Mogen Maine Coon katten naar buiten

Of u uw dierbare Maine Coon kat buiten laat of niet, is een veelbesproken onderwerp in de kattenwereld. Een groot aantal Coon eigenaren staat hun raskat toe naar buiten te gaan en laat ze vrij rondlopen.

Aan de andere kant zijn er echter ook net zoveel eigenaren die hun geliefde katachtige vrienden veilig binnen houden, als binnenkatten.

Uw beslissing zal uiteindelijk neerkomen op persoonlijke voorkeur, maar laten we de voors en tegens afwegen van het debat “kunnen Maine Coon katten naar buiten?”.

Er zijn geen fysieke redenen waarom Maine Coon katten niet naar buiten kunnen, zoals andere kattenrassen. Toch is dit veelbesproken onderwerp zeer emotioneel onder raskatteneigenaars. Er bestaan veel voor- en nadelen voor het buiten laten lopen van Maine Coons. Elke eigenaar moet de factoren zorgvuldig afwegen en zijn eigen persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of hij in de buurt van een drukke weg woont, mee laten wegen in het besluitvormingsproces.
Mogen Maine Coon katten naar buiten

Kan ik mijn Maine Coon naar buiten laten gaan?

Ja, en Nee!

Het antwoord op deze vraag zal uiteindelijk afhangen van veel verschillende factoren, die uniek zullen zijn voor uw eigen gezinsspecifieke situatie, d.w.z. waar u woont, de nabijheid van wegen, directe gevaren in uw specifieke locatie, en uw katten persoonlijkheid, enz.

Zoals ik hierboven al kort heb aangestipt, is de beslissing om uw Maine Coon kat wel of niet naar buiten te laten gaan een veelbesproken onderwerp in de huisdierenwereld. Dit onderwerp roept veel emoties op bij raskatteneigenaars.

Bekijk hieronder de onbevooroordeelde argumenten voor en tegen het wel of niet buiten laten lopen van uw Maine Coon raskat, voordat u een beslissing neemt.

Zouden Maine Coons naar buiten moeten gaan?

De tabel hieronder geeft een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van het alleen naar buiten laten gaan van een Maine Coon kat. Gebruik deze 15 sleutelfactoren om een weloverwogen beslissing te nemen.

Moeten Maine Coons naar buiten?

Er zijn veel voordelen die het argument ondersteunen dat Maine Coons buiten vrij zouden moeten kunnen rondlopen. We zullen nu de positieve en negatieve kanten van dit argument bespreken.

Voordelen

Hier zijn slechts een paar factoren om te overwegen:

 1. Obesitas
 2. Welzijn
 3. Nestbak
 4. Krabben
 5. Gras

1. Zwaarlijvigheid

Maine Coons zijn vatbaar voor overgewicht.

Door ze buiten te laten lopen, verkleint u het risico dat ze deze ziekte ontwikkelen, omdat de buitenwereld hen de kans geeft regelmatig te bewegen.

Ze kunnen jagen, in bomen klimmen en in het algemeen spelen, zoals ze in het wild zouden doen.

2. Welzijn

De beste manier voor uw Maine om een lang en gezond leven te leiden is om ze buiten te laten, waar er voldoende geuren, smaken en plezier is voor uw kat om van te genieten.

De buitenwereld biedt eindeloos veel nieuwe ervaringen die Maine Coons mentaal gestimuleerd houden. Buitenkatten hebben minder last van verveling, wat psychologisch schadelijk kan zijn voor het welzijnsgevoel van uw kat.

3. Kattenbak

Alle dieren hebben op een bepaald moment behoefte aan het toilet. Als u uw Maine Coon buiten laat, hoeft u de kattenbak niet meer elke dag schoon te maken. Dit bespaart u tijd en een hoop geld gedurende het leven van uw kat.

Het is bewezen dat kattenbakvulling blindheid kan veroorzaken bij jonge kinderen, als zij ermee in aanraking komen. Met de beste wil van de wereld, en zelfs als u een afgesloten kattenbak gebruikt, zullen kinderen altijd het gevaar lopen in aanraking te komen met kattenbakvulling die de kat onbewust in huis heeft gebracht.

Waarom dat risico nemen?

4. Krabben

Maine Coons die de buitenwereld mogen verkennen, zullen minder snel aan uw meubels, zoals banken of tafels, krabben. Dit komt omdat ze buiten kunnen krabben en hun klauwen kunnen onderhouden.

Het is echter nog steeds aan te raden om extra krabpalen in huis te hebben, omdat dit helpt om uw Maine Coon aan te moedigen niet aan het meubilair te krabben.

5. Gras

Alle katten hebben toegang tot gras nodig. De natuurlijke evolutie heeft hen geleerd dat het eten van gras hen helpt om lichamelijk ziek te worden, een gewenst resultaat als uw Maine Coon iets heeft gegeten dat niet in hun maag past.

Nadelen

Aan de andere kant zijn er vele redenen waarom u uw Maine Coon kat niet alleen naar buiten zou moeten laten. We zullen nu de volgende negatieve punten bespreken:

 1. Wegverkeer
 2. Kan bekneld raken
 3. Ziekte
 4. Prooi
 5. Criminelen

1. Wegverkeer

Maine Coon katten zijn intelligent, maar dat betekent niet dat ze weten hoe ze veilig de weg moeten oversteken! Een van de grootste gevaren waar alle kattenrassen mee te maken hebben, is het wegverkeer.

2. Kunnen vast komen te zitten

Misschien vindt u het een prachtig idee dat uw kat de wijde wereld verkent, één is met de natuur en een vol en gelukkig leven leidt. Maar wat gebeurt er als ze vast komen te zitten?

Het eerste dat u merkt dat uw kat mogelijk gevangen zit, en in gevaar is, is wanneer uw Maine Coon niet meer thuiskomt.

Maar het feit is dat u nog steeds niet zult weten WAAR ze in de val zitten. Dit is bijzonder problematisch, dus ik zou aanraden om een GPS kat tracker aan hun halsband te bevestigen, om ze veilig te houden.

Ik heb ontdekt dat deze tracker goed werkt op onze Maine Coon. Het is momenteel in de aanbieding bij Amazon, dus mis dit koopje niet! Als u liever een kleinere tracker koopt, hebben we deze ook bijzonder effectief gevonden (snelle link naar Amazon).

Het is belangrijk op te merken dat een kat tracker zeer gunstig zou zijn in de zomermaanden. Waarom? Omdat de buren hun schuren of garages dan vaker open hebben staan, vanwege de warmte.

Maine Coons zijn nieuwsgierige wezens en zullen open deuropeningen verkennen. Uw buren kunnen onbewust later op de avond de deur sluiten, niet verwachtend dat er een kat op hun terrein is.

3. Ziekte

Binnenkatten worden niet blootgesteld aan dezelfde ziektes waaraan buitenkatten wel worden blootgesteld.

Mocht uw Maine Coon in gevecht raken met een kat buiten, dan kan hij zich bezeren en zijn wond openstellen voor ziekte of infectie.

4. Prooi

Een van de andere belangrijke nadelen van het buiten laten lopen van uw Maine Coon is dat ze een prooi kunnen worden voor andere dieren, zoals grote vogels of vossen.

5. Criminelen

Maine Coons staan erom bekend een dure raskat te zijn. Ze zijn zeer gewild en zelfs oudere Maine Coons hebben een hoge doorverkoopprijs.

Als u uw Maine Coon buiten laat, moet u accepteren dat uw Maine Coon altijd risico zal lopen op criminelen die uw kat als doelwit kiezen en hem stelen.

Waarom Maine Coons binnenshuis houden

Bij het overwegen van de vraag ‘kunnen Maine Coon katten naar buiten’ moet u het onderwerp van beide kanten bekijken, om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen?

Dit zijn de voordelen van het permanent binnen houden van uw Maine Coon:

1. Gevaren

Of u het nu leuk vindt of niet, er zijn veel gevaren voor de Maine Coon kat wanneer ze de buitenwereld verkennen.

Ze kunnen bijvoorbeeld ten prooi vallen aan grotere dieren in de voedselketen, of criminelen kunnen het gemunt hebben op uw Maine Coon kat, in een poging hem te stelen, wetende dat deze dure raskat een hoge doorverkoopprijs heeft.

2. Nieuwsgierigheid

Maine Coons zijn zeer intelligente kleine wezens, hun liefde voor het leven en spelen is duidelijk voor iedereen te zien. Ondanks deze persoonlijkheidskenmerken die de Maine Coon tot een gewild kattenras maken, vormt hun nieuwsgierigheid een groot risico voor henzelf.

Dit kattenras is meer geneigd om de wijde wereld te gaan verkennen, ver buiten hun directe territorium. Een dergelijk nieuwsgierigheidsniveau kan de Maine Coon kat in gevaar brengen, omdat ze meer kans hebben om te verdwalen, of in contact kunnen komen met het verkeer, of drukkere wegen.

3. Gemoedsrust

Wat uw mening ook is, het is moeilijk om het argument te ontkennen dat uw kat binnenshuis houden u gemoedsrust geeft. U hoeft nooit meer bang te zijn dat uw kat te ver is afgedwaald, dat u hem moet zoeken in de duisternis, of dat hij iets overkomt terwijl hij de wijde wereld verkent.

4. Schoonmaken

Als u uw kat buiten laat, is de kans groot dat ze op een bepaald moment de regen, modder en plassen zullen ontdekken. Als u uw kat binnen houdt, hoeft u uw huis niet regelmatig schoon te maken vanwege de modderige pootafdrukken die een buitenkat onvermijdelijk meebrengt in uw huis.

5. Ziekte

Eigenaren die hun Maine Coon toestaan zich buiten te wagen, kunnen hun katten slechts tot op zekere hoogte beschermen tegen ongewenste ziektes.

Hoewel het voor hen mogelijk is om hun dierbare Maine Coon in te enten tegen de meest waarschijnlijke ziektes waarmee ze buiten in aanraking kunnen komen, kunnen ze hun katachtige metgezel niet tegen alles beschermen.

Binnenkatten lopen niet het risico zich in tuinen te wagen waar agressieve chemicaliën worden gebruikt op de gewassen of planten van een andere eigenaar. Ze zullen ook niet worden aangevallen door een andere kat of dier dat besmet is met ziekten waartegen zij niet zijn beschermd.

Vaak gestelde vragen

Hier zijn vier vragen die mij zijn gesteld in verband met onze Maine Coon kat:

 1. Kun je met een Maine Coon wandelen?
 2. Heb ik een Maine Coon kattenhuis?
 3. Houden Maine Coon katten van klimmen?
 4. Laat je je Maine Coon buiten?

Bekijk hieronder mijn antwoord op elke vraag:

1. Kun je met een Maine Coon wandelen?

Ja, je kunt met een Maine Coon aan de lijn lopen, alsof het een hond is. Ik heb persoonlijk nog nooit geprobeerd onze Maine Coon kat uit te laten, maar dit ras is zeer intelligent en staat bekend om zijn trainbaarheid.

2. Houden Maine Coon katten van klimmen?

Absoluut, klimmen is een van hun natuurlijke instincten. Ze zijn echter een intelligent ras en vinden graag de makkelijke weg naar boven.

Conclusie

Mogen Maine Coon katten naar buiten?

Persoonlijk ben ik van mening dat Maine Coons naar buiten zouden moeten kunnen gaan, of het nu is om alleen naar buiten te gaan, of om gewoon in een grote, katvrije tuin rond te kunnen lopen.

Als een eigenaar geen tuin heeft, zou hij zijn Maine Coon dagelijks moeten uitlaten, zodat hij toegang heeft tot de wijdere wereld van geuren en mentale stimulatie.

Het is belangrijk om uw katachtige metgezel toegang te geven tot gras, om fascinerende geuren en luchtjes te ervaren die de wereld te bieden heeft. Dit is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze niet psychisch lijden, door verveling als gevolg van het elke dag binnen zitten.

Toegang tot gras helpt de Maine Coons ook bij het braken (ziek zijn), mochten ze iets gegeten hebben dat niet lekker is in hun maag.

Plaats een reactie