Maine Coon vs Perzische Kat

Als het gaat om het kiezen van de perfecte kat voor jou is er eigenlijk geen “slechte” keuze. Er zijn bepaalde kattenrassen die beter passen bij bepaalde soorten mensen, maar uiteindelijk hoef je een kat niet volledig te begrijpen of er volledig mee overweg te kunnen om plezier te hebben, van elkaar te houden en de rest van je leven voor elkaar te zorgen.

Een tabby maine coon liggend op een vloer.

Dat is het mooie aan het hebben van een huisdier, je “bezit” ze niet alleen, ze worden deel van de familie vanaf het moment dat ze door je deur komen.

Dus, vandaag zullen we ons minder richten op het helpen kiezen van de perfecte kat voor jou, en meer op het helpen identificeren welke van deze twee kattenrassen beter geschikt is voor het type persoon dat jij bent. Dus, bent u een Maine Coon type of een Perzische Kat type? Laten we het samen uitzoeken.

Spring naar:

Geschiedenis

Als het gaat om hun achtergrond, is er heel weinig over hen bekend, behalve dat ze allebei al heel lang bestaan. Ze zouden allebei plotseling zijn opgedoken en zijn sindsdien twee van de beroemdste kattenrassen.

Temperament

Qua temperament verschillen ze nogal. Eerst en vooral moeten we zeggen dat dit geen directe raskenmerken zijn, maar alleen wat we in de loop der jaren hebben gemerkt van de eigenaars van deze rassen. Dus, hoewel veel van deze temperamentkwesties kunnen worden toegeschreven aan slechts één van de twee, kunnen ze in sommige gevallen ook worden verwisseld of kunnen ze zich in het begin anders gedragen dan wat we hier vermelden.

Met dat gezegd, van wat we tot nu toe gezien hebben, zijn de Maine Coons zeer ontspannen en vriendelijk. Ze hebben de neiging erg zelfstandig te zijn, wat ertoe leidt dat ze het favoriete ras zijn voor mensen die een vriendelijke kat willen die ze meerdere uren van de dag aan hun lot kunnen overlaten.

Dit kan ook worden toegeschreven aan hun hoge intellect, ze zijn ongewoon slim, wat ertoe leidt dat ze vaker wel dan niet manieren vinden om zichzelf te vermaken zonder dat ze in de eerste plaats specifieke speeltjes of hulpmiddelen nodig hebben.

Een grijze maine coon liggend op een rots.

De Perzische katten daarentegen zijn heel anders. Velen hebben door de jaren heen gezegd dat ze veel introverter zijn dan Maine Coons. Terwijl Maine Coons zich snel aanpassen aan nieuwe gezinsleden, hebben Perzische katten wat tijd nodig om bevriend te raken met wie dan ook, zelfs met een pasgeboren baby.

Het zijn ook een stuk minder zelfstandige wezens, ze hebben veel hulp nodig, vooral als het gaat om het schoonmaken van hen en hun vacht en het voeden op het perfecte moment.

Maine Coons zullen stoppen met eten zodra ze vol zitten, omdat ze vrij gemakkelijk vatbaar zijn voor overgewicht, maar Perzische katten zijn juist het tegenovergestelde. Zij zullen zich overeten tot ze ontploffen, en daarom staat het internet vol met foto’s van Perzische katten met overgewicht of regelrechte obesitas.

Uiterlijk

Het zijn allebei extreem grote kattenrassen, onder de grootste op de planeet. Maar wat de overeenkomsten betreft, daar moeten we het bij laten. De Maine Coons hebben zeer elegant middellang haar dat hun hele lichaam bedekt.

Ze zijn bijzonder stijlvol, en hoewel hun haar de neiging heeft nogal oneffen en ruig te zijn, zien ze er toch bijzonder voortreffelijk uit door hoe groot ze eigenlijk zijn. Hun vacht vereist ook veel verzorging, je zult veel moeten uitgeven aan verzorging en verzorging als je zelfs maar overweegt een Maine Coon baby te nemen.

Perzische katten daarentegen lijken op het eerste gezicht vrij veel op elkaar, maar geloof ons, de verschillen stapelen zich heel snel op. Eerst en vooral zijn de Maine Coons groter, en veel bonter. Ten tweede hebben ze een zeer specifieke eigenschap die elke katteneigenaar ter wereld “flat faced” noemt.

Hoe hilarisch dat ook mag klinken, het vat perfect samen hoe iemand de vreemdheid zou beschrijven die de Perzische kat is. De Maine Coon heeft een heel normaal uitziend gezicht, voor zover kattenstandaarden dat toelaten natuurlijk, terwijl het gezicht van de Perzische kat rond en plat is, waardoor het lijkt alsof hij altijd tegen een raam is gedrukt.

Ook hun oren verschillen sterk van elkaar. De Maine Coons zijn zeer beroemd om hun vele haren die uit de binnenkant van hun oren groeien, ze hebben ook van die enorme plukken haar op hun oorpunten, waardoor ze schattig zijn om vast te houden en te knuffelen.

De Perzische katten zijn een beetje anders, ze hebben nog langere oren, maar er zitten geen oorkappen in. Dit kan ofwel bijdragen aan hun vreemde en schattige maffe uiterlijk of het kan hen kwetsen, u beslist. Hoe dan ook, het is een kwestie van voorkeuren.

Gezondheidsproblemen

Als het gaat om hun algemene gezondheid en verzorging, kun je met geen van beiden de fout in gaan. Maar, hoewel dat waar is, is er een verschil tussen de twee, en dat komt voort uit het feit dat de Maine Coon een groter exemplaar is dat doorgaans iets meer zorg nodig heeft dan mensen denken.

Allereerst, zoals we al eerder zeiden, zijn de Maine Coons erg vatbaar voor overgewicht of obesitas. Ze hebben niet veel nodig om te overleven, maar ze kunnen gemakkelijk te veel eten om hun bord leeg te eten. Er was zelfs een geval van een kat die at omdat dat zijn baasje blij maakte, zodat hij zwaarlijvig werd om zijn baasje te zien lachen.

Groei

Een schattige pluizige ginger maine coon.

Het belangrijkste verschil tussen de Maine Coons en de Perzische katten is dat Maine Coons veel langzamer opgroeien dan de meeste andere katten die er zijn. Terwijl de meeste katten minder dan 2 jaar nodig hebben om volwassen te worden, hebben Maine Coons 3 tot 5 jaar nodig om volwassen te worden.

Dit is geweldig als u uw huisdier wilt zien opgroeien van een kleine baby tot het prachtige exemplaar waartoe ze in de loop der jaren opgroeien.

De Perzische Katten zijn meer typisch als het gaat om opgroeien, ze hebben minder dan twee jaar nodig en stoppen daarna gewoon met groeien. Dit kan ook worden toegeschreven aan hun kleinere formaat, aangezien Maine Coons tot de grootste gedomesticeerde katten op deze planeet behoren.

Sociabiliteit

Maine Coons zijn, zoals we al eerder hebben vermeld, zeer aanhankelijke wezens. Ze zullen gemakkelijk verliefd worden op elk nieuw gezinslid en als er iemand nieuw binnenkomt, zullen ze de eerste zijn die op schoot springt om geaaid te worden.

Het verschil tussen de twee is een stuk moeilijker uit te leggen als je nog nooit met een van deze twee rassen te maken hebt gehad, maar in wezen, terwijl ze allebei heel vriendelijk zullen zijn tegen jou en de rest van het gezin, zijn Perzische katten een stuk minder sociaal met vreemden. Ze zullen zich voor hen verbergen en hen zelfs aanvallen als ze proberen te dichtbij te komen.

Het zijn allebei heel rustige en kalme wezens, maar je zult zelden horen over een Maine Coon die iemand aanvalt, terwijl er genoeg gevallen over de oren zijn gegaan van Perzische katten die zo bang waren dat ze gewoon wegsprongen en dekking zochten.

Oefening

Dit is een enorm verkoopargument voor beide kattenrassen, want het is een enorm verschil. Maine Coons zijn extreem energieke wezens, ze hebben veel speeltijd nodig en ze moeten veel meer rennen dan je zou denken.

Een stel maine coon kittens op een bed.

Door hun omvang zijn ze geneigd zwaarlijvig te worden, dus je moet ze helpen dit te voorkomen door ze ofwel veel speelgoed te geven om mee te spelen en ze zelfs meerdere keren per dag uit te laten of door gewoon iemand in te huren om ze dagelijks uit te laten.

Perzische Katten daarentegen hebben heel weinig activiteit nodig om fit te blijven. Hoewel ze er op foto’s mollig kunnen uitzien, is dat meestal gewoon hun massieve vacht die je die indruk geeft. In werkelijkheid hoeven ze niet veel te bewegen om fit te blijven, ze zijn desondanks zeer actief en hebben in eerste instantie niet veel aanleg voor overgewicht.

We moeten ook vermelden dat beide katten erg speels zijn, maar de Maine Coons zijn van een heel ander niveau. Maine Coons kunnen urenlang achter een vlinder aanzitten, terwijl de Perzische katten de achtervolging beginnen, maar het een paar minuten later opgeven.

Perzische katten koesteren zich meestal liever in de zon dan doelloos rond te rennen, dus als je meer neigt naar een Maine Coon, geef dan zeker veel geld uit aan de speeltjes, want die zullen ze gebruiken.

Vocaliteit

Maine Coons zijn uiterst vocale wezens, ze zullen elke ochtend naar je schreeuwen om ze eten te geven, ze zullen je aandacht opeisen door heel hard te spinnen en ze zullen nooit ophouden aan je voeten te knagen als je iets eetbaars in je handen hebt.

Perzische katten daarentegen vragen zelden om iets, ze blijven meestal liever elegant op hun plaats zitten, wachtend tot ze gevoerd worden. Ze kunnen nog zo hard schreeuwen, maar dat doen ze liever niet.

Territorialiteit

Geen van beide zijn zo territoriaal. Terwijl de Perzische kat veel gemakkelijker bang te maken is om aan te vallen, zal de Maine Coon bijna nooit een ander wezen aanvallen, gewoon omdat ze te vriendelijk zijn om dat überhaupt te doen.

Ondanks dat ze zo groot zijn, zoeken ze bijna nooit ruzie met iemand, dus u kunt een van beide krijgen en geen vechtpartij in uw huishouden verwachten.

Kosten

Beide zijn zeer dure kattenrassen, dus u zult het hoe dan ook niet met uw portemonnee redden van deze aankoop. Het hangt allemaal af van welk deel u meer wilt uitgeven. In wezen zal een Perzische kat duurder zijn omdat ze meer als showkatten worden beschouwd dan Maine Coons. Als u op zoek bent naar maine coon te koop zijn er veel plaatsen die u kunt vinden op onze website ook.

Aan de andere kant, een Maine Coon is een stuk duurder op de lijn als gevolg van alle van de verzorging, speelgoed, pillen en wat niet die je nodig hebt om te horde door de jaren heen.

Conclusie

Dus, welke van deze twee is de betere keuze voor jou? We kunnen het eerlijk gezegd niet met zekerheid zeggen. Neem deze woorden echter met een korreltje zout, want ze zijn niet altijd van toepassing op elke Maine Coon of Perzische kat die er is.

Welke je ook kiest, je krijgt hoe dan ook een geweldige metgezel, dus je kunt met geen van beide fout gaan.

Plaats een reactie