Mijn kat viel me venijnig aan. Wat moet ik doen?

Katten zijn meestal zachtaardig tegenover hun eigenaren. Ze zijn ongelooflijk geduldig en er is veel voor nodig om ze uit balans te krijgen. In tegenstelling tot stereotypen zijn ze ook niet vals! Dus waarom valt een kat zijn eigenaar aan? Het is onmogelijk om één antwoord op deze vraag te geven.

De redenen kunnen zowel van gezondheids- als gedragsmatige aard zijn. Vaak zijn wij, de kattenbeschermers, ook de schuld van het gedrag van onze huisdieren.

Een agressieve kat is een groot probleem voor de verzorgers en de andere dieren eromheen. Om ongepast gedrag te bestrijden, is het raadzaam om de hulp van een professional in te roepen.

De beste oplossing is de service van een behaviorist, die de basis van slecht gedrag zal herkennen en manieren zal geven om het te verwijderen.

Ga naar:

Waarom valt de kat de eigenaar aan?

agressieve kat

Allereerst moeten we weten dat agressief gedrag misschien niets te maken heeft met agressie – hoewel de kat de eigenaar aanvalt, vertoont het geen woede. Dit is wat er bijvoorbeeld gebeurt wanneer het huisdier tijdens het spelen bijt en krabt. De kat heeft geen negatieve gevoelens voor de mens, maar weet gewoon niet dat het niet mag. Het is een gevolg van het te vroeg weghalen van het kitten bij zijn moeder, opvoedingsfouten gemaakt door de eigenaar, of beide.

Zoals we in de volksmond zouden zeggen, brengen sommige situaties de harige uit balans: aanzienlijke veranderingen in de omgeving, het uiterlijk van een nieuw huisdier in huis, ongepast gedrag van mensen, enz. Het is ook niet ongewoon dat de agressie van de kat een stressreactie is. De kat wordt nerveus of bang – angst is ook de reden voor agressief gedrag.

Een kat kan ook agressief zijn wanneer hij fysieke pijn heeft als gevolg van een verwonding of een chronische ziekte – in het laatste geval kan het agressieve gedrag worden herhaald of zelfs verhoogd. Bovendien hebben sommige ziekten rechtstreeks invloed op de werking van de hersenen, waardoor het gedrag van het dier verandert,

Hoe gedraagt een agressieve kat zich?

agressieve kat

Een agressieve kat vertoont passief en actief gedrag. De eerste neemt de vorm aan van aanhoudend staren, lurken om te springen, achter de prooi sluipen of, integendeel, hem zijwaarts benaderen. Hoewel de aanval van een kat soms onverwacht lijkt, kun je dreigende agressie meestal herkennen door goed te kijken. In het begin kan het sneller, sterker en meer vegen bewegingen van de staart en boerenachtige geluiden zijn. Uw huisdier kan ook harder gaan miauwen.

Als we ons op dit punt niet terugtrekken, zal de agressieve kat nog meer duidelijke tekenen beginnen te vertonen – hij legt zijn oren op zichzelf neer, buigt zijn staart in een paardenstaart of trekt hem recht en trekt hem omhoog, en eet zijn vacht en sissen op, soms zelfs spugend. In het geval van een bange mutt zijn de ogen wijd open, terwijl pupillen erg smal of extreem breed kunnen zijn.

Als het gaat om actieve agressie, zijn er klauwaanvallen en krabben.

In het geval van extreme emoties bijt, eet, sist, snuift, gromt, puft de kat en maakt hij dreigend gegrom. Een boze kat vertoont scherpe tanden, heeft een gebogen rug, oren achterover en ogen wijd open. Hoewel dynamisch gedrag meteen kan worden opgemerkt, kan passief gedrag lange tijd onopgemerkt blijven door verzorgers.

Wat kunnen de oorzaken zijn van agressie bij een kat?

agressieve kat

Agressieve kat veroorzaakt vaak angst bij leden van het huishouden. Er kunnen op zijn minst verschillende redenen zijn voor dergelijk ongewenst gedrag van ons huisdier. Om ze te kennen, is het allereerst de moeite waard om te antwoorden of het probleem constant is of alleen in specifieke situaties voorkomt.

  • Agressie bij katten, of beter gezegd, agressief gedrag, wordt meestal veroorzaakt door externe factoren die leiden tot persoonlijke aanvallen. Onder de stimuli die dit gedrag veroorzaken, zijn voornamelijk:
  • Angst – een bang spinnen kan aanvallen, zelfs als het uitzonderlijk zachtaardig is dagelijks. Vergeet niet dat de bron van angst helemaal niet rationeel hoeft te zijn. Veel hangt af van de gevoeligheid van het dier en zijn trauma’s uit het verleden;
  • Omgeleide agressie – treedt op wanneer de kat angst voelt voor een stimulus die hij niet kan bereiken en direct kan aanvallen. Dit gebeurt bijvoorbeeld na het zien van een ander dier achter een glazen raam. Dan kan het huisdier zich agressief gedragen tegenover een levend wezen dat er het dichtst bij staat, ook tegenover de verzorger;
  • Aanraking – je bent ongetwijfeld bekend met de situatie waarin het huisdier komt aaien, maar na enige tijd begint te bijten in de hand die hem streelt. Het is moeilijk om de bron van dergelijk gedrag te bepalen. Je kunt de aanval meestal vermijden door naar je c te kijkenop. Wanneer hij duidelijk ongeduldig is en met zijn staart begint te kwispelen, is het waarschijnlijk het beste om hem met rust te laten;
  • Onvervulde gedragsbehoeften omvatten de behoefte aan fysieke activiteit, optimale voeding en rust (na de jacht – eten – slaapketen). De oorzaak van agressie bij een kat kan ook ongepaste leefruimte zijn – te weinig ruimte, gebrek aan schuilplaatsen, enz.
  • Soms kan de agressie van een kat een constant probleem zijn, waarvan de oorzaak moeilijk te zien is. Soms manifesteert het zich in ongecastreerde mannelijke katten. Dit is deels te wijten aan de noodzaak om grondgebied te beschermen. Als uw kat agressief blijft na castratie, kan de oorzaak liggen in onjuiste socialisatie. Dit probleem ontstaat vaak wanneer kittens te vroeg van hun moeder worden gescheiden.

Als het agressieve gedrag van uw kat plotseling optreedt, kan dit te wijten zijn aan ziekten die gepaard gaan met pijn. Het dier kan nerveus reageren op waargenomen fysiek ongemak. Soms wordt agressie bij een kat veroorzaakt door een neurologische aandoening.

Hoe om te gaan met agressief kattengedrag?

agressieve kat

Territoriale agressie kan het beste worden verzacht door de kat adequaat te introduceren bij de nieuwkomer. Socialisatie met isolatie wordt aanbevolen. Een langzaam proces is een garantie voor goed functioneren met elkaar dagelijks. De agressiviteit van de kat, als gevolg van angst voor zichzelf, is het beste om te wachten – trek je terug en geef het dier de tijd om te kalmeren en kennis te maken met de situatie.

Straf nooit een kat voor agressief gedrag. Straffen zullen de stress verhogen en slecht gedrag alleen maar erger maken. Het is zeker beter om te belonen voor gewenste reacties. U kunt producten gebruiken die de natuurlijke wangferomonen van de kat nabootsen, zodat de kat de omgeving als vriendelijk en veilig ervaart. Als we de agressie van het huisdier niet alleen aankunnen, moeten we de hulp van een behaviorist gebruiken.

Het ongewenste gedrag van het huisdier zal reflecteren op de leden van het huishouden en andere dieren die ermee leven. Gestreste katten hebben vaak urinewegproblemen, waaronder nierstenen of cystitis. De kat terrorist verwondt hen, maakt hen nerveus en gestrest, en extreme emoties kunnen leiden tot zelfverminking – likken en bijten in de vacht.

Kattenagressie tijdens het spelen

agressieve kat

Het is volkomen natuurlijk voor kittens om hun klauwen en tanden te gebruiken tijdens het spelen. De kattenmoeder moet echter leren om dergelijk gedrag na verloop van tijd om te leiden naar speelgoed. Het probleem met agressie bij een kat tijdens het spelen wordt meestal veroorzaakt door het feit dat het kitten te vroeg van zijn moeder werd gescheiden, zodat het niet de mogelijkheid had om de grenzen van spel en agressie op een natuurlijke, primaire manier te leren kennen.

Vergeet niet dat de minimumleeftijd waarop u een kitten bij zijn moeder kunt weghalen 12 weken is. Maar het is beter om wat langer te wachten. Bij secundaire socialisatie is het essentieel om het kitten te leren niet met onze handen te spelen of zichzelf op onze voeten te werpen. Dit gedrag kan schattig lijken als het dier klein is. Wanneer het echter opgroeit, kan het lastig en gevaarlijk worden. Het is een goed idee om je huisdier af te leiden door hengelspeelgoed te gebruiken.

Hoe kattenagressie af te leren?

agressieve kat

Wat te doen met een agressieve kat om hem te laten stoppen met het aanvallen van mensen of andere dieren? Zorg er allereerst voor dat aan zijn gedragsbehoeften wordt voldaan. Misschien is je huisdier gewoon te gestrest en onzeker. Als dit het geval is, zorg er dan voor dat je hem op zijn gemak stelt. Het is essentieel om uw huisdier niet te storen en zelfs op zijn minst een klein hoekje in huis opzij te zetten waar hij zich kan verbergen en waar niemand hem lastig zal vallen. Op een afgelegen plek moet je ook de kommen en kattenbak van de kat instellen, maar onthoud dat ze niet dicht bij elkaar kunnen zijn.

Als blijkt dat de kat agressief is vanwege onjuiste socialisatie, is het het beste om de hulp van een behaviorist te gebruiken. Dergelijke gevallen zijn moeilijk, dus de beslissing om met een professional samen te werken kan nodig zijn. Maar als blijkt dat het nerveuze gedrag van het dier niet gedragsmatig is, is het de moeite waard om zijn gezondheid te controleren. Het probleem kan worden veroorzaakt door een ziekte, bijvoorbeeld door een castratieprocedure die niet is uitgevoerd. In geval van een dergelijk vermoeden, moet u onmiddellijk om hulp van een dierenarts vragen.

Hoe een agressieve kat te temmen als deze duidelijk waarschuwingssignalen geeft? Het beste is om het gewoon met rust te laten en weg te gaan. Meestal gaat de woede na enige tijd voorbij en keert het gedrag van de kat terug naar normaal. Als uw kat om wat voor reden dan ook nog steeds van plan is om aan te vallen, kunt u proberen uzelf te bedekken met een zacht voorwerp zoals een kussen.

Vergeet niet dat een agressieve kat niet zonder reden zo is. Dus als uw huisdier dit gedrag vertoont, zorg er dan voor dat u uitzoekt wat de oorzaak kan zijne en probeer het te elimineren.

Plaats een reactie