Trimmen van Maine Coon pootkluwens


De juiste Maine Coon verzorging, vooral het trimmen van Maine Coon pootkluwens is zo belangrijk voor het hebben van een gelukkige en gezonde Maine Coon kat.

Maine Coons staan bekend om hun dikke weelderige vachten, borstelige staarten en pluizige poten. Het is dus geen wonder dat de juiste methode om ze schoon te maken en te trimmen veel discussie oproept!

Maine Coon vacht op en rond de poten kan vrij lang worden. Deze vacht kan gemakkelijk in de knoop raken en dit kan ongemakkelijk zijn voor uw Maine Coon kat. Eigenaren moeten ervoor zorgen dat hun Maine Coons poot goed wordt verzorgd en dat alle lange plukken zorgvuldig worden getrimd met een scherpe, schone schaar.

Als u uw Maine Coons poten en klauwen voor de eerste keer gaat trimmen, of misschien bent u een doorgewinterde Maine Coon eigenaar die gewoon zijn methode nog eens wil controleren, dan bent u hier aan het juiste adres!

Het trimmen van Maine Coon pootkluwens is geen al te moeilijke taak. Maar het is er wel een die de juiste methode en aandacht voor detail vereist.

Lees verder voor trimtips en trucs voor u en uw Maine Coon.

Maine Coon Paw Tufts

Maine Coons zijn unieke en interessante katachtigen, en misschien wel het coolste en meest mysterieuze huiskattenras in Noord-Amerika!

Ze ontwikkelden een dikke, warme vacht en mooie getuite poten, die hen verbazingwekkend goed van pas kwamen in de wildernis van Maine, terwijl ze er ook zo schattig als een knop uitzagen.

Deze zeer begeerde katten hebben harige pluimen rond hun “enkels” en tussen hun tenen. Dit gecombineerd met de grote Maine Coon pootafmetingen beschermde hun voeten tegen rotsen, stenen, ijs en sneeuw.

Uw Maine Coons getufte pootjes kunnen schattig zijn, maar ze vereisen wel een beetje aandacht van hun baasjes, op regelmatige basis.

Het trimmen van Maine Coon teenkluwens is echter een veelbesproken onderwerp op het internet geworden!

Terwijl sommige mensen beweren dat Maine Coon katten hun plukjes tenen nodig moeten hebben, leven Maine Coons daarentegen niet meer in het bos of op het platteland, dus het is niet zo dat ze dringend behoefte hebben aan extra bescherming of warmte. In feite verlaten sommige Maine Coons zelfs nooit hun huis!

Als je je afvroeg hoe vaak je kattentepels moet trimmen is er geen harde en snelle regel.

Hun toefjes kunnen prima lang en wild groeien. De enige problemen ontstaan als de kattentoppen bijzonder dik zijn en last hebben van matten en vastzittend vuil.

Katten hebben de neiging om gruis en vuil aan hun voeten op te nemen en gematteerde plukken accentueren dat alleen maar. Door uw Maine Coons teentoppen netjes getrimd te houden, kunt u ze schoon en vrij van vreemde voorwerpen houden.

Je moet je alleen genoodzaakt voelen om de teenkluwens van een kat te trimmen als ze een probleem beginnen te worden (bron 1).

Moet ik het haar tussen mijn kattenpoten trimmen?

Langharige katten hebben meestal overal lang haar, en niet alleen op één plaats.

Zo krijgt een Maine Coon de neiging om lange haren te laten groeien tussen zijn poten en tegen zijn, soms gevoelige, tenen.

Met dit in het achterhoofd vragen veel eigenaren zich af of ik de tenen van mijn kat moet trimmen? Helaas is het antwoord niet altijd even duidelijk.

Hier is een eenvoudig overzicht van wanneer je het haar tussen de poten van een kat wel of niet moet trimmen:

Wanneer het haar tussen de poten van mijn kat trimmen:

 • Als de vacht op de poten van uw kat hem/haar hindert en ervoor zorgt dat ze herhaaldelijk likken en op hun poten kauwen.
 • Als de vacht mat begint te worden en verandert in een knoestige puinhoop.
 • Als je dierenarts je aanraadt om ze te trimmen.
 • Als ze per ongeluk kattenbakvulling bij zich dragen.

Wanneer niet het haar tussen de poten van mijn kat trimmen:

 • Omdat je je kat wilt stylen om er “beter” uit te zien.
 • Als uw Maine Coon veel tijd buiten in de kou doorbrengt, zullen ze hun lange teenpluimen erg op prijs stellen.

Hoe de pluimen van uw kat te trimmen

Het trimmen van de pootkluwens van uw kat hoeft geen vervelende taak te zijn, noch voor u noch voor uw Maine Coon.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe je een Maine Coon schoon houdt, dus hier zijn enkele kattenverzorgingstips die als leidraad zullen dienen bij het trimmen van de pootkluwens van je Maine Coon kat (bron 1):

 • Ze comfortabel maken: De eerste stap is het creëren van een comfortabele omgeving om de pootkluwens van uw Maine Coon kat te trimmen.
 • Touching Their Paws: Laat uw Maine Coon eraan wennen dat u hun voeten aanraakt, zodat ze minder snel zullen schoppen en kronkelen als u hun teentoppen probeert te knippen.
 • Schaar: Zoek naar de duidelijke verdwaalde pootharen die je snel kunt knippen. Knip deze vacht voorzichtig zo dicht mogelijk bij hun poot, zonder hun poot daadwerkelijk te raken.
 • Poothaardtrimmer: Gebruik altijd een betrouwbare kattenpootdtrimmer, zoals deze verkocht op Amazon. Dit is een van de beste kattenpoot haar trimmers’ die ik ooit heb gebruikt. Als het gaat om het trimmen van kattenpoothaar, volgt de trimmer gewoon de contouren van de kattenpoot en trimt de eigenwijze haren weg. De trimmer voelt weliswaar veilig aan, maar mag niet of nauwelijks in contact komen met de huid van uw kat. Een poot trimmer kan netjes tussen de kussentjes van uw Maine Coons poten passen.

Maine Coon pootkussentjes

Maine Coon pootkussens zijn ongelooflijk!

Ze zijn gemaakt van vetweefsel dat hun tere voetjes beschermt en comfortabele steun biedt om op te lopen.

De pootkussens beschermen hun voeten tegen scherpe stokken en stenen en helpen hen warm te houden.

Alle katten hebben vergelijkbare poten, maar er zijn enkele overkoepelende verschillen om op te letten.

Als het gaat om Maine Coon poten versus normale kattenpoten is het grootste verschil dat Maine Coon pootkussens een zeer brede basis hebben die hen helpt in de sneeuw te lopen, een soort sneeuwschoenen, en hen een stabielere steun geeft.

Historisch gezien waren veel Maine Coons… polydactyl wat betekent dat ze aan elke voet een extra teen hebben. Dit gaf ze een betere ondersteuning bij het klimmen en rennen.

Hier is een leuk Maine Coon feitje voor je: Maine Coons pootkussentjes hebben de neiging om hun vacht te weerspiegelen, en terwijl de meeste dieren zwarte of grijze pootkussentjes hebben, kunnen Maine Coons verbazingwekkende schildpadkussentjes of rijke rood-bruine kleuren hebben!

Kattenrassen met plukjes bont tussen hun tenen

Maine Coons zijn niet het enige kattenras met plukjes bont tussen de tenen. In feite komen plukjes kattenoor veel vaker voor dan je zou denken!

Hier zijn enkele andere kattenrassen die bekend staan om het hebben van plukjes bont tussen hun tenen:

 • Perzisch
 • Noorse Boskat
 • Himalaya
 • Angora
 • Ragdoll
 • Siberische

Moet je Maine Coon oortjes knippen?

Maine Coons staan bekend om hun pluizige vacht die zich uitstrekt tot aan hun oorpluimen.

Maar ze zijn er niet alleen om er schattig uit te zien, in plaats daarvan dienen ze een zeer belangrijk doel.

Niet alle Maine Coons hebben fantastische oorpluimen, of zelfs maar merkbare, maar ze hebben allemaal wel wat oorhaar. Dit is gebruikelijk bij kattenrassen die zich hebben moeten aanpassen aan het leven in een zeer koude omgeving.

Maine Coon oorpluimen beginnen te groeien tijdens de adolescentie en blijven groeien tot op hoge leeftijd. Lange pluimen kunnen een teken van ouderdom zijn!

Hier volgt een kort overzicht van het doel van de oorpluimen van Maine Coons en of u de oorpluimen van uw kat moet trimmen (bron 1):

 • Warmte: Hun pluimen houden hun hoofd en oren warm. Hun oren zijn dun en blootgesteld aan de elementen. Lichaamswarmte kan bij zowel katten als mensen vrij snel via hun oren ontsnappen, dus u mag de oorpluimen van een Maine Coon kat nooit knippen.
 • Bescherming tegen sneeuw: De oorpluimen voorkomen dat sneeuw en ijs in de oren van uw kat terechtkomen en hun gevoelige trommelvliezen beschadigen.
 • Bescherming tegen mijten: Oorharen dienen ook om de oren van uw kat te beschermen tegen mijten, maar ze kunnen tijdens het proces ook geïnfecteerd raken en dan moeten ze geknipt en grondig gereinigd worden.
 • Zelfreinigende oren: Kattenoren zijn zelfreinigend, net als die van ons. Helaas kunnen soms oorpluimen het reinigingsproces verhinderen, en raken de oren verstopt met was en haar. Dit is een goede indicatie dat hun oren een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken.

Conclusie

U zou nu een veel beter idee moeten hebben over hoe en wanneer u uw Maine Coons pluizige poten moet trimmen en wanneer u ze met rust moet laten.

Maine Coons staan wereldwijd bekend om hun prachtige vacht en mooie pluizige poten, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je ze recht doet!

Het trimmen van Maine Coon pootkluwens zou vanaf nu geen enkel probleem meer moeten zijn, zolang je deze gids volgt.

Veel succes voor u en uw poes, per slot van rekening voelt een knipbeurt zeker als een teamprestatie als het om katten gaat.

Gerelateerde vragen aan

Trim Ragdoll Paw Fur

Ragdoll katten moeten hun pootvacht laten trimmen wanneer deze oncomfortabel lang wordt voor de kat. Hun plukken zijn echter zo ontworpen dat ze de kat geen pijn doen door superlang te worden. U schaadt de kat niet door ze te trimmen, maar u heeft er ook geen baat bij.

Moet ik de klauwen van mijn kat trimmen?

Kattenklauwen moeten om de paar weken worden geknipt om te voorkomen dat ze te lang en te scherp worden. Het is wreed om katten te ontklauwen, dus u moet een regelmatig schema voor het knippen van de klauwen aanhouden.

Plaats een reactie