Waarom hebben Maine Coons een lange staart?

Maine Coons staan bekend om het hebben van lange staarten in vergelijking met andere kattenrassen, maar waarom hebben Maine Coons in de eerste plaats lange staarten?

Immers, hoewel de borstelige, elegante staart van de Maine Coon zeker mooi is, is hij er niet alleen voor het uiterlijk!

Maine Coons hebben lange staarten die bedekt zijn met een dichte, lange vacht. De lengte van de staart van een kat wordt bepaald door hoe lang zijn lichaam is. Maine Coons zijn het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld, en hun staart is evenredig aan die grote omvang, zodat ze goed kunnen balanceren. Hun lange, borstelige staarten zijn ook nuttig als bescherming tegen koud weer.

De staart van een kat heeft talrijke functies naast evenwicht en warmte, en sommige zijn verrassender dan andere.

Lees verder om te ontdekken hoe de staart van je Maine Coon je eigenlijk kan helpen om erachter te komen welke emoties je kat voelt!

Waarom hebben Maine Coons een lange staart?

De Maine Coon is het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld.

Dit kattenras ontwikkelde zich op natuurlijke wijze in de staat Maine, waar hun lange, dikke vacht en indrukwekkende jachtcapaciteiten hen hielpen te gedijen in het koude, barre klimaat.

Deze katten hebben ook lange, borstelige staarten die voor allerlei doeleinden kunnen worden gebruikt.

Hier is een uitgebreide lijst van waarom Maine Coons (en katten in het algemeen) lange staarten hebben (bron 1):

  • Evenwicht: De belangrijkste reden waarom katten staarten hebben, is om hun evenwicht te bewaren. Staarten fungeren als tegengewicht, en ze kunnen hun staart bewegen om de rest van hun lichaam rechtop te houden. Hierdoor kunnen katten ook ongelooflijk wendbaar zijn, over smalle oppervlakken lopen of door obstakels rennen.
  • Landing: Er wordt aangenomen dat de staart van een kat ook een rol kan spelen bij een soepele landing. Het is echter de moeite waard om op te merken dat zelfs katten zonder staart (door genetica of verwondingen) in staat zijn om op hun voeten te landen. Toch wordt gedacht dat de staart van een kat een verschil kan maken bij het helpen van een kat om op zijn poten te landen.
  • Emotie tonen: Mensen hebben complexe gezichtsspieren waarmee we talloze verschillende emoties kunnen tonen. Katten hebben niet dezelfde gezichtsspieren, maar hun staart kan vaak net zo veel zeggen als het gezicht van een mens. De positie en beweging van de staart van een kat kan emoties als blijdschap, angst en woede aangeven.
  • Keeping Warm: In het geval van Maine Coon katten is die borstelige staart, bedekt met een lange, dikke vacht, ook nuttig om deze katten warm te houden. Omdat ze oorspronkelijk uit een klimaat komen dat bekend staat om zijn strenge winters, is de staart van de Maine Coon perfect om rond zijn lichaam te wikkelen en een extra laag warmte toe te voegen.

Hoe Lang Is De Staart Van Een Maine Coon?

De gemiddelde kat heeft een staartlengte van ongeveer 11 centimeter, maar de staartlengte van de Maine Coon is veel langer.

De staarten van Maine Coons meten op zijn kortst ongeveer 11 inch, met de langste geregistreerde staart bij een Maine Coon die een verbazingwekkende 16,3 inch in lengte bereikt (bron 1).

Maine Coon Staart Groei

Als je een jong kitten hebt, maar je ziet geen tekenen van die klassieke Maine Coon staart, dan vraag je je waarschijnlijk af, wanneer groeien Maine Coon staarten?

Maine Coons hebben van nature een trage groei en bereiken hun volledige grootte pas als ze ongeveer 3 tot 5 jaar oud zijn.

Hun staarten groeien in diezelfde periode, hoewel ze van tijd tot tijd onafhankelijke groeispurten kunnen doormaken.

Hebben Maine Coon katten lange staarten?

De gemiddelde huiskat heeft een staartlengte van ongeveer 11 centimeter.

Ter vergelijking, hebben Maine Coons korte staarten? Het antwoord is, helemaal niet!

De staart van de Maine Coon kan variëren van 11 tot 16 centimeter in lengte, wat betekent dat deze katten enkele van de langste staarten van alle huiskattenrassen hebben.

Langste Maine Coon Staart

De langste Maine Coon staart ooit gemeten is 16,3 inch lang.

De naam van de kat was Stewie, en hoewel hij, helaas, in 2013 overleed, had hij ook het record voor de langste kat ooit gemeten, met een totale lengte van 48,5 inch.

Hebben Maine Coon katten een borstelige staart?

Maine Coons staan bekend om hun dikke, lange vacht, waardoor hun staart borstelig lijkt.

In feite zijn veel Maine Coon staarten beschreven als lijkend op wasberen omdat ze echt borstelig zijn!

Als deze gedachte bij je is opgekomen, vraag je je misschien af of Maine Coons eigenlijk deels wasberen zijn? Ontdek de waarheid in mijn artikel.

Hebben alle Maine Coons een pluizige staart?

Alle rasechte Maine Coons hebben dikke, pluizige staarten tegen de tijd dat ze volwassen zijn, maar hebben Maine Coon kittens ook pluizige staarten?

Als ze voor het eerst geboren worden, zijn Maine Coon staarten dun en helemaal niet borstelig. In feite worden hun staarten pas pluizig als ze ongeveer 4 tot 5 maanden oud zijn (bron 1).

Meer informatie over wanneer uw Maine Coon kitten pluizig wordt, mijn artikel ‘Wanneer wordt mijn Maine Coon kitten pluizig?‘.

Maine Coon staart niet pluizig

Maine Coons worden verondersteld lange, pluizige staarten te hebben.

Als de staart van uw Maine Coon niet pluizig is, kan dat betekenen dat er iets mis is met uw kat.

Hier is een lijst met redenen waarom je Maine Coon misschien geen pluizige staart heeft:

1. Hij is nog jong

Maine Coon kittens worden niet geboren met pluizige staarten. In feite krijgen ze hun pluimstaart meestal pas als ze tussen de 4 en 5 maanden oud zijn.

2. Het is een gemengd ras

Uw Maine Coon is misschien niet raszuiver als zijn staart niet dik en borstelig is. Immers, de lange, pluizige vacht van de staart van een Maine Coon is een kenmerk van het ras.

Als je echter zeker weet dat je kat een raszuivere Maine Coon is, dan kan een staart die niet pluizig is te wijten zijn aan medische redenen.

3. Maine Coon staart verdunning

Als je Maine Coon raszuiver is, maar zijn staart is niet pluizig, dan is dat waarschijnlijk te wijten aan Maine Coon staart haaruitval.

De vacht van uw kat kan dunner worden door verschillende redenen.

Hieronder hebben we enkele van de meest voorkomende Maine Coon staart dunner wordende redenen opgesomd (bron 1):

  • Allergieën: Allergieën kunnen ervoor zorgen dat uw Maine Coon vacht begint te verliezen. Seizoensgebonden allergieën voor pollen, stof of schimmel kunnen een onderliggende boosdoener zijn, of uw Maine Coon kan lijden aan voedselallergieën.
  • Stress: Wanneer katten gestresseerd zijn, kunnen ze zichzelf overmatig gaan verzorgen, of ze kunnen zelfs op hun vacht gaan kauwen. Dit kan onnatuurlijke hoeveelheden haarverlies veroorzaken. Veel voorkomende oorzaken van stress bij katten zijn verhuizing, de komst van een nieuw gezinslid of huisdier, of een andere grote verandering in het leven.
  • Parasieten: Parasieten zoals vlooien, mijten, ringworm of luizen kunnen ervoor zorgen dat uw kat haar begint te verliezen. Ga na of er beestjes op de huid van uw kat zitten, of dat er sprake is van irritatie of ontsteking. Breng uw kat meteen naar de dierenarts voor behandeling als u parasitaire infecties vermoedt.
  • Onderliggende Ziekte: Tot slot, als uw Maine Coon staartvacht verliest, kan dit te wijten zijn aan een onderliggende ziekte zoals kanker of diabetes. Als u andere verontrustende symptomen opmerkt, zoals gewichtsverlies of lusteloosheid, zorg er dan voor dat u uw kat meteen naar de dierenarts brengt.

Maine Coon Staart Taal

Hoewel evenwicht en behendigheid de belangrijkste redenen zijn voor de staart van een kat, kan deze ook nuttige indicatoren zijn voor de emotie van een kat.

Als je beter wilt worden in het lezen van de stemming van je kat, zijn hier enkele veel voorkomende staartgedragingen om op te letten (bron 1):

De kat
Emotie
Beschrijving
Happy Een Maine Coon blije staart wordt recht omhoog geheven,
en hij zal vaak aan het eind omgebogen zijn als een
vraagteken. Veel katten begroeten hun eigenaar
ook op deze manier. Als uw kat zich haast om u te ontmoeten
aan de deur met zijn staart recht omhoog, betekent dit dat hij
heel opwindend om je weer te zien!
Scared Als een kat echt bang is, zal hij zijn staart zo omhoog trekken
zodat hij groter lijkt. Angstige of nerveuze katten kunnen
ook hun staart tussen hun achterpoten stoppen
Nieuwsgierig Nieuwsgierige of gefocuste katten zullen vaak langzaam trillen
met hun staart van links naar rechts.
Geïrriteerd Geïrriteerde katten kunnen met hun staart heen en weer bewegen
en dit zal vaak gepaard gaan met
met grommen of dichtgeplette oren
Boos Een boze kat zal zijn staart heen en weer zwiepen
agressief. Als u dit gedrag bij een kat opmerkt,
vooral als het gepaard gaat met afgeplatte oren,
ga dan onmiddellijk weg!
Je kat heeft nu ruimte nodig
Maine Coon Staart Taal

Waarom kwispelen Maine Coons met hun staart?

Een ander belangrijk onderdeel van het leren van kattenstaarttaal is dat, soms, dezelfde lichaamsbeweging verschillende dingen kan betekenen.

Wanneer katten met hun staart kwispelen, geeft dat aan dat ze een sterke emotie voelen. Echter, die emotie kan variëren van positief tot negatief.

Bijvoorbeeld, een kat die met zijn staart heen en weer zwiept met zijn oren platgeslagen is een indicator dat hij extreem boos of angstig is. Ondertussen, een kat die kwispelt met zijn staart terwijl hij speelt met de jacht of aandachtig klimt, voelt zich zeer gelukkig, gefocust en uitgedaagd.

Een belangrijk onderdeel van het lezen van de lichaamstaal van uw kat is om te kijken naar meer dan alleen de staart van uw kat. Kijk in plaats daarvan naar de lichaamstaal van uw kat als geheel, en denk ook aan de omgeving van uw kat.

Er zijn een heleboel aanwijzingen die u kunnen helpen bij het samenstellen van wat uw kat zou kunnen denken of voelen.

Maine Coon Staart Schudden

Hoewel niet gebruikelijk bij veel katten, kunnen sommige Maine Coons met hun staart trillen of schudden. Dit is een ander deel van de lichaamstaal van katten dat op vele manieren kan worden geïnterpreteerd (bron 1):

a. Angst

In veel gevallen duidt een trillende staart op angst.

b. Overweldigd

Katten kunnen hun staart laten trillen als ze zich overweldigd voelen door lawaai of als ze ontstemd zijn door vreemden in hun huis.

c. Onrustig

Ze kunnen ook met hun staart trillen als ze ergens onrustig over zijn.

d. Chitter

Sommige katten trillen ook met hun staart om dezelfde reden dat ze “tsjilpen”.

Heb je ooit je kat uit een raam zien kijken en een vreemd kletsend geluid zien maken, zoals een eekhoorn?

Dit is een geluid dat aangeeft dat uw kat wanhopig op iets wil jagen, maar niet in staat is het na te jagen.

Het duidt op een verlangen om te presteren, en een kat die met zijn staart trilt zou ook dezelfde emotie kunnen voelen.

e. Boosheid / Irritatie

In sommige gevallen kan een trillende staart ook wijzen op boosheid of irritatie, hoewel dit minder vaak voorkomt.

Nogmaals, kijk naar de omgeving van uw kat en andere lichaamstalen zoals de oorpositie om te bepalen of uw kat zijn staart trilt uit boosheid of uit iets anders.

f. Blij / Opgewonden

Tenslotte kunnen sommige katten hun staart laten trillen als ze blij of opgewonden zijn.

Als je kat blij is je thuis te zien komen of zich haast om het avondeten op te eten, trilt hij misschien met zijn staart omdat het zo opwindend is dat hij zich nauwelijks kan inhouden!

Maine Coon staart omhoog

Vaak wordt de staart van een kat omhoog gehouden in de standaardpositie. Dus waarom houden katten hun staart omhoog? De meeste grote katten in het wild houden hun staart omlaag of tussen hun poten, maar huiskatten houden hun staart van nature omhoog als ze lopen.

Vooral Maine Coons staan erom bekend dat ze hun staart hoog en trots houden terwijl ze lopen, waarmee ze vertrouwen en gratie uitstralen. Maar een kat die zijn staart omhoog houdt, kan ook uiting geven aan blijdschap, vriendelijkheid, of begroeting.

Wat betekent het als een kat met zijn staart flikkert?

Een kat die met zijn staart zit te trekken is vaak geconcentreerd of speels. Ze kunnen met hun staart knipperen voordat ze een speeltje bespringen, of wanneer ze zich speels voelen.

Dit geeft vaak aan dat je kat geconcentreerd is, dus je moet een kat die geconcentreerd naar iets zit te staren terwijl hij met zijn staart zit te trillen niet storen.

Katten flikkeren ook met hun staart als ze gewoon alert zijn en in afstemming met hun omgeving.

Een kat die lijkt te slapen, maar nog steeds met zijn staart flikkert, geeft aan dat uw kat aan het rusten is, maar nog steeds aandacht heeft voor zijn omgeving.

Meer agressief staartflikkeren kan duiden op prikkelbaarheid of agressiviteit.

Als je je kat oppakt terwijl hij niet vastgehouden wil worden, kan zijn staart geleidelijk aan sneller en sneller van links naar rechts gaan flikkeren. Als u merkt dat uw kat agressiever met zijn staart begint te flikkeren wanneer u bepaalde handelingen verricht, dan moet u dit opvatten als een hint om uw kat meer ruimte te geven (bron 1).

Maine Coon Kat staart over rug gekruld

Ongetrouwde krolse poezen krullen soms hun staart over hun rug. Als uw kat in een lage houding gaat zitten met haar achterwerk in de lucht terwijl ze haar staart van links naar rechts beweegt, dan betekent dit dat ze de paringshouding heeft aangenomen.

Een andere reden waarom de staart van je kat over haar rug gekruld kan zijn, is echter omdat haar staart hypermobiel is (bron 1).

Hypermobiele Kattenstaart

Een hypermobiele kattenstaart is een staart die veel flexibeler is dan de meeste katten.

Katten met hypermobiele staarten kunnen hun staart helemaal over hun rug krullen, en zouden zelfs in staat kunnen zijn om hun oren aan te raken met hun staart!

Veel hypermobiele katten kiezen ervoor om hun staart gewoon over hun rug te laten rusten omdat ze dat comfortabeler vinden.

Maine Coon vettige staart

Een vette staart van een Maine Coon is meestal het gevolg van een milde huidaandoening die bekend staat als noppenstaart.

Maine Coon dekstaart komt het vaakst voor bij ongecastreerde katers, maar het kan zowel bij gefixeerde als niet-gecastreerde katers en poezen voorkomen.

Katerstaart wordt veroorzaakt door verstopte poriën op de rug van een kat, wat leidt tot een vettige ophoping die zich ontwikkelt aan de basis van de staart van een kat.

Zodra een dierenarts de diagnose heeft gesteld bij een kat met katerstaart, zullen zij adviseren het gebied te wassen en kunnen zij topische zalven verstrekken om op de aangetaste huid te smeren.

Maine Coon Zonder Staart

Hoewel staarten een belangrijk onderdeel zijn van het lichaam van een kat, kunnen ze ook overleven zonder hun staart. Bij sommige katten kan het nodig zijn hun staart te laten amputeren als gevolg van een verwonding, en sommige katten kunnen ook zonder staart geboren worden.

Als uw Maine Coon op natuurlijke wijze zonder staart is geboren, is hij waarschijnlijk een gemengd ras en heeft hij Manxkatten-afstamming. Er is ook een zeldzaam gen dat ervoor kan zorgen dat een kat van elk ras zonder staart wordt geboren.

Maine Coon Staart Vs Noorse Boskat Staart

Zowel Maine Coons als Noorse Boskatten hebben lange, borstelige staarten. Echter, de staart van de Maine Coon is gemiddeld langer, en heeft ook een dikkere basis.

Conclusie

Als je ooit naar de lange, elegante staart van je kat hebt gekeken, vraag je je misschien af, waarom hebben Maine Coons lange staarten?

Maine Coons hebben van nature langere staarten dan andere kattenrassen als gevolg van hun grote totale omvang. De lengte van de staart van een kat wordt bepaald door de lengte van de rest van zijn lichaam, zodat hij een goede balans heeft.

Kattenstaarten worden voornamelijk gebruikt voor evenwicht, behendigheid, en soepele landingen. De staart van uw kat kan echter ook een nuttige indicator van lichaamstaal zijn. De positie en beweging van de staart van uw kat kan de emoties die uw kat voelt overbrengen.

Het leren lezen van de lichaamstaal van je kat is een geweldige manier om je band met je kat te versterken.

Gerelateerde vragen

Maine Coon Ogen Vs Normale Kat

Maine Coon ogen zijn groot en wijd uitgespreid, en veel eigenaren merken op dat Maine Coon ogen in staat zijn om meer emotie te tonen dan normale katten.

Plaats een reactie