Wanneer stoppen Maine Coon katten met groeien?


Maine Coons staan erom bekend dat ze tot op hoge leeftijd kinderlijk en maf zijn. Maar wanneer stoppen Maine Coon katten met groeien? Lees verder om meer te weten te komen over het ongewone groeipatroon van Maine Coons.

Maine Coons stoppen, in tegenstelling tot veel andere huiskatten, met groeien tussen 3-5 jaar. Hun trage groei stelt hen in staat om sterke gespierde lichamen te kweken. Vanaf 9-12 maanden vertraagt hun groeisnelheid, maar ze blijven langzaam groeien en bereiken pas na 3-5 jaar hun volledige grootte.

Maine Coons zijn, mede door hun grootte, heel anders dan andere ‘normale’ kittens, waardoor eigenaren een beetje in verwarring raken over hoe groot worden Maine Coon katten?

Officieel stoppen Maine Coon katten met groeien als ze 5 jaar oud zijn, vergeleken met de meeste kattenrassen die met 2 jaar volgroeid zijn.

Blijf lezen om erachter te komen waarom het Maine Coon kattenras zo langzaam groeit.

Wanneer stoppen Maine Coon katten met groeien?

Maine Coons zijn mysterieuze, intrigerende, bosrijke langharige katten die we openlijk en liefdevol verwelkomen in onze huizen.

In de afgelopen jaren zijn deze voorheen wilde katten een van de populairste kattenrassen geworden om te bezitten in de Verenigde Staten!

Deze prachtige katten zijn aanbiddelijk en liefhebbend en zijn de allerbeste knuffelmaatjes. Hoe kan het ook anders, als zowel de mannelijke als de vrouwelijke Maine Coon tot 40 centimeter lang kunnen worden – over een serieus lange kat gesproken!

Wist je ook dat de Maine Coon kater wel 25 pond zwaar kan worden?

Eén recordbrekende Maine Coon werd zelfs groter dan dit! Lees dit artikel dat ik schreef om te zien hoe groot de grootste Maine Coon kat in de wereld is.

Veel mensen vragen zich af hoe lang Maine Coon katten blijven groeien omdat hun groeisnelheid rond 9 maanden oud een stuk lijkt te vertragen, toch hebben ze meestal nog niet de verwachte afmetingen bereikt waar de Maine Coon kat om bekend staat.

Vanaf 9-12 maanden wordt de groeisnelheid van de Maine Coon kat visueel minder duidelijk.

Hoewel je misschien niet merkt dat je Maine Coon blijft groeien vanaf 9-12+ maanden omdat je ze elke dag ziet, groeien ze wel degelijk. In feite zal uw Maine Coon waarschijnlijk nog 4 jaar blijven groeien.

Maine Coon katten hebben een zeer langzame groeisnelheid in vergelijking met het gemiddelde kattenras dat je op straat ziet rondlopen.

Terwijl de meerderheid van andere kattenrassen klaar is met groeien tussen de 18 – 24 maanden leeftijd (soms zelfs eerder) zal de Maine Coon pas op 3-5 jarige leeftijd zijn volledige grootte bereiken.

Op welke leeftijd is een Maine Coon kat volgroeid?

Voor de zekerheid kunnen eigenaren het beste wachten tot hun Maine Coon 5 jaar oud is, voordat ze in paniek raken dat hun kostbare kat kleiner is dan gemiddeld voor het ras.

Bekijk de infographic die ik hieronder heb gemaakt, om een beter inzicht te krijgen in de grootte van de Maine Coon in vergelijking met de grootte van een normale kat:

Maine Coon Groeidiagram

Maine Coons hebben een veel tragere groei dan de meeste andere kattenrassen.

Hieronder staat een tabel met de Maine Coon grootte en gewichten die u van uw mannelijke en vrouwelijke Maine Coons kunt verwachten, afhankelijk van hun leeftijd.

De volgende Maine Coon groeigrafiek per leeftijd beslaat de gewichten en afmetingen vanaf de geboorte tot aan de volledige volwassenheid.

Maine Coon Groeitabel Vrouwelijk

Leeftijd Gewicht Hoogte
(Inch)
Lengte
(Inch)
Pasgeboren 0.2 – 0.3
lbs
3 5.5
1
Week
0.6 – 0.9 3.5 6.6
1
Maand
1.2 – 1.6
lbs
4 7
6
Maanden
6 – 10
lbs
7 13
9 – 12
Maanden
9 – 11
lbs
8 16
4 – 5
Jaren
8 – 12
lbs
8 – 14 19 – 40
Maine Coon Groeischema

Maine Coon Groeischema Man

Leeftijd Gewicht Lengte
(Inches)
Lengte
(Inches)
Pasgeboren 0.2 – 0.4
lbs
3 5.5
1
Week
0.6 – 0.9
lbs
3.5 6.5
1
Maand
1.3 – 1.8
lbs
4.5 8
6
Maanden
8 – 11
lbs
8.5 16
9 – 12
Maanden
12 – 16
lbs
14 26
4 – 5
Jaren
15 – 25
lbs
10 – 16 19 – 40
Maine Coon Groeischema

Hoeveel groeit een Maine Coon na het eerste jaar?

Een Maine Coon heeft het grootste deel van zijn groei gedaan tegen de tijd dat hij een jaar oud is.

Hun groeisnelheid begint normaal gesproken te vertragen na ongeveer 9 maanden, en vanaf 12 maanden zullen de visuele veranderingen in de grootte van uw kat bijna te verwaarlozen zijn.

Zoals u in de bovenstaande Maine Coon groeigrafieken zult hebben gezien, kunt u zien dat tussen maand 12 en maand 60 de hoeveelheid groei aanzienlijk afneemt.

Maine Coons groeien waarschijnlijk ongeveer 10% meer tussen jaar één en vijf.

Bij katers kun je verwachten dat ze een paar pond aankomen, terwijl een vrouwelijke Maine Coon misschien maar een pond extra aankomt vanaf 12 maanden leeftijd.

De beste manier om de groei van een Maine Coon te volgen na zijn eerste verjaardag is het gebruik van Maine Coon groeifoto’s.

Foto’s van je Maine Coon die om de 3-4 maanden genomen worden, zijn een geweldige manier om zelf het verschil te zien. Vooral als de verschillen zo klein zijn, zoals na 12 maanden.

Groeien Maine Coon katten langzaam?

Maine Coons groeien langzamer dan andere huiskatten.

Dit is een evolutionaire aanpassing die ze hebben ontwikkeld door het leven in ruwe omgevingen.

Het klinkt bijna contra-intuïtief, maar dat is waarom dieren zoals olifanten er zo lang over doen om zich te ontwikkelen. Als je je de harde opvoeding van een wilde Maine Coon van vele tientallen jaren geleden voorstelt, speelt de noodzaak om groter te zijn een grote rol in hun toekomstige overleving.

Met grootte komt tijd. Hoe groter een dier moet zijn, hoe langer het duurt om dat te bereiken.

Er zijn genoeg grote voordelen om groter te worden, en dat langzamer te doen.

Door zijn tijd te nemen om langzaam te groeien kan de Maine Coon sterke spieren en taaie botten ontwikkelen die bestand zijn tegen het volgende:

  • Grotere sprongen
  • Verder vallen
  • Scraps With Competing Predators

Hoe groot moet een 1 jaar oude Maine Coon zijn?

Met één jaar is je Maine Coon ongeveer klaar met groeien (in termen van totale procentuele grootte).

Maar wat betekent dat voor jou als eigenaar, en waar moet je aan meten?

Nou, om te beginnen kunnen we verwijzen naar de maattabel die we eerder in het artikel hebben opgenomen. Voor uw gemak hebben we hieronder de markering van één jaar voor zowel mannelijke als vrouwelijke Maine Coons gemarkeerd:

Vrouwelijke Maine Coon (1 jaar oud): 9 – 11 Pond | 8 Inches Tall | 16 Inches Long

Mannelijke Maine Coon (1 jaar oud): 15 – 25 Pond | 10 – 16 Inches Tall | 26 Inches Long

Deze hoogtes, lengtes en gewichten zijn goede maatstaven, maar dat betekent niet dat u zich zorgen moet maken, tenzij uw Maine Coon ver van deze cijfers afwijkt!

Soms zijn individuele katten klein en slank en komen ze massaal onder de verwachte rasgrootte. Ter vergelijking, sommige katten zullen de gemiddelde cijfers massaal overschrijden!

Zoals altijd, als u zich zorgen maakt over de lengte of het gewicht van uw Maine Coons, kunt u het beste met uw dierenarts praten. Die kan u tenminste geruststellen.

Worden Maine Coons groot?

Maine Coons zijn een van de grootste gedomesticeerde katten in de continentale Verenigde Staten van Amerika, en in de hele wereld. Dus ja, ze worden behoorlijk groot!

Veel mensen verwijzen naar Maine Coons als de hond van de katachtige wereld. Dat komt deels door hun hondachtige genegenheid en trouw, maar het geldt ook voor hun grootte.

Hoewel er genoeg hondenrassen zijn die groter zijn dan een Maine Coon, zijn er ook genoeg honden die veel kleiner van gestalte worden.

Wanneer laten Maine Coons hun manen groeien?

De mooie en iconische harige vacht van de Maine Coon heeft 3 tot 5 jaar nodig om zich volledig te ontwikkelen.

Echter, tegen de tijd dat ze 9 maanden oud zijn, en ongeveer 90% van hun groei is gedaan, zullen de meeste Maine Coons manen grotendeels, zo niet volledig, ontwikkeld zijn.

Conclusie

Dus, wanneer stoppen Maine Coon katten met groeien?

Als het gaat om de vraag wanneer mijn Maine Coon volgroeid zal zijn, moet je inderdaad wachten tot ze hun 3 – 5e levensjaar bereiken voordat ze hun volle omvang bereiken.

Tegen die tijd hoop je waarschijnlijk dat ze niet veel groter worden, anders wordt hun voedselrekening astronomisch!

Gerelateerde vragen aan

Hoe weet je of je kat een Maine Coon is?

Volle Maine Coons hebben zeer brede getufte poten, borstelige staarten, een dikke vacht en luxueuze manen. Ze zijn veel bonter dan de meeste andere katten en hebben een heel apart gevormd gezicht, vooral de oren en de ogen.

Hoe lang leven Maine Coons?

Maine Coons worden meestal zo’n 12 tot 15 jaar oud, maar net als elk ander kattenras hebben ze het potentieel om dat aantal massaal te overschrijden.

Plaats een reactie