Hoeveel kosten Maine Coons?

De Maine Coon is al vele jaren een geliefd ras. Afkomstig uit Maine, de Verenigde Staten, worden deze gespierde katten met grote botten vaak aangeduid als ‘gentle giants’ vanwege hun groter dan gemiddelde grootte en sociale aard. Ze zijn goede metgezellen en een vertrouwd gezinslid.

Echter, als een van de duurdere kattenrassen beschikbaar, moet u zich voorbereiden op de groter dan gemiddelde Maine Coon Prijs!

Maine Coon katten kosten tussen de €400-€2000 (£325 – £1623). De gemiddelde prijs voor een raszuiver Maine Coon kitten is €1000 (£811). Deze prijs loopt op tot €2000 (£1600), of zelfs iets hoger, afhankelijk van kwaliteit, tijdige vaccinatie geschiedenis, certificeringen, en stamboom status. Niet gecastreerde, niet gesteriliseerde kittens. Show Maine Coons vragen een hoge prijs. Oudere Maine Coons kosten ruwweg €600 (£487).
Maine Coon prijs

Waarom zijn Maine Coons zo duur?

Ondanks het feit dat het een van de meest geliefde rassen in de Verenigde Staten is, schaffen veel mensen het Maine Coon kattenras niet aan omdat de initiële uitgaven gewoon te duur zijn.

Realistisch gezien, moet je bereid zijn om gemiddeld €1000 (£811) te betalen voor een Maine Coon kitten. Deze eerste uitgave is ongelooflijk duur in vergelijking met de €50-€100 (£41-£81) die u zou moeten betalen als u een niet-stamboom kitten of kat uit een asiel zou kopen.

Het is mogelijk om een goedkopere Maine Coon te krijgen vanaf ongeveer €400 (£325), maar als u zo goedkoop koopt, zorg er dan voor dat u extra controles uitvoert voordat u uw zuurverdiende geld overhandigt, d.w.z. medische controles op de meer voorkomende aandoeningen waaraan Maine Coons lijden, zoals heupdysplasie, nieraandoeningen, of hartaandoeningen.

U moet ook de stamboomstatus van het kitten controleren, want een Maine Coon kitten van €400 (£325) is waarschijnlijk niet raszuiver.

Hier zijn enkele voorbeelden waarom de prijs van een Maine Coon hoger is dan de gemiddelde kat:

a) Fokker en kitten registratiekosten

Fokker verplicht om stamboomstatus van kittens te registreren.

b) Initiële aankoopkosten

De fokker moet perfecte raszuivere Maine Coon katers en poezen aanschaffen, met de vereiste kenmerken, d.w.z. een schone medische geschiedenis, een gezond gebit, oorpluimen van de juiste grootte, perfecte kleur, enz.

c) Vaccinatie

Kittens worden gevaccineerd voordat ze verkocht worden

d) Premium Dieet

Kittens worden gevoed met een dieet van premium kattenvoer, d.w.z. Royal Canin.

e) Grotere ruimte

Maine Coon fokkers hebben een extra ruimte nodig waar twee voor de fok geselecteerde Coons elkaar kunnen ontmoeten en zich kunnen voortplanten. Katten die bestemd zijn om mee te fokken worden ook als binnenkat gehouden, om voortplanting met een niet-raszuivere kat te voorkomen.

f) Grotere accessoires

Grotere krabpalen, kattenbedden en kattenbomen zijn duurder. Dit zijn mijn favoriete extra grote krabpalen.

g) Extra medische screenings

Extra screening kosten worden gemaakt door fokkers, om er zeker van te zijn dat katten gezond zijn en in staat om te fokken.

h) Dierenarts zwangerschapstest

Als de kat zwanger is, krijgt de zwangere kat een hoogwaardig, nutriëntenrijk dieet, om haar meer energie te geven. Dit gespecialiseerde voer bevat ook de vereiste voedingsstoffen en mineralen die de ongeboren kittens nodig hebben om goed te groeien.

Zijn volwassen Maine Coons goedkoper?

Als je wanhopig op zoek bent naar een Maine Coon, maar je hebt een kleiner budget, dan kun je overwegen om een volwassen Maine Coon aan te schaffen. Een volwassen Coon kost je ongeveer €600 (£487).

Wees voorbereid op reeds bestaande medische aandoeningen, of zelfs onverwachte medische problemen die snel kunnen oplopen tot grote onverwachte dierenartsrekeningen. Met dit in gedachten, raad ik u aan het kopen van een huisdierenverzekering een prioriteit te maken.

Persoonlijk ben ik van mening dat het zeker de moeite waard is om een oudere kat een thuis te geven. Maar voordat u tot aanschaf overgaat, moet u bijzondere aandacht besteden aan de levensstijl die deze kat tot nu toe heeft gehad, en bepalen of hij goed bij uw gezin zou passen.

Als de Maine Coon bijvoorbeeld niet is opgegroeid met jonge kinderen, kan hij misschien niet omgaan met het non-stop lawaai en het geroezemoes dat jonge kinderen maken. Dit kan resulteren in ongewenste temperamentveranderingen bij de Maine Coon, destructief gedrag, of emotionele en fysieke onrust.

Waar moet u op letten bij het kopen van een Maine Coon

Dus je bent verliefd geworden op het Maine Coon ras en je hebt urenlang het internet afgestruind op zoek naar honderden Maine Coon kittens die te koop worden aangeboden. Als je je een beetje gestrest en verward voelt door dit proces, maak je dan geen zorgen!

De aanschaf van een dier kan vaak een behoorlijk ontmoedigend proces zijn omdat er zoveel opties voor je beschikbaar zijn. Als dit als jou klinkt, kijk dan eens naar mijn ‘Vraag het de fokker’ vragen hieronder.

Vraag het de fokker

Voordat u zich haast om een van deze grote vriendelijke reuzen te kopen, is hier waar u op moet letten om te voorkomen dat u wordt opgelicht, of misleid in de aankoop van een gemengd ras kat tegen woekerprijzen.

1. Vermijd dierenwinkels

Maine Coons zijn een duur kattenras. Een bijkomend effect hiervan is dat veel oplichters graag Maine Coon katten fokken vanwege hun hoger dan gemiddelde winstmarge.

Ik raad u aan om dierenwinkels volledig te vermijden, omdat de meerderheid van de gecertificeerde Maine Coon fokkers hun geliefde kattenras niet graag via deze winkels verkopen.

Als u de Coon via een dierenwinkel koopt, zult u niet in staat zijn om de ouders van de kat te zien, noch de thuissituatie waar de jonge kittens werden grootgebracht.

2. Bezoek de thuissituatie

De beste manier om een gevoel te krijgen voor uw toekomstige Maine Coon, is door het huis te bezoeken waar hij is grootgebracht. Dit is van groot belang omdat u uw kitten in zijn natuurlijke omgeving ziet, en hopelijk ook de ouders van het kitten.

Achtertuin fokkers worden er vaak uitgefilterd tijdens dit proces.

3. Vaccinatie Geschiedenis

Vraag de fokker naar de vaccinatie geschiedenis van het Maine Coon kitten. Een tijdige vaccinatie zal de prijs van de Maine Coon waarschijnlijk verhogen.

4. Stamboom Status en Certificering

Raszuivere Maine Coons kosten u tussen de €400 – €2000 (£324 – £1600). Betaal nooit minder dan €400 (£324) voor een raszuiver kitten, aangezien de afstamming waarschijnlijk niet raszuiver is.

Als het kopen van een niet-raszuivere Maine Coon geen probleem voor u is, verwacht dan dat u aanzienlijk minder betaalt voor het kitten.

Voordat u de Maine Coon koopt, zorg ervoor dat de fokker u certificatiedocumenten van een erkende dierenarts geeft. Deze certificaten zijn uiterst belangrijk omdat zij bewijzen dat de vaccins op tijd aan het kitten zijn toegediend.

Bovendien helpen de certificaten u ook de stamboomstatus van de kat te valideren, terwijl ze ook meer gedetailleerde informatie verschaffen over de genetische kwaliteit van de Maine Coon.

Let op, de prijs van de Maine Coon zal stijgen naarmate de kat meer vaccins heeft gekregen.

Als een fokker geen geldig certificaat voor de Maine Coon kan overleggen, koop dan niet van hem.

5. Lila of Chocolade rassen

Wees ervan bewust dat lilac en chocolate katten uitgesloten zijn van het Maine Coon stamboomras. Als u verliefd wordt op een van deze katten, zorg er dan voor dat u niet de premium full breed Maine Coon prijs betaalt.

6. Gecastreerd of gesteriliseerd

Als u hoopt uw Maine Coon te fokken, controleer dan of het kitten niet gecastreerd of gesteriliseerd is!

U kunt verwachten dat de Maine Coon prijs hoger zal zijn voor kittens of katten die dit proces niet hebben ondergaan.

7. Onderzoek de fokker

De meeste bedrijven opereren tegenwoordig online, dus u kunt een beetje online spitten naar uw potentiële verkoper, om te controleren of ze legitiem zijn voordat u een Maine Coon koopt.

Kijk naar de volgende aspecten:

a) Aanwezigheid op sociale media

Heeft je fokker een Facebook pagina, of een Instagram kanaal, etc? Updaten ze regelmatig hun pagina’s en bieden ze advies en tips?

b) Controleer de fokkerregistratie

Controleer de registratiegegevens van de fokker. Vertrouw niet alleen op het feit dat ze zeggen dat ze geregistreerd zijn.

c) Bedrijfsinformatie

Controleer online beoordelingen om de ervaringen van anderen met de fokker te lezen. Als de verkoper een dienst van lage kwaliteit aanbiedt, zul je waarschijnlijk meerdere negatieve recensies zien die aan de fokker gekoppeld zijn.

Conclusie

Misschien vind je ons Maine Coon liefhebbers gek dat we zoveel uitgeven aan onze schattige katten, of misschien vind je van niet. Wat je ook denkt, de dure Maine Coon prijs zal gewoon niet veranderen!

Dit gewilde kattenras is al vele decennia populair, in die mate zelfs dat het de staatskat van Maine, Verenigde Staten, is.

Als u op zoek bent naar een metgezel, is een Maine Coon van onschatbare waarde. Ze zijn ongelooflijk trouw, speels en aanhankelijk, en wijken zelden van je zijde.

Toen we voor het eerst naar huis verhuisden, ging onze Maine Coon zelfs een blokje om met me wandelen, zonder zelfs maar een riem om te hebben! Mensen moeten me gek hebben gevonden!

Plaats een reactie