Maine Coon zwangerschap

Hoewel vrouwelijke Maine Coons perfecte en trouwe metgezellen zijn en een uitstekende aanvulling vormen in elk huishouden, duurt hun zwangerschap langer dan bij de meeste andere katachtigen, wat angst met zich mee kan brengen.

Als u nieuw bent in de wereld van het fokken van grote katten, zult u vrijwel zeker overweldigd worden door de eerste Maine Coon zwangerschap. Volg dus zeker onze gids, om u door dit nieuwe avontuur te loodsen.

Een Maine Coon zwangerschap duurt tussen de 63 en 70 dagen. Gedurende deze periode heeft uw Maine Coon de gezondste voeding nodig, met een kittenvoeding erdoor gemengd. Tegen de uitgerekende datum zal je Maine Coon ook een veilige, beschutte en schone ruimte nodig hebben die comfortabel is om haar nestje te baren.

Blijf lezen om de tekenen van Maine Coon zwangerschap volledig te begrijpen en wat u moet doen om uw kat te helpen tijdens het potentieel pijnlijke proces.

Tekenen van Maine Coon Zwangerschap

Maine Coon katten zijn schattige familie huisdieren geliefd bij hun eigenaren vanwege hun lieve en zachte temperament.

Deze zachtaardige reuzen zijn:

 • Opmerkelijk Intelligent
 • Affectionate
 • Loyaal
 • Gezellig
 • hond-achtige eigenschappen

Hoewel een Maine Coon’s altijd-liefhebbende persoonlijkheid ze geweldige familie huisdieren maakt, zelfs voor huishoudens met jonge kinderen, is het vermeldenswaard dat deze majestueuze katachtigen komen met een premium prijskaartje.

Daarom, zo aantrekkelijk als het fokken van veel Maine Coon kittens klinkt, is het belangrijk om in overweging te nemen hoeveel tijd en geld zal moeten worden geïnvesteerd, mocht u besluiten om te beginnen met het fokken van Maine Coon kittens, te koop.

Als je nog steeds geïnteresseerd bent in het nemen van het enorme risico dat komt met het fokken van Maine Coon katten, is het van vitaal belang dat je weet wat er gebeurt als je kat zwanger wordt.

Aangezien Maine Coon katten dus een van de grootste kattenrassen ter wereld zijn, is het eerste waar je je bewust van moet zijn, dat het moeilijk kan zijn om hun zwangerschap direct, na de paring, op te merken.

Daarom, gezien het feit dat een Maine Coon al vanaf vier maanden zwanger kan worden, zal deze gids u helpen om uw Maine Coons zwangerschap niet te verwarren met haar grote fysieke omvang.

Als je je nu afvraagt hoe je moet weten wanneer je geliefde Maine Coon kat zwanger is zonder dierenarts, kijk dan eens naar deze belangrijke tekenen en symptomen om op te letten. Houd in gedachten dat Maine Coons geen fysieke tekenen van zwangerschap zullen vertonen totdat ze een paar weken in hun zwangerschap zijn:

1. Roze gezwollen tepels

Een van de tekenen van Maine Coon zwangerschap zijn gezwollen en roze tepels.

Rond drie weken zwangerschap worden je Maine Coon tepels veel groter en donkerder van kleur. Dit teken wordt door dierenartsen “roze worden” genoemd.

2. Gezwollen Buik

Als u een scherp waarnemer bent, zult u na ongeveer een maand zwangerschap merken dat uw zwangere Maine Coon een bolle, gezwollen buik is gaan ontwikkelen, een indicatie dat haar kittens aan het groeien zijn.

Zelfs als je kat overgewicht heeft, zal haar buik nog steeds duidelijk gezwollen en rond zijn.

3. Gewichtstoename binnen een paar weken

Hoewel gewichtstoename iets geleidelijks is, komen drachtige katten meestal in een hoger tempo aan.

Gemiddeld zal een zwangere Maine Coon aankomen tussen twee tot vier pondafhankelijk van het aantal kittens.

4. Ochtendziekte

Net als andere poezen in het dierenrijk, kan een zwangere Maine Coon af en toe een periode van ziek zijn doormaken. Uw aanstaande kat kan daarom overgeven als gevolg van misselijkheid.

Aangezien braken en misselijkheid echter tekenen kunnen zijn van andere gezondheidsproblemen, moet u uw geliefde kat in de gaten houden en contact opnemen met een dierenarts als braken erg vaak voorkomt.

Hier zijn de belangrijkste Maine Coon gezondheidsproblemen om op te letten.

5. Verhoogde Eetlust

Verhoogde eetlust klinkt voor de hand liggend als we het over zwangerschap hebben.

In het algemeen zal de eetlust van een zwangere Maine Coon met ongeveer 50% toenemen tijdens de drachtperiode.

Zorg er daarom voor dat u uw zwangere Maine Coon kattenvoer van hoge kwaliteit geeft (zoals dit) en geef haar extra voedsel om zichzelf en de ongeboren kittens gezond te houden.

Geef uw zwangere Maine Coon NOOIT deze 20 soorten voedsel, omdat ze zeer schadelijk kunnen zijn voor uw kat.

6. Nestgedrag

Wanneer zij op het punt staat te bevallen, zal de drachtige kat een rustige, veilige plaats gaan zoeken waar zij kan bevallen.

Sommige katachtigen worden territoriaal en vechten om ruimte of om comfortabele dingen zoals dekens.

7. Toename van genegenheid

Maine Coon katten staan erom bekend aanhankelijk te zijn, maar zwangere Maine Coons zullen zich meer moederlijk gaan gedragen, meer aanhankelijk en aanhankelijk worden naar hun menselijke familie.

Als je een scherpe waarnemer bent, zul je merken dat je kat vaker spint, je volgt en smeekt om knuffels dan voorheen.

Heb je je ooit afgevraagd waarom het Maine Coon kattenras bekend staat om het volgen van hun mensen door het huis? Als dat zo is, kijk dan eens naar mijn artikel “Waarom volgt mijn Maine Coon mij?“.

8. Verhoogde Slaap

Ondanks dat het een zeer energiek ras is, worden zwangere Maine Coons vaak lethargisch en hebben ze veel meer rust nodig om gezond te blijven. Meer slaap is dan ook een duidelijk teken dat uw vrouwelijke Maine Coon zwanger is.

9. Veterinaire Hulp

Als u een vrouwelijke Maine Coon kat heeft die nooit gesteriliseerd is en enkele of alle van deze zwangerschapssignalen vertoont, is het bijna waarschijnlijk dat ze zwanger is.

Al met al, gezien het feit dat sommige van deze tekenen op andere aandoeningen kunnen wijzen, zal het het beste zijn als u de katachtige naar de dierenarts brengt voor een zwangerschapsbevestiging.

Echo’s om een zwangerschap te bevestigen kunnen al vanaf drie weken worden gedaan.

Maine Coon zwangerschap, gepland of ongepland, moet worden besproken met een gekwalificeerde dierenarts om ervoor te zorgen dat de moeder en haar kittens gezond blijven (bronnen 1,2).

De eerste tekenen dat een kat zwanger is

Een zwangere Maine Coon heeft speciale zorg nodig.

Dus, als u vermoedt dat uw ongesteriliseerde Maine Coon kat zwanger is, kan een bezoek aan uw vertrouwde dierenarts helpen om vast te stellen of uw dierenarts zwanger is, of niet. Deze stap is zeer belangrijk omdat de kat een schijnzwangerschap zou kunnen doormaken (bron 1).

Inzicht in de vroege tekenen van kattenzwangerschap kan een lange weg te gaan om ervoor te zorgen uw Maine Coon heeft een veilige en gezonde zwangerschap.

Dit zijn vroege tekenen dat uw Maine Coon kat zwanger is:

1. De krolsheidscyclus van de kat stopt abrupt

Katten hebben normaal gesproken elke één tot drie weken een krolsheidscyclus. Dit is gemakkelijk op te merken omdat de krolsheid gepaard gaat met over de grond rollen en miauwen.

Daarom, als de hittecycli van uw ongesteriliseerde vrouwelijke Maine Coon abrupt stoppen, kan dit een vroeg teken van zwangerschap zijn.

2. Braken en misselijkheid

Braken is een van de eerste tekenen van zwangerschap.

Hoewel niet alle Maine Coons last hebben van ochtendmisselijkheid, is het wel een veel voorkomend teken dat een kat zwanger is.

3. Significante veranderingen in eetlust

Een korte periode na de bevruchting zal een poes vaak een verminderde eetlust hebben. Dit is niets om je zorgen over te maken, en hun eetlust begint gewoonlijk weer toe te nemen, tot ongeveer 50%.

4. Veranderingen aan het lichaam

Reeds na drie weken zwangerschap zou men de tepel van een drachtige kat groter en roze moeten kunnen zien worden.

5. Gedragsveranderingen

Wanneer uw kat in verwachting is, zal hij waarschijnlijk meer tevreden zijn om binnenshuis te blijven.

Uw Maine Coon kan ook meer aandacht van u zoeken.

Op welke leeftijd kan een Maine Coon zwanger worden?

Het succesvol fokken van Maine Coons kan een lonende ervaring zijn, maar alleen als er op de juiste leeftijd gefokt wordt. Daarom moeten fokkers weten wanneer Maine Coons geslachtsrijp worden.

Als u nieuw bent met fokken en u zich afvraagt op welke leeftijd do Maine Coon geslachtsrijp worden, is het vermeldenswaard dat Maine Coon katten al geslachtsrijp worden als ze zes maanden oud zijn.

Op deze schijnbaar vroege leeftijd worden vrouwelijke Maine Coon katten ongeveer elke één tot drie weken krols, wat betekent dat elke niet-gesteriliseerde vrouwelijke Maine Coon zwanger kan worden.

Hoewel de wetenschap dat ongesteriliseerde Maine Coon katten al op een leeftijd van 6 maanden klaar zijn voor de fok, is het een goed idee om wat langer te wachten voordat u uw katten opzettelijk laat fokken.

Over het algemeen zijn vrouwelijke katten klaar voor de fok als ze ongeveer 18 tot 24 maanden oud zijn.

Echter, het fokken met een Maine Coon op deze leeftijd wordt niet aanbevolen. In plaats daarvan is het raadzaam om het fokken uit te stellen totdat uw kat volledig is ontwikkeld. Dit is zeer belangrijk, vooral omdat Maine Coons bekend staan als een traag groeiend kattenras waar de meeste Maine Coon katten tussen de drie tot vijf jaar nodig hebben om volgroeid te raken.

Een vrouwelijke Maine Coon die zwanger wordt voordat ze volgroeid is, kan te maken krijgen met een achterblijvende groei en kan een hoger risico lopen op een gevaarlijke zwangerschap.

Aan de andere kant is de maximale fokleeftijd van katten ongeveer zeven jaar oud, omdat katten op leeftijd een hoog risico lopen op gevaarlijke zwangerschappen en geboortes (bron 1).

Hoe lang zijn Maine Coons zwanger?

Maine Coons zijn polyestreus, wat betekent dat ze meerdere keren per jaar krols worden.

Dat gezegd hebbende, kan met een ongesteriliseerde Maine Coon kat die de ideale fokleeftijd heeft bereikt, op elk moment tijdens de actieve staat van haar krolsheidsfase worden gedekt.

Na het succesvol fokken van uw kat, is het volgende wat u zich moet afvragen: hoe lang zijn Maine Coon poezen zwanger?

Gewoonlijk hebben katten een draagtijd van 63 tot 70 dagen, met veel Maine Coon zwangerschappen die 68 dagen duren.

Gedurende de draagtijd zal uw kat een aantal merkbare lichamelijke veranderingen ondergaan. Bijvoorbeeld, rond de 30 dagen na de paring, zal de buik van de kat merkbaar groot en rond beginnen te worden.

Hier is een kat zwangerschap tijdlijn om u te helpen begrijpen wat er gebeurt met uw Maine Coon wanneer ze zwanger worden:

Weken 1 – 2

Na de paring vindt de bevruchting plaats in de eerste week, en het bevruchte eitje innestelt zich in de baarmoeder van de katachtige.

Zodra de bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt, vormt zich de placenta, en ontwikkelen zich de embryo’s.

Hoewel je Maine Coon zich tijdens deze periode niet anders zal gedragen, zullen haar hormonen beginnen te veranderen. Ze kan zich anders gaan gedragen tegen het einde van de tweede week.

Week 3

In de derde week beginnen de kittens zich te ontwikkelen, te beginnen met de vorming van hun inwendige organen.

Naarmate de hormonen van uw Maine Coon toenemen, zult u merken dat haar tepels donkerder en groter worden. Dit is het eerste fysieke teken van de zwangerschap van een kat.

Week 4

Dit is de week waarin uw Maine Coon meer tekenen van zwangerschap vertoont.

Uw kat zal waarschijnlijk last krijgen van ochtendmisselijkheid, en haar lichaamsgewicht zal aanzienlijk beginnen toe te nemen.

Weken 5 – 6

De ongeboren kittens zijn nu groot genoeg voor uw dierenarts om te voelen.

De eetlust van uw kat zal ook exploderen, en u zou haar grotere omvang moeten opmerken.

Vergeet niet uw Maine Coon te voeden kattenvoer van hoge kwaliteit gemengd met kittenformules om de ongeboren kittens te helpen zich goed te ontwikkelen.

Weken 7 – 8

Uw Maine Coon kat zal een zwangere buik hebben.

Tijdens deze periode kunnen sommige katten beginnen met nestelen, dus is het tijd om de nestkast klaar te maken.

Tegen de verwachting in, kan haar eetlust afnemen omdat ze minder maagruimte heeft.

De ongeboren kittens zullen in de buik bewegen, en hun rolletjes en schopjes moeten duidelijk te zien zijn.

Weken 9 -10

Uw kat kan zich angstig gedragen en vaker miauwen.

De kat kan elk moment in deze periode gaan bevallen.

Als je een zwangere Maine Coon hebt, kun je verwachten dat de kat ergens na de 63e dag van de termijn zal bevallen.

Tijdens deze periode moet u uw vrouwelijke Maine Coon optimale zorg geven om ervoor te zorgen dat ze veilig blijft met haar ongeboren nest (bron 1,2).

Wat te doen als uw kat zwanger is

Het fokken van Maine Coons is zeker geen gemakkelijke taak.

Drachtige Maine Coons hebben veel extra zorg nodig voor een veilige en gezonde zwangerschap, plus geboorte.

Hier is wat u moet doen als uw dierbare kat zwanger is:

 • Zorg voor extra voedsel: Tijdens de zwangerschap neemt de eetlust van uw kat met ongeveer 50% toe. Om ervoor te zorgen dat ze veilig en gezond blijft, moet u voldoende voedsel geven voor haar toegenomen eetlust. U moet er ook voor zorgen dat u uw zwangere kat het voer geeft dat beste kattenvoer, dat doorgaans rijk is aan eiwitten en arm aan koolhydraten.
 • Veilige ruimte: Een zwangere kat een veilige, geïsoleerde en comfortabele ruimte bieden is een van de beste dingen die je kunt doen om haar welzijn te ondersteunen. Hoewel dit vrijwel overal kan zijn, moet uw kat zich veilig voelen in haar omgeving.
 • Houd contact met uw dierenarts: Omgaan met een Maine Coon zwangerschap kan overweldigend aanvoelen, vooral als u voor de eerste keer kittens fokt. Of je nu een hobbyist bent of een doorgewinterde fokker, zorg ervoor dat je met de drachtige kat naar de dierenarts gaat voor regelmatige controles. Dit zal helpen om ervoor te zorgen dat de zwangerschap goed verloopt.

Het fokken van Maine Coons is een duur en tijdrovend proces. Het vereist ook veel geduld.

Voordat u zich aan deze zakelijke regeling waagt, moet u er klaar voor zijn om het als een fulltime baan aan te nemen, vooral wanneer uw Maine Coon kat zwanger wordt (bron 1).

Wat te doen als je kat aan het bevallen is

Als fokker is het uw verantwoordelijkheid om uw zwangere Maine Coon te helpen rustig te blijven als haar uitgerekende datum nadert.

Als de bevalling nadert, zal je poes een geschikte plaats zoeken om te bevallen, idealiter een rustige, schone en warme plek.

Om er zeker van te zijn dat je Maine Coon op een veilige plek bevalt (die je zelf hebt uitgekozen en voorbereid), sluit je alle kastdeuren en blokkeer je de toegang tot alle verborgen ruimtes onmiddellijk wanneer je de eerste tekenen van kattenbevalling opmerkt.

Als je poes toch gaat bevallen op een ongewenste plek, verplaats haar dan niet, want dat kan haar onder onnodige stress brengen.

Wanneer je Maine Coon aan het bevallen is, houd het proces in de gaten en zorg dat je een dierenarts voor noodgevallen kunt bellen mocht er iets misgaan (bron 1).

Maine Coon Eerste Nest

Hoewel er heel wat factoren zijn die de grootte van een Maine Coon nest bepalen, is leeftijd één van de sleutelfactoren. Over het algemeen baren jongere poezen kleinere nesten dan oudere poezen.

Een Maine Coons eerste nestje zal meestal slechts 1 – 3 kittens voortbrengen, maar toekomstige zwangerschappen zullen waarschijnlijk resulteren in wel 12 kittens per nestje!

Wat de gezondheid betreft, zal de gezondheid van de kittens in het eerste nest en in de volgende nesten afhangen van de genetica en de gezondheidstoestand van hun ouders.

Genetische gezondheidsproblemen kunnen worden overgedragen van fokouders op nest, maar infecties door bacteriën, virussen zullen eerder het immuunsysteem van het nest verzwakken. Zorg ervoor dat u uw Maine Coon screent op genetische afwijkingen of aandoeningen, voordat u met haar gaat fokken.

Om te zorgen voor grotere en gezonde kittens, is het raadzaam dat u uw Maine Coon één of twee keer per jaar fokt (bron 1,).

Hoeveel Kittens Kan Een Maine Coon Hebben?

Hoewel het voorspellen van de grootte van een Maine Coon nestje moeilijk is, is het eerste nestje meestal erg klein, met slechts één tot drie kittens.

De nestgrootte zal toenemen bij volgende zwangerschappen, waarbij mogelijk tot 12 kittens op de wereld gezet kunnen worden, uit slechts één nest!

Na het eerste nestje, kun je blijven fokken tot je Maine Coon ongeveer zeven jaar oud is.

Maine Coon Zwangerschapsberekenaar

Veel fokkers gebruiken een zwangerschapscalculator om te bepalen wanneer hun Maine Coon zal bevallen.

Terwijl u weet dat een kattenzwangerschap 63 tot 70 dagen duurt, kan een zwangerschapscalculator u helpen een datumbereik te bepalen wanneer uw Maine Coon zou moeten bevallen.

De meeste kattenzwangerschapsberekenaars hoeven alleen de datum van de eerste dekking van uw kat te weten.

Belangrijk is dat u er rekening mee houdt dat Maine Coon zwangerschapsberekeningen u alleen een schatting geven, geen werkelijke geboortedatum (bron 1).

Zwangerschapstest kat

In tegenstelling tot mensen, kun je een Maine Coon niet op een stokje laten plassen om te rusten of ze zwanger is. Daarom zijn er kattenzwangerschapstestkits uitgevonden!

In wezen is een kattenzwangerschapstest een kit die gebruikt wordt om het relaxinegehalte in serum te testen. Hoewel u deze kit thuis kunt gebruiken, vereist het testproces wel enige vaardigheid.

In de meeste gevallen vereist het gebruik van een zwangerschapstestkit voor katten om een zwangerschap vast te stellen de tussenkomst van een dierenarts (bron 1,2).

Hoe te beginnen met het fokken van Maine Coons

Dit zijn de basis dingen die je moet doen voordat je kunt beginnen met het fokken van Maine Coons.

Als je je kat fokt voor geld, zorg er dan voor dat je een website maakt zodat potentiële Maine Coon kopers je kunnen vinden.

Nadat je alles hebt overwogen en klaar bent om je hand te proberen in het fokken van Maine Coon katten, volg je deze stappen:

1. Koop uw Maine Coons

U moet uw fokkatten kopen: een poes en een dekkater, Maine Coon kater om mee te fokken. Wees voorbereid, want dit is een zeer kostbare fase in het proces, vooral omdat ongesteriliseerde of niet-gesteriliseerde kittens meer kosten.

Hier is de complete gids voor het kopen van een Maine Coonom u te helpen op uw reis.

Om te besparen op de aanschaf van een mannelijke Maine Coon, waarom overweeg je niet een mannelijke Maine Coon dekreu te huren? Dit houdt in dat u een Maine Coon poes koopt en Maine Coon dekreuen “huurt” telkens wanneer u wilt fokken.

Belangrijk is dat je alle officiële registratiepapieren krijgt voor elke Maine Coon die je koopt.

2. Verkrijg een vergunning

Afhankelijk van waar je woont, heb je wel of niet een vergunning nodig voordat je kunt beginnen met het fokken van katten.

Hoewel je misschien geen vergunning nodig hebt om minder dan drie poezen te fokken, is het altijd goed om dit na te vragen bij je plaatselijke autoriteit.

3. Laat u certificeren

Hoewel registratie bij een fokkerij-instantie geen absolute must is, is het wel het overwegen waard.

In wezen is dit omdat gecertificeerde fokkers door potentiële Maine Coon kopers als veel betrouwbaarder worden beschouwd.

4. Genetische testen

Maine Coons zijn vatbaar voor verschillende genetische gezondheidsproblemen.

Om deze reden is het noodzakelijk dat beide ouders getest worden op genetische aandoeningen voordat er gefokt wordt.

5. Gezondheidsonderzoeken

Voordat u met uw Maine Coons gaat fokken, moeten ze worden getest op andere gezondheidsaandoeningen die problemen kunnen veroorzaken.

Uw dierenarts moet bepalen of de poes en de dekkater geschikt zijn om mee te fokken.

Maine Coon loopsheidssymptomen

Vrouwelijke Maine Coons doorlopen van nature een krolsheidscyclus, wat aangeeft dat ze in staat zijn om te fokken.

Er zijn verschillende belangrijke indicatoren dat een kat krols is, die alle katteneigenaren moeten weten; anders kunnen ze gaan twijfelen aan het gedrag van hun kat.

Laten we eens kijken naar een aantal van deze indicatoren:

 • Verspreiding van geur: Uw kat kan urine gaan sproeien en zich tegen andere voorwerpen of mensen wrijven.
 • Begs To Go Out: Sommige katten kunnen aan de deur krabben en mekkeren om naar buiten te mogen om potentiële partners te ontmoeten.
 • Verhoogde Vocalisatie: Een krolse Maine Coon kat zal meer vocale geluiden produceren zoals huilen en luid jammeren. Hier zijn 10 andere redenen waarom uw Maine Coon kan huilen die niet zwangerschaps gerelateerd zijn.
 • Aandacht zoeken: Krolse katten proberen vaker tegen je aan te kruipen, om je aandacht te krijgen.
 • Neemt een parings positie aan: Krolse poezen gaan soms liggen, waarbij ze hun buik dicht bij de grond houden, hun rug opheffen, en hun staart in de lucht houden.

Uw Maine Coon kan ongeveer een week krols zijn, en als u niet oplettend bent, kunt u de bovenstaande tekenen niet opmerken en de voortplanting vertragen.

Conclusie

Hoewel het fokken van Maine Coon katten een lonende ervaring is, kan de eigenlijke Maine Coon zwangerschap overweldigend zijn.

Hopelijk behandelt deze definitieve post uitgebreid alles wat je misschien had willen weten over het fokken van Maine Coon kittens.

Gerelateerde vraag

Kunnen Maine Coons fokken met gewone katten?

Maine Coons kunnen zonder enig probleem fokken met andere kattenrassen. Het resulterende kitten wordt Maine Coon mix genoemd als het overheersende Maine Coon kenmerken heeft.

Plaats een reactie