Rexed Maine Coon


Maine Coons staan bekend om hun lange, dikke vacht, maar de Rexed Maine Coon doorbreekt alle vooroordelen over het ras.

Deze zeldzame versie van de Maine Coon is werkelijk een lust voor het oog, maar het is onwaarschijnlijk dat je er een als huisdier mee naar huis kunt nemen.

Maine Coons met een Rexed vacht verschenen eind jaren 1980 in Groot-Brittannië. Maine Coon liefhebbers raakten in paniek, omdat ze dachten dat de lijn van de Maine Coon gecompromitteerd was door de introductie van Rex rassen. Het is nog steeds onbekend of de Rexed Maine Coon het resultaat was van een natuurlijke genetische mutatie of uitkruising met andere rassen.

Hoewel het bestaan van de Rexed Maine Coon bij veel fokkers paniek zaaide, vonden andere liefhebbers het merkwaardig en zelfs wenselijk.

Helaas werd er geen nieuw ras opgericht voor deze ongebruikelijke combinatie, en Rexed Maine Coons zijn niet toegestaan in de rasstandaard.

Lees verder om erachter te komen of er vandaag de dag nog steeds Rexed Maine Coons zijn!

Rexed Maine Coon

De Rexed Maine Coon, ook bekend als een Rexed Coon of een Maine Wave, is een Maine Coon kat met een ongewoon krullende vacht.

De rex term komt van kattenrassen zoals de:

Hoewel alle katten vergelijkbare namen en vergelijkbare krullende vachten hebben, zijn de genen die verantwoordelijk zijn voor deze vachten allemaal verschillend.

De Devon Rex en Cornish Rex hebben allebei een dunne vacht die enkele lagen vacht mist, terwijl de Selkirk Rex een dikkere vacht heeft met meer pluche krullen.

Een Maine Coon met Rexed vacht kan een van de genen die verantwoordelijk zijn voor de Rexed vacht van een niet-Maine Coon ouder hebben gekregen, maar het is ook mogelijk dat het gen zich zelf heeft ontwikkeld.

Hoewel de term “genetische mutatie” bij sommigen misschien beelden oproept van enge monsters, zijn genetische mutaties natuurlijk en verantwoordelijk voor de variëteit onder soorten.

In het geval van de Devon Rex en de Cornish Rex waren de eerste katten van deze rassen anomalieën met een fijne, gekrulde vacht die werden ingeteeld met andere broers en zussen met een gekrulde vacht om het unieke kenmerk te behouden.

In tegenstelling tot veel kattenrassen is de Maine Coon echter een natuurlijk voorkomend ras.

Liefhebbers van dit ras zijn op hun hoede voor het introduceren van genen die hun over het algemeen gezonde aard in gevaar zouden kunnen brengen.

Als gevolg hiervan kan elke verandering in het Maine Coon ras, spontaan of opzettelijk, ervoor zorgen dat liefhebbers van het ras in paniek raken.

Hoe mooi de Rexed Maine Coon ook lijkt, zijn bestaan bracht veel controverse met zich mee.

Hoe is de Rexed Coon precies ontstaan? (bron 1).

Geschiedenis van de Rexed Maine Coon

De Maine Coon komt van nature voor in Noord-Amerika, en liefhebbers van het ras zijn vooral trots op het feit dat deze katten alleen vatbaar zijn voor een paar gezondheidsproblemen.

De oorsprong van de Rexed Maine Coon is veel controversiëler.

In het verleden zijn Maine Coons uitgekruist met zowel Siamees en zelfs Perzische katten.

Dit is echter niet langer toegestaan uit angst voor het introduceren van ongewenste of zelfs ongezonde genen in de genenpoel.

Tegenwoordig is er veel aandacht onder kattenliefhebbers om de integriteit van het ras te behouden en de rasstandaard te verbeteren zonder deze drastisch te veranderen.

Toen aan het eind van de jaren 1980 een nestje Britse Maine Coon kittens werd geboren met een golvende vacht, ontstond er een enorme ophef.

Veel Maine Coon fokkers namen onmiddellijk aan dat het het resultaat was van uitkruisen.

Er ontstond nog meer paniek toen bleek dat verschillende Maine Coons van verschillende bloedlijnen recessieve kopieën van het gen droegen.

Er waren veel geruchten en samenzweringstheorieën en de reputatie van veel fokkers werd geruïneerd.

Een gepensioneerde fokker werd ervan beschuldigd laks te zijn met haar dekreuen en koninginnen.

Omdat deze fokker toevallig een Cornish Rex had, namen ze aan dat de Cornish Rex per ongeluk gepaard had met een van de Maine Coons van de fokker, of dat de gemeenschap opzettelijk was.

Sommigen gingen zelfs zo ver om te beweren dat de fokker de stambomen van deze vermeende Cornish Rex – Maine Coon mixen vervalste.

Fokkers hebben echter de Rexed kittens met zowel Cornish Rexen als Devon Rexen gepaard.

Als de Rexed kittens genen van een van deze twee rassen hadden gedragen, zou verwacht kunnen worden dat hun kittens de krullende vacht van hun ouders zouden delen.

De meeste van de resulterende nesten waren echter niet Rexed, waardoor velen geloven dat de Rexed Maine Coon het resultaat was van een natuurlijke genetische mutatie.

Twee bekende Rex-dragende Maine Coons stierven jong.

Hoewel er geen bewijs was dat hun dood verband hield met het Rex gen, probeerden fokkers ze definitief uit te roeien.

Omdat er zoveel Maine Coons in Groot-Brittannië waren waarvan later werd ontdekt dat ze drager waren van het gen, hebben veel Britse Maine Coon fokkers castreerden hun dekreuen en importeerden nieuwe Maine Coons om zich volledig te ontdoen van alle Rexed Maine Coons.

Terwijl de meeste Rexed Maine Coons in wezen werden uitgeroeid, werd er in 2002 nog een nest Maine Coons geboren in de Verenigde Staten, en twee van de kittens hadden dezelfde Rex vacht.

Het is mogelijk dat hun ouders drager waren van het gen, of dat er een nieuwe genetische mutatie is opgetreden.

Hoe ziet de Rexed Maine Coon eruit?

De Rexed Maine Coon lijkt op een gewone Maine Coon, maar dan met een golvende vacht.

Hun gezichten lijken kleiner en meer driehoekig, mogelijk als gevolg van Cornish Rex of Devon Rex voorouders.

De meeste Maine Coons hebben een golvende vacht, maar de vacht van de Rexed Maine Coon is veel golvender.

Hun vacht is echter niet zo gekruld als die van een Devon of Cornish Rex, en hun vacht is ook veel dikker en zachter.

De vacht van de Rexed Maine Coon is dunner dan de gemiddelde vacht van de Maine Coon, dus lijken Rexed Maine Coons kleiner.

Rexed Maine Coon Vachttype

De meeste Maine Coons hebben een drievoudige vacht, met een semi-waterafstotende bovenvacht en twee dichte ondervachten.

De Rexed Maine Coon heeft nog steeds een drievoudige vacht, maar hun vacht is fijner en veel golvender.

Door deze golvende vacht lijkt hun vacht ook korter (bron 1).

Rexed Maine Coon Kleuren

De krulhaar Maine Coon kan elke kleur hebben die de gewone Maine Coon kan hebben.

Maine Coons zijn er in alle mogelijke vachtpatronen behalve colorpoint, en ze kunnen er in elke kleur zijn:

  • Chocolade
  • Kaneel
  • Sering
  • Fawn

Rexed Maine Coon Kenmerken

De Rexed Maine Coon lijkt in de meeste opzichten, behalve uiterlijk, erg op Maine Coons.

Hier zijn enkele van de bekende kenmerken van de Rexed Maine Coon kat:

Zachtaardig

Zoals de meeste Maine Coons heeft de Rexed Maine Coon een lief en zachtaardig karakter.

Ze zijn vriendelijk tegen vreemden en niet snel boos.

Hun sociale aard betekent dat ze veel eerder zullen proberen vrienden met iemand te worden dan dat ze agressief of territoriaal worden.

Ze zijn ook bijzonder goed met kinderen en andere huisdieren.

Knuffel

Toen David Brinicombe een paar van zijn Rexed Maine Coons meenam naar een kattenshow, waren degenen die het geluk hadden zijn gewaardeerde katten te mogen aanraken verbaasd over hoe knuffelig ze waren.

Zoals een echte Maine Coon hielden ze ervan om vastgehouden en geknuffeld te worden, en ze vonden het niet erg om geaaid te worden door volslagen vreemden!

Golvend-Harig

De meeste Maine Coons hebben een dikke driedubbele vacht, met een grovere, dikkere laag beschermvacht en twee fijnere, pluchen lagen ondervacht.

De Rexed Maine Coon heeft een fijnere vacht die veel zachter en golvender is.

Hoewel niet zo strak gekruld als de vacht van een Cornish Rex of Devon Rex, zijn de golven nog steeds onderscheidend genoeg om de vacht van de Rexed Maine Coon aanzienlijk korter te laten lijken.

Wat zijn Maine Golven?

In de jaren 1990 kocht een man genaamd David Brinicombe een Maine Coon poes en haar nest kittens.

De vader van dit nest heette Cornish Cream, en uiteindelijk werd ontdekt dat hij drager was van het Rex gen.

Brinicombe hield van de golvende vacht van deze katten en hij noemde ze de Maine Wave.

Veel kattenliefhebbers zagen veel potentie in deze katten, en Brinicombe hoopte een nieuw ras op te richten met de Maine Coons grootte en temperamentmaar met deze unieke en modieuze golvende vacht.

Helaas waren andere Maine Coon liefhebbers in Groot-Brittannië zo bezorgd dat het dragergen ook gezondheidsproblemen met zich mee kon brengen, dat ze een “Rex Eliminatie Programma” ontwikkelden en probeerden zich te ontdoen van alle Maine Waves.

Maine Coon Cornish Rex Mengeling

Sommigen geloven dat de Rexed Maine Coon gewoon een kruising is tussen een Maine Coon en een Cornish Rex.

Omdat de kat van één fokker drager bleek te zijn, namen andere fokkers aan dat het het resultaat was van een paring van een poes met de Cornish Rex kater van de fokker.

Mensen gingen zelfs zo ver om de fokker te beschuldigen van het vervalsen van de stamboom van de kittens, waardoor de Cornish Rex genen verspreid werden door Maine Coon bloedlijnen.

Conclusie

De Rexed Maine Coon heeft een mysterieus rex-gen dat zijn vacht fijn en golvend maakt.

Hoewel het onbekend is of het rex-gen het resultaat is van een natuurlijke genetische mutatie of kruising met Cornish of Devon Rexen, waren veel Maine Coon liefhebbers onder de indruk van de vacht van de Rexed Maine Coon.

Helaas zijn er tegenwoordig bijna geen Maine Coon Rexen meer en liefhebbers van het ras lijken geen poging te doen om ze terug te brengen.