Witte Maine Coon: Complete Gids

Maine Coon katten hebben er altijd majestueus en vorstelijk uitgezien, en de Witte Maine Coon stelt op dit gebied zeker niet teleur.

Met een vacht zo wit als sneeuw, heeft deze prachtige kat een werkelijk magische verschijning die je niet kunt helpen maar bewonderen.

Witte Maine Coon katten hebben knisperend witte vachten die glinsteren in het licht. Ze hebben een verhoogd genetisch risico om doof te worden, vooral die met blauwe ogen. Veel mensen nemen ten onrechte aan dat alle witte Maine Coons doof zijn, wat niet juist is. Om een wit Maine Coon kitten te krijgen, moet één van de ouders ook wit zijn.

Maar wit is een niet-kleur, lees verder om uit te vinden waarom.

Kunnen Maine Coons wit zijn?

Ja, de Maine Coon kat kan wit zijn.

Hoewel het belangrijk is om op te merken dat wit niet echt een kleur is, in plaats daarvan hebben deze prachtige katten een maskeer-gen dat hun ware onderliggende kleur bedekt.

De ‘verborgen’ kleur van de poes is alleen duidelijk wanneer ze een nestje kittens krijgt, omdat de kittens ofwel wit zullen zijn, ofwel de ‘verborgen’ kleur, afhankelijk van of het dominante maskeer-gen genetisch is overgedragen op het kitten, of niet.

Witte Maine Coon katten worden vaak aangeduid als een ‘niet-kleur’. Ze zijn zeer populair en kosten u gemiddeld $1000 (£811). Veel mensen denken dat hun vacht glinstert in het licht.

De Cat Fanciers Association accepteert ‘wit’ als een effen Maine Coon kleur, zolang de kat roze pootkussentjes en roze neusleer heeft. Voor meer over hun kleur classificaties, klik hier.

Hoe Vaak Zijn Witte Maine Coon Katten?

Slechts 5% van de gehele kattenwereldpopulatie is wit. Dit maakt het vrij moeilijk om een zuiver witte kat te kopen, laat staan om een witte Maine Coon te koop te vinden!

Hoewel er geen specifieke informatie beschikbaar is over hoe vaak witte Maine Coon katten voorkomen, stellen kattenspecialisten wel dat 15-40% van de zuiver witte katten (van welk kattenras dan ook) één of twee blauwe ogen hebben.

Een onthutsende 60-80% van deze één of twee blauwogige witte katten zouden doof zijn, vergeleken met 20-40% die een normaal gehoor hebben.

Men denkt dat zuiver witte katten met één of twee blauwe ogen 0,25 – 1,5% uitmaken van de totale kattenpopulatie. (bron 1).

Andere specialisten denken dat witte katten (zonder blauwe ogen) slechts een kans van 10-20% hebben om doof te zijn.

Zijn witte Maine Coons doof?

Maine Coons staan bekend als zeer spraakzaam, en spraakzaam met hun familie.

Soms lijkt het zelfs alsof je kat een heel gesprek met je voert! Kijk maar eens naar de volgende video als je me niet gelooft!

Na het bekijken van de video, lees verder om uit te vinden wat er aan de hand kan zijn, als uw Maine Coon u lijkt te negeren…

Klik om te abonneren op het Maine Coon Central Youtube Kanaal

Helaas is de witte Maine Coon vatbaarder voor doofheid dan andere Maine Coon kleuringen, vooral als ze een stel prachtige blauwe ogen hebben.

Dit komt omdat witte katten, vooral de Maine Coon en Ragdoll rassen, meer kans hebben om geboren te worden met aangeboren doofheid.

Congenitale doofheid wordt verondersteld pigment-gerelateerd te zijn en veroorzaakt dat katten doof, of gedeeltelijk doof aan één of twee oren worden geboren.

Katten met deze aandoening hebben melanocyten (melanine-producerende cellen) die afwezig zijn, of abnormaal.

Hoe te vertellen of uw witte Maine Coon doof is

Heb je ooit problemen gehad met je oren? Ik hoop het niet, want het is helemaal geen prettige ervaring, en je verliest echt je gevoel voor evenwicht. Je voelt je ook dom, omdat je steeds moet vragen of mensen zichzelf willen herhalen.

De situatie is vergelijkbaar voor de witte Maine Coon kat. Dus, als je het gevoel hebt dat je Maine Coon je oproepen negeert (of je moet hem herhaaldelijk oproepen), kan het zijn dat hij een probleem heeft met zijn gehoor.

Bovendien kunt u merken dat uw kat van tijd tot tijd zijn evenwicht lijkt te verliezen.

Laat in dit soort situaties een dierenarts in de oren kijken.

In gevallen waarin de dierenarts bevestigt dat je witte kat doof is, zorg er dan voor dat je extra voorzorgsmaatregelen neemt om je huisdier veilig te houden, zoals ze binnenshuis houden, of ze alleen buiten laten rondlopen binnen een kat-proof tuin, of aan de lijn.

Dit klinkt misschien nogal wreed, maar het kan zijn dat uw kat niet in staat is om nabijgelegen verkeer of andere gevaren om hen heen te horen.

Witte Maine Coon Genetica

De genetica van een witte Maine Coon kat is zowel fascinerend als gecompliceerd.

Het fokken van witte Maine Coon kittens is zeker uitdagender dan je op het eerste gezicht zou denken.

Hier zijn een paar genetische feiten om te overwegen:

 • Een wit Maine Coon kitten kan alleen worden gefokt als een van de fokouders effen wit van kleur is.
 • Fokkers kunnen geen invloed uitoefenen op het feit of hun witte Maine Coon fokkat zijn ‘maskeer-gen’ doorgeeft aan het kitten. Het maskeer-gen is noodzakelijk om een witte Maine Coon kat te produceren, omdat het werkt als een blokker die voorkomt dat de katten andere kleurslagen laten zien.
 • Wit is een dominante kleur die geen generatie kan overslaan. Deze specifieke eigenschap kan niet worden “overgedragen van de ene generatie op de volgende zonder dat die eigenschap in elke generatie wordt vertoond” (bron 1).
 • Witte Maine Coon katten produceren nesten die ofwel wit van kleur zijn, ofwel de verborgen gemaskerde kleur/patroon van de kat. Fokkers proberen de witte Maine Coons gemaskeerde kleur/patroon te bepalen door onderzoek te doen naar de stamboom van de fokkat, en de nakomelingen die zij reeds hebben voortgebracht in een gecontroleerde fokomgeving.
 • Veel witte Maine Coon kittens hebben een kleine vlek van kleur op de bovenkant van hun hoofd als ze geboren worden. Dit verdwijnt echter na een paar maanden, dus fokkers letten zo snel mogelijk op deze gekleurde vlek, want het is de gemaskerde kleuring van de kat. Mocht het witte kitten zich voortplanten als het volwassen is, dan is het mogelijk dat de kittens ofwel wit zullen zijn, ofwel de kleur die kortstondig te zien was als een vlek op de bovenkant van de kop van het kitten.
Witte Maine Coon Kat
Maine Coon Verkleuringen

Witte Maine Coons en zonnebrand

Volgens de RSPCA zijn witte katten, in het algemeen, vatbaarder voor zonnebrand, dan andere kattenkleuren.

Eigenaren moeten bijzondere aandacht besteden aan het beschermen van hun witte Maine Coon kat tegen het ongemak en de mogelijk levensbedreigende schade van zonnebrand (bron 1).

Hier volgen een paar nuttige tips om te voorkomen dat de huid van uw witte Maine Coon verbrandt door de zon:

 • Houd witte Maine Coon binnenshuis.
 • Witte Maine Coon niet in de zon laten liggen.
 • Gebruik zonnebrandcrème op hun neus, buik, liezen, puntjes van de oren, en elk deel van de huid waar geen haar of dunne haarplekjes zijn. Ik raad aan om deze door huisdieren goedgekeurde zonneschermdoekjes om zonnecrème op uw kat aan te brengen.

Zijn witte Maine Coons vatbaar voor kanker?

De mooie witte Maine Coon heeft niet zo veel geluk, want ook zij zijn vatbaar voor huidkanker, vanwege hun bleke huidskleur.

Volgens de RSPCA hebben zuiver witte katten meer kans op huidkanker rond hun oren, oogleden en neus, waar kattenhaar ofwel extreem dun of helemaal niet aanwezig is.

Zij identificeren “plaveiselcelcarcinoom” als de meest waarschijnlijke kanker voor witte katten om te ontwikkelen, en eigenaren moeten er alles aan doen om dit te voorkomen, omdat deze kanker pijn en misvorming veroorzaakt (bron 1).

Zijn Witte Maine Coon Katten Moeilijk Schoon te houden?

Veel mensen gaan ervan uit dat het bezitten van een witte kat hard werken is, en ze zouden het niet verkeerd hebben!

De witgekleurde Maine Coon is niet vatbaarder voor vuil worden dan andere Maine Coon kleuringen.

Hun fabelachtige zuivere witte vacht is echter zo’n heldere en effen kleur, dat elk stukje vuil dat ze aanraken hun vacht veel vuiler zal doen ‘lijken’ dan andere kattenkleuren.

Een witte Maine Coons vacht wordt gemakkelijk bevlekt door het voedsel dat ze eten. Uitwerpselen en urine kunnen ook de kleur van de vacht aantasten (leuk!). Als dit gebeurt, veeg uw kat dan voorzichtig af met een lauwwarme doek, om het vuil te verwijderen.

Je zou ook een aantal katten doekjes kunnen gebruiken die speciaal ontworpen zijn met katten en honden hygiëne en netheid in het achterhoofd. Klik hier om een pakje te kopen van Amazon.

Tenslotte, als je een witte Maine Coon kat bezit, introduceer ze dan aan het concept van baden terwijl ze nog kittens zijn.

Baden wordt een belangrijke manier voor eigenaren om hun dierbare Maine Coons schoon en vuilvrij te houden. Het is belangrijk dat u niet wacht tot ze volwassen zijn, om dit te doen.

U moet uw kat ook dagelijks borstelen, om verwarde haren, vuil en huidschilfers uit hun dikke vacht te verwijderen.

Zijn witte Maine Coons albino katten?

Het is gemakkelijk te begrijpen waarom veel mensen veronderstellen dat de witte Maine Coon kat een albino kat is, deze veronderstelling is echter volledig onjuist.

Als we de witgekleurde vacht van de albino nader bekijken, kunnen we zien dat deze het resultaat is van een genetisch defect, waardoor katten een gebrek aan pigmentatie, of kleur, hebben.

De ouders van een albino kat dragen beide de genetische marker voor albinisme (bron 1).

De zichtbare huid rond hun ogen en mondgebied is altijd roze. Zij hebben ook roze neuzen, en hun ogen kunnen roze lijken door het gebrek aan pigmentatie in hun iris. Als zij slechts gedeeltelijk albino zijn, kunnen deze katten echter zeer lichtblauwe ogen hebben.

Ter vergelijking: de witte Maine Coon is gewoon wit omdat zij het dominante marker-gen hebben geërfd, dat hun onderliggende kleuring verdoezelt. Dit gen is zo dominant dat het altijd elke andere genetische kleuring van de kat overtroeft.

Ze hebben groene, oranje, blauwe, amberkleurige, koperkleurige of gouden ogen, in een scala van verschillende tinten.

Witte Maine Coon Kitten Video’s

Als je al verliefd bent geworden op de witte Maine Coon, val dan nog een beetje verder door een kijkje te nemen naar deze schattige video van een wit Maine Coon kitten dat opgroeit.

De credits voor de Youtube video gaan naar Jose Entrena.

Of waarom bekijkt u niet snel de volgende twee video’s van een ander wit Maine Coon kitten dat te schattig is voor woorden! Krediet voor beide video’s gaat naar het Youtube kanaal ‘KatteModer’.

Wit Maine Coon Kitten

Witte Maine Coon Kittens Te Koop

Als u op zoek bent om een witte Maine Coon kitten te kopen, neem dan contact op met uw lokale geregistreerde fokker voor meer details. Klik hier om de dichtstbijzijnde geregistreerde Maine Coon fokker te vinden.

U kunt ook een wit Maine Coon kitten kopen bij de volgende bronnen:

 • Facebook
 • Reddingscentrum / Dierenasiel

Koop uw kitten niet van de volgende locaties, indien mogelijk:

 • Gumtree
 • Craigslist
 • Backyard Fokkers
 • Dierenwinkels

Voor informatie over waarom deze plaatsen niet worden aanbevolen, klik hier om mijn artikel te bekijken ‘Een Maine Coon kat kopen: complete gids‘.

Naamgeving van uw witte Maine Coon

Ik hou van namen geven aan huisdieren. Je kunt ze letterlijk alles noemen wat je wilt. Dus, als je net als ik, en niet het lef had om je kind een naam te geven die super trendy klinkt, waarom noem je je kat dan niet als een ster?!

Denk eraan, doe altijd de ‘shout out‘ test eerst, voordat je een witte Maine Coons naam kiest.

Wat is dit?

Als je je niet op je gemak voelt om de naam van je kat in het openbaar uit te schreeuwen, kies dan een andere naam! Denk eraan, de buren luisteren altijd mee!!! haha

Hier zijn een paar hele leuke namen voor je witte kat:

 • Snowdrop
 • Casper
 • Frosty
 • Duchess
 • Misty
 • Luna
 • Wolk
 • Dove
 • Chalky
 • Ghost

Witte Maine Coon Persoonlijkheid

Alle Maine Coon katten hebben dezelfde, of vergelijkbare persoonlijkheidskenmerken. De witte Maine Coon persoonlijkheid is niet anders dan de andere kleuringen.

Veel voorkomende witte Maine Coon kenmerken, zijn dus onder andere:

 • Loyaal
 • Overdreven Affectionate
 • Speels en Energiek
 • Zeer sociaal
 • Zeer Intelligent
 • Liefde Water
 • Niet Agressief
 • Hondachtig
 • Gentle
 • Geweldig met jonge kinderen, en families

Deze zachtaardige reuzen staan erom bekend dat ze geweldige huisdieren zijn, vanwege hun uiterst relaxte aard. Ze brengen graag zoveel tijd door met hun menselijke familie als fysiek mogelijk is en hebben geen agressief bot in hun lijf, tenzij ze ernstig worden geprovoceerd.

Het begrip en de tolerantie van de Maine Coons voor jonge kinderen is niets minder dan opmerkelijk.

Kijk maar eens naar deze video van mijn vijfjarige dochter met onze Maine Coon ‘Pippin’. Ze vindt het heerlijk als hij op haar ligt, en hij raakt helemaal niet opgewonden als ze probeert zijn hoofd te bewegen.

Laid Back Maine Coon Kat

Witte Maine Coon Kleurvariaties

Volgens de Cat Fanciers Association, maakt de witte Maine Coon deel uit van de effen kleur klasse. Dit betekent dat de kat volledig wit van kleur is, als sneeuw. Er zijn geen andere kleurstoffen aanwezig op de kat, in het geheel niet.

Als u echter een Maine Coon kat wilt die niet zuiver wit van kleur is, kijk dan eens naar de onderstaande tabel die de geaccepteerde kleurklassen toont die wit bevatten. Andere kleuringen zullen vaak ook ‘wit’ bevatten.

De volgende kleurklassen zijn echter officieel door de Cat Fanciers Association geïdentificeerd als wit bevattend (bron 1):

Kleur Klasse Classificatie
Alle Andere Tabby
Kleur Klasse
Crème Zilver
Tabby
Cameo Tabby
Bruin Tabby En Wit
Kleur Klasse
(Inclusief bestelwagens)
Bruin Tabby
En Wit
Brown Patched Tabby
En Witte Kleur Klasse
(Inclusief Vans)
Bruin gepatcht
Tabby en Wit
Zilver Tabby En Wit
Kleur Klasse
(Inclusief bestelwagens)
Zilver Tabby
En Wit
Silver Patched Tabby
En Wit Kleur Klasse
(Inclusief Vans)
Zilver gepatcht
Tabby en Wit
Rood Tabby En Wit
Kleur Klasse
(Inclusief bestelwagens)
Red Tabby
En Wit
All Other Tabby And
Witte Kleuren Kleur
Klasse (inclusief bestelwagens)
Tabby en Wit
Patched Tabby
En Wit
Bi-Color Kleur Klasse
(Inclusief Vans)
Zwart en Wit
Blauw En Wit
Rood en Wit
Crème en Wit
Parti-Color en
Witte Kleur Klasse
Calico (Inclusief
Vans)
Dilute Calico
(Inclusief Vans)
Tortoiseshell
En Wit
Blauw-Crème
En Wit
Shaded/Smoke And
Witte Kleur Klasse
(Inclusief Vans)
Chinchilla zilver
En Wit
Gearceerd Zilver
En Wit
Chinchilla Blauw
Zilver en Wit
Blauw Gearceerd Zilver
En Wit
Shell Cameo En
Wit
Shaded Cameo
En Wit
Schelp Crème En
Wit
Shell Schildpad
En Wit
Schaduw Tortoiseshell
En Wit
Schelp Blauw-Crème
En Wit
gearceerd blauw-crème
En Wit
Black Smoke And
White
Blauwe Rook En
White
Cameo Rook En
White
Cream Smoke And
Wit
Tortie Smoke And
White
Blauw-Crème Rook
En Wit
Witte Maine Coon Kleur Classificaties

Ik ga u niet vervelen met een gedetailleerde beschrijving van elke verschillende Maine Coon kleurslag die beschikbaar is. Om te beginnen zijn er 84 verschillende Maine Coon kleurslagen, en dat is nogal wat!

Ik zal dus alleen een beschrijving op hoog niveau geven van de specifieke kleurslagen waar mijn lezers meer over wilden weten. Deze omvatten:

1. Wit en zwart Maine Coon

Er zijn twee witte en zwarte Maine Coon kleurslagen:

 • Zwart Rook En Wit
 • Zwart En Wit

De eerste valt onder de “Shaded/Smoke and White Color Class (Including Vans)”, zoals vastgesteld door de Cat Fanciers Association. Deze Maine Coon kat zal dezelfde kleur hebben als omschreven voor “black smoke”, met of zonder wit op het gezicht. Het is belangrijk dat alle vier de poten, de buik en de slab wit zijn.

Deze laatste valt onder de ‘Bi-Color Color Class (Including Vans)’, zoals vastgesteld door de Cat Fanciers Association. Deze Maine Coon katten kunnen al of niet wit op hun gezicht hebben, en zijn een combinatie van zowel zwart als wit.

Het is ook belangrijk dat alle vier hun poten wit hebben, en dat hun buik en slabbetje wit zijn.

2. Wit en grijs Maine Coon kat

Er bestaat niet zoiets als een ‘grijze’ Maine Coon kat! In plaats daarvan vallen ‘grijze Maine Coons’ eigenlijk onder de kleurcategorie ‘blauw’.

De volgende zijn de enige ‘wit en grijs’ Maine Coon kat kleur classificaties die beschikbaar zijn:

 • Blauw en Wit
 • Blauw-Crème en Wit
 • Chinchilla Blauw Zilver en Wit
 • Blauw gearceerd Zilver en Wit
 • Schelp Blauw-Crème en Wit
 • Schaduw Blauw-Crème en Wit
 • Blauw-Rook en Wit
 • Blauw-Crème-Rook en Wit

Volgens de Cat Fanciers Association valt de “blue and white” Maine Coon onder de Bi-Color Colour Class (inclusief Vans).

Deze Maine Coons kunnen, of kunnen geen wit op hun gezicht hebben. Zij zijn ook een combinatie van blauw en wit. Het is noodzakelijk dat ze wit hebben op de buik, de slab, en alle vier hun poten.

De ‘blauw-crème en witte’ kleurslagen vallen onder de ‘Parti-Color Color Class’. Maine Coons die in deze categorie vallen hebben de kleuring zoals gedefinieerd voor blauw-crème, met of zonder wit op hun gezicht. Het is belangrijk dat ze wit hebben op hun buik, slabbetje, en alle vier de poten.

De volgende kleurslagen maken alle deel uit van de “Shaded/Smoke and White Color Class (Including Vans)”:

De categorie ‘Chinchilla Blauw Zilver en Wit’. Hun kleur is even gedetailleerd als de ‘Chinchilla Blue Silver’, met of zonder wit op hun gezicht. Het is belangrijk dat ze een witte buik, slabbetje, en vier poten met wit erop hebben.

De kleurcategorie ‘Shaded Blue-Silver and White’ is hetzelfde als de ‘Shaded Blue Silver’, maar ze kunnen al dan niet wit op hun gezicht hebben. Ook zij moeten een witte buik en slabbetje hebben. Alle vier hun poten moeten wit zijn.

De “Shell Blue-Cream and White” kleurslag is zoals omschreven de “shell blue cream, met of zonder wit op hun kleine gezichtjes. Het is noodzakelijk dat ze een witte buik en slabbetje hebben. De kat moet ook wit hebben aan alle vier de pootjes.

Als U op zoek bent naar een ‘Shaded Blue-Cream and White’ Maine Coon, hebben zij dezelfde kleur als de shaded blue-cream, maar zij kunnen wel of geen wit op hun gezicht hebben. Ook zij hebben wit aan alle vier de poten, slabbetje, en buikje.

De ‘blauw-rook en wit’ is dezelfde als gedetailleerd voor blauw-rook, maar kunnen al dan niet wit op hun gezicht hebben. Zij hebben wit aan alle vier de poten, slabbetje, en buik.

Tenslotte zijn ‘blue-cream smoke and white’ katten hetzelfde als ‘blue-cream smoke’ katten, met of zonder wit op het gezicht. Ze hebben wit aan alle vier de poten, de slab en de buik.

Witte Maine Coon Kat
Witte Maine Coon

Witte tijger Maine Coon

Als u op zoek bent naar meer informatie over de Witte Tijger Maine Coon kat, neem dan een kijkje op hun Facebook pagina.

‘Maine Coon Central’ is op geen enkele manier verbonden met deze Facebook Pagina, echter plaatsen zij wel een aantal mooie foto’s van de witte tijger Maine Coon kat die u wellicht kunt waarderen.

Maine Coon Kleuren

Als u geïnteresseerd bent om meer te leren over de verschillende Maine Coon kleuren die beschikbaar zijn, kijk dan eens naar mijn artikelen hieronder:

1. Grijze Maine Coon

Blauw en grijs zijn componenten van dezelfde kleur. De Cat Fanciers Association neemt de ‘grijze Maine Coon’ echter niet op als een officiële kleurklasse.

Klik hier om uit te vinden hoe de grijze Maine Coon eigenlijk heet.

2. Zwarte Maine Coon

Met een vacht zo donker als de nacht, klik hier om enkele fascinerende feiten over de zwarte Maine Coon kat te weten te komen.

3. Blauwe Maine Coon

Mogelijk de meest fascinerende Maine Coon kleur die er bestaat. Klik op hier om meer te weten te komen over de Blue Maine Coon kat.

Conclusie

Heb je ooit een witte Maine Coon in het echt gezien? Zo niet, dan mis je wat, want ze zijn adembenemend mooi.

Deze massaal populaire Maine Coon kleur ziet er ongelooflijk vorstelijk uit, en veel mensen verwijzen vaak naar hen als de koningen en koninginnen van de kattenwereld.

Het kopen van een witte Maine Coon is echter niet zo gemakkelijk als je zou denken, omdat ze veel minder algemeen verkrijgbare kattenkleuren zijn.

Dit is mogelijk te wijten aan hun gecompliceerde genetica, en of de fokkatten hun maskerende gen doorgeven, dat bekend staat om het verhullen van de onderliggende kleur van de Maine Coon katten.

Plaats een reactie