Waarom verhaart mijn Maine Coon zo veel?

Maine Coons zijn prachtige katten, en hun lange, luxueuze vacht maakt ze alleen maar aantrekkelijker. Toch kan het zijn dat je jezelf afvraagt, waarom verhaart mijn Maine Coon zo veel?

Maine Coons hebben een lange, dikke vacht die het hele jaar door groeit en verhaart. Maine Coons verharen matig, maar ze verharen meer in de herfst en de lente, als ze zich voorbereiden op de extreme temperaturen van de winter en de zomer. Sommige gezondheidsproblemen kunnen extreem haarverlies veroorzaken, maar in de meeste gevallen kan regelmatig borstelen het verharen helpen verminderen.

Overmatig verharen kan vervelend zijn, maar er zijn manieren om het verharen te verminderen.

Bent u gefrustreerd door de hoeveelheid kattenhaar die uw Maine Coon verhaart? Dan is het tijd om actie te ondernemen!

Lees verder om uit te vinden wat de oorzaak is van het verharen van uw Maine Coon, en wat u kunt doen om het te verminderen.

Waarom verhaart mijn Maine Coon zo veel?

Maine Coons zijn een van de mooiste kattenrassen, met een lange, dikke vacht die een kraag of “manen” rond hun nek en schouders vormt.

Ze staan ook bekend om hun getufte poten en lynxpuntoren. Lees meer over de ‘Maine Coon Lynx Tipin dit artikel dat ik schreef.

Over het geheel genomen is de vacht van de Maine Coon een van de meest opvallende kenmerken van dit kattenras.

Helaas is een nadeel van de prachtige vacht van de Maine Coon, dat ze meer verharen dan korthaar katten.

Maine Coons worden beschouwd als matig verharend, maar voor eigenaren die gewend zijn aan kleine hoeveelheden verharing van korthaar katten, kan de hoeveelheid vacht die Maine Coons verharen overweldigend lijken.

Maine Coons verharen is meestal iets waar u gewoon aan moet wennen, maar het is ook belangrijk om te weten waarom uw kat verhaart, omdat het soms door omgevingsfactoren kan worden beïnvloed.

Hier zijn de belangrijkste redenen waarom Maine Coons zo veel verharen (bron 1,2):

1. Seizoensgebonden verharen

De meest voorkomende (en normale) oorzaak van verharing bij katten is de wisseling van de seizoenen.

Maine Coons verharen het meest in de lente en de herfst, als ze zich voorbereiden op de zomer en de winter.

2. Slecht voedsel

Katten hebben een uitgebalanceerd dieet nodig vol eiwitten, vetten, en bepaalde vitaminen en mineralen. Deze zijn mijn favoriete Maine Coon droogvoer.

Voedsel van lage kwaliteit bevat vaak veel vulstoffen zoals maïs, granen of andere koolhydraten, maar niet genoeg van de voedingsstoffen die uw kat echt nodig heeft. Dit kan leiden tot een doffe, vlekkerig ogende vacht en overmatig verharen.

3. Ouderdom

Als katten ouder worden, verliezen ze vaak wat beweeglijkheid in hun gewrichten en hebben ze niet meer zoveel energie als vroeger. Als gevolg daarvan verzorgen veel oudere katten zichzelf minder, waardoor ze minder haar opnemen en uiteindelijk meer door het hele huis verharen.

Senior katten hebben vaak wat extra hulp nodig als het op verzorging aankomt, en moeten misschien zelfs hun vacht laten trimmen als deze gaat klitten.

Als je niet zeker weet welke hulpmiddelen voor kattenverzorging je moet gebruiken, zorg er dan voor dat je deze vijf Maine Coon verzorgingsspullen koopt. Ze zijn alles wat je ooit nodig zult hebben.

4. Allergieën

Mensen zijn niet de enigen die last hebben van allergieën! Katten kunnen ook allergisch zijn voor pollen, stof, en zelfs voor bepaalde soorten voedsel.

Helaas is een veelvoorkomend symptoom van allergieën bij katten huidirritatie of uitslag, wat kan leiden tot haaruitval.

Kunnen baasjes allergisch zijn voor Maine Coon katten? Klik hier om het te weten te komen.

5. Stress

Katten die lijden aan stress gaan zichzelf vaak overmatig verzorgen, wat leidt tot overmatige hoeveelheden haarverlies. Dit gaat meestal gepaard met kale plekken in de vacht, vooral op de buik of aan de basis van de staart.

6. Parasieten

Parasieten zoals ringworm en vlooien kunnen irritatie veroorzaken, wat leidt tot overmatige vachtverzorging en haaruitval.

Zorg ervoor dat u regelmatig een vlooienbehandeling toepast op uw Maine Coon kat. Hier leest u hoe u dat correct doet.

7. Zwangerschap

Zwangere katten maken veel hormonale veranderingen door, die invloed kunnen hebben op hoeveel ze verhaart.

Bovendien zullen zwangere poezen ook veel van de vacht op hun buik verliezen, zodat hun kittens kunnen zogen.

Meer informatie over Maine Coon zwangerschap, hier.

8. Onderliggende gezondheidsproblemen

Veel verschillende factoren kunnen invloed hebben op hoeveel uw kat verhaart, maar het is ook mogelijk dat katten meer verharen als ze lijden aan onderliggende gezondheidsaandoeningen, zoals schildklierproblemen.

Als uw kat veel meer gaat verharen dan normaal en andere zorgwekkende symptomen begint te vertonen, dan moet u meteen met uw Maine Coon naar de dierenarts om ernstige gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Hier zijn de meest veel voorkomende 7 Maine Coon gezondheidsproblemen.

  • Onderliggende Gezondheidsproblemen:

Verharen Maine Coons veel?

Voordat je een kat neemt, wil je misschien weten, hoeveel haar verharen katten?

De meeste kortharige katten verharen niet zo veel, maar Maine Coons, met hun dikke, lange vacht, verharen een matige hoeveelheid. Dit is meestal in klontjes, in plaats van veel afzonderlijke haren zoals een kortharige kat op uw kleren achterlaat.

De mate van verharing wordt ook beïnvloed door de individuele kat in kwestie. Dit komt omdat sommige katten meer of minder verharen dan de gemiddelde Maine Coon, en sommige verharen alleen gedurende bepaalde perioden van het jaar.

Tenslotte, een vacht in goede conditie zal waarschijnlijk minder verharen dan een vacht in slechte conditie.

Wanneer verharen Maine Coon katten?

Verharen is typisch seizoensgebonden bij katten, en dit is vooral het geval bij Maine Coons, die een lange, dikke vacht ontwikkelden om de strenge winters in Maine te overleven.

Er is een opvallend verschil tussen de Maine Coon zomer- en wintervacht.

In feite verliezen veel Maine Coons hun kenmerkende ruffs voor de zomer, evenals een deel van de lange, getufte vacht op hun poten en andere gebieden.

Verharen Maine Coons in de zomer? … Doorgaans verharen Maine Coons in de lente en de herfst, als voorbereiding op de zomer en de winter, hoewel dit van kat tot kat kan verschillen.

Hoe stop je een Maine Coon kat met verharen?

Verharen is een natuurlijk onderdeel van het hebben van een kat, maar er zijn manieren waarop u kunt helpen de hoeveelheid die uw kat verhaart te verminderen.

Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om te voorkomen dat uw kat door het hele huis verhaart!

1. Regelmatig borstelen

De beste manier om het verharen bij katten tegen te gaan is een regelmatige borstelbeurt.

Gebruik een fijntandige kam of borstel om dode haren ten minste twee keer per week voorzichtig te verwijderen, en meer tijdens de verharingsseizoenen. Op die manier belanden de dode haren van uw kat in de vuilnisbak in plaats van overal op het meubilair!

Na veel vallen en opstaan, ben ik tot de conclusie gekomen dat dit mijn favoriete Maine Coon kattenborstels zijn. Mijn ervaring is dat alle vijf de borstels goed zijn voor uw dierbare Maine Coon, hoewel u de slicker- of pinnenborstel waarschijnlijk het vaakst zult gebruiken.

2. Badderen

Baden is niet nodig voor Maine Coons, maar sommige eigenaren vinden het een gemakkelijkere manier om dode haren te verwijderen.

Als je een buitenkat hebt of een kat die geneigd is vies te worden, kan het ook een geweldige manier zijn om de vacht van je Maine Coon netjes te houden.

Aangezien veel Maine Coons van water houden, kan het ook een plezierige ervaring voor uw kat zijn.

Heb je je echter ooit afgevraagd waarom Maine Coon katten zo van water houden? … de geheimen achter deze bizarre Maine Coon fascinatie lezen?

3. Voedsel van hoge kwaliteit

Tenslotte, overweeg uw Maine Coon te veranderen in een hoogwaardig dieet.

Slechte voeding is vaak een veel voorkomende reden achter een slechte conditie van de vacht.

Als uw Maine Coon veel verhaart en een doffe, onverzorgd uitziende vacht heeft, overweeg dan over te stappen op een duurder soort voer dat alle voedingsstoffen bevat die uw kat nodig heeft.

Wat is de beste borstel voor een Maine Coon kat?

Er zijn een heleboel verschillende borstels die er zijn voor de verzorging van katten, maar wat is de beste voor de verzorging van een Maine Coon?

Hier zijn enkele van de verschillende borstels die u zou kunnen overwegen te gebruiken voor uw kat.

Maine Coon
Borstel
beschrijving
Speld
Borstel
Pennenborstels zijn een populaire optie voor huisdiereigenaren.
Speciale versies van deze borstels zijn zeer fijn
om dode haren en vuil te helpen verwijderen. Wees er zeker van
om voorzichtig te borstelen, zodat je niet per ongeluk
de huid van uw kat!
Handschoen
Borstel
Als uw Maine Coon graag geaaid wordt, maar niet
maar niet zo’n fan is van verzorgingstijd, dan is de handschoen
een borstel misschien een goede optie voor u zijn. Deze
borstels zijn gewoon handschoenen die plastic bevatten
pinnen bevatten als een borstel, zodat u uw kat kunt aaien en
dood haar verzamelen op hetzelfde moment
Fijne Tand
Kam
Het is belangrijk om kammen met fijne haren te gebruiken
zodat u er zeker van kunt zijn dat u de haren van uw kat
dode vacht
borstel
Borstel
Borstels zullen niet werken om dode
haar uit de lange vacht van de Maine Coon, maar
ze zijn geweldig om te gebruiken aan het einde van een verzorging
sessie. Ze geven de vacht van uw Maine Coon
een mooie, glanzende glans!
Wat is de beste borstel voor een Maine Coon kat?

Maine Coon Verzorgingseisen

Er komt meer kijken bij het houden van een Maine Coon dan alleen borstelen!

Hoewel het belangrijk is om minstens twee keer per week te borstelen, zijn er nog andere stappen die u moet nemen om uw Maine Coon in de gezondst mogelijke conditie te houden.

Je moet de klauwen van je Maine Coon eens in de paar weken bijknippen. Het is ook een goed idee om hun oren en ogen voorzichtig af te vegen met vochtige, schone doekjes om olieafzetting of aanslag te verwijderen.

Ten slotte moet u de tanden van uw kat eenmaal per dag poetsen om een goede tandhygiëne te bevorderen!

Lees onze complete gids over ‘Het schoonhouden van een Maine Coon‘.

Waarom verhaart mijn kat plotseling zo veel?

Het is normaal voor katten om van jaar tot jaar ongeveer evenveel te verharen, dus als uw kat plotseling meer begint te verharen dan u ooit eerder hebt opgemerkt, kan dit wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Als je je afvraagt, waarom verliest mijn Maine Coon haar, dan zijn hier enkele mogelijke redenen waarom je Maine Coon plotseling vachtproblemen zou kunnen hebben:

1. Stress

Grote veranderingen zoals een verhuizing of het in huis nemen van een nieuw huisdier kunnen ervoor zorgen dat uw kat gestrest raakt en zich overmatig gaat verzorgen, wat leidt tot haaruitval.

2. Parasieten

Parasieten zoals vlooien, ringworm, en meer kunnen allemaal leiden tot huidirritatie en resulteren in haaruitval.

3. Zwangerschap

Zwangere katten ondervinden hormonale veranderingen die leiden tot vachtverlies, wat de reden kan zijn voor een plotselinge toename in verharen.

4. Allergieën

Als u onlangs bent overgestapt op ander voedsel of bent verhuisd naar een nieuwe locatie, kan het zijn dat uw kat vacht verliest als gevolg van allergieën.

5. Andere Gezondheidsproblemen

Helaas kunnen onderliggende gezondheidsproblemen, zoals schildklierproblemen, leiden tot haaruitval.

Houd de vacht van uw kat in de gaten en ga meteen met hem naar de dierenarts als u verontrustende symptomen opmerkt.

Furminator Voor Maine Coon Kat

Een nieuwer borstelontwerp voor zowel katten als honden is de Furminator.

De Furminator is speciaal ontworpen om dood haar uit de vacht van uw kat te verwijderen, en een klein knopje bovenaan maakt het gemakkelijk om al het verzamelde haar te verwijderen!

Veel eigenaren verkiezen de Furminator boven andere borstels, maar het komt uiteindelijk neer op persoonlijke voorkeur.

Conclusie

De lange, luxueuze vacht van de Maine Coon doet eigenaars vaak afvragen, waarom verhaart mijn Maine Coon zo veel?

Het is normaal voor Maine Coons om een beetje te verharen, vooral in de lente en de zomer.

Als u echter merkt dat uw haar snel uitvalt, kan dit te wijten zijn aan een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals parasieten, allergieën of schildklierproblemen.

Gerelateerde vragen

Krabben Maine Coon katten aan meubels?

Maine Coons krabben aan meubels om zich uit te rekken en om het dode omhulsel van hun groeiende klauwen te verwijderen. Het plaatsen van verschillende krabbers in de buurt van het meubilair zou dit gedrag sterk moeten verminderen.

Hoeveel kosten Maine Coon katten?

De Maine Coon is een populair kattenras, maar ze zijn ook duur. Als je ze koopt bij een gerenommeerde fokker, kun je rekenen op een prijs tussen de $400 en $2,000.

Plaats een reactie