Waarom volgt mijn Maine Coon mij?

Waarom volgt mijn Maine Coon mij overal?

Maine Coons worden vaak de ‘hond van de kattenwereld’ genoemd, omdat ze dol zijn op menselijk gezelschap en hun baasjes graag overal in huis volgen. 12 redenen waarom Maine Coon katten hun baasje overal volgen zijn: honger, dorst, aandacht, eenzaamheid, zich ziek voelen, gezelschap, veiligheid, nieuwsgierigheid, zesde zintuig, aangeleerd gedrag, traktaties, en verlatingsangst.

Is het je ooit opgevallen dat je Maine Coon je altijd lijkt te volgen in je huis, zelfs als je naar de wc gaat?!

Hoe bizar dit ook mag klinken voor degenen die niet bekend zijn met het Maine Coon kattenras, het is eigenlijk een relatief veel voorkomend verschijnsel dat Maine Coons reserveren voor de eigenaren met wie ze een hechte band delen.

Redenen waarom uw Maine Coon u volgt

Hoewel het misschien wat irritant klinkt om door uw huis gevolgd te worden, is het hebben van een kleine dierlijke ‘stalker’ eigenlijk een zeer vertederende karaktereigenschap van het Maine Coon kattenras.

Persoonlijk vind ik het heerlijk om mijn kleine beste vriend aan mijn zijde te zien, en ik geloof echt dat dit een Maine Coons manier is om hun baasjes te laten zien hoeveel ze van hen houden.

Eigenaars raken er snel aan gewend dat hun Maine Coon naast hen slaapt, in welke kamer ze ook zijn.

Het spreekt echter vanzelf dat je moet oppassen dat je niet op ze gaat staan! Maine Coons mogen dan een super-intelligent kattenras zijn, ze hebben nog steeds de riskante gewoonte om op de meest onhandige plaatsen te gaan liggen, b.v. in de deuropening, waar de warmwaterleiding loopt! Of, gewoon achter je bureaustoel!

Als je zoveel tijd met een Maine Coon doorbrengt, ben je geneigd hun dagelijkse gedragspatronen op te merken, d.w.z. wanneer ze eten, wanneer ze slapen, enz.

Eigenaars zijn daarom het best geplaatst om op te merken wanneer hun Maine Coons persoonlijkheid en gedrag veranderen.

Daarom, als je een verschil opmerkt en je afvraagt waarom volgt mijn Maine Coon me meer dan normaal, let dan vooral op hun gedrag. Hoewel er misschien niets aan de hand is, kunnen deze intelligente katten u ook iets proberen te vertellen.

De tabel hieronder toont 12 factoren om te overwegen als je je afvraagt: ‘Waarom volgt mijn Maine Coon mij?’

Waarom volgt mijn Maine Coon mij overal?

Laten we eens nader kijken naar de 10 belangrijkste redenen waarom uw Maine Coon u overal volgt:

1. Voedsel

Een van de meest elementaire redenen waarom een kat zijn eigenaar zal volgen, is omdat hij honger heeft.

Daarom, als u voelt dat uw Maine Coon u meer volgt dan gewoonlijk, controleer dan of ze voldoende droogvoer beschikbaar hebben.

Een Maine Coons dieet moet hoog in eiwitten zijn, en laag in koolhydraten.

Hier zijn mijn favoriete droge kattenvoeding die het Maine Coon kattenras voorziet van een voedzaam dieet.

Een gemakkelijke manier voor eigenaren om ervoor te zorgen dat hun Maine Coon nooit honger lijdt, is het gebruik van een automatische kattenvoerautomaat.

Deze automaat voor droog kattevoer is verkrijgbaar op Amazon en heeft het voeden van onze Maine Coon kat tot een koud kunstje gemaakt. Je kunt hem letterlijk zo instellen dat hij op bepaalde tijden van de dag eten geeft, zodat je kat nooit honger heeft.

Ik ben ook blij met de mogelijkheid voor de eigenaar om een spraakbericht op te nemen in het apparaat, zodat de kat bij elke maaltijd de geruststellende stem van de eigenaar hoort.

Als u bang bent dat een andere kat uw Maine Coons eten steelt, kijk dan eens op deze slimme microchip voederautomaat op Amazon. Het is ideaal voor het vers houden van nat- of droogvoer voor de kat.

2. Water

Eigenaren moeten ervoor zorgen dat hun Maine Coon altijd volledig gehydrateerd is. Dit is noodzakelijk omdat uitdroging bij katten ernstige gezondheidscomplicaties veroorzaakt, die gemakkelijk te voorkomen zijn.

Daarom, als uw Maine Coon u door uw huis volgt, controleer dan of hun waterbakje niet is opgedroogd.

Maine Coon katten zijn gefascineerd door water, dus als u zich zorgen maakt dat ze al het water uit hun bakje kletsen en spatten terwijl u aan het werk bent, overweeg dan het gebruik van een waterfontein voor katten, zoals deze, van Amazon.

Dit specifieke model is effectief omdat het een watercapaciteit van 2 liter heeft en een garantie van 3 jaar.

3. Aandacht

De Maine Coon staat bekend als een zeer sociaal kattenras, dat meer aandacht verlangt dan de standaard kattenrassen, die zich meer afzijdig houden.

Ze zijn dol op menselijk gezelschap, en willen misschien gewoon wat aandacht!

Daarom, als je Maine Coon meer behoeftig lijkt dan normaal, geef ze dan wat 1-2-1 aandacht door op hun niveau te gaan zitten, en geef ze veel aandacht en liefde.

4. Eenzaam

Hoewel Maine Coon katten met rust gelaten kunnen worden, zijn ze liever in de buurt van hun menselijke familie. Hoe meer hoe beter, naar hun mening!

Omarm daarom hun liefde en aanwezigheid, want een eenzame Maine Coon kan last krijgen van ongewenste psychische aandoeningen.

Het Maine Coon ras is bij uitstek geschikt voor gezinnen, vooral die met jonge kinderen. Dit komt omdat ze graag bij mensen zijn, en niet afgeschrikt worden door luidruchtige kinderen die om hen heen rennen.

Kijk maar eens naar deze video van onze Maine Coon kat, met onze 5-jarige dochter. Hun hechte band is duidelijk te zien:

Zijn Maine Coon Katten Goede Gezinsdieren?

Als u geïnteresseerd bent in meer informatie over hoe vriendelijk Maine Coon katten zijn, klik hier om mijn artikel te bekijken.

5. Ziekte

Een van de meest trieste redenen waarom Maine Coons hun eigenaar overal volgen, is omdat ze zich ziek voelen.

Hoewel u misschien geen probleem kunt zien, kan uw kat een onderliggend gezondheidsprobleem hebben waar ze u over proberen te vertellen.

Hoewel de Maine Coon bekend staat als een zeer spraakzaam kattenras, zijn ze niet in staat om u te vertellen wat het probleem is.

Daarom moeten eigenaren waakzaam zijn voor veranderingen in het gedrag van hun Maine Coons en professioneel advies van een dierenarts inwinnen als ze denken dat hun kat ziek zou kunnen zijn.

Hier zijn 7 veel voorkomende gezondheidsproblemen waar Maine Coons aan kunnen lijden:

 1. Heupdysplasie
 2. Hypertrofische cardiomyopathie
 3. Spinale Musculaire Atrofie
 4. Stomatitis
 5. Parodontale Ziekte
 6. Polycysteuze nierziekte
 7. Obesitas

Voor meer informatie over Maine Coon gezondheidskwesties, klik hier om mijn informatieve artikel te bekijken.

Maine Coon Gezondheidsproblemen
Maine Coon Gezondheidsproblemen

6. Bedrijf

Zoals ik eerder in dit artikel al aanstipte, staan Maine Coon katten erom bekend dat ze uiterst sociale wezens zijn. Daarom volgen zij u waarschijnlijk omdat zij het gelukkigst zijn in uw gezelschap.

Gezelschap is belangrijk voor Maine Coon katten en van vitaal belang voor hun gezondheid en welzijn.

Sommige mensen begrijpen het gedrag van hun Maine Coons verkeerd en gaan ervan uit dat hun Maine Coon kat aanhankelijk is. Dit is helemaal niet het geval.

Als je geïnteresseerd bent om uit te vinden of Maine Coon katten goede huisdieren zijn, of niet, bekijk dan mijn Youtube video:

Zijn Maine Coon katten goede huisdieren?

7. Nieuwsgierig

We hebben allemaal wel eens gehoord van de uitdrukking ‘nieuwsgierigheid doodde de kat’.

Welnu, Maine Coons katten zijn het perfecte voorbeeld van een nieuwsgierig kattenras. Ze willen altijd weten wat hun baasje van plan is.

Verwacht daarom dat uw Maine Coon u door het huis zal volgen, omdat ze geïnteresseerd zijn in wat u van plan bent.

Als je wat vrije tijd hebt om met je Maine Coon te spelen, waarom dan niet een touwtje of touwtje in je hand houden, en door het huis lopen met het achter je aan slepend over de vloer.

Uw Maine Coons zijn super nieuwsgierig, dus zullen het niet kunnen laten om het touwtje te volgen en te vangen in hun pootjes of bek.

8. Aangeleerd Gedrag

Een van de belangrijkste kenmerken van het Maine Coon kattenras is dat ze zeer intelligent zijn.

Deze intelligente katten zullen dan ook bepaalde gedragingen ontwikkelen als reactie op de handelingen van hun eigenaar, bijvoorbeeld het rondsjirpend en trillend volgen van hun eigenaar.

Voorbeelden van aangeleerd gedrag zijn:

 • Eigenaren die hun Maine Coon iedere keer voeden als hij tsjirpt of trilt, leren een Maine Coon om Maine Coon geluiden te maken iedere keer als hij honger heeft.
 • Maine Coons praten graag. Als een eigenaar reageert op elk Maine Coon geklets, zal de kat zijn eigenaar waarschijnlijk eindeloos volgen, wetende dat zijn eigenaar hem zal geven wat hij wil als hij geluid maakt.
 • Deze slimme katten weten wanneer kattensnoepjes meestal beschikbaar zijn, daarom zullen ze hun eigenaars non-stop volgen rond traktatietijd.
 • Het bezitten van een Maine Coon kan vaak aanvoelen als het bezitten van een hond. Als je gewoonlijk elke avond TV gaat zitten kijken, met je Maine Coon naast je, is het niet ongewoon dat je Maine Coon onophoudelijk bij je blijft zeuren (via Maine Coon geluiden) om bij hem te komen zitten.
Waarom volgt Maine Coon mij
Hoog Intelligent Kattenras: Trainbaar Kattenras

9. Verlatingsangst

Hoewel Maine Coons zeer onafhankelijk zijn, hebben ze meer interactie met hun eigenaar nodig dan andere kattenrassen.

Er is niets dat een Maine Coon liever doet dan spelen met hun baasje, of gewoon tijd doorbrengen met hun menselijke familie.

Deze zeer sociale katten hunkeren naar aandacht, daarom, als je meer tijd van huis bent geweest dan gewoonlijk, en merkt dat je Maine Coon je plotseling overal begint te volgen, kan dat gewoon betekenen dat ze je gemist hebben.

In het algemeen zijn personen die grote hoeveelheden tijd van huis doorbrengen (d.w.z. als gevolg van werk) niet het meest geschikt voor het bezitten van een Maine Coon kat. Dit komt omdat Maine Coons gevoelig zijn voor verlatingsangst.

10. Veiligheid

Maine Coon katten staan bekend als een extreem winterhard kattenras, met zeer indrukwekkende jachtvaardigheden. Ze overleefden vele jaren in de wildernis, voordat ze gedomesticeerd werden in Maine, waar ze vandaan komen.

Ondanks deze kwaliteiten kan de Maine Coon kat toch zijn eigenaar volgen, omdat hij zich veiliger en meer op zijn gemak voelt in het gezelschap van een eigenaar.

Waarom volgt de Maine Coon mij?
Waarom volgt de Maine Coon mij?

11. Zesde Zintuig

Heb je ooit het gevoel dat je kat iets weet, wat jij niet weet?

In sommige gevallen zou hun zesde zintuig echt kunnen zijn, want katten hebben een verbazingwekkend vermogen om aan te voelen wanneer er iets mis is met hun eigenaar.

Ik heb persoonlijk een zesde zintuig ervaren met mijn Maine Coon kat (Pippin).

Toen hij een paar jaar oud was, kreeg ik hevige pijnen in mijn buik en was niet in staat om van de vloer op te staan. Er was niemand anders in huis. Onze Maine Coon kwam onmiddellijk naar me toe en ging heel dicht bij me zitten, geen aandacht vragend (zoals hij normaal doet).

Hij zat gewoon heel dicht bij de plek waar de pijn zat, en likte af en toe mijn gezicht en handen. Pippin bleef naast me tot de pijn minder werd. Hoewel dit toeval kan zijn geweest, denk ik niet dat het zo was omdat zijn gedrag totaal anders was dan normaal.

12. Behandelt

Uw Maine Coon kat kan u door het hele huis volgen omdat ze uit zijn op hun lekkere kattensnoepjes.

Het is belangrijk dat eigenaren hun katten niet te veel traktaties geven, omdat traktaties nogal verslavend zijn en kunnen leiden tot obesitas als ze te vaak worden gegeven.

Dit zijn de traktaties waar mijn Maine Coon gek van wordt. Klik hier om meer details op Amazon te bekijken.

Grappige Kattenvideo’s: Maine Coon katten volgen hun baasjes

Als u zich afvraagt wat u kunt verwachten bij de aanschaf van een Maine Coon kat, scroll dan naar mijn Youtube kanaal ‘Maine Coon Central’ en bekijk onze grappige Maine Coon kat!

Waarom Katten Je Volgen Naar De Badkamer?

Veel katten volgen hun baasje naar de badkamer. Ze doen dit om een aantal redenen:

 • Veiligheid
 • Comfort
 • Affectie
 • Nieuwsgierigheid
 • Gezelschap
 • Routine

Conclusie

Er zijn veel factoren te overwegen bij het bepalen van “waarom volgt mijn Maine Coon mij?”. Eigenaars moeten daarom bijzondere aandacht besteden aan de punten die in dit artikel naar voren zijn gebracht.

Als uw Maine Coon u onlangs is gaan volgen en u dit gedrag niet kunt toeschrijven aan de 12 genoemde redenen, vraag dan advies aan een dierenarts.

Dierenartsen zijn uitgerust met diepgaande kennis van het Maine Coon kattenras en kunnen testen uitvoeren om vast te stellen of er onderliggende gezondheidsproblemen zijn die behandeling vereisen.

Persoonlijk vind ik het geweldig dat mijn Maine Coon mij overal in huis volgt. Hij is altijd graag bij ons in de buurt geweest, en rust graag uit waar wij ons ook maar vestigen, zelfs als we met de kinderen in de tuin gaan voetballen.

Onze kat moet er wel bij zijn, en staat er zelfs om bekend een beetje mee te doen door de bal met zijn grote poten voort te duwen!

Plaats een reactie