Maine Coon spinale musculaire atrofie

We willen allemaal dat onze katten gelukkig en gezond zijn, dus leren over Maine Coon spinale musculaire atrofie kan beangstigend zijn, vooral als uw kat ermee gediagnosticeerd is.

Spinale Musculaire Atrofie is een aandoening die ervoor zorgt dat de ruggengraatspieren van een kat langzaam degenereren, waardoor de kat een zwakke of abnormale gang heeft. Hoewel de aandoening niet pijnlijk of dodelijk is, hebben katten met spinale spieratrofie extra zorg en aandacht nodig.

Als u nog maar net over de aandoening hebt gehoord, vraagt u zich misschien af wat het is, en of het al dan niet schadelijk zal zijn voor uw kat.

Als uw kat Spinale Musculaire Atrofie heeft, of als u bang bent dat uw kat deze aandoening zal krijgen, lees dan verder voor meer informatie over hoe u de aandoening kunt herkennen en behandelen.

Wat is Maine Coon spinale musculaire atrofie?

Spinale Musculaire Atrofie, ook bekend als SMA, is een neurodegeneratieve aandoening die kan voorkomen bij een verscheidenheid van kattenrassen, waaronder Maine Coons.

Het zorgt ervoor dat de neuronen die naar de skeletspieren van de achterste ledematen en de romp van de kat gaan, degenereren tot de kat ze nauwelijks nog kan gebruiken.

Als een kat Spinale Musculaire Atrofie heeft, begint dit meestal tussen 3 en 4 maanden oud te manifesteren.

De eerste tekenen zijn:

  • Een onregelmatige, slingerende gang in de achterpoten.
  • Als ze staan, raken hun achterpoten elkaar meestal.

Hoewel de aangetaste kat geen energie of zin om te spelen zal verliezen, zal de aandoening de mobiliteit aanzienlijk beïnvloeden.

Naarmate de aandoening voortschrijdt, zal de aangetaste kat uiteindelijk het vermogen verliezen om op meubels te springen of te rennen zoals andere katten van hun leeftijd.

Dit stadium treedt meestal op binnen een paar maanden na het begin, meestal wanneer een kitten tussen de 5 en 6 maanden oud is.

Naarmate de ziekte vordert, zult u ook een aanzienlijk verlies van spieren in de achterpoten opmerken.

Door de dikke, halflange vacht van Maine Coon katten, is dit meestal pas later visueel zichtbaar.

Spinale Musculaire Atrofie Symptomen

Hier zijn enkele van de veel voorkomende symptomen van spinale musculaire atrofie bij katachtigen.

  • Zwakte in de achterpoten: In de vroegste stadia van SMA, zal een dierenarts of een andere deskundige een lichte zwakte in de aangetaste kittens achterpoten kunnen opmerken.
  • Trillen in de Achterpoten: Subtiel trillen in de achterpoten van een kitten kan ook een vroeg symptoom zijn van Spinale Musculaire Atrofie.
  • Swaying Gait: Een Maine Coon kat met Spinale Musculaire Atrofie zal beginnen te zwaaien met zijn achterhand tijdens het lopen, en zijn gang kan wankel worden.
  • Vreemde houding: Een kat met SMA zal staan met beide achterpoten tegen elkaar.
  • Onvermogen om normale taken uit te voeren: In tegenstelling tot zijn soortgenoten, zal een kat met SMA niet in staat zijn om op een verhoging te springen. Bovendien kunnen ze niet goed landen als ze van een verhoging afspringen. Katten met SMA zullen merkbaar onhandiger zijn dan andere katten.
  • Verlies van spiermassa: Naarmate de kat minder in staat is zijn achterpoten te gebruiken, zullen zijn spieren beginnen te atrofiëren, wat een merkbare vermindering van de spiermassa veroorzaakt.
  • Ruggevoeligheid: Katten met SMA kunnen overgevoelig reageren als ze op hun rug of ruggengraat worden aangeraakt.
  • Intolerantie voor lichaamsbeweging: Katten met SMA zullen meer moeite hebben om zich te verplaatsen, dus lichaamsbeweging zal veel moeizamer gaan. Ze kunnen zwaar gaan ademen na het lopen, rennen of spelen (bron 1).

Wat veroorzaakt spinale musculaire atrofie bij katten?

Spinale Musculaire Atrofie is een genetisch erfelijke aandoening.

Het gen dat Spinale Musculaire Atrofie veroorzaakt is recessief, wat betekent dat een kat alleen SMA zal ontwikkelen als hij twee allelen krijgt die drager zijn van de aandoening.

Als gevolg hiervan kunnen katten alleen SMA ontwikkelen als beide ouders het recessieve allel voor de ziekte dragen.

Hoe spinale musculaire atrofie bij katten te behandelen

Er is, helaas, geen manier om de progressie van SMA te vertragen of te stoppen. U kunt uw kat echter wel de juiste behandeling geven, zodat hij een lang en gezond leven heeft.

1. Houd uw kat binnen

Leven met SMA maakt de wereld een stuk gevaarlijker voor katten.

Ze kunnen zich niet zo snel uit de voeten maken als andere katten, dus is het het veiligst om ze binnenshuis te houden, waar ze niet gewond kunnen raken door auto’s, honden, of andere katten.

2. Herschik uw meubels

Katten met SMA kunnen niet veilig op en neer springen, dus zorg ervoor dat al het voedsel, water en andere benodigdheden van uw kat op dezelfde hoogte staan.

Je zou zelfs kunnen overwegen om hier en daar een paar krukjes toe te voegen, zodat je kat op de bank kan klimmen, of op andere favoriete slaapplekken.

3. Houd uw kat tevreden

Katten met SMA ervaren geen verlies van energie of liefde voor het leven! Ze houden nog steeds van spelen en knuffelen, net als andere katten.

Zorg ervoor dat uw kat voldoende speeltjes en verrijking krijgt waar uw kat ook met zijn aandoening van kan genieten.

Kan Spinale Musculaire Atrofie Genezen worden?

Hoewel er behandelingen worden ontwikkeld om mensen die lijden aan Spinale Musculaire Atrofie te helpen, is er tot op heden geen genezing bekend.

Bovendien werkt geen van de behandelingen die voor mensen zijn gevonden ook voor katten. Toch leven veel katten met SMA lang en vol leven.

Levensverwachting van kat met spinale musculaire atrofie

De meeste katten met Spinale Musculaire Atrofie leven relatief lang, maar als de aandoening geleidelijk verergert, leidt dat uiteindelijk wel tot de dood.

De meeste katten met SMA worden ongeveer 8 of 9 jaar oud (bron 1).

Maine Coon SMA Test

Spinale Musculaire Atrofie is een genetisch erfelijke aandoening, dus een eenvoudige DNA-test kan worden gebruikt om vast te stellen of een kat het al dan niet heeft.

Een eenvoudig bloedmonster of buccaswab kan naar een verscheidenheid van genetische laboratoria worden gestuurd, en het zal worden teruggestuurd met resultaten voor een kostprijs van ongeveer $ 40 (bronnen 1).

Spieratrofie in de achterpoten van de kat

Hoewel spieratrofie in de achterpoten van een kat een belangrijk symptoom van SMA is, lijden niet alle katten die dit symptoom ervaren aan SMA.

Achterpoot spieratrofie is gebruikelijk bij veel oudere katten, die spiermassa beginnen te verliezen als gevolg van minder activiteit en verminderde voedselinname.

In sommige gevallen kan spieratrofie in de achterpoten van een kat ook wijzen op een onderliggende ziekte, zoals kanker, hartaandoeningen of nieraandoeningen.

Als je enige zwakte of verlies van spiermassa in de achterpoten van je kat hebt opgemerkt, ga er dan onmiddellijk mee naar de dierenarts voor een goede diagnose (bron 1).

Maine Coon Problemen met de wervelkolom

Spinale Musculaire Atrofie is slechts één mogelijke aandoening die de ruggengraat van een kat kan aantasten. Hier zijn enkele andere mogelijke spinale problemen die bij Maine Coons kunnen voorkomen.

1. Spondylosis Deformans

Deze aandoening veroorzaakt benige uitgroeisels onder de ruggenwervels van een kat. Het kan soms rugpijn veroorzaken maar heeft geen andere geassocieerde symptomen.

Dit is een veel voorkomende aandoening die voorkomt bij oudere katten.

2. Tussenwervelschijf Ziekte

Zoals SMA, is dit een degeneratieve aandoening.

Een “verschoven” schijf in de wervels van een kat leidt tot compressie van het ruggenmerg en de zenuwen van de kat, wat geleidelijk pijn, stijfheid, spierkrampen en soms verlamming veroorzaakt.

3. Myelopathie door Feline Leukemie Virus

Een kat die twee jaar of langer aan Feline Leukemie lijdt, kan soms myelopathie ontwikkelen, die zwakte en controleverlies in de achterpoten van een kat veroorzaakt, soms leidend tot verlamming (bron 1).

Maine Coon Genetische Testen

Het is mogelijk genetische tests uit te voeren om vast te stellen of een kat drager is van één of beide allelen van Spinale Musculaire Atrofie.

Als gevolg hiervan zullen veel verantwoordelijke fokkers dekkaters en poezen testen op SMA voordat ze met hen fokken.

Voordat u een Maine Coon kitten koopt, moet u uw fokker vragen of zij hebben getest op SMA of andere gezondheidsaandoeningen.

Als zij geen antwoord of bewijs geven dat zij hebben getest, dan moet u op zoek gaan naar een fokker die de test uitvoert.

Je kunt ook testen op andere genetische aandoeningen bij Maine Coon katten, zoals Polycysteuze Nierziekte, Hypertrofische Cardiomyopathie, en Pyruvaat Kinase Deficiëntie (bron 1).

Progressieve Retinale Atrofie Bij Katten

Progressieve Retinale Atrofie bij Maine Coon Katten, ook bekend als PRA, is een andere mogelijke aandoening die sommige katten kan treffen.

Deze ziekte veroorzaakt een geleidelijke atrofie van de fotoreceptorcellen in de ogen van de kat, wat leidt tot gedeeltelijke of volledige blindheid.

Er is geen genezing voor PRA bekend, maar katten die aan deze aandoening lijden, leren vaak ondanks de aandoening gelukkig te leven (bron 1).

Conclusie

Maine Coon Spinal Muscular Atrophy is een ongeneeslijke degeneratieve aandoening die kittens treft tussen de leeftijd van drie tot vier maanden oud.

Het zorgt ervoor dat een kat geleidelijk spiermassa en neuron controle verliest in zijn achterpoten.

Hoewel er geen genezing of behandeling voor deze aandoening bestaat, leven veel katten die aan SMA lijden nog lang en gezond, en de aandoening veroorzaakt geen enkele vorm van pijn.

PKDEF bij katten

Pyruvate Kinase Deficiency is een erfelijke bloedarmoede die het vaakst voorkomt bij Somalische en Abessijnse katten. De aandoening is meestal niet dodelijk, maar kan lethargie, duizeligheid en andere symptomen veroorzaken (bron 1).

Motor Neuron Ziekte Bij Katten

Motor neuron ziekten bij katten veroorzaken de degeneratie van neuromusculaire beweging, wat leidt tot verminderde beweging en uiteindelijk de dood (bron 1).

Plaats een reactie