Is je eens zo vriendelijke fluffball-acteerwerk allemaal humeurig en ongenaakbaar?
Ik kan me daar in met u inleven.
Toen mijn babykat, Oreo, zwanger was van haar nest, begon ze “maternale agressie” te vertonen, zoals uitgelegd door haar dierenarts.
Voordat ik het aan den lijve had ondervonden, had ik tal van vragen, zoals waarom zwangere katten agressief worden en hun agressie lang duurt.
Als je soortgelijke twijfels hebt, stop dan niet met het lezen van dit artikel.
Inhoudsopgave
Worden zwangere katten agressief?
Een zwangere koningin (of een moederkat) die zich agressief gedraagt, staat bekend als maternale agressie.
Wanneer een koningin en haar nieuwe nest kittens dicht bij elkaar zijn, kan ze agressief worden om ze te beschermen tegen mensen, andere dieren of andere katten.
Een deel van deze bescherming komt voort uit de liefde van een moeder en de zorg voor haar nakomelingen. Deze reactie wordt echter veroorzaakt door zowel de natuur als veranderingen in de chemie van de hersenen.
Haar acties zijn logisch omdat het in haar natuurlijke instinct zit om haar kittens te beschermen. De vijandigheid neemt vaak af naarmate de kittens ouder worden en ouder worden.
Welke moeder in haar juiste geest zou toch niet tot het uiterste gaan om haar kinderen te beschermen en te verdedigen?
Kunnen katten gemeen zijn tijdens de zwangerschap?
Ja, sommige zwangere katten kunnen een slechte houding hebben en gewelddadig worden.
De koningin kan de afgelopen week op zoek gaan naar een geschikt kittenbed of nest. De zwangere kat moet op dit moment binnen worden gehouden. Het is van cruciaal belang dat u uw kat zorgvuldig in de gaten houdt om eventuele problemen op te sporen.
Je moet de moederkat toestaan om zich over te geven aan al dit gedrag, omdat ze extreem natuurlijk zijn. Als ze wordt onderbroken, kan ze nog gemener en beschermender worden omdat ze de onderbreking als een bedreiging voor haar kittens kan ervaren.
Vermijd zelfdiagnose van de problemen van de moederkat als ze ongewoon hard miauwt of onder veel stress lijkt te staan. Breng haar in plaats daarvan naar de dierenarts.
Doden moederkatten hun eigen kittens vanwege agressie?
Ja, helaas, soms doden moederkatten hun eigen kittens. Hoewel de reden misschien geen agressie is, kan het zijn omdat:
1. Onzekerheid over het milieu
Er is weinig zin in het opvoeden van pasgeboren kittens wanneer er een aanzienlijke kans is dat de moederkat door iets anders wordt gedood, of het nu een hond of verhongering is.
Als het leven van zowel de kittens als hun moeder in gevaar was, zou de verwilderde moederkat geen kinderen willen.
Als ze maar genoeg voedsel had gehad om zichzelf in leven te houden, had ze haar kinderen niet hoeven doden omdat het nageslacht zwak zou zijn en zou verhongeren.
De moederkat moet tijdens het zogen minstens 40% tot 50% meer voedsel consumeren, waardoor haar toch al beperkte middelen verder worden uitgeput.
2. Ongezonde kittens
Zelfs vandaag de dag verspillen dierenartsen geen geld aan het behandelen van baby’s die te veel medische problemen hebben.
Het is dus veel veiliger voor de koningin om ernstig misvormde foetussen te aborteren dan om ze op termijn te brengen en te bevallen, daarom doen veel katten het.
Ze zal er uiteindelijk voor kiezen om ze bij de geboorte te vermoorden, omdat een kat natuurlijk niet kan afgaan en een echografie kan krijgen en kan besluiten om een abortus te ondergaan.
Interessant lees: Waarom vallen moederkatten hun oudere kittens aan?
Waarom is mijn zwangere kat boos?
De mamakat wordt boos door de moederhormonen in haar lichaam. Dezelfde stoffen kunnen ongetwijfeld van invloed zijn op hoe de kat zich gedraagt en reageert.
De moederkat voelt zich ongelooflijk beschermend voor haar kittens en wordt soms prikkelbaar. Elke keer dat een kat in contact komt met iets of iemand vreemds, reageren ze automatisch met een vreemd gevaaralarm.
Introducties kunnen de aanpassing vergemakkelijken voor elke nieuwe kat die het territorium van een inwonende kat betreedt, omdat nieuwe katten zich van nature beschermend zullen voelen. Moederkatten voelen echter ook een gevoel van plicht om zowel het territorium om hen heen als hun jongen te verdedigen.
Eventuele indringers worden door hun moeder gezien als een gevaar voor de veiligheid van de kittens, die een veilige omgeving voor hen moet creëren.
Waarom sist/gromt mijn zwangere kat bij alles?
De anticipatie op de geboorte van de kinderen die jij en zij verwachten, zorgt ervoor dat je koningin onrustig wordt.d het einde van haar zwangerschap.
Je zult haar daardoor vaker dan normaal zien sissen en grommen.
Ze gaat op zoek naar gezellige, geheime locaties waar ze rustig kan sluimeren. Ze is ook op zoek naar locaties, zodat ze weet waar ze naartoe moet na de bevalling.
Let op: Er is een delicate lijn tussen overmatige rusteloosheid en irritatie. Het bellen van uw dierenarts is een goed idee als ze overdreven geagiteerd of rusteloos lijkt, omdat ze mogelijk tekenen van eclampsie vertoont (een gevaarlijke toestand van zwangerschap).
Misschien vind je het ook leuk om te lezen Waarom mijn kat gromt na de bevalling
Wat zijn de agressieve gedragingen van sommige zwangere katten?
Hier zijn enkele van de tekenen van “maternale agressie”:
- Proberen levenloze voorwerpen ter grootte van een kitten te voeden of te bewaken
- Diefstal van kittens van een andere moederkat
- Melk en gezwollen tepels ontwikkelen
Om je koningin te trainen om haar agressie onder controle te houden, kun je de volgende dingen proberen:
1. Wees begripvol
Recente studies hebben aangetoond dat specifieke genen specifiek moedergedrag bij katten reguleren. Moederkatten missen mogelijk het aangeboren instinct dat nodig is om hun nest te voeden in afwezigheid of aanwezigheid van een defect moederschapsgebonden gen.
Problemen met ouderlijk gedrag worden vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen. Problemen kunnen ook worden veroorzaakt door stress. Bovendien kunnen gedragsproblemen vaker voorkomen bij katten die voor het eerst mama zijn.
2. Neem een kennisgeving
Zelfs als de twee katten eerder vrienden waren geweest, is het waarschijnlijk dat de koninginnenkat zich op een beschermende manier zou gedragen en moeite zou doen om de andere katten uit de buurt van haar jongen te houden.
Blijf de eerste dagen van die tijd uit de buurt van de zwangere kattenmoeder. Breng haar toch naar de dierenarts, als je ziet dat haar woede groeit en ze met de dag venijniger wordt.
3. Verwen je koningin met lekkers
De koninginnenkat moet haar eigen eten, drinken en kattenbak hebben als er andere katten in huis wonen.
Ze is in staat om haar eenzaamheid te behouden en daardoor weg te blijven van stressvolle katten. Agressie is minder waarschijnlijk als de angst om te delen wordt verminderd.
4. Accepteer hun natuurlijke instincten
Het gewelddadige gedrag van een moederkat is heel normaal omdat het deel uitmaakt van haar natuurlijke drive om haar ongeboren jongen te beschermen tegen vele gevaren.
Omdat katten van nature wilde dieren zijn, is het gebruikelijk dat ze instinctief hun jongen bewaken. Een gewoonte die te veel wordt verhinderd om zich te ontwikkelen, kan hun eigenaren in gevaar brengen en hen als gevolg daarvan schaden.
Herken hun intenties, maar als je iets ernstig problematisch opmerkt, ga dan naar een dierenarts.
Hoe lang duurt maternale agressie bij katten?
Zodra een koningin bevalt, eindigt de moederlijke agressiviteit onder aanstaande koninginnen.
Af en toe duurt het een paar dagen – dat wil zeggen, totdat de kittens beginnen te spenen. Als alternatief zal de moederkat af en toe wachten met het stoppen met haar beschermende gedrag totdat haar kittens ouder zijn.
Moederkatten gedragen zich agressief omdat ze, in tegenstelling tot andere moeders, alleen om hun nakomelingen geven en hen willen beschermen tegen mogelijke schade.
Wanneer ze er zeker van is dat haar kittens oud genoeg zijn om op zichzelf te letten en voorzorgsmaatregelen te nemen als het gaat om verdediging, wordt ze passief.
Hoe kan ik mijn kat helpen met moederlijke agressie?
Er zijn acties die u kunt ondernemen om uw kat te helpen met maternale agressie in plaats van dit als een berucht gedrag te beschouwen. Dit zijn:
- Uitzoeken of uw kat problemen heeft met het gedrag van de moeder, zou de eerste stap zijn. Het observatiewerk zal eenvoudig zijn.
- Behandeling voor maternale gedragsproblemen bij katten kan variëren van management tot medicatie, afhankelijk van de ernst van het gedrag van uw kat en het bestaan van onderliggende ziekten.
- Het meest voorkomende type behandeling is management. Dit kan inhouden dat zwangere moederkatten met agressieproblemen uit de buurt van potentieel schadelijke voorwerpen, dieren en andere mensen worden gehouden.
- Aangezien is aangetoond dat sterilisatie dit probleem bij de meerderheid van de dieren vermindert, kan het worden geadviseerd voor katten die overmatige mat vertonenernaal gedrag.
- Als de aandoening ernstig is, kan uw dierenarts hormoonbehandelingen aanbevelen om symptomen zoals borstvoeding of samentrekkingen van de baarmoeder te verminderen of kwijt te raken.
Must Read: Waarom bijt mijn kat haar kittens?
Veelgestelde vragen
Waarom valt mijn zwangere kat haar oudere kitten aan?
De oudere kat wordt gezien als een bedreiging voor de ongeboren kinderen door uw zwangere koningin, die op scherp staat. Plan om uw kat te steriliseren zodra ze is bevallen van haar kittens.
Als je echt consequent bent en met het kitten speelt en het ondersteunt, zodat hij zijn moeder niet lastigvalt, kun je misschien vrede sluiten voordat de katten zijn gesetteld, wat drie tot vier weken kan duren.
Herintroduceer de katten geleidelijk na het scheiden ervan.
Laatste woorden
Dat was vooral wat je moest weten over zwangere katten en hun agressieve gedrag.
Vergeet niet dat kattenmoeders, in tegenstelling tot mensen, niet altijd een gelukkige hormonale zwangerschap hebben. Omdat ze een dier uit het wild is, doet ze instinctief dingen die je als kattenmoeder misschien zorgen baren, maar maak je geen zorgen.
Dit gedrag neemt snel af.
Laat het ons weten in de commentaarsectie als je bontbal ooit boos en agressief heeft gehandeld tijdens haar zwangerschap. Heb je haar naar de dierenarts gebracht voor een diagnose? Of heb je het vanzelf laten zakken?
Interessant gelezen: Waarom sist mijn kat bij vreemden?