Waarom steken buidelratten uit Maine hun tong uit?

Als u de trotse eigenaar bent van een schattige Maine Coon kat, dan is hun unieke gedrag u vast wel eens opgevallen. Van kopstoten tot het achterna zitten van een flesdeksel door de kamer, hun vreemdste eigenschap moet wel de Maine Coon tong zijn. Waarom steken Maine Coons hun tong de hele tijd uit?

Maine Coon katten steken hun tong uit als ze kalm zijn; een slechte smaak in hun mond hebben; er voedsel tussen hun tanden zit, of als ze last hebben van kwaaltjes of een gebitsaandoening. De reactie van Flehmen is ook in verband gebracht met dit ongewone katachtige gedrag.

Ik was gefascineerd om de reden te ontdekken waarom mijn Maine Coon kater altijd zijn tong uitsteekt, dus besloot ik verder onderzoek te doen.

Lees verder om alles te weten te komen over de tong van de Maine Coon en waarom dit kattenras graag zijn tong uitsteekt.

Waarom steken Maine Coons hun tong uit?

Heb je wel eens naar je Maine Coon kat gekeken en gemerkt dat zijn tong half uit zijn bek hangt?

Hoewel dit gedrag bij katten meestal als volkomen natuurlijk wordt beschouwd, is het van vitaal belang dat u zich ervan bewust bent dat dit in sommige omstandigheden niet het geval is, en dat uw Maine Coon die zijn tong uitsteekt misschien nader moet worden onderzocht.

Hieronder staan de belangrijkste redenen waarom uw Maine Coon zijn tong uitsteekt (bronnen 1,2):

1. De reactie van Flehmen

Als je merkt dat je Maine Coons hun tong naar hun bovenlippen terug krullen op zo’n manier dat hun lippen zichtbaar worden, dan wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door de Flehmen Reactie.

Tijdens de Flehmen Response sluiten de neusgaten van de kat zich bij het inademen, waardoor de kat zijn tong uitsteekt.

Deze reactie wordt veroorzaakt door feromonen of andere geuren in de omgeving.

Deze geuren of feromonen geven informatie aan uw kat, de reactie kan hen bijvoorbeeld helpen om roofdieren of prooien in hun buurt op te sporen, en ook of deze dieren krols zijn.

Dus, de volgende keer dat je jezelf de vraag stelt: ‘Waarom steekt mijn kat zijn tong uit,’ herinner jezelf eraan dat het vitale informatie kan verwerven over andere katten in de buurt.

2. Kalmeer

Wanneer Maine Coon katten kalm zijn, glijdt hun tong standaard naar buiten. Dit komt omdat de kaak van uw kat losser wordt als hij zich ontspant, waardoor zijn mond net ver genoeg open gaat om de tong door te laten.

Uw Maine Coon steekt dus de tong uit omdat hij zich op zijn gemak voelt, vaak wanneer:

 • Je bent ze aan het aaien
 • Ze slapen
 • Bijna in slaap

U zult waarschijnlijk zien hoe uw kat zijn tong terugtrekt in zijn bek, slikt, en zijn aandacht ergens anders op richt zodra hij wakker wordt, of zich op iets anders concentreert.

3. Slechte smaak of voedsel dat vastzit in de tanden

Je merkt misschien dat je kat zijn tong in en uit flikkert als hij iets onaangenaams uit zijn bek probeert te krijgen.

Dit gedrag wordt meestal vertoond direct nadat uw Maine Coon voedsel heeft gegeten, of met een speeltje heeft gespeeld.

Een kat die herhaaldelijk op deze manier beweegt, geeft meestal aan dat ze proberen een smaak uit hun mond te verwijderen, of dat er iets vastzit tussen hun tanden. Hun poten zijn helaas niet erg behulpzaam in deze situatie.

Wat betekent het echter als een Maine Coon kitten zijn tong uitsteekt? Hoewel het kan betekenen dat ze voedsel in hun mond hebben, steekt een Maine Coon kitten zijn tong uit wanneer het probeert zijn melktanden te verwijderen of uit te slaan.

4. Kwalen of gebitsaandoeningen

Hoewel de redenen voor het uitsteken van de tong van een Maine Coon kat meestal niet alarmerend zijn, kunnen er medische redenen voor deze gewoonte zijn die nader onderzoek vereisen.

Zorg ervoor dat u uw Maine Coon controleert op deze gezondheidskwesties:

 • Gebitsproblemen: Als uw kat gebitsproblemen heeft, kan hij zijn tong uitsteken als reactie. Abcessen, tandvleesontsteking en zelfs tandbederf kunnen allemaal ongemakkelijk zijn en dit gedrag veroorzaken. Het kan zijn dat uw kat zijn tong uitsteekt door een ontsteking of infectie. Meer informatie over Maine Coon tanden.
 • Andere kwalen: Ernstige gezondheidsproblemen, zoals stomatitis, kunnen uw kat veel ongemak bezorgen en hem ertoe aanzetten zijn tong uit te steken als reactie. Een licht uitgestoken tong kan er ook op wijzen dat uw kat lijdt aan een medische aandoening zoals dementie.

Maine Coon Kat Tong

Heb je ooit naar de tong van je Maine Coon kat gekeken? Ik neem aan van niet!

Voordat ze een Maine Coon kitten kopen, beschouwen veel mensen de tong van hun kat niet eens als een noodzakelijke factor om te onderzoeken; omdat ze meer bezig zijn met de oogkleur en schoonheid van de kat.

Hier zijn enkele dingen over Maine Coon kattentongen die u misschien niet weet (bron 1,2,3):

Textuur

Maine Coons hebben ongelooflijk ruwe tongen.

Je zou het gevoel kunnen hebben dat de tong van je Maine Coon je huid afschilfert als hij je likt.

Kleur

Maine Coon tongen hebben een mooie roze kleur.

Functie

Maine Coon katten tongen helpen hen veel tijdens:

 • Het eten van
 • Grooming
 • Algemeen welzijn

Kattentongen hebben kleine weerhaakjes die de tong bekleden, papillen genoemd. Dit zijn stijve stekels die naar achteren draaien om haren en etensresten op te vangen.

De papillen hopen alle voedseldeeltjes en losse haren op tijdens het verzorgen.

Wat is een Maine Coon Blep?

Ken je de betekenis van kattenbliep?

Een Maine Coon blep is de handeling van uw Maine Coon kat die het puntje van zijn tong buiten de bek plaatst en het daar laat.

Dit verzonnen woord staat niet in de woordenboeken, dus maak je geen zorgen als je niet wist wat een kat blep was!

De term blep wordt vaak in verband gebracht met katten; het is echter waargenomen bij verschillende diersoorten (bron 1).

Kat steekt herhaaldelijk zijn tong uit

Hoewel kattengeblaat een schattig trekje is, kan het op iets gevaarlijker wijzen.

Dus waarom bloedt mijn kat zo veel?

Hier zijn enkele veel voorkomende redenen waarom een kat herhaaldelijk zijn tong uitsteekt:

 • Proeven van een nieuwe smaak
 • Afgeleid
 • Kat ontspant zich
 • Nieuwe geuren aan het oppikken
 • Kat kan iets vast hebben zitten tussen zijn tanden
 • Tandziekte
 • Medische aandoening
 • Oververhitting
 • Ademhalingsproblemen
 • Voedselvergiftiging

Laten we deze punten wat meer in detail onderzoeken:

1. Proeven van een nieuwe smaak

Misschien merk je dat je Maine Coon herhaaldelijk zijn tong uitsteekt omdat hij een nieuwe smaak ervaart.

Als je bijvoorbeeld onlangs bent overgestapt op een ander merk kattenvoer, kan deze overgang in zijn smaakpapillen ervoor zorgen dat je Maine Coon herhaaldelijk zijn tong uitsteekt.

2. Afgeleid

Katten zijn waarschijnlijk de domste wezens die er zijn. Het ene moment spelen ze met een haarbal en het volgende moment slapen ze.

Als je Maine Coon zich ergens aan te buiten gaat, is de kans groot dat hij zijn tong uitsteekt.

3. Kat is aan het ontspannen

De kaken van katten zakken als ze zich ontspannen, waardoor de tong van een Maine Coons kat uit de zijkant van zijn bek kan vallen.

4. Nieuwe geuren oppikken

De meest voorkomende veronderstelling is dat katten geuren oppikken met hun neus. Hoewel dit in sommige gevallen juist is, gebruiken andere katten hun mond om geuren op te pikken.

Dus, als u uw kat stil ziet staan met uitgestoken tong, is hij waarschijnlijk een nieuwe geur aan het oppikken.

5. Kat kan iets vast hebben zitten tussen zijn tanden

Als uw Maine Coon kat bloedt en zich onrustig en geagiteerd voelt, nadat hij van vers gekookte kip heeft genoten, kan er een kleverig stukje vlees aan zijn tanden vastzitten.

6. Gebitsaandoening

Een van de meest voorkomende redenen waarom huiskatten hun tong uitsteken is gebitsaandoening, vaak bekend als parodontale aandoening. Hier is mijn complete gids voor parodontale aandoeningen bij Maine Coon katten.

Kortom, de ophoping van tandplak en tandsteen op het gebit van uw kat kan leiden tot:

 • Ernstige ontsteking
 • Bacteriële Infecties
 • Tandvleesontsteking

Als uw Maine Coon gebitsproblemen heeft, kunnen ze hun tong uitsteken en meer kwijlen dan normaal.

7. Medische aandoening

Als uw Maine Coon ouder is geworden, is het mogelijk dat hij een medische aandoening heeft ontwikkeld.

Medische problemen kunnen het kortetermijngeheugen van een kat beschadigen. Sommige katten staan erom bekend dat ze vergeten wat ze aan het doen zijn, midden in een taak!

Bijvoorbeeld, een Maine Coon kan zichzelf aan het verzorgen zijn als hij niet meer weet wat hij aan het doen is en eindigt met een uitgestoken tong, met een verbaasde uitdrukking op zijn gezicht.

8. Oververhitting

Uw kat kan oververhit zijn als hij tegelijkertijd bloedt en hijgt.

Katten zweten via hun pootjes, en als ze oververhit raken, steken ze hun tong uit om zichzelf af te koelen.

9. Ademhalingsproblemen

Astma en andere ademhalingsproblemen kunnen het voor uw kat moeilijk maken om te ademen.

Als de blep van uw kat gepaard gaat met evenwichtsverlies, verlies van eetlust, of een verhoogde ademhalingssnelheid, raden wij u aan contact op te nemen met uw dierenarts.

10. Voedselvergiftiging

Het is een triest idee, maar bloeden kan er soms op wijzen dat uw kat iets heeft gegeten dat hij niet had mogen eten, en probeert de smaak kwijt te raken.

Huishoudelijke schoonmaakmiddelen, insecticiden, en bepaalde soorten voedsel zoals deze kunnen dodelijk zijn voor een Maine Coon kat, en leiden tot voedselvergiftiging.

Zorg ervoor dat u onmiddellijk uw dierenarts bezoekt als u vermoedt dat uw Maine Coon iets heeft gegeten dat hij niet had mogen eten.

Waarom steken katten hun tong uit als ze slapen?

Sommige katten hebben de gewoonte om met uitgestoken tong te slapen. Dit is niets om je zorgen over te maken omdat je kat zich gewoon ontspannen voelt.

Als dit gedrag echter optreedt terwijl het gepaard gaat met de volgende problemen, zorg er dan voor dat u dringend veterinaire hulp zoekt, omdat uw kat een ademhalingsprobleem zou kunnen hebben:

 • Gebrek aan evenwicht
 • Inconsistent hijgen
 • Verhoogde ademhalingsfrequentie

Waarom steekt mijn kat zijn tong uit als ik hem aai?

Als katteneigenaar heb je misschien wel eens gemerkt dat je kat af en toe zijn tong uitsteekt als je hem aait. Maar waarom steken katten hun tong uit als je ze krabt?

Hieronder staan verschillende redenen waarom een kat zijn tong uitsteekt terwijl hij gekrabd wordt:

 • Een gevoel van ontspanning en geluk
 • Krabben maakt positieve hormonen vrij
 • Kat verkent misschien een nieuwe geur terwijl hij wordt gekrabd
 • Losse vacht kan loslaten als je hem aait.

Laten wij deze punten nader onderzoeken, zodat U beter begrijpt wat zij betekenen (bronnen 1,2):

Gevoel van Ontspanning en Geluk

De meeste katten worden graag over hun kop of onder hun kin geaaid, omdat het hen ontspant.

Als katten kalm zijn, ontspannen hun spieren zich, en komt hun tong vanzelf uit hun bek.

De tongen van katten zijn ontspannen als ze zich gelukkig en op hun gemak voelen.

Krabben maakt positieve hormonen vrij

Het krabben van je kat maakt feel-good hormonen vrij die hen gelukkig maken. Katten steken af en toe hun tong uit als reactie op deze hormonen.

Kat ontdekt een nieuwe geur terwijl hij wordt gekrabd

De menselijke hand kan een verscheidenheid aan geuren opnemen. Tijdens het aaien van uw Maine Coon, wordt uw kat blootgesteld aan een rijkdom aan nieuwe geuren van uw hand.

Katten inhaleren met hun mond open en tong naar buiten vanwege het Jacobsen-orgaan, een apparaat in de neus van de kat dat meer geur en informatie binnenlaat als ze hun mond openen. Dit gedrag stelt uw Maine Coon kat in staat om te detecteren wat de geur is, en zich ernaar te gedragen.

Wanneer u uw kat aait of krabt, kan het zijn dat ze hun tong uitstrekken, wat aangeeft dat ze bepaalde geuren op u, of hen, waarnemen.

Losse vacht kan loslaten wanneer je hem aait

Uw Maine Coon krabben helpt om de losse vacht los te maken die zich heeft opgehoopt aan de oppervlakte.

Een deel van deze losse vacht zal op de neus of mond van uw kat terechtkomen terwijl u hem aait, waardoor uw Maine Coon kat zijn tong meerdere malen naar buiten en terug moet steken om de vacht weg te halen.

Het is niets om je zorgen over te maken, want katten verzorgen zichzelf en krijgen de hele tijd vacht op hun tong. Ze slikken het haar in en hakken het tot een balletje als ze klaar zijn met poetsen.

Waarom steekt mijn kat zijn tong uit tijdens het spelen?

Waarom steekt mijn kat tijdens het spelen zijn tong uit als een hond? Deze populaire vraag wordt vaak gesteld door baasjes die hun spelende kat observeren.

De voornaamste reden waarom uw kat zijn tong uitsteekt als een hond is omdat hij blij is!

Katten, in hun speelse modus, voelen zich ontspannen, wat ertoe leidt dat ze hun tong uitsteken.

Waarom steekt mijn kat zijn tong uit en hijgt hij?

Het ademhalingsritme van een kat hoort regelmatig en rustig te zijn. Hijgen is meestal een symptoom dat uw kat zich niet goed voelt.

Maine Coon katten ademen alleen diep met hun bek open als ze zijn:

 • Gestresst
 • Extreem Heet
 • Lijdend aan een ziekte

Enkele primaire medische aandoeningen voor uw Maine Coon kat die zijn tong uitsteekt en hijgt kunnen zijn (bron 1):

 • Hitteberoerte
 • Hartfalen
 • Astma
 • Kanker
 • Vochtophoping in de longen
 • Bronchitis
 • Tumor

Als u vermoedt dat uw Maine Coon een probleem heeft, bel dan onmiddellijk uw dierenarts.

Enkele extra dingen die een eigenaar kan doen om de situatie te beheersen, zijn:

 • Blijf kalm om uw kat kalm te houden
 • Als u vreest dat uw Maine Coon oververhit is geraakt, bevochtig dan hun voeten en oren met een koele, natte handdoek.
 • Geef uw kat niets te eten, zelfs geen water via de mond.

Kat steekt zijn tong uit en schudt met zijn kop

Als u zich zorgen maakt over waarom uw Maine Coon kat zijn tong uitsteekt en zijn kop schudt, lees dan verder.

De eerste reden om te overwegen is dat uw Maine Coon iets gegeten zou kunnen hebben dat hij niet lekker vond, en de smaak kwijt wil.

Ten tweede kan uw Maine Coon zijn tong uitsteken terwijl hij zijn kop schudt als hij een touwtje heeft ingeslikt, of, als hij een voorwerp om zijn tong heeft gewikkeld.

De meest verontrustende reden waarom je Maine Coon zijn tong uitsteekt terwijl hij met zijn kop schudt, kan een oorontsteking zijn. Als u merkt dat deze eigenschap vaak voorkomt, moet u uw kat voor de zekerheid door een dierenarts laten nakijken (bron 1)

Kat steekt tong uit en kwijlt

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw kat zijn tong uitsteekt en kwijlt.

Ten eerste kan een kwijlende kat reageren op geuren in de omgeving, zoals in het geval van de Flehmen-reactie. Hij kan zelfs geïnteresseerd zijn in een bepaalde geur.

Excessief kwijlen met de tong naar buiten, daarentegen, kan wijzen op een tandziekte of andere mondproblemen.

Een kat die zijn tong uitsteekt terwijl hij kwijlt, kan wijzen op ernstige mondproblemen, zoals:

 • Parodontale Ziekte.
 • Gingivitis
 • Stomatitis (ontsteking van de hele mond).

Als uw kat pijn heeft, zal hij met zijn poten in zijn bek gaan staan, weigeren te eten, veel kwijlen en zijn tong uitsteken.

Deze orale aandoening is ondraaglijk en vereist een snelle behandeling, waaronder antibiotica, ontstekingsremmers en, in extreme gevallen, het trekken van tanden en kiezen.

Maine Coon kat steekt tong uit na het eten

Als je je zorgen maakt over je kat die zijn tong uitsteekt na het eten, maak je dan geen zorgen want hij is waarschijnlijk gewoon zijn tanden aan het poetsen!

Maine Coons zijn ongelooflijk hygiënische wezens. Als hun mond vuil wordt na het eten, gebruiken ze hun tong om het vuil eraf te trekken. Hierdoor wordt hun tong vuil. Je kat zal dan zijn tong uitsteken om hem gescheiden te houden van zijn schone bek (bron 1,2).

Kat steekt tong uit niet eet

Er kan een snee of blaar op de tong van uw kat zitten als hij zijn tong uitsteekt en weigert te eten.

Dit is een probleem waar eigenaren zich bewust van moeten zijn, aangezien een ernstige tongverwonding ervoor kan zorgen dat uw kat snel gewicht verliest en ondervoed raakt.

Hoewel de meeste snijwonden en blaren vanzelf genezen, moet u de situatie goed in de gaten houden. Grijp in als uw Maine Coon niet binnen een paar dagen zijn normale eetpatroon hervat. Breng de kat naar de dierenarts om de diagnose te laten stellen.

Kattentong steekt uit zijkant mond

Hieronder staan de belangrijkste redenen waarom uw kat met zijn tong uit de zijkant van zijn bek zit:

 • Parodontale ziekten
 • Stomatitis
 • Tumor in de mond
 • Nierfalen

Lees verder om te leren wat deze Maine Coon gezondheidsproblemen zijn:

1. Parodontale Ziekten

Als uw Maine Coon kat zijn tong uitsteekt, kan dit wijzen op een ernstige mondziekte.

Tand- en tandvleesproblemen moeten worden beschouwd als een mogelijke oorzaak van een uitgestoken tong.

Bij Maine Coon katten komt parodontale aandoening relatief vaak voor. Leer er hier meer over.

Parodontale aandoeningen zijn gemakkelijk vast te stellen tijdens een tandheelkundig onderzoek, maar de volledige graad van de parodontale aandoening vereist vaak het gebruik van orale röntgenstralen.

2. Stomatitis

Sommige katten hebben zo’n ernstige gingivitis of stomatitis (mondontsteking) dat ze:

 • Hun tong uitsteken
 • Poten naar hun mond
 • Weigeren hard voedsel te kauwen
 • Overmatig kwijlen

Ernstige infiltratie van ontstekingscellen kan worden ontdekt bij onderzoek van het tandvlees of andere geïmpacteerde mondweefsels.

Deze vorm van gingivitis of stomatitis, bekend als “lymfocytaire/plasmacytaire gingivitis of stomatitis”, is vaak zeer onaangenaam.

Antibiotica, ontstekingsremmers en, in ernstige situaties, tandextractie worden gebruikt om de infectie te behandelen.

3. Tumor in de mond

Orale tumoren kunnen een verkeerde stand van de tanden of de kaak veroorzaken, waardoor de mond niet goed sluit en de tong naar buiten steekt.

Tongproblemen kunnen worden veroorzaakt door trauma aan de mond en de pijn en het ongemak die dat met zich meebrengt.

Traumatische verwondingen zoals gebroken tanden met blootliggende zenuwen, een gebroken kaak en afwijkingen aan het temporomandibulaire gewricht kunnen pijn, het onvermogen om de mond goed af te sluiten en tonguitsteeksel veroorzaken.

4. Nierfalen

Nierfalen is een veel voorkomende kwaal bij katten, vooral bij oude katten.

Uremie (wat “urine in het bloed” betekent) kan ernstig zijn bij Maine Coons met ernstig nierfalen. Zweren op het tandvlees, de tong en de mondhoeken komen vaak voor bij uremische katten. Deze zweren zijn oncomfortabel, en sommige katten met orale zweren steken hun tong uit.

Bij oraal onderzoek zijn deze zweren snel duidelijk.

Tongzweren kunnen ook veroorzaakt worden door infecties met het feline immunodeficiëntie virus en het calicivirus (bron 1).

Diabetische Kat Steekt Zijn Tong Uit

Als uw kat diabetisch is en zijn tong uitsteekt, dan lijdt hij waarschijnlijk aan een medische aandoening.

Enkele van de meest voorkomende redenen voor een diabetische Maine Coon om hun tong uit te steken zijn:

 • Nasopharyngeal Polyps
 • Tand- of mondmassa’s
 • Abcessen
 • Tumoren in de mond
 • Allergieën en irriterende stoffen

Is mijn diabetische kat die zijn tong uitsteekt een probleem?

Hoewel het uitsteken van de tong door uw diabetische kat misschien niet zo’n groot probleem is, kan een kleine medische kwaal wel degelijk tot iets groots leiden. Dit komt omdat er beweerd wordt dat diabetes de hoofdoorzaak is van grote gezondheidsproblemen bij patiënten.

Dus, als uw diabetische kat zijn tong uitsteekt, moet u de eerste afspraak boeken met de dierenarts die u krijgt.

Waarom steken katten hun tong uit als ze sterven?

Het komt vaak voor dat mensen merken dat de tong van hun Maine Coon katten uitsteekt wanneer ze sterven. Dit komt omdat wanneer een soort sterft, het de controle over de spieren verliest.

Spiercontrole is nodig om de mond dicht te houden, en dus ervaren mensen dat hun katten hun tong uitsteken met hun ogen open, zelfs wanneer ze sterven (bron 1).

Conclusie

Heb je je ooit afgevraagd waarom Maine Coons hun tong uitsteken?

Gelukkig is dit gedrag meestal onschuldig, maar het kan soms wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem dat aandacht vereist.

Terwijl sommige Maine Coons zelden hun tong uitsteken, kunnen anderen dit kattengedrag meerdere keren per dag vertonen.

Aangezien er verschillende mogelijke oorzaken zijn waarom een Maine Coon zijn tong uitsteekt, zul je goed op je kat moeten letten om de hoofdoorzaak vast te stellen.

Als uw kat zijn tong ongewoon veel uitsteekt, of als u ziet dat dit gepaard gaat met veel kwijl of bloed, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Plaats een reactie