Van snelle ademhaling tot bijzonder zenuwachtig en rusteloos gedrag, je weet of je geliefde koningin-kat op het punt staat te bevallen. Houd eventuele tekenen in de gaten dat uw huisdier binnenkort een aantal donzige nieuwe toevoegingen aan haar leven krijgt.
Complicaties komen niet vaak voor bij kattenzwangerschappen, hoewel ze wel voorkomen.
Dus, waarom gebeurt er precies als een zwangere kat bloedt, maar er geen inzicht is in kittens?
Bij aanstaande katten is vaginaal bloeden of spotten geen gebruikelijke indicator van arbeid. Als u merkt dat uw kat op welke manier dan ook bloedt, neem dan een keer contact op met uw dierenarts. Het is mogelijk dat de bloeding te wijten is aan een medisch noodprobleem, zoals een spontane abortus, dus verspil geen tijd.
Blijf het artikel lezen om te weten waarom uw zwangere kat bloedt.
Inhoudsopgave
Bloeden katten voordat ze kittens hebben?
Nee, normaal gesproken bloeden katten niet voordat ze kittens hebben.
Vaginale bloedingen tijdens een katachtige zwangerschap zijn ongebruikelijk en moeten serieus worden genomen.
Als de bloeding optreedt in de vroege of middelste stadia van de zwangerschap, heeft de koningin hoogstwaarschijnlijk een miskraam gehad of de baby’s geaborteerd.
Als de bloeding optreedt aan het einde van de zwangerschap, kan de moeder op het punt staan om vroegtijdig te bevallen, waardoor snelle veterinaire hulp nodig is.
Waarom bloedt mijn kat wel, maar bevalt ze niet?
Er kunnen twee redenen zijn waarom uw kat bloedt maar niet bevalt; 1. Miskraam en 2. Te vroeg bevallen.
1. Miskraam
De koningin heeft hoogstwaarschijnlijk een miskraam gehad of de baby’s geaborteerd als het bloeden plaatsvindt in de vroege of middelste stadia van de zwangerschap.
Een miskraam bij katten treedt op wanneer de zwangerschap van uw kat opzettelijk of onbedoeld wordt beëindigd.
Onder begeleiding en/of advies van uw dierenarts kan een chemisch geïnduceerde miskraam worden uitgevoerd.
Het kan ook worden veroorzaakt door een aantal hormonale of fysieke factoren.
U merkt mogelijk geen tekenen of symptomen op als uw kat vroeg zwanger is en de foetussen kunnen opnieuw worden geabsorbeerd door het lichaam van uw kat.
Uw kat kan later een miskraam krijgen en moederinstincten en -gedrag ontwikkelen, zoals het produceren van melk en huilen of pacing op zoek naar nakomelingen. Als u vermoedt dat uw kat verkeerd draagt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.
Als de zwangerschap zich in een vroeg stadium bevindt, kunnen de tekenen van een miskraam bij uw kat bescheiden zijn. In de meeste gevallen zult u echter indicatoren van een miskraam ontdekken.
Deze kunnen het volgende omvatten:
- Bloederige afscheiding
- Het verdwijnen van foetussen die eerder op echografie zijn gezien of via palpatie zijn gevoeld
- Abdominale overbelasting
- Ongemak
- Depressie
- Dehydratie
- Koorts
- Bevalling van premature, dode of niet-levensvatbare foetussen
Een miskraam is een aandoening die door een aantal factoren kan worden veroorzaakt. Hoewel dit misschien niet altijd mogelijk is, is het cruciaal om te proberen de onderliggende reden voor de miskraam te bepalen om infecties of andere ziekten uit te sluiten die het leven van uw kat in gevaar kunnen brengen.
Een van de meest voorkomende oorzaken zijn:
- Kattenleukemievirus
- Feline herpesvirus
- Bacteriële ziekten zoals chlamydia
- Protozoale infecties
- Letsel
- Blootstelling aan chemicaliën waarvan bekend is dat ze arbeid of een miskraam veroorzaken
- Aangeboren afwijkingen
- Inteelt leidt tot genetische problemen
- Voedingstekorten
- Ernstige stress
- Hormonale onbalans
Een uitgebreid lichamelijk onderzoek zal worden gebruikt om een miskraam bij uw kat te diagnosticeren. Als uw kat thuis een miskraam heeft gehad, breng dan indien mogelijk eventuele geaborteerde foetussen naar uw dierenarts voor een onderzoek.
De foetussen kunnen belangrijke informatie onthullen over de oorzaak van de miskraam. Tijdens de eerste afspraak kan uw dierenarts echografie of röntgenfoto’s bestellen om ervoor te zorgen dat er geen extra zwangerschappen zijn gehouden.
Levende foetussen moeten mogelijk worden ondersteund om een miskraam te voorkomen en dode foetussen moeten mogelijk bij de kat worden verwijderd om infectie en mogelijke dood te voorkomen.
Met deze foto’s kunt u ook de binnenorganen van uw kat onderzoeken.
U moet een gedetailleerde geschiedenis van de zwangerschap van uw kat tijdens het eerste onderzoek. De geschatte datum van conceptie en de identiteit van de vader, indien bekend, kunnen cruciale informatie zijn voor een juiste diagnose.
Het begin van symptomen en de duur van ongewoon gedrag, zoals een gebrek aan eetlust of uw kat die begint te nestelen, zal ook nuttig zijn.
Een grondig bloedpanel zal ook worden besteld door uw dierenarts. Dit stelt uw dierenarts in staat om elke infectie op te sporen en een onderzoek van verschillende hormoonspiegels in het lichaam van uw kat aan te bieden.
Als de kat symptomen van verkoudheid of infectie heeft, moet u uitstrijkjes krijgen van de neus, oren en mond om te zien of uw kat een infectie van de bovenste luchtwegen of iets anders heeft. Om op parasieten te testen, kan een ontlastingsmonster worden aangevraagd.
You might also like to read about Cat Bleeding After Giving Birth? Is It Normal?
2. Te vroeg bevallen
Als de bloeding aan het einde van de zwangerschap plaatsvindt, kan de moeder op het punt staan om vroegtijdig te bevallen en onmiddellijke veterinaire hulp eisen.
Terwijl een kitten geboren op of na de 61e dag van de zwangerschap een goede kans heeft om te overleven, kunnen weeën en bevallingen daarvoor de kat en zijn moeder in gevaar brengen.
Voortijdige weeën en bevalling komen vaak voor bij katten tijdens de zwangerschap, hoewel ze op elk moment kunnen optreden.
Een kat zou na 63 dagen zwangerschap in een perfecte omgeving bevallen. Een zwangere kat kan echter te vroeg bevallen vanwege verschillende omstandigheden, variërend van stress tot bacteriële ziekten.
Er zijn een paar veelbetekenende signalen wanneer een kat op het punt staat te bevallen. Als deze symptomen vóór de 61e dag van de zwangerschap verschijnen, zal de kat waarschijnlijk voortijdig bevallen:
- Bloederige vaginale afscheiding
- Gebrek aan eetlust
- Luid en frequent vocaliseren
- Verbergen
- Onverklaarbare genegenheid
Vroege bevalling bij katten kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, maar ze kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: stressgerelateerd en medisch.
Geneeskundig
- Bacteriële of virale infecties
- Genetische aandoeningen
- Ovariumcysten
- Ondervoeding
- Dood van een foetus
- Hormonale onevenwichtigheden, met name een plotselinge daling van progesteron
- Ziekte van Lyme
Stress-gerelateerde
- Harde geluiden
- Emotionele stoornissen zoals schreeuwen of vechtende eigenaren
- Te koude temperaturen
- Een recente stap
- Vaccinaties ontvangen tijdens de zwangerschap
Als een kat tekenen van vroege weeën begint te vertonen, moet deze zo snel mogelijk naar een dierenarts worden gestuurd.
Een gedetailleerde medische geschiedenis van de kat, evenals wat informatie over de zwangerschap, zal door de dierenarts worden vereist.
Dit bevat informatie over de algemene gezondheid van de kat voorafgaand aan en tijdens de zwangerschap, evenals details over de gepresenteerde symptomen en eventuele stressvolle gebeurtenissen die mogelijk hebben bijgedragen aan een voortijdige bevalling.
De dierenarts zal een lichamelijk onderzoek van de kat uitvoeren nadat ze deze informatie hebben, en ervoor zorgen dat de kat niet verder van streek raakt.
De dierenarts moet mogelijk een of meer van de volgende tests uitvoeren, afhankelijk van de resultaten van het lichamelijk onderzoek: een chemisch bloedprofiel, een elektrolytenpaneel of een urineonderzoek.
Een bloedtest zal eventuele problemen met progesteronspiegels onthullen, terwijl een urineonderzoek eventuele afwijkingen of ziekten zal identificeren die de vroege bevalling kunnen veroorzaken.
Na deze tests zal de dierenarts een echografie uitvoeren om te bepalen of foetale sterfte of onjuiste positionering van de foetus de schuld is van de vroege bevalling.
Als de kittens doodgeboren zijn of kort na de geboorte sterven, moet de dierenarts mogelijk een obductie uitvoeren om de doodsoorzaak te bepalen.
Dit zal helpen vaststellen of het probleem de kat later in het leven zal beïnvloeden en of toekomstige zwangerschappen levensvatbaar zullen zijn.
Interessant lees: Waarom lekt mijn zwangere kat vloeistof?
Wat te doen als zwangere kat bloedt?
Nadat u erachter bent gekomen dat uw zwangere kat bloedt, brengt u haar onmiddellijk naar de dierenarts voor verdere hulp.
De dierenarts zal de bovenstaande diagnose bij uw kat uitvoeren en met haar behandeling beginnen. De behandeling zal verschillen afhankelijk van waar uw kat aan lijdt.
Bloedingen bij zwangere katten zijn meestal een teken van een miskraam of vroeggeboorte.
Hier zijn de behandelingen voor hen beiden: –
1. Miskraamriage
De zorg van uw kat na een miskraam wordt bepaald door de vraag of ze stabilisatie nodig heeft en de onderliggende reden voor de miskraam.
Als er nog foetussen zijn, kan uw dierenarts uw kat medicijnen geven die weeën veroorzaken om het resterende weefsel te helpen opruimen.
Deze procedure vindt plaats in de kliniek van uw dierenarts en voorkomt dat uw kat geïnfecteerd raakt terwijl de foetussen in de baarmoeder afbreken.
In het geval van een ziekte kan uw dierenarts een breedspectrumantibioticum geven terwijl de precieze bacterie die de infectie veroorzaakt, wordt geïdentificeerd.
Als de kou licht is, kunnen artsen rust en drankjes aanbieden als een behandeling. Als het gaat om parasieten, zal uw dierenarts de noodzakelijke parasietbehandeling voorschrijven. Oraal worden deze meestal gegeven in de vorm van een pasta, gel of tablet.
Als de verwonding van uw kat de oorzaak is, kan uw dierenarts pijnstillers of ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven om hem te helpen sneller te herstellen.
Ten slotte kan uw dierenarts adviseren om uw kat te steriliseren of te castreren om toekomstige zwangerschappen te voorkomen.
Dit geldt vooral als de miskraam werd veroorzaakt door aangeboren gebreken, hormonale afwijkingen die moeilijk te behandelen zijn bij toekomstige zwangerschappen, of als de miskraam het gevolg was van vele miskramen.
In de meeste gevallen zal uw kat goed herstellen na een miskraam zolang de onderliggende ziekte goed wordt behandeld.
Het zal van cruciaal belang zijn om alle voorgeschreven medicijnen in de juiste doses toe te dienen, vooral als er een infectie aanwezig is.
Als uw kat ongelukkig of lusteloos lijkt, of agressief is, moet u mogelijk extra hulp zoeken.
In deze gevallen kan het gepast zijn om uw kat te isoleren in een rustige, warme en comfortabele omgeving totdat de hormonen die worden gegenereerd door het verlies en de bevalling verminderen.
Over het algemeen zijn de kansen van uw kat om te herstellen van een miskraam goed en moet ze een lang en gezond leven leiden.
2. Vroeggeboorte
De kat zal op dit moment zeer zeker medische hulp nodig hebben, hetzij voor de onderliggende aandoening die het probleem veroorzaakt, hetzij voor de doodgeboren kittens.
Doodgeboren kittens: Doodgeboren kittens zullen bijna altijd chirurgische verwijdering nodig hebben. De operatie is relatief laag risico voor de kat, maar het kan riskant zijn voor andere niet-aangetaste foetussen die zich nog in de baarmoeder bevinden.
Andere behandelingen: Helaas, zodra de vroege bevalling is begonnen, is er niets dat kan worden gedaan om het te stoppen.
De dierenarts zal hoogstwaarschijnlijk de kat en eventuele overlevende kittens behandelen voor eventuele problemen, maar hij of zij kan de vroege bevalling mogelijk niet stoppen.
Na de bevalling moet de kat gedurende drie weken worden afgezonderd van andere dieren, met uitzonderingen voor eventuele overlevende kittens, natuurlijk.
Zelfs huisdieren die in het huis wonen en bekend zijn met de kat moeten op een veilige afstand worden gehouden, omdat de kat tijd nodig heeft om te herstellen van de bevalling. De kat moet zoveel mogelijk zelf in een warme, rustige omgeving worden gehouden.
Het is van cruciaal belang om een kat na drie weken voor controle binnen te brengen als deze een vroege bevalling heeft ondergaan.
De kat moet op dit moment weer normaal zijn en als de kat na drie weken nog steeds zwak of onwel is, kan dit een symptoom zijn van extra kwalen.
Het is cruciaal om een kat geen medicatie te geven, tenzij het is goedgekeurd door een dierenarts terwijl het zijn kittens verzorgt. Veel medicijnen kunnen kittens beschadigen door de melkproductie van de kat te beïnvloeden.
Veelgestelde vragen
Komen miskramen vaak voor bij katten?
Van katten is bekend dat ze regelmatig spontane abortussen hebben (miskramen). Deze reactie kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan medische aandoeningen. Na een miskraam moet de kat meteen worden gecontroleerd om meer significante onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.
Hoe zwangere katten op veilige vlooienpreventiemiddelen te houden?
Het is nog belangrijker om uw kat tijdens de zwangerschap op een veilige, door de dierenarts goedgekeurde vlooienpreventie te houden. Neem altijd contact op met uw dierenarts om te zien of een bepaalde vlooienpreventie geschikt is voor zwangere katten. Het is belangrijk om uw kat vlooienvrij te houden, niet alleen voor hun eigen welzijn, maar ook voor de veiligheid van hun kittens. Een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij jonge kittens is vlooienanemie.
Hoe maak je een kat comfortabel voor de bevalling?
Zwangere katten zijn vrij zelfredzaam en ze zullen normaal gesproken hun eigen rustige plek kiezen om te nestelen voordat ze bevallen. Hoewel uw kat zelf kan kiezen waar ze wil bevallen, is het een goed idee om een nestkast of gebied in een rustig deel van het huis op te zetten. Je kunt een grote kartonnen bo gebruikenx met lage zijkanten zodat uw kat gemakkelijk in en uit kan stappen, of gewoon zacht, schoon beddengoed op de grond kan leggen. Voor het beddengoed kunt u gebruikmaken van kranten of handdoeken. Plaats haar kattenbak, voedsel en water in de buurt van haar zogende baby’s, zodat ze er snel bij kan.