Waaraan sterven Maine Coons?

De dood van Maine Coons is een schrijnende ervaring die veel dierenliefhebbers treft, waardoor uiteindelijk de behoefte ontstaat om te weten waaraan Maine Coon katten sterven.

De dood van deze geliefde familie huisdieren wordt nog meer een ernstige zorg gezien het feit dat ze over het algemeen worden beschouwd als een gezond en winterhard kattenras.

Maine Coons sterven voornamelijk aan gezondheidsproblemen, die ernstig kunnen zijn en leiden tot een plotselinge dood. Deze gezondheidsproblemen omvatten Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM), Maine Coon kanker, toevallen, Spinale Musculaire Atrofie (SMA), Heupdysplasie, en Polycysteuze Nierziekte (PKD).

Als je van plan bent een Maine Coon mee naar huis te nemen of er onlangs een hebt gekocht, maar je wilt je bewust zijn van mogelijke problemen die de dood van je geliefde kat kunnen veroorzaken, dan kun je in dit bericht terecht.

Blijf lezen om te leren voor welke levensbedreigende gezondheidsproblemen Maine Coon katten vatbaar zijn, en welke symptomen de plotselinge dood van een Maine Coon kat kunnen signaleren.

Waaraan sterven Maine Coons?

Maine Coons zijn erg populair in de Verenigde Staten en wereldwijd.

Inheems in Maine, VS, Maine Coons behoren tot de oudste natuurlijke kattenrassen in Noord-Amerika en blijven een van de meest geliefde huiskatten.

Een van de unieke kenmerken van de Maine Coon kat is hun langharige, zware en semi-waterbestendige vacht, die hen in staat stelt zich aan te passen aan zeer koude klimaten en ruwe omgevingen.

Wat hun persoonlijkheid betreft, zijn Maine Coons:

 • Zeer Intelligent
 • Aanhankelijk
 • Loyaal
 • Friendly
 • Zacht en lief temperament

Deze grote katten hebben zelfs de bijnaam ‘zachte reuzen’ vanwege hun grote omvang in contrast met hun zachte karakter.

Veel mensen houden ook van dit ras vanwege hun pluizige vacht, opvallend mooie uiterlijk, plus hun winterharde kwaliteiten die hen in staat hebben gesteld zich aan te passen om barre winteromstandigheden te overleven.

Ondanks dat Maine Coons worden beschouwd als een over het algemeen gezond en winterhard kattenras, zijn ze gevoelig voor een aantal gezondheidsproblemen die een plotselinge dood kunnen veroorzaken.

Hier zijn de belangrijkste gezondheidsproblemen waarvan bekend is dat ze de dood van Maine Coons kunnen veroorzaken (bron 1):

1. Hypertrofische Cardiomyopathie

Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM) is de meest voorkomende vorm van hartziekte bij katten en komt veel voor bij Maine Coons.

De aandoening treedt op wanneer de spierwanden rond het hart van de Maine Coon dikker worden, waardoor de efficiëntie van het hart wordt aangetast.

Maine Coons met hypertrofische cardiomyopathie lopen risico op een plotselinge hartdood, omdat deze genetische aandoening meerdere problemen veroorzaakt en in sommige stadia normale hartfuncties verhindert.

De ernst van het hartfalen vordert geleidelijk tot een punt waarop het hart er niet meer in slaagt het bloed adequaat te pompen.

Hoewel de exacte oorzaak van cardiomyopathie onbekend is, vermoeden onderzoekers dat er een genetische component bij betrokken is. Dit komt vooral doordat Maine Coons met bepaalde hartgenmutaties er vaak last van hebben.

Hypertrofische Cardiomyopathie is een hartziekte die vaak wordt bestempeld als de “stille moordenaar” omdat de symptomen van Hypertrofische Cardiomyopathie onbestaand kunnen zijn. Dit betekent echter niet dat er geen waarschuwingssignalen zijn om op te letten.

Hier zijn de belangrijkste Maine Coon HCM symptomen om op te letten:

 • Snelle, oppervlakkige of moeizame ademhaling
 • Lethargie
 • Ernstig gewichtsverlies
 • Verlamming van de achterpoten
 • Hevig hoesten
 • Anorexia
 • Bloedstolsels in het hart
 • Hartritmestoornissen (onregelmatige, te langzame of snelle hartslagen)
 • Trombo-embolie

Hoewel de tekenen en symptomen van HCM misschien niet aanwezig zijn, moet u uw Maine Coon onmiddellijk naar de dierenarts brengen als u merkt dat uw katachtige een van de bovenstaande aandoeningen heeft.

Een echocardiogram is de enige manier om HCM op te sporen en te diagnosticeren, en een gekwalificeerde dierenarts moet u helpen deze levensbedreigende aandoening uit te sluiten.

Als wordt aangetoond dat er sprake is van HCM, kunnen ACE-remmers, diuretica en bètablokkers als behandeling worden voorgeschreven. Uiteindelijk zal dit de tragische dood van Maine Coons helpen voorkomen (bron 1).

2. Maine Coon Kanker

Het trieste nieuws is dat Maine Coon katten de neiging hebben ziekten te maskeren, zelfs de meest levensbedreigende aandoeningen.

Hoewel kanker niet het meest verwachte gezondheidsprobleem bij katachtigen is, treft het toch sommige Maine Coons. Bij Maine Coons wordt kanker gekenmerkt door ongewone knobbels en bulten over het lichaam van de katachtige.

Maine Coon kanker is een van de ernstige gezondheidsaandoeningen die uw geliefde Maine Coon kat naar een vroegtijdig graf kan sturen.

Hoewel de oorzaak voor de meeste kankers niet bekend is, kan infectie met het feline leukemievirus (FeLV) de kans vergroten dat een Maine Coon kanker krijgt.

In feite wordt lymfoom, de meest voorkomende vorm van kanker bij Maine Coons in verband gebracht met het feline leukemievirus. Andere soorten kanker waar uw Maine Coon kat vatbaar voor is, zijn onder andere (bron 1,2):

 • Mastcel tumoren
 • Botkanker
 • Plaveiselcelcarcinoom

Hier zijn symptomen om op te letten, die erop kunnen wijzen dat uw katachtige aan Maine Coon kanker lijdt:

 • Aanhoudende zweren
 • Ongewone knobbels en bulten op het lichaam
 • Onverklaarbare bloeding
 • Lethargie
 • Verlies van eetlust
 • Moeite met de badkamer
 • Braken en diarree
 • Slecht handelen

Maine Coons zijn goed in het verbergen van hun medische problemen. Hoewel dit het moeilijk maakt om Maine Coon kanker te diagnosticeren, kan uw dierenarts met wat speciale tests helpen vertellen of uw Maine Coon enige vorm van kanker heeft.

Het goede nieuws is dat de meeste soorten kanker bij Maine Coons in een vroeg stadium te voorkomen zijn.

Het castreren en steriliseren van Maine Coons zou hen helpen beschermen tegen bepaalde vormen van kanker. Op zijn minst voorkomt castratie van mannelijke Maine Coons teelbalkanker en prostaatproblemen, terwijl castratie van vrouwtjes baarmoederontstekingen en borsttumoren voorkomt.

Zorgen dat uw Maine Coon gevaccineerd wordt tegen het feline immunodeficiëntie virus en het feline leukemie virus kan ook de kans op andere soorten kanker aanzienlijk verminderen.

In veel gevallen, ongeacht het type kanker dat uw katachtige heeft, zou een operatie gevolgd door een biopsie moeten helpen om Maine Coon kanker te behandelen (bron 1,2).

3. Maine Coon Aanvallen

Net als mensen kunnen Maine Coons last hebben van toevallen.

Bij Maine Coons worden aanvallen gekenmerkt door:

 • Convoluties
 • Past
 • Ongecontroleerde lichaamsbewegingen

In dit verband verwijzen Maine Coon aanvallen in wezen naar een hersenaandoening die merkbare veranderingen veroorzaakt in:

 • Gedrag
 • Beweging
 • Gevoelens
 • Niveaus van bewustzijn

Hoewel Maine Coon sterfgevallen door toevallen ongewoon zijn, kan de aandoening levensbedreigend zijn.

Sommige Maine Coon aanvallen zoals feline audiogenic reflex aanvallen, een vorm van door geluid veroorzaakte aanvallen, kunnen ongecoördineerd vuren van neuronen in het cerebrum gedeelte van de hersenen veroorzaken.

Wat betreft de oorzaken, Maine Coons aanvallen kunnen worden veroorzaakt door vergiftiging en giftige inname, ontwikkelingsstoornissen, verwondingen aan het hoofd, encefalitis, en ernstige medische problemen (bron 1).

Maine Coons met epilepsie kunnen aanvallen krijgen na het vertonen van de volgende tekenen en symptomen:

 • Agressief gedrag
 • Verlies van bewustzijn met ongecontroleerd schudden en trillen
 • Onwillekeurig openen en sluiten van de mond
 • Per ongeluk plassen of poepen
 • Ongewoon hard huilen alsof je pijn hebt

Als u vermoedt dat uw Maine Coon kat aan toevallen lijdt, kunt u het beste onmiddellijk uw dierenarts inlichten.

Uw dierenarts zal de primaire oorzaak van de aanvallen vaststellen, de juiste prognose uitleggen en behandelingsmogelijkheden aanbevelen.

Zoals bij de meeste Maine Coon gezondheidsproblemen, kan vroegtijdig ingrijpen het verschil zijn tussen leven en dood (bron 1,2).

4. Parodontale Ziekte

Parodontitis is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij leden van de Maine Coon familie.

Hoewel de ziekte het gebit en de mond van Maine Coons aantast en zelf niet dodelijk is, kan het leiden tot andere levensbedreigende problemen.

Als het ongecontroleerd blijft, kan parodontitis leiden tot fatale nier- en hartaandoeningen.

De symptomen zullen variëren afhankelijk van het stadium van parodontitis.

Parodontale ziekte bestaat uit drie stadia:

 • Halitose
 • Gingivitis
 • Parodontitis

Indien niet behandeld, laat het beschadigde mondweefsel bacteriën toe in de bloedbaan van uw kat, wat andere ernstige problemen veroorzaakt. U kunt dit alles voorkomen door de tanden van uw Maine Coon regelmatig te poetsen.

Voor een beter begrip van dit Maine Coon gezondheidsprobleem, zorg ervoor dat je onze volledige gids voor Maine Coon Tanden.

Maine Coon Levensverwachting

Maine Coon katten staan bekend als een gezond, winterhard ras.

Aangezien ze echter aanleg hebben voor het ontwikkelen van bepaalde dodelijke gezondheidsproblemen, zou je je nu kunnen afvragen hoe lang Maine Coons leven?

De gemiddelde levensduur van Maine Coons is 12,5 jaar. Van sommige Maine Coons is echter bekend dat ze meer dan 15 jaar worden.

Als u een Maine Coon bezit, kunt u uw geliefde kat mogelijk langer laten leven door ervoor te zorgen dat de katachtige de beste verzorging krijgt. Dit wordt bereikt door:

Met een kwalitatief goede verzorging kunt u mogelijk het leven van uw Maine Coon verlengen.

Andere Maine Coon gezondheidsproblemen

Naast de gezondheidsproblemen die de plotselinge dood van Maine Coons kunnen veroorzaken, zijn er een aantal niet-levensbedreigende problemen die ellende in het leven van uw Maine Coon kunnen brengen.

Hier zijn enkele Maine Coon gezondheidsproblemen waarvan elke eigenaar zich bewust zou moeten zijn:

1. Heupdysplasie

Maine Coon achterpootproblemen is een ander ernstig Maine Coon gezondheidsprobleem waarvan bekend is dat het extreme pijn veroorzaakt bij Maine Coons.

In wezen is het een degeneratieve ziekte die een misvorming van het kogelgewricht in de heup van Maine Coons veroorzaakt, wat leidt tot ernstige pijn en stijfheid.

De aandoening brengt het vermogen van de getroffen Maine Coon om zich vrij te bewegen in gevaar.

Meestal treedt deze aandoening op wanneer de dijbeenkop niet goed in de heupkom past. Door de losse pasvorm stoot het dijbeen voortdurend tegen de heupkom, waardoor het heupgewricht verslechtert. Na verloop van tijd raakt het kogelgewricht beschadigd, waardoor de functies van het heupgewricht verloren gaan.

Heupdysplasie komt meer voor bij vrouwelijke Maine Coons dan bij mannelijke dieren.

Heupdysplasie beperkt de getroffen Maine Coons:

 • Vermogen om te springen
 • Regelmatige lichaamsbeweging uitvoeren
 • Kan leiden tot ernstige kreupelheid
 • Kan artrose veroorzaken

Net als hypertrofische cardiomyopathie wordt algemeen aangenomen dat heupdysplasie een genetische component heeft. Daarom is het cruciaal dat fokkers al hun fokkatten screenen op heupdysplasie, zelfs als de voor de fok geselecteerde katten geen uiterlijke tekenen van deze ziekte vertonen.

Hoewel heupdysplasie niet als levensbedreigend wordt beschouwd, komt het veel voor bij Maine Coons.

Daarom moeten eigenaren letten op de volgende tekenen en symptomen:

 • Slappe of losse gewrichten
 • Pijn in het heupgewricht
 • Kreupelheid of manken dat geleidelijk verergert
 • Problemen met springen, rennen of klimmen
 • Inspanningsintolerantie of minder fysieke activiteit
 • Verminderde dijbeenmassa
 • Moeite met opstaan
 • Schommelende gang
 • Stijfheid en verminderd bewegingsbereik in een of beide achterste ledematen

Het is typisch voor Maine Coons met heupdysplasie om in het beginstadium geen tekenen van dit ernstige gezondheidsprobleem te vertonen. Uw geliefde Maine Coon kan ook geen tekenen vertonen als de aandoening mild tot matig is.

Als u echter merkt dat uw Maine Coon kat een van deze symptomen vertoont, is het beste wat u kunt doen medische interventie zoeken bij een gerenommeerde dierenarts.

Helaas kan heupdysplasie niet gemakkelijk met medicijnen worden behandeld. In de meeste gevallen kan een operatie nodig zijn om de vervormingen te herstellen en de dijbeenkop precies in het heupgewricht te plaatsen.

Het extra gewicht van de Maine Coons zal ook de druk op de heupen verhogen, daarom kan het op een gewichtsbeheersingsdieet zetten van een aangetaste Maine Coon mogelijk verdere schade voorkomen.

Uw dierenarts kan ook specifieke oefeningen aanbevelen als therapie, samen met de juiste massages om de pijnen te verlichten. Sommige dierenartsen zullen ook NSAID’s, vitamine C en glucosamine voorschrijven om heupdysplasie te behandelen.

Voor meer informatie over Heupdysplasiezorg ervoor dat je mijn artikel bekijkt.

2. Stomatitis

Stomatitis is een van de meest voorkomende Maine Coon problemen die uw geliefde kat kan ontwikkelen.

Het wordt gekenmerkt door pijnlijke mondzweren en ontsteking van het tandvlees en de mond van de getroffen Maine Coon.

In veel gevallen beperkt dit het vermogen van uw kat om comfortabel op voedsel te kauwen, waardoor de katachtige uiteindelijk niet meer eet. Hoewel er andere dingen zijn die uw Maine Coon kat kunnen weerhouden van eten, is stomatitis een van de primaire oorzaken.

Na verloop van tijd kan stomatitis ernstige Maine Coon maagproblemen veroorzaken, vooral omdat uw kat niet kan eten door ontsteking en pijn in de mond.

Als u vermoedt dat uw Maine Coon stomatitis heeft, zijn hier de tekenen en symptomen waarop u moet letten:

 • Verlies van eetlust
 • Slechte adem
 • Rommelige vacht of bont
 • Janken bij het eten
 • Voedsel laten vallen
 • Ongewoon gewichtsverlies

Hoewel niet bekend is dat het dodelijk is, is stomatitis een ernstig gezondheidsprobleem dat Maine Coon maagproblemen kan veroorzaken, waardoor mogelijk dodelijke gezondheidscomplicaties verergeren.

Aangezien stomatitis tijd kost om te behandelen en samen met andere gezondheidsproblemen uw Maine Coon naar een vroegtijdig graf kan sturen, is het noodzakelijk om zo snel mogelijk een dierenarts in te schakelen (bron 1).

3. Spinale spieratrofie

Spinale Musculaire Atrofie (SMA) is een erfelijke Maine Coon aandoening die het leven van uw Maine Coon kat kan verkorten.

Hoewel de ziekte niet levensbedreigend of pijnlijk wordt geacht, verzwakt ze de spieren van uw kat.

SMA treedt op wanneer er een verlies is van motorische neuronen in uw Maine Coons onderste ruggenmerg en spierverslechtering in zijn achterpoten. Als zodanig wordt het gekenmerkt door:

 • Progressieve instabiliteit
 • Onvaste gang
 • Houding Afwijkingen

Hoewel Maine Coons met deze aandoening een normaal, gelukkig leven zullen leiden, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat u een Maine Coon kitten koopt waarvan de ouders vrij zijn van dit genetisch defect.

De door u gekozen fokker moet bewijzen dat de fokkatten gezond waren.

4. Obesitas

Alle Maine Coons zijn gevoelig voor zwaarlijvigheid.

Hoewel zwaarlijvigheid geen ernstige bedreiging vormt voor het leven van uw Maine Coon, kan het mogelijk andere aandoeningen verergeren, waardoor het leven van uw kat in gevaar komt.

Obesitas kan leiden tot Maine Coon zware ademhaling, vooral na oefensessies, zelfs als de oefening niet intensief was.

U kunt uw Maine Coon ook zien hijgen na zware inspanning.

Voor een gezonder en gelukkiger leven, zorg ervoor dat je je metgezel een gezonde voeding geeft zonder overvoeding.

5. Polycysteuze Nierziekte

Polycystic Kidney Disease (PKD) is een erfelijke ziekte die katten treft die geboren worden met cysten die op hun nieren groeien.

Gedurende het leven van de kat groeien de cysten en verdringen het normale nierweefsel van de kat. Uiteindelijk vermindert dit de niercapaciteit, waardoor Maine Coon plasproblemen krijgt.

Het slechte nieuws is dat, in tegenstelling tot veel andere Maine Coon gezondheidsproblemen, PKD onomkeerbaar is en mogelijk nooit tot uiting komt totdat het plotselinge dood veroorzaakt.

Symptomen van PKD beginnen op te treden als de kat ongeveer zeven jaar oud is en omvatten:

 • Torpiditeit
 • Frequent urineren
 • Braken
 • Verlies van eetlust
 • Lethargie
 • Verhoogde dorst
 • Gewichtsverlies

Hier is mijn volledige gids voor het identificeren van polycysteuze nierziekte bij een Maine Coon kat.

Genetische ziekten bij Maine Coon katten

Hoewel Maine Coon katten relatief gezond en gehard zijn, zijn ze kwetsbaar voor bepaalde genetische ziekten die hun leven kunnen verkorten, pijn veroorzaken en soms hun mobiliteit verminderen.

Of je Maine Coon nu een stamboom heeft of een gemengde erfenis, hij kan drager zijn van bepaalde genen die de onderstaande erfelijke ziekten veroorzaken.

Om er zeker van te zijn dat u een Maine Coon kitten koopt dat vrij is van genetische ziekten, moet u ervoor zorgen dat u koopt van een gerenommeerde Maine Coon fokker zoals deze.

Uw fokker moet u alle stamboompapieren verstrekken en bewijzen dat de ouders van uw kitten gezond zijn.

Het Maine Coon kitten dat u koopt moet bij aankoop ook de nodige vaccins hebben gekregen.

Als je net voor het eerst een Maine Coon kitten hebt gekocht en je afvraagt voor welke ziekten Maine Coons vatbaar zijn, zijn hier genetische ziekten die je moet weten.

Houd er rekening mee dat als deze katachtige gezondheidsproblemen onopgemerkt of onbehandeld blijven in hun vroege stadium, deze genetische ziekten Maine Coon doodsoorzaken kunnen zijn.

1. Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM)

Dit is een veel voorkomende Maine Coon hartziekte die meestal van de fokouders wordt geërfd.

Het wordt gekenmerkt door verdikking van de hartspier, vaak veroorzaakt door een overactieve schildklier.

De ziekte treft vooral Maine Coons van middelbare leeftijd en ouder, en heeft een hoog sterftecijfer.

Koop nooit een Maine Coon die niet gescreend is op HCM.

2. Heupdysplasie

Heupdysplasie is aantoonbaar de meest voorkomende genetische ziekte bij Maine Coon katten, waarbij katers een hoger risico lopen om het te erven.

Hoewel er geen wetenschappelijk onderbouwd bewijs is, heeft heupdysplasie de neiging grotere Maine Coons te treffen, en de ernst neemt toe met de grootte van de kat, omdat dikkere katten hun banden en spieren meer belasten.

Zoals de naam al zegt, veroorzaakt deze aandoening misvorming van de heupgewrichten en daaropvolgende artritis.

3. Spinale Musculaire Atrofie (SMA)

SMA is een aandoening die optreedt wanneer zenuwcellen in het onderste ruggenmerg zich niet normaal ontwikkelen.

In tegenstelling tot HCM, dat reeds volwassen Maine Coons treft, kunnen de symptomen van SMA duidelijk zijn wanneer het getroffen kitten 3-4 maanden oud is.

4. Polycysteuze Nierziekte (PKD)

Dit is een Maine Coon nierziekte waarbij kleine pukkeltjes groeien op de nieren van de getroffen Maine Coons.

De cysten zijn al bij de geboorte aanwezig en de aandoening is dus onomkeerbaar.

Om PKD uit te sluiten moeten dierenartsen genetische tests op Maine Coon uitvoeren.

Maine Coon plotselinge dood

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen bekend die tragische Maine Coon sterfgevallen kunnen veroorzaken.

In de meeste gevallen lopen Maine Coons die lijden aan hypertrofische cardiomyopathie het risico van een plotselinge hartdood.

Voor Maine Coons met twee kopieën van de ziekte-geassocieerde mutatie, kunnen hartcomplicaties uw geliefde kat naar een vroegtijdig graf sturen, zelfs op een leeftijd van 4 jaar of minder.

Het slechte nieuws is dat HCM en andere gezondheidsproblemen die plotselinge dood van Maine Coons veroorzaken niet te genezen zijn.

Hoewel dit het onmogelijk maakt om Maine Coon plotselinge dood helemaal te voorkomen, helpen sommige behandelingen de algehele gezondheid van uw metgezel te verbeteren, waardoor plotselinge dood mogelijk wordt voorkomen.

Conclusie

Waaraan sterven Maine Coons?

Maine Coons zijn goed in het verbergen van hun ziekten en laten de klinische symptomen van veel ziekten nauwelijks doorschemeren totdat de kwestie verergert.

Dit maakt het moeilijk om Maine Coon gezondheidsproblemen te herkennen, waardoor de kans op een Maine Coon plotselinge dood toeneemt, mocht uw kat getroffen worden door een levensbedreigende kwestie. Dit betekent echter niet dat u niet weet wanneer de kat aan levensbedreigende ziekten lijdt.

Hopelijk geeft dit bericht uitgebreid antwoord op waar sterven Maine Coons aan en helpt het u te begrijpen welke problemen de levensverwachting van Maine Coons kunnen verhogen.

Vergeet niet dat vroegtijdig ingrijpen door een gekwalificeerde dierenarts het verschil kan maken tussen leven en dood.

1. Zijn Maine Coons gevaarlijk?

Maine Coons worden niet geclassificeerd als gevaarlijke dieren. Hoewel ze de grootste gedomesticeerde katten ter wereld zijn, zijn ze zachtaardig en vormen ze weinig fysiek gevaar voor mensen.

2. Waarom is mijn Maine Coon zo agressief?

Maine Coons zijn van nature niet agressief. Als uw Maine Coon agressief is, voelt hij zich waarschijnlijk bedreigd of gestrest.

Plaats een reactie