Wanneer wordt mijn Maine Coon pluizig?

Als je onlangs een Maine Coon kitten hebt gekregen, maar geen tekenen ziet van die kenmerkende pluizige vacht, vraag je je waarschijnlijk af wanneer zal mijn Maine Coon pluizig worden?

Maine Coons doen er lang over om hun dikke vacht te ontwikkelen. In sommige gevallen kan het wel vier jaar duren voordat hun lange vacht en kenmerkende manen zich ontwikkelen. De kenmerkende manen van de Maine Coon beginnen echter meestal te groeien als een kitten ongeveer negen maanden oud is.

Sommige eigenaren maken zich zorgen dat hun Maine Coon nooit pluizig zal worden, of dat hun Maine Coon niet raszuiver is. Tenslotte is de zachte, dikke vacht van de Maine Coon een van zijn karakteristieke eigenschappen.

Hoewel eigenaren van Maine Coons houden om hun luxueuze, dikke vacht, kan deze ook moeilijk te onderhouden zijn.

Als u zich zorgen maakt dat de vacht van uw Maine Coon in de war raakt of mat wordt, lees dan verder om te ontdekken hoe u de vacht van uw Maine Coon in perfecte conditie kunt houden!

Wanneer wordt mijn Maine Coon pluizig?

De Maine Coon is een majestueus kattenras dat zich op natuurlijke wijze ontwikkelde in de staat Maine.

Ze staan bekend als het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld, en ook om hun lange, dikke vacht die een kenmerkende manen of kraag rond hun nek en borst vormt.

De reden dat de vacht van een Maine Coon zo dik is, is dat de vacht uit drie lagen bestaat.

De buitenste laag is ook bekend als de beschermlaag, die olieachtig en semi-waterafstotend is. De middelste en de binnenste vacht zijn verschillend van lengte, maar beide zorgen voor isolatie tegen koud weer.

Maine Coons beginnen echter niet met een volledig ontwikkelde vacht.

Dus wanneer krijgen Maine Coons hun volle vacht? Maine Coon kittens beginnen pluizig te worden als ze slechts ongeveer acht weken oud zijn, maar het kan tot vier jaar duren voor hun volledige vacht komt.

Waarom zijn Maine Coons pluizig?

Het is geen geheim dat de pluizige vacht van de Maine Coon een van zijn beste eigenschappen is, maar waarom is die vacht eigenlijk zo pluizig?

Hier zijn de drie redenen waarom Maine Coons zo’n dikke, lange vacht hebben:

 • Bescherming tegen de kou: De eerste en meest voor de hand liggende reden voor de lange, dikke vacht van de Maine Coon is zijn bescherming tegen de kou. Deze katten ontwikkelden zich van nature in de staat Maine, die berucht is om zijn lange, strenge winters. Die dikke vacht isoleert hen tegen de kou, zodat ze de hele winter lekker warm blijven.
 • Waterbestendigheid: De buitenste vachtlaag van de Maine Coon is olieachtig en semi-waterbestendig, waardoor smeltende sneeuw zo van hun vacht glijdt. Deze ruige katten zouden het niet lang uithouden in de frigide staat Maine zonder die lange buitenlaag, zodat ze niet doorweekt raken van de ijskoude sneeuw!
 • Ziet er goed uit: Hoewel Maine Coons zich aanvankelijk op natuurlijke wijze ontwikkelden, werden ze ongelooflijk populair vanwege hun vermogen om op knaagdieren te jagen, en vervolgens werden kattenliefhebbers aangetrokken door hun prachtige vacht. Fokkers bleven deze katten fokken, en accentueerden die lange vacht en kenmerkende manen tot het een nog integraler deel van het ras werd.

Zijn alle Maine Coons pluizig?

De lange, mooie vacht van de Maine Coon is een kenmerk van het ras, maar zijn alle Maine Coons pluizig? Kortom, ja, alle raszuivere Maine Coons zijn pluizig.

Fokkers worden gehouden aan een strenge standaard, en fokken alleen Maine Coons van zuivere afkomst, waaronder geen kortharige katten vallen.

Als je een Maine Coon ziet die niet pluizig is, betekent dit dat het ofwel een gemengd ras is, of dat het helemaal geen Maine Coon is!

Waarom is mijn Maine Coon niet pluizig?

Als uw Maine Coon niet die kenmerkende pluizige vacht heeft, dan zijn er maar drie mogelijke redenen:

1. Uw Maine Coon is nog jong

Het kan lang duren voordat een Maine Coon volledig pluizig wordt.

In sommige gevallen kan het wel vier jaar duren voordat deze katten hun volledige vacht ontwikkelen!

2. Gemengd Bixed

Het is mogelijk dat uw kat een gemengd ras is, met een Maine Coon voorouder en een kortharige, niet pluizige kat als andere voorouder.

3. uw kat is geen Maine Coon

Helaas is een Maine Coon die niet pluizig is misschien helemaal geen Maine Coon!

Als je je kat hebt gekregen van een achtertuinfokker zonder registratiepapieren of er een hebt geadopteerd van iemand die simpelweg beweerde dat het een Maine Coon was zonder enig bewijs, dan is de kans groot dat je kat eigenlijk geen deel uitmaakt van dit ras.

Hier is een gedetailleerde gids over hoe een Maine Coon kitten of kat te kopen.

Zijn raszuivere Maine Coons pluiziger?

Zoals eerder vermeld, zijn gemengde Maine Coons soms helemaal niet pluizig.

Dat hoeft echter niet te betekenen dat alle raszuivere Maine Coons inherent pluiziger zijn dan gemengde Maine Coons. Dat hangt volledig af van welk ras of welke rassen deel uitmaakten van de erfenis van een Maine Coon mix.

Een gemengde Maine Coon met een ouder van een kortharig, niet pluizig ras zoals een Siamees of Abessijn is minder waarschijnlijk pluizig. Als een Maine Coon werd gemengd met een even pluizig ras zoals een Perzische of

Een Noorse Boskat, echter, zal het resultaat waarschijnlijk net zo pluizig zijn als een raszuivere Maine Coon.

Als je niet zeker weet of je dierbare Maine Coon een deel- of een raszuivere Maine Coon kat is, zorg er dan voor dat je deze eenvoudige gids leest die ik schreef.

Als je de gids eenmaal gelezen hebt, duurt het niet lang om vast te stellen of je kat een raszuivere Maine Coon kat is, of niet.

Voor degenen onder u die nog steeds onzeker zijn over uw beslissing, vergelijk het gedrag van uw kat met deze sleutelRasechte Maine Coon Kat Persoonlijkheidskenmerken‘.

Wanneer krijgen Maine Coons hun pluizige staart?

Maine Coons staan ook bekend om hun ongelooflijk pluizige staarten. Dus, hebben Maine Coon kittens pluizige staarten?

Heel jonge Maine Coon kittens hebben geen pluizige staarten, maar hun staarten beginnen hun dikke vacht te ontwikkelen tussen vier en zes maanden oud.

Op welke leeftijd laten Maine Coons hun manen groeien?

De kenmerkende kraag of manen van de Maine Coon zijn zo iconisch dat veel mensen ten onrechte denken dat de naam van de Maine Coon “Manen Coon!” is.

Als uw Maine Coon nog een kitten is en die leeuwachtige vacht rond zijn nek lijkt te missen, maakt u zich misschien zorgen dat uw kat die nooit zal laten uitgroeien! Maak je echter geen zorgen; hoewel het enige tijd kan duren, groeien de meeste Maine Coons uiteindelijk hun manen uit.

Ontdek nog meer fascinerende feiten over de vacht van Maine Coons in mijn artikel ‘Maine Coon kleuren en patronen‘.

Het begin van deze manen ontwikkelt zich meestal als de Maine Coon ongeveer negen maanden oud is, hoewel het bij laatbloeiers langer kan duren.

Helaas groeien zelfs niet alle Maine Coons een manen, maar het is een zeer algemeen kenmerk.

Laten Maine Coons hun manen los?

Als uw Maine Coon ooit een lange, weelderige manen had die echter leken te verdwijnen, vraagt u zich misschien af: verharen Maine Coons hun manen?

De manen van de Maine Coon zijn het meest opvallend in de wintermaanden, wanneer het ras het meest vertrouwt op zijn lange, dikke vacht om hem warm te houden.

In de zomer echter, verharen veel Maine Coons hun manen gedeeltelijk.

Hoewel het zelden voorkomt dat een Maine Coon in de zomer zijn manen geheel verliest, zullen ze meestal minder prominent aanwezig zijn.

Hebben Maine Coons bont tussen hun tenen?

Veel Maine Coon katten hebben vaak plukjes bont tussen hun tenen, die meer uitsteken dan de omringende vacht.

Dit wordt teenvacht genoemd, en is niet uniek voor Maine Coon katten. Integendeel, dit is een kenmerk dat algemeen voorkomt bij veel halflangharige en langharige katten.

Tenenknotjes helpen om het geluid van de pootstappen van een kat te dempen tijdens het lopen, wat hen helpt om geruisloos prooien te besluipen.

Terwijl veel verwilderde en buitenkatten de neiging hebben om hun teenknobbels te verliezen door het lopen over rotsen en andere ruwe oppervlakken, behouden binnenkatten meestal hun teenknobbels omdat ze meestal alleen op vlakke of zachte oppervlakken lopen.

Wanneer krijgen Maine Coons hun oorpluimen?

Veel eigenaren zullen naar hun kittens kijken en zich afvragen wanneer Maine Coons hun lynxpuntjes krijgen? Hoewel dit kenmerk niet bij alle Maine Coons aanwezig is, zijn de plukjes bont op de oren van dit ras heel aantrekkelijk, en veel eigenaren wachten met spanning af tot hun kitten deze lynxpunten krijgt.

Het duurt meestal een paar weken tot een paar maanden voordat de oorpluimen van een Maine Coon zich beginnen te ontwikkelen, maar het kan wel twee jaar duren voordat ze zich volledig ontwikkelen.

Maar hebben alle Maine Coons lynxachtige oorpluimen?

Lees meer over dit onderwerp hier.

Hebben Maine Coon katten veel haar?

Een van de nadelen van de luxueuze vacht van de Maine Coon is hoeveel deze katten verharen.

Alle katten moeten hun vacht afwerpen, maar omdat de Maine Coon een drielaagse vacht heeft, verharen ze uiteindelijk veel meer dan kortharige katten.

Ze schijnen echter niet veel meer te verharen dan andere langharige kattenrassen, zoals de Perzische of de Himalaya.

Lees meer over de Maine Coon Vs Perzische kat in dit artikel dat ik schreef.

Hoewel Maine Coons het hele jaar door een beetje van hun vacht afwerpen, verharen ze meestal met de seizoenen mee. In de herfst verharen ze hun lichtere zomervacht om hun dikke wintervacht uit te laten groeien.

Dan, in de lente, verharen ze die zware wintervacht om plaats te maken voor de zomer.

Krijgen Maine Coons een gematteerde vacht?

Elk ras van langharige katten is potentieel kwetsbaar voor vervilting.

Dit is wanneer de vacht van de kat zo verward raakt dat het een onafscheidelijke cluster vormt die veel tijd en geduld vergt om te verwijderen.

Matten zijn echter niet alleen lelijk; ze kunnen irritatie en zelfs infectie veroorzaken voor de arme kat die er een heeft.

Normaal gesproken zijn katten in staat hun eigen vacht te verzorgen, wat vervilting voorkomt. In sommige gevallen zijn katten echter niet in staat om hun vacht goed te verzorgen.

Katten met overgewicht, die niet elk deel van hun lichaam kunnen bereiken om het te verzorgen, zijn bijzonder kwetsbaar voor vervilting.

Senior katten hebben ook de neiging om minder energiek te worden bij het borstelen als ze ouder worden, en zijn ook vatbaar voor vervilting.

Tenslotte kunnen katten die gestrest, eenzaam of depressief zijn, nalaten zich te verzorgen, wat ook tot vervilting leidt.

Hoe voorkom ik dat mijn Maine Coon gaat vervilten?

Matteren is niet alleen ongemakkelijk voor katten, maar het is ook potentieel gevaarlijk.

Hier zijn drie manieren waarop u uw kat kunt helpen matten te voorkomen.

1. Borstel regelmatig

Maine Coons moeten regelmatig geborsteld worden, minstens één of twee keer per week, en meer tijdens het verharingsseizoen. Uw kat regelmatig borstelen is de meest effectieve manier om vervilting te voorkomen.

2. Voel voor klitten

Vachten beginnen altijd met klitten. Kam uw vingers voorzichtig door de vacht van uw kat om de klitten los te maken.

3. Trim

Maine Coons hebben een langere vacht bij hun nek en borst, staart, buik en poten, waardoor deze gebieden vatbaarder zijn voor vervilting.

Als uw Maine Coon op deze plaatsen matten lijkt te ontwikkelen, kunt u overwegen uw kat naar een trimsalon te brengen en de probleemgebieden korter te trimmen.

Hoe Maine Coon bont te onderhouden

De vacht van uw Maine Coon goed onderhouden ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook beter voor de gezondheid van uw kat.

Hier zijn enkele manieren waarop u de vacht van uw Maine Coon in perfecte conditie kunt houden.

 • Stel een routine in: U zou uw Maine Coon idealiter twee keer per week moeten borstelen, hoewel één keer acceptabel is buiten het verharingsseizoen. Stel al vroeg een routine vast met uw Maine Coon om zijn vacht altijd gezond te houden. Deze zijn mijn favoriete Maine Coon verzorgingsmiddelen.
 • Ontwarren: Gebruik een kam met brede tanden door de vacht van uw kat om klitten los te maken en vervilting te voorkomen. Dit voorkomt ook knopen en pijnlijk getrek wanneer u fijnere borstels en kammen gebruikt.
 • Ontharen: Gebruik een fijntandige kam, een slickerborstel of een ontharingsproduct zoals de Defurminator om dode haren uit de dikke ondervacht van uw kat te helpen verwijderen.
 • Afwerking: Gebruik een borstel op de bovenkant van de vacht van uw kat. Hoewel borstelharen niet echt overtollig haar verwijderen, maken ze de vacht van uw Maine Coon glad na de vachtverzorging, en voegen ze een extra beetje glans toe.
 • Af en toe een bad nemen: Hoewel baden meestal optioneel is, kan het helpen overtollige huidschilfers en oliën te verwijderen, evenals dode en losse haren. Bovendien, als u een Maine Coon buiten heeft, of u neemt uw kat mee op veel wandelingen, kan hij vies en modderig worden. In dat geval zijn baden een prima manier om de vacht van uw Maine Coon schoon te houden.

Waarom verliest mijn Maine Coon haar?

Als uw Maine Coon haar verliest, dan kan dat een reden tot bezorgdheid zijn.

Hier zijn de veel voorkomende oorzaken achter haaruitval bij Maine Coon Katten:

 • Natuurlijk verharen: Als u merkt dat er veel meer vacht op uw meubels en tapijten zit dan normaal, is er waarschijnlijk sprake van natuurlijke verharing. Katten verharen van nature in de lente en de herfst als voorbereiding op de wisseling van de seizoenen. Hoewel verharen vervelend kan zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken. Als u echter merkt dat uw kat snel haar verliest, wat resulteert in dunner wordende of kalende plekken, dan is dat reden tot bezorgdheid.
 • Overmatig borstelen: Sommige katten beginnen zich overmatig te verzorgen als ze gestrest of ziek zijn, waardoor hun vacht kan uitvallen. Dit is meestal het duidelijkst op de buik van de kat, waar kale plekken kunnen ontstaan.
 • Parasieten: Verschillende parasieten, evenals huid- of schimmelinfecties kunnen leiden tot haaruitval bij katten. Enkele mogelijke parasieten die haaruitval veroorzaken zijn ringworm, vlooien en mijten.
 • Allergieën: Katten kunnen net als mensen last hebben van allergieën, en een mogelijk symptoom van deze allergieën is vachtverlies. Enkele veel voorkomende allergieën bij katten zijn granen, zeevruchten en pollen. Praat met uw dierenarts over voedselallergieën, vooral als u andere symptomen opmerkt, zoals hoesten en niezen, waterige, rode ogen of een geïrriteerde huid.
 • Hyperthyreoïdie: Hyperthyreoïdie is een ziekte waarbij de schildklier van een kat te veel van een hormoon produceert, bekend als thyroxine. Dit veroorzaakt een verhoging van de stofwisseling, wat onder andere gewichtsverlies en haaruitval kan veroorzaken.

Hebben Maine Coons een vette vacht?

Alle katten scheiden oliën af van hun huid naar hun vacht, die hen beschermt en hydrateert.

Maine Coons hebben ook een extra beetje olie op hun buitenste vachtlaag, die semi-waterafstotend is. Dit voorkomt dat ze het te koud krijgen in de sneeuw, want gesmolten sneeuw glijdt meestal zo van ze af!

Hebben Maine Coons kapsels nodig?

Katten groeien niet op dezelfde manier als mensen.

Terwijl menselijk haar lange tijd blijft groeien, valt kattenhaar uit voordat het te lang kan groeien.

Maine Coon vacht bereikt consequent ongeveer dezelfde lengte voordat het uitvalt. Daarom hoeven ze meestal niet geknipt te worden.

Met dat gezegd hebbende, moeten Maine Coons soms wel getrimd worden. Hun lange vacht kan leiden tot klitten, en hun achterwerk kan vies worden bij het gebruik van de kattenbak.

Als dit het geval is, neem je je Maine Coon mee naar de trimsalon voor wat regelmatige trimbeurten om je kat schoon en gezond te houden.

Conclusie

Als je onlangs een Maine Coon kitten hebt thuisgebracht, maar nog steeds geen tekenen van zijn vacht ziet, vraag je je waarschijnlijk af wanneer zal mijn Maine Coon pluizig worden?

Maine Coons staan bekend om hun luxueuze, dikke vachten, maar het kan tot vier jaar duren voordat hun vacht zich volledig ontwikkelt.

Hoewel deze lange vacht een lust voor het oog is, vergt hij wel wat extra onderhoud, en een regelmatig verzorgingsschema is van vitaal belang om uw kat schoon en gezond te houden.

Plaats een reactie