Waarom spuugt mijn Maine Coon?

Yuck! Waarom geeft mijn Maine Coon over? … Nou, voordat je in paniek raakt is het belangrijk om te begrijpen dat Maine Coon overgeven vaker voorkomt dan je denkt.

Katten hebben een delicater maag-darmstelsel dan mensen, en overgeven is meestal een indicatie dat ze te snel hebben gegeten, of niet de juiste voeding krijgen. Kattenvoer van lage kwaliteit kan bepaalde bijproducten bevatten die voor uw kat moeilijk te verteren zijn, wat kan resulteren in het overgeven van uw kat.

Het is zeker niet ongewoon voor katten om zo nu en dan over te geven. Voor sommige katteneigenaren wordt het opruimen van een braakplek bijna routine, zij het een beetje lastig.

Terwijl overgeven bij mensen meestal een teken van ziekte is, kunnen katten om verschillende redenen overgeven. Als je jezelf afvraagt waarom mijn Maine Coon overgeeft, dan zal dit artikel je een diepgaande uitleg geven over de verschillende mogelijke redenen.

Hoewel een dieet van lage kwaliteit de meest voorkomende reden is voor braken bij katten, zijn er ook nog een heleboel andere mogelijke oorzaken.

Lees verder om te ontdekken waarom je kat zou kunnen overgeven, en ook hoe je het kunt voorkomen en wanneer je misschien de hulp van een dierenarts moet inroepen.

Maine Coon Braken

Voordat we de redenen behandelen waarom uw kat zou kunnen braken, laten we eerst eens kijken naar wat overgeven is en hoe het eruit ziet. In het algemeen kan kattenbraken in twee verschillende categorieën worden ingedeeld: Chronisch en acuut.

Van chronisch braken is sprake wanneer uw kat enigszins regelmatig overgeeft, minstens één keer per maand en tot één of twee keer per dag. Acuut braken is wanneer een kat die niet regelmatig overgeeft, dit plotseling wel begint te doen.

Wanneer een kat braakt, zal hij een paar keer kokhalzen voordat hij een vloeibare substantie uitdrijft. Kattenbraaksel is meestal helder, wit, bruin of geel, en deze verschillende kleuren kunnen wijzen op verschillende oorzaken.

Geel, wit, en helder braaksel worden meestal opgebraakt uit een lege maag. Wit en helder braaksel kan ook het gevolg zijn van een kat die braakt vanuit de slokdarm in plaats van vanuit de maag. Bruin braaksel kan het gevolg zijn van het eten van bruin voedsel, maar het kan ook veroorzaakt zijn door inwendige bloedingen.

We zullen het antwoord op de vraag “Waarom geeft mijn Maine Coon over?” in het volgende deel van dit artikel behandelen. In de tussentijd, waarom gaat u niet even kijken

Oorzaken van Maine Coon overgeven

Als u heeft geconstateerd dat uw Maine Coon aan het overgeven is, zult u waarschijnlijk een remedie voor deze situatie willen vinden.

Hier zijn de belangrijkste redenen die ervoor kunnen zorgen dat een kat overgeeft. Deze moeten u helpen snel te bepalen waarom geeft mijn Maine Coon over:

1. Slechte voeding

Dit is mogelijk de meest voorkomende oorzaak van braken bij katten. Kattenvoer van lage kwaliteit kan bijproducten bevatten, zoals botten en veren, die voor uw arme kat uiterst moeilijk te verteren zijn.

Als u vermoedt dat uw kat braakt als gevolg van een slechte voeding, moet u overwegen uw kat geleidelijk te spenen op voedsel van hogere kwaliteit.

2. Dieetverandering

Katten kunnen heel gevoelig zijn voor abrupte veranderingen in het dieet. Als u net bent overgestapt op nieuw kattenvoer, is dit waarschijnlijk de onderliggende oorzaak.

Om dit probleem te behandelen, kunt u proberen uw kat van het oude voer af te spenen door porties van het nieuwe en oude kattenvoer door elkaar te mengen en vervolgens de hoeveelheid oud voer geleidelijk af te bouwen.

3. Haarballen

Als je ooit de tong van je kat hebt gevoeld, dan weet je dat die vrij ruw is; bijna als schuurpapier. Dit komt omdat de tong van de kat speciaal ontworpen is om overtollig haar te verwijderen terwijl hij zichzelf verzorgt.

Soms kan deze vacht zich echter ophopen, wat leidt tot een haarbal die uw kat niet kan verteren.

Eigenaren kunnen hun Maine Coon helpen bij het ontwikkelen van haarballen, door hun kat vaker te verzorgen. Dit is vooral het geval tijdens de verharingsseizoenen van de lente en de zomer.

Dit kan helpen om de hoeveelheid haar die uw kat inslikt te verminderen, en de frequentie van haarballen te verminderen.

4. Te snel eten

Als uw Maine Coon zijn eten opeet op het moment dat hij gevoed wordt, eet hij waarschijnlijk veel te snel.

Mensen hebben een verticale slokdarm, wat betekent dat ons voedsel gemakkelijker naar beneden gaat met de hulp van de zwaartekracht.

Katten, echter, hebben een horizontale slokdarm. Als uw kat te snel eet, kan het voedsel de onderste sluitspier van uw kat raken, waardoor uw kat prompt het voedsel dat hij net heeft gegeten, moet overgeven.

Eigenaren kunnen hun Maine Coon behandelen door hun kat kleinere porties voedsel per keer te geven, om de kans op braken te verkleinen.

5. Ongezonde traktaties

Als je je kat te vaak traktaties geeft, of je geeft je kat menselijke voeding, dan kan je kat geneigd zijn om te braken.

De behandeling houdt in dat u uw Maine Coon alleen voer geeft dat speciaal voor katten is ontwikkeld, en af en toe een traktatie.

6. Allergieën

Uw kat kan ook braken als gevolg van een voedselallergie. Sommige veel voorkomende kattenallergieën omvatten:

 • Maïs
 • zeevruchten
 • Conserveermiddelen
 • Kunstmatige kleurstoffen

Als u vermoedt dat uw kat allergisch is voor het voedsel dat hij eet, moet u experimenteren met verschillende soorten voedsel.

Noteer welke voedingsmiddelen uw kat doen braken, zodat u een lijst van mogelijke voedselallergieën kunt inperken.

Zodra u vaststelt dat een bepaald voedingsmiddel een allergische reactie veroorzaakt, moet u natuurlijk afzien van het geven van dat voedsel aan uw kat.

7. Giftige Planten

Als je een buitenkat hebt, kan het zijn dat je Maine Coon planten eet die giftig voor hem zijn, zoals chrysanten, narcissen, en lelies.

Als je kat alleen binnenshuis mag komen, kun je nog steeds giftige kamerplanten hebben.

Om dit probleem op te lossen, doe je wat onderzoek om te bepalen welke planten veilig en onveilig zijn voor je kat.

Als je binnenshuis planten hebt die giftig zijn, overweeg dan om de plant weg te halen, of bespuit ze met citrusoliën zodat je kat ontmoedigd wordt om ervan te eten.

8. Oneetbare Voorwerpen

Uw kat kan een oneetbaar voorwerp inslikken, zoals kleine speeltjes of touwtjes, of misschien botjes en veertjes als uw kat buiten jaagt.

Om te voorkomen dat dit ooit gebeurt, moet u ervoor zorgen dat kleine voorwerpen buiten het bereik van uw kat worden gehouden. Als u vermoedt dat uw kat een vreemd voorwerp heeft ingeslikt, maar er niet in slaagt het op te braken, moet u uw kat naar de dierenarts brengen.

9. Diabetes

Diabetische katten kunnen ook vatbaar zijn voor braken. Als diabetes eenmaal is ontwikkeld, is de aandoening blijvend, dus u moet de juiste voorzorgsmaatregelen nemen om diabetes in de eerste plaats te voorkomen.

Als u vermoedt dat uw kat suikerziekte kan hebben, moet u er meteen mee naar de dierenarts.

Als uw kat al diabetes heeft, is het beste wat u kunt doen het dieet van uw kat nauwlettend in de gaten houden en alle benodigde behandelingen geven die door uw dierenarts worden aanbevolen.

10. Gif

Braken kan worden opgewekt door de consumptie van bepaalde giffen, waaronder antivries, onkruidverdelgers, bleekwater, en bepaalde menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten.

Als uw kat overgeeft door het consumeren van iets giftigs, moet u uw kat meteen naar de dierenarts brengen voor een goede behandeling.

11. Besmettelijke Ziekten

Hartworm, feline panleukopenie, en andere besmettelijke ziekten kunnen ook braken veroorzaken.

Behandeling: Als het braken van uw kat ook gepaard gaat met lusteloosheid, verlies van eetlust, en andere symptomen, is het tijd om hulp te zoeken bij een dierenarts.

12. Medicijnen

Als uw kat bepaalde medicijnen gebruikt om bepaalde ziekten of aandoeningen te behandelen, kan dit ook braken veroorzaken.

Eigenaars die dit vermoeden, wordt aangeraden de symptomen met hun dierenarts te bespreken, om te zien of er andere medicijnen zijn die u in plaats daarvan kunt gebruiken.

13. Orgaan disfunctie

Braken kan worden veroorzaakt door bepaalde ziekten van de lever, de nieren en de alvleesklier. Let goed op andere mogelijke symptomen die op deze ziekten kunnen wijzen.

Als dit zich voordoet, zoek dan behandeling bij uw dierenarts.

14. Obstructie

Hernias, tumoren en darminvaginatie kunnen allemaal de darmen van uw kat verstoppen, wat kan leiden tot braken.

De oplossing is behandeling door uw dierenarts.

15. Zweren of Maagontsteking

Soms kan braken een gevolg zijn van zweren of ontsteking van het maag-darmstelsel van uw kat.

Behandeling: Laat u behandelen door uw dierenarts.

16. Kanker

Hoewel zeldzaam, moet u ernstiger onderliggende oorzaken van braken niet uitsluiten. Let op andere veranderingen in de gezondheid of het gedrag van uw kat die op kanker kunnen wijzen.

Behandeling: Laat u behandelen door uw dierenarts.

Waarschuwingstekens dat uw Maine Coon zal overgeven

Het kan handig zijn om de waarschuwingssignalen te kennen dat uw kat op het punt staat over te geven, zodat u uw kat in een gebied kunt plaatsen dat gemakkelijker is om daarna op te ruimen.

Als je kat op het punt staat om over te geven, kan hij kwijlen, vaker zijn lippen aflikken, of een plek zoeken om zich te verstoppen.

Uw kat zal zittend of staand braken en zal meerdere malen beginnen te kokhalzen voordat hij uiteindelijk de inhoud van zijn maag uitbraakt. U zult waarschijnlijk ook een hakkend of kokhalzend geluid horen voordat uw kat overgeeft.

Houd je ogen en oren alert voor deze tekenen, zodat je je kat kunt overplaatsen naar een betegelde vloer – direct!

Wanneer moet ik me zorgen maken?

We geven allemaal veel om onze katten, en het is volkomen normaal om je nerveus te voelen voor je katachtige metgezel wanneer deze moet overgeven.

Echter, overgeven is niet altijd een indicatie van een ernstige onderliggende aandoening.

Als uw kat braakt maar geen andere tekenen van ongezondheid vertoont, is uw kat waarschijnlijk gewoon in orde.

Houd een oogje op de volgende symptomen, die kunnen wijzen op een ernstiger probleem:

 • Lethargie
 • Drie of meer keer achter elkaar overgeven
 • Verlies van eetlust
 • Snel gewichtsverlies
 • Bloed in braaksel
 • Plotseling en veelvuldig overgeven gedurende meerdere dagen achter elkaar
 • Diarree
 • Frequent urineren

Conclusie

Als je je hebt afgevraagd waarom mijn Maine Coon overgeeft, dan ben je niet de enige. Braken komt vaak voor bij sommige katten, en het is meestal geen reden tot bezorgdheid.

Als u echter andere verontrustende symptomen opmerkt die gepaard gaan met het overgeven van uw kat, dan is het tijd om uw kat naar de dierenarts te brengen.

Het is altijd belangrijk om uw kat mee te nemen voor regelmatige controle, en als u vermoedt dat uw kat een onderliggende aandoening kan hebben, is het altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Gerelateerde vragen

1. Waarom moet mijn kat overgeven na het eten van natvoer?

Soms kan natvoer dat in de koelkast is geweest, ervoor zorgen dat uw kat moet overgeven. Het is het beste om het voer uit te laten rusten en op kamertemperatuur te laten komen voordat u het aan uw kat geeft.

2. Waarom eten katten gras en braken ze?

Katten kunnen ervoor kiezen om gras te eten om te helpen bij het verteren van haren of moeilijke eiwitten. Het gras is voor katten echter niet gemakkelijk te verteren, zodat ze het meestal vrij snel na het eten weer uitbraken.

3. Waarom geeft mijn kat heldere vloeistof over?

Als uw kat heldere vloeistof overgeeft, is dat waarschijnlijk ofwel van het drinken van veel water of van uw kat die vocht uit de slokdarm opbraakt. Dit is meestal een gevolg van indigestie, en het zou snel over moeten gaan.

Plaats een reactie