 • Manx

Het is gemakkelijk om deze kattenrassen te verwarren met een Maine Coon, tenzij je goed kijkt naar al zijn kenmerken.

Conclusie

Als je in de markt bent voor een kat en je hebt je afgevraagd worden alle Maine Coon katten groot, de waarheid is dat niet alle Maine Coon katten zo groot zullen worden als de Maine Coon maattabellen voorspellen.

Er zijn veel factoren die de groei en ontwikkeling van een Maine Coon zullen beïnvloeden.

Sommige van deze elementen kunnen ertoe leiden dat uw Maine Coon kat onnatuurlijk klein wordt.

Hopelijk is in dit bericht de Maine Coon kat grootte uitgebreid besproken.

1. Hebben Maine Coons kleine hoofden?

Maine Coons hebben meestal hun onderdelen in verhouding, wat zorgt voor een evenwichtig uiterlijk. Hoewel jonge Maine Coons onevenredig kleine hoofden kunnen hebben, zullen de hoofden na verloop van tijd tot normale grootte uitgroeien.

2. Hoeveel kosten Maine Coon katten?

Maine Coon katten van gerenommeerde fokkers kosten overal tussen de $400 en meer dan $2500.

Plaats een reactie