Manx Maine Coon Mix


Hoewel de Manx Maine Coon mix geen officieel ras is, vragen veel kattenliefhebbers zich af hoe een kruising tussen zulke beroemde rassen eruit zou zien. Dus, laten we dat uitzoeken!

De mix tussen een Manx en een Maine Coon zou bekend staan als een Manx-Maine Coon mix. Een kruising tussen deze rassen heeft waarschijnlijk een korte staart of helemaal geen staart en een korte vacht. De Manx Maine Coon mix zou waarschijnlijk groot zijn met brede poten en lange ledematen.

Als je het moeilijk vindt om te kiezen tussen een Maine Coon of een Manx kat, lees dan verder om erachter te komen of de Manx Maine Coon mix geschikt is voor jouw huis!

Manx Maine Coon Mix

De Manx Maine Coon mix is geen officieel ras, maar het is leuk om te speculeren over een kruising tussen de twee kattenrassen!

Aangezien zowel de Maine Coon als de Manx kattenrassen bekend staan om hun nieuwsgierige en speelse aard, kun je verwachten dat een kruising tussen hen zeer energiek en ongelooflijk speels zal zijn.

Beide rassen zijn ook zeer aanhankelijk en hebben veel tijd met hun baasjes nodig.

Wat hun uiterlijk betreft, is het waarschijnlijk dat Maine Coon Manx mixen stompe staarten of helemaal geen staart hebben.

Het staartloze gen is dominant, maar omdat Maine Coons het gen niet dragen zou een nestje Manx Maine Coon kittens waarschijnlijk enkele kittens met staarten bevatten en enkele kittens zonder.

Het gen dat verantwoordelijk is voor de lange vacht is echter recessief. Als gevolg daarvan zouden Maine Coon Manx kittens hoogstwaarschijnlijk kort haar hebben (bron 1,2).

Uiterlijke kenmerken van de Manx Maine Coon Mix

Je kunt verwachten dat een Maine Coon Manx mix de persoonlijkheden van zijn ouders deelt, maar hoe zit het met het uiterlijk?

Dit is hoe de meeste Manx Maine Coon mixen er waarschijnlijk uit zullen zien:

Korte staart

Maine Coons staan bekend om hun lange staarten, maar de korte of helemaal geen staart van de Manx kat is een kenmerk van het ras.

Omdat het staartloze gen dominant is, kunnen sommige kittens in een nest Maine Coon mixen staarten hebben, terwijl anderen dat waarschijnlijk niet zullen hebben.

Kort haar

Hoewel Maine Coons beroemd zijn om hun lange, mooie vacht, is het gen dat verantwoordelijk is voor de lange vacht recessief. Als gevolg daarvan zullen Maine Coon Manx mixen waarschijnlijk een korte vacht hebben.

Lange achterpoten

Maine Coons staan bekend om hun lange, gespierde ledematen. Ondertussen hebben Manx katten aanzienlijk langere achterpoten dan voorpoten.

Maine Coon Manx Mixen zullen waarschijnlijk langere achterpoten hebben dan de meeste katten.

Grote maat

De meeste Manx katten zijn gemiddeld groot en wegen tussen de 8 en 12 pond.

Aangezien de Maine Coon veel groter is en tussen de 12 en 22 pond weegt, kun je verwachten dat een mix van de twee groter is dan gemiddeld.

Geschiedenis van Maine Coon en Manx katten

De Manx kat komt oorspronkelijk van het eiland Man, hoewel katten daar niet oorspronkelijk vandaan komen.

Hoewel we niet zeker weten hoe ze zijn ontstaan, is een populaire theorie dat Vikingen katten naar het eiland brachten tijdens invallen of reizen.

Een van de katten daar werd geboren met een genetische mutatie die resulteerde in een korte of geen staart, die hij vervolgens doorgaf aan zijn nakomelingen totdat het een standaardeigenschap werd van het Manx kattenras.

Geloof het of niet, maar er wordt ook gedacht dat de Maine Coon afstamt van de katten van de Vikingen!

Genetische tests tonen aan dat de raszuivere Maine Coon het meest verwant is aan Noorse Boskattendie Vikingen hielden.

Deze Vikingen zeilden waarschijnlijk naar Noord-Amerika, waar katten werden verhandeld, vrijgelaten of op eigen houtje ontsnapten.

Ze bevolkten wat nu bekend staat als de staat Maine, langs grote poten en dikke, weelderige vachten op hun nakomelingen totdat lokale boeren en zeelieden ze begonnen te herkennen.

In de jaren 1800 werd de Maine Coon benoemd tot de officiële staatskat van Maine, en vandaag de dag zijn ze niet alleen in de Verenigde Staten, maar over de hele wereld een van de populairste kattenrassen! (bron 1).

Leer meer over de De oorsprong van de Maine Coon.

Persoonlijkheid, karakter en temperament

Maine Coons staan erom bekend dat ze zeer energiek en speels zijn, maar dit is ook een zeer intelligent ras.

Het komt vaak voor dat Maine Coons trucjes en commando’s oppikken of zelfs leren apporteren! Dit is Hoe leer je een Maine Coon apporteren?.

Ze zijn ook zeer sociaal en vriendelijk, wat betekent dat deze speciale katten het perfecte gezinshuisdier zijn.

Maine Coon katten zijn zo zachtaardig dat ze goed overweg kunnen met kinderen!

Manx katten zijn even vriendelijk tegen kinderen en familieleden. Ze zijn ook vrij vriendelijk en energiek, hoewel ze niet zo ruw spelen als Maine Coons.

Hoewel beide rassen erg vriendelijk en sociaal zijn, kun je verwachten dat een Manx Maine Coon mix enige persoonlijke ruimte nodig heeft.

Als ze gedwongen worden om de hele dag met mensen en huisdieren om te gaan, kan zelfs het meest kindvriendelijke ras chagrijnig worden! (bron 1).

Grootte

Manx katten zijn middelgrote katten. Als ze volgroeid zijn, wegen ze tussen de 8 en 12 pond en zijn ze ongeveer 10 tot 12 centimeter groot en 14 tot 16 centimeter lang.

Maine Coons daarentegen zijn veel groter! Hoewel ze maar 90 tot 170 gram wegen als ze voor het eerst geboren worden, wegen ze tussen de 12 en 22 pond als ze eenmaal volgroeid zijn, waardoor ze de grootste huiskattenrassen ter wereld zijn!

Volwassen Maine Coon katten zijn meestal ongeveer 8 tot 16 centimeter groot en 19 tot 40 centimeter lang.

Ondanks hun enorme omvang en wilde uiterlijk zijn Maine Coons echter zo vriendelijk dat ze zichzelf de bijnaam de zachtaardige reus van de kattenwereld hebben bezorgd! (bron 1).

Gezellig

Zowel Maine Coons als Manx katten staan bekend als zeer aanhankelijke katten die een sterke band vormen met hun baasjes.

Ze houden ervan om te knuffelen en te spelen met hun baasjes, maar ze kunnen eenzaam en depressief worden als ze niet zoveel sociale interactie krijgen als ze nodig hebben.

Vocaliteit

Een van de meest unieke kenmerken van de Maine Coon is zijn zachte stem. In plaats van te miauwen zoals de meeste katten, hebben ze de neiging om te tsjirpen of te trillen als een vogel.

Als je op zoek bent naar katten met een lage stem, dan is de Maine Coon de perfecte keuze.

Deze katten hebben een zachte stem en maken meestal alleen geluid als ze iets willen, zoals knuffels of eten.

Manx katten miauwen eerder dan Maine Coons, maar ze tsjirpen of trillen af en toe.

Ze zijn iets vocaler dan de Maine Coon, maar lang niet zo spraakzaam als katten als de Siamees of de Bengaal (bron 1).

Dieet

Maine Coons en Manx katten hebben beide een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten met een matige hoeveelheid vet en een kleine hoeveelheid koolhydraten en granen.

Het is belangrijk om kattenvoer van hoge kwaliteit te geven dat als eerste ingrediënt een met name genoemd dierlijk eiwit bevat.

Ze hebben baat bij zowel natvoer als droogvoer.

Droogvoer schraapt aan de tanden en voorkomt de opbouw van tandplak en tandsteen en parodontale aandoeningen.

Natvoer zorgt voor hydratatie wat het risico op nieraandoeningen aanzienlijk vermindert.

Vachtkleuren en -patronen

Maine Coons komen voor in een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen, afgezien van het colorpoint patroon en enkele zeldzame verdunde kleuren zoals chocolate of fawn.

Hetzelfde geldt voor Manx katten, hoewel ze het meest voorkomen in de bruine klassieke tabby patroon vachtkleur.

Gezondheidsproblemen

Over het algemeen wordt de Maine Coon beschouwd als een vrij gezond ras, terwijl de Manx vatbaarder is voor gezondheidsproblemen.

Hier zijn enkele van de medische problemen waar Maine Coons vatbaar voor zijn:

1. Hypertrofische cardiomyopathie

Dit is een fatale genetische aandoening waarbij de wanden van het hart dikker worden totdat het bloed er niet meer doorheen kan pompen.

Gelukkig kunnen verantwoordelijke Maine Coon fokkers op deze gezondheidstoestand testen voordat ze gaan fokken.

2. Spinale spieratrofie

Hierdoor atrofiëren de spieren langs de achterkant van de ruggengraat en de achterpoten, totdat de kat zijn achterpoten niet meer goed kan gebruiken.

3. Heupdysplasie

Dit treedt op wanneer het dijbeen op een onhandige manier schuurt in het kogelgewricht van de heupen. Na verloop van tijd slijt het kraakbeen weg, wat leidt tot losheid, pijn en mobiliteitsproblemen.

Hoewel de korte staart deel uitmaakt van de rasstandaard van de Manx, veroorzaakt het helaas veel genetische gezondheidsaandoeningen.

Hier zijn de gezondheidsproblemen waaraan Manx katten het meest waarschijnlijk lijden:

1. Spina Bifida

Spina bifida is de naam voor de genetische mutatie die verantwoordelijk is voor de korte of geen staart van de Manx kat.

Hoewel dit wordt beschouwd als de meest herkenbare van de fysieke kenmerken van dit ras, kan het niet bestaan zonder spina bifida.

Deze genetische ziekte treedt op wanneer de ruggengraat en het ruggenmerg van de kat niet goed gevormd zijn.

2. Max-syndroom

Deze uitdrukking verwijst naar een cluster van gezondheidsproblemen die vaak voorkomen in de achterpoten van de Manx kat.

Hoewel niet alle Manx katten het Manx syndroom hebben, komt het vrij vaak voor bij dit ras.

Katten met het Manx syndroom hebben meer kans op incontinentie, verlamming, rectale prolaps en vele andere problemen.

Helaas worden veel katten met het Manx syndroom geëuthanaseerd.

3. Artritis

De wervelkolomproblemen van de Manx kat leiden vaak tot artritis, vooral in de achterpoten.

Over het algemeen, als je een Maine Coon Manx mix krijgt, is er een grote kans dat je kat te maken krijgt met complicaties van spina bifida en het Manx Syndroom.

Over het algemeen zijn raszuivere Maine Coons gezonder dan een Maine Coon gemengd ras gekruist met Manx katten (bron 1,2).

Behoefte aan beweging

Je kunt verwachten dat een Maine Coon Manx mix een zeer hoog energieniveau heeft, omdat beide ouderrassen veel beweging nodig hebben.

Manx en Maine Coon katten houden ervan om te springen, rennen en klimmen, en je moet zorgen voor ten minste één extra grote kattenboom.

Omdat Maine Coons zo groot en ruw zijn, hebben ze extra duurzaam speelgoed nodig en veel interactieve speeltijd.

Het is belangrijk om elke dag minstens 30 minuten met je Manx Maine Coon mix te spelen.

Kosten

Omdat de Maine Coon Manx mix geen echt ras is, is het vrij moeilijk om er een te vinden. De kans is het grootst dat je deze mix vindt op sites als Facebook of Craigslist.

Houd er echter rekening mee dat verantwoordelijke Maine Coon fokkers geen rassen mixen, dus je zult hoogstwaarschijnlijk een Maine Coon Manx mix te koop vinden van een kitty mill of achtertuin fokkers.

Ze vragen vaak een hoge adoptieprijs van meer dan $500 voor Maine Coon mixen, maar geven het geld niet uit aan gezondheidstesten of goede medische zorg.

Verzorgingsbehoeften

Maine Coons hebben een beetje extra moeite nodig als het gaat om verzorging.

Hun dikke, ruige vacht is bijzonder gevoelig voor klitten en matten, en Maine Coon eigenaren moeten vaak de extra lange vacht trimmen op hun poten, buik, achterpoten en borstelige staarten.

Ze moeten regelmatig, minstens twee keer per week, worden geborsteld en tijdens het verharingsseizoen vaker.

Manx katten hebben een korte maar dikke vacht die ongeveer een keer per week geborsteld moet worden.

Hoewel hun vacht niet erg onderhoudsgevoelig is, produceren ze nog steeds een regelmatige hoeveelheid van het fel D 1 eiwit, dat verantwoordelijk is voor het veroorzaken van allergische reacties bij sommige mensen.

Hoewel een Manx Maine Coon mix waarschijnlijk een korte vacht zou hebben, is deze hybride helaas voor mensen met een allergie niet hypoallergeen.

Als het op gebitsverzorging aankomt, is het het beste om hun tanden één keer per dag te poetsen. Veel dierenartsen weten echter hoe moeilijk dit kan zijn, dus bieden ze vaak alternatieve oplossingen zoals gels of tandheelkundige traktaties.

Je moet er ook voor zorgen dat je de nagels van je Maine Coon Manx mix om de paar weken trimt en hun oren uitveegt met een vochtige doek als dat nodig is.

Levensduur

Hoewel veel raskatten vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen, staat de Maine Coon bekend als behoorlijk sterk.

Maine Coons en Maine Coon mix rassen hebben de neiging om tussen de 12 en 15 jaar oud te worden, terwijl Manx katten over het algemeen tussen de 10 en 14 jaar oud worden (bron 1).

Als je kijkt naar het onderzoek uitgevoerd door Katrina Stewardson de directeur van Maine Coon Central, ontdekte ze dat van de 127 stemmen, 29% van de stemmers van Maine Coon katten tussen de 15 en 16 jaar oud werd.

Deze verrassende informatie zou wel eens de levensverwachting van een Manx Maine Coon Mix kat kunnen verhogen!

Goed met andere huisdieren?

Maine Coon Manx mixen zijn geweldige huisdieren omdat ze het goed kunnen vinden met katten en honden!

Maine Coons staan er vooral om bekend dat ze snel met andere dieren kunnen opschieten, en Manx katten worden ook beschouwd als vriendelijk en open voor vreemden.

Maine Coon katten staan er echter om bekend dat ze een zeer hoge prooidrift hebben, dus het is het beste om Maine Coon mixen weg te houden van kleine huisdieren zoals vogels of muizen.

Conclusie

De Manx Maine Coon mix is een vreemde combinatie van de beroemde staartloze kat en de enorme Maine Coon.

Dit is geen officieel ras, maar je kunt verwachten dat deze kruising een vriendelijke, energieke en relaxte persoonlijkheid heeft zoals beide ouderrassen.

Over het algemeen is het een beter idee om een raskat zoals een Maine Coon te nemen dan een Maine Coon Manx mix, omdat die vatbaarder zijn voor gezondheidsproblemen.

Als je echter vastbesloten bent om een Maine Coon Manx mix te nemen, kun je verwachten dat dit ras een geweldig gezinshuisdier zal zijn!