Maine Coon vs Siberische Katten

Bij het vergelijken van Maine Coon vs Siberische katten, was het snel duidelijk dat er veel overeenkomsten zijn tussen deze twee kattenrassen.

Om te beginnen, zowel de Maine Coon als de Siberische Kat zijn natuurlijke kattenrassen afkomstig uit zeer koude klimaten.

Maine Coons zijn de grootste gedomesticeerde kat ter wereld, met een gewicht tussen 3,6 – 11 kg (8 – 25 lbs). Zij zijn aanzienlijk groter dan de Siberische Kat, die middelgroot tot groot is, met een gewicht van 3,5 – 8 kg (7,71 – 17,6 lb). Beide kattenrassen gedragen zich als honden, want ze zijn uiterst trouw, communicatief en hechten zich nauw aan hun baasjes.

Het lijkt vreemd dat de Maine Coon vs Siberische kattenrassen zo op elkaar lijken, ondanks dat ze uit totaal verschillende delen van de wereld komen.

Immers, als zij van verschillende plaatsen komen met verschillende wilde dieren en vegetatie, ondanks het delen van een vergelijkbaar klimaat, lijkt het logisch dat deze rassen meer verschillen zouden moeten hebben.

Maine Coon vs Siberisch

In dit artikel zal ik diep ingaan op de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen de Maine Coon vs Siberische kattenrassen.

Voordat ik echter begin, bekijk de tabel hieronder die een snelle vergelijking laat zien van de Maine Coon vs Siberische kattenrassen:

Factor Maine Coon Siberische
Kat
Oorsprong Maine, VS Siberië
Hoofd
Vorm
Iets groter
in lengte dan
breedte. Hoekig
contouren
Groter bij de
bovenkant. Afgerond
contour
Mondstuk Vierkant
gevormd
Kort
afgerond
snuit
Ogen Slightly
schuin,
ovaalvormig
afgerond
ogen
Oren Lynx-achtige oren
pluimpjes. Groter
oren
Luchsachtig oor
pluimen. Meer
afgeronde oren
Lichaam Gespierd
lichaamsframe
Gespierd
lichaam
frame
Staart lang borstelig
staart
Lange borstelige
staart
Paws Groot harig
poten
Groot harig
poten
Gewicht 3,6 – 11,3 kg 3,5 – 8 kg
Bont
Jas
Twee lagen
jas
drielaags
jas
Kleuren Diversen
kleuringen
Diversen
kleuringen
Maine Coon Vs Siberische

Maine Coon vs Siberische Kat Oorsprong

De oorsprong van het Maine Coon vs Siberische kattenras is niet zo verschillend als je op het eerste gezicht zou denken. Lees verder om te ontdekken waarom:

Maine Coon

Maine Coons komen oorspronkelijk uit Amerika (specifiek de staat Maine). Ze zijn massaal geliefd in Maine, zozeer zelfs dat dit kattenras vereerd werd met de titel “Staat van Maine”.

Ondanks het feit dat ze beroemd zijn vanwege het winnen van de eerste prijs in de eerste kattenshow van de Verenigde Staten, is de oorsprong van het ras onbekend. Het ras is echter al minstens sinds de koloniale tijd bekend.

Deel Wasbeer

Er zijn veel fantastische (en soms ongelooflijke) verhalen over de oorsprong van dit ras.

Het eerste verhaal beweert dat de Maine Coon het resultaat is van het kruisen van een wasbeer met een gedomesticeerde kortharige kat.

Voorstanders van deze mythe beweren dat het woord ‘coon’ in de naam Maine Coons, afkomstig is van ‘wasbeer’.

Mary Antoinette

Het tweede verhaal zegt dat Marie Antoinette aan haar dood wilde ontsnappen met haar zes Turkse Angorakatten, door naar Amerika te zeilen.

Zij haalde de VS niet, maar haar katten wel, en eenmaal in New England aangekomen werden ze vrijgelaten en gekruist met plaatselijke huiskatten.

Het Maine Coon kattenras werd zo geproduceerd als resultaat.

Kapitein Charles

Het derde, en meer geloofwaardige verhaal stelt dat een kat zou kunnen hebben gekruist met de Europese katten die de schepen van Kapitein Charles Coon in de jaren 1700 naar Maine brachten toen hij van Europa naar New England reisde.

Vikingen

Het laatste verhaal stelt dat de Maine Coon zo veel lijkt op de Noorse Boskat, dat de Vikingen dit specifieke kattenras naar Amerika gebracht moeten hebben, op hun schepen.

Deze katten kruisten vervolgens met de plaatselijke kortharige katten die in Maine woonden, en zo ontstond het Maine Coon kattenras.

Dit laatste verhaal zou inhouden dat de Maine Coon een veel ouder ras is dan we aanvankelijk aannamen. Zonder enig wetenschappelijk bewijs, zullen we nooit weten welk verhaal waar is.

Voor de definitieve gids met details over waar Maine Coon katten vandaan komen, klik hier om mijn artikel te lezen “Waar komen Maine Coon katten vandaan?“.

Siberische Katten

Siberische Katten komen oorspronkelijk uit Siberië en leven in Rusland en Oekraïne.

Dit ras bestaat al minstens duizend jaar.

Het is geëerd met een titel, in dit geval, de Siberische kat is de nationale kat van Rusland.

 • De oorsprong van dit ras is onbekend, maar de theorieën die het proberen te verklaren zijn niet zo fantastisch als die van de Maine Coon.
 • Sommige wetenschappers geloven dat de Siberische Kat op natuurlijke wijze zou kunnen zijn geëvolueerd uit een lokaal ras.
 • Anderen denken dat het een kruising was tussen plaatselijke katten, en kattenrassen uit Oost-Azië.
 • Sommigen denken dat de Siberische Kat genetisch verwant zou kunnen zijn aan de Kaukasische Wilde Kat.
 • De meeste mensen geloven echter dat de Siberische Kat gekruist werd tussen huiskatten en wilde boskatten uit Siberië.

De Siberische Kat werd populair in Europa in de 19e eeuw, omdat langharige katten niet gebruikelijk waren in Europa. Dit ras werd pas in 1990 in de Verenigde Staten geïntroduceerd.

Siberisch kattenras
Siberisch kattenras

Maine Coon vs Siberische Lichamelijke Kenmerken

De Maine Coon vs Siberische kat heeft een zeer vergelijkbaar uiterlijk, omdat beide rassen een dikke, langharige vacht hebben die in een grote verscheidenheid van kleuren kan worden gevonden.

Deze rassen staan ook bekend als grote, vriendelijk-natuurlijke kattenrassen.

Hoewel de overeenkomsten in eerste instantie misschien ontelbaar lijken, zijn er een paar verschillen die potentiële eigenaren in overweging moeten nemen bij de keuze tussen deze twee vorstelijk uitziende kattenrassen.

Wanneer we de Maine Coon vs Siberische kattenrassen vergelijken, zijn er veel verschillende fysieke attributen om in overweging te nemen, waaronder:

De kop van de Maine Coon is iets groter in lengte dan in breedte en heeft meer hoekige en rechtlijnige contouren. De kop van de Siberische Kat is aan de bovenzijde iets groter en heeft een meer afgeronde contour.

De Maine Coon heeft een korte, vierkant gevormde snuit met een dof uiteinde, terwijl de Siberische Kat een korte, afgeronde snuit heeft.

b. Ogen

Maine Coons hebben enigszins schuine, ovaalvormige ogen, terwijl de ogen van de Siberische Kat bijna rond zijn. Beide rassen hebben meestal groene of gouden ogen, ongeacht de kleur van hun vacht.

Af en toe kunnen beide rassen blauwe ogen hebben of odd-eye in een andere kleur. Echter, de vacht van de Maine Coon moet geheel of gedeeltelijk wit zijn voor deze laatste kleuren, terwijl de Siberische Kat geen beperkingen heeft.

Voor veel leuke Maine Coon oog feiten, klik hier om mijn informatieve artikel te lezen.

Maine Coon vs Siberische Kat Ogen
Maine Coon vs Siberische Kat Ogen

c. Oren

De spitse oren die lijken op die van een lynx, komen voor bij zowel Maine Coons als Siberische Katten. Niet alle Maine Coons hebben echter ‘lynx tips’.

Lees meer in mijn artikel ‘Hebben alle Maine Coons een lynxpunt?‘.

De oren van de Maine Coon zijn groter en hoger op het hoofd van de kat, terwijl de ogen van de Siberische kat als meer afgerond worden beschouwd.

d. Lichaam

Beide rassen hebben een sterk en krachtig gespierd frame, onder hun dikke vacht. De Maine Coon heeft echter een meer uitgesproken borst, terwijl Siberische katten een ellipsvormig lichaam hebben.

Een ander verschil bij het vergelijken van de Maine Coon vs Siberische kattenlichamen is dat de Siberische Kat een lichte boog op zijn rug heeft, die wordt veroorzaakt door het feit dat zijn achterpoten iets langer zijn dan zijn voorpoten.

Dit maakt het een uitstekende springer.

De Maine Coon heeft deze eigenschap niet, maar wordt nog steeds beschouwd als een goede springer, hoewel eigenaren dit kattenras veel minder zien springen.

Ontdek waarom in mijn artikel ‘Kunnen Maine Coons springen?‘.

e. Staart

Beide rassen hebben dikke harige staarten. Over het algemeen heeft de Maine Coon echter een langere staart dan de Siberische Kat, als we hun staartlengte vergelijken met hun lichaamslengte.

f. Paws

Beide rassen hebben grote, ronde, en zeer harige poten.

g. Gewicht

De Maine Coon weegt van 3,6 tot 11,3 kg (8 – 25 lbs), en hij is groter dan de Siberische Kat, die tussen de 3,5 en 8 kg weegt.

h. Bontjassen

De Maine Coon heeft een vacht in twee lagen, waarbij de bovenvacht zijdeachtig is en de ondervacht dun, zacht, en fijn.

Hun vacht is semi-waterafstotend, wat misschien helpt om hun pure fascinatie voor water te verklaren!

Ter vergelijking, de Siberische Kat heeft een dikke drielaagse vacht, waarvan de bovenste waterafstotend is en de onderste dicht.

Beide rassen hebben korter haar op hun rug en op hun bovenhoofd, en langer haar op hun buik en op het onderste deel van hun hoofd.

U kunt de vacht van deze langharige zachtaardige reuzen in goede conditie houden, door een combinatie van deze “Top 5 Kattenborstels voor Maine Coons“.

i. Kleuren

Wanneer we de Maine Coon vs Siberische kat vergelijken, kunnen we zien dat beiden een dikke vacht hebben, die in verschillende kleuren en patronen voorkomt.

De Maine Coon staat er om bekend ongeveer 75 verschillende kleurschakeringen te hebben. Ondanks het hebben van zo’n breed scala aan kleuren en patronen, zijn de kleurslagen van de twee rassen zeer verschillend.

Voor meer informatie over Maine Coon kleuren, zie mijn artikel “In welke kleuren komen Maine Coon katten voor?“.

Maine Coon vs Siberische Persoonlijkheid

Als je de persoonlijkheid van de Maine Coon vs Siberische Katten vergelijkt, lijken beide rassen erg op elkaar.

a) Temperament

Beide zijn grote katten met speelse, vriendelijke en aanhankelijke persoonlijkheden.

Ze zijn makkelijk in de omgang en kunnen goed overweg met mensen van alle leeftijden.

Deze rassen zijn geweldig in de jacht op muizen en grotere ratten, en zijn bizar tolerant voor harde geluiden!

b) Andere huisdieren

De Maine Coon vs Siberische kattenrassen staan er ook om bekend dat ze goed overweg kunnen met andere huisdieren, waaronder andere katten en honden.

c) Springen

Maine Coons staan het liefst op de grond, terwijl Siberische Katten van de hoogte houden. Dit is te danken aan hun grote springvermogen, waarmee ze voortdurend indruk maken op hun baasjes.

Je kunt bijvoorbeeld een Siberische Kat vinden die boven op een hoge boekenkast of op het bovenste deel van een open deur rust, en toekijken hoe hij moeiteloos op de grond terechtkomt.

Dat wil niet zeggen dat de Maine Coon niet kan springen, sterker nog, dat kunnen ze wel. Dit zeer intelligente kattenras verkiest gewoon de meer verstandige weg naar de top van een muur of boekenkast te vinden.

d) Fascinatie Met Water

Zowel Maine Coons als Siberische Katten houden van water en zullen ongeacht de weersomstandigheden naar buiten gaan. Ze kunnen zowel binnen als buiten zijn of gewoon de hele tijd binnen.

Ze zijn echter zo energiek dat ze, als ze alleen binnenshuis leven, veel speelgoed en speeltijd met hun baasjes nodig zullen hebben.

Wij raden de volgende krabpalen aan voor deze grote katten, om ze een extra niveau te geven om te zitten en hun omgeving te observeren. Deze torens zijn ontworpen om deze grotere kattenrassen te houden en bieden extra bewegingsmogelijkheden.

Deze fantastisch kattenspeelgoed zijn ook geweldige manieren om de Maine Coon en Siberische kattenrassen bezig te houden, te vermaken, en te oefenen.

e) Communicatie

Wanneer we de Maine Coon vs Siberische kattenrassen vergelijken, kunnen we zien dat ze beiden zeer communicatief zijn met hun eigenaren, en een grote verscheidenheid aan geluiden maken.

Probeer je Maine Coon nu eens een vraag te stellen, en kijk hoe hij terug kwettert of trilt alsof hij echt met je aan het converseren is!

Maine Coon en Siberische geluiden en stemmen zijn niet te luid, maar in plaats daarvan zachte miauwen, tsjirpen, of trillers. Na verloop van tijd zult u leren begrijpen wat uw kat bedoelt met elk soort geluid dat ze maken.

Sommige katteneigenaren beweren bijvoorbeeld dat hun kattengeluid meestal betekent dat ze:

 • Hongerig
 • Heb je hulp nodig
 • Graag uw aandacht
 • Wil je spelen
 • Gegroet.

Sommige Maine Coons tjilpen en trillen nadat hun baasje naar bed is geweest, voordat ze zelf gaan slapen.

Hun getril betekent meestal dat ze blij zijn, opgewonden, of dat ze je iets willen laten zien. Ze hebben ook de neiging te tsjirpen als ze opgewonden zijn.

De twee video’s hieronder zijn onze Maine Coon die tegen ons praat. Hij houdt ervan om de hele dag door te kletsen – luister naar zijn gekwetter en gebabbel:

Maine coon pratend

Maine Coon vs Siberische Karaktertrekken

Vraagt u zich af welk kattenras het meest geschikt is voor u? Zo ja, dan is deze vergelijking tussen de Maine Coon vs Siberische karaktereigenschappen misschien interessant voor u.

Kortom, zowel de Maine Coon als de Siberische Kat hebben vergelijkbare karaktereigenschappen. Ze zijn beide:

 • Zeer intelligent
 • Hecht zich nauw aan de eigenaars
 • Energiek
 • Loyaal

Om u te helpen beslissen welk kattenras het beste bij uw persoonlijke omstandigheden past, heb ik deze karaktereigenschappen hieronder uitvoerig beschreven:

a) Intelligentie

In het algemeen worden zowel de Maine Coon als de Siberische kattenrassen als zeer intelligent beschouwd. Veel Maine Coon katten leren bijvoorbeeld hoe ze de kraan moeten opendraaien!

De Siberische Kat houdt ook van problemen oplossen, en is bekend om het mechanisme van het openen van de deur uit te werken, om toegang te krijgen tot hun kattenvoer, of gewoon om bij iemand te zijn die ze leuk vinden.

Andere eigenaars melden ook dat hun Siberische kat de neiging heeft om hun kattenvoerbakjes te openen, zodat ze een snack kunnen eten tussen de maaltijden door!

En als je denkt dat je het favoriete speeltje van je Siberische kat op een ontoegankelijke plaats kunt verstoppen, zul je snel falen omdat ze een manier vinden om het te pakken te krijgen!

Zowel de Maine Coon als de Siberische kattenrassen zullen goed reageren op training en kunnen allerlei kunstjes leren, zoals door een ring springen.

b) Hechting

Bij het kiezen tussen de Maine Coon en Siberische kattenrassen, is het de moeite waard om op te merken dat beide rassen graag een hechte band met hun eigenaren creëren. Ze krijgen ook graag veel aandacht.

Deze rassen hebben de neiging om grote hoeveelheden tijd rond hun eigenaars door te brengen, kijkend naar wat ze aan het doen zijn, en hen zelfs te helpen, als ze kunnen. Ze begroeten je graag aan de deur als je thuiskomt, en spelen zelfs graag apport zoals honden dat doen.

Een cruciaal verschil tussen de rassen is echter dat Maine Coons meestal geen schootkatten zijn, terwijl Siberische katten graag schootkatten zijn.

c) Energie

Beide rassen zijn energiek en moeten elke dag tijd doorbrengen met spelen met hun baasjes.

d) Loyaliteit

Deze twee kattenrassen worden beschouwd als loyaal en aanhankelijk met hun eigenaren, wat een van de redenen is dat ze meestal worden vergeleken met honden.

Maine Coon vs Siberische Prijs

De prijs van een Maine Coon in de Verenigde Staten kan variëren van $400 tot $1500 US dollar.

Vind een Amerikaanse fokker die je kunt vertrouwen, met behulp van mijn artikel.

De Siberische Kat is minder algemeen, en daarom duurder dan de gemiddelde Maine Coon kat. Een raszuivere Siberische Kat in de Verenigde Staten kan variëren van $1.000 tot $2.000 US dollars.

Voor meer informatie over de prijs van Maine Coon kittens en katten, lees mijn artikel: “Hoeveel kosten Maine Coons?“.

Maine Coon vs Siberische Gezondheid

Voordat u kiest voor de aanschaf van een Maine Coon of Siberische kat, zorg ervoor dat u tot in detail op de hoogte bent van hun mogelijke gezondheidsproblemen. Dierenartsrekeningen zijn niet goedkoop, verzeker uw kat altijd.

a) Winterhard

Beide kattenrassen worden beschouwd als zeer winterharde, sterke, en beweeglijke katten.

Sommige specialisten beweren dat de Siberische kat over het algemeen een gezonder ras is dan de Maine Coon.

Ik ben er echter niet van overtuigd dat dit waar is, omdat de Maine Coon niet aanleg heeft voor een groot aantal gezondheidsproblemen.

Voorstanders van deze theorie beweren echter dat fokkers met het ras van de Maine Coon hebben geëxperimenteerd in een poging het ras te verbeteren, wat heeft geleid tot meer potentiële gezondheidsproblemen.

Er wordt niet gedacht dat er met het Siberische ras is geëxperimenteerd.

b) Gezondheidsproblemen

Het Maine Coon ras is vatbaar voor verschillende ziektes, waaronder:

 • Heupdysplasie
 • Hypertrofische cardiomyopathie

Dit betekent echter niet dat elke kat van dit ras ziek zal worden. Er zijn veel gevallen bekend van Maine Coons die zeer gezond leven. De Maine Coon heeft een levensverwachting van 10 tot 15 jaar.

Ter vergelijking, de Siberische Kat heeft een langere levensverwachting, van 18 tot 20 jaar.

Voor meer details hierover, lees mijn artikel “Top 7 Maine Coon Gezondheidsproblemen“.

c) Hypoallergeen

Van de Siberische kat wordt aangenomen dat hij minder Fel d1 proteïne in zijn speeksel en huidschilfers produceert, dan gewone katten.

Hoewel geen enkele kat echt hypoallergeen is, maakt de verminderde huidschilfers van de Siberische kat hem minder vatbaar voor het produceren van allergieën bij zijn eigenaars.

Sommige mensen die allergisch zijn voor katten vertonen minder allergische reacties op Siberische katten dan op andere kattenrassen, en sommigen vertonen er helemaal geen allergische reactie op.

Maine Coon vs Siberische Vachtverzorging

Als de verzorging van uw langharige kat belangrijk voor u is, moet u zeker mijn artikel lezen: ‘Maine Coon verzorgingstips die je moet weten

a) Borstelen

Als je een langharige kat koopt, verwacht je onvermijdelijk dat je hem regelmatig moet borstelen.

Dat is echter niet het geval bij de Maine Coon vs Siberische kattenrassen, die minder verzorging nodig hebben dan je zou verwachten van een langharige kat.

Eigenaren moeten de dikke lange vacht van hun kat 2 – 3 keer per week borstelen om vervilting, knopen en haarballen te voorkomen. Deze hulpmiddelen voor het borstelen zullen letterlijk uw redders in nood zijn!

b) Verharen

Beide kattenrassen verharen in de winter.

Tijdens de aanloop naar de lente, moet u daarom verwachten dat u uw huis vaker stofzuigt om versnipperd haar te verzamelen. Het zal ook helpen om de haren van uw kat dagelijks te borstelen tijdens dit seizoen.

Af en toe een bad geven houdt de vacht van beide rassen schoon. Het is belangrijk om hun nagels te knippen en hun oren en tanden te verzorgen.

Eigenaars van Maine Coons zouden het volgende moeten overwegen Maine Coons gebit vereisten.

Conclusie

Als je de Maine Coon vs Siberische Kattenrassen vergelijkt, zul je merken dat ze extreem op elkaar lijken, hoewel de Maine Coons fysiek groter blijft.

Als u wilt overwegen welk kattenras u moet kopen, is er geen goed of fout antwoord.

Het zijn allebei geweldige katachtigen om te bezitten, en u kunt op het internet veel verhalen vinden over hoezeer hun eigenaars genieten van het bezit van deze beide kattenrassen.

Misschien zal uw beslissing gebaseerd zijn op de specifieke kat die u vindt of op een bepaalde factor die voor u belangrijker is.

Het belangrijkste aan het eind van de dag is echter, dat u bijna onvermijdelijk dol zult zijn op welk kattenras u ook kiest om te kopen.

Plaats een reactie