Moe van de gênante situatie waarin je kat je met je buurman brengt met al die roekeloze ruzies met de katten van de buurman? Je bent niet de enige. We hebben allemaal minstens één keer in die situatie gezeten als kattenouders, waar we ons ongemakkelijk moesten verontschuldigen voor iets waar onze kat alleen verantwoordelijk voor is en trots op is!
Komt je kat in te veel ruzies terecht met de katten van de buurman? En maakt dat je zorgen over het wel of niet buiten laten?
Nou, maak je geen zorgen. In dit artikel zullen we zien wat de mogelijke onderliggende oorzaken voor dergelijke catfights kunnen zijn en wat we kunnen doen om ze te voorkomen.
Vaker wel dan niet, voorkomt een goede geleidelijke introductie tussen katten kattengevechten. Katten zijn territoriale dieren en ze nemen de tijd om te acclimatiseren aan de nieuwe geuren van andere katten en ervoor te zorgen dat het andere dier geen bedreiging vormt. Als ze de juiste tijd en persoonlijke ruimte krijgen, raken katten bevriend met elkaar. Dwing katten NIET om bevriend te raken met elkaar.
Dus, zonder verder oponthoud, laten we er meteen in springen!
Inhoudsopgave
Waarom vecht mijn kat tegen andere katten? Is het normaal?
Het is absoluut normaal dat katten in gevechten met elkaar terechtkomen. Er zijn een paar redenen waarom je kat in gevechten kan komen met de buurtkatten.
1. Territoriale dieren
Katten zijn, dankzij hun instincten van hun wilde voorouders, erg territoriaal.
Dit blijkt uit hoe ze de neiging hebben om hun wangen op elk meubel in huis te wrijven om hun feromonen te plaatsen als een manier om territorium te markeren.
Dit territoriale instinct is wat katten erg defensief maakt wanneer ze zien dat een andere katachtige tegenhanger wordt gezien in wat de kat heeft gemarkeerd als zijn of haar territorium.
Dit is de reden waarom wanneer de buurtkat uw veranda binnenwandelt, hij of zij vaak in is voor een harde knock-out uitdaging van uw kat.
2. Natuurlijke of onnatuurlijke agressie
Verschillende katten hebben verschillende persoonlijkheden. Je kat, of de buurtkat, kan gewoon van nature agressief zijn. Soms kan de agressie voldoende zijn om een gevecht tussen twee katten te beginnen.
Onnatuurlijke agressie kan vaak een teken zijn van angst bij de katten. Als uw kat meestal erg vriendelijk is, maar zich plotseling agressief gedraagt, kan dit een subtiel teken van angst zijn.
Het zal je goed doen om de lichaamstaal van je harige maatje te observeren, niet alleen wanneer de kat van de buurman in de buurt is, maar ook op andere momenten van de dag.
Als uw kat vreemde tekenen van agressie blijft vertonen tegen gebeurtenissen die hem meestal niet irriteren, zou het u goed doen om uw huisdier naar de dierenarts te brengen.
3. Ruw spel
Ondanks hun schattige karikaturen en gedomesticeerde houding op de meeste momenten van de dag, zijn katten eindelijk de afstammelingen van wilde voorouders.
En, zoals algemeen bekend is, zijn katten lang niet zo gedomesticeerd als honden. Katten hebben de neiging om vrij vaak toe te geven aan hun wilde instincten.
Een daarvan is ruw spel. Soms zien we als een “gevecht” gewoon twee katten die op hun eigen ruwe, leuke manieren spelen.
Onderbreek hun speeltijd niet, houd ze gewoon in de gaten om ervoor te zorgen dat het ruwe spel niet escaleert in een volledig gevecht. In dit geval kunnen katten, net als vele anderen, ook op mensen lijken!
4. Gebrek aan socialiserende vaardigheden
Om het botweg te zeggen, katten zijn geen roedeldieren in tegenstelling tot honden die afstammen van wolven. Katten zijn solospelers – of het nu gaat om jagen, eten, rusten of gewoon overleven in het wild in het algemeen. Deze instincten van wilde katten zijn ook doorgesijpeld in de gedomesticeerde generatie katten.
Hoewel er een substantiële verandering is in hun niveau van vriendelijkheid, hebben we nog steeds niet de eindstreep van de vriendschapsrace bereikt. De meeste katten nemen dus de tijd om bevriend te raken met andere katten, of zelfs andere dieren in het algemeen.
7 eenvoudige manieren om met kattengevechten om te gaan!
Hoewel deze manieren geen volledige bekering van je harige katachtige vriend van een wild, mild gedomesticeerd dier naar de Dalai Lama van Katachtigen garanderen, zijn deze zeker een startpunt om op zijn minst de spanningen tussen je Tom en de Garfield van je buurman te verminderen.
1. Raadpleeg een dierengedragsdeskundige
Een dierengedragsdeskundige, zoals de naam al doet vermoeden, is een professional die is opgeleid in kattenpsychologie en -gedrag. Ze weten hoe ze moeten omgaan met niet alleen agressie, maar ook met de andere algemene stemmingen van een kat.
Inzicht krijgen in het emotionele wezen van uw kat met de hulp van een dierengedragsdeskundige zal u niet alleen helpen bij het verminderen van de agressie van uw kat, het zal u ook helpen de emotionele behoeften van uw kat beter te begrijpen.
Je zult een aanzienlijke verbetering vinden in de algehele relatie die je deelt met je kleine maatje. Is dat geen overwinning?
2. Begeleid en help de kat met socialisatie
Zoals ik al zei, katten zijn geen roedeldieren. Het zijn solospelers.
En dus zal een beetje hulp en veel geduld een lange weg gaan om uw kat te helpen socialiseren, niet alleen met de kat van de buurman, maar ook met de schattige buurman zelf (knipoog, vingerpistolen 😉 ).
3. Cat flappen met microchipbediening
Als het probleem niet bepaald bij vriendelijke buurtkatten ligt, maar bij zwerfkatten die langskomen en proberen je maatje aan te vallen, is een goede manier om zijn of haar veiligheid te garanderen, te investeren in een kattenluik met microchip.
Als uw kat zich in een gevaarlijke situatie bevindt, kan hij snel en gemakkelijk via het kattenluik weer in huis komen.
Katten kunnen erg wispelturige dieren zijn – ze kunnen eisen om naar buiten te worden gelaten, om vervolgens onmiddellijk weer naar binnen te willen komen, dus het hebben van een kattenluik zou het zoveel gemakkelijker voor je maken.
Het kattenluik van de pet microchip identificeert katten met behulp van hun unieke huisdieridentificatiemicrochip; ontgrendelen alleen voor uw huisdieren en voorkomen dat zwerfkatten en buurtkatten uw huis binnenkomen.
De Microchip kattenklep heeft geen halsband of tag nodig om het te activeren, wat vast kan komen te zitten of verloren kan gaan.
4. Stel hem of haar geleidelijk voor aan de nieuwe kat
Als het erom gaat uw kat te helpen acclimatiseren aan de nieuwe kat of kitten, is een goede eerste stap om hem de eerste stap in zijn eigen tempo te laten zetten, wanneer hij zich op zijn gemak voelt en klaar is om te socialiseren.
Dwing je kat niet om in dezelfde kamer te zijn als de nieuwe kat als hij dat niet wil.
Katten maken geleidelijk kennis met andere katten. Een mogelijke manier om het enigszins te versnellen zou zijn om een schone sok te nemen, deze zachtjes op het gezicht van de nieuwe kat te wrijven en uw kat de geur van de feromonen te laten weten en te identificeren.
Verder kun je eigenlijk niets anders doen dan geduld hebben en de katten hun ruimte geven.
5. Houd hem of haar binnen
Als uw kat altijd een binnenkat is geweest, kan het voor hem of haar erg moeilijk zijn om te wennen aan de buitenomgeving met andere dieren.
Dus als het voor u werkt, kunt u uw kat binnen houden in plaats van hem te dwingen meer buiten te zijn.
6. Castratie van de kat
Deze is voor alle kattenouders met een harige jongen. Als je kat overal en elke keer te veel agressie vertoont, kun je castratie overwegen.
Castratie is een drastische stap en mag ALLEEN worden gedaan als de dierenarts dat zegt. Raadpleeg de dierenarts.
7. De dierenarts raadplegen
Dit is een vage voortzetting van de bovenstaande aanwijzing, maar ongeacht of uw kat een babyjongen is of niet, onnatuurlijke agressie vergezeld van andere veranderingen in lichaamstaal moet niet lichtvaardig worden opgevat.
Katten staan bekend als “stille patiënten”.
Dus, als uw kat tekenen van onnatuurlijke agressie en ongewone veranderingen in lichaamstaal vertoont, breng hem of haar dan onmiddellijk naar de dierenarts.
Veelgestelde vragen
Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met het aanvallen van mijn andere kat?
Als een kat een bepaalde kat blijft aanvallen, is de eerste stap om de katten volledig van elkaar te scheiden – in afzonderlijke delen van het huis. Laat ze niet naar elkaar poten of door een deur ruiken. Als ze zich in aangrenzende kamers moeten bevinden, plaats dan een barrière aan de onderkant van de deur.
Zullen katten elkaar doden?
Het is onwaarschijnlijk dat katten, of ze nu gedomesticeerd of wild zijn, “tot de dood” vechten zolang ze een manier hebben om zich los te maken van het gevecht en weg te komen. Katten die niet weg kunnen komen, lopen het risico gedood te worden; als katteneigenaar is het jouw taak om dat te voorkomen.
Waarom is mijn kat agressief tegen andere katten?
Katten zijn erg territoriaal, veel meer dan honden. Territoriale agressie treedt op wanneer een kat het gevoel heeft dat zijn territorium is binnengevallen door een indringer. … Het is niet ongebruikelijk dat een kat territoriaal agressief is tegenover de ene kat in een gezin en vriendelijk en tolerant tegenover de andere.
Worden katten jaloers op andere katten?
Net als sommige mensen kunnen katten jaloers worden als ze het gevoel hebben dat ze worden uitgesloten of hun omgevingent is drastisch of plotseling veranderd. … Een gebrek aan persoonlijke ruimte, bedden of andere bezittingen kan ook jaloers gedrag aanmoedigen als een kat zich bedreigd voelt door een ander huisdier.
Hoe weet je of katten elkaar niet mogen?
Bekijk deze tekens, als je ze vindt, betekent dit dat het serieus slecht wordt tussen de kitties:
1. Klauwen die letterlijk naar buiten komen.
2. Kattenoren naar achteren gericht.
3. Kattenhaar dat overeind staat.
4. Het gegrom van de kat.
5. Cat sist, omdat ze erg vocaal zijn over hun woede.
Laatste woorden
Katten zijn territoriale dieren en ze zullen vaak vechten om te verdedigen wat zij geloven dat hun territorium is.
Dit komt het meest voor bij kattengevechten die buiten het huis plaatsvinden, waarbij uw kat gelooft dat een andere kat zijn land heeft aangetast.
Hoewel het vrij normaal is, zal een beetje waakzaamheid een lange weg gaan om uw kat gezond en veilig te houden.
Hoe ga je om met de agressie van je kat? Laat het me weten in de comments hieronder!