Waarom slaapt mijn Maine Coon zo veel?

Als je hebt gemerkt dat je Maine Coon vaker slaapt dan normaal, vraag je je misschien af waarom slaapt mijn Maine Coon zo veel?

Het crepusculaire gedrag van een Maine Coon betekent dat hij het meest actief is tijdens de vroege ochtenduren en de schemering. De gemiddelde Maine Coon slaapt zestien uur per dag, meestal tijdens de daglichturen. Ze slapen en rusten zodat ze de energie hebben om ’s nachts actief te zijn. Verveling is een belangrijke oorzaak van het overmatig slapen van Maine Coons.

Dit is een veel voorkomende zorg gevoeld door katteneigenaren aangezien deze zachte reuzen een speciale plaats in ons hart hebben. In dit artikel zullen we de vraag grondig bekijken, en bepalen of Maine Coon katten meer slapen dan normale katten, en of eigenaars zich zorgen moeten maken. Of, zijn Maine Coon katten gewoon lui?!

Maine Coons zijn een van de meest interessante kattenrassen die er zijn, en dat geldt ook voor hun slaappatronen. Van de manier waarop ze slapen, wanneer ze slapen, en waarom ze slapen, zijn er veel interessante dingen te leren over het slaappatroon van uw kat.

Hoe lang slapen Maine Coon’s meestal?

In het algemeen hebben katten de neiging niet de meest actieve soort te zijn, en Maine Coon katten zijn niet anders. Sommigen beweren zelfs dat dit ras minder actief is dan gemiddeld! Dus, zijn zij een van de minst actieve kattenrassen die er bestaan?

Gemiddeld slaapt de Maine Coon kat zestien uur per dag.

Sommige eigenaars beweren echter dat hun kat meer lijkt te slapen dan dit, misschien zelfs twintig uur per dag.

Wat handig is om te weten, is dat de slaapuren niet hoeven te worden opgedeeld, zoals je zou veronderstellen. In plaats daarvan kan uw kat zestien tot twintig uur aan één stuk slapen op één dag.

Maine Coon katten staan bekend om hun speelsheid, tot laat in hun volwassen leven.

Ze staan echter ook bekend om hun liefde voor slapen.

Dit betekent dat eigenaars van dit specifieke kattenras overdag sporadische korte uitbarstingen van energie kunnen opmerken die hun dierbare Maine Coon laat zien. Dit wordt dan gevolgd door slaap.

In feite bent u waarschijnlijk meer bekend met het feit dat uw Maine Coon kat het grootste deel van de dag slaapt!

Tijdens de uren dat uw kat wakker is, zal hij of zij waarschijnlijk de meeste tijd doorbrengen met ontspannen, liggen, zich uitrekken en zich verzorgen. Ergens temidden van al dat ontspannen, zullen zij ook tijd vinden om te eten, natuurlijk.

Slapen Maine Coons langer dan andere kattenrassen?

De gemiddelde kat slaapt vijftien uur per dag, terwijl een Maine Coon met plezier 16 uur slaapt, of zelfs 20!

Het is dus veilig om te zeggen dat Maine Coon katten wel iets langer slapen dan de meeste andere kattenrassen.

Er zijn een paar redenen waarom Maine Coons langer slapen dan de gemiddelde kat die over straat loopt:

  • Tijd besteed aan dommelen
  • Langer slapen

De eerste reden is dat normale katten het grootste deel van hun tijd doorbrengen met dommelen, in een toestand van zeer lichte slaap. Tijdens deze periode slapen ze slechts vijf minuten diep.

Ter vergelijking: Maine Coons brengen tussen de 10 en 20 minuten per keer in een diepe slaap door.

De tweede reden is dat Maine Coons vaak langer slapen, in één keer.

Andere kattenrassen zijn anders, omdat zij de neiging hebben vaker op te staan, in het midden van hun gemiddelde vijftien uur slaap. Dit gebeurt niet bij Maine Coon katten.

In feite moet je niet verbaasd zijn als je Maine Coon de hele zestien uur achter elkaar kan slapen.

Slapen Maine Coons meer als kitten of als volwassen kat?

Maine Coon kittens slapen langer dan hun volwassen soortgenoten. Ook oudere en zwangere Maine Coons slapen meer dan gemiddeld.

Twintig uur per dag slapen klinkt misschien als veel, maar voor een gewone volwassen Maine Coon kun je verwachten dat de kittens, senioren of zwangere katten van dit ras ook daadwerkelijk regelmatig zoveel slapen.

Dit komt omdat Maine Coon kittens en zwangere Maine Coons meer energie nodig hebben omdat ze groeien (of een andere kat opgroeien).

Senior Maine Coon katten zijn over het algemeen ook minder actief dan hun jongere soortgenoten, net zoals senior mensen dat vaak zijn.

Maine Coon slaapgewoonten

Maine Coon katten zijn zogeheten crepusculair, wat betekent dat ze het meest actief zijn bij dageraad en schemering.

Dus nee, alleen omdat uw kat nachtelijk lijkt, is hij dat eigenlijk niet.

Als u ’s nachts wakker zou zijn, zou u merken dat uw kat zelfs midden in de nacht lange tijd kan slapen.

U kunt echter verwachten dat uw kat meer wakker kan zijn tijdens wat u nog steeds als nacht zou beschouwen, tenzij u een zeer late nachtuil of een zeer vroege vogel bent.

Gedurende de keren dat u uw kat ziet slapen, kunt u merken dat hij rondtrilt of geluiden maakt alsof hij droomt, maar is dat ook echt zo?

Ja! Maine Coon katten kunnen dromen terwijl ze in een diepe slaap zijn.

Dat betekent dat, hoewel uw kat meestal niet droomt, hij of zij dat hoogstwaarschijnlijk wel doet, gedurende zo’n tien tot twintig minuten per slaapcyclus.

Hier is een schattige video van onze Maine Coon kat die wakker wordt uit een lange slaap, geleidelijk …

Waarom slapen Maine Coons zo veel?

Als uw Maine Coon kat meer slaapt dan de typische zestien uur per dag, moeten eigenaars zich niet noodzakelijk zorgen gaan maken.

Hier zijn een paar redenen die ervoor kunnen zorgen dat uw Maine Coon meer dan normaal begint te slapen:

1. Leeftijd

Als uw Maine Coon een kitten is, of ouder, kan hij meer dan twintig uur per dag slapen, zoals hierboven vermeld.

Voor een Maine Coon kitten komt dit omdat ze veel van hun energie gebruiken (zelfs terwijl ze slapen) om te groeien.

Deze vriendelijke, en beminnelijke Maine Coon kittens moeten ook veel groeien, om een van de grootste kattenrassen op die planeet te worden.

Dit kost veel slaaptijd en energie! Eigenaars van Maine Coon kittens zullen hun dierbare kitten dan ook minder vaak wakker zien worden tot ze ouder zijn.

Aan de andere kant van het spectrum beginnen oudere katten van nature meer te slapen, net als het menselijk ras doet naarmate het ouder wordt.

Oudere katten voelen zich veel sneller uitgeput, en kunnen hun energie niet meer zo lang vasthouden als toen ze jonger waren, dus beginnen ze onvermijdelijk meer te slapen.

Dit is een natuurlijk proces voor allerlei soorten, ook voor Maine Coons en mensen!

2. Zwangerschap

Als je kat zwanger is, gebruikt ze veel van haar energie om baby kittens te laten groeien, en die energie wordt zelfs gebruikt terwijl ze slaapt. Om deze reden zal ze meer slaap nodig hebben dan andere volwassen Maine Coon katten.

Voor haar gezondheid (en de jouwe), laat haar slapen zoveel als ze nodig heeft, wanneer ze dat nodig heeft, zelfs als dat anders is dan haar gebruikelijke Maine Coon slaapgewoonten, die ze had voordat ze zwanger was.

Meer informatie over Maine Coon zwangerschap in dit artikel vol feiten dat ik schreef.

3. Weer

Als het buiten regent, heb je dan wel eens het gevoel dat je meer zou kunnen slapen?

Of misschien, als je in de zon ligt te bruinen, heb je dan meestal het gevoel dat je wel in zou kunnen dommelen?

Welnu, net als jij beïnvloedt het weer het slaapschema van een Maine Coons, en zij zullen elke reden aangrijpen om een paar uur langer te kunnen slapen.

Als het weer kouder of warmer is dan ze gewend zijn, zullen ze waarschijnlijk meer slapen. Als het regent, zullen ze waarschijnlijk ook minder actief zijn.

Dus eigenlijk, op elke dag dat het weer een beetje vreemd is, kun je verwachten dat je Maine Coon kat nog meer slaapt dan normaal.

Houden Maine Coon katten van koud weer? Dit is wat ik gevonden heb.

Wanneer maak je je zorgen?

Hoewel de meeste slaapgewoonten van Maine Coons niets zijn om je zorgen over te maken, zijn er toch een paar dingen waar baasjes op moeten letten als ze merken dat hun kat veel meer slaapt dan normaal.

Deze zijn:

  • Verveling
  • Onderliggende gezondheidsproblemen

1. Verveling

Als uw kat zich verveelt, zal hij waarschijnlijk meer slapen. Hoewel dit niet specifiek een gezondheidsprobleem is, is het zeker niet goed voor uw kat om meer te gaan slapen, simpelweg omdat hij zich verveelt.

Ook al is uw kat geen extreem actief ras, u moet hem toch voldoende Maine Coon speeltjes geven (dit zijn mijn favoriete kattenspeeltjes).

Uw grote katten hebben ook regelmatig beweging nodig elke dag, om te voorkomen dat ze zwaarlijvig worden. Eigenaars wordt daarom aangeraden een studiokat-klimtoren aan te schaffen, om hun katachtige gestimuleerd te houden, en beweging terwijl hij wakker is.

Dit zijn de beste kattentorens, speciaal geschikt voor de grotere fysieke aanwezigheid van de Maine Coon kat.

Een van de beste manieren om verveling bij katten te voorkomen, is door twee kittens te kopen, in plaats van één. Dit is gunstig omdat beide katten dan een speelkameraadje ter plaatse beschikbaar hebben, wanneer ze maar willen spelen. Twee kittens maken plezier, spel, beweging, en gezelschap mogelijk.

Ten tweede zijn er enkele gezondheidsproblemen die ervoor kunnen zorgen dat je Maine Coon meer gaat slapen. Als je Maine Coon vrij plotseling een grote verschuiving in zijn of haar slaappatroon heeft, of je merkt andere verontrustende symptomen samen met het slapen, dan moet je met je dierenarts praten.

Voor meer informatie over mogelijke gezondheidsproblemen bij katachtigen, bekijk mijn artikel, “Top 7 Maine Coon Gezondheidsproblemen“.

Slapen Maine Coons in rare houdingen?

Een van de meest vermakelijke dingen aan het Maine Coon kattenras is de verschillende houdingen waarin ze in slaap vallen!

Er worden een paar redenen gebruikt om deze ongewone slaappatronen te verklaren:

  • Maine Coons slapen overal
  • Ze vallen snel in slaap

Ten eerste houden Maine Coons van slapen, dus vallen ze overal waar ze kunnen in slaap, wat soms tot grappige situaties kan leiden.

Ten tweede kunnen Maine Coons in slaap glijden net een moment nadat ze aan het spelen waren.

Ze kunnen ook uit de slaap opveren en onmiddellijk beginnen te spelen (of zich verdedigen) zonder een slag te missen. Omdat het ras is ontworpen om dat te kunnen doen, slapen ze over het algemeen in posities die hen in staat stellen gemakkelijk in en uit de slaap te springen.

Conclusie

Maine Coons zijn zulke speciale wezens; ze hebben vaak een speciale plaats in het hart van hun eigenaar. Om deze reden, als u schijnbaar vreemd gedrag opmerkt, kunt u zich beginnen af te vragen waarom zij het doen.

Wanneer u zich afvraagt hoeveel uw huisdier slaapt, kunt u zich afvragen of u niet te veel uitleest, maar geloof het of niet, talloze Maine Coon eigenaren stellen zich dezelfde vraag. Waarom slaapt mijn Maine Coon zo veel? is letterlijk één van de meest gestelde vragen!

U weet nu alle informatie met betrekking tot de Maine Coons slaapneigingen.

Daarom, als u nog steeds bezorgd bent dat uw Maine Coon slaapt om een potentieel gevaarlijke reden, neem dan contact op met uw dierenarts en stel hen specifieke vragen over de symptomen van uw kat. Plan een afspraak in als u denkt dat dit nodig is, zodat een dierenarts uw kat kan onderzoeken.

Onthoud gewoon dat de kans groot is dat je kat net zo veel slaapt als zou moeten, namelijk tweederde van de dag.

Probeer je daarom geen zorgen te maken, en ga in plaats daarvan lachen om die vreemde houding waarin je Maine Coon kat op dit moment ligt te slapen, op dit moment!

Plaats een reactie