Maine Coon vs Ragdoll

Bij het vergelijken van de Maine Coon vs Ragdoll kattenrassen zijn er veel verschillende factoren te overwegen.

Zowel de Maine Coon als de Ragdoll zijn grote katten, met gezinsvriendelijke persoonlijkheden. Maine Coons zijn meestal groter en groter dan Ragdoll katten. Deze twee kattenrassen zijn zeer intelligent en hebben een rustig, volgzaam temperament. De meerderheid van de Ragdoll katten zijn schootkatten, maar slechts enkele Maine Coons zijn dat. Maine Coons zijn geweldige jagers, in tegenstelling tot Ragdolls.

Hoewel beide kattenrassen langharige, grote katten zijn, zijn er ook enkele belangrijke verschillen met betrekking tot de grootte, het gewicht, de persoonlijkheid en het temperament van de kat, waar potentiële eigenaars rekening mee moeten houden voordat ze tot aanschaf overgaan.

Dit informatieve artikel behandelt de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de Maine Coon en de Ragdoll.

Zorg er daarom voor dat je de subtiele verschillen hebt overwogen, voordat je een beslissing neemt over welk kattenras jouw voorkeur heeft.

Ontdek welk kattenras het meest geschikt is voor uw gezin door onze Maine Coon vs Ragdoll vergelijkingstabel hieronder te bekijken.

Maine Coon vs Ragdoll Kattenras Overeenkomsten en Verschillen

Als je probeert te beslissen tussen het kopen van een Maine Coon vs Ragdoll kat, dan heb je misschien al gemerkt dat deze twee kattenrassen opmerkelijk veel op elkaar lijken.

Er zijn zeker duidelijke verschillen, maar potentiële eigenaars zullen wat dieper moeten graven in hun onderzoek om deze te identificeren.

Om u echter tijd en moeite te besparen, kunt u een snelle blik werpen op de onderstaande tabel om een snelle en vuile momentopname te zien waarin de belangrijkste overeenkomsten en verschillen van deze twee inheemse Amerikaanse kattenrassen worden vergeleken:

Factor Maine
Coon
Ragdoll
Maat Grootste
gedomesticeerd
kattenras
Grote kat
ras
Gewicht 8 – 25 pond 8 – 20 pond
Hoogte 8 – 16 Inches 9 – 11
Inches
Lengte 19 – 40
Inches
17 – 21
Inches
Bont Lang
ruige vacht
Medium tot
lang haar
Temperament Laidback,
volgzaam en
zachtaardig
Laidback,
volgzaam en
zachtaardig
Agressief Niet
agressief
Niet
agressief
Nieuwsgierig Zeer
nieuwsgierig
Niet
instinctief
nieuwsgierig
Intelligentie Highly
Intelligent
Highly
Intelligent
Familie
Friendly
Goed met
families
Goed met
families
Binnen /
Buiten
Kan leven
binnenshuis of
buitenshuis
Geschikt voor
binnen
wonen
Hunting
Vaardigheden
Schitterend
jacht
capaciteiten
Niet
beschouwd als
een goed
jager
Levensduur 10 – 15
jaren
12 – 15
jaren
Prijs $400 – $1500
(gemiddelde prijs
$1000).
Toon
kittens tot
$2500.
$400 –
$1000
Maine Coon Vs Ragdoll Katten

Voor meer informatie over de Maine Coon vs Ragdoll kattenrassen, blijf lezen om onze meer diepgaande beoordeling van deze twee opmerkelijke kattenrassen te zien.

Hier zijn de factoren die ik in het artikel zal bespreken. Voel je vrij om te klikken op een van de links hieronder, om direct door te springen naar de details van het onderwerp:

 1. Maine Coon vs Ragdoll Oorsprong
 2. Maine Coon vs Ragdoll Grootte
 3. Maine Coon vs Ragdoll Hoogte
 4. Maine Coon vs Ragdoll Gewicht
 5. Maine Coon vs Ragdoll Lengte
 6. Maine Coon vs Ragdoll Vorm
 7. Maine Coon vs Ragdoll Kleuren
 8. Maine Coon vs Ragdoll Patronen
 9. Maine Coon vs Ragdoll Bontjas
 10. Maine Coon vs Ragdoll Oogkleur
 11. Maine Coon vs Ragdoll Persoonlijkheid
 12. Maine Coon vs Ragdoll Kenmerken
 13. Maine Coon vs Ragdoll Prijs
 14. Maine Coon vs Ragdoll Kittens
 15. Conclusie
Maine Coon Vs Ragdoll Rassen Overeenkomsten
Maine Coon Vs Ragdoll Ras Gelijkenissen

1. Maine Coon vs Ragdoll Oorsprong

Om de verschillen tussen de Maine Coon vs Ragdoll kattenrassen te begrijpen, is het belangrijk om eerst te begrijpen waar beide kattenrassen vandaan komen.

Waar is de Maine Coon ontstaan?

Ondanks het feit dat het een populair en geliefd kattenras is, zijn de geschiedenis en de afstamming van de Maine Coon nog steeds doordrenkt van mysterie en intrige.

Tot op de dag van vandaag is het onbekend hoe deze fantastische langharige kat in de staat Maine terecht is gekomen. Hun mysterieuze afkomst heeft de populariteit van de Maine Coon echter niet tegengehouden, in feite heeft de staat Maine deze beminnelijke zachtaardige reuzen zelfs geclassificeerd als de ‘State Cat Of Maine’!

Bovendien werd in 2015 in de Verenigde Staten de Maine Coon kat ook verkozen binnen de top drie van gewenste kattenrassen om te bezitten.

Hoewel de oorsprong van de Maine Coon misschien een beetje onduidelijk is, heeft dit de folklore mythes er niet van weerhouden de ronde te doen. De meest populaire mythes beweren:

Laten we eens wat dieper ingaan op deze mythes, om hun authenticiteit vast te stellen. Lezers kunnen zelf beslissen in hoeverre ze elk folklore verhaal geloven, of niet:

a. Stammen Maine Coon katten af van Viking scheepskatten?

Een van de belangrijkste folklore mythen, vertelt hoe de Vikingen de zeeën bevoeren, met hun grote, langharige scheepskatten metgezellen.

Deze katten zouden Noorse Boskatten zijn, die bekend staan als uitstekende jagers en “mousers”.

Maar welk ras de katten ook waren, hun doel aan boord van de schepen was om de scheepsmuizenpopulatie op afstand te houden.

Het gerucht gaat, dat toen een van deze schepen in Maine aanmeerde, een langharige scheepskat vrij op het droge kon rondlopen, waarna hij paarde met een inwonende kortharige huiskat.

Men denkt dat het Maine Coon kattenras het resultaat is van deze paring.

Deze folklore wordt beschouwd als een ware mogelijkheid voor de oorsprong van het Maine Coon kattenras, omdat er een groot aantal fysieke en karakteristieke overeenkomsten zijn tussen de Maine Coon en de Noorse Boskat.

Als u meer details over deze twee rassen wilt weten, klik dan hier om mijn artikel te bekijken: ‘Maine Coon vs Noorse Boskat: Belangrijkste Verschillen‘.

b. Zijn Maine Coons verwant aan Wasberen?

Zijn Maine Coon katten eigenlijk deels wasbeer? Zou er meer kunnen zijn aan de ongewone gelijkenissen tussen deze twee soorten? …. laten we het uitzoeken!

STOP! ….. Voordat u zich laat meeslepen door deze enigszins amusante folklore mythe, kan ik bevestigen dat wetenschappers dit bizarre verhaal hebben onderzocht, en hebben bevestigd dat het niet waar is.

In feite staan zij er borg voor dat het biologisch onmogelijk is dat het Maine Coon kattenras de nakomeling is van een Wasbeer die paart met een langharige halfwilde kat.

De reden waarom deze oude volksverhaalmythe nog steeds als een mogelijkheid wordt beschouwd, is omdat er een opmerkelijk aantal gelijkenissen zijn tussen de Maine Coon en de Wasbeer.

Deze omvatten:

 • Grote borstelige staart
 • Zwarte ringmarkering aan het eind van hun staart
 • Beide zijn fysiek groot
 • Semi-reensile poten
 • Grote klimmers
 • Beide soorten houden van water
 • Maine Coon tabby is dezelfde kleur als de wasbeer
 • Visueel vergelijkbaar

De mogelijke link tussen deze twee soorten is zo sterk, dat de naam van de Maine Coon gelinkt is aan de Raccoons. Het woord ‘Coon’ komt van ‘Raccoon’.

Voor meer informatie over dit onderwerp, kijk eens naar mijn artikel: ‘Is een Maine Coon deels wasbeer?‘.

c. Hebben Maine Coons een koninklijk erfgoed?

Het laatste folklore verhaal heeft een koninklijk tintje omdat veel mensen beweren dat het Maine Coon kattenras afstamt van Marie Antoinette’s Turkse Angora katten als huisdier.

Hoewel het leuk zou zijn om te denken dat de vorstelijk uitziende Maine Coon daadwerkelijk een koninklijke erfenis heeft, heeft dit volksverhaal eigenlijk wel enig gewicht achter de hand? Laten we eens onderzoeken…

Tijdens de Franse Revolutie probeerde Marie Antoinette (de voormalige koningin van Frankrijk) wanhopig Frankrijk te ontvluchten.

Kapitein Samuel Clough sympathiseerde met Marie’s zaak en stemde er daarom mee in haar over zee te smokkelen, op zijn schip dat op weg was naar de Verenigde Staten.

Marie Antoinette zou zeer gepassioneerd zijn geweest over haar zes Turkse Angorakatten. Daarom kon ze, toen ze moest vertrekken, niet gescheiden worden van haar geliefde langharige katten.

Ze stemde in met kapitein Clough dat haar katten ook aan boord van het schip zouden komen, en ze vertrokken.

Helaas heeft Marie Antoinette de Verenigde Staten nooit gehaald, want zij werd gevangen genomen en op 16 oktober 1793 geëxecuteerd.

Haar gewaardeerde katten hadden echter meer geluk en mochten op het schip blijven tot het aanmeerde in Wiscasset, Maine.

Op dit punt liet kapitein Samuel Clough de katten vrij, die vervolgens zouden hebben gepaard met plaatselijke kortharige katten die reeds in Maine woonden. De nakomelingen van deze paringen worden verondersteld het Maine Coon kattenras te zijn.

Voor meer fascinerende informatie over de oorsprong van de Maine Coon kat, kijk eens naar mijn artikel: ‘Waar komen Maine Coon katten vandaan?‘.

Waar is de Ragdoll ontstaan?

Ter vergelijking: de geschiedenis van het Ragdoll kattenras is veel bekender, omdat het in de jaren 1960 volledig is ontwikkeld uit vrij rondlopende katten door een fokker genaamd Ann Baker, uit Riverside California.

Dit kattenras wordt als relatief jong beschouwd, omdat het ook pas in 1993 bij de CFA werd geregistreerd.

Volgens de CFA is de achtergrond van het Ragdoll kattenras dat een fokster genaamd Ann Baker een aantal vrij rondzwervende katten in haar buurt een thuis gaf.

Men denkt dat zij het temperament van een aantal van haar katten zo geweldig vond, dat zij besloot ze samen te fokken.

Ann zou een langharige witte huiskat, Josephine genaamd, hebben gefokt met andere goedaardige katers die zij een thuis had gegeven.

De nakomelingen van deze poes brachten zo het Ragdoll kattenras voort, dat vandaag de dag bekend en geliefd is om zijn zeer vertederende en unieke temperamentkenmerken.

2. Maine Coon vs Ragdoll Grootte

Als u op zoek bent naar een grote kat, zijn deze twee rassen een ideale keuze.

Niet alleen zullen deze vriendelijke zachte reuzen overal tot 20 – 25 pond in gewicht wegen, maar de katers zullen ook waarschijnlijk tussen 11 – 16 centimeter in hoogte bereiken!

Beide kattenrassen hebben grote gelaatstrekken die passen bij hun grote proporties, hoewel de oren van een Maine Coon duidelijk meer uitgesproken en groter zijn dan die van de Ragdolls.

Kijk ook eens naar hun grote poten, want die geven een goede indicatie van hoe groot uw Maine Coon of Ragdoll kitten zal worden.

In de regel wordt van rashonden verwacht dat ze in verhouding zijn, wat betekent dat geen enkel kenmerk er meer uitgesproken uit mag zien. Dit geeft u een goed idee van hoe groot uw kitten waarschijnlijk zal worden.

3. Maine Coon vs Ragdoll Hoogte

Hoewel de Maine Coon en Ragdoll kattenrassen beide als grote katten worden beschouwd, is het waarschijnlijker dat uw vrouwelijke of mannelijke Maine Coon groter zal worden dan uw Ragdoll.

Er is een zekere overlap in termen van gemiddelde Maine Coon vs Ragdoll hoogte, echter, de gemiddelde Maine Coon zal waarschijnlijk tussen de 8 – 16 centimeter in hoogte groeien, vergeleken met 9 – 11 centimeter voor de Ragdoll.

De mannetjes van de Maine Coon hebben de neiging groter te worden dan hun vrouwelijke tegenhangers, terwijl er vermoedelijk geen hoogteverschil is tussen de geslachten van de Ragdoll.

Bekijk de tabel hieronder om een beter inzicht te krijgen in de hoogteverschillen tussen de mannetjes en vrouwtjes van elke soort:

Ras Mannelijk Vrouwelijk
Maine
Coon
10 – 16 Inch
(25 – 40 cm)
8 – 14 Inches
(20 – 35 cm)
Ragdoll 9 – 11 Inch
(22,8 – 27,9 cm)
9 – 11 Inch
(22,8 – 27,9 cm)
Maine Coon Vs Ragdoll Katten

* Ragdoll hoogtes zijn gedetailleerd in de tabel (bron 1).

Maine Coon vs Ragdoll Hoogte
Maine Coon vs Ragdoll Hoogte

4. Maine Coon vs Ragdoll Gewicht

Er is veel minder verschil tussen een Maine Coon vs Ragdoll gewicht.

In feite kun je van beide kattenrassen verwachten dat ze uitgroeien tot zware volwassen katachtigen. De gemiddelde Maine Coon varieert in gewicht tussen de 8 – 25 pond, terwijl de Ragdoll slechts een fractie lichter is met een gewicht tussen de 8 – 20 pond.

Deze kattenrassen zijn vergelijkbaar in die zin dat de vrouwtjes van beide rassen gewoonlijk minder wegen dan hun mannelijke tegenhangers.

Een gemiddelde Maine Coon kater weegt tussen de 6,8 – 11,3 kg, vergeleken met een gemiddelde Maine Coon poes die 3,6 – 5,4 kg weegt.

Hoewel er op het internet enige variatie lijkt te bestaan in de gewichtsstatistieken van de Ragdoll, kan ik bevestigen dat de gemiddelde mannelijke Ragdoll tussen de 6,8 – 9,07 kg weegt, vergeleken met de gemiddelde vrouwelijke Ragdoll van 8 – 15 lbs (3,6 – 6,8 kg).

Bekijk de tabel hieronder om een duidelijker inzicht te krijgen in de Maine Coon vs Ragdoll gewichtsverschillen:

Ras Mannelijk Vrouwelijk
Maine
Coon
15 – 25 pond
(6,8 – 11,3 kg)
8 – 12 pond
(3,6 – 5,4 kg)
Ragdoll 15 – 20 pond
(6,8 – 9,07 kg)
8 – 15 pond
(3,6 – 6,8 kg)
Maine Coon Vs Ragdoll Kat Gewicht

Zoals u in de tabel hierboven kunt zien, is er slechts een gemiddeld 5 pond potentieel gewichtsverschil tussen de katers van deze twee kattenrassen.

De poezen zijn ook zeer vergelijkbaar in gewicht, met slechts een potentieel gewichtsverschil van 3 pond.

Maine Coon Vs Ragdoll Gewichtsvergelijking
Maine Coon Vs Ragdoll Gewichtsvergelijking

Voor meer informatie over de grootte van de Maine Coon kat, bekijk mijn artikel: ‘Maine Coon Kat Formaat Dwergen Standaard Moggies!‘.

5. Maine Coon vs Ragdoll Lengte

Na intensief onderzoek, ben ik tot de conclusie gekomen dat er veel verschillende antwoorden zijn als het gaat om het bepalen van de lengte van een Maine Coon vs Ragdoll kat.

Dus, of de Maine Coon en de Ragdoll vergelijkbaar zijn in lengte, staat ter discussie!

Uit de statistieken die we hebben gevonden, blijkt dat de Maine Coon varieert van 48 – 101 cm (19 – 40 inches) in lengte.

Ter vergelijking, deze website staat dat de Ragdoll varieert in lengte tussen 43 – 53 cm (17 – 21 inch).

Andere websites daarentegen beweren dat de Ragdoll kat varieert van 35 – 40 inch (88,9 – 101,6 cm) in lengte (bron 1).

Het verkrijgen van cijfers met betrekking tot de verschillende mannelijke en vrouwelijke lengtes van deze kattenrassen is een uitdaging.

Wij zijn uitgegaan van de meest betrouwbare bron en hebben daarom Wat we wel weten, staat in de tabel hieronder:

Ras Mannelijk Vrouwelijk
Maine
Coon
19 – 40 Inch
(48 – 101 cm)
19 – 40 Inches
(48 – 101 cm)
Ragdoll 17 – 21 Inch
(43 – 53 cm)
17 – 21 Inches
(43 – 53 cm)
Maine Coon Vs Ragdoll Grootte

Zoals u kunt zien, is er een kleine kruising in de lengte van deze twee kattenrassen. Over het algemeen heeft de Maine Coon de potentie om veel groter te worden dan de Ragdoll kat.

Als de alternatieve lengtestatistieken voor de Ragdoll kat (beschikbaar op het internet) echter waar zijn, dan is het antwoord op deze vraag bijna het tegenovergestelde.

Dit komt omdat de langere lengtes zouden betekenen dat de Maine Coon en de Ragdoll kattenrassen eigenlijk heel erg op elkaar lijken wat lengte betreft.

6. Maine Coon vs Ragdoll Vorm

Bij het vergelijken van de Maine Coon en de Ragdoll, is het belangrijk om de overeenkomsten en verschillen te bekijken, met betrekking tot hun vorm.

Ten eerste zijn zowel de Maine Coon als de Ragdoll grote katten, met stevig uitziende gespierde lichamen en brede borstkassen.

Hun rechthoekige lichamen zijn lang, en hun lichaamsdelen moeten in verhouding zijn, zodat geen enkel deel van hun lichaam dominanter lijkt dan een ander.

Ten tweede hebben beide rassen wigvormige hoofden, met grote oren die taps toelopen in een punt.

De Ragdoll heeft iets kleinere oren dan de Maine Coon kat, die volgens velen meer in verhouding staan tot hun lichaam, dan de Maine Coons grote kenmerkende oren.

Een Ragdoll is te herkennen aan zijn meer afgeronde gezichtsvorm.

Er is ook een zichtbaar verschil wat betreft de snuit van deze rassen, aangezien de Maine Coon een vierkantige snuit heeft die nooit taps of puntig mag lijken. Ter vergelijking, de gezichtsvorm van de Ragdolls is zacht afgerond.

Ten derde hebben de Maine Coon en de Ragdoll forse, middellange, stevige poten.

Hun afgeronde poten moeten in verhouding staan tot hun lichaam. Hoewel er in beide gevallen plukjes uit hun poten groeien om hun poten warm te houden tijdens het koude weer, zullen de poten van een Maine Coon ‘goed getuft’ zijn, in vergelijking met die van een Ragdoll ‘gevederde plukjes’.

Tenslotte hebben zowel de Maine Coon als de Ragdoll lang haar dat pas op 2-jarige leeftijd volledig zal zijn uitgegroeid.

Ze hebben ook een trage groei, aangezien een Maine Coon naar verwachting zijn volle omvang bereikt tussen 3 – 5 jaar oud, terwijl een Ragdoll volwassen is als hij ongeveer 4 jaar oud is.

Maine Coon vs Ragdoll Vorm
Maine Coon Vs Ragdoll Vorm

7. Maine Coon vs Ragdoll Kleuren

Wist u dat u een Maine Coon kat kunt kopen in bijna elke kleur die u maar wilt? Ja, zelfs BLAUW!!

Volgens de Cat Fanciers Association zijn er maar liefst 75 verschillende kleurslagen beschikbaar, dus er is letterlijk voor iedereen de perfecte Maine Coon kleurslag te vinden.

Bij het kopen is het belangrijk om te weten dat sommige kleuren niet worden geaccepteerd onder de stamboom banner, deze omvatten:

 • Chocolade
 • Lavendel
 • Himalaya patroon
 • Een van de bovenstaande combinaties, met wit

Voor meer details over de beschikbare Maine Coon kleuren, zie mijn artikel “In welke kleuren komen Maine Coon katten voor?“.

In de tussentijd, waarom niet gebiologeerd door deze geweldig uitziende blauwe Maine Coon. Je hebt het je helemaal niet voorgesteld om hem te zien, geloof me, ze bestaan echt!

Klik hier voor meer informatie over deze prachtige, maar surrealistisch gekleurde Maine Coon kat:

Ter vergelijking, mensen die geïnteresseerd zijn in het bezitten van een Ragdoll zullen misschien teleurgesteld zijn te horen dat dit specifieke kattenras slechts verkrijgbaar is in zes verschillende kleuren. Kleur keuzes omvatten:

 • Chocolade
 • Lila
 • Blauw
 • Zeehond (donkerbruin)
 • Crème
 • Rood

Hier is een foto van een prachtige crème Ragdoll kat:

Crème Ragdoll Kat
Cream Ragdoll Kat

8. Maine Coon vs Ragdoll Patronen

Maine Coon katten komen in een grote verscheidenheid van patronen, waaronder:

 • Effen
 • Tabbies
 • Tabbies Met Wit
 • Tortoiseshell
 • Rook
 • Shaded
 • Bi-Color
 • Parti-Color

De tabby Maine Coon is de meest voorkomende kleurslag, te herkennen aan de volgende aanvullende patroonindelingen:

 • Klassiek Tabby Patroon: Gekenmerkt door dichte, brede, en duidelijk gedefinieerde aftekeningen. Vlekjes op de flanken. M-markering op het voorhoofd. Vlindervleugel patroon bedekt katten schouders. Ononderbroken halsband markeringen op hals en borst.
 • Makreel Tabby Patroon: Duidelijk gedefinieerde en dichte parallelle strepen die over de zijkanten lopen. ‘M’ markering op het voorhoofd. Smalle potloodstrepen lopen van hoofd tot schouders. Ononderbroken halsbandmarkeringen op hals en borst.
 • Ticked Tabby Patroon: Deze katten hebben uitgesproken ticking over hun lichaam, duidelijke tabby aftekeningen over hun gezicht en poten, en lichtere onderkanten.

Ter vergelijking, de Ragdoll heeft vier patronen, waaronder:

 • Mitted: Witte kin. Witte buikstreep. Witte voeten aan de voorkant. Witte laarzen die doorlopen tot de achterkant van de poten. Kan een ster, zandloper, of blesvormige witte vlek op de neus of voorhoofd hebben.
 • Colorpoint: Geen witte aftekeningen op hun vacht. De enige klassieke pointed aftekeningen.
 • Bi-Color: Alle vier de poten, de borst en de onderlichamen zijn wit. Witte omgekeerde ‘V’-markering op het gezicht. Soms hebben ze een vleugje wit op hun rug. Donkere aftekeningen zijn alleen zichtbaar op de staart, oren, masker, en een paar stippen op het lichaam.
 • Van: Slechts een paar donkere vlekken van markering op de kattenstaarten, oren, en de bovenkant van hun masker.

Volgens de CFA komen Ragdolls met gekleurde points, die kunnen zijn torbie (lynx en tortie), tortie, lynx, of effen. Deze points komen er op neer dat de kleur van hun lichaam een lichtere tint zal hebben dan de points op hun poten, gezicht, staart, en oren.

Een fascinerend feit over de Ragdoll is dat alle Ragdoll kittens geboren worden met een witte vacht! Hun patroon en kleuren zullen zich dan ontwikkelen naarmate ze ouder worden. Dit komt door een genetische mutatie binnen de Ragdoll, die “een enzym beïnvloedt in de metabolische route tussen tyrosine en hun uiteindelijke pigment”.

Men denkt dat dit enzym gevoelig is voor temperatuur, en uiteindelijk de kleur van de Ragdolls kat bepaalt (bron 1).

9. Maine Coon vs Ragdoll Bontjas

Maine Coons staan bekend om hun weelderige lange vacht, die er vaak zwaar en ruig uitziet. Katten van dit ras hebben drie vachtlagen, waaronder twee kortere, dichte ondervachten, en een derde langere bovenvacht.

Hun vachtlengte is ongelijk over hun lichaam, bijvoorbeeld, een Maine Coons vacht moet korter zijn op de schouders van de kat, maar langer op hun broeken en buik,

Hun vacht is dik, vooral tijdens de winterperiode, wanneer de vacht van het ras dikker wordt om de koudere weersomstandigheden aan te kunnen.

Als het warmere weer in de lente nadert, zult u merken dat hun vacht in aanzienlijke mate verhaart, omdat hun lichaam dit winterharde kattenras voorbereidt op de warmere maanden.

De Maine Coon is gemakkelijk te onderscheiden door de lange vacht rond hun nek, ook wel hun manen genoemd. Door hun manen lijken ze op ‘kleine leeuwen’ en dat verklaart misschien waarom sommige eigenaars hun Maine Coon tijdens de hete zomermaanden een leeuwenkapsel geven.

Klik op de link als u meer wilt lezen over de ‘Maine Coon Leeuwenknip‘.

Wist je dat de vacht van de Maine Coons ook half waterafstotend is?!

Wanneer we de vacht van de Maine Coon vs Ragdoll vergelijken, kunnen we zien dat de vachten van deze rassen erg op elkaar lijken, wat het nog moeilijker maakt om de twee rassen in één oogopslag van elkaar te onderscheiden.

Het eerste wat u echter aan een Ragdoll zal opvallen, is zijn middellange bontvacht. Deze vacht bestaat uit twee vachtlagen: een minimale wollige ondervacht, met daarbovenop overvloedige dekharen. Kattenshows hebben de neiging om een kraag als wenselijk te beschouwen.

Het haar van de Ragdoll mag niet klitten en moet over het lichaam van de kat vloeien, waarbij het rond de staart langer wordt. De Cat Fanciers Association verklaart dat zij Ragdolls bestraft die een dikke ondervacht hebben die “afsteekt” van hun lichaam.

Maine Coon Vs Ragdoll Kat
Ragdoll Halflang Bont

10. Maine Coon vs Ragdoll Oogkleur

Een van de gemakkelijkste manieren om een Maine Coon kat van een Ragdoll te onderscheiden is door hun ogen. Dit komt omdat een raszuivere volwassen Maine Coon grote ogen heeft die ofwel groen, koper, of goud van kleur zijn.

De Ragdoll ter vergelijking heeft zeer opvallende ronde ogen, die levendig blauw van kleur zijn.

Om toch maar even moeilijk te doen, deze eenvoudige identificatiemethode geldt niet voor alle Maine Coon katten. Mensen moeten zich er daarom van bewust zijn dat witte Maine Coons blauwe, of oneven ogen hebben (twee verschillend gekleurde ogen).

Een fascinerend feit over deze twee kattenrassen’ ogen, is dat al hun kittens geboren worden met blauwe ogen.

Terwijl de ogen van de Ragdoll echter blauw van kleur blijven, zijn die van het Maine Coon kitten ogen geleidelijk veranderen naarmate de pigmentatie in hun ogen zich vestigt in hun iris.

Voor meer interessante informatie over Maine Coon ogen, bekijk mijn artikel: ‘Maine Coon oog feiten‘.

Maine Coon Groene Ogen
Maine Coon Green Eyes
Maine Coon Koper Goud Ogen
Maine Coon Koper Ogen
Ragdoll Blauwe Ogen
Ragdoll levendige blauwe ogen

11. Maine Coon vs Ragdoll Persoonlijkheid

Als we het over de persoonlijkheid van een kat hebben, hebben we het over de ingebouwde eigenschappen van het kattenras waarmee een kat wordt geboren.

Als het gaat om de persoonlijkheid van een Maine Coon vs Ragdoll kat, kunt u echt niet ver mis gaan, welk kattenras u ook kiest.

Dit komt omdat beide bekend staan om hun sociale, zachtaardige en relaxte aard. Ze zijn ook allebei zeer intelligent en doen het goed in gezinnen met jonge kinderen.

De onderstaande tabel helpt om de belangrijkste persoonlijkheidskenmerken van deze twee rassen samen te vatten, waarbij de nadruk wordt gelegd op een paar kleine verschillen die potentiële eigenaren belangrijk kunnen vinden bij de keuze welk ras de voorkeur verdient:

Persoonlijkheid
Trait
Maine Coon Ragdoll
Friendly Zeer vriendelijk Zeer vriendelijk
Zachtaardig /
Docile
Zachtaardig en volgzaam Zachtaardig en
volgzaam
Gezellig Zeer sociaal Zeer sociaal
Affectioneel Extreem aanhankelijk Extreem
aanhankelijk
hond-achtige
Gedrag
Zeer hondachtig Vertoont wat
hond-achtig gedrag
d.w.z. begroet je
aan de deur
Intelligence Zeer intelligent.
Gemakkelijk te trainen terwijl
nog een kitten
Zeer intelligent
Stem Zeer luidruchtig en spraakzaam.
Trills, chirps, en
babbelende geluiden
Niet zo vocaal.
Zeer stille kat
ras
Lapkat Technisch gezien geen lapkat.
Sommige Maine Coons houden
om opgepakt te worden en
geknuffeld, hoewel niet alle
Beschouwd als een
lapjeskat. Houdt van
opgepakt te worden
Agressief Niet agressief, tenzij
ernstig geprovoceerd, d.w.z.
iemand valt hen aan
Niet-agressief
kattenras
Energiek Matig energiek Matig
energiek
Maine Coon Vs Ragdoll Kattenrassen

Om u een beter inzicht te geven in de Maine Coon vs Ragdoll katten persoonlijkheid, zal ik nu de persoonlijkheidskenmerken in meer detail bespreken:

a) Vriendelijk

De Maine Coon en Ragdoll kattenrassen staan bekend als zeer vriendelijk, met extraverte persoonlijkheden. Maine Coons neigen echter meer zelfverzekerd te zijn in hun aard, dus zullen ze vreemden benaderen en vriendelijk tegen hen zijn.

Ter vergelijking, Ragdoll katten zijn iets schuwer en nemen meer tijd om op te warmen aan vreemden.

Deze kattenrassen zijn het gelukkigst als ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen rond hun menselijke families.

De rassen verschillen echter enigszins, want terwijl een Maine Coon tevreden is om naast je te liggen en in korte uitbarstingen knuffels en genegenheid van hun baasjes te krijgen, wordt het Ragdoll ras als een beetje intenser beschouwd.

Dit komt omdat de vriendelijke Ragdolls in de eerste plaats schootkatten zijn, en dus het gelukkigst zijn als ze bij hun baasje op schoot zitten, of heel dicht in de buurt.

De mannetjes van beide rassen hebben de neiging zelfverzekerder en socialer te zijn dan de vrouwtjes.

b) Zachtaardig / volgzaam

Deze grote katten worden ook wel ‘gentle giants’ genoemd, omdat beide rassen zeer zachtaardig en volgzaam zijn. Hun relaxte, zachte en niet-agressieve temperament maakt ze bij uitstek geschikt om in gezinnen met jonge kinderen te leven.

Als u op zoek bent naar een kattenras dat rustig is, en zeer goed tegen harde geluiden en rondrennende jonge kinderen kan, dan zijn deze rassen het ideale gezinshuisdier voor u.

c) Sociaal

Deze twee zeer sociale kattenrassen worden beschouwd als zeer hondachtig in hun aard, omdat ze graag al hun tijd doorbrengen met hun baasjes.

In feite zal het vaak aanvoelen alsof u een hond bezit, in plaats van een kat, aangezien deze rassen zeer sociaal zijn, en er daarom genoegen mee nemen hun eigenaars van kamer tot kamer te volgen.

U kunt zelfs verwachten dat deze nieuwsgierige katten u naar het toilet zullen volgen!

d) Aanhankelijk

Deze twee kattenrassen zijn erg aanhankelijk. De Ragdoll kan wat behoeftiger overkomen dan de Maine Coon, omdat ze het heerlijk vinden om vastgehouden te worden en bij hun baasje op schoot te zitten.

e) Hondachtig

Bekend als de ‘katten van de hondenwereld’, zullen eigenaars van deze twee grote kattenrassen beamen dat zowel de Maine Coon, als de Ragdoll, beide zeer hond-achtig van aard zijn.

U kunt deze katten dus ook verwachten:

 • U aan de deur begroeten als u thuiskomt
 • Volgt U van kamer tot kamer
 • Haal een bal!
 • Lekker spelen met een baasje
 • Wees loyaal

De Ragdoll is niet erg luidruchtig, in tegenstelling tot de Maine Coon die de hele dag met je zal praten.

f) Intelligentie

Deze twee kattenrassen hebben de reputatie zeer intelligente katten te zijn, en goed trainbaar. Het is het beste om ze te trainen als ze nog jong zijn, want ze zijn minder trainbaar naarmate ze ouder worden.

g) Stem

Een van de belangrijkste verschillen tussen de Maine Coon en Ragdoll kattenrassen is hun stem.

Maine Coons zijn zeer spraakzame katten, en zullen vrolijk de hele dag tegen hun baasjes kletsen, via tsjirpen en trilgeluiden (nooit miauwen).

Zij houden ervan om met hun eigenaars te communiceren, en soms zullen zij een gesprek in twee richtingen met u aangaan!

Ter vergelijking, Ragdolls praten zelden, en het ras wordt beschouwd als zeer rustig.

Hier is een korte video van mijn Maine Coon die praat:

Maine Coon praten

h) Lapkat

Maine Coons zijn geen schootkatten, zij geven er gewoonlijk de voorkeur aan om naast hun eigenaar te zitten of te liggen, in plaats van er bovenop.

Het zou echter onjuist zijn om aan te nemen dat dit ras niet graag wordt geknuffeld, want veel Maine Coons laten zich graag oppakken en voor korte perioden knuffelen.

Ragdolls staan bekend als schootkatten, omdat ze niets liever doen dan bij hun baasje op schoot liggen.

Ze laten zich ook graag oppakken en worden graag geknuffeld.

Als ze niet op je kunnen zitten, verwacht dan dat ze heel dicht bij je zijn.

i) Agressief

De Maine Coon en de Ragdoll zijn twee van de minst agressieve katten die je kunt kopen. Ze strekken zelden hun klauwen uit en hebben een zeer ontspannen en tolerant temperament.

j) Energiek

Maine Coons zijn erg energiek terwijl ze kittens zijn. Eigenaren moeten er daarom voor zorgen dat ze voldoende kattenspeeltjes zoals deze klaar hebben liggen, om deze slimme kittens bezig te houden.

Dat wil niet zeggen dat een Maine Coon kitten de hele tijd door uw huis zal rennen, want dit specifieke ras houdt ook van veel slapen!

Als de Maine Coon ouder wordt, wordt hun energieniveau rustig, en sommige mensen zouden zelfs kunnen beweren dat het ras een beetje lui lijkt te zijn.

Hoewel hun energieke inslag minder is geworden, houden ze nog steeds van een ‘gek half uurtje’, zoals wij dat bij ons thuis noemen, waarin ze als een maniak door het huis razen!

In het algemeen heeft een Maine Coon slechts 20-30 minuten beweging per dag nodig om fit en gezond te blijven. Eigenaars van een Maine Coon die binnenshuis leeft, zullen hun Maine Coon moeten aanmoedigen om te bewegen, door middel van kattenspeeltjes, kattentorens, en door met ze te spelen.

Ter vergelijking, eigenaars van Maine Coons die buiten leven hoeven zich minder zorgen te maken, omdat hun kat van nature buiten beweegt, bijvoorbeeld door achter een vallend blaadje aan te rennen!

De Ragdoll is gematigd energiek, maar je zult ze minder snel hoogzittend aantreffen, omdat ze niet geïnteresseerd zijn in springen. Maine Coons kunnen springen, maar kiezen er ook voor niet te springen als er een gemakkelijkere manier is om boven te komen!

12. Maine Coon vs Ragdoll Kenmerken

Wanneer we het hebben over kenmerken van een kattenras, hebben we het over de eigenschappen die een kat heeft geleerd tijdens het opgroeien. Deze factoren zijn meer onderhevig aan verandering, in wisselende omstandigheden.

Bijvoorbeeld, een kat die door jonge kinderen wordt mishandeld, zal waarschijnlijk minder laidback en zachtaardig zijn als er een kind in de buurt is.

Onderstaande tabel geeft de belangrijkste karaktereigenschappen van een Maine Coon vs Ragdoll kat weer:

Kenmerk Maine Coon Ragdoll
companionship Aanbidt menselijk gezelschap. Wil
om altijd bij je te zijn.
Houdt ervan om naast je te liggen terwijl
je werkt, in plaats van op je
Aanbidt menselijk gezelschap. Will
altijd bij of op je willen zijn
tijden. Als je ronde niet beschikbaar is,
zullen ze op uw bureau zitten
kijkend naar je werk
Andere huisdieren Goed met andere huisdieren in een
huishouden
Goed met andere huisdieren in een
huishouden
Geschikt
Voor Familie
Geschikt voor jonge gezinnen,
vanwege het relaxte, kalme karakter
Interageert goed in een jong gezin.
Strekt gewoonlijk geen klauwen uit,
waardoor ze een veiliger optie zijn voor
jonge kinderen
Vreemdelingen Mannetjes zijn onmiddellijk vriendelijk
met vreemden. Vrouwtjes
nemen meer tijd voor interactie, maar
uiteindelijk vriendelijk
Kan verlegen zijn bij vreemden,
kan weglopen en zich verstoppen
voor hen. Zal uiteindelijk
zich aanpassen aan hun aanwezigheid
Volgt U Zal de eigenaar overal volgen
het huis
Volgt eigenaar rond het
huis
Liefde Water Gefascineerd door water Gefascineerd door water
Speels Blijft kittenachtig in termen van
speels, tot laat in de volwassenheid
leeft
Zeer speels kattenras
Maine Coon Vs Ragdoll Kattenrassen

We zullen nu deze verschillende karaktereigenschappen in meer detail bekijken.

a) Gezelschap

Deze twee kattenrassen houden van gezelschap en hebben het geestelijk moeilijk als ze te lang alleen gelaten worden. Ze zijn het gelukkigst als ze deel uitmaken van het gezinsleven, zelfs als dat betekent dat ze de hele dag naast je moeten liggen.

Eigenaars die veel tijd van huis doorbrengen, wordt aangeraden een tweede Maine Coon of Ragdoll kat aan te schaffen, zodat hun kat een constante metgezel heeft.

Verlatingsangst, eenzaamheid en verveling zijn onvermijdelijke problemen die zich zullen ontwikkelen als deze liefdevolle kattenrassen te lang alleen worden gelaten.

b) Andere Huisdieren

Huisdierenliefhebbers zullen blij zijn te horen dat Maine Coon en Ragdoll katten karakteristiek zeer goed zijn met andere huisdieren.

Ze zullen goed integreren met andere huisdieren, op voorwaarde dat eigenaren hen ruimte geven (d.w.z. kattenbed, kattentoren), kattenbak, en eigen etensbakjes.

Deze rassen delen graag hun huis met andere katten en honden, omdat ze genieten van het gezelschap dat een ander dier hen biedt. Er kunnen echter problemen ontstaan als het andere huisdier niet lief voor hen is en hen niet accepteert.

Hier is een korte video van een Berner Sennenhond en een Ragdoll kat die voor de eerste keer met elkaar omgaan:

c) Geschikt voor gezinnen

Deze kattenrassen strekken zelden hun klauwen uit, zijn van nature niet agressief, en zijn uiterst ontspannen en zachtaardig. Ze worden vaak beschouwd als ideale gezinsdieren, vooral als er jonge kinderen bij betrokken zijn.

Kijk eens naar deze korte video van onze 5-jarige dochter in interactie met onze 7-jarige Maine Coon kat. Kijk hoe ongelooflijk zachtaardig en tolerant hij is:

Maine Coon in interactie met een jong kind

En hier is een korte video van een jong kind dat een Ragdoll kitten knuffelt.

Dit mooie katje lijkt letterlijk op een Ragdoll speeltje, want het ligt gewoon bij het kind op schoot niets te doen!

De credits voor de video gaan naar het Youtube kanaal: ‘Flowerbabyragdolls’.

d) Vreemden

Maine Coons zijn uiterst zelfverzekerde en vriendelijke katten, dus voelen zich op hun gemak in de aanwezigheid van vreemden. De kater is echter nieuwsgieriger en vriendelijker, en zal een nieuwkomer in zijn huis benaderen, terwijl de poes zich meer ‘katachtig’ en gereserveerd zal gedragen.

Uiteindelijk zullen vrouwelijke Maine Coons zich echter wel ‘opwarmen’ tegenover vreemden.

Ragdolls zijn van nature schuwer, dus zullen tijd nodig hebben om op te warmen aan vreemden. Ze zijn echter vriendelijk tegen vreemden, maar je kunt merken dat ze aanvankelijk weglopen en zich verstoppen.

e) Volgt U

Deze twee kattenrassen zullen beiden hun baasje met plezier volgen van kamer naar kamer. Dit komt omdat ze extreem sociaal en loyaal zijn, en genieten van menselijk gezelschap.

f) Water

Hoewel katten gewoonlijk niet bekend staan als liefhebbers van water, is dit zeker niet het geval als het gaat om de Maine Coon en Ragdoll kattenrassen.

In plaats daarvan zul je snel merken dat deze twee rassen een bizarre fascinatie met water delen, en met plezier in plassen zullen spelen, of herhaaldelijk op kommen met water zullen kloppen.

Als er een stromende kraan of douche in de buurt is, verwacht dan dat je Maine Coon of Ragdoll er al is, spelend met het water!

g) Speels

Maine Coons worden speels geboren en blijven vaak tot laat in hun volwassen leven kittenachtig in hun gedrag. Ze genieten volop van het spelen met hun baasjes, b.v. het achterna zitten van een touwtje.

Ragdolls zijn zeer onafhankelijk en vragen niet veel van hun baasjes.

Ze spelen graag alleen, en hun spel wordt als zachtaardiger beschouwd dan dat van een Maine Coons omdat ze zelden hun klauwen uitsteken.

13. Maine Coon vs Ragdoll Prijs

Als u uw zinnen hebt gezet op het bezitten van een Maine Coon of Ragdoll kat, omdat u van hun uiterlijk en aard houdt, zult u waarschijnlijk geschokt zijn toen u hun prijskaartje zag!

Als twee van de duurste kattenrassen die je kunt bezitten, zijn deze zeer gewilde katten zeker niet goedkoop.

De Maine Coon is de duurste van de twee katten, aangezien de gemiddelde prijs voor een raszuivere Maine Coon maar liefst $1000 bedraagt. In het algemeen zal de prijs van uw nieuwe Maine Coon kitten echter variëren van $400 – $1500, afhankelijk van de kwaliteit van de kat, hun vaccinatie geschiedenis, etc.

Voor meer informatie over de Maine Coon prijs, kijk dan eens naar dit artikel dat ik schreef.

Voor degenen onder u die op zoek zijn naar een show-kwaliteit Maine Coon kitten, kunt u het beste even gaan zitten voordat u dit leest. Dit komt omdat show Maine Coons overal tot $2500 per stuk kosten! WOW!

Hoewel het geen ‘goedkope’ optie is, kunnen particulieren een Ragdoll kopen voor tussen de $400 – $1000 per kitten.

Als u van de twee rassen houdt, maar zich de kosten niet kunt veroorloven, overweeg dan de volgende mogelijk goedkopere opties:

 • Adopteer uit een asiel/kattenopvangcentrum
 • Koop een oudere Maine Coon of Ragdoll
 • Overweeg de aanschaf van een gemengde Maine Coon of Ragdoll mix.

14. Maine Coon vs Ragdoll Kittens

Hier is een foto van een Maine Coon vs Ragdoll kitten. Zoals je kunt zien, zijn ze allebei erg schattig en lijken ze fysiek erg op elkaar.

Je kunt snel onderscheid maken tussen deze twee rassen, terwijl kittens, door te letten op hun oogkleuren, en onderscheidende markeringen op hun vacht.

Conclusie

Bij het vergelijken van de Maine Coon vs Ragdoll kat, is het onmiddellijk duidelijk dat deze twee kattenrassen veel overeenkomsten delen.

In het bijzonder zijn beide rassen zeer sociaal, houden van menselijk gezelschap, en worden beschouwd als hondenachtige gedragingen te hebben.

Deze rassen zijn echter niet helemaal hetzelfde, en het eerste belangrijke verschil is hun zichtbare verschijning.

Zoals u heeft kunnen zien, is de Maine Coon groter dan de Ragdoll, hoewel er uiteindelijk geen groot verschil is in hun gemiddeld volwassen gewicht.

De Ragdoll wordt ook meer beschouwd als een schootkat, hoewel dit niet betekent dat uw Maine Coon niet ook van een goede oude knuffel zal genieten! Die van ons doet dat zeker!

Uiteindelijk is het aan de persoonlijke voorkeur van elke individuele lezer, of hij/zij het uiterlijk en de persoonlijkheid van de Maine Coon kat of de Ragdoll prefereert. Vanuit mijn perspectief zijn het allebei prachtige katachtigen die hun families eindeloze hoeveelheden liefde, amusement en gezelschap kunnen bieden.

Moeten Maine Coons en Ragdoll verzorgd worden?

Deze twee rassen hebben een lange, dikke vacht. Daarom moeten deze katten regelmatig geborsteld worden om te voorkomen dat er knopen en klitten in de dikke lange vacht ontstaan. Door de vacht van uw kat regelmatig te borstelen, beperkt u ook het aantal haarballen dat uw kat krijgt.

Uit ervaring heb ik ondervonden dat dit de voor katten met een lange, dikke vacht..

 • Maine Coon vs Ragdoll Gezondheid
 • Maine Coon vs Ragdoll Temperament
 • Maine Coon vs Ragdoll Binnenkatten
 • Maine Coon vs Ragdoll Buitenkatten
 • Maine Coon vs Ragdoll verharen
 • Maine Coon vs Ragdoll Levensduur
 • Maine Coon vs Ragdoll Hypoallergeen

Plaats een reactie