Maine Coon Snorharen

Maine Coon snorharen zitten prominent op het gezicht van een kat en zijn er niet alleen voor esthetische redenen alleen. In plaats daarvan, hebben zij vele functionele doeleinden ook, die uw kat helpen om te jagen, te onderzoeken en te voeden.

Maine Coons hebben de langste snorharen, van alle kattenrassen. Hun snorharen zijn even breed als hun lichaam en zeer gevoelig. Snorharen mogen nooit worden getrimd, omdat dit zowel schadelijk als pijnlijk is voor een Maine Coon. Diep in de huid geworteld, bieden snorharen een massa zintuiglijke informatie aan katten, waardoor ze effectief kunnen jagen en verkennen.

Er is meer dan je op het eerste gezicht zou denken als het gaat om de snorharen van een Maine Coon. Lees verder om alles te weten te komen over de kostbare snorharen van uw kat.

Hoeveel snorharen hebben Maine Coons?

Als je goed naar je Maine Coon kat kijkt, zul je merken dat hun snorharen niet alleen aan weerszijden van hun neus zitten.

In plaats daarvan hebben ze ook andere snorharen over hun hele lichaam!

De gemiddelde kat heeft tussen de 8 – 12 snorharen, die zich aan weerszijden van zijn neus bevinden. Als je wat beter naar je katachtige vriend kijkt, kun je ook kortere snorharen zien op de achterkant van hun voorpoten, kin, en boven hun ogen.

Helaas heb ik geen specifieke informatie kunnen vinden met betrekking tot het aantal Maine Coon snorharen. Ik ben ervan uitgegaan dat de snorharen van dit ras hetzelfde zijn als die van andere kattenrassen die je zult tegenkomen.

Maine Coon Snorharen
Maine Coon Snorharen

Waarom hebben Maine Coons snorharen?

Als je ooit een Maine Coon kat hebt gezien, werd je aandacht waarschijnlijk getrokken door hun indrukwekkend lange snorharen.

Zittend prominent op de voorkant van elke Maine Coons vorstelijk ogende gezicht, zou eigenaars vergeven worden voor de veronderstelling dat hun Maine Coons snorharen zijn er gewoon om er goed uitzien!

Kijk eens naar de tabel hieronder, die het functionele doel van Maine Coon snorharen samenvat:

Functioneel
Doel
Beschrijving
Highly
Gevoelig
Snorharen zijn zeer gevoelig.
Maine Coons kunnen zelfs
kleine veranderingen in de wind
Help Kat
Maten
Kat gebruikt snorharen om te bepalen
of ze door een
deuropening, of niet
Help Cat
Hunt
Maine Coons gebruiken hun snorharen,
om prooi in de buurt op te sporen

Zoals de tabel hierboven laat zien, zijn er meer Maine Coon snorharen dan je op het eerste gezicht zou denken.

Dus, laten we deze fascinerende feiten hieronder eens nader bekijken:

1. Hooggevoelig

Maine Coon snorharen zijn uiterst gevoelig omdat ze diep in de huid van de kat geworteld zijn.

Het gebied waar de snorharen groeien heeft ook een verhoogd aantal zenuwen en een verhoogde bloedstroom, waardoor uw kat zelfs de geringste veranderingen in de wind om zich heen kan waarnemen.

Zeer gevoelige snorharen zijn uiterst gunstig voor uw katachtige vriend, omdat het hen in staat stelt om potentiële bedreigingen in de buurt te detecteren, van roofdieren.

Ze helpen ook om de jachtvaardigheden van het ras te verhogen, omdat de Maine Coon in staat is om prooi in de buurt te detecteren.

2. Help Kattenmaten

De lange snorharen van een Maine Coons zijn functioneel belangrijk, omdat ze uw kat helpen te bepalen of hij door een opening past, of niet.

Dit is bijzonder nuttig voor katten, aangezien deze intelligente katachtigen dan minder snel vast komen te zitten in een kleine ruimte, waaruit zij niet kunnen ontsnappen.

Als u een Maine Coon kat bezit, vermijd dan het voeren uit een smalle kattenbak.

Ze voeren uit een kom als deze is aan te bevelen, omdat hun snorharen intrinsiek verbonden zijn met hun zenuwstelsel, zodat de druk erop “snorhaarstress” zal veroorzaken.

3. Help Kat Jagen

Maine Coon katten staan erom bekend uitstekende jagers te zijn, en dit is gedeeltelijk te danken aan hun enorme gevoelige snorharen die hen helpen prooien in de buurt op te sporen.

Zonder snorharen zouden Maine Coons moeite hebben om prooien op te merken, katten zijn niet in staat om dingen van dichtbij te zien, vanwege hun verziende ogen.

Men denkt dat de snorharen aan de achterkant van de voorpoten van alle katten, hen verder helpen bij het jagen op prooi en het klimmen.

Maine Coon Snorharen op meerdere plaatsen
Maine Coon snorharen op meerdere plaatsen

Hebben Maine Coons lange snorharen?

Maine Coon snorharen zijn meestal net zo lang, als uw kat breed is.

Hun snorharen zijn daarom waarschijnlijk veel langer dan die van andere normale kattenrassen, omdat ze een van de grootste kattenrassen ter wereld zijn, met een gewicht dat kan oplopen tot 25 pond.

Voor meer informatie over de grootte van Maine Coon katten, zie mijn artikel: ‘Hoe groot kan een Maine Coon kat worden?‘.

Langste Maine Coon Kat Snorharen

Er is geen enkele verwachte lengte voor de snorharen van een Maine Coon kat. snorharen, als gevolg van hun verschillende fysieke proporties.

Echter, deze website beweert dat sommige Maine Coon snorharen zijn gemeten van een ongelooflijke 6,5 centimeter! Ze beweren ook Maine Coon snorharen de langste zijn, van alle kattenrassen.

Als dit juist is, is dat niet zo verwonderlijk, want zij zijn een van de grootste tamme kattenrassen ter wereld.

Wat vertelt de positie van Maine Coon snorharen ons?

Als u uw Maine Coon kat goed in de gaten houdt, zult u merken dat hij zijn snorharen heen en weer beweegt. De stand van de snorharen vertelt de eigenaar in welke stemming de kat is.

De tabel hieronder geeft aan wat de stand van de snorharen van een Maine Coon eigenlijk betekent:

Positie Betekenis
Snorharen platgedrukt
tegen wangen
Maine Coon is bang,
of boos
Snorharen steken uit
zijwaarts, kijkend
ontspannen
Maine Coon is kalm
Snorharen naar
naar voren
Maine Coon is alert
en opgewonden

Eigenaren moeten echter niet volledig vertrouwen op de stand van de snorharen van hun Maine Coon kat.

In plaats daarvan moeten ze ook rekening houden met de algehele lichaamstaal van de kat, om de emoties van hun kat volledig te peilen, bijv. zijn de oren ook naar achteren getrokken?

Mag ik de snorharen van mijn kat aanraken?

Omdat de snorharen van Maine Coons zeer gevoelig zijn, wordt aangeraden dat eigenaren de lange snorharen van hun kat niet aanraken.

Eigenaren die de snorharen van hun Maine Coons aanraken, kunnen hun dierbare katachtige vriend pijn bezorgen, zonder dat ze het beseffen.

Dit komt omdat de snorharen diep geworteld zijn in de huid van de kat, naast een groot aantal zenuwen.

Moet je Maine Coon snorharen knippen?

Het is belangrijk dat baasjes nooit de snorharen van hun Maine Coon katten knippen. Dit is omdat het knippen van de snorharen, ongeacht de lengte, de kat pijn zal doen.

Kattenspecialisten raden eigenaren aan om de snorharen van hun kat niet te knippen, om de volgende redenen:

  • Leidt tot verwarring, en desoriëntatie
  • Veroorzaakt hen pijn
  • Verlies van vitale navigatievaardigheden, d.w.z. het vermogen om de grootte van een opening te voelen
  • Geen medisch voordeel

Veranderen Maine Coon snorharen van kleur?

Ja, dat doen ze! Net als bij mensen verandert de haarkleur naarmate ze ouder worden. Wees daarom niet ongerust als je ziet dat je oudere Maine Coon witte snorharen begint te krijgen.

Maine Coon snorharen veranderen van kleur
Maine Coon snorharen veranderen van kleur

Veranderen Maine Coons hun snorharen

Alle katten verharen van tijd tot tijd snorharen. Als je Maine Coon in goede gezondheid verkeert, groeien deze snorharen na verloop van tijd vanzelf weer aan.

Eigenaren kunnen verwachten dat hun Maine Coon tussen 2-3 snorharen per keer verhaart.

Maine Coon katten verharen niet meer snorharen, als ze ouder worden.

Ontwikkelen Maine Coons snorharenmoeheid?

Snorhaarmoeheid treedt op wanneer een kat overweldigd wordt door de zintuiglijke input die hij ontvangt van alle interne en externe bronnen.

Hun massief gevoelige snorharen overspoelen hen met informatie, zonder dat zij daar controle over hebben, b.v. veranderingen in de wind, of prooien in de buurt. Sommige katten vinden deze informatie-overload te veel en voelen zich gestrest (bron 1).

Maine Coon Snorhaar problemen

Er zijn een paar gezondheidsproblemen met betrekking tot de snorharen van Maine Coons, waar eigenaars op moeten letten. Lees verder om te ontdekken of je je überhaupt zorgen moet maken.

1. Waarom krullen de snorharen van een Maine Coon?

Maine Coon katten staan er niet om bekend dat ze gekrulde snorharen hebben, zoals sommige andere kattenrassen.

Als hun snorharen recentelijk zijn gaan krullen, controleer dan eerst of u uw kat voert met een extra brede ondiepe voerbak.

Als het probleem aanhoudt, kan het zijn dat je moet wachten tot je Maine Coon zijn gekrulde snorharen heeft afgeworpen, en er weer rechte zijn aangegroeid.

2. Maine Coon snorharen vallen uit

Eigenaren hoeven zich niet al te veel zorgen te maken als ze merken dat de snorharen van hun Maine Coon kat uitvallen, want katten verharen van nature 2-3 snorharen per keer.

Verharen is volkomen normaal, net zoals kattenhaar verhaart. Snorharen zullen na verloop van tijd weer aangroeien.

Als u zich echter zorgen maakt dat uw Maine Coon te veel snorharen verliest, neem dan contact op met uw dierenarts, om onderliggende gezondheidsoorzaken uit te sluiten. Dit is vooral belangrijk als u ook merkt dat uw Maine Coon lusteloos is geworden of zijn eetlust heeft verloren.

Bekijk mijn artikel ‘Top 7 Maine Coon Gezondheidsproblemen‘, voor meer algemene gezondheidsproblemen waar u rekening mee moet houden, bij dit specifieke kattenras.

3. Maine Coons snorharen zijn gebogen

De snorharen van een kat kunnen krom gaan staan als ze gevoerd worden uit een smalle, diepe kom die hun snorharen kromtrekt als ze eten.

Om dit probleem op te lossen, kun je de voerbak omruilen voor een extra brede, ondiepe voerbak, zoals deze.

Conclusie

Maine Coon snorharen zijn niet alleen uiterst schattig, maar geliefd om hun esthetische schoonheid.

Ze hebben ook belangrijke functionele waarden, omdat ze uw kat helpen bij het navigeren, en effectief jagen op zijn prooi.

Plaats een reactie