Wat zijn Maine Coons voor huisdieren?


Maine Coons staan bekend als liefdevolle, lieve en aanhankelijke katachtigen, maar hoe zijn Maine Coons als huisdieren? Hoewel we niet elk stereotype moeten geloven, zijn de genoemde persoonlijkheidskenmerken van Maine Coons algemeen aanvaarde waarheden.

Maar, er is veel meer diepgang in de eigenaar-huisdier relatie met een Maine Coon dan dat.

Maine Coons zijn uitstekende huisdieren, rustig en chill zonder lui en non-interactief te zijn. Ze zijn geweldige kameraden en een waar genoegen om in huis te hebben. Ze zijn geweldig met kinderen en volwassenen en kunnen ook goed overweg met andere huisdieren.

Of u nu voor het eerst een kat eigenaar bent of er naar uitkijkt om eindelijk een Maine Coon kat in uw huis te verwelkomen, er zijn nogal wat realiteiten waar u mee in het reine moet komen voordat u een van deze extra grote katten adopteert.

Om de ware realiteit van het bezitten van een Maine Coon te weten te komen, blijf lezen om alles te ontdekken wat je moet weten over het leven met een Maine Coon kat!

Hoe zijn Maine Coons als huisdier?

Maine Coon katten zijn trouwe, leeuwachtige, aanhankelijke huiskatten die de hele wereld hebben gecharmeerd en geboeid.

Met grote getuite poten en een lange ruige vacht is de Maine Coon ontegenzeggelijk pluizig en schattig.

Is het een verrassing dat kattenliefhebbers geïnteresseerd zijn in het leren over de Maine Coon persoonlijkheidskenmerken; de mysterieuze geschiedenis van dit kattenras, of vragen stellen als zijn Maine Coon katten goed als huisdier?

Om te begrijpen hoe Maine Coons zijn als huisdier, moet je meer weten over hoe ze zich gedragen rond hun familie.

Met dit in gedachten heb ik de belangrijkste persoonlijkheidskenmerken opgesomd die typisch geassocieerd worden met het Maine Coon kattenras:

1. Liefdevol

Maine Coons staan bekend als warme en aanhankelijke katachtigen die graag tijd doorbrengen met hun baasjes.

2. Aanhankelijk

Maine Coons hebben de reputatie massaal aanhankelijk te zijn met hun menselijke families.

Als we de Maine Coon vergelijken met andere kattenrassen (en zelfs honden) is het alsof de Maine Coon zijn aanhankelijkheidsknop op maximaal heeft gezet!

Deze grote katten zijn graag in de buurt van, rond, naast of op hun baasjes. Dit staat in schril contrast met veel andere ‘normale’ kattenrassen die apathisch staan tegenover genegenheid, en zich niet bijzonder bekommeren om de liefde van hun baasje, totdat ze die op hun voorwaarden willen.

3. Aandacht zoeken

Maine Coons zijn kleine aandachtzoekers en zien elk moment zonder jouw genegenheid als een verspild moment!

Dus, zijn Maine Coons aanhankelijke huisdieren? Ja, dat zijn ze!

4. Gezinsvriendelijke

Over het algemeen zijn Maine Coons zeer gezinsvriendelijke katachtigen.

Ze hebben de reputatie geweldig te zijn met zowel kinderen als volwassenen en voelen zich graag betrokken bij de familie-eenheid.

Je vraagt je misschien af of Maine Coons graag geaaid worden? Dat is een terechte vraag, want sommige katten houden niet zo van deze interactie, waardoor ze op gespannen voet kunnen komen te staan met de kinderen in het gezin.

Gelukkig voor jou, en ons allemaal die van een goede knuffel houden, vinden Maine Coons het heerlijk om geaaid te worden en zullen ze bijna onophoudelijk genegenheid zoeken bij hun baasjes.

5. Zeer Intelligent

Maine Coons zijn slim. Daar kun je niet omheen.

Maar, zijn ze één van de slimste kattenrassen ter wereld? Lees dit artikel Ik schreef om erachter te komen!

Potentiële eigenaren moeten zich ervan bewust zijn dat de intelligentie van de Maine Coon kat zich uit in destructieve en frustrerende manieren wanneer niet aan zijn kernbehoeften wordt voldaan.

Bijvoorbeeld, als deze sociale katachtigen te weinig sociale tijd met hun familie hebben, of een onvervullende leefruimte hebben, enz. kan de Maine Coon destructief worden (bronnen 1,2,3).

Hoe verschillen Maine Coons van andere katten?

Er zijn enkele overduidelijke fysieke verschillen tussen Maine Coons en andere kattenrassen, die je meteen kunt herkennen.

Wat je echter niet meteen kunt zien is dat enkele van de grootste verschillen tussen de Maine Coon Vs normale kat betrekking hebben op hun persoonlijkheid. Begrijpelijkerwijs is het niet mogelijk om de eigenzinnige persoonlijkheidskenmerken van de Maine Coon te identificeren totdat je er met een leeft!

De onderstaande lijst vat samen hoe Maine Coons verschillen van andere kattenrassen:

1. Grootte

Maine Coons zijn duidelijk veel groter dan de meeste andere huiskattenrassen.

Hun grotere omvang is een belangrijke factor bij de beslissing of zij al dan niet het juiste huisdier voor u zouden zijn, gebaseerd op de ruimte die u voor hen heeft om in te leven.

De Maine Coon grootte beïnvloedt hoeveel deze katten zullen eten, dus je zou kunnen overwegen of de grotere kattenvoerrekening werkt binnen je wekelijkse voedselbudget.

Hier zijn enkele geweldig droogvoer waar onze Maine Coon kater dol op is, en die bij uitstek geschikt zijn voor het grote formaat van dit kattenras. Ze zijn echter niet allemaal goedkoop, dus wees voorbereid om een passend budget te hebben.

2. Jas

Maine Coons hebben een lange, mooie, zijdeachtige vacht die hen niet alleen hun karakteristieke leeuwachtige uiterlijk geeft, maar hen ook tot uitzonderlijk goede knuffelmaatjes maakt.

Ze hebben veel langer en zijdeachtiger haar dan de meeste andere kattenrassen.

Deze grote katten hebben meestal een getuite borst en manenachtige nek, terwijl andere katten dat niet hebben.

Als je een Maine Coon kat bezit, moet je bereid zijn om ze 2-3 keer per week te verzorgen, met Maine Coon grooming tools zoals deze.

3. Oren

Maine Coons hebben grote, spitse oren met pluimpjes rond de randen, bekend als lynxpunten.

De lynx tips van een Maine Coon kat zijn vrij iconisch en in vergelijking met de kleinere, vaak afgeronde oren van andere huiskattenrassen, zijn de verschillen vrij opvallend.

Lees meer over de Maine Coon lynx tips hieren of alle Maine Coons ze kweken.

4. Poten

De poten van een Maine Coons zijn vrij groot. Het is echter een grote kat, dus dat is niet echt verrassend!

Maine Coon katten hebben iconisch getufte poten met lange en harige plukjes tussen hun tenen, terwijl veel kattenrassen veel korter haar rond hun voeten hebben en waarschijnlijk helemaal geen plukjes tussen hun tenen hebben.

Als u niet zeker weet of u de pootkluwens van uw Maine Coon moet trimmen, lees dan deze gids.

5. Sociale behoeften

Maine Coons hebben meer liefde en aandacht nodig dan de meeste andere kattenrassen.

Terwijl een ‘normale’ kat misschien dagen achtereen het huis verlaat zonder een tweede gedachte voor zijn eigenaars, is de Maine Coon het tegenovergestelde. Dit komt omdat een Maine Coon behoorlijk ongelukkig wordt als zijn baasjes regelmatig enkele uren achter elkaar weg zijn.

Evenzo zijn Maine Coons ongelooflijk sociale wezens en houden ze ervan om met (en rond) het gezin rond te hangen, terwijl andere kattenrassen dat misschien niet doen.

6. Levensverwachting

De levensverwachting van een Maine Coon is helaas korter dan die van normale kattenrassen.

Maine Coons hebben een gemiddelde levensverwachting van 12-15 jaar, terwijl normale kattenrassen meestal tussen de 16-18 jaar oud worden.

Dat gezegd zijnde, hebben sommige Maine Coon katten (en normale katten) tot ver in de 20 jaar geleefd (bron 1).

Zijn Maine Coons goede huisdieren?

De grote vraag voor veel mensen is of Maine Coons goede huisdieren zijn, of niet?

Kortom, Maine Coon katten zijn over het algemeen geweldige huisdieren die goed geschikt zijn voor het huiselijke leven.

Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom Maine Coons goede huisdieren zijn:

 • Gezinsvriendelijk: Maine Coons zijn geweldige familie huisdieren. Ze zijn goed met kinderen, vriendelijk en aanhankelijk voor iedereen, en hebben niet de neiging om problemen te veroorzaken. Ze zijn ook niet agressief.
 • Schoon: Maine Coons zijn van nature geen rommelige katten en het is onwaarschijnlijk dat ze tijdens uw afwezigheid uw huis zullen vernielen. Ze zijn gemakkelijk te trainen en zachtaardig, in tegenstelling tot veel andere katten die nogal destructief kunnen zijn.
 • Aanhankelijk: Maine Coons zijn warm en liefdevol en tonen vrijelijk hun genegenheid aan hun hele familie. Maine Coons zijn emotioneel intelligent en zullen stemmingen en gevoelens zoals stress en verdriet oppikken en hun best doen om u te troosten.
 • Onafhankelijk: Hoewel ze misschien sociale vlinders zijn, zijn Maine Coons ook vrij onafhankelijk en meer dan gelukkig om zichzelf voor zichzelf te houden zonder de behoefte te voelen om je lastig te vallen voor aandacht.
 • Loyaal: Maine Coons staan bekend om hun trouw aan hun familie en vooral aan hun favoriete persoon. Als u een kat wilt die altijd achter u staat, dan is de Maine Coon de kat voor u.
 • Goed met andere huisdieren: Maine Coon katten zijn geweldig met andere dieren, zoals katten en honden, die in hetzelfde huishouden leven, maar niet als het huisdier een muis of rat is! Over het algemeen maakt dit de Maine Coon ideaal voor mensen die al huisdieren bezitten.
 • Speels: Maine Coons houden van spelen. Ze hebben ongeveer 20-30 minuten spel per dag nodig om zich gelukkig en tevreden te voelen. Ze zijn perfect voor een huishouden met actieve leden en enthousiaste kinderen.
 • Ontspannen: Hoewel er veel goede dingen te zeggen zijn over het activiteitsniveau van Maine Coons, zou hun ontspannen aard elke potentiële eigenaar ervan moeten verzekeren dat deze probleemloze kittens uitstekende huisdieren zijn.
 • Sociaal: Maine Coons zijn zeer sociale wezens. Ze zijn graag in de buurt van het gezin en voelen zich graag betrokken bij de kern van de gezinsactiviteiten. Maine Coons maken graag wandelingen met hun baasjes of “voelen” gewoon met hen mee terwijl ze klusjes in huis doen.

Zijn Maine Coons buitenkatten?

Of Maine Coons al dan niet buitenkatten zijn, is wereldwijd een behoorlijk emotioneel onderwerp.

U zult vrijwel zeker verschillende antwoorden krijgen, afhankelijk van welke website, dierenarts of fokker u uw informatie krijgt.

Hier is de kern van het argument van elke kant, zodat je het zelf kunt vergelijken:

Argument VOOR Maine Coon Katten Buiten

Aan de ene kant, ja Maine Coons kunnen worden beschouwd als buitenkatten.

Ze zijn groot en fors en meer dan in staat om zelfs de zwaarste omstandigheden te overleven en zijn duidelijk geëvolueerd om goed geschikt te zijn voor het buitenleven.

Sommige mensen beweren dat het wreed is om Maine Coons niet vrij buiten te laten rondlopen, omdat het tegen het instinct van katten in het algemeen ingaat.

Argument TEGEN Maine Coon Katten Buiten

Aan de andere kant, nee, Maine Coons moeten misschien niet beschouwd worden als buitenkatten, omdat er een aantal duidelijke nadelen kleven aan het alleen buiten laten rondlopen.

Zo doden katten jaarlijks miljarden vogels en andere wilde dieren. Maine Coons zijn ook groter en krachtiger en zouden theoretisch schadelijk kunnen zijn voor het plaatselijke milieu.

Ze zijn ook gevoelig voor ongelukken en zijn een voornaam doelwit voor dieven omdat ze zo waardevol zijn.

Maar aangezien Maine Coons in tegenstelling tot de meeste andere katten niet alleen tolereren, maar ook genieten van een wandeling kunt u waarschijnlijk een mooie middenweg vinden door gewoon hun vrijheid van exploratie te controleren door het gebruik van een riem en een tuigje (bron 1).

Zijn Maine Coons vriendelijk tegen andere katten?

Maine Coons zijn over het algemeen erg vriendelijk met andere katten en hebben vaak liever een andere kat in huis dan dat ze de hele dag alleen zijn.

Ze geven bijna altijd specifiek de voorkeur aan een andere Maine Coon, maar zijn ook vriendelijk en aanhankelijk voor andere kattenrassen.

Maine Coons kunnen af en toe overdreven territoriaal zijn, maar dat is ongewoon met andere katachtigen in hun gezinshuishouden.

Bij het introduceren van een andere kat in een huis waar al een Maine Coon woont, is het het beste om de katten langzaam en met veel toezicht van de eigenaar kennis te laten maken.

Komen Maine Coons overeen met honden?

Omdat Maine Coons zo koel zijn, zijn ze vaak vrij vriendelijk met honden, zolang de hond zich goed gedraagt.

Maine Coons houden wel van spelletjes, maar, hun idee van plezier is vaak heel anders dan dat van honden.

Achter een bal aanzitten is geweldig! Op elkaar jagen is niet zo geweldig!

Maine Coons zijn beter met volwassen honden dan met pups en hebben de neiging een voorkeur te hebben voor luie senior honden boven alles (bron 1).

Als u niet zeker weet welke hondenrassen het best geschikt zijn om met een Maine Coon kat samen te leven, lees dan dit artikel.

Zijn Maine Coons OK in hun eentje?

Maine Coons kunnen enkele uren alleen gelaten worden voordat ze overactief worden. gestrestmaar dit mag geen regelmatige gebeurtenis worden.

Ze mogen nooit langer dan 8-10 uur alleen gelaten worden, en ook niet ’s nachts als het niet anders kan.

Als u van plan bent een nieuwe Maine Coon kitten in huis te nemen, moet u ervoor zorgen dat u het grootste deel van uw tijd thuis doorbrengt, met uw kitten, om ze te socialiseren.

Dit is de beste manier om een Maine Coon kitten te socialiseren.

Zijn Maine Coons duur?

Maine Coons worden als duur beschouwd in vergelijking met de gemiddelde kosten van aanschaf en verzorging van een kat.

Maine Coon katten liggen dichter bij de prijs van honden en overschrijden vaak zelfs dat prijskaartje.

Als u overweegt een Maine Coon te bezitten, overweeg dan eerst adoptie. Mocht dit niet uw voorkeursroute zijn, zorg er dan voor dat u uw Maine Coon kitten koopt bij een gespecialiseerde Maine Coon fokker, nooit bij een kitty mill.

Hier is een lijst van geregistreerde Maine Coon fokkers in de Verenigde Staten.

Voor een Maine Coon kun je tussen de 600 en 2500 dollar verwachten, afhankelijk van hun leeftijd, stamboom, enz.

Omdat Maine Coons groter zijn dan andere katten kosten ze ook meer om ze te voeden en te huisvesten. Ze eten meer voedsel, hebben groter en steviger speelgoed nodig, en hebben ook meer van uw tijd nodig.

Dit zijn allemaal factoren om te overwegen bij het budgetteren van een Maine Coon. Niet alleen of je de eerste adoptiekosten kunt betalen.

Zijn Maine Coons het geld waard?

Of Maine Coons het geld waard zijn of niet is een grote vraag die alleen jij als eigenaar kunt beantwoorden.

Als je het bijvoorbeeld aan een toegewijde Maine Coon eigenaar vraagt, zullen ze ongetwijfeld roepen JA Maine Coons zijn het waard. Ze zijn geweldig! Maar voor gelegenheidsdierenbezitters die geen tijd of energie hebben om een Maine Coon de zorg te geven die hij nodig heeft, zijn ze het geld niet waard!

Of de duizenden dollars die het kost om ze te adopteren en dan nog eens duizenden per jaar aan voedsel en dierenartsrekeningen, enz. het waard zijn, is iets waar je lang over na moet denken voordat je zelfs maar contact opneemt met een geregistreerde Maine Coon verkoper.

Waarom je geen Maine Coon kat moet nemen

Maine Coons zijn niet perfect. Of, beter gezegd, ze passen gewoon niet bij iedereen.

Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom je geen Maine Coon kat zou moeten nemen:

 • Prijs: Maine Coons zijn duur om te kopen. Tenzij je het geluk hebt om een reddings/opvangkat te vinden, kost de aanschaf en verzekering van je nieuwe Maine Coon waarschijnlijk $1000-$3000.
 • Sociale behoeften: Maine Coons hebben liefde nodig, en veel ook. Ze hebben 30 minuten speeltijd per dag nodig, evenals consequente één-op-één tijd met jou. Hoewel ze een paar uur per keer voor zichzelf kunnen zorgen, zijn ze het gelukkigst als ze 80% van de dag bij u zijn. Maine Coons kunnen niet langer dan 8-10 uur alleen gelaten worden, zelfs niet als volwassen katten.
 • Ruimte nodig: Maine Coons zijn grote katten en grote katten hebben meer ruimte nodig. Hoewel een klein appartement voor de meeste katten prima is, zullen Maine Coons moeite hebben met het gebrek aan ruimte om te zwerven. Vooral katers genieten van een behoorlijk territorium om te patrouilleren, dat een klein appartement eenvoudigweg niet kan bieden.
 • Verzorging: Maine Coons moeten regelmatig verzorgd worden, 2 tot 3 keer per week. Mogelijk meer als het seizoen verandert en ze hun wintervacht beginnen te groeien of hun zomervacht verliezen. Ze moeten ook worden getrimd rond hun plukvoeten en in sommige gevallen hun oren.

Conclusie

Dus, hoe zijn Maine Coons als huisdier?

Eenvoudig gezegd zijn ze geweldig en omarmend; verrukkelijk en aanhankelijk; goofy en amusant, maar uiteindelijk veeleisend!

Ze hebben zeer tastbare behoeften waarvan je je goed bewust moet zijn voordat je er een koopt of adopteert.

Maine Coons hebben veel liefde, aandacht en ruimte om te zwerven nodig. Bovenal hebben ze quality time met hun eigenaar nodig en dus een eigenaar die tijd voor hen kan vrijmaken.

Hoe zijn Maine Coons als huisdieren?

Het antwoord hierop hangt af van hoe jij als eigenaar bent. Als je onze gids volgt, heb je waarschijnlijk een gelukkige en gezonde Maine Coon die echt de moeite waard is om als huisdier te bezitten.

Gerelateerde vragen

Zijn Maine Coons illegaal?

Maine Coons zijn in geen enkel land of staat illegaal. Veel fokkers moeten echter een vergunning hebben om Maine Coon katten verantwoord en ethisch verantwoord te fokken en te verkopen.

Zijn Maine Coons gevaarlijk?

Maine Coons zijn niet gevaarlijker voor mensen, zelfs niet voor kinderen, dan enig ander huiskattenras. Maar ze zijn gevaarlijker voor de lokale fauna. Er is echter niet veel bewijs dat ze slechter zijn dan andere kattenrassen.

Plaats een reactie