Wat is een Maine Coon kat?

Hoewel Maine Coons een van de meest populaire kattenrassen zijn die er zijn, is het kopen van een Maine Coon een grote verantwoordelijkheid, waardoor het noodzakelijk is om te begrijpen wat u kunt verwachten van een Maine Coon kat. Op die manier bent u in staat om uw Maine Coon optimale zorg te geven en te voorzien in zijn behoeften.

Dus, wat is een Maine Coon kat precies?

Maine Coons zijn grote gedomesticeerde katten met een kenmerkende kraag op hun borst, een robuuste botstructuur, een lang, rechthoekig lichaam, een weelderige, lange, tweelagige vacht, en een lange, borstelige staart. Ze zijn aanhankelijk, zeer intelligent, sociaal, makkelijk in de omgang, speels en nieuwsgierig met een lief en zachtaardig temperament.

Met hun zachte, kittenachtige karakter in contrast met hun grote afmetingen, krijgen Maine Coon katten de bijnaam zachte reuzen.

Lees verder om alles te weten te komen over het Maine Coon kattenras, en hoe u uw huis zult moeten aanpassen om aan de behoeften van uw nieuwe kitten te voldoen.

Wat is een Maine Coon kat?

De prachtige Maine Coon kattenras is een van de meest populaire en geliefde kattenrassen over de hele wereld.

Deze zachtaardige reuzen staan bekend om hun kenmerkende fysieke verschijning, en, het feit dat zij het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld zijn!

U zult misschien verbaasd zijn te ontdekken dat de meeste Maine Coon katten ergens tussen de 8 – 25 pond wegen, waarbij de mannetjes van de soort omvangrijker en beduidend groter zijn dan hun vrouwelijke tegenhangers.

Als je naar een Maine Coon kat zou kijken, zou je onmiddellijk opmerken dat ze een gespierd lichaam hebben en lang zijn, tot een indrukwekkende 40 centimeter lang, en 10 – 16 centimeter hoog!

Op het eerste gezicht is de rechthoekige lichaamsvorm van de Maine Coons zeer opvallend. Hun andere lichaamsdelen zijn ook allemaal in verhouding, wat hen een evenwichtig, rechthoekig uiterlijk geeft.

Andere bepalende fysieke kenmerken van deze grote katachtige zijn hun:

 • Grote goed gespitste oren
 • Vierkante Snuit
 • Expressief
 • Ovaal gevormde ogen
 • Lange, borstelige staarten

Stamboom Maine Coons katten hebben de volgende oogkleuren:

Als u meer wilt weten over de Maine Coon kat’s oogkleur, zorg ervoor dat je dit artikel leest dat ik schreef.

Je zou het niet mis hebben als je dacht dat een Maine Coon kitten blauwe ogen heeft. Naarmate ze ouder worden echter, nestelt de pigmentatie zich in de iris van de ogen (bron 1).

Maine Coon katten zijn er in 75 verschillende kleurencombinatiesEr is dus een kleur of patroon dat bij vrijwel ieders voorkeur past.

Ze hebben een ongelijke, tweelagige vacht met een langere dekvacht over een zijdeachtige satijnen ondervacht. Veel mensen houden van hun weelderige ruige vacht, die perfect geschikt is om mee te knuffelen. Maar zijn deze grote katten schootkatten? Klik hier om het uit te vinden.

Het is van vitaal belang dat u uw grote katachtige 2-3 keer per week borstelt met deze specifieke kat grooming tools omdat ze de vacht van een Maine Coons in topconditie houden.

Verrassend genoeg is de oorsprong van Maine Coon katten niet bekend. In feite zijn er tot op de dag van vandaag geen gegevens over de herkomst van de Maine Coon en de datum van introductie in Maine, VS, waar ze vermoedelijk vandaan komen.

Met zoveel legenden over hun oorsprong, waaronder een bewering dat ze nauw verwant zijn aan de Siberische kat en de Noorse Boskat, vragen veel mensen zich nog steeds af welk ras een Maine Coon kat is?

Als u van plan bent om een Maine Coon te kopen, naast het overdenken van hun fascinerende geschiedenis, kunt u zich afvragen waarom ze Maine Coon katten worden genoemd?

Men gelooft dat de Maine Coon katten afstammen van langharige katten die door zeevaarders naar Maine, VS, werden gebracht. Deze buitenlandse langharige katten paarden met de plaatselijke korthaar katten en brachten grote, gespierde katten ter wereld die op wasberen leken, vandaar de naam Maine Coon.

De Maine Coot kat is ook beroemd om zijn altijd-liefhebbende persoonlijkheid. Het is hun zachtaardige en liefdevolle persoonlijkheid die hen tot ideale gezinsgezellen maakt.

Ondanks het feit dat ze bekend staan om hun indrukwekkende jachtinstincten en -vaardigheden, gebruiken ze nauwelijks hun klauwen, wat betekent dat ze veilig zijn in de buurt van kinderen. Veel eigenaars zeggen dat ze geduldig zijn met kinderen.

Vraagt u zich af wat er zo bijzonder is aan Maine Coons katten?

Welnu, naast hun immens grote lichaamsbouw, hebben Maine Coons een hondachtige instelling, een reden waarom ze “hond van de kattenwereld” zijn gedoopt.

Met hun ware liefde voor het leven en aanbidding van menselijk gezelschap, is het niet ongebruikelijk dat uw Maine Coon kat u begroet wanneer u thuiskomt. Net als honden zijn Maine Coons goed trainbaar en spelen ze graag apport als je ze dat al leert als ze nog kittens zijn.

Vreemd genoeg kunnen ze net als honden worden aangelijnd en buiten worden uitgelaten.

Over het algemeen zijn Maine Coons uitstekende gezinsdieren. In tegenstelling tot veel andere kattenrassen laten ze zich niet eens afschrikken door luidruchtige kinderen of lawaaierige, drukke huizen. Ze passen zich goed aan en blijven hun baasjes trouw zolang ze maar goed verzorgd worden.

U zult vrijwel zeker gefascineerd zijn door de Maine Coon stem, want deze katten staan er niet om bekend te miauwen. Maine Coon katten maken tril- en tjilpgeluiden die u zelden zullen ergeren (bron 1,2,3).

Geschiedenis van de Maine Coon kat

Maine Coon katten behoren tot de oudste natuurlijke rassen in Noord-Amerika, met een geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw, en mogelijk zelfs eerder.

Het ras was populair in kattenshows en tentoonstellingen aan het eind van de 19e eeuw, maar zijn bestaan werd bedreigd in de vroege jaren 1900 toen langharige, meer modieuze rassen van overzee werden geïntroduceerd in Noord-Amerika.

Vanaf 1911 nam de populatie van Maine Coon katten zo sterk af, dat het ras in de jaren 1950 bijna was uitgestorven. Interessant is echter dat het Maine Coon kattenras een sterke comeback maakte en nu wordt beschouwd als een van de meest populaire kattenrassen, op de tweede plaats komend na de Siberische kat.

Trouw aan hun naam, worden ze beschouwd als inheems in Maine, Verenigde Staten. De echte vraag is echter hoe ze daar terecht zijn gekomen, en waar hun voorouders vandaan kwamen is nog steeds gehuld in mysterie en intrige.

De mythen rond de oorsprong van het Maine Coon kattenras maken het moeilijk om te begrijpen waar een Maine Coon kat mee gemengd is, omdat de voorouderlijke oorsprong van Maine Coons niet bekend is.

Hieronder staan enkele populaire mythen en folklore verhalen die de oorsprong van dit grote kattenras proberen te verklaren:

1. Interspecies Hybride

Een van de beroemde folklore beweringen is dat de Maine Coon kat het resultaat is van verboden liefde tussen een wasbeer en een huiskat.

Hoewel wasberen en Maine Coon katten uiterlijk gelijkenissen vertonen, wordt deze mythe niet voor waar aangenomen, omdat de twee rassen totaal verschillende soorten zijn.

Wetenschappers hebben deze theorie nu verworpen door te stellen dat Maine Coon katten genetisch niet verwant zijn aan wasberen, en zich niet met elkaar kunnen voortplanten. Deze mythe is dus biologisch onmogelijk!

Daarom heeft de theorie dat de Maine Coon kat half wasbeer zou zijn geen bewijs, ondanks de mogelijkheid dat “Coon” in Maine Coon geleend zou kunnen zijn van “wasbeer”.

In verband met deze folklore is er een andere stam die suggereert dat Maine Coons afstammen van bobcats.

Hoewel deze theorie waarschijnlijker klinkt omdat de bobcats en Maine Coons tot de Felidae familie behoren, is het wetenschappelijk en genetisch onmogelijk dat een dergelijke koppeling bestaat.

2. Marie Antoinette’s Angora Katten

Het verhaal dat Maine Coon katten afstammen van Franse katten die door Marie Antoinette naar Maine werden gestuurd, is waarschijnlijk de meest fantasievolle en interessante legende over de oorsprong van Maine Coon katten.

Zoals het verhaal gaat, toen Marie Antoinette en haar familie werden gearresteerd in Versailles, planden haar scheepskapitein en enkele van haar sympathisanten een ontsnapping naar de staat Maine, VS.

In de haven lag een schip dat regelmatig de handelsroute tussen Frankrijk en Maine aflegde, en het plan was om de familie veilig naar Maine te verschepen.

Terwijl Marie Antoinette en haar familie werden opgesloten in de gevangenis, laadden de kapitein en andere sympathisanten het schip vol met Antoinette’s bezittingen en, heel waarschijnlijk, haar zes Angora katten. Helaas mislukten de reddingspogingen, en onmiddellijk nadat de koninklijke familie was geëxecuteerd, verliet het schip Frankrijk in allerijl en voer naar Maine.

Wat betreft de Maine Coon kat die afstamt van Marie Antoinette’s koninklijke Angora katten, er is geen echt gedocumenteerd bewijs, alleen speculatie.

Dit zou het interessantste verhaal van allemaal kunnen zijn, als er bewijs zou zijn dat de Angora katten werden gefokt met andere kattenrassen in Wiscasset, Maine.

3. Kapitein Charles Coon

De laatste anekdote wordt door velen beschouwd als het antwoord op de vraag, waar de Maine Coon katten vandaan komen?

Het is een verhaal van een zeekapitein genaamd Charles Coon, die een langharige kat bezat. Hij nam zijn kat mee op zijn scheepsexcursies om de muizen- en rattenpopulaties op afstand te houden.

Terwijl hij aan de noordoostelijke kust van Amerika was, fokte Charles Coon’s langharige kat met plaatselijke verwilderde katten, en toen langharige kittens die op de katten van de kapitein leken in nesten langs de hele kust begonnen op te duiken, werden ze Coon’s Cats genoemd.

Ondanks het feit dat de naam van de kapitein een opmerkelijke overeenkomst vertoont met de oorsprong van de Maine Coon kat, is er geen bewijs dat deze gebeurtenis werkelijk heeft plaatsgevonden, dus hoewel het een interessant folklore verhaal is, is het alleen dat – folklore.

Maine Coon Grootte

De Maine Coon is het grootste huiskattenras ter wereld.

Hoewel ze heel langzaam groeien, zijn ze van kitten af aan tot op hoge leeftijd optisch groter dan “normale” katten. Dus, hoe groot is een Maine Coon kat?

Bekijk de details hieronder om een goed beeld te krijgen van hoe groot deze majestueuze katachtigen zijn:

Hoogte

De hoogte van een volgroeide Maine Coon varieert meestal tussen 10 – 16 inch.

Hoewel mannelijke Maine Coon katten de neiging hebben visueel groter te zijn dan hun vrouwelijke tegenhangers, verschillen ze niet significant in termen van hoogte.

Gewicht

Als u overweegt een Maine Coon kat aan te schaffen, wilt u misschien weten wat het gemiddelde gewicht is van een Maine Coon kat.

Het gemiddelde gewicht van uw kat zal afhangen van zijn geslacht en genetica.

Gemiddeld variëren Maine Coon katten tussen de 8 – 25 lbs. Hier is een snelle uitsplitsing:

Mannelijke Maine Coons: 15 – 25 lbs.

Vrouwelijke Maine Coons: 8 – 12 pond.

Lengte

Maine Coons behoren tot de langste katten ter wereld.

Gemiddeld worden ze tot 40 centimeter lang, maar ze kunnen nog groter worden. Van een van de grootste Maine Coon katten is bekend dat hij een lengte van maar liefst 48.6 inches heeft bereikt!

Opmerkelijk is dat de gemiddelde lengte van Maine Coons inclusief hun lange staart is, die een lengte van 14 inch kan bereiken.

Build

Het is niet gemakkelijk om een Maine Coon kat te verwarren met een ander kattenras.

Maine Coons zijn optisch groot en komen met evenwichtige rechthoekige, gespierde lichamen met bordkisten.

Al hun lichaamsdelen zijn in verhouding, wat hen een aangenaam, evenwichtig uiterlijk geeft.

Hoewel hun rechthoekige lichaam hen onderscheidt van andere rassen, is het vermeldenswaard dat Maine Coons halflange, gedrongen poten hebben. Als u zich afvraagt of Maine Coon katten korte poten kunnen hebben, lees dit.

Hun koppen zijn wigvormig met grote, vierkante snuiten die in verhouding staan tot hun kop.

Ze hebben middellange neuzen met een zachte, holle kromming, en geen breuk of bobbel (bron 1,2).

Maine Coon Kenmerken En Persoonlijkheid

De Maine Coon wordt door veel mensen aanbeden, niet alleen vanwege zijn indrukwekkend weelderige, ruige vacht, maar ook vanwege zijn immer liefhebbende persoonlijkheid.

Hoewel de mannetjes komischer en vrolijker zijn dan hun vrouwelijke tegenhangers, zult u met beide geslachten zeker een geweldige ervaring hebben.

Hier is een grote gids die perfect het verschil in persoonlijkheid uitlegt tussen een vrouwelijke en een mannelijke Maine Coon kat.

Als je voor het eerst een eigenaar bent, zijn hier de belangrijkste Maine Coon persoonlijkheidskenmerken:

1. Vriendelijk

Maine Coon katten behoren tot de vriendelijkste kattenrassen die je kunt kopen.

Ze staan bekend om hun ware liefde en aanbidding voor menselijk gezelschap, maar tegelijkertijd zijn ze zeer onafhankelijk.

De eigenschappen van een Maine Coon kat maken het tot een perfect gezinshuisdier.

Als u aarzelt om een Maine Coon te bezitten uit angst dat ze niet met uw kinderen zullen opschieten, bekijk dan deze video van onze grote kater Maine Coon in interactie met onze 5 jaar oude dochter:

Zijn Maine Coons gezinsvriendelijk?

2. Zeer sociaal

Maine Coons zijn van nature extravert, wat betekent dat ze mensen niet uit de weg gaan.

Ze hechten zich goed aan hun menselijke metgezellen, maar de mannelijke Maine Coons hebben de neiging om socialer te zijn.

Een mannelijke Maine Coon zal zich goed aanpassen aan vreemden en een goede tijd met hen hebben.

3. Zachte Reus

Ondanks hun grootte hebben Maine Coon katten een aangenaam temperament.

Eigenaren beschrijven ze als zeer zachtaardig en zorgzaam rond kinderen en andere huisdieren.

Meer informatie over of het adopteren/kopen van een Maine Coon kat verstandig is als u al andere katten en honden in uw huis heeft wonen.

4. Hond-achtig Gedrag

Maine Coon katten vertonen veel hond-achtige gedragingen, die hen de naam “hond van de kattenwereld” hebben opgeleverd.

Een voorbeeld van hun hond-achtige gedrag is dat een Maine Coon hun baasjes vaak zal begroeten als ze thuiskomen. Hoewel dit kan worden beschouwd als een teken van hun gegarandeerde loyaliteit, is het ook een eigenschap die gewoonlijk wordt geassocieerd met honden, niet met katachtigen.

Verwacht dus dat uw kat bij de deur op u staat te wachten als ze u horen naderen!

Verder, heb je ooit eerder een kat zien apporteren? Nee? … Wel, dan heb je nog geen Maine Coon kat ontmoet!

5. Speelse

Maine Coons zijn ongelooflijk energieke katten.

Ze zijn nieuwsgierig en blijven speels van kitten- tot volwassenheid.

Hoewel ze zelfstandig zijn en in staat zichzelf te vermaken, spelen ze graag met hun mensen.

6. Hoog Intelligent

In verhouding tot andere kattenrassen zijn Maine Coon katten ongelooflijk intelligent. Als zodanig leren ze snel, wat het gemakkelijk maakt om ze te trainen.

7. Affectionate

Hoewel Maine Coons niet per se schootkatten zijn, zijn ze overdreven aanhankelijk en houden ze ervan hun baasjes te verzorgen.

Als u het schootkattengedrag bij uw Maine Coon wilt aanmoedigen, zorg er dan voor dat u lees dit artikel.

Met zo’n extravert karakter, zullen ze soms ook hun genegenheid tonen aan vreemden.

8. Loyaal

De Maine Coon is een uiterst loyaal kattenras.

Zolang je genegenheid toont aan je kat, is vertrouwen en loyaliteit beloofd.

9. Nieuwsgierig

Deze katten zijn zeer nieuwsgierig en beloven een helpende hand bij bijna alles wat je doet.

Hun nieuwsgierigheid drijft hen ertoe altijd op onderzoek uit te gaan en betrokken te raken bij de meeste dingen die hun eigenaar doet. Dit is waarschijnlijk de reden waarom zoveel eigenaars vinden dat deze grote katachtigen hen volgen van kamer naar kamer.

Dat gezegd hebbende, is het niet ongebruikelijk dat uw Maine Coon vaak heel nieuwsgierig observeert wat u ook doet.

Hier is waarom deze grote katachtigen hun eigenaars volgen:

Waarom je Maine Coon je volgt

10. Gezinsvriendelijk

Maine Coon katten zijn zeer trouw aan hun familie en houden van hun menselijke metgezellen.

Ze hebben een lief en zachtaardig temperament en gebruiken nauwelijks hun klauwen, wat betekent dat ze veilig zijn in de buurt van kinderen.

Ondanks hun enorme omvang wordt dit ras geprezen omdat het volkomen zachtaardig en geduldig is met kinderen.

Ze worden niet afgeschrikt door lawaaierige, drukke huizen.

11. Laid-Back

Als je een relaxte katachtige wilt adopteren, is de Maine Coon een van de meest relaxte kattenrassen die je ooit zou kunnen bezitten.

Ze zijn niet agressief van aard, maar zullen zich gedragen als ze geen ruimte hebben die aanvoelt als hun eigen.

12. Goed met andere huisdieren

Maine Coons hebben een vriendelijk temperament, en in de meeste gevallen kunnen ze goed overweg met andere huisdieren, inclusief andere katten en honden.

Maine Coon Levensduur

Als u een Maine Coon kitten wilt adopteren of kopen, vraagt u zich waarschijnlijk af wat de levensduur is van een Maine Coon kat?

Welnu, hoewel de levensverwachting van elke kat van verschillende factoren zal afhangen, varieert de gemiddelde levensduur van een Maine Coon kat tussen de 12 en 15 jaar.

Dit betekent echter niet dat uw Maine Coon kat niet langer dan 15 jaar kan leven. In feite hebben sommige eigenaren gemeld dat hun Maine Coons tot meer dan 20 jaar leefden!

De lengte van het leven van uw kat zal afhangen van een aantal factoren, waaronder zijn:

 • Levensstijl
 • Algemene Gezondheid
 • Dieet
 • Genetica
 • Oefening Niveaus

Welke kleur hebben Maine Coon katten?

Veel mensen bewonderen Maine Coon katten vanwege hun lange, mooie, ruige vacht.

Deze geliefde katten zijn er ook in een volledig gamma van kleuren, waardoor dierenliefhebbers een Maine Coon kat kunnen vinden in een patroon en kleurstelling waar ze van houden.

Er zijn momenteel 75 verschillende Maine Coon kleuren, gecategoriseerd binnen verschillende kleurklassen. Hier is een volledige lijst van hen voor u om door te nemen.

Maine Coons kunnen gecategoriseerd worden in:

 • Stevig
 • Tabbies
 • Tabbies met wit
 • Bi-color
 • Parti-color
 • Gearceerd
 • Tortoiseshell
 • gerookt

De meest populaire kleurslagen zijn de zwarte Maine Coon en de rode Maine Coon, ook wel oranje Maine Coon genoemd omdat ze niet precies rood zijn maar een beetje een mengeling van een oranje en gemberkleur.

Welke kleur Maine Coon u ook aanschaft, de persoonlijkheid van deze schattige katten zal u vrijwel zeker binnen enkele minuten voor zich winnen (bron 1).

Laten we de Maine Coon kleurcategorieën eens nader bekijken:

Effen

In een notendop, dit zijn Maine Coons katten met een enkele kleuring over hun hele lichaam.

Door hun opvallende verschijning zijn ze gemakkelijk te herkennen, zelfs van een afstand.

Stevige Maine Coons zijn verkrijgbaar in wit, zwart, blauw, rood, en crème. Als u meer wilt weten over deze kleurslagen, klik dan op de betreffende link hieronder:

Witte Maine Coon Kat

Zwarte Maine Coon Kat

Blauwe Maine Coon Kat

Rode Maine Coon Kat

Crème Maine Coon Kat

Opmerkelijk is dat mensen die niet bekend zijn met de Maine Coon classificatie, de rode Maine Coon vaak bestempelen als oranje Maine Coon.

Tabbies

Tabby Maine Coons zijn waarschijnlijk een van de meest populaire kleurslagen. Het gerucht gaat dat de eerste Maine Coon kat die in Wiscasset werd gezien een tabby patroon had.

Tabby’s zijn verkrijgbaar in een groot aantal verschillende patroon aftekeningen, waaronder:

Vanwege de verscheidenheid, verdeelt de CFA tabbies verder in:

Belangrijk is dat alle Maine Coon tabbies kenmerkende “M” markeringen op hun voorhoofd hebben. Dit is waarom.

Tabbies Met Wit

Dit zijn katten met tabby Maine Coon kleuren, maar witte pootjes en borst.

Tortoiseshell

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit Maine Coons met patronen die overeenkomen met die van de schildpad.

Hun vacht is meestal zwart, met rode en crèmekleurige vlekken.

Smoke

Deze Maine Coons hebben een effen kleur, maar de kleur vervaagt op hun ondervacht, en, soms hun borst.

Het is belangrijk op te merken dat veel rookkleurige Maine Coons een zilverkleurige ondervacht hebben, waarvan de kleur op de voorgrond treedt naarmate ze ouder worden. Leer meer over de smoke Maine Coon in mijn artikel vol feiten.

Shaded

Maine Coons met gearceerde patronen hebben meestal een bleke onderjas met een mantel over de bovenkant.

Bi-Color

Maine Coons met bi-color patronen hebben één kleur gemengd met wit, waarbij het wit meer op de voorgrond treedt in de achterpoten, borst, buik, en gezichtsgebied.

Parti-Color

Dit zijn katten met twee kleuren gemengd met wit.

Het wit is vaak te zien op hun kop, borst, buik, en ledematen.

Wat kost een Maine Coon kat?

Er komt heel wat kijken bij het fokken van Maine Coons.

Als u van plan bent een Maine Coon kitten te kopen en zich afvraagt wat een Maine Coon kat kost, zult u misschien geschokt zijn te ontdekken dat Maine Coons premium prijskaartjes hebben.

De gemiddelde prijs van een Maine Coon kat is ongeveer $1.000.

Wanneer je een Maine Coon koopt van een gerenommeerde koper (zoals deze), kunt u verwachten ergens tussen de $800 en meer dan $2500 te betalen.

Volwassen Maine Coons kunnen worden gekocht voor zo laag als $600.

Als u kiest voor adoptie, zijn de kosten voor het adopteren van een Maine Coon ongeveer $100 – $250.

Maine Coon voedingsbehoeften

Maine Coons hebben specifieke voedingsbehoeften waaraan moet worden voldaan, om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven, en in een gestaag tempo groeien.

Hoewel de aanschaf van een Maine Coon kat relatief duur is, kunt u voorkomen dat uw portemonnee of bankrekening al te zeer belast wordt als het op kattenvoer aankomt. Hoewel deze 5 droogvoeders zijn niet de goedkoopste, ze zijn ideaal voor een Maine Coon kat.

Deze grote speelse katten hebben voeding nodig die hen voldoende energie geeft om te blijven spelen en actief te blijven.

Een Maine Coons dieet moet bestaan uit eiwitten, vitaminen, koolhydraten, vetten, en vetzuren. Dit voedsel moet in verschillende verhoudingen worden geserveerd om ze te helpen gezond en sterk op te groeien.

 • Eiwitten: Maine Coons hebben veel eiwitten nodig om hun lichaamsbouw te behouden en volledig te kunnen groeien. Eiwitvoer is ook essentieel om genoeg energie te leveren voor de vele speelse activiteiten van de Maine Coon. Vis en kip leveren de ideale hoeveelheden eiwitten waar uw Maine Coon zich mee kan voeden.
 • Koolhydraten: Koolhydraten zijn voornamelijk afkomstig uit nat- en droogvoer voor katten, en ze helpen Maine Coons om gezond te groeien. Koolhydraten moeten in lage hoeveelheden worden geserveerd om de kans op overgewicht bij uw katachtige te verkleinen.
 • Vitaminen: Katten hebben vitamine A, B, en K in hun voeding nodig om een gezond lichaam te hebben.
 • Vet en Vetzuren: Kleine hoeveelheden vet en vetzuren zoals taurine, arachidonzuren en aminozuren in Maine Coon voer helpt deze katachtigen om hun glanzende vacht te behouden. De vetten kunnen uit nat- en droogvoer worden gesausd.

Gezien de energiebehoefte van uw majestueuze katachtige, moet u ervoor zorgen dat het dieet van uw kat is afgestemd op een gezonde groei en een gelukkig leven van uw kat.

Maine Coon Haarverzorging

De lange haren van een Maine Coon kunnen gemakkelijk gaan klitten door het spelen; daarom moeten ze 2 tot 3 keer per week worden verzorgd. Hier leest u hoe u dat moet doen.

Je vraagt je misschien af, of beren uit Maine veel haar verliezen? Het eenvoudige antwoord is ja! Daarom moeten ze regelmatig worden verzorgd om hun vacht hygiënisch te houden.

Terwijl de meeste katten er niet van houden om geborsteld te worden, is de Maine Coon een uitzondering. Ze kunnen regelmatig borstelen met hun baasje zelfs heel plezierig vinden.

Volg de onderstaande tips om ervoor te zorgen dat uw Maine Coon verzorgingssessies plezierig zijn voor zowel uzelf als uw kat:

1. Begin jong

Wanneer je je kat op jonge leeftijd begint bloot te stellen aan talrijke verzorgingssessies, raken ze eraan gewend en beschouwen ze het als een routine.

De meeste Maine Coons hebben er niet veel moeite mee als je hun rug en kop borstelt, maar ze zullen het wel erg vinden als je te dicht bij hun buik en achterwerk komt.

2. Gebruik een zachte borstel

Om de verzorgingssessies aangenaam te maken, gebruik je een borstel met zachte haren die de huid van de kat zachtjes aanraakt.

Een harde borstel kan gemakkelijk krassen maken op de huid van je katachtige en hem ontmoedigen om zich te laten verzorgen.

Voortdurend gebruik van een borstel met zachte haren houdt de vacht onder controle en brengt geen schade toe aan de huid van de kat.

Dit zijn mijn favoriete Maine Coon kattenborstels voor het verzorgen van onze grote dikharige Maine Coon kat.

3. Knip het haar

U kunt de vacht van een Maine Coons met een schaar knippen om de lengte te behouden, hoewel veel eigenaren deze procedure als barbaars beschouwen. Klik hier om te horen waarom zoveel mensen tegen de Maine Coon leeuw bezuiniging zijn.

Het kan echter nodig zijn uw Maine Coons vacht te knippen om de gematteerde vacht te verwijderen. Laat dit doen door een professional of gebruik een kam tussen de huid en de vacht om te voorkomen dat u de gevoelige huid van uw kat afknipt.

4. Uw kat in bad doen

Maine Coon katten kunnen gebaad worden om vuil te verwijderen en geknoopte vacht los te maken.

Omdat dit ras bekend staat om zijn liefde voor water, is baden zelden een probleem voor eigenaren. Het is echter de moeite waard op te merken dat het concept van baden al op jonge leeftijd aan de kat moet worden bijgebracht.

U kunt ook kattendoekjes gebruiken als u niet klaar bent om uw Maine Coon in bad te doen.

Als je niet al te zeker weet hoe je een Maine Coon kat in bad moet doen, neem dan zeker een kijkje naar mijn artikel ‘Hoe een Maine Coon kat te verzorgen‘.

5. Clip The Claws

U moet een speciale kattenklauwtang gebruiken om de klauwen van uw kat te knippen of uw dierenarts uitnodigen om u te helpen de klauwen te knippen.

Als alternatief, koop een paar zware kattenkrabbers voor je grote katachtige om hun klauwen in topconditie te houden.

Ik persoonlijk hou van deze grote kat krabber verkocht op Amazon, omdat de goedkopere versies die we in het verleden kochten, niet lang meegingen. Deze krabber is vooral effectief omdat onze Maine Coon niet in staat is om hem om te gooien met zijn 20 pond aan gewicht!

6. Consequente aanmoediging

Trakteer je Maine Coon royaal na elke grooming sessie, zodat ze grooming zien als een positieve actie.

Naarmate de weken verstrijken, mag je de vrijgevigheid geleidelijk verminderen, maar zeker niet volledig.

Maine Coon Gezondheidsproblemen

Maine Coons staan bekend als een winterhard kattenras. Helaas zijn ze echter vatbaar voor bepaalde erfelijke Maine Coon gezondheidsproblemen.

De meest voorkomende Maine Coon gezondheidsproblemen zijn:

 • Heupdysplasie: Dit is een genetische afwijking waarbij het heupgewricht niet goed in de heupkom past. Het kan leiden tot artritis of verlamming. Hier zijn een paar tips over hoe u kunt helpen uw kat.
 • Polycysteuze nierziekte (PKD): Dit is een genetische ziekte bij Maine Coons waarbij zich kleine cystes in de nieren vormen. De cyste ontwikkelt zich vanaf de geboorte en maakt het nierweefsel te groot, waardoor de nieren minder goed functioneren. Lees meer over deze specifieke Maine Coon gezondheidstoestand in mijn artikel ‘Maine Coon Polycysteuze Nieraandoening‘.
 • Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM): Ook bekend als HCM, is dit een hartziekte die vooral volwassen Maine Coon katten treft. De ziekte treedt op wanneer de spierwanden van het hart van een kat verdikken, waardoor het hart inefficiënt pompt. Kijk uit voor deze HCM tekenen en symptomen.
 • Spinale musculaire atrofie (SMA): SMA is een erfelijke genetische ziekte die de levensduur van uw Maine Coon kitten kan verkorten. De ziekte treedt op wanneer er een verlies is van motorische neuronen in het onderste ruggenmerg van de kat en er spierproblemen optreden in de achterste ledematen. Meer informatie over deze medische aandoening.

Hoewel Maine Coon katten winterhard zijn, kunnen deze gezondheidsproblemen het leven van een Maine Coon kat mogelijk verkorten. Voordat je gaat, zorg ervoor dat je mijn complete gids leest: ‘Top 7 Maine Coon Gezondheidsproblemen‘.

Conclusie

Maine Coons zijn grote schattige katten met een winnende persoonlijkheid. Als u op zoek bent om een Maine Coon kat te kopen, hopelijk helpt dit uitgebreide bericht u te begrijpen wat een Maine Coon kat is, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Gerelateerde vraag

Franse Maine Coon kat

De Franse Maine Coon kat is geen ras op zich. Het zijn gewoon Maine Coons die gefokt zijn volgens de standaard van The International Cat Association (TICA).

Plaats een reactie