Waarom eet mijn kat geen voedsel, maar eet alleen traktaties?

De meerderheid van de katteneigenaren maakt zich geen zorgen over de voedingsgewoonten van hun katten. Als je voedsel in hun kom doet, zullen ze het onmiddellijk consumeren. Sommige katten zijn daarentegen alleen geïnteresseerd in bepaalde soorten voedsel, zoals traktaties.

Wanneer katten weigeren te eten of alleen traktaties eten, kan dit een nachtmerrie zijn voor katteneigenaren. Het behandelen van uw kat met meer dan 10 tot 15 calorieën per dag wordt niet aanbevolen door dierenartsen of huisdierspecialisten.

Dus, waarom eet je kat geen voedsel, maar alleen traktaties?

De meest voorkomende reden waarom uw kat geen voedsel eet, maar alleen traktaties, is omdat er iets in zijn omgeving is veranderd.

Dit artikel zal het hebben over alle redenen waarom uw kat weigert voedsel te eten en alleen traktaties eet en hoe u dit kunt oplossen.

Kat eet geen voedsel, maar eet alleen traktaties

Kat stopt met het eten van droog voedsel, maar eet traktaties

Redenen die verantwoordelijk zijn voor katten die geen droogvoer eten, maar traktaties eten, zijn: –

Kat stopt met het eten van droog voedsel, maar eet traktaties

1. Verandering in omgeving

Zoals eerder vermeld, kunnen veranderingen in de omgeving van uw kat alles zijn wat nodig is om van uw kat een kieskeurige eter te maken.

Dit geldt vooral voor huiskatten, die gewend zijn geraakt aan de fijnere geneugten van het leven en niet goed zijn aangepast aan verandering.

Begin met rond te kijken en eventuele veranderingen op te merken. Is er een nieuw huisdier of persoon in huis geïntroduceerd?

Ben je geëvolueerd van het kijken naar je kat eten naar hem toestaan om zelfstandig te eten?

Heb je de frequentie waarmee je hun kom schoonmaakt verminderd? Elke kleine verandering kan ertoe leiden dat uw kat stopt met het eten van droogvoer.

Keer waar mogelijk terug naar oude gewoonten, zoals als u bent gestopt met het zo vaak wassen van hun voerbak, en kijk of dit de voeding van uw kat verbetert.

Je hebt je misschien niet gerealiseerd dat je dit soort dingen hebt laten glijden, en door je normale routine te hervatten, zal je kat weer graag eten.

Als de verandering onomkeerbaar is, zoals wanneer u een nieuw huisdier krijgt, probeer dan een nieuwe en consistente routine vast te stellen om uw kat te helpen zijn comfort te herwinnen en normaal eten te hervatten.

Het kan enige tijd duren voordat uw kat zich aanpast, maar zodra ze zich realiseren dat deze veranderingen geen bedreiging voor hen vormen, moeten ze hun eetlust terugkrijgen.

2. Behandel overdosering

Een andere veel voorkomende reden waarom je kat alleen traktaties wil eten en weigert droog voedsel te eten, is dat je overdreven gul bent geweest met de traktaties die je hem in de eerste plaats hebt gegeven.

Omdat je kat niet veel eet, verleid je hem met lekkernijen, waardoor hij minder van zijn voedsel eet. Daardoor gaat de cyclus verder.

Katten daarentegen zijn sluwe wezens en ze zullen zich snel realiseren dat als ze hun diner niet eten, ze een smakelijke beloning zullen ontvangen.

Dit kan na verloop van tijd leiden tot een kieskeurige houding ten opzichte van voedsel, evenals een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, zoals obesitas.

Bovendien zijn traktaties laag in voedingsstoffen in vergelijking met brokjes en zullen ze geen compleet dieet bieden als ze alleen worden geconsumeerd.

Als dit uw situatie beschrijft, in plaats van uw kat te belonen voor het weigeren om zijn droogvoer te eten, moet u goed gedrag versterken. Stop met het geven van traktaties aan uw katten en voer ze alleen met regelmatige tussenpozen gedurende de dag.

In eerste instantie kan uw kat weigeren te eten. Honger zou echter na een paar dagen de overhand moeten nemen en u zou een verbetering van de eetlust van uw kat voor droogvoer moeten opmerken.

Ze zullen zich hebben gerealiseerd dat hun droge voedsel alles is wat ze zullen krijgen, dus het is beter om het te eten dan honger te lijden.

You might also like to know about can i add water to dry cat food

3. Uitdroging

Het is ook mogelijk dat uw kat is gestopt met het eten van droogvoer, maar nog steeds traktaties eet omdat hij uitgedroogd is. Dit is vooral waarschijnlijk als ze nat voedsel eten zonder klachten, maar extreem kieskeurig zijn als het gaat om droogvoer.

Droogvoer is, nou ja… droog!  Dit betekent dat als uw kat dorst heeft, het eten van droogvoer moeilijk kan zijn en kan resulteren in een aanzienlijke dorst. Hoewel ze geen nee kunnen zeggen tegen een traktatie, zal een hele kom droog kattenvoer ze waarschijnlijk uitschakelen.

Zorg ervoor dat er altijd vers water beschikbaar is voor uw kat om te drinken en dat het water in zijn kom minstens één keer per dag wordt aangevuld. Als uw kat kieskeurig is over het drinken, kan een kattenwaterfontein deem om meer te drinken; katten geven de voorkeur aan stromend water boven stilstaand water.

Je zou kunnen proberen wat water met hun droge voedsel te mengen om te zien of het hen aanmoedigt om er meer van te eten.

Dit zal hen helpen meer vloeistof te consumeren, terwijl ze ook voller worden en is een geweldige hack voor het verminderen van de eetlust van katten met overgewicht die te veel traktaties hebben gegeten! Je kunt ook een deel van hun droogvoer combineren met een deel van hun natvoer.

Uitdroging kan ook de reden zijn dat uw kat stopt met het eten van brokjes tijdens de hete zomermaanden. Katten hebben meer kans om uitgedroogd te raken wanneer de temperatuur buiten stijgt.

Bovendien kan warm weer de eetlust van uw kat voor een zware maaltijd verminderen, net zoals we misschien de voorkeur geven aan een lichte salade boven een zwaar gebraden diner op een warme zomerdag.

Also, check out reasons behind cat suddenly walking like drunk

Kat stopt met het eten van natvoer, maar eet traktaties

Redenen die verantwoordelijk zijn voor katten die geen natvoer eten, maar traktaties eten, zijn: –

Kat stopt met het eten van natvoer, maar eet traktaties

1. Geen vaste routine

Uw kat is mogelijk gestopt met het eten van natvoer omdat er geen vast voedingsregime is.

Voor hen is dit onhandig en ze vertrouwen op een vast patroon om gelukkig te eten.

In feite is het vasthouden aan een voedingsschema een prachtige methode om kieskeurige eters te voorkomen.

Als u vaak natvoer laat liggen voor uw kat om overdag op te grazen, is het eerste wat u moet doen, stoppen met dit te doen.

Houd je in plaats daarvan aan een voedingsschema en serveer maaltijden met specifieke tussenpozen gedurende de dag.

Maak de kom leeg en gooi alles wat er nog in de vuilnisbak ligt nadat je het eten van je kat ongeveer 30 minuten hebt laten staan.

Dit zal uw kat helpen bij het herkennen wanneer hij mag eten en zal hem aanmoedigen om minder kieskeurig te worden.

Op een absoluut minimum moet uw voedingsschema ten minste twee maaltijden per dag bevatten, gescheiden door 12 uur.

Sommige eigenaren geven er daarentegen de voorkeur aan om voedsel te verdelen in vijf of zes kleinere maaltijden, wat kan helpen om het eten te vertragen en indigestie te verlichten.

Zorg ervoor dat elk eetschema dat je ontwerpt in je schema past, zodat je je eraan kunt committeren en eraan kunt blijven. Het breken van het schema zal gewoon meer verstoring veroorzaken en je zult helemaal opnieuw moeten beginnen.

Also, know the possible reasons behind cat asking for food but not eating

2. Bedorven natvoer

Het is ook denkbaar dat het natte voer van uw kat muf is geworden en de houdbaarheidsdatum heeft overschreden.

Controleer de datum op de doos en als het over de houdbaarheidsdatum is, gooit u de rest van het voedsel weg en koopt u meer. Heb je het pakket niet meer? Neem een vleugje om te zien of het ruikt alsof het is afgegaan.

Overweeg of het voedsel zal bederven als de houdbaarheidsdatum nog ver weg is. Dit komt vaak voor tijdens de zomermaanden omdat nat voedsel bij warm weer meer vocht uit de lucht absorbeert, waardoor het voedsel muf wordt.

Vul uw voorraden aan en kijk of dit de eetlust van uw kat herstelt. Bewaar kattenvoer in de originele verpakking en bewaar de zak in een afgesloten container om bederf in de toekomst te voorkomen.

Bewaar deze container op een koude, droge plaats om langdurige versheid te garanderen.

Het is ook mogelijk dat de fabrikant kleine wijzigingen in het recept heeft aangebracht. Dit kan verklaren waarom je kat weigert natvoer te consumeren, ook al voer je het al jaren aan hem.

Omdat katten kieskeurig zijn, kunnen zelfs kleine aanpassingen aan een recept subtiele smaakveranderingen veroorzaken die ze niet leuk vinden.

Wat als mijn kat alleen traktaties eet?

Als uw kat alleen traktaties eet, zou dit drastische gevolgen hebben voor zijn gezondheid.

Wat als mijn kat alleen traktaties eet?

Overmatige traktaties leiden tot gewichtstoename en geven uw kat geen uitgebalanceerd dieet.

Om gezond te blijven, moet uw kat elke dag uitgebalanceerd voedsel in de juiste verhoudingen eten.

In deze situatie is het dus tijd voor wat aanpassingen.

Stop met het geven van extra voedsel en speciale traktaties aan uw kat en houd u aan een normaal voedingsplan.

Omdat katten grazers zijn, zet indien mogelijk meerdere keren per dag een bescheiden hoeveelheid voedsel uit.

Wacht nadat je elke dag de juiste hoeveelheid voedsel op een consistent tijdstip hebt neergezet.

Als je kat weigert het voedsel te eten dat je hebt aangeboden, probeer het dan later opnieuw.

Wacht een dag als hij niet wil eten, en zolang hij in goede gezondheid verkeert en geen zwaarlijvige (of diabetische) ani ismal, en misschien zal honger de controle overnemen.

Dit zal helpen om zijn eetlust voor kattenvoer te vergroten, en hij moet leren dat dit het enige voedsel is dat hij na een korte tijd elke dag zal krijgen.

Kan ik mijn kat alleen kattentraktaties voeren?

Nee, u mag uw kat niet alleen traktaties geven, omdat dit hem zwaarlijvig zal maken en zijn gezondheid na verloop van tijd zal verslechteren.

Experts zeggen dat als het gaat om het aanbieden van traktaties aan katten, matiging cruciaal is. Traktaties zijn prima om je kat te geven, maar ze “moeten een heel klein onderdeel van het dieet zijn”, volgens Marla J. McGeorge, DVM, een dierenarts uit Oregon die gespecialiseerd is in katachtigen.

Hoe klein? Kattentraktaties mogen volgens veel experts niet meer dan 10% van de totale calorie-inname van een kat uitmaken. Dat komt omdat, volgens McGeorge, de meeste traktaties alleen calorieën toevoegen aan het dieet van een kat.

Een hoogwaardig, qua voedingswaarde compleet kattenvoer moet de resterende 90% van de calorieën van uw kat leveren.

Kan te veel kattenbehandeling een kat pijn doen?

Ja, te veel traktaties kunnen een kat pijn doen, omdat ze aanzienlijk kunnen aankomen en kieskeurige eters kunnen worden.

De eetlust van uw kat voor haar normale dieet zal worden geschaad als ze te veel traktaties eet.

Dit kan leiden tot een langdurige voedingsonbalans en haar transformeren in een “kieskeurige eter”, waardoor het moeilijker wordt om later in het leven speciale diëten te gebruiken als de noodzaak zich voordoet om een aandoening qua voedingswaarde te beheren.

Ten slotte dragen te veel traktaties bij aan katten met overgewicht en obesitas, twee ziekten die momenteel familiekatten in epidemische proporties treffen.

Hoewel fysieke activiteit cruciaal is voor het behoud van een goede gezondheid, vertelt de voedingswetenschap ons dat ‘calorieën in’ veruit de belangrijkste factor is.

Traktaties met het label ‘licht’ of ‘caloriearm’ mogen niet worden vertrouwd. Deze traktaties zijn niet aanzienlijk lager in calorieën dan andere traktaties, en ze dragen wel bij aan het dagelijkse calorieverbruik van een kat.

Veelgestelde vragen

Hoe kattentraktaties kiezen?

Het is van cruciaal belang om te weten wat er in de traktaties van uw kat zit. Let op de ingrediënten tijdens het kopen van kattensnacks. Zoek naar natuurlijke, hoogwaardige componenten. Traktaties met een eerst vermelde eiwitbron, zoals zalm of kip, zijn een uitstekende plek om te beginnen. Vetten en eiwitten zorgen voor de voeding die katten nodig hebben. Het is van cruciaal belang voor katten om traktaties speciaal voor hen te laten bereiden, omdat ze echte carnivoren zijn.

Hoe een kat te laten eten?

Als niets anders lijkt te werken en uw kat niet eet, wilt u misschien proberen van dieet te veranderen. Blijf ze hun favoriete natte of droge voedsel geven en laat ze geleidelijk kennismaken met de nieuwe formule in de loop van 7-10 dagen door de hoeveelheid nieuw voedsel in elke maaltijd geleidelijk te verhogen. Plotselinge veranderingen in het dieet kunnen diarree en braken veroorzaken. Soms is er alleen een kleine wijziging in het recept nodig om hun smaakpapillen aan te spreken.

Hoe medicijnen te geven aan een kieskeurige kat?

Het is moeilijk om medicijnen aan een kat te geven, maar het is aanzienlijk moeilijker met een kieskeurige eter. Of u bang bent dat u problemen zult hebben met het toedienen van uw huisdier met tabletten, vraag uw dierenarts of er andere opties zijn. U kunt hen ook vragen om te demonstreren hoe ze medicijnen op de juiste en veilige manier kunnen geven. Vermijd het verbergen van tabletten of medicijnen in het voedsel van een kieskeurige kat, omdat dit hen veel afkeriger zal maken van eten.

Laatste woorden

Het maakt niet uit hoeveel je het leuk vindt om te zien hoe je kat zijn traktaties consumeert, je moet de hoeveelheid onder controle houden.

Overmatige consumptie van traktaties kan leiden tot grote gezondheidsproblemen. Als uw kat haar voedsel niet eet, probeer dan enkele van de hierboven beschreven methoden. Als niets anders lijkt te werken, breng haar dan naar de dierenarts voor een controle.

Als u onbeantwoorde vragen heeft, kunt u ons gerust stellen in de sectie Opmerkingen.

Verwijzingen