Wat is de gemiddelde levensduur van een Maine Coon kat?

Als je je hebt afgevraagd wat is de gemiddelde levensduur van een Maine Coon kat, dan ben je niet alleen. Deze vraag wordt mij wekelijks gesteld!

Blijf lezen om wat onverwachte informatie te weten te komen over de levensduur van Maine Coons.

De gemiddelde levensduur van een Maine Coon kat is 12 – 15 jaar. Maine Coons zijn een winterhard kattenras met weinig vaak voorkomende gezondheidsproblemen. Eigenaren kunnen de levensduur van hun Maine Coons verlengen door hun katten een hoogwaardige voeding te geven, regelmatig de gezondheid van de dierenarts te laten controleren en ervoor te zorgen dat hun Maine Coon regelmatig beweging krijgt om de kans op overgewicht te beperken.

Maine Coon katten zijn het oudste natuurlijk levende kattenras in Amerika, bewonderd door miljoenen om hun weelderig lange dikke vacht en grote fysieke frame.

Ze worden beschouwd als een zeer winterhard kattenras, omdat ze niet vatbaar zijn voor veel van de meer voorkomende kattengezondheidsproblemen waarmee andere kattenrassen te kampen hebben.

Het vermogen van de Maine Coons om zelfs de strengste winters van New England te overleven, maakt hen ook tot een bijzonder uniek ras.

Maar, wat is de gemiddelde levensduur van een Maine Coon kat? In dit artikel zal ik mijn beste tips met u delen om de gemiddelde leeftijd van uw Maine Coon kat te verlengen.

Gemiddelde Levensverwachting Van Een Maine Coon Kat

In de huisdierenwereld wordt algemeen aangenomen dat de gemiddelde levensverwachting van een Maine Coon kat 10 – 15 jaar is.

Het probleem met het gebruik van een gemiddeld cijfer is echter dat het gewoon het centrale getal is dat wordt genomen om een grotere lijst van getallen weer te geven.

Zo worden eigenaars die zich afvragen wat de gemiddelde levensduur van een Maine Coon kat is, vaak misleid in de veronderstelling dat hun Maine Coon niet langer dan 15 jaar oud zal worden, terwijl in feite een Maine Coon kat maar liefst 27 jaar oud werd!

In de periode 2003 – 2006 stelde een Zweedse dierenverzekeringsmaatschappij vast dat de mediane levensduur van een Maine Coon kat >12,5 jaar was. Dit cijfer werd ondersteund door hun onderzoek dat uitwees dat 74% van dit kattenras 10 jaar of ouder werd, en 54% werd 12,5 jaar of ouder (bron 1).

Maine Coon Levensduur Vs Andere Grote Kattenrassen

De gemiddelde levensduur van een Maine Coon kat verschilt niet al te dramatisch in vergelijking met andere grote kattenrassen.

Bekijk de onderstaande tabel om een duidelijk inzicht te krijgen in hoe de gemiddelde levensduur van de Maine Coon kat zich verhoudt tot de verwachte levensduur van andere grote kattenrassen.

Kattenras Gemiddeld
Levensduur
(Jaren)
Maine Coon
Kat
10 – 15
Noors
Boskat
14 – 16
Siberische Kat 10 – 18
Ragamuffin 12 – 18
Ragdoll 12 – 16
Turkse Van 13 – 17
Britten
Korthaar
14 – 20
Bengaalse Kat 14 – 16
Pixie-bob 13 – 15
Amerikaan
Bobtail
13 – 15
Selkirk Rex 10 – 15
Gemiddelde levensduur per kattenras

Hoe de levensduur van uw Maine Coons te verlengen

Maine Coon katten zijn geweldige metgezellen. Ze worden vaak beschouwd als zeer hond-achtig vanwege hun zeer intelligente hersenen, vermogen om te worden getraind, en aanbidding van hun menselijke familie.

Dit ras integreert zich ook snel in het gezinsleven en biedt hun eigenaars eindeloze hoeveelheden genegenheid en liefde.

Met zoveel positieve punten aan dit kattenras, is het niet verwonderlijk dat eigenaren er alles aan willen doen om de levensduur van hun Maine Coons te verlengen.

Het goede nieuws op dit front is dat eigenaren een belangrijke rol spelen in het verlengen van de levensduur van hun Maine Coons.

Met de juiste zorg, aandacht, en aandacht voor de factoren, kan uw Maine Coon zelfs langer dan 15 jaar worden:

 • Dieet
 • Oefening
 • Veterinaire controles
 • Grooming

a) Dieet

Als een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld, is het belangrijk dat uw Maine Coon alleen wordt gevoed met een dieet dat voldoet aan zijn unieke voedingsbehoeften.

In het bijzonder moet een Maine Coon dieet een hoog eiwitgehalte, een laag koolhydraatgehalte en gematigde hoeveelheden vetten en vetzuren, bijv. Omega 3 en 6, bevatten.

Persoonlijk ben ik dol op deze hoogwaardige droogvoeders omdat ze de gezondheid van mijn Maine Coons in optimale conditie houden.

Maine Coon katten zijn gevoelig voor zwaarlijvigheid, dus het is van vitaal belang dat eigenaren hun katten niet overvoeren, aangezien zwaarlijvigheid de katalysator is voor het ontwikkelen van andere, meer ernstige gezondheidsaandoeningen.

b) Lichaamsbeweging

Maine Coon katten zijn vatbaar voor overgewicht, dus het is van vitaal belang dat eigenaren hun katten aanmoedigen om regelmatig te bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt overgewicht te voorkomen en verlengt de levensduur van Maine Coons aanzienlijk.

Er is een groot aantal kattenspeeltjes op de markt die uw kat aan het bewegen krijgen.

Ik vond deze bijzonder effectief omdat hun hoge kwaliteit, robuuste aard, en afgestemd op een zeer intelligent Maine Coon brein ze ideaal maken om uw Maine Coon in beweging te krijgen.

c) Veterinaire Controles

Om de levensduur van een Maine Coon te verlengen is het belangrijk dat uw Maine Coon katten vaccinatie geschiedenis up to date is.

Eigenaren moeten dan regelmatige dierenartscontroles voor hun kat regelen, om er zeker van te zijn dat de gezondheid van hun kat op een optimaal niveau blijft.

d) Verzorging

Geloof het of niet, maar vachtverzorging speelt een belangrijke rol bij het verlengen van de levensduur van een Maine Coons. Daarom moeten eigenaren bijzondere aandacht besteden aan de volgende verzorgingsrituelen:

Verzorging
Methoden
Reden
Regelmatig
Borstelen
De eigenaar moet Maine Coons regelmatig borstelen
dikke dichte vacht, om ervoor te zorgen dat het vrij is van knopen
en matten. Als de knopen niet worden verwijderd, zal uw kat
van streek raken en zijn haren uittrekken
Deshedding
Kattenbont
Gebruik een instrument om het verharen tegen te gaan,
daardoor onbedoeld het aantal
haarballen die je Maine Coon krijgt
Borstel Katten
Tanden
Dagelijks de tanden van de kat poetsen beperkt de opbouw van
tandplak en tandsteen, wat leidt tot parodontale
ziekte. In ernstige gevallen zal deze ziekte
dodelijk zijn, als het probleem niet snel wordt aangepakt. Goed
mondhygiëne zorgt ervoor dat de kat geen
tanden
Maine Coon
Baden
Maine Coons houden ervan om in het water te baden als je
het concept introduceert terwijl ze nog kittens zijn.
Baden helpt om de haren uit de knoop te halen, en
verwijdert op natuurlijke wijze vuil, stof, vet, en dode
haar uit de vacht van een kat
Hoe de levensduur van uw Maine Coon kat te verlengen

Factoren Die De Levensduur Van Maine Coons Verkorten

Ondanks het feit dat het een zeer winterhard kattenras is, is de Maine Coon kat toch vatbaar voor het ontwikkelen van een aantal gezondheidsproblemen, die de totale levensduur kunnen verkorten.

Deze omvatten:

 • Heupdysplasie
 • Obesitas
 • Spinale Musculaire Atrofie
 • Parodontale Ziekte
 • Hypertrofische Cardiomyopathie
 • Slechte voeding

a) Heupdysplasie

Maine Coon katten zijn vatbaar voor heupdysplasie vanwege hun grote gestalte, waardoor hun lichaam extra wordt belast.

Het veroorzaakt artritis, maar wordt niet beschouwd als een groot probleem voor de meerderheid van de katten.

Symptomen mogen echter niet worden genegeerd, want langdurige symptomen kunnen leiden tot verlamming, als ze niet zo snel mogelijk worden behandeld.

b) Zwaarlijvigheid

Maine Coon katten zijn vatbaar voor zwaarlijvigheid, wat de katalysator kan zijn voor het ontstaan van andere gezondheidsproblemen.

Eigenaren moeten ervoor zorgen dat ze hun kat alleen droogvoer van hoge kwaliteit geven, in de juiste portiegrootte, terwijl ze er ook voor moeten zorgen dat de Maine Coon voldoende beweging krijgt.

c) Spinale Musculaire Atrofie

Deze erfelijke ziekte wordt gekenmerkt door progressieve instabiliteit met een onvaste gang, en houdingsafwijkingen, ten gevolge van verlies van motorische neuronen in het onderste ruggenmerg, en atrofie van de spieren in de achterste ledematen.

Maine Coon kittens vertonen de eerste tekenen van deze aandoening op 3-4 maanden.

Men denkt niet dat deze aandoening pijnlijk is, maar katten die lijden aan spinale musculaire atrofie zouden hun leven binnenshuis moeten doorbrengen, in plaats van buiten vrij rond te mogen lopen.

d) Parodontale Ziekte

Deze specifieke ziekte wordt gekenmerkt door de opbouw van tandplak en tandsteen op de tanden van de kat.

Het tandvlees van de kat kan ook gaan ontsteken, pijnlijk worden en beginnen terug te trekken. Als deze aandoening niet onmiddellijk wordt behandeld, kan ze uitgroeien tot ernstige problemen, die zelfs dodelijk kunnen zijn.

Eigenaren moeten ervoor zorgen dat hun katten een goede mondhygiëne hebben.

e) Hypertrofische Cardiomyopathie

Dit is een veel voorkomende hartziekte die bij katten voorkomt.

Het is niet bekend waarom het voorkomt, maar het kan worden herkend aan de verdikking van de spierwanden rond het hart van een kat, die een negatieve invloed heeft op de efficiëntie van het hart.

f) Slechte Voeding

De levensduur van een Maine Coon zal aanzienlijk afnemen als hij wordt grootgebracht op een dieet dat onvoldoende tegemoet komt aan zijn gezondheids- en voedingsbehoeften.

Maine Coon Levensduur Binnen

Over dit controversiële onderwerp lopen de meningen op het internet vaak uiteen.

Over het algemeen echter kiezen veel eigenaren ervoor hun Maine Coon kat binnen de grenzen van hun eigen huis te houden, om de volgende redenen:

 • Veiligheid tegen vergif en roofdieren
 • Gemoedsrust dat kat ok is
 • Criminelen kunnen de kat niet meenemen, om door te verkopen
 • Toenemend verkeer op onze wegen
 • Niet het risico lopen besmettelijke ziekten op te lopen, van andere dieren
 • Dieet kan gecontroleerd worden, d.w.z. geen onbetrouwbare muizen die hen ziek maken!

Voor meer diepgaande informatie over dit onderwerp, zie mijn artikel: “Kunnen Maine Coon katten binnenshuis gehouden worden“.

Wat is de gemiddelde levensduur van een Maine Coon kat?
Leven Maine Coons binnenshuis langer?

Leven buiten Maine Coons langer?

Er is geen statistisch onderzoek beschikbaar, waaruit blijkt of een buiten Maine Coon langer zal leven dan een binnen Maine Coon kat.

Wat we wel zeker weten, is dat buiten Maine Coon katten minder vatbaar zijn voor:

 • Overeten
 • Gebrek aan beweging
 • Psychologische problemen

Dit komt omdat buiten Maine Coons toegang hebben tot hun natuurlijke leefomgeving, die vol opwinding, geuren en geuren is voor hen om te onderzoeken.

De vrijheid om buiten rond te lopen zorgt er ook voor dat een Maine Coon voldoende beweging krijgt, omdat ze achter prooien aan kunnen jagen, springen en klimmen, wat helpt om hun lichaam fit en gezond te houden.

Een bijkomend voordeel van het vrij buiten laten rondlopen van je Maine Coon is dat ze van nature een dieet hebben dat meer overeenkomt met het eiwitrijke levende prooidieet waar ze vele tientallen jaren geleden van geleefd zouden hebben. Dit komt omdat ze buiten hun natuurlijke instinct kunnen gebruiken om op levende prooien te jagen.

Echter, voordat u aanneemt dat het vrij buiten laten rondlopen van uw Maine Coon de levensduur van uw Maine Coons zal verlengen, is het belangrijk om in gedachten te houden dat er altijd twee kanten aan elk verhaal zitten.

In dit geval moeten eigenaren zich bewust zijn van de vele gevaren van hun Maine Coon, wanneer deze vrij buiten mag rondlopen. Elk van deze factoren kan een negatieve invloed hebben op de levensduur van uw Maine Coon kat:

 • Het risico om opgejaagd te worden door roofdieren
 • Wegverkeer
 • Criminelen
 • Uw kat kan in contact komen met dodelijk vergif, in naburige eigendommen
 • De kat kan bekneld raken
 • Aanvallen van andere katten, die besmettelijke ziekten bij zich dragen

Oudste Maine Coon Kat

Als u zich zorgen maakt dat de verwachte levensverwachting van uw dierbare Maine Coon kat te kort lijkt, troost u dan met het feit dat er altijd uitzonderingen op de regel zijn.

In feite is Corduroy, een prachtige tabby Maine Coon kat van gemengde afkomst (slechts één van zijn ouders was een Maine Coon) daar het bewijs van.

Corduroy werd geadopteerd uit een asiel in Oregon in 1989, door Reed Okura die toen net zeven jaar oud was.

Deze Maine Coon kat werd vervolgens bekroond met de titel van ‘oudste kat’ in het Guinness World Records, na het bereiken van maar liefst 26 jaar oud in 2018!

Toen het record werd gevestigd, meldde Corduroys eigenaar dat hun Maine Coon-kat in grote gezondheid verkeerde, met een ondeugende persoonlijkheid die daarbij paste.

Ondanks het feit dat hij op een laag proteïnedieet stond om zijn nieren te beschermen, was deze beroemde Maine Coon kat nog steeds berucht om het dagelijks opspringen op het aanrecht.

Zijn eigenaar bevestigde ook dat Corduroy nooit was ontklauwd, en, ondanks dat hij 26 jaar oud was geworden, had hij verrassend genoeg geen problemen met het op en af de huishoudtrap springen.

Reed Okura bevestigde dat Corduroy zijn hele leven een buiten Maine Coon was, en op 26 jarige leeftijd nog steeds graag in het wild op prooi jaagde.

Helaas berichtte de Daily Mail in november 2019 in hun krant, dat Corduroy (nu 27 jaar oud) vermoedelijk dood was, na 7 weken afwezigheid van zijn baasjes (bron 1).

Als u de tabel hierboven bekijkt, zult u zien dat de Britse Korthaar gemiddeld het langst leeft van alle grote kattenrassen, tussen de 14 en 20 jaar oud.

Ter vergelijking, de Maine Coon kat heeft een veel kortere levensduur, van 10 – 15 jaar, hoewel er altijd uitzonderingen op de regel zullen zijn, bijvoorbeeld, Corduroy half Maine Coon, die 27 jaar oud is geworden!

Maine Coon Levensstadia

Net als andere kattenrassen zal de Maine Coon kat een aantal verschillende groeistadia doormaken, voordat hij het einde van zijn leven bereikt.

Onderstaande tabel geeft u een ruwe indicatie van de Maine Coon levensfasen:

Levensstadia Groei Voedsel
0 – 3 Maanden Maine Coon kitten is geboren Speciaal geformuleerd kitten
alleen voeding
3 – 7 Maanden Kitten zal ongeveer 1-2 groeien
pond per maand. Ze
zullen een stevige laag spieren hebben
op hun poten en lendenen.
Hun ribben mogen niet
prominent
Ga door met het voeden van uw kitten
speciaal samengesteld kittenvoer,
tot ze 9 maanden oud zijn
9 – 12 maanden De groeispurt moet
zijn geëindigd
kat overbrengen op hoge kwaliteit
droogvoer voor volwassenen
1 – 5 jaar Kitten zal langzaam groeien
tot ze volgroeid zijn
Droogvoer voor volwassen honden van hoge kwaliteit
3 – 5 Jaar Kitten bereikt volledige grootte door
3-5 jaar oud
Droogvoer voor volwassen honden van hoge kwaliteit
7 Jaar De kat verhuist naar de
seniorenfase van hun leven
Breng kat op speciaal
speciaal samengesteld droog kattenvoer, voor
senior katten
10 – 15 Jaar Gemiddelde levensduur Maine Coon Senior droogvoer van hoge kwaliteit
Maine Coon Levensstadia

Katten Jaren Berekenaar

Heb je ooit iemand horen verwijzen naar de leeftijd van hun kat, in kattenjaren?

Hoewel dit op het eerste gezicht een nogal bizar concept lijkt, zit er logica in hun waanzin!

Wetenschappers hebben namelijk geconcludeerd dat mensenjaren niet direct correleren met kattenjaren.

Daarom, terwijl uw Maine Coon kat misschien slechts 7 jaar oud is in mensenjaren, zijn ze lichamelijk en geestelijk meer vergelijkbaar met een 44-jarige mens!

Volgens Purina zijn “de eerste twee levensjaren van een kat ruwweg gelijk aan de eerste 25 van een mens”. Elk mensenjaar na deze fase wordt beschouwd als gelijkwaardig aan vier extra kattenjaren (bron 1).

Kijk hier eens naar Kat Jaar Rekenmachine om vast te stellen hoe oud uw Maine Coon kat werkelijk is.

Maine Coon opgroeien

Maine Coon katten staan erom bekend dat ze een zeer langzame groei hebben, ze bereiken pas hun volle omvang als ze tussen de 3-4 jaar oud zijn, in vergelijking met normale kattenrassen die hun volle omvang bereiken rond de 2 jaar.

Ze groeien uit tot een van de grootste kattenrassen ter wereld en ontwikkelen tijdens hun Maine Coon-leven vele opvallende kenmerken, die het ras kenmerken.

Als u nog nooit een Maine Coon kat in uw bezit heeft gehad, kunt u onmogelijk voorspellen hoe uw kleine Maine Coon kitten binnen het eerste jaar visueel zal veranderen. Laat staan hoe ze eruit zullen zien als ze 4 jaar oud zijn!

Dit maakt de onderstaande korte Youtube video nog specialer, omdat het de fysieke ontwikkeling van een Maine Coon kitten tussen 3 weken leeftijd, tot hun 1e verjaardag, prachtig vastlegt.

De credits voor de video gaan naar het Youtube kanaal: ‘Annie, Molly and Susie’.

Conclusie

Wat is de levensduur van een Maine Coon kat?

Bij het beantwoorden van deze vraag is het belangrijk te onthouden dat elke geschatte levensduur die online wordt vermeld, altijd slechts dat is, een schatting.

Niemand kan de exacte leeftijd voorspellen die uw dierbare Maine Coon zal bereiken, dus houd in gedachten dat de levensduur van uw Maine Coon kat erg afhankelijk is van de mate van verzorging die hij/zij krijgt gedurende zijn/haar leven.

Eigenaren moeten bijzondere aandacht besteden aan de gezondheid en het welzijn van hun Maine Coons in de loop van het leven van hun kat, om ervoor te zorgen dat hun raskat de best mogelijke kwaliteit van leven ervaart.

In het bijzonder is het belangrijk dat eigenaars hun grote katten uitsluitend voeden met een droogvoer dieet van hoge kwaliteit, dat een hoog eiwitgehalte bevat.

Bovendien, als u van plan bent om uw Maine Coon als een binnenkat te houden, moet u een gezamenlijke inspanning leveren om uw kat aan te moedigen om regelmatig te bewegen, om te voorkomen dat ze zwaarlijvig worden.

Uiteindelijk zal de genetische aanleg van elke Maine Coon kat een grote rol spelen bij het bepalen van een Maine Coons levensduur.

Daarom is het raadzaam voor mensen om bewijs te verkrijgen dat het kitten dat zij kopen, vrij is van erfelijke ziekten, voordat zij hun Maine Coon kitten kopen.

Plaats een reactie