Wat kun je verwachten van een Maine Coon

Maine Coons zijn zeer populair en geliefd bij miljoenen mensen wereldwijd, maar met een goede reden.

Als u uw zinnen hebt gezet op het bezitten van een Maine Coon kat, vraagt u zich misschien af hoe het is om een van deze fantastische katachtigen te bezitten.

Maine Coon katten zijn zeer loyale katachtigen. Ze zijn aanhankelijk, brengen graag tijd door met hun baasjes, en houden er ook van om genegenheid te ontvangen. Het is ook niet ongewoon voor Maine Coons om hun mensen te begroeten bij hun thuiskomst. Bovendien lijken Maine Coon katten de dagelijkse routines van hun mensen te leren.

Een ander opwindend iets over Maine Coons is dat zij, in tegenstelling tot “normale” katten, de neiging hebben te komen wanneer zij worden geroepen, mits zij binnen gehoorsafstand zijn. Ze kunnen soms zelfs gasten begroeten, maar ze bewaren hun speciale aandacht voor hun baasjes.

Als u van plan bent een Maine Coons kat te bezitten, lees dan verder om alles te vinden wat u moet weten over deze geweldige gezinshuisdieren. Natuurlijk is er veel om over na te denken voordat u zich vastlegt.

Wat kunt u verwachten van een Maine Coon?

Maine Coon katteneigenaren zullen je vertellen hoe heerlijk het is om een van deze katten in huis te hebben.

Het Maine Coon ras is van nature onafhankelijk en eist niet te veel van hun mensen. Ze zullen de liefde en genegenheid die ze van hun baasjes krijgen echter zeker op prijs stellen.

Gelijkend op de Noorse Boskat, zijn Maine Coons een populair ras geworden over de hele planeet, waarschijnlijk vanwege hun kenmerkende wilde uiterlijk, robuuste aard, en unieke persoonlijkheid.

Maar, waar komt de Maine Coon oorspronkelijk vandaan?

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Maine Coon Cat oorspronkelijk uit Maine, USA, en ze werden zo genoemd omdat ze gedeeltelijk op de wasbeer lijken.

Er zijn veel mythes rond de afkomst van de Maine Coons, waaronder beweringen dat het een mix is tussen een kat en een wasbeer. Ontdek hoe waar deze mythe is in mijn artikel ‘Is een Maine Coon deels wasbeer?‘.

Ze zouden ook gebruikt kunnen zijn op immigrantenschepen op weg naar Amerika om ratten en muizen te bestrijden.

Als we voorbij de legenden kijken, kunnen we zien dat Maine Coons in de jaren 1950 in populariteit toenamen en als zeer gracieuze en gezellige wezens worden beschouwd.

We weten ook dat Maine Coons geweldige familie huisdieren zijn en dat ze een van de slimste katten zijn die er zijn. Lees meer over waarom de ‘Maine Coon zo slim isin mijn artikel.

Maine Coon Persoonlijkheid

Maine Coon katten zijn:

 • Cool
 • Loving
 • Playful
 • Sociaal
 • Actief
 • Personable
 • Extreem Intelligent

Je kunt deze zachtaardige reuzen allerlei kunstjes leren, en ze zullen je niet teleurstellen.

Nog beter, ze zijn compatibel met bijna elk ander huisdier en kind. Verwacht alleen niet dat ze lief spelen met kleine knaagdieren, die ze waarschijnlijk zullen opeten!

Naast hun vriendelijke sociale aard, zijn Maine Coons erg hondachtig in de zin dat ze de voorkeur geven aan menselijke aandacht en interacties. Net als een hond of een peuter zal uw Maine Coon kat u begroeten als u ’s avonds weer thuiskomt.

Maine Coon katten zijn ook zeer nieuwsgierige katachtigen, en zullen vaak geïnteresseerd zijn in het kijken naar alles wat je doet.

Over het algemeen maken hun speelse, liefdevolle persoonlijkheden hen echt onweerstaanbaar. Je zult ongetwijfeld dol zijn op een Maine Coon, simpelweg omdat hun persoonlijkheid hun hele leven onveranderd blijft.

Man Vs. Vrouwelijke Maine Coon Kat

Elke doorgewinterde huisouder kan je vertellen dat het geslacht van een kat hun fysieke en persoonlijkheidskenmerken beïnvloedt.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om mannelijke vs. vrouwelijke Maine Coons in detail te vergelijken om te bepalen welk geslacht geschikt is voor uw levensstijl.

Over het algemeen delen alle Maine Coon katten de volgende persoonlijkheidskenmerken, waardoor ze perfecte gezinshuisdieren zijn, vooral voor gezinnen met jonge kinderen:

 • Affectionate
 • Loyaal
 • Speels
 • Laid-Back Temperament

Wat hun verschillen betreft, is de Maine Coon kater fysiek groter dan de poes en heeft hij meestal een grotere persoonlijkheid.

Veel voorkomende mannelijke Maine Coon eigenschappen zijn:

 • Veeleisender dan de vrouwtjes
 • Houdt ervan om met hun eigenaars om te gaan
 • Heeft veel stimulatie en speeltijd nodig
 • Houdt van gek doen
 • Kan zeer koppig zijn
 • Geeft de voorkeur aan een hechte band met één eigenaar, maar zal ook een goede relatie hebben met andere gezinsleden en gasten.

Ter vergelijking, de teefjes zijn meestal:

 • Meer gereserveerd
 • Kan erg extravert zijn als ze zich op hun gemak en vertrouwd voelen

In zowel mannelijke als vrouwelijke Manen Coons, bent u zeker om een kat vol persoonlijkheid te krijgen.

Zelfs met hun verschillen, zullen alle Maine Coons heerlijke katachtigen zijn om te bezitten.

Voor een volledig overzicht van de overeenkomsten en verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Maine Coons, bekijk mijn populaire vergelijkingstabel in mijn artikel ‘Mannelijke Vs Vrouwelijke Maine Coon Kat’.

Maine Coon Oefening

Maine Coon katten zijn over het algemeen actief en speels.

Helaas zijn ze gevoelig voor overgewicht, dus het is uiterst belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat voldoende beweging krijgt, idealiter 30 minuten spelen per dag.

Kattenspeeltjes en puzzels zorgen voor de broodnodige mentale stimulatie.

Dit zijn mijn favoriete Maine Coon kattenspeeltjes (Pippin is er gek op!).

Beweging en mentale stimulatie zijn ook dagelijks nodig om deze grote katten gelukkig, gezond en fit te houden.

Je kunt je kat mee naar buiten nemen, en hun nieuwsgierigheid plus speelse aard zal hen helpen talloze manieren te vinden om te bewegen in de buitenwereld. Zelfs een blaadje wordt als leuk beschouwd om mee te spelen als je een Maine Coon kat bent!

Vreemd genoeg kunnen Maine Coons ook worden aangelijnd en uitgelaten als een hond. Als dit iets is dat je interesseert, moet je het concept van wandelen aan de lijn introduceren terwijl de Maine Coon nog een kitten is.

Als je je er niet prettig bij voelt dat je Maine Coon buiten kan sporten, zorg er dan voor dat je voldoende ruimte hebt waar je kostbare Maine Coon kat kan sporten. Bijvoorbeeld, deze extra grote kattentorens zullen uw kat zeker voldoende gelegenheid bieden om te bewegen.

Maine Coon Levensduur

Maine Coons zijn over het algemeen winterhard, en hun gemiddelde levensduur is 10-13 jaar. Andere gegevens melden dat deze beminnelijke reuzengezinsdieren tot 15 jaar en ouder kunnen worden.

Sommige Maine Coon eigenaren melden zelfs dat ze hun Maine Coon kat al 20 jaar hebben!

Zoals je zou verwachten, zal het goed verzorgen van de volgende factoren helpen om de levensverwachting van je Maine Coon te verhogen:

 • Dieet
 • Voldoende Lichaamsbeweging
 • Algemene gezondheidszorg

Hier zijn er nog enkele goede tips om de levensduur van uw Maine Coon kat te verlengen.

Maine Coon Onderhoudskosten

Maine Coons zijn prachtige katachtigen die vol persoonlijkheid zitten.

Echter, hun buitengewone grootte en lange vacht kan nieuwe eigenaren mogelijk afschrikken, omdat ze denken dat de katten veel onderhoud vergen.

Het idee is om ervoor te zorgen dat uw Maine Coon kat een gelukkig en gezond leven leidt.

Enkele van de dingen die u moet overwegen zijn eiwitrijk voer, kattenbakvulling, verzorgingsset, ontwormingstabletten, vaccinaties, kattenbed, verzekering, krabpaal, kattenspeeltjes, traktaties, voerbakjes, poepschepjes, en kattenbak.

Dus, wat zijn de waarschijnlijke Maine coon onderhoudskosten?

Gemiddeld bedragen de jaarlijkse uitgaven voor het houden van een Maine Coon $1490, waarin kwaliteitsvoer voor katten, dierenartsbezoeken, vaccinaties, kattenbakvulling, verzekering, kattenspeelgoed en andere benodigdheden voor kattenverzorging zijn inbegrepen:

Uitgaven Kosten ($)
Kwaliteit Voedsel 700 – 1000
Nest 100 – 300
Verzekering 300 – 600
Dierenarts Bezoeken en
Controles
150
Vaccinaties 40 – 70
Kattenspeeltjes, Traktaties,
Diversen
200
Maine Coon Onderhoudskosten

Maine Coon Bont

Maine Coons staan bekend om hun weelderige, lange, en indrukwekkende haren.

Hoewel de schoonheid van hun prachtige lange vacht je opvalt, vereisen Maine Coons regelmatige, toegewijde vachtverzorging. Ik vond deze 5 borstels voor de vachtverzorging zijn de beste all-rounders.

Om ervoor te zorgen dat het lange haar niet klit of mat wordt, moet de Maine Coon minimaal 2-3 keer per week worden verzorgd.

Borstelen is ook belangrijk omdat Maine Coons vrij veel verharen als de seizoenen veranderen, dus eigenaren moeten hun katten regelmatig borstelen om de beroemde attributen van hun vacht te behouden en te helpen zich te ontdoen van de losse lieve haren.

Het kan ook zijn dat uw kat maandelijks in bad moet, hoewel baden geen essentiële vereiste is en veel eigenaren hun Maine Coon katten helemaal niet in bad doen. Dit is uiteindelijk aan u.

Als u uw Maine Coon in bad wilt doen wanneer haar vacht er vettig of stoppelig begint uit te zien, raad ik u aan deze kattenshampoos te gebruiken.

Deze katten houden van elke vorm van aandacht die ze van hun baasjes krijgen en verzorging zal ongetwijfeld een sterke band en gevoel van vertrouwen tussen u en uw Maine Coon kat opbouwen.

Hond van de Kattenwereld

Maine Coon katten hebben vaak de bijnaam “hond van de kattenwereld”.

Hun bijnaam danken zij deels aan hun grote lichaamsbouw en deels aan hun zeer hondse persoonlijkheden, waaronder hun liefde voor menselijk gezelschap.

Deze katten gedragen zich als honden, en met hun vriendelijke, hondse inborst bouwen ze gemakkelijk een sterke band op met hun mensen en kunnen ze het goed vinden met andere huisdieren.

Net als honden kunnen ze gemakkelijk worden aangelijnd en buiten worden uitgelaten.

Hoog Intelligent

Maine Coons zijn zeer nieuwsgierige en ongelooflijk intelligente katten – veel meer dan “normale” katten.

De intelligentie eigenschap maakt Maine Coon katten gemakkelijk te trainen. Ze kunnen bijvoorbeeld verschillende kunstjes beheersen en uitvoeren, zoals het apporteren van een bal, het aanzetten van een facet, en het kussen van je wangen!

Hoewel het enige tijd kan duren om je Maine Coon een aantal uitdagende trucjes te leren, zullen ze ze uiteindelijk onder de knie krijgen, en de moeite die in de training gaat zitten zal de moeite waard voelen.

Net als bij het trainen van andere huisdieren, zal het geven van wat lekkers aan je Maine Coon hen aanmoedigen om te leren.

Vocality

Als u een vocale kat wilt hebben die praat zonder u te irriteren, dan is een Maine Coon kat misschien iets voor u.

In plaats van de hele tijd te miauwen als ze opgewonden zijn, maken deze katachtigen rare geluiden die de meeste mensen tsjirpen of trillen noemen.

Maine Coons praten vaak tegen hun eigenaars als ze iets willen.

Ondanks hun grote gestalte zijn ze verrassend stil en laten ze alleen van zich horen als het nodig is – als ze met hun mensen communiceren.

Typisch, Maine Coons maken een reeks van spinnen en tsjilpen geluiden om zich uit te drukken. Maar, net als andere katten, miauwen ze ook als ze aandacht nodig hebben.

Liefde voor water

Maine Coons zijn een van de rassen die bekend staan om hun obsessie voor water.

Ze zijn eigenlijk gefascineerd door alles wat met water te maken heeft, inclusief baden en waterkloppen in hun waterbakjes.

Om ervoor te zorgen dat de liefde voor water van je katachtige bevredigd wordt, zorg ervoor dat je haar voorziet van vers water wanneer dat nodig is.

Maine Coon Gezondheidsproblemen

Maine Coon katten staan bekend als zeer gehard en in staat om zware omstandigheden te doorstaan. Dit betekent echter niet dat ze immuun zijn voor gezondheidsproblemen.

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die uw kat kunnen treffen, waardoor hun gezondheid uiteindelijk wordt geschaad.

Doorgaans zijn Maine Coons vatbaar voor de volgende gezondheidsproblemen (klik op de link om meer te weten te komen over elk van de specifieke gezondheidsproblemen:

Aangezien deze gezondheidsproblemen de levensduur van uw katachtige aanzienlijk kunnen verkorten, is het belangrijk dat u de gezondheid van uw Maine Coon in de gaten houdt.

Regelmatige dierenartscontroles kunnen helpen bij het blootleggen van onderliggende gezondheidsproblemen waarvan u zich misschien niet bewust bent, en, zoals we allemaal weten, maakt het eerder opsporen van gezondheidsproblemen de behandeling gemakkelijker.

Voor meer informatie over Maine Coon gezondheidsproblemen, lees dan zeker mijn artikel ‘Top 7 Maine Coon gezondheidsproblemen‘.

Wat u moet weten voordat u een Maine Coon neemt

Een eigenaar van een Maine Coon kat te zijn vereist een behoorlijke hoeveelheid toewijding, omdat deze zachtaardige reuzen graag een groot deel van hun tijd doorbrengen aan de zijde van hun eigenaar.

Hoewel de meerderheid van de eigenaren zegt dat het hebben van een Maine Coon kat een lonende ervaring is, zijn er een paar dingen die een nieuwe eigenaar moet weten voordat hij dit unieke ras mee naar huis neemt.

Hier zijn enkele punten waarvan u op de hoogte moet zijn, voordat u een Maine Coon adopteert of koopt:

1. Maine Coons hebben hun eigen ruimte nodig

Ten eerste zijn Maine Coons het grootste huiskattenras ter wereld. Dit betekent dat ze een grote ruimte nodig hebben.

Voordat u een van deze grote katachtigen mee naar huis neemt, moet u ervoor zorgen dat uw Maine Coon een ruimte heeft die hij of zij de zijne kan noemen.

Maine Coons hebben veel speelgoed nodig om ze bezig te houden, en een veilige ruimte waar ze zich kunnen terugtrekken wanneer ze zich overweldigd voelen. Ze zullen niet gelukkig zijn in een ruimte die benauwd aanvoelt.

Als je van plan bent een Maine Coon te adopteren, zorg er dan voor dat je voldoende ruimte in je huis of appartement hebt waar je wat ruimte voor haar kunt vrijmaken.

Maine Coons zijn ook klimmers, dus zorg dat er voldoende ruimte is voor een extra grote kattentoren, zoals deze.

2. Je moet een extra grote kattenboom kopen

Maine Coon katten zijn geweldige klimmers, en houden ervan om actief te zijn. Om deze reden, voordat u er een adopteert, wilt u er zeker van zijn dat u uw katachtige een extra grote kattenboom of toren.

Een goede kattenboom moet hoog genoeg zijn voor de kat om te kunnen klimmen en kort genoeg om de omgeving van de katachtige niet te overweldigen.

Nog steeds over klimmen, Maine Coons zijn van nature begiftigd met klauwen, dus zorg ervoor dat de kattenboom is uitgerust met een krabpaal; anders zullen ze uw meubels beschadigen.

Hier zijn 13 hacks om uw kat te stoppen met het krabben aan uw meubels.

3. Maine Coons zijn dure katachtigen

Maine Coons zijn een gespecialiseerd raskattenras, met een gemiddelde prijs van $1.000. Maar de kosten houden hier niet op.

Na het kopen van een Maine Coon kat zult u moeten betalen voor:

Wees dus voorbereid om uw huisdier de beste zorg te geven die ze verdient.

4. Maine Coons hebben veel beweging nodige

Maine Coons hebben veel activiteit en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Zonder voldoende lichamelijke activiteit en stimulatie zal uw Maine Coon een vrij saai leven leiden, wat haar levensverwachting kan verkorten.

Net als andere kittens, houden Maine Coon katten van spelen, dus zorg ervoor dat je elke dag genoeg tijd kunt krijgen om met je huisdier te spelen.

5. Hebben regelmatig menselijke interactie nodig

Maine Coons zijn uiterst liefdevolle en sociale katachtigen en zullen de genegenheid die ze van hun mensen krijgen zeer op prijs stellen.

Ze hebben ook een hondachtige instelling, waardoor ze een sterke band kunnen opbouwen.

Ze gaan zich vervelen en vereenzamen als ze urenlang alleen gelaten worden.

In een notendop, het Maine Coon kattenras is niet voor u als u waarschijnlijk elke dag op het werk zal zijn.

Hoe weet je of je een Maine Coon hebt?

Rasechte Maine Coon katten hebben unieke kenmerken waardoor ze makkelijker te identificeren zijn.

Hier zijn enkele snelle factoren om te controleren, als u probeert te zeggen of uw kat een Maine Coon is, of niet:

 • Zichtbaar groter in omvang dan gemiddelde katten
 • Een lange borstelige staart die groter is aan de basis en geleidelijk smaller wordt naarmate je de punt bereikt
 • Grote oren die taps toelopen naar een punt
 • Lange, dikke vacht
 • Behaarde manen – aanzienlijk langere vacht rond de nek
 • Enigszins schuin geplaatste en grote ogen
 • Robuuste botstructuur en rechthoekige lichaamsvorm

Hoe tonen Maine Coons genegenheid?

Maine Coons staan bekend als zeer aanhankelijke wezens die hun liefde voor jou op vele manieren uiten.

Hier zijn enkele belangrijke tekenen van Maine Coon genegenheid:

Tekenen van genegenheid Beschrijving
Spinnen & tjirpen Deze geluiden worden traditioneel geassocieerd met tevredenheid.
Uw Maine Coon zal deze geluiden maken om zijn tevredenheid en liefde voor u uit te drukken
Tegen je aan wrijven Maine Coons zijn niet bang van hun eigenaars en zullen tegen hen wrijven als een manier om affectie te tonen
Knuffelen Maine Coons houden van je en zullen vaak op je schoot knuffelen. Dit is eigenlijk hun favoriete manier om affectie te tonen
Direct oogcontact Een kat die naar je staart kan betekenen dat ze van je houdt. In veel gevallen zullen ze naar je staren omdat je de minst bedreigende persoon bent
Knuffelen Maine Coons zullen op je borst klimmen en een poot op je schouder leggen
Tekenen van Maine Coon genegenheid

Conclusie

Het bezitten van een Maine Coon is een grote verantwoordelijkheid, waardoor het noodzakelijk is te begrijpen wat je van een Maine Coon kunt verwachten.

Over het algemeen zijn Maine Coons zeer loyale, aanhankelijke, relaxte en speelse katten die elke dierenliefhebber dankbaar zal zijn om te bezitten.

Het zijn zeer intelligente katachtigen en zullen altijd trouw teruggeven voor de liefde die ze van hun baasjes krijgen.

Als u van plan bent een Maine Coon kitten mee naar huis te nemen, heeft dit bericht u hopelijk een beter inzicht gegeven in hoe het is om een Maine Coon te hebben.

Gerelateerde vragen

Is Maine Coon aanhankelijk?

Maine Coons staan bekend om hun gemoedelijke karakter en hechten zich gemakkelijk aan mensen. Hoewel ze genieten van menselijk gezelschap en behoorlijk nieuwsgierig zijn, kunnen ze zichzelf vermaken en worden ze niet als aanhankelijk beschouwd.

Hoe ziet een zwarte Maine Coon eruit?

Zwarte Maine Coons zijn ongelooflijk mooie katten, compleet met zwarte snorharen, neuzen, lippen, en pootkussentjes. Ze kunnen ook zwarte oren en pluimpjes hebben.

(Bronnen 1,2)

Plaats een reactie