Maine Coon vs Turkse Angora

Veel potentiële katteneigenaren willen de verschillen weten tussen Maine Coon vs Turkish Angora katten, omdat dit twee zeer gewilde kattenrassen zijn, met onderscheidende en beminnelijke persoonlijkheden.

Maine Coons en Turkse Angora’s zijn beide actieve en aanhankelijke rassen. Maine Coons zijn meer ontspannen en mellow dan Turkish Angoras. Beide katten hebben een lange, zijdeachtige vacht, maar de Turkse Angora is een kat met fijne botten, terwijl de Maine Coon gespierder is. Beide rassen zijn gezinsgericht en hebben veel verrijking en aandacht nodig.

Er zijn veel geweldige eigenschappen in elk ras, wat het moeilijk kan maken om te kiezen welke kat je mee naar huis neemt.

Als je het moeilijk vindt om uit te maken of je liever een Maine Coon of een Turkse Angora adopteert, dan biedt dit artikel je inzicht in elk ras.

Maine Coons en Turkse Angora’s zijn beide vrij actieve rassen die veel aandacht vragen. Heb jij het in je om voor een van deze kattenrassen te zorgen?

Zo ja, lees dan verder om meer te leren over de verschillen tussen Maine Coons en Turkse Angora’s!

Maine Coon vs Turkse Angora

De Maine Coon is een rustiek en gespierd ras dat ontstond in Maine in de jaren 1800. Ze werden ongelooflijk populair vanwege hun sterke jachtcapaciteiten, hoge intelligentie en zachte karakter.

Hoewel ze vooral gewaardeerd werden om hun harde werk, houden mensen tegenwoordig van Maine Coons vanwege hun aanhankelijke en zachtaardige aard.

Dit is zeker een zeer speels en intelligent kattenras dat eindeloze hoeveelheden energie heeft! I

n feite weet u misschien wel of niet dat Maine Coons vaak een kittenachtige persoonlijkheid behouden, zelfs als volwassenen.

Als u geïnteresseerd bent om meer te ontdekken over de mysterieuze Maine Coon kattenlijn, klik dan hier om mijn artikel ‘Oorsprong van de Maine Coon Kat‘.

Turkse Angora’s zijn een oud ras dat oorspronkelijk uit Turkije komt. Hoewel veel van hun geschiedenis in mysterie is gehuld, weten we dat ze in hun thuisland zeer gewaardeerd werden.

Toen Europese reizigers dit prachtige kattenras ontdekten, mochten ze er een paar meenemen overzee, waar ze al snel populaire huisdieren werden.

Net als Maine Coons zijn Turkse Angora’s zeer speelse en energieke katten. Ze zijn altijd onderweg en rennen liever rond dan dat ze bij hun baasjes zitten en knuffelen.

Turkse Angora’s zijn vaak assertieve katten die van aandacht op hun eigen voorwaarden houden. Hoewel ze het zelden leuk vinden om opgepakt en geknuffeld te worden, komen ze wel naar je toe als ze zin hebben om genegenheid te tonen (bronnen 1,2,3).

Verschil tussen Maine Coon en Turkse Angora kat

Hier is een diepgaande blik op de fysieke verschillen tussen Maine Coon en Turkish Angora katten.

1. Grootte

Maine Coons staan bekend als het grootste huiskattenras ter wereld. Ze wegen meestal tussen de 8 en 25 pond, waarbij de vrouwtjes meestal minder wegen dan de mannetjes.

Ze meten meestal een lengte van 19 tot 40 centimeter en zijn tussen de 8 en 16 centimeter hoog.

Ter vergelijking, Turkse Angora’s zijn klein en wegen meestal tussen de 5 en 10 pond. Ze staan op een hoogte van 8 tot 10 centimeter (bronnen 1,2).

2. Vorm van de kop

Maine Coons hebben gelijkmatig geproportioneerde, middelgrote hoofden en hoge jukbeenderen.

Turkse Angora’s hebben kleine tot middelgrote, wigvormige hoofden.

3. Oren

Maine Coon oren zijn gevuld met dikke vacht die hen beschermt tegen kou en sneeuw, en velen hebben lynx tips op hun oren.

Niet alle Maine Coons hebben echter lynx tips. Lees in mijn artikel ‘Hebben alle Maine Coons lynx tips?‘.

De Turkse Angora heeft grote oren die breed zijn aan de basis en getuft met lange vacht.

4. Staart

Maine Coons hebben een opvallend lange staart met een dikke basis en een borstelige vacht. Veel Maine Coons houden hun staart trots omhoog.

De staart van de Maine Coon kat is zo bossig, dat velen zich afvragen of de Maine Coon verwant is aan de wasbeer!

Deze bizarre theorie heeft me altijd geamuseerd, dus besloot ik er een artikel over te schrijven, om de zaken recht te zetten. Klik hier om het te lezen!

Turkse Angora’s hebben lange, vloeiende en taps toelopende staarten

5. Ogen

Maine Coons staan bekend om hun expressieve, gevoelige ogen. Hun ogen komen in verschillende kleuren voor, meestal groen, goud en koper.

Ter vergelijking, de Turkse Angora’s hebben amandelvormige ogen die blauw, groen, goud, koper en oneven ogen kunnen zijn.

6. Snuit/Chin

Maine Coons hebben een krachtige en vierkante snuit met een neus van gemiddelde lengte.

Turkse Angora’s hebben zacht afgeronde kinnen en neuzen van gemiddelde lengte.

7. Hals

Maine Coons hebben een matig dikke nek van gemiddelde lengte.

Turkse Angora’s hebben lange, slanke halzen.

8. Bont

Maine Coons hebben een ruige, middellange vacht die dik is om hen tegen de kou te beschermen. De vacht rond hun poten, schouders en borst is vaak langer.

Turkse Angora’s hebben een lange, zijdeachtige vacht zonder ondervacht.

9. Lichaamsvorm

Maine Coons hebben gespierde, rechthoekige lichamen.

Turkse Angora’s hebben lange, delicate lichamen. Hoewel ze gespierd zijn, zien ze er slank uit.

10. Benen en Voeten

Maine Coons hebben brede poten met vijf tenen vooraan en vier achteraan. Hun poten zijn gespierd en van gemiddelde lengte.

Hoewel sommige Maine Coons polydactyl kunnen zijn, beschouwen fokkers dit als een ongewenste eigenschap. Als gevolg daarvan is het meestal uitgefokt.

Ontdek meer over de polydactyle Maine Coon, door mijn artikel ‘‘De Polydactyl Maine Coon Kat’.

Turkse Angora’s hebben fijne poten die achteraan langer zijn dan vooraan. Hun poten zijn klein, rond en fijn.

11. Groei

Maine Coons groeien veel langzamer dan andere kattenrassen en bereiken hun volledige grootte pas als ze tussen de 3 en 5 jaar oud zijn.

Turkse Angora’s bereiken hun volledige grootte gewoonlijk tussen 10 en 12 maanden oud (bron 1).

12. Kleur

Maine Coon katten komen in vrijwel elke kleur die mogelijk is bij katten, aangezien er ruwweg 75 verschillende kleuringen beschikbaar zijn.

Ze komen ook in een breed scala van patronen, waaronder tabby, van, en solid.

Hoewel witte Turkse Angora’s in Turkije als de meest populaire worden beschouwd, zijn ze er ook in een verscheidenheid van kleuren en patronen.

Maine Coon Vs Turkse Angora Persoonlijkheid

Hier is wat informatie over de Turkish Angora persoonlijkheid, in vergelijking met een Maine Coon kat.

Temperament

Maine Coons zijn energieke, speelse katten die bekend staan om hun hondse persoonlijkheid.

Ze zijn zeer aanhankelijk en trouw en vragen veel aandacht van hun baasjes.

Maine Coons zijn geduldig en zachtaardig, waardoor ze uitstekend omgaan met kinderen en andere huisdieren.

Turkse Angora’s zijn nog energieker dan Maine Coons, en hoewel ze aanhankelijk zijn tegenover hun baasjes, geven ze de voorkeur aan spelen boven knuffelen.

Ze hebben de neiging eigenwijze katten te zijn die in allerlei problemen geraken, maar hun charmante persoonlijkheid maakt hun ondeugende kant goed.

Voor volledige details over het temperament van de Maine Coon kat, zorg ervoor dat je mijn artikel ‘Persoonlijkheid van een Maine Coon kat‘.

Sociabiliteit

Maine Coons en Turkse Angora’s zijn beide zeer sociale huisdieren die hunkeren naar aandacht van hun baasjes.

Maine Coons zijn echter meer lichamelijk aanhankelijk dan Turkse Angora’s, die niet graag vaak worden vastgehouden.

Echter, als ze zich in uw buurt op hun gemak voelen, zullen Turkse Angora’s vaak tegen hun eigenaar aankruipen, zolang het maar op hun eigen voorwaarden is.

Maine Coons en Turkse Angora’s zijn beide vriendelijk tegen vreemden. Ze ontwikkelen allebei een hechte band met hun baasjes.

Vriendelijkheid tegenover andere huisdieren

Maine Coons zijn gemoedelijk en delen graag hun ruimte met andere huisdieren.

In feite betekent hun behoefte aan verrijking dat een medekat een lonende ervaring zal zijn voor een Maine Coon.

Turkse Angora’s kunnen vrij goed opschieten met andere huisdieren, maar hun assertieve persoonlijkheid betekent dat ze de neiging hebben om zichzelf als de “alfa” van het huishouden te vestigen.

Loyaliteit/vriendschap

Maine Coons en Turkse Angora’s zijn beide zeer aanhankelijke katten die een hechte band met hun baasjes ontwikkelen.

Houd er echter rekening mee dat Maine Coons de neiging hebben meer fysieke genegenheid te tonen dan Turkse Angora’s.

Intelligentie en trainbaarheid

Maine Coons en Turkse Angora’s zijn beide zeer intelligente kattenrassen die kunnen worden getraind om een verscheidenheid aan kunstjes te doen.

Over het algemeen is de Maine Coon echter iets trainbaarder dan de Turkse Angora, omdat deze laatste een vrij korte aandachtsspanne heeft.

Speels

Maine Coons en Turkse Angora’s zijn twee van de meest speelse kattenrassen. Ze hebben allebei veel energie en hebben veel speelgoed nodig om zich te vermaken.

Dit zijn mijn favoriete Maine Coon kattenspeelgoed omdat ze de tand des tijds hebben doorstaan. Al deze speeltjes zijn duurzaam, leuk en stimuleren de zeer intelligente aard van onze kat.

Oefening

Zowel Maine Coons als Turkse Angora’s hebben veel beweging nodig om hun actieve levensstijl en constante energie vol te houden.

Vocaliteit

Maine Coons staan bekend als vocale katten, hoewel ze de ongewone eigenschap hebben om te tsjirpen of te trillen in plaats van te miauwen.

Als je me niet gelooft, bekijk dan deze video van onze Maine Coon kat die tegen mijn man praat!

Praten Maine Coon katten veel?

Turkse Angora’s zijn ook vrij vocaal, en zullen vaak miauwen als ze aandacht van hun baasjes willen.

Deze eigenschap is vervelend voor sommige eigenaren, dus als je geïrriteerd bent door lawaai, overweeg dan om een ander kattenras te adopteren.

Jachtvaardigheden

De energieke en intelligente Maine Coon wordt vereerd om zijn jachtbekwaamheid. Ze zijn experts in het vangen van muizen en ratten.

Turkse Angora’s zijn zelfvoorzienende katten die ook adequate jagers zijn.

Gezinsvriendelijk

Maine Coons en Turkse Angora’s zijn beide gezinsvriendelijke huisdieren. Maine Coons zijn zeer geduldige katten die goed met kinderen samenwerken.

Turkse Angora’s houden er niet van om vastgebonden of vastgehouden te worden, dus ze zijn geen knuffelbare metgezellen voor kinderen. Ze zijn echter wel graag in de buurt van gezinsleden en ontwikkelen op hun eigen manier een hechte band.

Hier is een schattige video van onze dochter die zit met Pippin, onze kater Maine Coon. Deze twee hebben een geweldige hechte band en dat is altijd zo geweest. Pippin is een paar jaar ouder dan Aimee en ongelooflijk geduldig met haar.

Maine Coon katten zijn geweldig met kinderen

Klimmen

Maine Coons en Turkse Angora’s zijn beide beruchte klimmers die op hoge plaatsen in allerlei problemen kunnen komen.

Als u van plan bent een van deze rassen mee naar huis te nemen, kunt u overwegen te investeren in een kattenboom.

Wanneer u een kattentoren/boom koopt, zorg er dan voor dat u een keer een extra grote koopt, omdat uw Maine Coon kat waarschijnlijk zal uitgroeien tot een echt grote kat!

Ik heb de markt onderzocht, op zoek naar de volgende boom voor mijn Maine Coon kat van 20 pond. Dit zijn mijn favoriete kattenbomen, en ik weet zeker dat jij ze ook geweldig zult vinden!

Territorialiteit

Maine Coons zijn gelijkmoedig en worden over het algemeen niet als territoriale katten beschouwd.

Hoewel Turkse Angora’s zelden agressief zijn over hun territorium, hebben ze wel de neiging om “de lakens uit te delen”, vooral als er andere dieren in huis zijn.

Het zijn assertieve katten die niet bang zijn om hun ruimte te verdedigen als ze zich bedreigd voelen.

Kosten

Maine Coons en Turkse Angora’s staan beide bekend als bijzonder dure kattenrassen.

De Turkse Angora is echter iets duurder, omdat ze uitstekende showkatten zijn, en worden beschouwd als een prestigieus ras om te bezitten.

De tabel hieronder toont u een prijsvergelijking tussen de kattenrassen Maine Coon vs Turkish Angora (bronnen 1,2):

Item Maine
Coon
($)
Turks
Angora
($)
Kitten 400 – 2000 600 – 2,500
Kat 600 1,000 – 2,000
Senior
Kat
600 50 – 400
Rescue
Kat
250 250
Maine Coon vs Turkse Angora Prijs

Levensduur

Maine Coons worden gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.

De Turkse Angora heeft een verwachte levensduur van 15 tot 18 jaar.

Als u het idee van het verlies van uw geliefde Maine Coon kat niet aankunt, bekijk dan zeker dit artikel dat ik schreef over ‘Het verlengen van de levensduur van een Maine Coon kat’.

Gezondheid

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke gezondheidsproblemen bij uw kat.

Hier zijn de meest voorkomende kwalen die Maine Coons en Turkse Angora’s treffen.

Maine Coon Gezondheidsproblemen

  • Hypertrofische Cardiomyopathie bij katten: Dit is een genetische hartaandoening waarbij de hartwanden na verloop van tijd dikker worden, wat uiteindelijk tot de dood leidt. Het komt het meest voor bij oudere katten. Deze aandoening treft zowel Maine Coons als Turkse Angora’s. Voor meer informatie over FHC, klik hier.
  • Spinale Musculaire Atrofie: Dit is een erfelijke aandoening die leidt tot spieratrofie rond de wervelkolom, waardoor een manke of abnormale gang ontstaat. Het treft meestal jonge katten, maar leidt niet tot de dood. Meer informatie.
  • Heupdysplasie: Deze genetische aandoening veroorzaakt een abnormale heupontwikkeling. Hoewel het niet fataal of pijnlijk is, kan het mank lopen veroorzaken en komt het relatief vaak voor bij Maine Coons. Meer informatie.
  • Polycysteuze Nierziekte: Deze erfelijke aandoening veroorzaakt cysten in de nieren van de kat, die soms nierfalen veroorzaken. Voor meer informatie over PKD, klik hier.

Turkse Angora Gezondheidsproblemen

  • Hypertrofische Cardiomyopathie bij katten: Dit is een genetische hartaandoening waarbij de hartwanden na verloop van tijd dikker worden, wat uiteindelijk tot de dood leidt. Het komt het meest voor bij oudere katten. Deze aandoening treft zowel Maine Coons als Turkse Angora’s.
  • Doofheid: Turkse Angora’s zijn vatbaarder voor doofheid dan andere kattenrassen. Dit komt het meest voor bij katten met één of twee blauwe ogen.
  • Ataraxie: Dit is een neuromusculaire aandoening die meestal alleen voorkomt bij kittens tussen 2 en 4 weken oud, en altijd de dood tot gevolg heeft (bron 1).

Zorgen voor een Maine Coon Vs Angora

Hier zijn de verschillende verzorgings- en onderhoudseisen voor zowel Maine Coons als Turkse Angora’s.

1. Verzorging

Maine Coons moeten 2-3 keer per week geborsteld worden om hun halflange vacht gezond en strak te houden. Deze zijn mijn favoriete borstels voor onze Maine Coon kat.

De meeste Maine Coons genieten van het water, daarom kan een maandelijks bad een plezierige ervaring zijn die ook vuil en olieachtige opbouw van de vacht van uw kat verwijdert.

Zorg ervoor dat u een van deze kattenshampoos gebruikt omdat ze ideaal zijn voor uw Maine Coons dikke dichte vacht.

Maine Coons hebben vaak een langere vacht rond hun poten, wat hinderlijk kan worden. Het is vaak een goed idee om deze langere vacht te trimmen om te voorkomen dat hij mat of vuil wordt.

Als we echter naar het Turkse Angora kattenras kijken, zien we dat ze een lange, zijdeachtige vacht hebben, die wekelijks geborsteld moet worden. De borstels die ik hierboven heb aanbevolen zijn ook ideaal voor dit kattenras.

U moet de oren van uw Turkse Angora eens per week controleren, omdat ze gevoelig zijn voor infecties en vuil. Maak hun oren voorzichtig schoon met een watje als ze vies lijken, met een mengsel van appelazijn en warm water.

Turkse Angora’s ogen kunnen gevoelig zijn voor afscheiding. Als je afscheiding opmerkt, veeg die dan voorzichtig weg met een vochtige doek.

Zoals alle katten moet u de nagels van uw Maine Coon of Turkse Angora netjes geknipt houden. Poets hun tanden dagelijks tot wekelijks om tandziekten te voorkomen.

Voordat je probeert de tanden van je kat te poetsen, zorg ervoor dat je mijn artikel over ‘Hoe poets je de tanden van een Maine Coon kat?‘.

2. Dieet

Net als elk ander kattenras moet u zowel Turkse Angora’s als Maine Coons een dieet geven dat veel eiwitten en vezels bevat, en weinig vet.

Maine Coons en Turkse Angora’s zijn beide zeer actieve katten, dus ze kunnen wat meer voedsel nodig hebben. Dit geldt vooral voor Maine Coons, die erg groot zijn.

Turkse Angora’s hebben tamelijk fijne botten, en overgewicht kan daardoor extra belasting en schade veroorzaken, waardoor het van vitaal belang is om uw Turkse Angora op een gezond gewicht te houden.

3. Speelgoed

Maine Coons en Turkse Angora’s zijn beide zeer energieke katten die veel stimulatie nodig hebben.

Als ze niet de verrijking krijgen die ze nodig hebben, kunnen ze worden:

  • Verveeld
  • Eenzaam
  • Zelfs Agressief

Investeer in veel vloerspeelgoed om uw kat de hele dag door tevreden te houden.

Dit zijn mijn 5 favoriet Hoofde Coon kattenspeelgoed, omdat ze onze Maine Coons geest stimuleren, terwijl ze ook de tand des tijds doorstaan.

Beide kattenrassen houden ook van klimmen. Als u bang bent dat uw kat dingen van planken en toonbanken stoot, overweeg dan te investeren in een kattenboom om ze gestimuleerd te houden.

Ik hou persoonlijk van deze extra grote kattenbomen.

Kosten van het bezitten van een Maine Coon vs Turkse Angora kat

Maine Coons en Turkse Angora’s hebben beide vergelijkbare behoeften, en als zodanig kunt u verwachten dat de extra kosten voor beide rassen ongeveer gelijk zijn.

De tabel hieronder toont de meest voorkomende uitgaven die u kunt verwachten bij het bezitten van een van beide katten (bronnen 1,2,3,4):

Post Kosten ($)
Microchip 45
Verzekering
(Gemiddelde
Jaarlijks
Kosten)
120 – 480
Neutralisatie 200 – 500
Ontworming 20
De-vlucht 20
Veterinair
Controle
75 – 500
Kattendrager 40 – 60
Afvalbak 10 – 50
Krabben
Post
20 – 300
Verzorging
Borstels
10 – 30
Maine Coon V Turkse Angora Kosten

Turkse Angora Maine Coon Mix

Een Turkish Angora Maine Coon mix is het resultaat van gemengde Maine Coon en Turkish Angora voorouders.

Dit kan betekenen dat het resulterende kitten één Maine Coon ouder en één Turkish Angora ouder had, maar andere combinaties zijn ook mogelijk.

Conclusie

Als u kiest tussen een Maine Coon vs Turkse Angora kat, is het leren van de verschillen en overeenkomsten tussen elk ras de perfecte manier om een beslissing te nemen.

Zoals je hebt gelezen, zijn beide energieke en speelse katten, maar de Maine Coon is aanhaliger en geduldiger, terwijl de Turkse Angora onafhankelijker en assertiever is.

Turkse Angora’s zijn meer geneigd tot problemen en kattenkwaad en werken het best met een eigenaar die goed gehumeurd en geduldig is.

Maine Coon vs Turkse Van

Turkish Vans hebben een kortere vacht dan Maine Coons. Hoewel ze speelse en energieke persoonlijkheden hebben zoals de Maine Coon, zijn Turkish Vans minder onafhankelijk en vereisen meer aandacht.

Maine Coon versus Noorse Boskat

Maine Coons lijken nogal op Noorse Boskatten, maar Maine Coons zijn gemiddeld toch groter. Ze zijn ook energieker dan de Noorse Boskat.

Turkse Angora miauw

De Turkse Angora is een zeer vocale kat die veel miauwen en andere geluiden laat horen als hij aandacht of voedsel wil.

Oranje Angora Kat

Turkse Angora’s kunnen oranje van kleur zijn, hoewel deze specifieke vachtkleur meer wordt aangeduid als “rood”.

Plaats een reactie