Waar komen Maine Coon katten vandaan?

Hoewel de geschiedenis van de Maine Coon in mysterie gehuld is, is dit indrukwekkende en majestueus uitziende kattenras nog steeds zeer gewild en geliefd over de hele wereld.

Maar waar komen Maine Coon katten oorspronkelijk vandaan? …

Maine Coon katten vinden hun oorsprong in Wiscasset, Maine in de Verenigde Staten. Hun afkomst is omgeven door mysterie en mythen. Eén mythe beweert dat Maine Coons deels wasbeer zijn. De tweede mythe gelooft dat Maine Coons afstammen van Viking scheepskatten. De derde mythe beweert dat Maine Coons afstammen van de dierbare katten van Marie Antoinette.

Als je de mythe hebt gehoord dat Maine Coons deels wasberen zijn, zul je helaas teleurgesteld zijn! Ben je klaar voor de waarheid?

Om deze vraag naar tevredenheid te kunnen beantwoorden, is het belangrijk u een breder inzicht te geven in de Maine Coon kat. Daarom zullen we kort een aantal onderwerpen aansnijden, waaronder:

 1. Maine Coon Kenmerken
 2. Maine Coon Mythes
 3. Mythische Maine Coons
 4. Britse Maine Coon

1. Maine Coon Kenmerken

De Maine Coon kat is een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen ter wereld. Het is de enige inheemse Amerikaanse kat die bestaat.

Bekend als ‘zachte reuzen’, wordt dit ras vaak groter dan sommige kleinere hondenrassen, zoals de Chihuahua of de Papillon!

Het is onmogelijk om niet onder de indruk van de grootte en de statuur van de Maine Coon kat, vaak beschreven als de ‘hond van de kat wereld’.

Niet alleen weegt een gemiddelde mannelijke Maine Coon tussen de 15-25 pond (6,8-11,3 kg), het zijn ook uiterst verbluffende beesten, vaak omschreven als mini-leeuwen vanwege de grote manen van haar rond hun nek.

Bovendien hebben hun liefdevolle, aanhankelijke en speelse eigenschappen hen de reputatie gegeven geweldige gezinshuisdieren te zijn.

Hier is een korte video van onze Maine Coon in interactie met onze vijf jaar oude dochter. U kunt zien dat beiden volledig ontspannen zijn in elkaars buurt, en ‘Pippin’ verdraagt het zeer om geaaid te worden.

Maine Coons zijn geweldige familie huisdieren

Maar hoe zit het met de ware afkomst van dit prachtige ras?

Maak je geen zorgen, ik ben niet vergeten dat je graag wilt ontdekken ‘waar komen Maine Coon katten vandaan’! Ik wilde u gewoon eerst een kort overzicht geven van de persoonlijkheid en de kenmerken van de Maine Coon, zodat u kunt begrijpen wat dit raskattenras zo speciaal, en uniek maakt.

2. Maine Coon Mythes

Er is altijd veel gespeculeerd over de ware afstamming van de Maine Coon kat. De volgende drie mythes hebben echter de tand des tijds doorstaan, dus het is de moeite waard om elk van deze mythes even in meer detail te bekijken:

a) Deel Wasbeer Mythe

b) Vikingschipkat Mythe

c) Marie Antoinette Mythe

a. Deel Wasbeer Mythe

Een van de meest voorkomende historische mythen aangaande de Maine Coon kat is dat de kenmerkende eigenschappen van de Maine Coon (d.w.z. de borstelige staart en de unieke kleurslagen) voortkomen uit een paring vele jaren geleden tussen een halfwilde kat en een wasbeer.

Deze komische mythe zou nog lachwekkender zijn als niet zoveel mensen er onvermurwbaar aan vasthielden dat ze waar is!

Dankzij de wonderen van de moderne wetenschap hebben wetenschappers deze mythe nu echter ontkracht, met het argument dat ze biologisch onmogelijk is. De wetenschap ondersteunt de theorie dat paringen tussen dieren van twee verschillende soorten biologisch gezien geen nakomelingen kunnen voortbrengen op deze manier.

Voor meer details over dit onderwerp, zie mijn artikel ‘Is een Maine Coon gedeeltelijk wasbeer‘.

Waarom de wasbeermythe populair werd

Men denkt dat de wasbeermythe populair werd door de fysieke gelijkenissen tussen de Maine Coon kat en de wasbeer. Velen beweren dat deze fysieke attributen het bewijs zijn van een verband tussen de twee soorten.

Lichamelijke overeenkomsten zijn onder andere:

 • Lange borstelige staart
 • Bruin tabby kleur
 • Liefde voor water
 • Semi-reensibele poten
 • Klimcapaciteiten
 • De zwarte ring op de staart
 • Visueel vergelijkbaar
 • Maat

Lange borstelige staart

Beide soorten hebben een lange borstelige staart.

Bruin Tabby Kleuring

Men denkt dat er ongeveer 75 Maine Coon kleurslagen bestaan, hoewel historisch gezien alleen de bruine tabby’s de titel “Maine Coon” kregen, terwijl de anderen “Maine Shags” werden genoemd.

Aanhangers van de wasbeermythe beweren dat de tabby Maine Coons kleurslagen afkomstig zijn van de wasbeer. De kleurslagen worden als te gelijkend beschouwd, om genegeerd te worden.

Liefde voor Water

Deze soorten spelen beiden graag met water, wat niet als een normale katten persoonlijkheidstrek wordt beschouwd.

Half-prehensile poten

Zowel de Maine Coon, als de wasbeer, dopen hun voedsel graag in water!

Ze gebruiken hun half-prepensibele poten om hun maaltijd vast te houden.

Klimcapaciteiten

Beide soorten hebben een groot klimvermogen.

Zwarte Ring Op Staart

Voorstanders van de wasbeermythe beweren dat de ongewone zwarte ringkleuring op de staarten van veel wasberen en Maine Coons een onweerlegbaar bewijs is dat de mythe waar is.

Visueel gelijkend

Als de twee soorten naast elkaar zouden staan, zou het moeilijk zijn om te beweren dat ze niet visueel op elkaar lijken.

Maat

De grote gestalte van de Maine Coons heeft hem altijd onderscheiden van andere kattenrassen. Aangezien beide soorten groot zijn, zou dit nog meer bewijs kunnen zijn van een verband?

b) Viking Schip Kat Mythe

Een van de meer waarschijnlijke Maine Coon historische mythen heeft betrekking op de Vikingen. Vikingen stonden bekend om het bevaren van de zeeën en hielden scheepskatten aan boord van hun schepen om er zeker van te zijn dat de muizenpopulatie op afstand werd gehouden.

Het uitgangspunt van deze mythe is dat de Maine Coon afstamt van de Noorse Skogkatt, waarvan gedacht wordt dat hij door de Vikingen werd overgebracht. De Noorse Skogkatt en zijn tegenhangers, de Zweedse Rugkatt, en de Deense Racekatte hebben verschillende gelijkaardige fysieke kenmerken als de Maine Coon.

Al deze kattenrassen hebben zich ontwikkeld in klimaten die als ruw en uitdagend worden beschouwd, en velen beweren dat Maine Coons zouden kunnen afstammen van één van deze kattenrassen.

De volkslegende vertelt over boten die aan land afmeerden, en scheepskatten die van de schepen werden losgelaten op het droge. Tijdens zo’n tussenstop zou een langharige kat van het schip gepaard hebben met een kortharige huiskat, die al in Maine woonde.

Of deze mythe waar is of niet, zal niemand ooit weten. Dit weerhoudt de inwoners van Maine er echter niet van om het bestaan van dit bijzondere kattenras te vieren. Ze hebben de Maine Coon zelfs uitgeroepen tot de staatskat van Maine, als eerbetoon aan het ras!

c) Marie Antoinette Mythe

De laatste mythe wordt ook geacht een zekere mate van legitimiteit te hebben, en heeft betrekking op de beroemde ontsnappingspoging van Marie Antoinette (de vroegere koningin van Frankrijk), tijdens de Franse Revolutie.

De geschiedenis vertelt ons dat Marie Antoinette in die tijd zes Turkse Angorakatten bezat. Zij hield zo hartstochtelijk van deze dieren dat toen zij Frankrijk probeerde te ontvluchten, in de hoop per schip de Verenigde Staten te bereiken, zij vermoedelijk haar gewaardeerde katten op het schip heeft meegenomen.

Marie Antoinette werd bij haar ontsnapping geholpen door Samuel Clough, de kapitein van het schip. Ondanks deze hulp bleek haar ontsnapping vruchteloos en werd ze in 1793 geëxecuteerd.

Voorstanders van deze legendarische mythe beweren dat de zes katten van Marie Antoinette veilig op het schip van Samuel Clough zijn gebleven. Ze reisden naar de Verenigde Staten en werden bevrijd door de bemanning toen het schip aanmeerde in Wiscasset, Maine.

Het is waarschijnlijk dat deze zes langharige katten toen hebben gepaard met de kortharige huiskatten die reeds in de staat Maine verbleven.

Mythische Maine Coons

Tot op de dag van vandaag beschouwen veel mensen het Maine Coon kattenras als mythisch en magisch. Het wordt gezien als het beroemdste kattenras van New England, of misschien zelfs van de Verenigde Staten!

Het leven op Maine dwong het Maine Coon kattenras zich aan te passen, zodat het de barre weersomstandigheden op Maine kon overleven. Als gevolg daarvan is dit winterharde ras beslist taaier dan de meeste kosten. Coons zijn extreem harige katten, hun enorme gewatteerde poten zijn bedekt met bont, waardoor ze over sneeuw kunnen lopen zonder erin weg te zakken!!!

Men denkt dat het mythische Maine Coon ras vele honderden jaren heeft overleefd, zonder vermenging met andere kattenrassen.

Men denkt dat dit in de eerste plaats is gebeurd door het ontbreken van andere bestaande katten in de staat Maine, en het feit dat de menselijke nederzettingen niet erg dicht bij elkaar lagen.

Britse Maine Coon

Men denkt dat de Maine Coon voor het eerst naar Groot-Brittannië is gekomen in het midden van de jaren tachtig.

Dit is later dan men had kunnen verwachten, omdat Amerikaanse fokkers bezorgd waren dat hun dierbare Maine Coons niet correct zouden worden behandeld, als gevolg van de bestaande Britse quarantaine-wetten.

Conclusie

De Maine Coon kat is een fascinerend ras, wat ook zijn ware oorsprong is.

Deze magische Maine Coons hebben veel controverse uitgelokt sinds ze voor het eerst in Maine verschenen. Velen vragen zich zelfs af of we ooit echt de geheimen zullen ontdekken van ‘waar komen Maine Coon katten vandaan’.

Zijn zij werkelijk het resultaat van een kruising tussen een halfwilde kat en een wasbeer? Of, zouden ze een hybride kunnen zijn tussen een kat en een bobcat? (een minder populaire theorie).

Of misschien moeten we Marie Antoinette prijzen voor haar vastberadenheid om haar Turkse Angorakatten te redden, of de Vikingen voor het bereizen van de zeeën met katten aan boord van hun schepen!

Wat het antwoord ook is, één ding weten we zeker en dat is dat Maine Coon katten tot de vriendelijkste katten behoren die je ooit zult kopen. Het zijn geweldige huisdieren en ze zullen onvoorwaardelijk van je houden.

Ze zoeken menselijk gezelschap op, dus als je overweegt een van deze geweldige katten aan te schaffen, moet je voorbereid zijn op het bezit van een kat die nooit graag van je zijde wijkt!

Plaats een reactie