Springen Maine Coons op toonbanken?

De Maine Coon is een atletisch, avontuurlijk ras, maar springen Maine Coons ook op toonbanken?

Veel eigenaren worden aangetrokken door de liefde van deze kat voor klimmen, maar worden bezorgd als ze zich realiseren dat hun Maine Coon de gewoonte kan hebben om op plaatsen te komen waar dat niet zou moeten.

Maine Coons zijn actieve klimmers die zeer goed in staat zijn om op toonbanken te springen. Hun grote formaat en hun liefde voor hoogtes betekenen dat dit kattenras een van de meest waarschijnlijke is om op toonbanken te springen. De meeste Maine Coons springen op aanrechten uit nieuwsgierigheid, maar ze kunnen de aanrechten ook gebruiken als een veilige ruimte, of een manier om voedsel te vinden.

Hoe charmant de Maine Coon ook kan zijn, de liefde van deze kat voor het springen op aanrechten kan behoorlijk lastig zijn. In feite hebben deze katten er een handigheid in om op alle plaatsen te komen waar ze niet mogen komen!

Lees verder om te ontdekken hoe u kunt voorkomen dat uw Maine Coon op toonbanken, meubels, bureaus en meer springt.

Springen Maine Coons op toonbanken?

De Maine Coon is het grootste gedomesticeerde kattenras ter wereld, beroemd om zijn lange, dikke vacht die lijkt op de manen van een leeuw.

Deze katten zijn ook notoir goede klimmers, en ze houden van avontuur. Als je je afvraagt of Maine Coons op toonbanken springen, is het antwoord helaas bijna altijd ja!

Maar zijn Maine Coons lenig?

Deze grote katten zijn niet bijzonder behendig, omdat hun grote omvang vaak leidt tot onhandigheid. Helaas betekent dit dat ze nog meer overlast kunnen veroorzaken op toonbanken, waar ze alles omstoten wat je daar hebt opgeslagen.

Als uw Maine Coon voortdurend op het aanrecht lijkt te springen, vraagt u zich waarschijnlijk af waarom uw kat het daar zo naar zijn zin heeft.

In werkelijkheid zijn er veel verschillende redenen waarom Maine Coons op het aanrecht kunnen springen:

Nieuwsgierigheid

Maine Coons zijn ongelooflijk nieuwsgierig, en dit is een van de belangrijkste redenen waarom ze uiteindelijk op toonbanken springen.

Wij, mensen, brengen veel tijd door met het bereiden van voedsel en het uitvoeren van diverse andere taken op toonbanken, en onze katten willen zien waar het allemaal om draait.

Maine Coons verkennen ook graag hun omgeving, dus is het logisch dat ze ook de toonbanken zouden onderzoeken.

Liefde voor hoogtes

Maine Coons zijn graag hoog!

Deze natuurlijke klimmers kijken graag neer op de wereld en scheppen er genoegen in om meubels en andere verticale obstakels te beklimmen.

Deze katten genieten misschien zelfs gewoon van de uitdaging om de indrukwekkende sprong op uw aanrecht te maken.

Veiligheid

Katten houden er niet alleen van om hoog te zitten voor hun plezier – het is ook ongelooflijk veilig voor hen.

Katten zijn veel betere klimmers dan veel andere dieren, en hun natuurlijk instinct is om hoog te zijn om roofdieren te vermijden.

Uw kat kan ervoor kiezen naar het aanrecht te vluchten als hij weg wil van andere huisdieren in huis, zelfs een stofzuiger, of iets anders dat hij als een bedreiging ervaart.

Op zoek naar voedsel

Tenslotte springen veel Maine Coons op toonbanken op zoek naar voedsel.

Daar bereiden wij mensen tenslotte de meeste van onze eigen maaltijden.

Uw Maine Coon zal misschien eerder op het aanrecht springen terwijl u kookt, in de hoop dat hij een of twee restjes kan pakken.

Kunnen Maine Coons hoog springen?

Als je overweegt om een Maine Coon te nemen, maar je maakt je zorgen dat dit ras in dingen terechtkomt die het niet zou moeten doen, vraag je je misschien af of Maine Coons goed kunnen springen?

Of, nog beter, hoe hoog kan een Maine Coon springen?

De krachtige, lange poten van de Maine Coon betekenen dat deze katten uitstekende springers zijn, die in één sprong een maximum van zeven tot acht meter bereiken!

Deze indrukwekkende sprongen hielpen Maine Coons in het wild om prooien te vangen, maar tegenwoordig gebruiken deze huiskatten hun springvermogen om hoge plaatsen in hun huizen te verkennen.

Op welke leeftijd kunnen katten springen

Kittens zijn uitstekende klimmers, maar het kan even duren voordat ze hoge sprongen kunnen maken.

Kittens beginnen hogere sprongen te maken rond de leeftijd van drie maanden, maar het kan zijn dat ze pas met vijf tot zes maanden de hoge sprong op een toonbank kunnen maken.

Moet ik mijn kat op het aanrecht laten?

Als uw kat al is begonnen met op het aanrecht te springen, bent u misschien aan het debatteren of u dit gedrag al dan niet moet toestaan.

Hier zijn de voor- en nadelen van het toestaan dat uw kat op het aanrecht springt:

Voors

 • Meer verrijking: Uw kat krijgt een heel nieuw gebied om te verkennen, wat zijn nieuwsgierigheid kan verzadigen. Maine Coons hebben veel verrijking nodig om tevreden te zijn, anders kunnen ze zich gaan vervelen en destructief worden.
 • Een veilige ruimte: Als je Maine Coon in een huishouden met kinderen, honden of andere katten woont, kan het aanrecht een veilige ruimte zijn waar hij de interactie met anderen een tijdje kan vermijden. Hoewel Maine Coons bekend staan als zeer geduldig met kinderen en andere huisdieren, heeft iedereen wat tijd voor zichzelf nodig, en toonbanken zijn een geweldige plek voor Maine Coons om buiten het bereik van anderen te blijven.
 • U hoeft uw kat niet te trainen: Als je geen tijd of energie hebt om je kat te trainen om van de toonbanken af te blijven, dan is het misschien gewoon makkelijker om je kat over de toonbanken te laten lopen.

Nadelen

 • Gewichtstoename: Uw kat zal meer toegang hebben tot restjes en voedsel dat op het aanrecht is achtergelaten, wat kan leiden tot ondervoeding en gewichtstoename.
 • Bacteriën: Een van de grootste nadelen van het laten lopen van uw kat op het aanrecht zijn bacteriën. Katten wassen hun poten immers niet met water en zeep zoals wij, en ze lopen minstens één keer per dag in de kattenbak. Dit kan smerig en zelfs gevaarlijk zijn, aangezien u uiteindelijk voedsel bereidt waar uw kat net liep.
 • Het is gevaarlijk: Uw kat weet geen onderscheid te maken tussen het fornuis en het aanrecht, en kan gemakkelijk zijn pootjes branden aan een hete brander! Op het aanrecht staan vaak glaswerk, messen en andere potentieel gevaarlijke dingen waar uw kat in kan komen.

Hoe hardnekkige kat van het aanrecht te houden

Als u hebt besloten dat u uw kat van het aanrecht wilt houden, maar uw Maine Coon is vastbesloten om toch op het aanrecht te lopen, kan het een tijdje duren om uw kat te trainen om van het aanrecht af te blijven.

Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om je kat van de toonbanken af te houden:

1. Etherische oliën

Etherische oliën zijn een effectieve en aangenaam ruikende methode om uw kat van de toonbanken af te houden.

Enkele van de essentiële oliën om katten van de toonbanken te houden zijn:

 • Citrus
 • Lavendel
 • Eucalyptus
 • Peper
 • Mint

Katten hebben een zeer gevoelige neus, en dingen die voor ons lekker ruiken kunnen voor katten afstotend zijn.

U zult misschien een tijdje moeten experimenteren om een essentiële olie te vinden die uw kat van de toonbanken afstoot.

2. Kattenafschrikmiddel

Er zijn ook speciaal gemaakte kattenafschrikmiddelen die u op oppervlakken kunt spuiten om uw kat weg te houden!

Zorg ervoor dat u wat onderzoek doet om een afschrikmiddel te vinden dat veilig is voor uw kat, en ook aangenaam ruikt voor uw werkbladen.

3. Aluminiumfolie

Etherische oliën en kattenafschrikmiddelen zijn beide uitstekende manieren om katten van het aanrecht te houden, maar als u een goedkope methode zoekt, vraagt u zich misschien af: houdt aluminiumfolie katten van het aanrecht?

De meeste katten kunnen niet tegen het gevoel of het geluid van aluminiumfolie, dus u kunt er stroken van langs de randen van het aanrecht plakken om uw kat ervan te weerhouden omhoog te springen.

Plasticfolie en schuurpapier zijn twee andere alternatieven die u misschien wilt uitproberen.

4. Kattentoren

Ten slotte is een andere methode om uw Maine Coon ervan te weerhouden op de toonbanken te springen, het bieden van een alternatieve klimruimte.

De beste kattenboom voor Maine Coons moet stevig en extra groot zijn.

Zoek een kattentoren van hoogwaardig sisaltouw, en veel verschillende platforms voor uw kat om op te springen en te klimmen.

Maine Coons zijn zeer intelligente en actieve katten, en hoe meer verrijking ze krijgen, hoe beter!

In feite is een van de meest voorkomende redenen voor gedragsproblemen bij Maine Coons dat ze niet genoeg stimulatie krijgen.

Als u nog meer verrijking wilt toevoegen aan het leven van uw kat, kunt u overwegen om wandplanken toe te voegen waar uw kat op kan klimmen.

Dit biedt niet alleen een veilige ruimte waar alleen uw kat bij kan, maar het stelt uw Maine Coon ook in staat om te bewegen en te verkennen op een plek die u goed uitkomt!

Waarom springt mijn kat plotseling op toonbanken?

Als uw kat nooit eerder op het aanrecht sprong, maar dit gedrag plotseling begon, dan is dit waarschijnlijk te wijten aan een van twee redenen.

Ten eerste heeft uw kat misschien pas onlangs ontdekt hoe hij op de toonbanken kan springen. Als uw kat voedsel heeft geroken of een gemakkelijkere manier heeft gezien om op het aanrecht te komen, dan kan hij plotseling hebben besloten zich voor het eerst op het aanrecht te wagen, wat uiteindelijk een regelmatige gewoonte is geworden.

Ten tweede kan uw kat zich onzeker voelen in zijn omgeving.

Een nieuw huisdier of baby, of zelfs een vloerstofzuiger zoals een Roomba, kan ervoor gezorgd hebben dat uw kat hoger gelegen gebieden opzoekt, weg van de waargenomen bedreiging of ergernis.

Hoe te stoppen kat van springen op bureau

Hoe charmant het ook is als uw kat u door het huis wil volgen, ze kunnen een enorme overlast worden als ze rond uw bureau lopen terwijl u probeert te werken.

Gangbare afschrikmiddelen zoals sproeien met een spuitfles, of het maken van een hard geluid om je kat te ontmoedigen om weg te gaan zijn beide opties, maar zijn niet ideaal.

Katten zien deze als straffen, en zullen in tegenstelling tot honden alleen maar verbitterd raken tegenover u.

De beste manier om een kat ervan te weerhouden op dingen te springen is het gebruik van omgevingsafschrikmiddelen.

Maak het oppervlak waar uw kat op springt zo onaangenaam mogelijk, door vreemde texturen aan te brengen of het uw kat moeilijk te maken om te klimmen.

Hoe te stoppen kat van springen op tv-standaard

Dingen kunnen nog meer een probleem worden als uw kat graag tijd doorbrengt op de tv-standaard!

Veel katten spelen graag met of jagen achter de bewegende beelden op een tv-scherm aan, maar een nieuwsgierige kat kan gemakkelijk een flatscreen omstoten. Dit is dan ook een gedrag dat meteen aan banden moet worden gelegd.

Om schade aan dure apparatuur te voorkomen, is het een goed idee om zo consequent mogelijk te zijn bij het berispen van uw kat.

Laat uw kat niet de ene keer van het tv-standaard afgaan en sta hem dan de andere keer toe om er te zitten, want dit zal alleen maar verwarrend zijn voor uw kat. Maak in plaats daarvan duidelijk dat uw kat nooit op de TV-standaard mag zitten.

Combineer consequente training met enkele van de bovenstaande methoden, zoals kattenafschrikmiddel of essentiële oliën, om ervoor te zorgen dat uw kat leert dat het tv-standaard geen geschikte klimplek is.

Zijn Maine Coon katten goede klimmers?

Maine Coon Katten gebruiken hun hoge intelligentie om de gemakkelijkste manier te vinden om obstakels te beklimmen.

Alle katten zijn van nature goed in klimmen, maar de lange ledematen en extra sterke achterpoten van de Maine Coon maken hen tot een van de beste kattenrassen om te klimmen!

Afkomstig uit de wilde wildernis van Maine, weten deze grote katten absoluut hoe ze in het wild moeten leven en in bomen moeten klimmen. Lees meer over deze hier.

Hoe de kat te stoppen met het beklimmen van meubels

Leren hoe je katten van tafels en meubels afhoudt is een essentieel onderdeel van het aanleren van manieren aan je kat.

Niet alle katteneigenaren vinden het erg als hun kat op de bank springt, maar tafels, entertainment centers en nachtkastjes zijn meestal een universele no-no.

Sommige eigenaren kunnen echter ontmoedigd raken en vragen zich af, kunnen katten worden getraind om niet op meubels te springen?

Hier zijn de twee belangrijkste technieken die je nodig hebt om je kat ervan te weerhouden op meubels te klimmen:

 • Consequent ontmoedigen
 • Milieu Ontmoediging

Laten we deze twee opties eens nader bekijken:

1. Consistente Ontmoediging

Leer uw kat op een zachte manier dat hij niet op het meubilair mag komen.

Elke keer als hij klimt waar dat niet mag, pakt u uw kat op en plaatst u hem elders, bij voorkeur op een leukere plek, zoals een kattenspeelplaats of een kattenboom.

Consequent zijn is hier het belangrijkste; het kan weken duren voordat uw kat leert dat hij niet op het meubilair mag, dus u moet geduld hebben.

2. Omgevingsontmoediging

Zoals we al behandeld hebben, is omgevingsontmoediging de andere methode die u kunt gebruiken om uw kat ervan te weerhouden op het meubilair te gaan.

Hoewel het misschien gemakkelijker is dan je kat zelf te ontmoedigen, wil je misschien geen dingen als essentiële oliën of aluminiumfolie op bepaalde delen van je meubels leggen.

Gelukkig hoeft omgevingsontmoediging geen permanente oplossing te zijn.

Uw kat zou moeten leren bepaalde plekken te vermijden als u ze onaangenaam maakt voor uw kat om bij te komen. Na een paar weken waarin uw kat consequent het meubilair vermijdt, kunt u de afschrikmiddelen die u daar hebt geplaatst verwijderen.

Het kan een paar cycli duren, omdat uw kat misschien onmiddellijk terugkeert naar het meubilair zodra het afschrikmiddel de eerste keer is verwijderd.

Hoewel dit wel afhangt van hoe koppig uw kat is, zou u de afschrikmiddelen uiteindelijk helemaal moeten kunnen verwijderen.

Krabben aan het aanrecht

Een uniek probleem waar u tegenaan kunt lopen is dat uw kat aan het aanrecht krabt.

Katten krabben graag, en het is een belangrijke manier om hun klauwen gezond te houden. Sommige aanrechten lijken de ideale krabpalen voor katten!

Als uw kat aan uw aanrecht krabt, moet uw eerste stap zijn om een (of meerdere) krabpalen voor uw kat aan te schaffen.

Ik hou van deze extra grote krabpaal omdat het mijn sterke Maine Coon kat van 20 pond toelaat om aan de paal te trekken en te krabben met zijn klauwen.

De paal zelf is ook veel steviger en duurzamer dan andere kattenkrabpalen die we in het verleden hebben gekocht.

Hier is een snelle video die ik maakte toen we deze specifieke krabpaal voor het eerst kochten:

Beste Maine Coon Krabpaal voor katten

U zou altijd minstens één krabpaal van hoge kwaliteit van sisaltouw moeten hebben, maar u zou ook een paar goedkopere krabpalen van karton kunnen laten rondslingeren.

Wanneer je je kat betrapt op het krabben aan het aanrecht, pak hem dan op en leg hem direct naast de dichtstbijzijnde krabpaal om hem aan te moedigen het nieuwe oppervlak te gebruiken.

Zoals met alle methoden van kattentraining kan dit wat tijd en geduld kosten, maar uw kat zal uiteindelijk leren de krabpaal te gebruiken.

Deze methode, gecombineerd met het gebruik van verschillende afschrikmiddelen op het aanrecht, is perfect om uw Maine Coon eindelijk te leren een krabpaal te gebruiken die speciaal voor katten is ontworpen.

Conclusie

Als je je afvraagt of Maine Coons op tellers springen, dan is het antwoord helaas ja.

Deze atletische katten houden van klimmen en verkennen, maar door te zorgen voor een kattenboom of zelfs enkele katveilige, aan de muur gemonteerde planken, kunt u uw kat aanmoedigen om ergens te verkennen dat veiliger en handiger is.

Voor meer koppige katten kunt u methoden gebruiken als essentiële oliën, kattenafschrikmiddelen, of zelfs materialen als plastic, schuurpapier, of aluminiumfolie om uw kat te ontmoedigen over uw aanrechten, tafels en andere meubels te lopen.

Het kan een tijdje duren om uw kat te trainen om van de meubels af te blijven, maar met consequente training zal zelfs de meest koppige kat uiteindelijk het idee krijgen!

Gerelateerde vragen aan

Katten die niet op toonbanken springen

Als je een kat wilt die waarschijnlijk niet op toonbanken springt, overweeg dan een energiearm ras zoals een Ragdoll of een Pers. De Munchkin Cat kan ook niet op het aanrecht springen vanwege zijn korte poten.

Leven Maine Coon katten in het wild?

Absoluut! Leer meer over dit fascinerende onderwerp hier.

Plaats een reactie