Maine Coon vs Blauwe Rus


Als je moet kiezen tussen een Maine Coon vs Blauwe Rus, kan het moeilijk zijn om te kiezen tussen zulke prachtige rassen.

De Maine Coon en de Blauwe Rus staan bekend als toegewijde, liefdevolle huisdieren met charmante persoonlijkheden, hoewel ze heel verschillende karakters hebben.

De Maine Coon is een langharige kat die graag klimt, springt en hard speelt. Russian Blues zijn gevoeligere katten die gematigd speels zijn. Beide rassen staan bekend als lief, zachtaardig en aanhankelijk, en ze hebben de neiging om hun baasjes door het hele huis te volgen. De Maine Coon is socialer en energieker, terwijl de Blauwe Rus rustiger en stiller is.

De Blauwe Rus en de Maine Coon weten kattenliefhebbers te bekoren met hun elegante verschijning en lieve persoonlijkheid.

Beide rassen hebben heel verschillende huishoudelijke behoeften, dus lees verder om erachter te komen welk ras het beste bij jouw levensstijl past!

Maine Coon versus Blauwe Rus

De Maine Coon is het op één na populairste ras ter wereld en staat de laatste decennia volop in de belangstelling.

Deze katten zijn beroemd omdat ze de grootste gedomesticeerde katten in de hele wereld, maar ze zijn ook geliefd om hun zachtaardige en toegewijde persoonlijkheden.

De Blauwe Rus is een rustiger ras.

Deze katten zijn niet zo bekend als de Maine Coon, wat past bij hun gevoelige, verlegen persoonlijkheid.

De Blauwe Rus is een lieve en liefdevolle kat die een hechte band vormt met zijn baasjes en een geweldig huisdier is voor kattenouders die voor het eerst een kat krijgen (bron 1).

Herkomst

De Blauwe Rus kwam voor het eerst in de openbaarheid in 1875 in het Crystal Palace in Londen, waar fascinerende exemplaren werden tentoongesteld aan het publiek.

Hoewel de oorsprong van de kat tot op dit punt duister is, wordt aangenomen dat ze afkomstig zijn van de Archangel eilanden in Rusland en uiteindelijk per schip naar Europa werden gebracht.

De Maine Coon heeft ook een mysterieuze oorsprong. Deze is wat we weten tot nu toe…

Deze katten werden voor het eerst ontdekt in Maine door boeren en zeelieden die ze hielden vanwege hun superieure jachtcapaciteiten.

Er wordt aangenomen dat de verre voorouders van de Maine Coon ooit de katten van de Vikingen waren.

De Noorse Boskat, het naaste familielid van de Maine Coon, werd waarschijnlijk per schip naar Noord-Amerika gebracht, waar ze vervolgens met lokale katten paarden tot er een nieuw ras ontstond (bron 1).

Als je je afvraagt of de Noorse Boskat groter is dan een Maine Coon, kijk hier dan eens naar!

Maat

Maine Coons zijn de grootste gedomesticeerde katten ter wereld.

Deze enorme wezens wegen gemiddeld tussen de 8 en 25 pond. Ze zijn tussen de 8 en 16 centimeter groot en 19 tot 40 centimeter lang!

Blauwe Rusjes lijken vaak groter dan ze zijn, omdat ze zo’n dikke vacht hebben.

Deze katten zijn van gemiddelde grootte, meestal met een gewicht tussen 8 en 15 pond. Russian Blues meten meestal tussen de 8 en 10 centimeter hoog en 15 tot 18 centimeter lang (bron 1).

Lichaamsvorm

Maine Coons hebben een dik, rechthoekig lichaam.

Hun ledematen zijn dik en hun poten zijn ongewoon groot en breed. Lees waarom dit zo is, in dit artikel.

De kop van de Maine Coon is groot met een krachtige snuit. Ze zien er gespierd en gedrongen uit.

Russian Blues hebben een slanke, buisvormige lichaamsvorm. Deze katten zien er delicaat uit met fijne botten.

Hun kop is breed en wigvormig.

Ze hebben een kenmerkende “glimlach” doordat de uiteinden van hun lippen van nature omhoog krullen.

Hun ogen zijn rond en wijd uitgespreid, waardoor ze een open, lieve gezichtsuitdrukking hebben (bron 1).

Lengte vacht

Maine Coons hebben een lange tot middellange vacht. Hun vacht is het langst op hun lendenen, schouders, borst en poten.

Deze katten hebben een buitenste vachtlaag, ook wel beschermlaag genoemd, en twee dichte, fijne onderlagen die hen isoleren tegen koud weer.

Maine Coons verharen veel en moeten vaak verzorgd worden.

Ter vergelijking, Russian Blues hebben een korte vacht.

Ze hebben twee lagen vacht, maar ze zijn bijzonder dicht en pluizig, mogelijk als gevolg van hun oorsprong in het noorden van Rusland.

Deze katten verharen echter minimaal, waardoor ze veel makkelijker schoon te maken zijn dan de Maine Coon.

Kleuren en patronen

De Maine Coon is er in bijna elke mogelijke kleur en patroon gevonden bij huiskatten.

Het enige patroon waarin deze katten niet voorkomen is colorpoint, en de enige kleuren die ze niet kunnen zijn zeldzame verdunningen zoals:

  • Chocolade
  • Kaneel
  • Sering
  • Fawn

Interessant is dat de Maine Coon ook in het blauw voorkomt! Ja, dat heb je goed gehoord. Neem een kijkje naar de fantastische blauwe Maine Coon kat, hier.

De Blauwe Rus heeft, trouw aan zijn naam, alleen een blauwe vacht. Hun vacht lijkt bijna zilver in sommige belichtingen, maar hun vacht is stevig.

Sommige Blauwe Rus kittens hebben vage strepen als ze geboren worden, maar als ze volwassen worden, hebben alle katten van dit ras een effen blauwe vacht.

Persoonlijkheid en temperament

Maine Coons staan bekend om hun grote persoonlijkheden. Deze katten houden van hard en spelen nog harder!

Ze zijn ongelooflijk atletisch met een sterke jachtdriften ze kunnen snel verveeld raken met gewoon kattenspeelgoed.

Ze hebben veel ruimte nodig om te klimmen, rennen en springen, evenals veel interactief speelgoed om ze te vermaken.

De Maine Coon is ook een aanhankelijk en liefdevol huisdier. Ze vormen een hechte band met hun baasjes.

Maine Coons zijn ook heel sociaal, en ze zijn over het algemeen vriendelijk tegen vreemden.

In vergelijking zijn Blauwe Rusjes gereserveerder dan Maine Coons. Ze zijn stiller en leven het liefst in rustige, stille huishoudens.

Deze katten hebben de neiging om vreemden te schuwen, en zullen zich meestal onder de bank of het bed verstoppen als er bezoek komt.

De Blauwe Rus is ook een beweeglijke en speelse kat die klimbare meubels nodig heeft om fit te blijven, maar ze zijn lang niet zo actief als de Maine Coon.

In plaats daarvan volgen ze hun baasjes liever van kamer naar kamer, waarbij ze zich op je schoot opkrullen of je van een afstandje in de gaten houden.

Ze hebben de neiging om een zeer hechte band te vormen met één bepaalde eigenaar, maar ze zijn meestal liefdevol voor al hun gezinsleden.

Gezinsvriendelijk

Maine Coons behoren tot de meest gezinsvriendelijke kattenrassen die er zijn. Door hun gezellige en geduldige aard kunnen ze het goed vinden met zowel kinderen als volwassenen.

Ze hebben er een hekel aan om langere tijd alleen gelaten te worden, dus ze doen het meestal het beste in huishoudens met veel familieleden of mensen die ze veel aandacht kunnen geven.

Deze volgzame katten vinden het ook niet erg om rondgedragen te worden, en ze verdragen het zelfs om met ze te spelen. aankleden of behandeld worden als een baby.

Russian Blues worden niet beschouwd als gezinsvriendelijke huisdieren.

Deze katten zijn gevoelig en verlegen en ze hebben de neiging om zich terug te trekken in een privé schuilplaats als het te rumoerig wordt.

Russian Blues doen het het beste in een rustig huishouden met volwassenen.

Zeldzaamheid

Door hun wijdverspreide populariteit is de Maine Coon een relatief veel voorkomend kattenras.

Steeds meer kattenliefhebbers kiezen ervoor om Maine Coons te fokken omdat ze zo gewild zijn.

Russian Blues worden beschouwd als zeldzamer dan de Maine Coon, maar niet zo zeldzaam als veel andere kattenrassen.

Ze hebben een middelgrote populatie, maar ze zijn veel moeilijker te vinden in de VS dan Maine Coons, omdat er minder Blauwe Rus fokkers zijn (bron 1).

Prijs

Maine Coons zijn misschien relatief gewoon als kattenras, maar ze zijn zeker niet goedkoop!

Deze katten beginnen bij $1.000 tot $1.500, maar ze kunnen gemakkelijk $3.000 of meer kosten als je op zoek bent naar een specifieke vachtkleur of patroon.

Als je echter op zoek bent naar Blauwe Rus kittens die te koop zijn, kun je verwachten dat je tussen de $1.500 en $3.000 betaalt voor een kitten van hoge kwaliteit van een gerenommeerde fokker.

Het is mogelijk om Blauwe Rusjes te vinden tussen de $600 en $800, maar het is minder waarschijnlijk dat ze van fokkers komen die geregistreerd zijn bij een katteninstantie zoals TICA of de CFA.

Sommige mensen kunnen het niet helpen, maar vragen zich af hoe een Maine Coon en Blauwe Rus mix eruit zou kunnen zien.

Als je op zoek bent naar een Blauwe Rus Maine Coon mix prijs, is het echter bijna onmogelijk om er een te vinden!

Kattenliefhebbers kruisen alleen als ze een ras of bepaalde eigenschappen willen behouden.

Het simpelweg fokken van twee katten van een verschillend ras zal resulteren in een zeer inconsistent nest dat meer gezondheidsproblemen kan hebben.

Als gevolg hiervan richten de meeste verantwoordelijke fokkers zich op het verfijnen van bestaande rassen en het produceren van katten die een onberispelijke standaard van dat ras zijn, in plaats van te proberen kattenrassen willekeurig te combineren (bron 1).

Gezondheid

Bij het vergelijken van Blauwe katten vs Maine Coon katten, worden beide rassen als zeer gezond beschouwd, met weinig bekende gezondheidsproblemen.

Maine Coons zijn gevoelig voor:

Veel van deze aandoeningen zijn genetisch, wat betekent dat er op getest kan worden, hier.

De meeste gerenommeerde fokkers fokken alleen katten die volledig negatief getest zijn op deze genetische aandoeningen.

De Blauwe Rus is gevoeliger voor nier- en blaasproblemen, en net als Maine Coons kunnen ze lijden aan Polycystic Kidney Disease.

Ze zijn ook gevoeliger voor progressieve netvliesatrofie.

Russian Blues eten graag, en ze zijn vatbaarder voor obesitas dan de Maine Coon (bron 1).

Intelligentie

De Maine Coon is een zeer intelligent kattenras dat gemakkelijk zijn naam, woorden en huishoudelijke regels oppikt.

Deze relaxte en gretige katten zijn ook makkelijk te trainen. Ze leren gemakkelijk trucjes, taken en zelfs hoe apporteren of loop aan de lijn!

De intelligentie van de Maine Coon heeft echter ook nadelen.

Ze hebben de neiging zich te vervelen met gewoon speelgoed en hebben interactief speelgoed en puzzels nodig om uitgedaagd en vermaakt te blijven. Anders kunnen ze destructief worden.

Dit zijn mijn favoriete stevige Maine Coon kattenspeeltjes.

De Blauwe Rus is een matig intelligent kattenras dat ook trucjes kan leren of kan leren apporteren.

Ze zijn echter meer tevreden met gewoon speelgoed en hebben niet zoveel speeltijd nodig als Maine Coons.

De Blauwe Rus wordt beschouwd als zeer emotioneel intelligent. Veel Blauwe Rus eigenaren merken dat hun kat meer tijd met hen doorbrengt als ze verdrietig of overstuur zijn.

Ze zijn gevoelig voor de stemmingen in het huishouden en zullen zich eerder verstoppen als hun gezinsleden boos zijn of ruzie maken.

Vocaliteit

De Maine Coon is een gematigd vocale kat met een zachte stem. In plaats van miauwen, piepen, tsjirpen en trillen ze meestal als een vogel.

Ze vinden het leuk om af en toe met hun baasjes te kletsen, maar ze vocaliseren meestal als ze speeltijd, aandacht of eten willen.

De Blauwe Rus is een rustig ras. Ze miauwen net als gewone katten, maar meestal alleen om aan te geven wat ze nodig hebben, vooral als het om eten gaat.

Voor de rest zijn deze katten vaak stil.

Verzorging

De lange, dikke vacht van de Maine Coon moet twee tot drie keer per week geborsteld worden, plus meer tijdens het verharingsseizoen.

De lange plukjes vacht op hun poten en lendenen worden sneller vuil, gematteerd of verward, dus je kunt ze het beste twee keer per week borstelen. hun vacht trimmen als je kat de neiging heeft om rommelig te worden.

De pluche, korte vacht van de Blauwe Rus verhaart minimaal en is heel gemakkelijk te borstelen.

Als het gaat om de verzorging van Blauwe Ruskatten, hebben ze meestal niet veel meer nodig dan één keer per week borstelen.

Zowel Maine Coons als Blauwe Rus hebben hun borstel nodig. om de paar weken geknipt wordenen het is een goed idee om af en toe hun oren uit te vegen met een vochtig watje.

Om te voorkomen dat je de klauwen van je kat moet knippen, raad ik je aan om een grote krabpaal of krabpaal te kopen waar je Maine Coon aan kan krabben, zodat hun klauwen in goede conditie blijven.

Hypoallergeen

Blauwe Rusjes produceren minder van het eiwit Fel D 1, dat voorkomt in hun speeksel en talgklieren.

Dit eiwit is meestal verantwoordelijk voor allergische reacties bij mensen, maar omdat ze minder produceren worden ze als enigszins hypoallergeen beschouwd.

Hun korte vacht verhaart minimaal, wat ook bijdraagt aan hun gematigd hypoallergene status.

Maine Coons worden niet als hypoallergeen beschouwd.

Ze produceren ook minder Fel D 1 eiwit, maar nog steeds genoeg om een probleem te zijn voor sommige individuen.

Hun lange, drievoudig bedekte vacht verhaart veel meer dan de gemiddelde kat (bron 1).

Dieet

Maine Coons en Russian Blues hebben veel eiwitten nodig in hun dieet, specifiek van dieren. Ze hebben een matige hoeveelheid vet nodig, maar slechts een kleine hoeveelheid koolhydraten.

Veel goedkoop kattenvoer bevat veel vulkorrels, wat kan leiden tot overgewicht en ondervoeding.

Als het gaat om de verzorging van Maine Coon katten, is het nog belangrijker dat deze enorme, energieke katten de juiste hoeveelheid eiwitten binnenkrijgen, omdat ze anders eerder aan ondervoeding zullen lijden.

Levensduur

De Blauwe Rus heeft een levensduur tussen de 10 en 20 jaar, terwijl de Maine Coon tussen de 12 en 15 jaar oud wordt.

Beide rassen worden beschouwd als matig gezond met een lange levensduur.

Goed met andere huisdieren

Maine Coons kunnen het heel goed vinden met andere huisdieren.

Deze sociale katten hunkeren naar gezelschap van zowel mensen als dieren, en ze proberen vrienden te worden met zowat iedereen die ze tegenkomen.

Maine Coons passen heel goed in huishoudens met katten of zelfs honden.

Blauwe Russen zijn niet zo goed met andere huisdieren als Maine Coons. Voor een Blauwe Rus zijn privacy en rust ongelooflijk belangrijk.

Hoewel ze goed overweg kunnen met andere katten, kan het een tijdje duren voordat ze gewend zijn aan een andere metgezel.

Meestal doen ze het niet goed met honden.

Bijtkracht

Zoals de meeste katten heeft de Blauwe Rus een bijtkracht van ongeveer 70 PSI.

De Maine Coon heeft een krachtigere bijtkracht tot 75 PSI.

Beide katten worden echter beschouwd als zachtaardig en lief, en ze zijn zelden geneigd tot agressie (bron 1).

Conclusie

Als je moet kiezen tussen een Maine Coon vs Blauwe Rus, staan beide rassen bekend als aanhankelijk en lief.

De Maine Coon is een ras met meer onderhoud, dat meer speeltijd, beweging en verzorging nodig heeft dan de Blauwe Rus.

Blauwe Russen zijn stiller en terughoudender, en ze doen het beter in kleinere huishoudens zonder huisdieren of kinderen.

Over het algemeen zijn beide rassen liefdevol en zachtaardig, maar de Maine Coon is actiever terwijl de Blauwe Rus rustiger is.