Waarom likt mijn Maine Coon mij?

Waarom likt mijn Maine Coon mij? …

Als deze vraag je al een tijdje bezighoudt en je je zorgen maakt dat er misschien iets mis is met je katachtige vriend, wees dan gerust: in bijna alle gevallen is likken volkomen normaal.

Terwijl de meerderheid van de Maine Coons hun baasjes likken als een teken van genegenheid en liefde, kunnen anderen likken omdat ze gestrest zijn. Likken helpt katten te kalmeren, door hun angst en spanning te verminderen. Te vroeg gespeende Maine Coons zullen ook de vingers van hun eigenaar likken. Overmatige Maine Coon vachtverzorging is een teken dat uw kat gestrest is.

In het algemeen wordt het likken van Maine Coons beschouwd als een teken van genegenheid en liefde, er zijn echter een paar andere factoren om op te letten die dit kat-achtige gedrag kunnen helpen verklaren.

Als je merkt dat je Maine Coon vaker dan normaal aan je handen, armen of benen likt, bekijk dan de onderstaande tabel om de hoofdoorzaak vast te stellen.

10 Redenen waarom uw Maine Coon u likt

Maine Coon katten likken hun baasjes om verschillende redenen. Hoewel de gebruikelijke interpretatie van dit gedrag is dat een Maine Coon aanhankelijk is naar zijn eigenaar, zijn er een paar andere redenen die dit veel voorkomende kattengedrag kunnen verklaren.

Onderstaande tabel geeft de belangrijkste tien redenen waarom Maine Coons hun baasjes likken:

Reden Beschrijving
Affectie Maine Coons zijn erg aanhankelijk
tegenover hun eigenaars
Preening Katten houden ervan hun baasje te verzorgen
Genieten Sommige katten houden van de sensatie van
het likken van
Aandacht Ik probeer je aandacht te krijgen
Markeren
Gebied
Katten ruiken vaak hun baasjes,
markeren hun eigenaar als hun territorium
Proef Veel katten proeven graag van het voedsel
het residu dat op je handen achterblijft, en
zelfs genieten van het weglikken ervan!
Dominantie Likken kan een teken van dominantie zijn
Stress verlichting De verzorging van een eigenaar kan ontstressen
een kat. Een kat kan ook proberen om
hun eigenaar te kalmeren en te ontstressen
Socialisatie /
Bonding
Likken is een techniek die Maine Coon
die katten gebruiken om zich te binden aan hun baasjes
Gespeend
Te Vroeg
Als een kitten te vroeg is gespeend
te vroeg is gespeend, kan het likken of zuigen aan een
eigenaars vingers
Waarom likt mijn Maine Coon mij?

Waarom likt mijn Maine Coon mij?

Zoals je hebt gezien, is er meer aan de hand met het likken van Maine Coons dan de meeste eigenaren in eerste instantie zullen aannemen.

Hoewel het meeste likken als positief wordt beschouwd, moeten eigenaren nog steeds uitkijken voor signalen dat hun kat niet gelukkig is, omdat hun Maine Coons likken misschien niet langer een teken van genegenheid en liefde zijn, maar in plaats daarvan duiden op gevoelens van stress en angst.

1. Teken van genegenheid

De meest algemeen aanvaarde reden waarom Maine Coons hun baasjes likken, is omdat deze grote katten aanhankelijk zijn.

Daarom, als je merkt dat je Maine Coon je handen of armen likt, duw ze dan niet weg in de hoop dat ze zullen stoppen. Omarm in plaats daarvan de liefde van je grote katten voor jou, want likken is hun manier om hun diepe niveaus van genegenheid over te brengen.

Maine Coon katten houden ervan om hun baasjes te likken en te verzorgen terwijl ze geaaid worden, omdat ze het verzorgen beschouwen als een tweerichtingsproces.

Hoewel je de sensatie van hun ruwe schuurpapier-achtige tong op gevoelige delen van je huid (bijvoorbeeld de binnenkant van je polsen) misschien niet op prijs stelt, probeert je Maine Coon je niet opzettelijk te schaden of pijn te doen.

In plaats daarvan toont de Maine Coon kat naar buiten toe zijn liefde voor jou in dit zeer intieme gedrag. Zij begrijpen niet dat de papillen op hun tong, (die worden gevormd door naar achteren gerichte haakjes van keratine) in feite onaangenaam kunnen zijn op de menselijke huid.

Het Maine Coon kattenras staat bekend om zijn aanhankelijkheid. Hoewel ze tekenen van genegenheid kunnen vertonen naar alle gezinsleden toe, hebben ze de neiging het likken te reserveren voor de individuen waarmee ze de nauwste band delen. Dit is meestal hun primaire verzorger, d.w.z. de eigenaar die hen voedt en borstelt.

Als uw Maine Coon uw hand likt, is dit dus een duidelijke indicatie van de sterke band die tussen eigenaar en kat wordt gehouden.

Als je een mannelijke Maine Coon bezit, zullen ze waarschijnlijk meer genegenheid naar je tonen, dan hun vrouwelijke tegenhangers.

Dit komt eenvoudigweg omdat het mannetje van de soort een meer uitgaande aanhankelijke persoonlijkheid heeft, terwijl het vrouwtje de neiging heeft meer gereserveerd, onafhankelijk en ‘katachtig’ van aard te zijn.

2. Is uw Maine Coon u aan het pesten?

Maine Coons zijn extreem schone katachtigen die veel tijd besteden aan zelfverzorging.

Hun instinct om zichzelf schoon te likken is niet alleen geworteld in hun verlangen om schoon te zijn, maar ook het resultaat van het feit dat hun moeder hen vanaf hun geboorte, tot drie weken oud, herhaaldelijk heeft schoongelikt.

Men gelooft dat moederkatten hun kittens regelmatig schoonmaken, om hun familie- en sociale banden te versterken.

Een Maine Coon zal daarom instinctief zijn eigenaar likken, omdat likken een gedragskenmerk is dat hij heeft aangeleerd toen hij nog een kitten was en dat de band met zijn eigenaar versterkt.

Als je Maine Coon je als deel van hun familie beschouwt, zullen ze zich graag aan je binden door jouw lichaam net zo schoon te houden als dat van hen. Wees daarom niet verbaasd als je geliefde Maine Coon je begint te aaien.

Likken in dit scenario is in feite uw kat onderhouden van uw hygiëne niveaus (probeer niet te worden beledigd door dit!). Dit is een instinctieve eigenschap die alle katten hebben, die ook ontstaat wanneer katten regelmatig de andere leden van hun ‘roedel’ of ‘familie’ verzorgen.

Als je ooit hebt toegekeken hoe je kat zichzelf borstelde, zal het je waarschijnlijk zijn opgevallen dat ze altijd eerst beginnen met het schoonmaken van hun gezicht, voordat ze overgaan op hun poten, lichaam en staart.

Dit gedrag is niet anders voor een Maine Coon die zijn eigenaar likt, dus wees niet geschokt als je kat altijd probeert om het verzorgingsproces te beginnen door eerst je gezicht te likken.

Waarom likt mijn Maine Coon kat mij
Waarom likt mijn Maine Coon kat mij?

3. Maine Coons genieten van likken!

Hoewel elke kat anders is, met zijn eigen unieke persoonlijkheid en gedragskenmerken, is het niet ongewoon om een Maine Coon te vinden die geobsedeerd is met het likken van de handen van zijn eigenaar.

Hoewel de meerderheid van de eigenaren deze vorm van kattengedrag automatisch neerzet omdat hun Maine Coon overdreven aanhankelijk is, is de meer simplistische reden die vaak over het hoofd wordt gezien, simpelweg dat uw Maine Coon het gewoon leuk vindt om uw handen te likken.

Likken wordt verondersteld om spanningen in een kat los te maken, daarom is het niet verwonderlijk dat uw katachtige vriend u graag verzorgt zo vaak als u het toelaat. Het is letterlijk heilzaam voor hen!

4. Uw Maine Coon is op zoek naar wat aandacht

Het Maine Coon kattenras mag dan de reputatie hebben slimme katachtigen te zijn, deze intelligentie strekt zich echter niet uit tot het kunnen praten (in een menselijke taal, hoe dan ook!).

Daarom is een van de veel voorkomende manieren waarop een Maine Coon zal proberen de onverdeelde aandacht van zijn eigenaar te krijgen, door hem te likken.

Likken is in dit scenario eigenlijk de manier van je Maine Coons om hun mens te vragen om tijd met hen door te brengen. Daarom, als je vijf minuten tijd over hebt, waarom geef je je Maine Coon dan niet een dikke knuffel, een aai en veel genegenheid.

Deze vriendelijke reuzen zullen het echt waarderen om in het middelpunt van je aandacht te staan.

5. Uw kat bakent zijn territorium af

Katten zijn zeer territoriale wezens, en de Maine Coon is in dit opzicht niet anders.

Daarom, als uw Maine Coon zich herhaaldelijk tegen uw benen begint aan te wrijven zoals ze u waarschijnlijk ruiken met hun feromonen.

Het likken van je lichaam is ook een teken dat de Maine Coon zijn territorium markeerten als ik zeg ’territorium’, bedoel ik letterlijk JOU!

Het uitgangspunt van deze theorie is dat het speeksel en de geurklieren van Maine Coons vol zitten met feromonen, die via likken van hun lichaam op hun eigenaar kunnen worden overgebracht.

Katten die hun baasjes likken, markeren het individu dus liefdevol met hun geur, zodat andere katten weten dat het individu van hen is.

Andere katten zijn in staat deze feromoonmerkers te ruiken, en kunnen onmiddellijk identificeren welke individuen “eigendom” zijn van andere katten, en welke niet.

6. Je smaakt zo lekker!

Als je je handen niet wast na het eten, dan zou je wel eens kunnen merken dat je Maine Coon er plezier in heeft om je handen af te likken, want jij smaakt lekker!

Dit komt omdat er etensresten achterblijven op je handen, en je Maine Coon vindt het lekker om de smaak te proeven.

Eigenaren die het niet prettig vinden om gelikt te worden, moeten ervoor zorgen dat ze hun handen grondig wassen na het eten.

Het kan ook zijn dat u de trotse eigenaar bent van een eigenzinnige Maine Coon kat die geniet van het proeven van de verschillende lotions, of zeep die u op uw handen smeert.

7. Is Uw Maine Coon Dominant?

De Maine Coon kat wordt liefkozend de ‘hond van de kattenwereld’ genoemd, omdat ze gedragskenmerken vertonen die eerder met honden worden geassocieerd, b.v. ze volgen u vrolijk door uw huis.

Honden hebben een roedelmentaliteit waarbij één hond altijd als leider wordt beschouwd, ook wel de alpha-hond genoemd.

Deze hond wordt door alle andere leden van een gezin als dominant beschouwd, hoewel velen geloven dat deze roedelleider afhankelijk van de situatie kan veranderen.

Ondanks het feit dat het een heel andere soort is, denkt men dat het Maine Coon kattenras ook deze roedelmentaliteit volgt.

Als uw Maine Coon u daarom begint te likken, kan dat een aanwijzing zijn dat uw kat u als de leider van de familieroedel beschouwt.

Als alternatief beweren andere kattenspecialisten dat een Maine Coon die zijn eigenaar likt, een manier is waarop de kat zijn dominantie over zijn baasjes probeert uit te oefenen.

Deze theorie is gebaseerd op kat allogrooming, wat duidelijk zichtbaar is wanneer meerdere katten in hetzelfde huishouden leven.

Bij allogrooming wordt gedacht dat de dominante kat de minder dominante katten in een huis likt, als een manier om hun dominantie over hen uit te oefenen.

8. Een methode om te ontstressen

Wanneer een Maine Coon kat zijn eigenaar begint te likken, kan dat zijn omdat hij zich angstig, gespannen of gestrest voelt.

Likken wordt beschouwd als heilzaam voor uw kat, omdat het endorfine vrijmaakt in hun lichaam dat effectief is bij het kalmeren van hun angst en stress.

Te veel likken, wat leidt tot dunner wordende, of zelfs kale plekken vacht op hun lichaam, moet echter niet worden genegeerd, omdat dit duidelijke tekenen zijn dat uw kat ongelukkig is.

In scenario’s zoals deze, besteed bijzondere aandacht aan de omgeving van de kat, overweeg of er recente veranderingen in uw huis zijn geweest waardoor uw kat zich gestrest zou kunnen voelen, bijv. een verhuizing.

Andere factoren die ervoor zorgen dat een Maine Coon zijn eigenaar likt als gevolg van stress:

  • gespannen relatie tussen meerdere katten die in hetzelfde huishouden leven.
  • Nieuw huisdier geïntroduceerd in huishouden
  • Dieet veranderingen
  • Scheidingsangst door gebrek aan menselijke aandacht

Aan de andere kant, een Maine Coon likt zijn eigenaar misschien helemaal niet voor zijn eigen bestwil.

In plaats daarvan zou de Maine Coon je kunnen versieren met aanhankelijke likken omdat ze een negatieve verandering in je stemming aanvoelen.

De handeling van het likken zou dus de manier van je kat kunnen zijn om te proberen je te kalmeren en te ontstressen! Uw zeer intelligente kat kan ook hebben aangevoeld dat u zich niet goed voelt, en probeert u daarom te troosten.

9. Is Uw Maine Coon sociaal?

Maine Coon katten worden beschouwd als extreem sociale katachtigen, vooral katers.

Zij brengen graag tijd door met hun menselijke familie, en kunnen niet anders dan aanhankelijk zijn jegens hun voornaamste eigenaars, door de praktijk van het likken.

Daarom, als uw Maine Coon u likt is het de moeite waard te overwegen of zij dit doen om vriendelijk, en sociaal te zijn.

Een andere mogelijkheid is dat ze een eigenaar likken om hun speciale band met jou te bevestigen.

10. Was Uw Maine Coon te vroeg gespeend?

Als je alle bovenstaande redenen hebt overwogen, maar je nog steeds afvraagt waarom mijn Maine Coon me likt, is een andere mogelijkheid om te overwegen dat de kat te vroeg is gespeend.

Dit is gemakkelijk te herkennen bij Maine Coons die graag aan dekens of aan de vingers van hun eigenaar zuigen.

Vroegtijdig spenen bij Maine Coon kittens is af te raden en wordt verondersteld de groeisnelheid van dit specifieke kattenras te belemmeren.

Fokkers moeten er daarom voor zorgen dat Maine Coon kittens tot 8 weken oud alleen melk drinken van hun moeder, of van een andere zogende kat. Het is van het grootste belang dat Maine Coon kittens nooit te vroeg gespeend worden op kittenvoer, omdat men denkt dat vroeg spenen een negatieve invloed heeft op de gezondheid van het kitten.

Klik hier om te bekijken mijn artikel over deTop 7 Maine Coon gezondheidsproblemen‘.

Hoe stop je kat met likken

Niet iedereen is er een grote fan van om door hun kat gelikt te worden, of de kat nu liefdevol probeert te zijn of niet.

Katten staan misschien bekend om hun superschone neigingen, maar als je natte kattensalvia op je huid hebt, is dat niet bepaald prettig.

In plaats daarvan is het waarschijnlijker dat je je gedwongen voelt om het speeksel van je af te poetsen, hoeveel goede bacteriën er ook in horen te zitten!

Een andere mogelijkheid is dat je het heerlijk vindt dat je Maine Coon je likt, maar dat je helaas allergisch bent voor het speeksel van de kat.

Te veel likken kan dus een reactie in je huid veroorzaken die je wilt vermijden, omdat je huid er jeukerig en rood van wordt.

Als dit bekend klinkt, probeer dan een van de volgende methodes om uw Maine Coon te laten stoppen met u zo veel te likken:

  • Zeg rustig ‘nee’, terwijl je tegelijkertijd je hand weghaalt.
  • Als je een hechte band met je huisdier hebt, zul je snel leren momenten te herkennen waarop je Maine Coon op het punt staat je te gaan likken. Wees bereid om de aandacht van uw kat af te leiden, met hun favoriete keuze.

Besproei je kat nooit met water als hij je begint te likken, want dit kan de relatie tussen jou en je kat beschadigen.

Ze zullen ook niet begrijpen dat u er niet van geniet om door een simpele waterstraal in het gezicht gelikt te worden. Zou u dat wel doen!

Zelfs een kleine waterstraal in het gezicht van uw kat zal uw zachtaardige Maine Coon waarschijnlijk stress bezorgen, en ze zullen angstig en gestrest worden als ze u knuffelen.

Conclusie

Ik hoop dat mijn artikel over “Waarom likt mijn Maine Coon mij?” uw vraag heeft beantwoord, of in ieder geval mijn lezers heeft geholpen om de mogelijke oorzaken van het likken van Maine Coons adequaat vast te stellen.

Eigenaren moeten verwachten dat ze herhaaldelijk worden gelikt als ze grote hoeveelheden tijd doorbrengen met hun kat, of hun Maine Coon veel knuffels geven.

Hoewel je misschien niet op je beurt verzorgd wilt worden, is het verzorgen een teken dat je deel uitmaakt van je Maine Coons familie. Ze proberen je gewoon schoon te houden en hun liefde voor jou te tonen.

Over het algemeen is een Maine Coon die zijn eigenaar likt een positieve ervaring. Echter, als er veel veranderingen zijn geweest binnen je huishouden, ga er dan nooit van uit dat het likken van de Maine Coon louter te maken heeft met genegenheid.

Overweeg in plaats daarvan zorgvuldig of uw dierbare katachtige metgezel misschien tekenen van stress of angst vertoont.

Als dat zo is, ben je het aan je Maine Coon verplicht om hard te werken aan het wegnemen van de overtredende problemen, waar mogelijk.

Gerelateerde vragen

Waarom likt mijn kat aan mijn haar nadat ik net gedoucht heb?

Maine Coons staan erom bekend dat ze van alle vormen van water houden, dus als je kat aan je natte haren probeert te likken nadat je uit de douche bent gestapt, kan het gewoon een spelletje zijn.

Een andere mogelijkheid is dat ze je gewoon proberen te verzorgen als een teken van genegenheid en liefde.

Klik hier om meer te lezen over de obsessie van de Maine Coon kat met water.

Gerelateerde vragen

Waarom likt de Maine Coon mijn gezicht als ik slaap?ing

Waarschijnlijk omdat uw Maine Coon hun ‘roedel’ of ‘familie’ aan het verzorgen is. Of, als het bijna tijd is dat u uw kat te eten geeft, proberen ze misschien uw aandacht te trekken om gevoerd te worden!

Plaats een reactie