Waarom sist mijn Maine Coon naar me?

Je hebt misschien gehoord over de aaibare, zachtaardige aard van de Maine Coon.

Maar als je jezelf afvraagt waarom mijn Maine Coon naar me sist, dan voel je je waarschijnlijk teleurgesteld en gefrustreerd door het gedrag van je kat.

Als dit echter het geval is, onthoud dan dat agressief gedrag bij katten niet gebaseerd is op een verlangen om gemeen te zijn; in plaats daarvan is het gebaseerd op angst en onzekerheid.

Maine Coons sissen wanneer ze zich bedreigd, bang of onzeker voelen. Sissen is een belangrijke manier voor uw kat om u te laten weten dat u afstand moet nemen wanneer ze overweldigd worden. Een kat die voortdurend naar u sist en aanrakingen vermijdt, kan echter te maken hebben met socialisatieproblemen, een onzekere omgeving, of zelfs chronische pijn.

Je zou je beledigd kunnen voelen door het agressieve gedrag van je Maine Coon, maar probeer het niet ter harte te nemen.

Sissende Maine Coons hebben vaak te maken met veel emotionele onrust, en hun gedragsproblemen kunnen eigenlijk de schuld van de eigenaren zijn!

Waarom sist mijn Maine Coon naar mij?

De Maine Coon is een groot, zeer intelligent kattenras met een luxueuze lange vacht.

Deze katten zijn van nature ontstaan in de staat Maine, maar het is niet precies bekend hoe ze zijn ontstaan.

Ondanks hun mysterieuze oorsprong, hebben de intelligentie, de zachtaardige persoonlijkheid en het mooie uiterlijk van de Maine Coon ervoor gezorgd dat ze in de loop der jaren alleen maar aan populariteit hebben gewonnen.

Klik hier om de ongebruikelijke folkloreverhalen te lezen over waar Maine Coon katten vandaan komen.

Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld, en dit, gecombineerd met hun liefdevolle persoonlijkheid, heeft hen de bijnaam “zachte reuzen” opgeleverd.

Sommige eigenaren hebben echter agressie en angst bij hun Maine Coons opgemerkt.

Als je je afvraagt, waarom sist en gromt mijn kat naar mij? dan is het belangrijk om te begrijpen dat er veel mogelijke oorzaken zijn.

Hier is een lijst van mogelijke redenen waarom uw Maine Coon naar u sist.

1. Niet gerespecteerde grenzen

Veel mensen geven hun katten de schuld van sissen en ander agressief gedrag, maar het is eigenlijk meestal de schuld van de eigenaar!

Katten hebben ook persoonlijke ruimte nodig, en als hun grenzen worden geschonden, dan zijn ze bijna zeker om te reageren met sissen en andere vormen van agressie.

2. Onjuiste Socialisatie

Alle kittens moeten ten minste acht weken bij hun nestgenootjes en moeder blijven, voordat zij naar hun definitieve thuis gaan.

Jonge kittens leren in deze fase hoe ze moeten socialiseren met hun gezinsleden.

Als je Maine Coon te vroeg van zijn familie is gescheiden, of als je hem nooit goed hebt geleerd hoe hij met menselijke aanraking om moet gaan, dan zal je kat waarschijnlijk angstig en agressief zijn.

3. Bedreigd voelen

Als je Maine Coon zich onveilig voelt, omdat hij bang is voor jou of voor iets in zijn omgeving, dan zal hij zich proberen te beschermen tegen contact, en hij kan zelfs uitvallen als je hem probeert aan te raken.

4. Territorialiteit

Maine Coons worden niet vaak beschouwd als territoriale katten, maar een ongesteriliseerde kat zonder veel ruimte om te zwerven zou territoriaal kunnen worden.

Katten hebben veel ruimte nodig, en als je in een klein, overvol huis woont, dan kan je kat bezitterig worden over het weinige territorium dat hij kan vinden.

Als je in een appartement woont, maar een Maine Coon wilt adopteren/kopen, zorg er dan voor dat je mijn gids leest over of Maine Coon katten in appartementen kunnen leven.

5. Overstimulatie

Heb je ooit met je kat gespeeld, alleen voor je Maine Coon om plotseling te lanceren in een sissende en vechtende razernij?

Dit kan op het eerste gezicht bizar en eng lijken, maar de redenering erachter is volkomen natuurlijk.

Als je te ruw of te veel met je kat speelt, kan hij zo overprikkeld raken dat hij niet meer weet hoe hij moet reageren, en zal je kat voor een korte periode met agressie reageren.

Lees meer over dit specifieke probleem, in mijn gids ‘14 Oorzaken van Maine Coon Agressie‘.

6. Stress

Katten zijn zeer gevoelig voor hun omgeving.

Als uw kat zich bedreigd voelt door een drukke omgeving, of als u een huisdier of jonge kinderen heeft waar uw Maine Coon bang voor is, dan zal hij beginnen met uitvallen door stress.

Maar gelukkig staan Maine Coon katten erom bekend dat ze tolerant zijn voor kinderlawaai. Zorg ervoor dat je deze tips volgt Maar zelfs de meest geduldige Maine Coon kan naar je kinderen uithalen als ze te ruw zijn.

Hard lawaai en frequente feestjes kunnen er ook voor zorgen dat uw Maine Coon zich onzeker voelt in zijn omgeving.

7. Tegenspoed om te veranderen

Katten zijn gewoontedieren en reageren meestal niet goed op grote veranderingen.

Verhuizen naar een nieuw huis, een nieuw huisdier of baby mee naar huis nemen, of andere grote veranderingen kunnen je kat stress bezorgen, waardoor hij met agressie reageert.

Tot slot kunnen zelfs kleine veranderingen een enorme impact hebben op sommige katten!

Hoewel zeldzaam, kan iets schijnbaar eenvoudigs als het veranderen van je wasmiddel of het verplaatsen van meubels je kat extreem van streek maken.

Als u denkt dat uw kat zich overweldigd voelt, zorg er dan voor dat u een paar van deze plugin gebruikt kat feromoon diffusers van Amazon. Zodra je er een paar in je huis hebt aangesloten, zal de kalmerende geur je kat onmiddellijk beginnen te kalmeren.

8. Andere huisdieren

Maine Coons staan erom bekend dat ze goed overweg kunnen met andere katten, en zelfs met honden! Lees meer over dit feit in dit artikel Ik schreef.

Maar dat betekent niet dat elke Maine Coon van nieuw gezelschap zal genieten.

Als je een nieuw huisdier krijgt zonder een goede introductie te doen, kan je Maine Coon zich jaloers voelen, of alsof hij geen plaats meer heeft in huis. U kunt meer te weten komen over andere oorzaken van ‘Maine Coon Jaloezie’ in mijn artikel.

Uw Maine Coon kan ook bang zijn voor een nieuw huisdier en zal uiteindelijk agressief worden als gevolg daarvan.

9. Verveling

Maine Coons zijn zeer intelligente katten die veel verrijking nodig hebben om zich tevreden te voelen.

Ze hebben veel ruimte nodig, veel interactief, duurzaam speelgoed, plaatsen om te klimmen en te springen, en dagelijks speeltijd met hun baasjes. Dit zijn het favoriete speelgoed van mijn Maine Coon kat.

Als uw Maine Coon niet genoeg verrijkt wordt, kan hij destructief en agressief worden.

10. Eenzaamheid

Maine Coons zijn extreem sociaal, dus als jij of je gezinsleden je kat niet genoeg aandacht geven, kan hij gestrest, overstuur en agressief worden.

Als je vermoedt dat je Maine Coon eenzaam is, moet je meer tijd in je dag maken om je kat aandacht te geven.

Je zou ook kunnen overwegen om een speelkameraadje te adopteren om je kat gezelschap te houden.

Meer informatie over waarom Maine Coon katten gezelschap nodig hebben.

11. Familie Spanningen

Maine Coons hebben het onnatuurlijke vermogen om de stemming van hun eigenaars te lezen.

Dit hoge inlevingsvermogen kan echter soms nadelen hebben.

Als jij en je familieleden of huisgenoten met elkaar overhoop liggen, of zelfs enorme ruzies hebben, zal je Maine Coon de spanning oppikken en ongemakkelijk worden.

12. Verwonding of Ziekte

Tenslotte kan onderliggende pijn ervoor zorgen dat uw kat gaat sissen bij aanraking.

Een recente operatie of verwonding betekent dat uw kat pijn heeft, en niet aangeraakt wil worden terwijl het geneest.

Artritis is een andere veel voorkomende reden dat oudere katten agressief worden, omdat het pijn kan doen om geaaid te worden in gezwollen, pijnlijke gebieden.

Verder kunnen onderliggende ziekten zoals urineweginfecties, parasieten, of zelfs kanker uw kat gevoelig en afkerig maken voor interactie.

Zorg ervoor dat u de ‘Top 7 Maine Coon Gezondheidsproblemenom voor uit te kijken.

Waarom sist mijn kat ineens naar mij?

Als uw Maine Coon plotseling naar u begon te sissen, vraagt u zich waarschijnlijk af, waarom haat mijn Maine Coon mij?

Je bent misschien verdrietig dat je kat plotseling agressief tegen je is geworden, maar je moet het niet persoonlijk opvatten!

Er is meestal een logische reden zoals deze, achter het plotselinge sissen:

Reden Beschrijving
Grote veranderingen Grote veranderingen zoals verhuizen of het introduceren van een nieuw gezinslid kunnen een enorme impact hebben op uw kat, en hij kan angstig worden en beginnen te sissen
Niet
zijn grenzen gerespecteerd
Te ruw spelen met je kat, hem per ongeluk pijn doen, of zelfs consequent de wensen van je kat negeren door in zijn persoonlijke ruimte te komen, kan ervoor zorgen dat je kat het vertrouwen in jou verliest. Als dit het geval is, moet u het vertrouwen van uw kat terugwinnen door vriendelijk en geduldig te zijn, en het belangrijkste: zijn grenzen te respecteren!
Verwonding of Ziekte Zoals we al eerder zeiden, is verwonding of ziekte een veel voorkomende maar vaak verrassende reden waarom uw kat plotseling naar u begint te sissen. Als het plotselinge sissen van uw kat gepaard gaat met minder spelen, lusteloosheid, of andere verontrustende symptomen en veranderingen in gedrag, neem dan meteen contact op met uw dierenarts om onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.
3 Redenen waarom uw kat naar u sist

Waarom sist mijn Maine Coon naar mij tijdens het spelen?

Ben je ooit met je kat aan het spelen geweest, en begon hij toen naar je te sissen?

Dit is eigenlijk een veel voorkomend verschijnsel wanneer katten overprikkeld raken.

Als je te ruw gaat spelen of je kat te veel prikkels geeft (zoals hieronder opgesomd), dan wordt je kat overweldigd, en kan hij voor korte tijd plotseling agressief worden:

  • Te snel bewegen met een pluimenspeeltje

Waarom sist mijn Maine Coon naar me als ik haar aai?

Sissen is de manier waarop katten anderen vertellen zich terug te trekken, en net als Maine Coon grommen, is het een belangrijke manier om grenzen te stellen.

Als uw kat sist terwijl u hem aait, dan is het tijd om afstand te nemen en uw kat persoonlijke ruimte te geven.

Net als mensen houden katten soms van knuffels, maar ze zijn niet altijd in de stemming om mee geknoeid te worden. Onderliggende pijn zoals artritis of andere gezondheidsproblemen kunnen er echter ook voor zorgen dat je kat negatief reageert op aaien.

Sissen komt ook ongelooflijk vaak voor bij jonge kittens die nog niet gesocialiseerd zijn.

Als ze wild geboren zijn en gescheiden van hun moeder, of als hun fokker ze niet heeft laten wennen aan menselijke interactie, kunnen ze in het begin erg hissig zijn.

Hissige kittens moeten geleidelijk maar vastberaden aan mensen worden voorgesteld.

Hoewel je een sissende volwassen kat niet moet aaien, moet je een sissend kitten juist laten wennen aan huisdieren, zodat het kan leren dat je er bent om voor het te zorgen, en niet om het pijn te doen.

Waarom bijt mijn Maine Coon mij?

Van bijna alle katten is bekend dat ze minstens één of twee keer bijten, maar als uw Maine Coon u vaak bijt, kunt u zich afvragen: waarom is mijn Maine Coon zo agressief?

Er zijn echter een heleboel redenen waarom katten bijten, en ze zijn niet allemaal slecht! Lees verder voor meer informatie:

  • Affectie: Verrassend genoeg tonen veel katten genegenheid door zachtjes te bijten, ook wel “liefdesbeten” genoemd. Als je kat je likt en zo nu en dan zachtjes aan je knabbelt, dan zijn zijn beten gewoon uit liefde.
  • Spelen: Katten spelen door te doen alsof ze vechten. Ze zullen vaak worstelen, elkaar met hun achterpoten slaan, en zelfs bijten! Speelse beten zijn veel zachter, maar het is het beste om je kat aan te moedigen om met een speeltje te spelen in plaats van met je arm. Wij mensen hebben tenslotte geen dikke vacht die ons beschermt tegen de beten van uw kat.
  • Waarschuwing: Als je kat je een scherpe kneep geeft terwijl hij verstoorde lichaamstaal vertoont, zoals dichtgeplette oren of grommen, dan waarschuwt je kat je om hem met rust te laten. Dit is een goed moment om afstand te nemen en uw kat wat persoonlijke ruimte te geven- anders zou uw kat de dingen wel eens kunnen laten escaleren.
  • Boosheid of angst: Als u de lichaamstaal van uw kat negeert, zoals afgeplatte oren, een zwiepende staart, of waarschuwende beten, dan zal uw kat u ervan overtuigen om hem met rust te laten door te bijten. Deze beten zijn meestal gemakkelijk te vermijden, zolang u de grenzen van uw kat respecteert en aandacht schenkt aan zijn lichaamstaal.

Waarom haat mijn Maine Coon mij?

Toen mijn kat voor de eerste keer naar me siste, was dat eng en verontrustend.

Veel andere eigenaren kunnen het niet helpen maar vragen zich af, waarom is mijn Maine Coon zo gemeen als dit is gebeurd. Het is echter belangrijk te onthouden dat sissen en andere tekenen van Maine Coon agressie zijn een van de enige manieren waarop uw kat kan communiceren.

Katten kunnen niet zeggen: “Ik wil niet dat er nu met me gerotzooid wordt” of “Ik ben bang voor de nieuwe hond.”

Helaas, de enige manier waarop ze negatieve emoties kunnen communiceren is door agressieve lichaamstaal en gedrag.

Maar alleen omdat je kat overstuur en gestrest is, betekent dat nog niet dat hij je haat!

Als je kat zich voortdurend angstig en agressief gedraagt, is dat waarschijnlijk niet omdat hij je haat. In plaats daarvan zijn onderliggende oorzaken zoals stress, onjuiste socialisatie, of gezondheidsproblemen waarschijnlijk de schuldige.

In plaats van je verdrietig of boos te voelen als je kat naar je sist, is het jouw verantwoordelijkheid om uit te zoeken waarom je kat gestrest is en het onderliggende probleem aan te pakken.

Maine Coon Gedragsproblemen bij katten

Maine Coons zijn vaak goed opgevoed, maar er zijn enkele soorten gedragsproblemen die kunnen voorkomen.

Hier volgen enkele veel voorkomende gedragsproblemen bij Maine Coons, alsmede de veel voorkomende redenen die eraan ten grondslag liggen:

1. Bijten

Dit probleem kan zich op twee manieren manifesteren:

  • Bijten uit angst of woede
  • Bijten als gevolg van spel

Als het de eerste van de twee is, dan voelt uw kat zich waarschijnlijk onzeker en bang, en moet u hard werken om uw kat te socialiseren en ervoor te zorgen dat hij zich veilig voelt om u heen.

Als uw kat bijt om te spelen, dan moet u uw kat aanmoedigen om speelgoed te bijten in plaats van u!

2. Vernietiging

Maine Coons hebben veel verrijking nodig, en als ze niet genoeg plaatsen hebben om te klimmen, speelgoed om mee te spelen, of ruimte om te rennen, dan kunnen ze zich gaan vervelen en vernielzuchtig worden. Dus zorg ervoor dat je een van deze extra grote krabpalen kooptom het leven van uw Maine Coon kat te verrijken.

Ze kunnen kauwen op meubels of snoeren, krabben, of zelfs graven in potplanten!

U kunt dit voorkomen door uw kat meer verrijking en speeltijd te geven.

3. Sproeien

Sproeien is een territoriaal gedrag waarbij katten urineren om hun territorium af te bakenen.

Dit komt meestal voor bij ongesteriliseerde katten, maar het kan ook voorkomen bij katten die zich bedreigd voelen door te veel huisdieren, of die in een kleine ruimte leven.

Als je niet zeker weet wat de beste leeftijd is om een Maine Coon te steriliseren, lees dan zeker mijn artikel ‘Beste leeftijd om een Maine Coon kitten te castreren‘.

4. Overmatig Vocaliseren

Als je kat veel te veel miauwt, vooral om eten, dan komt dat omdat je dit gedrag per ongeluk hebt aangemoedigd.

Mocht het miauwen van je kat te veel worden, dan kun je het beteugelen door je kat pas te geven wat hij wil als hij stil is, en je kat te negeren terwijl hij miauwt.

Hoe disciplineer je een Maine Coon kat

Katten zijn lastiger te disciplineren dan honden, en dat komt omdat discipline bij hen niet echt werkt.

Honden zijn in staat om een negatieve prikkel te associëren met hun gedrag, terwijl katten eerder boos op je worden omdat je harde geluiden maakt of hem natspuit met een spuitfles.

In plaats daarvan, katten het beste leren door omleiding en positieve bekrachtiging.

Bijvoorbeeld, als uw kat de neiging heeft om aan dezelfde fauteuil te krabben, haal dan een krabpaal en plaats deze vlak naast de plek waar uw kat graag krabt. Dan, de volgende keer dat uw kat aan het meubilair krabt, plaats hem zachtjes bij de krabpaal, en geef hem veel lof en traktaties voor het gebruik van de krabpaal.

Hier zijn 13 Hacks om Maine Coon te stoppen met krabben aan meubels.

Deze vorm van omleiding en positieve bekrachtiging doet wonderen voor zowat elk gedragsprobleem dat katten kennen!

Waarom staart mijn Maine Coon naar mij?

Het lijkt misschien griezelig als je kat je veel aanstaart, maar het is zelden een reden om je zorgen te maken.

Katten blijven graag oplettend en nieuwsgierig, dus staren ze vaak langdurig naar mensen of voorwerpen.

Sommige katten staren ook als ze aandacht of voedsel willen.

Conclusie

Net als iedereen, maakte het sissen en grommen van mijn kat mij in het begin van streek.

Als je je afvraagt, waarom sist mijn Maine Coon naar mij, dan is het onderliggende probleem meestal vrij eenvoudig op te lossen.

Katten sissen uit angst en onzekerheid, dus als je kat sist, dan is het tijd om het onderliggende probleem te vinden en het op te lossen.

Maine Coons sissen vaak door stress, grote veranderingen, niet gerespecteerde grenzen, eenzaamheid, verveling, territorialiteit, of zelfs onderliggende ziekte of verwonding. Houd rekening met de omgeving van uw kat en werk samen om uw kat zich comfortabeler en veiliger te laten voelen.

Gerelateerde vragen

Waarom miauwt mijn Maine Coon ’s nachts?

Overmatig miauwen ’s nachts kan een manier van je kat zijn om voedsel of aandacht te vragen. Soms krijgen opgewonden katten ’s nachts “zoomies”, waarbij ze rondrennen en veel lawaai maken.

Plaats een reactie